Kabinet tegen langer zwangerschapsverlof

10-11-2010 16:41 164 berichten
Alle reacties Link kopieren
AMSTERDAM – Het kabinet is tegen een uitbreiding van het zwangerschapsverlof van 16 naar 20 weken. Dit heeft minister Henk Kamp van Sociale Zaken woensdag in de Kamer uitgesproken. Dit meldt de NOS. Het Europees Parlement stemde onlangs in met een zwangerschapsverlof van 20 weken, maar daar wil het kabinet dus niet in meegaan.



Volgens Kamp zijn 16 weken in verreweg de meeste gevallen voldoende. Wanneer vrouwen langer thuis willen blijven, moeten zij zich volgens Kamp maar ziek melden. Ook zou de verlenging van het zwangerschapsverlof niet goed zijn voor de arbeidsproductiviteit. Het kabinet is ook tegen uitbreiding van het vaderschapsverlof. Het Europees parlement wil dat vaders recht moeten krijgen op twee weken verlof.



Volgens Kamp kosten beide maatregelen samen een half miljard euro. Dit vindt hij teveel.





En dat is de minister van sociale zaken? Weinig sociaals aan..

quote:ambrosia9 schreef op 11 november 2010 @ 12:29:

Elninjoo, misschien beetje offtopic, maar ik dacht vanmorgen aan je (ja en niet een onaardige gedachten) Het is inmiddels duidelijk dat kinderen niet jouw favoriete ding zijn, maar als niemand meer kinderen zou krijgen, zouden we best wel een probleem hebben, zou je nooit zo'n leuk forum hebben met zulke leuke mensen. En schrik niet, zou jij er ook niet zijn. Iemand moet het doen, kinderen krijgen, om te zorgen dat er leuke volwassen rondlopen na die kinderjaren. Dus ik respecteer je anti-kind en moeder gevoelens, maar misschien kun je het ook een beetje vanaf de andere kant bekijken en het vooral fijn vinden dat er vrouwen zijn die het wel willen? Maar zeg nou zelf: jij hebt toch geen kind genomen om de wereld draaiende te houden? Jij hebt voor 'n kind gekozen omdat jijzelf daar gelukkiger van denkt te worden. Dus er is geen sprake van altruisme bij het ten uitvoer brengen van 'n kinderwens (net zoals mijn niet-kinderwens ook zeker niet bewust is gedaan om het milieu te sparen )
Alle reacties Link kopieren
quote:elninjoo schreef op 11 november 2010 @ 12:31:

[...]



Maar zeg nou zelf: jij hebt toch geen kind genomen om de wereld draaiende te houden? Jij hebt voor 'n kind gekozen omdat jijzelf daar gelukkiger van denkt te worden. Dus er is geen sprake van altruisme bij het ten uitvoer brengen van 'n kinderwens (net zoals mijn niet-kinderwens ook zeker niet bewust is gedaan om het milieu te sparen )Tuurlijk wel, ik heb mezelf opgeofferd, voor jou, zodat jij het niet hoeft, maar de wereld wel zo leuk blijft Nee tuurlijk niet, maar het is wel een leuke bijkomstigheid toch? Het is echt een erg leuk mens, huilt niet, slaapt veel en lacht vooral veel, misschien zou zelfs jij hem wel kunnen waarderen, ook al is hij pas een maand
Alle reacties Link kopieren
vanuit mezelf bekeken: het lukt mij fysiek niet om langer dan 34 weken door te werken (te zwaar werk), dus ik heb 10 weken daarna gehad, vond ik best krap, en heb het dus zelf verlengd door ouderschapsverlof. Vind ik ook niet meer dan normaal, vind 16 weken betaald namelijk best een luxe, maar vind het dus wel iets te kort. Vader heeft maand vakantie opgenomen na de geboorte, was echt heerlijk, vind het ook niet echt nodig dat de overheid dat betaald, daarvoor heb je toch vakantie dagen? Na 10 weken naar de creche vind ik persoonlijk veel te snel, puur gevoelsmatig, maar ook dat hebben we dus opgelost door (onbetaald) verlof op te nemen, en dat vind ik ook een prima oplossing. Kortom, ik vind het te kort zoals het nu is, maar aangezien het 100% betaald is wel een enorme luxe en mag je best zelf bij betalen wat je langer wil.
Alle reacties Link kopieren
quote:elninjoo schreef op 11 november 2010 @ 12:24:

[...]



Maar waarom moet dat op kosten van de samenleving? Waarom kan 'n man die zo'n dure aanschaf als 'n kind doet, ook niet gewoon z'n eigen verlof betalen?





Waarom niet? Kun je eens toelichten waarom je vindt waarom dat niet zou mogen?

