Bang voor de gevolgen

23-10-2011 11:52 205 berichten
Alle reacties Link kopieren
Zijn jullie ook zo bang voor de gevolgen van de eurocrisis.

Ik ben bang dat dan voor iedereen alle zekerheden wegvallen en er een grote chaos ontstaat. Of ben ik nu aan het doemdenken en moet ik er vertrouwen in hebben dat het allemaal goed komt.



Ik vergelijk het wel eens met de crisis uit de jaren 30. Maar we leven nu in een andere tijd, dus hoop ik dat er sneller een oplossing komt dan toen in die tijd. Nou ja sneller....deze crisis is eigenlijk al 10 bezig.



Wat is jullie gevoel, gedachten hierover?
Alle reacties Link kopieren
Nee, ik ben er niet bang voor. Maak me wel zorgen. Maar het ligt buiten mijn bereik om er iets aan te doen.



Gelukkig heb ik mijn financiën goed op orde en hoef ik me ook niet heel erg zorgen te maken.
Ik heb geen wespentaille, ik heb een bijenrompje
Duitsland en Frankrijk zijn nog steeds vreselijk met elkaar aan het mutsen over de oplossing. Zolang daar geen goed bericht vandaan komt, kan het nog alle kanten op. Het leven zal wat zwaarder worden en men zal geen grote aankopen meer kunnen doen in de toekomst, maar het is wel weer van voorbijgaande aard, zoals alles.
Stel dat dat gebeurt, wat maakt jouw angst dan voor verschil? Het ligt niet in jouw handen en jij kunt er niets aan veranderen. Probeer je eigen financien zoveel mogelijk op orde te krijgen en meer kun je niet doen.
Alle reacties Link kopieren
himalay, hoe heb je die dan op orde, als ik vragen mag?



Catautje, Ja, wel een fijn idee dat het ook weer voorbij gaat. Daar hou ik mij ook aan vast.

Maar als ik het andere topic lees dat over de crisis gaat, dan wordt ik er wel angstig van.

Kan mij ook zorgen maken voor mijn zoontjes. Zijn nu gelukkig nog heel jong.
Alle reacties Link kopieren
Nee ik sta daar niet bij stil. Maar ik denk dat het ermee te maken heeft, dat mijn man waarschijnlijk niet snel ontslagen zal worden (werkt voor overheid). Onze woonlasten zijn vrij laag.



Ik denk dat er altijd wel iets zal spelen in de wereld waar je "bang" voor zou kunnen zijn. Toen ik opgroeide was het bijvoorbeeld De Koude Oorlog. Onlangs de angst voor het terrorisme. Tussendoor dingen als Sars, pas nog de Mexicaanse Griep. En ik ben waarschijnlijk al tal van andere bedreigingen vergeten.



Daarom vind ik een programma als Andere Tijden goed. Er is al zoveel geweest in het verleden en er zal nog zoveel komen.



Oja en als aanvulling ben ik in het verleden al in de situatie geweest, dat ik praktisch alles kwijtraakte (zowel materialistische zaken, als niet-materialistische dingen). Toen ben ik er ook weer bovenop gekomen.
Alle reacties Link kopieren
nummerzoveel, hoe bedoel je op orde?

Ik heb een goede baan, en een kleine hypotheek. Zeker geen top hypotheek. Alles is heel goed te doen. Maar wat nou als ik mijn baan zou verliezen.... Gelukkig heeft manlief ook een prima job, dus ja, nu is het goed op orde, maarja....zekerheden heb je nooit. Daar wordt ik weleens bang van.
Alle reacties Link kopieren
Nike, Ik kan mij de kernwapens nog zo goed herinneren. Ik was toen een jaar of 8....was ik ook zo bang voor.

