Intergenerationele armoede

04-11-2023 10:17 365 berichten
Dit is mijn stokpaardje, excuus alvast.

Op dit forum lees je best vaak vrij stellige beweringen over wat arme mensen allemaal verkeerd doen en beter zouden moeten doen. Uit steeds meer onderzoek blijkt dat armoede niet zo'n eendimensionale kwestie is als veel mensen denken.
Maar ja, hoe lossen we dit probleem dan op? Of moeten we accepteren dat er een groep nooit uit de armoede ontsnapt?

Kijktip:
Deze documentaire uit de reeks Focus is ook interessant in dit kader https://ntr.nl/Focus/287/detail/Armoede ... ON_1344847
Voor mij waren veel dingen (teruggestuurd worden om te vechten bij conflicten, je kunt niemand vertrouwen behalve je familie) extreem herkenbaar.
Alle reacties Link kopieren Quote
frambozentaartje schreef:
04-11-2023 21:33
Ik woon er middenin, in zo'n wijk waar arm en rijk strak tegen elkaar aan woont. Ik geloof niet dat het ook maar iets oplost. Ik beweeg me toch in een andere sociale cirkel dan mijn buren.
Ik geloof wel dat het veel oplost. De bubbels hebben een minder harde schil, je kunt soms letterlijk in elkaars bubbel kijken. Niet altijd leuk, maar ook minder idiote onware invullingen van de andere bubbels. Ook als je je in verschillende sociale cirkels begeeft.
Je krijgt een minder eng wereldbeeld, ook als je verder niet met elkaar omgaat.
Imagine
merano schreef:
04-11-2023 19:00
Streven naar meer gemengde wijken.

Duurdere huizen afwisselen met sociale woningbouw. Dat bewust veel strakker door elkaar en dichter tegen elkaar aan plannen.

Dus targets voor sociale woningbouw per gemeente, net zoals asielzoekers straks over de gemeenten verdeeld worden. Rijkere gemeenten zouden niet de ruimte moeten krijgen om bewoners op grond van inkomen te selecteren door vooral duurdere woningen te bouwen en faciliteren.

In de praktijk werkt dat voor geen meter.
Alle reacties Link kopieren Quote
Boogschutter10 schreef:
04-11-2023 23:04
In de praktijk werkt dat voor geen meter.
Nou, ik heb wel wijken zien opknappen door het mengen hoor.
Het klopt dat er nu meer mensen overlast hebben. Maar ik geloof dat het nog altijd fijner is dat ik last heb van twee junks in de straat dan dat twee gezinnen die in een wijk vol junks moeten wonen omdat iets anders onbetaalbaar is.

Als je toestaat dat alleen mensen met veel geld zichzelf een prettige woonomgeving kunnen veroorloven, sta je dus ook toe dat mensen zonder veel geld alle overlast en onveiligheid op zich moeten nemen. En dat laatste is wat mij betreft onwenselijk.
Imagine
cuculuscanorus schreef:
04-11-2023 17:09

Later bleek ik ook te veel eten aan te bieden bij feestjes. Ik wist niet dat het kon
Andersom is het ook behoorlijk gênant, geloof me... Als je ouders of familie te weinig of te kléine porties aanbieden. En achteraf dat dan moeten verdedigen. Neeee, ze bedoelen dat echt niet zuinig...
Andersom schreef:
04-11-2023 18:58
Dat hoeft niet, je kunt godsdienst onderwijs juist dan heel breed maken. Kinderen vertellen over alle geloven vanuit een neutraal standpunt. Een het onderwerp godsdienst belichten vanuit een geschiedkundig, aardrijkskundig en maatschappelijk standpunt.

Zelf zat ik vroeger op een openbare school en heb vanalles geleerd over alle godsdiensten vanuit verschillende standpunten. Mijn zus zat op een katholieke school en leerde alleen katholieke dingen vanuit een godsdienstig standpunt.

In het Reformatorisch onderwijs speelt godsdienst zelfs een rol in alle andere vakken.

Zo bedoelde ik het ook. Ik begreep uit je eerdere post dat je het geloof compleet wilde weren op school. Maar dan bedoelen we dus hetzelfde.
Andersom schreef:
04-11-2023 19:03
Dat is misschien ook wel gebeurd denk ik.

Mensen lijken mij van nature eerder geneigd de zwaksten zo te ondersteunen dat ze bij de middenmoot gaan horen dan dat ze geneigd zijn de middenmoot te helpen bij de hoogste groep te gaan horen.

Leerkrachten zijn net mensen, dus de leerling die wat achterblijft krijgt eerder wat extra ondersteuning. De grote middenmoot redt zichzelf toch wel.

Dat zal ongetwijfeld. En gelukkig maar. Maar ik had het idee dat betreffende forummer dacht dat er andere mogelijkheden waren voor haar dan anderen.
Gebruna schreef:
04-11-2023 19:17
Wat heeft geloof te maken met de (sociaal economische?) verschillende 'klassen'?

Ik heb (kleuterschool en de lagere school) op een katholieke school gezeten, kinderen van alle klassen: van kinderen met een werkloze vader tot kinderen van de hoofdonderwijzer en de huisarts.

Middelbare school was openbaar onderwijs. Ook alle klassen.
overigens was dat begin jaren '70. Ik herinner mij heel was culturele en andere uitjes: naar een toneelvoorstelling (vak Nederlands), naar het planetarium (Haagsche Courant gebouw in de binnenstad van Den Haag), uitvoering Scapinoballet, musea, glasblazerij, etc.

Ik kan mij ook helemaal niet herinneren dat 'klasse' echt een onderwerp was.
Dus ik heb ook wel het idee dat e.e.a. samen hangt met de tijd waarin je leeft.

Maar ik vraag mij ook af wat het leren kennen van alle geloven bijdraagt aan het verminderen van 'klassen'?


Dat was slechts een reactie op een deel van een post van een andere forummer.
lemoos2 schreef:
04-11-2023 19:21
Een stuk algemene ontwikkeling, neutraal gegeven en niet meer vanuit een tunnelvisie vanuit het ‘eigen’ geloof. Voor een niet te onderschatten hoeveelheid leerlingen een enige kans om vragen te stellen over een ander geloof zonder gelijk uitgemaakt te worden voor van alles en nog wat.


En dit inderdaad.
Gebruna schreef:
04-11-2023 19:37
Ik woon in de regio Den Haag en ook dat deden wij met school: met de hele klas met de bus naar Kijkduin, dan naar Scheveningen lopen en van daar uit weer terug met de bus naar school of naar huis.

En wat iemand anders ook al zei: ik zat in de jaren '60 op de lagere school en de jaren '70 op de middelbare school.
In die tijd hadden bijna alle vaders hele normale, eerzame, echte beroepen zoals plantsoenendienst, politie, postbode, onderwijzer, verkoper, monteur, etc.

Opleiding was ook totaal niet vergelijkbaar
zie https://opendata.cbs.nl/#/CBS/nl/datase ... 8577988522
bijvoorbeeld:
1950/1951 - hbo - aantal 5.710 en deeltijd 522
1977/1978 - hbo - aantal 25.716 en deeltijd 9.524
2019/2020 - hbo - aantal 61.636 en deeltijd 5.767

Ik zat dus zelf niet bij die (voltijd) hbo-ers, maar startte met een mbo-diploma op mijn 18e jaar met fulltime werken.
En daarna, naast dat werken, volgden velen een deeltijd hbo in de avonduren. Of WO opleiding.
Ik heb zelf op die manier dus na mijn mbo nog twee hbo diploma's gehaald. Dat zie je ook terug in de cijfers bij deeltijd hbo (rond de 20.000 destijds). Niemand toen ooit horen klagen over klassen en hoe erg het was dat je als eerste van bijvoorbeeld de familie 'ontsnapt' was aan jouw klasse en dat je het daarom zo zwaar had of je zo 'anders' voelde.
Iedereen, jij zelf en je ouders, waren daar gewoon trots op.


Allereerst denk ik dat de betreffende mensen zélf niet klagen. Ten tweede zal het de groep waar jij uit komt ook niet opvallen dat er verschillen zijn. Dat is het trieste eraan en meteen ook de oorzaak van vooroordelen en het niet komen tot een oplossing. Als het al niet eens erkend wordt, hoe moeten we het dan oplossen?
Alle reacties Link kopieren Quote
Inanna schreef:
04-11-2023 15:48
Ik denk dat je, als je in een kansarme omgeving opgroeit, je ook mensen mist die je kunnen inspireren. Je hebt geen voorbeelden aan wie je je kunt spiegelen.
Verder is er geen geld en geen interesse in activiteiten waar je iets aan kunt hebben. Geen kunst, cultuur etc.
In Leeuwarden zijn er derde generatie in een uitkering. Ik vraag mij dan af waardoor dit komt.
Klapstoel schreef:
04-11-2023 23:16
Nou, ik heb wel wijken zien opknappen door het mengen hoor.
Het klopt dat er nu meer mensen overlast hebben. Maar ik geloof dat het nog altijd fijner is dat ik last heb van twee junks in de straat dan dat twee gezinnen die in een wijk vol junks moeten wonen omdat iets anders onbetaalbaar is.

Als je toestaat dat alleen mensen met veel geld zichzelf een prettige woonomgeving kunnen veroorloven, sta je dus ook toe dat mensen zonder veel geld alle overlast en onveiligheid op zich moeten nemen. En dat laatste is wat mij betreft onwenselijk.
Eens.
Wij waren in zo'n buurt de eerste kopers, daarna meer.
Een stel wat enorm voor overlast zorgde, jonge mensen nog, heeft echt een metamorfose meegemaakt.
Zij zagen de mensen naar werk gaan elke dag, met kindjes vaak die dan vrolijk naar de crèche gingen. De vrouw van het stel gaf later aan dat zij daardoor ook een aangeboden werktraject heeft aangedurfd. Omdat ze voor het eerst mensen zag die het leuk hadden en werkten.
Zij is van die man afgegaan en werkt nog steeds.
We hadden een meneer in de buurt met een sociale functie, een soort zelfbenoemde buurtconcierge, schat van een man. Liep altijd op te ruimen, repareerde van alles.
De man was helaas ook een hoarder. Er is heel vaak met de hele buurt, ook de 'yuppen' zoals we werden genoemd, daar opgeruimd tbv de controle van de wbv. We draaiden ook wasjes voor hem enzo.
We hebben daar echt dat 'zorgen voor elkaar' geleerd van de 'arme' buren.
Want voor de 'rijke' buren werd ook gezorgd.
Toen er iets groots en duurs tbv onze verbouwing werd geleverd op een verkeerde dag, zo op straat hebben die mensen geregeld dat iedereen in hun kleine stadswoning een deel had staan en netjes bewaard. En het ook nog helpen naar boven sjouwen he.
Mijn oude buurman en ik hadden het er laatst nog over dat er altijd net wordt gedaan alsof de 'rijkere' nieuwe buurtgenoten zoveel prachtigs brengen, maar hier is een grote klacht in veel buurten dat die juist aso zijn en helemaal niet iets positiefs meebrengen. Wij hebben wel degelijk veel van de 'armere' buren geleerd, oa op elkaar letten, niet je hoofd wegdraaien als je andermans ellende ziet maar gewoon helpen.


er gebeurden daar dingen die je niet eens in een film zou kunnen opnemen wegens te ongeloofwaardig en te soft.
Het kan wel degelijk werken.
Ik heb de docu gezien. Heel interessant en natuurlijk ook triestig. Die man met die te dure auto; ‘eindelijk stelde ik iemand voor’. En vervolgens tot je nek in de schulden..

Dat van je niet op je plek voelen in een hoogopgeleide omgeving herken ik wel. Toen ik gymnasium deed ging ik soms ook om met klasgenoten uit rijke milieus.
Weet nog dat we met een groepje een keer wilden gaan shoppen en ik daar eigenlijk geen geld voor had (was 14 ofzo). Ik sprak dat uit; of ik niet gewoon even wat geld van m’n ouders kon lenen? En ik zag die klasgenoot al héél behoedzaam ‘50 euro ofzo?’ noemen, zo van, dát moet toch zeker lukken. Ze had geen idee hoeveel geld dat was in ons gezin.

M’n moeder is op een verjaardag ook eens in zo’n milieu beland en toen werden alleenstaande moeders even afgefikt en dat die kinderen allemaal zouden ontsporen. Er zat ook een leraar van mij (gymnasium dus) tussen. Die wist overigens niet dat zij mijn moeder was. Maar ze durfde niks te zeggen.

Niet quoten s.v.p.
Alle reacties Link kopieren Quote
Gisselle schreef:
04-11-2023 10:55
Wij hadden het thuis ook niet breed. Veel dingen kregen wij ook gewoon niet, omdat er geen geld was, maar heb absoluut niet het idee dat ik iets te kort ben gekomen, sterker nog, het is eerder het tegenovergestelde. Kledinggeld kreeg ik bijv. als mijn alleenstaande moeder geld van het ziekenfonds terug kreeg. Elk dubbeltje werd omgedraaid, boodschappen heel verstandig ingekocht. Vakanties waren niet vanzelfsprekend. Ik weet nog dat wij een reis cadeau hadden gekregen van de kerk en die kwamen ook wel eens boodschappen brengen, het was dus geen vetpot.

Mijn moeder was super zuinig. Was maanden van te voren bezig om sinterklaas cadeautjes te verzamelen als ze ergens een koopje zag, maar we kregen dus wel leuke cadeautjes. Door het zuinige en verstandige gedrag van mijn moeder konden zowel mijn broertje als ik studeren (ook al vond mijn laagopgeleide moeder het helemaal niet nodig dat ik ging studeren). Dankzij mijn moeder ontzettend veel gehad en begon al jong met werken, elk weekend of na schooltijd werken zodat ik leuke dingen kon doen.

Verstandig met geld om gaan en zelf verantwoordelijkheid nemen.
Heel herkenbaar, Giselle. Wij kregen vroeger nieuwe kleding als de kinderbijslag binnen was. En dan wel bij Bristol of C&A, anders werd het voor mijn ouders echt te duur. Nu zijn we alledrie begin veertigers, verdienen ruim boven modaal en nog veel belangrijker; we zijn er echt niet slechter van geworden. Mijn vader heeft vroeger eens een loonsverhoging geweigerd, omdat hij zich dan particulier moest verzekeren in plaats van in het ziekenfonds te kunnen blijven. Die 50 gulden extra betekende voor hem toen 30 gulden per maand meer gaan betalen. Die hadden we hard nodig voor eten.

(En vóór iedereen over me heen valt; mijn ouders zijn geen profiteurs, hebben hun huis inmiddels volledig afgelost (rente was toen nog ruim 14%!!) en ik heb vooral geleerd dat ik niet moet zaniken over geld, maar moet sparen voor dingen). Dan maar even geen auto, een nieuwe bank of op vakantie. Gelukkig hoef ik daar niet meer zo op te letten, maar heb ook tijden gehad dat ik 3 dagen soep uit blik at als ik een avondje naar de bios wilde. Niet slechter van geworden.
Alle reacties Link kopieren Quote
Klapstoel schreef:
04-11-2023 23:16
Nou, ik heb wel wijken zien opknappen door het mengen hoor.
Het klopt dat er nu meer mensen overlast hebben. Maar ik geloof dat het nog altijd fijner is dat ik last heb van twee junks in de straat dan dat twee gezinnen die in een wijk vol junks moeten wonen omdat iets anders onbetaalbaar is.

Als je toestaat dat alleen mensen met veel geld zichzelf een prettige woonomgeving kunnen veroorloven, sta je dus ook toe dat mensen zonder veel geld alle overlast en onveiligheid op zich moeten nemen. En dat laatste is wat mij betreft onwenselijk.
Heel herkenbaar! Ik kom uit Utrecht en vroeger was Lombok een achterstandswijk. Tegenwoordig is het kleurrijk, gezellig en voel ik me daar écht nooit onveilig. Kanaleneiland en Overvecht, maar ook sommige wijken in het relatief nieuwe Leidsche Rijn helaas een ander verhaal.
Rabarber schreef:
05-11-2023 00:27
Zo bedoelde ik het ook. Ik begreep uit je eerdere post dat je het geloof compleet wilde weren op school. Maar dan bedoelen we dus hetzelfde.

Ja, dat wil ik ook voor zo ver het bijzonder onderwijs betreft. Dus geen scholen op kerkelijke grondslag. Niet bidden op school, geen Bijbelverhalen of welk godsdienstig boek dan ook op school.

Godsdienst met zo aanbieden als schoolvak wel. Dus net als aardrijkskundig en geschiedenis. Beschouwend en niet praktiserend.
anoniem_65b93a10517d3 wijzigde dit bericht op 05-11-2023 08:12
3.52% gewijzigd
Rabarber schreef:
05-11-2023 00:29
Dat zal ongetwijfeld. En gelukkig maar. Maar ik had het idee dat betreffende forummer dacht dat er andere mogelijkheden waren voor haar dan anderen.

Of niet, het is misschien wel een grote valkuil in het onderwijs. Zeker sinds de wet Passend Onderwijs.

We steken in het onderwijs erg veel tijd in de zwaksten en aller zwaksten terwijl die aller zwaksten nooit bij de middenmoot zullen gaan horen. Terwijl we misschien met een kwart van die tijd, wel kinderen uit de middenmoot naar het hoogste niveau kunnen halen. Ieder kind heeft het recht zich optimaal te ontplooien. Sinds Passend Onderwijs komt die groep er bekaaid vanaf.
Alle reacties Link kopieren Quote
Rabarber schreef:
04-11-2023 18:45
Jij denkt dus dat jongeren van niet-Nederlandse afkomst méér hulp krijgen dan dat jij zou kunnen krijgen? Dus dat ze daarin bevoorrecht zijn. Welke hulp heb jij niet gehad, die de andere jongeren wel kregen?
Ik weet echt niet of dat nu zo is. Ik heb daar geen beeld van. Ik weet we dat toen ik 15 jaar geleden studeerde, er wél aandacht was voor eerste generatie studenten met een andere afkomst en géén extra dingen voor eerste generatie studenten met een vergelijkbare afkomst als mijzelf.
Toen waren er extra mentor gesprekken, extra huiswerk begeleiding clubjes en meer.

Gewoon een gemiste kans van de Hogeschool waar ik toen heen ging, ik was echt niet de enige.

En fijn voor die groep hè!!! Ik gun het deze jeugd nog steeds van harte!
Alle reacties Link kopieren Quote
Andersom schreef:
05-11-2023 08:11
Of niet, het is misschien wel een grote valkuil in het onderwijs. Zeker sinds de wet Passend Onderwijs.

We steken in het onderwijs erg veel tijd in de zwaksten en aller zwaksten terwijl die aller zwaksten nooit bij de middenmoot zullen gaan horen. Terwijl we misschien met een kwart van die tijd, wel kinderen uit de middenmoot naar het hoogste niveau kunnen halen. Ieder kind heeft het recht zich optimaal te ontplooien. Sinds Passend Onderwijs komt die groep er bekaaid vanaf.

Interessant. Ga ik me eens in verdiepen.
Alle reacties Link kopieren Quote
frambozentaartje schreef:
04-11-2023 21:40
Ik denk dat school kan helpen - ik heb bijvoorbeeld nooit op school geleerd hoe je een begroting maakt voor je eigen financien, een administratie bijhoudt, hoe je een paspoort aanvraagt, een cv schrijft, wat een gemeente wel en niet voor je kan doen, hoe studiefinanciering werkt. Er zijn 1001 random dingen die ik van mijn ouders of anderen heb geleerd. Misschien daar een vak voor maken?
Wij hebben dus sinds een paar jaar zo’n vak op school. Niet alles wat je noemt komt aan bod, maar wel bijvoorbeeld de basis van budgetteren, wat heb je nodig voor je vervolg (reizen met ov, basisbeurs aanvragen, gemeente, ondersteuning etc.). Wel speciaal onderwijs dus leerlingen hebben na onze school ook nog recht op meer ondersteuning maar dat weten ze vaak niet en ouders ook niet. CV schrijven, sollicitatietraining, jezelf presenteren. Echt een top vak. En toch merken we veel weerstand bij ouders want; onbekend, gebeurt niet in onze familie, is niet nodig, kunnen we niet beter wajong aanvragen want is gemakkelijker. Toch gaan we door, want al is er maar 1 leerling per jaar die profijt heeft van dit vak, daar doen we het voor. Maar het maakt voor mij wel heel duidelijk dat waar dit topic over gaat echt nog een grote rol speelt inde samenleving en dat het heel moeilijk is voor kinderen om een andere weg te kiezen.
"After all this time?" "Always."
Alle reacties Link kopieren Quote
Ik denk dat de sleutel ook ligt in niet perse meer kinderen naar hogere niveaus, maar het herwaarderen van de lagere niveaus. Niet alleen kwa salaris, maar ook echt kwa hoe we er naar kijken. Het gevoel van zelfvertrouwen en eigenwaarde vergroten.
Hoe subtiel op school, die plus klassen, het schooladvies, het je gaat naar Rome op het vwo en naar België op het vmbo enz. Daar zit op jonge leeftijd al zoveel be/ veroordeling in, dat raak je bijna niet meer kwijt.
72Jelle schreef:
05-11-2023 09:25
Ik denk dat de sleutel ook ligt in niet perse meer kinderen naar hogere niveaus, maar het herwaarderen van de lagere niveaus. Niet alleen kwa salaris, maar ook echt kwa hoe we er naar kijken. Het gevoel van zelfvertrouwen en eigenwaarde vergroten.
Hoe subtiel op school, die plus klassen, het schooladvies, het je gaat naar Rome op het vwo en naar België op het vmbo enz. Daar zit op jonge leeftijd al zoveel be/ veroordeling in, dat raak je bijna niet meer kwijt.
Dit is zeker waar. Hoeveel (v)mbo’ers zichzelf niet als dom zien..
Hier heeft puber dit jaar eindexamen gedaan (vmbo-school) en er was geen eindexamenstunt, geen gala, echt heel raar vond ik dat. Alsof een vmbo-diploma niks voorstelt, niet het vieren waard was. Terwijl er dan wel weer een heel feestelijke diplomauitreiking was. Maar niks echt voor die gasten zelf.
Alle reacties Link kopieren Quote
Mir-79DB schreef:
05-11-2023 07:56
Heel herkenbaar, Giselle. Wij kregen vroeger nieuwe kleding als de kinderbijslag binnen was. En dan wel bij Bristol of C&A, anders werd het voor mijn ouders echt te duur. Nu zijn we alledrie begin veertigers, verdienen ruim boven modaal en nog veel belangrijker; we zijn er echt niet slechter van geworden. Mijn vader heeft vroeger eens een loonsverhoging geweigerd, omdat hij zich dan particulier moest verzekeren in plaats van in het ziekenfonds te kunnen blijven. Die 50 gulden extra betekende voor hem toen 30 gulden per maand meer gaan betalen. Die hadden we hard nodig voor eten.

(En vóór iedereen over me heen valt; mijn ouders zijn geen profiteurs, hebben hun huis inmiddels volledig afgelost (rente was toen nog ruim 14%!!) en ik heb vooral geleerd dat ik niet moet zaniken over geld, maar moet sparen voor dingen). Dan maar even geen auto, een nieuwe bank of op vakantie. Gelukkig hoef ik daar niet meer zo op te letten, maar heb ook tijden gehad dat ik 3 dagen soep uit blik at als ik een avondje naar de bios wilde. Niet slechter van geworden.
ik begrijp niet zo goed waarom je denkt dat mensen hier over je heen zullen vallen en zouden denken dat je ouders profiteurs zijn. Wordt dat serieus gezegd of gedacht door anderen?
I was born in the sign of water, and it's there that I feel my best
Alle reacties Link kopieren Quote
Gebruna schreef:
04-11-2023 19:17
Wat heeft geloof te maken met de (sociaal economische?) verschillende 'klassen'?

Ik heb (kleuterschool en de lagere school) op een katholieke school gezeten, kinderen van alle klassen: van kinderen met een werkloze vader tot kinderen van de hoofdonderwijzer en de huisarts.

Middelbare school was openbaar onderwijs. Ook alle klassen.
overigens was dat begin jaren '70. Ik herinner mij heel was culturele en andere uitjes: naar een toneelvoorstelling (vak Nederlands), naar het planetarium (Haagsche Courant gebouw in de binnenstad van Den Haag), uitvoering Scapinoballet, musea, glasblazerij, etc.

Ik kan mij ook helemaal niet herinneren dat 'klasse' echt een onderwerp was.
Dus ik heb ook wel het idee dat e.e.a. samen hangt met de tijd waarin je leeft.

Maar ik vraag mij ook af wat het leren kennen van alle geloven bijdraagt aan het verminderen van 'klassen'?
deden alle scholen dat in jouw woonplaats?
I was born in the sign of water, and it's there that I feel my best
Alle reacties Link kopieren Quote
Niet het hele topic gelezen, dus misschien is het al voorbij gekomen, maar heb jaren terug een boek gelezen over erfelijke armoede. Goed boek. Als ik het me goed herinner kwam het voort uit een afstudeerproject ofzo. Het onderzoek ging over erfelijke armoede en de onderzoekslocatie was Almelo, begin jaren 2000. Ik kom uit die contreien dus ik las het vooral om de herkenning van de situaties in bepaalde wijken, maar het is ook gewoon een goed boek over dit onderwerp.
Het heet Alle dagen schuld. Aanrader.
Ik vind het toch ergens vreemd dat er zo weinig empathie is voor mensen die het niet kunnen. "Het is mij ook gelukt, dus" Of dat er gedaan wordt alsof er geen klassen bestaan in Nederland en dat het om overgevoeligheid gaat.

Verhaal van een oud-gymnasiast, van nog maar net geleden: https://www.volkskrant.nl/columns-opini ... ~b86e8c7d/

Onderzoek Sociaal cultureel planbureau: https://www.scp.nl/actueel/nieuws/2023/ ... -nederland

Gebruikersavatar
Anonymous
Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn

Terug naar boven