Natuurlijk hoor ik je dan denken: 'ja maar, en ik dan? Ik krijg geen extra verlof en ik moet een tandje bijzetten voor diegene die met zwangerschapsverlof zijn.'



Bekijk eens het grote plaatje. Denk je dat meer mensen kinderen gaan maken als het hun vakantie kost? Die bedenken zich wel. Minder kinderen=minder toekomst voor Nederland. Vandaar dat het belangrijk is dat ouders goede gelegenheden hebben om hun kinderen op te voeden.
Alle reacties Link kopieren
quote:elninjoo schreef op 11 november 2010 @ 12:31:

[...]



Maar zeg nou zelf: jij hebt toch geen kind genomen om de wereld draaiende te houden? Jij hebt voor 'n kind gekozen omdat jijzelf daar gelukkiger van denkt te worden. Dus er is geen sprake van altruisme bij het ten uitvoer brengen van 'n kinderwens (net zoals mijn niet-kinderwens ook zeker niet bewust is gedaan om het milieu te sparen )



Inderdaad, de meesten krijgen geen kinderen met het doel om onze maatschappij te helpen of om de vergrijzing tegen te gaan. Niemand doet dat. Maar dan nog kun je er niet aan voorbj gaan dat al die hobbyende ouders van nu, onbedoeld bijdragen aan de maatschappij voor later. Als jij op je oude dag misschien weer eens naar de huisarts moet of naar het ziekenhuis, is de kans groot dat je daar wordt geholpen door een van de kinderen van nu.



Maar dit geldt natuurlijk ook voor je bezoek aan de supermarkt, de monteur die je kraan komt repareren, etc, etc.



We zijn allemaal ooit kinderen geweest. Ook zo'n hekel aan jezelf gehad toen je nog kind was? ;-
anoniem_99342 wijzigde dit bericht op 11-11-2010 12:46
Reden: nu weer een typefout
% gewijzigd
Alle reacties Link kopieren
BTW voordat ik uberhaupt ooit had kunnen verzinnen dat ik sowieso nog een kinderwens zou krijgen, heb ik nooit problemen gehad met de mensen/vrouwen die wel kinderen kregen en daardoor ook verlof.



Waarom zo anti?



Zonder kinderen en schoolvakanties zou er bijvoorbeeld ook geen hoog-en laagseizoen zijn. Dus juist dankzij die hordes mensen met kinderen, kunnen de kinderlozen genieten van flink goedkopere reisjes in het laagseizoen. Je kunt de zaken zo positief of negatief zien als je het zelf wilt...
Alle reacties Link kopieren
quote:Rik78 schreef op 11 november 2010 @ 12:20:

[...]





Ben het met je eens. We moeten in Nederland echt eens buiten de lijnen gaan denken en nagaan waarom iets wel kan en niet waarom iets niet kan.



Veel is ook cultureel bepaald. Om een voorbeeldje te noemen: hier hoor ik wel eens voorbeelden dat de pasgeboren baby na 2-3 dagen al op de eigen kamer moet slapen. Daar waar in andere landen dit volledig ondenkbaar is en dit pas na veel langere tijd gebeurt. En dat heeft niks te maken met ruimtegebrek oid.



Hoe wij tegen kinderen aankijken zal ook bepalend zijn in hoeverre er begrip/ruimte is voor een langer verlof voor de moeder (en/of vader). Betaald of onbetaald.
quote:heleen1234 schreef op 10 november 2010 @ 17:03:

hoe denken jullie over het zwangerschapsverlof voor zelfstandigen?



Dit is nu:

U heeft minimaal 1225 uur als zelfstandige gewerkt:

Tijdens uw verlof ontvangt u per werkdag een uitkering die gelijk is aan het bruto minimum dagloon. Voor werknemers van 23 jaar en ouder is dit ¤ 64,97 (per 1 januari 2009).



Terwijl een werknemer recht heeft op 100%.



Zelfstandige moet nl. ook voor vervanging zorgen en zal dus bijna nooit 16 weken uit de zaak gaan.Hier een zelfstandige (ZZP er). Toen ik beviel van mijn jongste was deze regel er nog niet en kreeg ik dus gewoon niks. Met net als ziektedagen en vakantiedagen zit dit bedrag verrekend in mijn uurtarief. Ik had dus gewoon geld gespaard voor mijn verlof zodat ik er gewoon 16 weken uit zonder te hoven inleveren kon en het financieel gewoon kon trekken. Ik denk dat dat anders is als je echt een zaak hebt met personeel e.d.
Alle reacties Link kopieren
Rik, ik vind het echt niet meer dan normaal dat een vader daar vakantie dagen voor gebruikt. Ok, misschien zijn 2 dagen wel erg weinig, en zouden bijv 5 verlof dagen wat "normaler" zijn, maar vakantie dagen hoef je niet perse te gebruiken om naar de canarische eilanden te vliegen. Die kan je ook gebruiken voor thuis blijven als je een kind hebt gekregen.
Alle reacties Link kopieren
quote:arrwen schreef op 11 november 2010 @ 13:12:

Rik, ik vind het echt niet meer dan normaal dat een vader daar vakantie dagen voor gebruikt. Ok, misschien zijn 2 dagen wel erg weinig, en zouden bijv 5 verlof dagen wat "normaler" zijn, maar vakantie dagen hoef je niet perse te gebruiken om naar de canarische eilanden te vliegen. Die kan je ook gebruiken voor thuis blijven als je een kind hebt gekregen.OK dan verschillen we van mening. Ik zie het verschil tussen man en vrouw in dat opzicht niet zo.
Alle reacties Link kopieren
emotioneel is er een verschil, zeker in de aanloop, maar fysiek is er ook wel echt een verschil dus dat er een verschil in verlof tijd zit vind ik logisch.
Alle reacties Link kopieren
En wat als je kindje een couveuse kindje is en pas thuiskomt als die 10 weken voorbij zijn?



Je bent als moeder niet ziek dus kan je je niet ziek melden maar verlangen dat je direct bij thuiskomst van je kind aan het werk gaat is ook onmenselijk.



Voor moeders van een couveusekind zou het verlof ook langer moeten kunnen zijn.
Alle reacties Link kopieren
Vakantieverlof opnemen? Ouderschapsverlof (is wel lastig, want moet je van te voren opgeven) Calamiteiten/zorgverlof? Overleggen met je baas?

Couveusekindjes zijn geen regel, maar een uitzondering en ik denk dat daar met je werkgever wel een mouw aan te passen is. Ik vind niet dat daarom een verlof verlengd moet worden.
Alle reacties Link kopieren
quote:sugarmiss schreef op 11 november 2010 @ 13:44:

En wat als je kindje een couveuse kindje is en pas thuiskomt als die 10 weken voorbij zijn?



Je bent als moeder niet ziek dus kan je je niet ziek melden maar verlangen dat je direct bij thuiskomst van je kind aan het werk gaat is ook onmenselijk.



Voor moeders van een couveusekind zou het verlof ook langer moeten kunnen zijn.Eens. Dit is een voorbeeld waarvan ik vind dat er even verder gedacht moet worden dan alleen het theoretische "eigen keuze, zélf de consequenties".
Alle reacties Link kopieren
nessemeisje, ik denk dat sugarmiss bedoeld dat in het geval van een couveuse kindje het verlof langer moet zijn. Niet in alle gevallen.
Alle reacties Link kopieren
quote:nessemeisje schreef op 11 november 2010 @ 13:47:

Vakantieverlof opnemen? Ouderschapsverlof (is wel lastig, want moet je van te voren opgeven) Calamiteiten/zorgverlof? Overleggen met je baas?

Couveusekindjes zijn geen regel, maar een uitzondering en ik denk dat daar met je werkgever wel een mouw aan te passen is. Ik vind niet dat daarom een verlof verlengd moet worden.Ja, ik mag toch hopen dat een werkgever hierin wil meedenken. Net als iemand die met een overlijden te maken krijgt, wiens huis instort, weet ik veel. Of ga ik dan te veel uit van de ideale werkgever?
Alle reacties Link kopieren
Himalaya, gelijke monikken gelijke kappen? Dus als jouw collega een dag vrij krijgt voor een begrafenis, wil jij ook een dag vrij?
Alle reacties Link kopieren
Calamiteitenverlof is niet van toepassing, want er is geen sprake van een calamiteit.

Zorgverlof is ook niet van toepassing. Langdurig niet want dat is alleen van toepassing bij een levensbedreigende situatie, kortdurend niet omdat het waarschijnlijk iets langer gaat duren dan een dag of twee. Kortdurend zorgverlof is ook maximaal 2x het aantal uren dat je werkt in de week.



Overigens lijkt het me wel dat in geval van een kind dat na de geboorte langdurig opgenomen moet worden in het ziekenhuis, er wellicht wel een mogelijkheid moet zijn om het verlof te verlengen. Enerzijds omdat een ziekenhuisopname vaak al behoorlijk heftig is, en als dat in een langdurige situatie is, zal het ziektebeeld van het kind ook wel behoorlijk ernstig zijn. Anderzijds omdat je in de eerste periode minder goed de rust kunt nemen om je als moeder te richten op je herstel, waardoor je na de 10, 12 (of zoveel weken langer) wellicht nog niet op het herstelde niveau zou zitten als wanneer je een "gewone" bevalling met kraamperiode zou hebben gehad. Plus dat je beginperiode en hechtingsgebeuren met het kind ook anders verlopen is.