Je hebt helemaal gelijk. We hebben al veel gehad en er zal ook nog wel veel komen. Maar voor bepaalde dingen ben je nu eenmaal banger dan andere dingen.
Je zaken op orde hebben, betekent dat je het een poosje uit kunt zingen als het onverhoopt toch mis gaat. Bijv. dat je een spaarrekening hebt waar je een poosje mee vooruit kunt en/of dat je een draaiboek klaar hebt met de dingen waar je op kunt bezuinigen als het ooit moet. Dat je voor jezelf de zekerheid creeert dat je in slechte tijden niet meteen kopje onder hoeft te gaan.
Alle reacties Link kopieren
Klopt, het is een andere tijd aan het worden. Alle zekerheden die moeizaam na de oorlog zijn opgebouwd, zijn nu in snel tempo aan het verdwijnen. Denk aan de AOW, de WW, de WAO. Alles wordt vanaf nu minder en minder, dit is nog maar het begin van de ellende die nog komen gaat (babyboom die de pensioenleeftijd bereikt, kleinere beroepsgroep, enz.) Ook jezelf hiervoor/ hiertegen te verzekeren heeft weinig zin want ook je geld op de bank is niet meer veilig. Dus wat dan.. Ik denk dat het belangrijk is om werk te hebben en te houden, en jezelf in te dekken voor alles wat er nog komen gaat. Dus inderdaad, lage hypotheken, geen schulden maken, zuinig leven.
Alle reacties Link kopieren
Maar vlindertje, als iedereen heel erg de hand op de knip houdt, gaat het zeker slecht.... Tuurlijk heb je wel gelijk met zuinig leven enzo, maar als iedereen steeds minder gaat uitgeven ja, dan staat ieders baan toch op de tocht??
Alle reacties Link kopieren
Er komen uiteindelijk wel weer betere tijden maar ik denk dat we nu nog maar aan het begin staan van wat nog komen gaat. En het wordt nooit meer zoals voorheen, de gloriejaren van 90, geen top te hoog, zeg het maar en u wordt verhoord. Daar is dan vervolgens ook schandelijk misbruik van gemaakt dus ergens maar goed ook. Wel cru dat nu juist de bestaande gevallen worden ontzien. Dat zijn dus de mensen die misbruik gemaakt hebben van de glorieuze voorzieningen, zich bijv. hebben laten afkeuren en er sindsdien lustig zwart op bij-beunen enz.
Alle reacties Link kopieren
quote:Marosa schreef op 23 oktober 2011 @ 12:11:

Maar vlindertje, als iedereen heel erg de hand op de knip houdt, gaat het zeker slecht.... Tuurlijk heb je wel gelijk met zuinig leven enzo, maar als iedereen steeds minder gaat uitgeven ja, dan staat ieders baan toch op de tocht??Ligt eraan wat je werk is. Overbodige banen verdwijnen (gebeurt nu al, kijk maar naar de non-profit sector, daar wordt nu het hardst in gesneden, en terecht). Aan de andere komen er nieuwe banen bij die inspringen op deze ontwikkelingen (denk aan commerciële groene bedrijven enz.)
Alle reacties Link kopieren
Als ik echt heeeeel erg aan het doemdenken ben, dan ben ik bang dat het hele financiele stelsel zoals we dat nu kennen, ophoud te bestaan.

Dat geld in de toekomst geen betaalmiddel meer zal zijn en dat men een ander stelsel invoert. (Wat dan, dat weet ik ook niet, maar heb er wel eens iets over gehoord van een vriend).

Dan ligt de handel stil in eerste instantie, supermarkten leeg, honger, plunderingen....

Daar ben ik echt bang voor.



Als het alleen maar heeeeel zuinig aan doen is, zorg / kinderopvang / huurtoeslagen omlaag, andere kosten omhoog, pensioenen omlaag, etc etc etc, wat dan weer over een aantal jaar weer rechtgetrokken wordt, omdat de economie altijd in schommelbewegingen gaat, dan heb ik dat 10x liever dan mijn eigen doemscenario. Denk ik.
Who in the world do I think that I am... I suppose that depends on who I believe
@vlindertje

Ik weet niet in welk land jij leeft, maar hier in NL worden mensen die 'afgekeurd' zijn, elke 5 jaar opnieuw gekeurd en op zwart werken staan enorme straffen.
Alle reacties Link kopieren
quote:vlindertje2367 schreef op 23 oktober 2011 @ 12:15:

Er komen uiteindelijk wel weer betere tijden maar ik denk dat we nu nog maar aan het begin staan van wat nog komen gaat. En het wordt nooit meer zoals voorheen, de gloriejaren van 90, geen top te hoog, zeg het maar en u wordt verhoord. Daar is dan vervolgens ook schandelijk misbruik van gemaakt dus ergens maar goed ook. Wel cru dat nu juist de bestaande gevallen worden ontzien. Dat zijn dus de mensen die misbruik gemaakt hebben van de glorieuze voorzieningen, zich bijv. hebben laten afkeuren en er sindsdien lustig zwart op bij-beunen enz.



Het zou mij niets verbazen als over een jaar of 5 iedereen dit juist alweer vergeten lijkt te zijn en we gewoon weer naar die top toe groeien. In het verleden is het vaker niet goed gegaan, maar dat ging altijd weer voorbij en vervolgens deden we een paar jaar later weer net alsof er niet aan de hand was en gingen gewoon weer lekker verder met geld verdienen en geld uitgeven.



@To: volgens mij heb je de zaken goed voor elkaar, probeer het los te laten en er wat mee te gaan doen als het daadwerkelijk zover is.
Economisch gezien is het een pittige crisis, maar op zich is deze wel behapbaar.



In een notedop is een deel van de economische groei tot en met 2008 gecreëerd door schuldcreatie. En niet doordat de arbeidsproductiviteit steeg of doordat we meer zijn gaan werken.



De vorderingen zijn opgebouwd op o.a. overheden, projectontwikkelaars en huiseigenaren zijn minder solide dan gedacht. Dit gaat nog een paar jaar pijn doen.



Overheden baseren hun begrotingen op de aanname dat de economie wel met zo'n 2% of 3% per jaar kan groeien. Dat gebeurt nu niet, waardoor de tekorten oplopen. En dat terwijl de schulden al hoger zijn geworden door het redden van banken en bijdragen aan een Europees noodfonds.



Dit tij is op zich wel te keren. In de jaren '80 stond de Nederlandse economie er ook slecht voor, maar na een paar jaar aan bezuinigingen en hervormingen is dit wel weer goed gekomen. Maar het is niet gemakkelijk en leidt tot veel sociale onrust.



Waar ik me vooral zorgen over maak is het gebrek aan leiderschap en durf op Europees niveau. Ik vermoed dat verreweg de beste keuze is om linksom of rechtsom ervoor te zorgen dat ook de zuidelijke landen toegang houden tot de kapitaalmarkt. Of dat nou gebeurt door middel van een noodfonds of euro-obligaties is me om het even. Tegelijkertijd moeten met name de zuidelijke landen hun economie gaan moderniseren: pensioenleeftijden omhoog, minder ambtenaren, minder regelgeving, soepeler ontslagrecht, barrieres om bedrijven te starten opruimen enzovoorts.



Dit is moeilijk, maar niet onmogelijk. Ik maak mij echter zorgen om het gebrek aan eenheid, visie en leiderschap waardoor de noodzakelijke maatregelen steeds te laat, mondjesmaat of helemaal niet worden doorgevoerd. Als er geen overeenstemming komt over een juiste aanpak, dan worden de schulden van Spanje en Italië ook onhoudbaar, banken worden insolvabel, en dan zie ik niet in hoe je de eurozone nog bij elkaar kunt houden.



Ik maak mij in dat geval nog het meeste zorgen over de geopolitieke gevolgen. Een economische recessie, daar komen we wel doorheen. Maar als Europa echt uit elkaar valt dan komen we in een erg griezelige situatie terecht en zou onze toekomst best wel eens onaangenaam kunnen worden.
Alle reacties Link kopieren
quote:nummerzoveel schreef op 23 oktober 2011 @ 12:20:

@vlindertje

Ik weet niet in welk land jij leeft, maar hier in NL worden mensen die 'afgekeurd' zijn, elke 5 jaar opnieuw gekeurd en op zwart werken staan enorme straffen.



Haha, ik weet wel in welk land jij leeft. In sprookjesland. Heb jij ooit meegemaakt dat iemand die 20 jaar geleden afgekeurd is weer is gaan werken? Tuurlijk niet. Pappen en nathouden. Ik ken zoveel van die lui. Ze overschreeuwen zichzelf met hun rechten, ze hebben recht op dit en recht op dat. Maar o wee als er iets van hen gevraagd wordt. Dan kunnen ze zogenaamd niks meer.

En ooit meegemaakt dat iemand opgepakt is voor zwart werk? Een afgekeurde schilder die er op deze manier bij beunt? Een afgekeurde timmerman die er zwart een volledige baan bijklust? Ik kan ze hier in de wijk met de neus aanwijzen. Die zitten heus wel safe hoor en dat weten ze zelf ook donders goed.
Alle reacties Link kopieren
quote:vlindertje2367 schreef op 23 oktober 2011 @ 12:15:

Wel cru dat nu juist de bestaande gevallen worden ontzien. Dat zijn dus de mensen die misbruik gemaakt hebben van de glorieuze voorzieningen, zich bijv. hebben laten afkeuren en er sindsdien lustig zwart op bij-beunen enz.



Ja, want dáár zit de poen. Ook al zou iemand wat bijklussen, dan heeft ie nog geen vetpot denk ik...

Wel cru dat de meeste gevallen die terecht een uitkering ontvangen niet serieus genomen worden omdat een handjevol oplichters het voor hen verpest.



Ik zou me dan eerder zorgen maken over de inkomensverschillen tussen arm en rijk... Vandaar dat sommigen hier zich geen zorgen maken, omdat ze ws hun zaakjes toch wel op orde hebben (= goede baan en/of man heeft goede baan etc).

Nu heb ik mijn financien trouwens ook lang niet op orde, maar eerlijk gezegd is geld wel het laatste waar ik me druk om maak.
wat je water geeft, groeit
Alle reacties Link kopieren
Ik geloof in het feit dat de media ons van alles voorspiegelt over die crisis,maar ik persoonlijk merk er nog niets van hoor.

Koop er geen boodschap minder door hier.

En ik altijd geleerd: de angst vooraf is erger als de pijn,dus waarom zou je je druk maken over iets wat misschien gaat komen?
@vlindertje



Ik ken meerdere mensen die na jaren van arbeidsongeschiktheid wel degelijk weer (deels) aan de slag moesten. De zwartwerkende beun die naast een vaste baan wat bijklust die wordt idd niet zo snel gepakt, maar degenen die dat naast een uitkering doen zijn godzijdank steeds vaker de lul.
Alle reacties Link kopieren
quote:Spininhoek schreef op 23 oktober 2011 @ 12:19:

Als ik echt heeeeel erg aan het doemdenken ben, dan ben ik bang dat het hele financiele stelsel zoals we dat nu kennen, ophoud te bestaan.

Dat geld in de toekomst geen betaalmiddel meer zal zijn en dat men een ander stelsel invoert. (Wat dan, dat weet ik ook niet, maar heb er wel eens iets over gehoord van een vriend).

Dan ligt de handel stil in eerste instantie, supermarkten leeg, honger, plunderingen....

Daar ben ik echt bang voor.



Als het alleen maar heeeeel zuinig aan doen is, zorg / kinderopvang / huurtoeslagen omlaag, andere kosten omhoog, pensioenen omlaag, etc etc etc, wat dan weer over een aantal jaar weer rechtgetrokken wordt, omdat de economie altijd in schommelbewegingen gaat, dan heb ik dat 10x liever dan mijn eigen doemscenario. Denk ik.Daar ben ik ook echt bang voor!! Mijn vriend zegt dan dat ik het allemaal niet zo zwart moet zien en maar moet denken..We zijn gezond, hebben elkaar, en dat is toch het allerbelangrijkste.
Alle reacties Link kopieren
quote:vlindertje2367 schreef op 23 oktober 2011 @ 12:26:

[...]





Haha, ik weet wel in welk land jij leeft. In sprookjesland. Heb jij ooit meegemaakt dat iemand die 20 jaar geleden afgekeurd is weer is gaan werken? Tuurlijk niet. Pappen en nathouden. Ik ken zoveel van die lui. Ze overschreeuwen zichzelf met hun rechten, ze hebben recht op dit en recht op dat. Maar o wee als er wat van hen gevraagd wordt. Dan kunnen ze zogenaamd niks meer.

En ooit meegemaakt dat iemand die opgepakt is voor zwart werk? Een schilder die er op deze manier bij beunt? Een timmerman? Ken ik ook zoveel. Die zitten heus wel safe hoor en dat weten ze zelf ook donders goed.



Is het eigenlijk ook niet oneerlijk dat een schilder véél minder verdiend dan een ambtenaar, terwijl het lichamelijk veel zwaarder werk is (waardoor een schilder idd algauw allerlei lichamelijke kwaaltjes kan oplopen). Wat is nu erger dan?

Gelijkheid, eerlijkheid bestaan idd niet. Ik ken overigens niet van zulke mensen, maar ik snap die mensen wel en ik begrijp niet wat jij er zo erg aan vindt als die mensen een beetje bij elkaar proberen te schrapen.
wat je water geeft, groeit
Alle reacties Link kopieren
quote:chocokat schreef op 23 oktober 2011 @ 12:27:

[...]





Ja, want dáár zit de poen. Ook al zou iemand wat bijklussen, dan heeft ie nog geen vetpot denk ik...

Wel cru dat de meeste gevallen die terecht een uitkering ontvangen niet serieus genomen worden omdat een handjevol oplichters het voor hen verpest.



Dat zou ik maar niet te hard roepen. Ik denk dat je het met een dubbel salaris niet slecht hebt. Maar daar gaat het ook niet om. Het gaat erom dat iemand onterecht niet werkt en een uitkering ontvangt. Misbruik maakt van de sociale voorzieningen. Fraudeert dus.
@chocokat



Wat erg is aan die mensen die met een uitkering wat bij elkaar schrapen, is het feit dat ze een deel daarvan bij de maatschappij halen. Dat wij met zijn allen betalen voor hun vaste lasten, terwijl ze kennelijk dus prima in staat zijn om daar zelf voor te werken.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven