Actueel
alle pijlers
Hoe verwijs je respectvol naar zwarte mensen?
maandag 17 mei 2021 om 21:41
Bv ik zag een concert met zowel blanken als "afrikanen". Ik wil zeggen: de stem van die [vul in] zangeres is fantastisch. Afrikaanse wil ik niet zeggen, want ze is Amerikaans. Mag je dan nog zwarte zangeres zeggen of is dat ook beledigend? Kleurling vind ik respectloos omdat de persoon weg is uit het woord (in vgl met zwarte vrouw bv)
Serieus topic, geen politiek aub
Serieus topic, geen politiek aub
dinsdag 18 mei 2021 om 16:56
Ik spreek Fries en in het Fries wordt vaak gevraagd: Waar kom je vandaan? Om te vragen naar je woonplaats.Moemoe64 schreef: ↑18-05-2021 14:20Ik vraag me af waarom de vraag gesteld wordt: " waar kom je vandaan"?
Ik heb met minstens 8 collega's gewerkt die een donkerdere huidskleur hadden dan ik maar nooit, echt nooit heb ik die vraag gesteld.
Na een tijdje samenwerken vertelden die vrouwen uit zichzelf over waar ze "vandaan" kwamen.
Ik zou dat dus ook zo in het Nederlands kunnen vragen, zonder dat ik daar wat mee bedoel.
dinsdag 18 mei 2021 om 17:04
Maar witte mensen hebben toch ook niet allemaal dezelfde culturele achtergrond? Een Rus heeft een hele andere (culturele) geschiedenis dan een Brit.fashionvictim schreef: ↑18-05-2021 16:58Ik realiseer me door mijn eigen laatste posting dat ik met "witte mensen' ook helemaal niet specifiek de huidskleur maar de culturele achtergrond bedoel.
dinsdag 18 mei 2021 om 17:06
Ik volg je redenering, dank voor je uitleg.fashionvictim schreef: ↑18-05-2021 16:52Klopt, iemand uit India is niet zwart, nee. Die is Asian of Indian, in ieder geval in het Engels. In Nederland meestal Hindoestaans of Indiaas, of ook Aziatisch.
Ik zei al eerder dat in mijn beleving zwart ook niet naar mijn huidskleur maar naar mijn culturele achtergrond cq. mijn heritage / erfgoed / slavernijverleden verwijst. Daarom ben ik als vrij lichtgetinte mevrouw zwart, en zijn mijn qua huid zo-goed-als-witte kinderen ook zwart. Daarom noemt Meghan Markle zichzelf ook "a black woman".
En daarom noem je Afrikanen dus níet zwart maar gewoon Nigeriaan, Afrikaan, Keniaan, Ghanees, etc.
Edit: en daarom heb ik dus zelf juist helemaal niks met van die - in mijn ogen gekke - eufemismen als "donker" "getint' etc. Dat reduceert je juist tot een huidskleur, terwijl zwart iets over mijn culturele, politieke, maatschappelijke, religieuze, etnische, ideële achtergrond zegt.
Toch is deze logica niet zaligmakend. Zo lang je over de VS spreekt, of over de bevolking in ons land is zo'n onderverdeling op cultuur duidelijk. Maar kom je in een van oudsher meer vermengd land als Brazilië dan is het een stuk lastiger om nog vast te stellen wie valt onder zwart en wie onder wit. Ik merk dat men er daar ook heel vaak mee worstelt. Het is zelfs zo dat twee kinderen uit eenzelfde gezin met dezelfde ouders, op dit gebied anders benoemd worden. Als de een lichte huid en licht(er) haar en ogen heeft, vindt men dat 'wit'. Een broer of zus die donker haar en een donkerdere huid heeft gaat door voor 'black'. En dat gaat dan dus wel degelijk puur op uiterlijk.
“Als ondertussen de geest die liefde is ons allen maar leidt en beschermt. Dat is zo belangrijk.” Jeroen van Merwijk
dinsdag 18 mei 2021 om 17:07
Precies, en dus is niet iedereen met een blanke huidskleur ook automatisch iemand die ik bedoel als ik "witte mensen" zeg. Ik bedoel daar toch over het algemeen West-Europeanen, Britten en Noord-Amerikanen mee.nessemeisje schreef: ↑18-05-2021 17:04Maar witte mensen hebben toch ook niet allemaal dezelfde culturele achtergrond? Een Rus heeft een hele andere (culturele) geschiedenis dan een Brit.
Am Yisrael Chai!
dinsdag 18 mei 2021 om 17:07
Serieuze vraag fashionvictim: welke culturele achtergrond is dat dan precies die je bedoeld als je witte mensen zegt en is het mogelijk dat iemand met een niet-witte huidskleur diezelfde culturele achtergrond heeft? Ik zou eerlijk gezegd niet weten hoe ik mijn culturele achtergrond zou beschrijven (Nederlands?) en wie hier allemaal wel of niet onder zou vallen (iedereen die in Nederland opgegroeid is?). Dat is waarschijnlijk mijn schrale ontwikkeling op dit gebied, maar ik ben wel geïnteresseerd hoe anderen dit zien.fashionvictim schreef: ↑18-05-2021 16:58Ik realiseer me door mijn eigen laatste posting dat ik met "witte mensen' ook helemaal niet specifiek de huidskleur maar de culturele achtergrond bedoel.
dinsdag 18 mei 2021 om 17:09
Al beantwoord. Maar jij vind dus dat ik dezelfde culturele achtergrond heb als een Noord-Amerikaan? Daar ben ik het echt niet mee eens. Ik heb wel samengewerkt met Amerikanen een die hebben echt hele andere ideeën.fashionvictim schreef: ↑18-05-2021 17:07Precies, en dus is niet iedereen met een blanke huidskleur ook automatisch iemand die ik bedoel als ik "witte mensen" zeg. Ik bedoel daar toch over het algemeen West-Europeanen, Britten en Noord-Amerikanen mee.
dinsdag 18 mei 2021 om 17:11
Ik denk dat FV 'West-Europees' bedoelt. Een algemene witte cultuur is er inderdaad helemaal niet.nessemeisje schreef: ↑18-05-2021 17:04Maar witte mensen hebben toch ook niet allemaal dezelfde culturele achtergrond? Een Rus heeft een hele andere (culturele) geschiedenis dan een Brit.
edit: oh mosterd, zie ik.
zorroo wijzigde dit bericht op 18-05-2021 17:13
4.01% gewijzigd
“Als ondertussen de geest die liefde is ons allen maar leidt en beschermt. Dat is zo belangrijk.” Jeroen van Merwijk
dinsdag 18 mei 2021 om 17:11
Ja, Brazilië is daarin inderdaad een goed voorbeeld en in mijn ogen best wel een apart land. Zij gebruiken bijvoorbeeld ook heel gewoon woorden als "mulat" en "mesties". Mijn eigen theorie is dat je daaraan dus juist heel goed kunt zien dat Brazilië een andere culturele achtergrond heeft dan bijvoorbeeld Guyana, Suriname en Frans Guyana en dat het voor de uiteindelijke cultuur dus best wel veel uitmaakt wie de bezetter was.Zorroo schreef: ↑18-05-2021 17:06Ik volg je redenering, dank voor je uitleg.
Toch is deze logica niet zaligmakend. Zo lang je over de VS spreekt, of over de bevolking in ons land is zo'n onderverdeling op cultuur duidelijk. Maar kom je in een van oudsher meer vermengd land als Brazilië dan is het een stuk lastiger om nog vast te stellen wie valt onder zwart en wie onder wit. Ik merk dat men er daar ook heel vaak mee worstelt. Het is zelfs zo dat twee kinderen uit eenzelfde gezin met dezelfde ouders, op dit gebied anders benoemd worden. Als de een lichte huid en licht(er) haar en ogen heeft, vindt men dat 'wit'. Een broer of zus die donker haar en een donkerdere huid heeft gaat door voor 'black'. En dat gaat dan dus wel degelijk puur op uiterlijk.
Am Yisrael Chai!
dinsdag 18 mei 2021 om 17:13
Nee, maar wel een vergelijkbare koloniale cq raciale geschiedenis. En daar gaat het natuurlijk vaak of meestal over als je het over wit of zwart hebt.
fashionvictim wijzigde dit bericht op 18-05-2021 17:18
1.82% gewijzigd
Am Yisrael Chai!
dinsdag 18 mei 2021 om 17:15
fashionvictim schreef: ↑18-05-2021 16:33Ja, ik begrijp van jullie dat er kennelijk een slag witte mensen bestond die vonden dat je dat niet kon zeggen maar dat leefde bij mijn weten echt totaal niet onder de Surinaamse bevolking - het merendeel van de zwarte mensen in Nederland in die tijd.
Ik kreeg als kind eind jaren 70, begin jaren 80, zoiets, de SamSam thuisgestuurd. Een goedbedoeld blad om Nederlandse kindertjes respect bij te brengen voor niet-westerse culturen.
Wat me het meest is bijgebleven waren stripjes waarin dit ongemak toen óók al werd geschetst. Een progressieve mevrouw die verwijst naar "dat negerinnetje, pardon, dat zwarte meisje, pardon, dat donkere kindje", dat soort dingen. Veertig jaar geleden dus.
Maar inderdaad was het die volgorde destijds. Negerinnetje kon niet, zwart meisje kon niet, donker kindje was acceptabel.
Toevoeging: verrek, ik zie dat bet blad nog steeds bestaat
anoniem_306851 wijzigde dit bericht op 18-05-2021 17:18
3.46% gewijzigd
dinsdag 18 mei 2021 om 17:15
Aha, helder. Dank voor je uitleg.fashionvictim schreef: ↑18-05-2021 17:07Precies, en dus is niet iedereen met een blanke huidskleur ook automatisch iemand die ik bedoel als ik "witte mensen" zeg. Ik bedoel daar toch over het algemeen West-Europeanen, Britten en Noord-Amerikanen mee.
dinsdag 18 mei 2021 om 17:17
Het hangt natuurlijk van de context van het gesprek af. Ik woon in NL dus in de meest voorkomende gevallen gaan gesprekken over racisme of diversiteit die ik voer over situaties in Nederland, dus in die gevallen bedoel ik met "witte mensen' over het algemeen de witte mensen uit Nederland. Maar als het over meer universele zaken gaat, of over bijvoorbeeld over de BLM protesten van vorig jaar, dan bedoel ik daar vaak ook Noord Amerikanen of Britten, naast West-Europeanen, mee.Anna2208 schreef: ↑18-05-2021 17:07Serieuze vraag fashionvictim: welke culturele achtergrond is dat dan precies die je bedoeld als je witte mensen zegt en is het mogelijk dat iemand met een niet-witte huidskleur diezelfde culturele achtergrond heeft? Ik zou eerlijk gezegd niet weten hoe ik mijn culturele achtergrond zou beschrijven (Nederlands?) en wie hier allemaal wel of niet onder zou vallen (iedereen die in Nederland opgegroeid is?). Dat is waarschijnlijk mijn schrale ontwikkeling op dit gebied, maar ik ben wel geïnteresseerd hoe anderen dit zien.
Ik bedoel in ieder geval nooit iemand uit Polen of Roemenie ofzo, realiseer ik me door dit gesprek dat ik nu in dit topic voer.
Am Yisrael Chai!
dinsdag 18 mei 2021 om 17:19
Als ik naar een concert ga en naar een zangeres verwijs (= het voorbeeld van dit topic) met 'de zwarte vrouw' dan gaat het meteen over de koloniale geschiedenis? Dat zou ik toch echt niet zo zien hoor, maar ik zal het wel fout hebben.fashionvictim schreef: ↑18-05-2021 17:13Nee, maar wel een vergelijkbare koloniale cq raciale geschiedenis. En daar gaat het natuurlijk over als je het over wit of zwart hebt.
dinsdag 18 mei 2021 om 17:23
Ik had het net aangevuld met vaak of meestal.
Als iemand tegen mij zegt "die zwarte vrouw" (op dat podium bijvoorbeeld) denk ik inderdaad nooit alleen aan de huidskleur. Ik zit me nu af te vragen of ik überhaupt aan de huidskleur denk.
Zwart-zijn zit voor mij niet in mijn huidskleur in ieder geval. Of in ieder geval niet alleen. Voor mij is het slechts het papiertje om het hele pakket dat zwart-zijn vormt.
Als ik morgen door vitiligo een witte huid zou hebben, zoals bijvoorbeeld met Michael Jackson ook gebeurde, zou ik nog steeds zwart zijn. Ik heb ook altijd heel goed zijn verontwaardiging gesnapt dat men dacht dat hij wit wilde zijn of er wit uit wou zien.
Mijn kinderen zijn voor mij ook zwart, bijvoorbeeld. Ik zou het zelfs best wel erg vinden als zij zichzelf wit zouden noemen. Ik zal mijn oudste eens vragen hoe hij dat ziet.
Am Yisrael Chai!
dinsdag 18 mei 2021 om 18:04
dinsdag 18 mei 2021 om 18:04
Daar ben ik het hartgrondig mee eens! Ik snap echt niet waarom het zo moeilijk wordt gevonden om alle mensen gewoon neutraal aan te spreken zonder er van alles bij te halen dat in een gewoon dagelijkse ontmoeting helemaal niet ter zake doet. Ik word helemaal kriegel van dat gedoe. Ik zie het al gebeuren zeg dat ik alleen maar aangesproken word op basis van de wederwaardigheden van mijn voorouders, wat is mijn huidige leven dan waard.
dinsdag 18 mei 2021 om 18:56
Dat je geen Polen of Roemenen (of mediterrane landen for that matter?) bedoelt is best interessant.fashionvictim schreef: ↑18-05-2021 17:17Het hangt natuurlijk van de context van het gesprek af. Ik woon in NL dus in de meest voorkomende gevallen gaan gesprekken over racisme of diversiteit die ik voer over situaties in Nederland, dus in die gevallen bedoel ik met "witte mensen' over het algemeen de witte mensen uit Nederland. Maar als het over meer universele zaken gaat, of over bijvoorbeeld over de BLM protesten van vorig jaar, dan bedoel ik daar vaak ook Noord Amerikanen of Britten, naast West-Europeanen, mee.
Ik bedoel in ieder geval nooit iemand uit Polen of Roemenie ofzo, realiseer ik me door dit gesprek dat ik nu in dit topic voer.
Als ik iemand met kleur zou willen/moeten benoemen bij gebrek aan ander onderscheid gaat dat echt alleen om tinten. Dus een bleke rossige of een donkere tint. Afkomst is dan voor mij echt niet relevant en link ik totaal niet aan de tint.
Een zebra is geen paard met strepen
dinsdag 18 mei 2021 om 19:07
Nee ik ook niet, dan wordt het zo'n spastisch gedoe. Maar 'de donkere zangeres' (en dat je ook de witte benoemt) klinkt al heel anders dan het zwartje.bethweeter schreef: ↑18-05-2021 18:04En toch ... Als men zou vragen wie is Pepsi en wie is Shirley op deze foto? Dan zou ik zeggen Pepsi is die donkere en Shirley is die witte. En ik zou niet bv zeggen Shirley is degene met de armband.
dinsdag 18 mei 2021 om 19:12
dinsdag 18 mei 2021 om 19:18
P & S waren bekend in 1985, 35 jaar geleden. Ik neem aan dat we inmiddels wel weer wat verder zijn. Je kan toch ook zeggen die blonde en die met krullen.
Dat veel mensen automatisch discrimineren of verwijzen naar huidskleur betekent nog niet dat het OK is.
Dat veel mensen automatisch discrimineren of verwijzen naar huidskleur betekent nog niet dat het OK is.
viva-amber wijzigde dit bericht op 18-05-2021 19:19
25.06% gewijzigd
This user may use sarcasm and cynicism in a way you are not accustomed to. You might suffer severe mental damage.
dinsdag 18 mei 2021 om 19:19
Ik zou in deze situatie zeggen "Shirley is die blonde".bethweeter schreef: ↑18-05-2021 18:04En toch ... Als men zou vragen wie is Pepsi en wie is Shirley op deze foto? Dan zou ik zeggen Pepsi is die donkere en Shirley is die witte. En ik zou niet bv zeggen Shirley is degene met de armband.
Soms lijkt het in theorie allemaal mooi te zijn maar is de praktijk anders
Am Yisrael Chai!