Mijn oudste is na een probleemloze zwangerschap met 40 weken geboren met een aantal lichamelijke afwijkingen. Is in 7 weken tijd 3 keer geopereerd, en met 9 weken uiteindelijk (voor het eerst) thuisgekomen en konden we gaan wennen aan het hebben van een kind. Het was dat ik tot 4 weken voor de uitgerekende datum had doorgewerkt en ik na de tweede operatie bij mijn werkgever had aangegeven dat ik de situatie niet meer trok en het vermoeden had dat alles langer zou gaan duren qua opname en ik me daarom ziek wilde melden, dat ik langer thuisgebleven ben. Als ik dat niet had gedaan, en als ik 6 weken van tevoren met verlof was gegaan, had ik 3 dagen thuis gehad met mijn kind (incl. weekend).



Oh nee, alleen het weekend, want dan had hij op maandag kunnen wennen bij de creche, en was ik dinsdag weer gaan werken Dat lijkt me ook geen gezonde situatie.
Alle reacties Link kopieren
quote:heleen1234 schreef op 10 november 2010 @ 17:03:

hoe denken jullie over het zwangerschapsverlof voor zelfstandigen?



Dit is nu:

U heeft minimaal 1225 uur als zelfstandige gewerkt:

Tijdens uw verlof ontvangt u per werkdag een uitkering die gelijk is aan het bruto minimum dagloon. Voor werknemers van 23 jaar en ouder is dit ¤ 64,97 (per 1 januari 2009).



Terwijl een werknemer recht heeft op 100%.



Zelfstandige moet nl. ook voor vervanging zorgen en zal dus bijna nooit 16 weken uit de zaak gaan.

Totaal off topic,

maar zo vaak denk ik, dat jij mij bent. Echt bizar.



Nou ja, dit wilde ik dus ook posten.
Alle reacties Link kopieren
Begin steeds meer de onzin van het hele Europa in te zien, de 1 mag wel met behoud v 70% salaris thuis blijven omdat dat blijkbaar wel zo fijn is, en de ander ziet nog nieteens een maandje uitbreiding zitten.

De 1 staat op zijn kop omdat de pensioenleeftijd naar 62 gaat en de ander omdat ie naar 67 gaat,

krijg je kind in Duitsland en ga met pensioen in Frankrijk, ideaal.
Alle reacties Link kopieren
quote:haagsmopje schreef op 12 november 2010 @ 12:39:

krijg je kind in Duitsland en ga met pensioen in Frankrijk, ideaal.In Duitsland is het verlof 14 weken.
Ik heb geen wespentaille, ik heb een bijenrompje
Alle reacties Link kopieren
quote:himalaya schreef op 12 november 2010 @ 15:57:

[...]





In Duitsland is het verlof 14 weken. In Duitsland heb je erziehungsurlaub. Is wel iets langer dan 14 weken.
Ja, dat vind ik echt.
Alle reacties Link kopieren
quote:himalaya schreef op 12 november 2010 @ 15:57:

[...]





In Duitsland is het verlof 14 weken. Je moet gewoon even goed teruglezen welke mogelijkheden ze in Duitsland hebben
Ik woon in Duitsland en ik was een jaar thuis. Met doorbetaling van 67%

Maar het officiele verlof is 15 weken. De meesten die ik ken plakken er nog wel een week of 40 achteraan of iig minimaal een half jaar. Ik ken helemaal niemand die na 15 weken weer aan het werk is gegaan.

Ik werk nu als zelfstandige en heb wederom recht op doorbetaling.
quote:nostradame schreef op 10 november 2010 @ 19:21:

[...]



Dat heeft niets met "dit land" en "twee maten" te maken. Als jij je baan door ziekte bent kwijt geraakt had je gewoon een héle slechte werkgever. Er is geen regel die dit toelaat, het is namelijk bij wet verboden iemand te ontslaan vanwege ziekte. Oé, pas na 2 jaar kun je ontslag aanvragen. Misschien heeft je werkgever je contract niet verlengd toen je ziek was? Hoe lullig ook, het contract liep vanwechtswege af.



Maar ik word ook heel boos van je verongelijktheid. Hallo, natúúúrlijk kan een zwangere na 16 weken gewoon terugkomen.



Ik vind dit dus een héle domme (en vanwege je verongelijktlijk ook sneue) posting van je.Als mijn contract van rechtswege was afgelopen tijdens mijn ziekte, dan had ik dat wel gemeld. Ik vind dat dus een erg domme opmerking van je. Sneu dat jij beter denkt te weten dan ik hoe mijn situatie in elkaar zit. Alsof ik zelf niet weet hoe lang mijn contract nog liep. Die was nog lang niet afgelopen.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven