"vrees ons niet maar heb ons lief"

13-04-2010 18:48 687 berichten
Alle reacties Link kopieren
Hoofddoeken zijn meerzinnig en meerduidig!

Het lijkt alsof onze hoofddoek steeds meer gevreesd wordt. Uit de discussie over de hoofddoek in Frankrijk, België en Nederland, leiden wij af dat het dragen van een hoofddoek een belangrijk vraagstuk voor de toekomst wordt. En als het over onze hoofddoeken gaat, willen wij daar graag bij zijn want we zien het klimaat steeds grimmiger worden, zonder dat wij daar een stem in hebben.



De laatste maanden wordt er over onze hoofddoek veel geroepen en we constateren dat er mensen en politieke partijen zijn die onze hoofddoek vrezen, ‘de hoofddoekvrezenden’, hebben dingen over ons geroepen waar wij ons geenszins in herkennen, bijvoorbeeld dat wij onderdrukt worden en zielig zijn. En dat wij tegen de Nederlandse normen en waarden zijn en met ons gedrag onze onderdrukkende broers en vaders ondersteunen.



Seculier

Ook seculiere feministen vielen over ons heen. Zij accepteren niet dat hoofddoekdragende moslima’s zich feminist noemen. Maar waarom zou dat niet mogen? Wij staan een feminisme voor waar ook ruimte is voor vrijwillig gehoofddoekte moslimfeministen. In de nieuwe feministische stroming 3.0 gaan hoofddoek en feminisme zeer goed samen.



Wij constateren dat er accentverschuiving is in het debat rondom de islam en dat de pijlen nu op de hoofddoekdragende moslima’s gericht zijn. Het klimaat jegens hoofddoekdragende moslima’s is bij een deel van de bevolking zo vijandig, dat de PVV vindt dat de straten hoofddoekvrij moeten worden. Ze heeft het vernederende begrip kopvoddentax geïntroduceerd. De PVV’ers en andere hoofddoekvrezenden hebben geprobeerd de maatschappij tegen ons op te zetten zodat wij in de verdediging zijn gedrongen.



Op straat en internetfora wordt geroepen: ‘Hé, vind je het heerlijk je hoofd met zo’n vod te bedekken?’ Het dragen van de hoofddoek is bij de vox populi nog geen geaccepteerd recht. Genoeg moslima’s moeten zich in het maatschappelijke discours verantwoorden voor het dragen van een hoofddoek.



Angstig

Lieve hoofddoekvrezenden, wij hebben u lief, omdat wij weten dat u gewoon angstig bent en die angst op onze hoofddoek projecteert. Maar u hoeft ons niet te vrezen. Wij zijn het niet die de wijken van Gouda terroriseren, dat zijn andere allochtone jongeren waar wij niets mee hebben. Richt daarom je pijlen op hen en niet op onze hoofddoek. Soms horen wij mensen zeggen dat ze onze hoofddoek tolereren. Dat suggereert dat iedereen op ieder moment voor zichzelf kan beslissen of hij ons die vrijheid gunt of ter plekke besluit de hoofddoek van ons hoofd te rukken. Het lijkt om een gunst te gaan in plaats van een recht. Het is daarom zaak dat Wilders en andere hoofddoekvrezenden beseffen dat het hier om een verworven recht gaat dat niet onderhandelbaar is.



Lieve hoofddoekvrezenden, wij weten ook wel dat er moslima’s zijn die een hoofddoek op moeten en onderdrukt worden.



Wij omarmen de Nederlandse rechtsstaat Dat vinden wij heel erg. Want gedwongen worden je hoofddoek op te doen, is net zo erg als gedwongen worden je hoofddoek af te doen. Wij zouden graag zien dat de hoofddoek in de beeldvorming wordt losgekoppeld van onderdrukking. Want niet alle hoofddoekdragende moslima’s zijn zielig en worden onderdrukt.



Razendsnel

Genoeg moslima’s gaan naar universiteit en hogeschool en emanciperen razendsnel. Genoeg moslima’s ervaren de hoofddoek als een hip fashion statement, als een onderdeel van onze identiteit. Dat wij van onze hoofddoek houden, is geen teken van achterlijkheid of analfabetisme. Om onze eigen redenen, en die zijn net zo gecompliceerd en divers als wij zelf, dragen wij een hoofddoek. De betekenis ervan verandert steeds en is zeker niet voor iedereen gelijk. Voor de een is hij een culturele uiting, voor de ander een religieuze, voor een derde een strategische zet en voor een vierde een hip fashion statement.



Gehoofddoekte moslima’s zijn mondig, vechten voor hun vrijheid en dus ook voor de vrijheid een hoofddoek te dragen, en zij beschikken heus over een flink stel hersens die soms overuren draaien. Politici moeten weten dat het accepteren van de hoofddoek geen teken van barmhartigheid of verdraagzaamheid is waar je stemmen mee kunt winnen, maar een wettelijke plicht.



Lieve hoofddoekvrezenden, wij hebben er oprecht over nagedacht waar uw angst vandaan komt. om onze hoofdbedekking gevreesd wordt. misschien denken jullie dat wij de hoofddoek van onze broers en zussen op moeten of dat we aanhangers zijn van een fundamentalistische islam, die de democratische rechtsstaat omver wil werpen. Helaas komt het nog teveel voor dat wij onze tijd en energie steken in het verdedigen van ons recht een hoofddoek te dragen. Wij zouden die liever blijven steken in onze emancipatiestrijd en het ondersteunen van vrouwen die belemmeringen ondervinden bij die strijd, of dat nu door vaders, broers of rechtse actoren komt.



Omarmen

Wij omarmen de Nederlandse rechtsstaat en hebben vooral een hekel aan onderdrukkende broers want zij zijn het die het voor ons, hoofddoekmeiden, versjteren. Wij ontkennen niet dat er ook gehoofddoekte moslimvrouwen zijn die onderdrukt worden. En evenmin dat er moslima’s zijn die louter op bevel van hun broers een hoofddoek dragen. Wij kennen deze moslima’s en we komen voor hen op.



Maar het is niet in overeenstemming met de complexe realiteit, als de hoofddoek altijd en overal gezien wordt als een symbool van onderdrukking. De hoofddoek is meerzinnig en meerduidig!

Nora Kasrioui, Student Bestuurskunde Erasmus Universiteit Rotterdam en Opzij columnist.

Rachida Belhadj, Student Bestuurskunde Erasmus Universiteit Rotterdam.

Barbara Chalghaf, Student Public International Law Rijksuniversiteit Leiden.

Hayet Ezzarfani, Student Bedrijfseconomie Avans Hogeschool Breda.

Sheima Farag, Student Geneeskunde Universiteit van Amsterdam.

Aouatif Tawfik, Student Rechten Vrije Universiteit en Arabist.





Mooi betoog vind ik !
Polygamie = intensieve vrouwhouderij
Alle reacties Link kopieren
-
Alle reacties Link kopieren
-
quote:Margaretha2 schreef op 29 juli 2010 @ 14:32:

Op Marokko forum zeggen stellen die meiden dus zelf aan elkaar voor om de hoofddoek af te doen voor werk of stage? Dat vind ik wel positief.

dat ze er zo over spreken wijst voor mij op het feit, dat het dus een beken gegeven is, dat werkgevers er lang niet altijd op zitten te wachten. Ondanks de poging van frizzy en liv om te wijzen naar de werkgevers, die wel een hoofddoek tolereren.

Om het citaat uit een juridisch artikel eruit te lichten, omdat Liv niet lette op de bronvermelding, heb ik die forum discussie verwijderd. Maar bij deze nog even voor andere lezers:



In zulke winkels nemen ze bijna geen Marokkanen aan en al helemaal geen hoofddoekdragende moslima's



Mijn nichtje wilt graag bij zo zulke winkels stage lopen, maar ze geeft de hoop al op zonder te hebben gesolliciteert. Ik zei van waarom ga je niet solliciteren je weet het maar nooit. Maar toch ze is er van overtuigd dat ze de kans niet zal krijgen vanwege haar hoofddoek.



Ik reageer hiermee op berichten die ik op dit forum lees van het zoveelste meisje met hoofddoek wat geweigerd wordt.



misschien een stomme vraag:

Is het niet beter voor je toekomst en je opleiding/werk om dan maar geen hoofddoek te dragen voordat je het pand ingaat?



Je kunt hier wel fel op reageren, maar dit gebeurt vaak, ook in Frankrijk.

Al vecht je en krijg je zogenaamd gelijk van de rechter, je kunt nog steeds geen stage lopen, studie afmaken, werken.



Je bidt (neem ik aan) je vast, je draagt mestoura kleding, doe dan die hoofddoek af voor je ergens op gesprek gaat en draag je haar in een strak knotje naar achteren of zo en geen make-up op.

Op straat kun je hem weer opdoen voor jezelf en desnoods met je make-up erbij.



Het is niet goed dat vrouwen met hoofddoek worden gediscrimineerd, maar als je gaat solliciteren kun je ook niet met spijkerbroeken of tattoo's aankomen. Dan moet je ook aanpassen. mannen met lang haar moeten ook kort knippen. Baarden moeten afgeschoren worden.



Ik denk niet dat je een zonde begaat als je op je werk/stage je haar strak in een knot naar achteren draagt, zonder make-up, zonder opvallende sieraden, bedekte kleding.



Je komt om te werken, je komt niet om mannen te versieren.



Na die ene stageplek gaat het probleem vrolijk verder, want je kan geen volgende vinden, kan vervolgens je studie niet afmaken, je hebt niet genoeg werkervaring opgedaan en komt nauwelijks een bedrijf binnen omdat ze er geen hoofddoek willen zien.



In plaats van een hulp wordt die hoofddoek een groot probleem.

Daarom dacht ik dat je voor een praktische oplossing kan kiezen:



- privé draag je een hoofddoek en desnoods een burka als je dat zelf wil

- bij het betreden van een bedrijfspand voor een sollicitatie ruim je jouw haren op en kom je zo sober mogelijk over om geen verkeerde aandacht te hoeven wekken.

- Als je er een tijdje werkt kan je het dragen van een hoofddoek desnoods bespreekbaar maken. Misschien dat ze het dan wel accepteren omdat ze jouw werk wel waarderen en inzien dat je een goede collega bent. Accepteren ze het niet, dan houdt je gewoon het uiterlijk simpel en neutraal.



Let wel: het zit hem niet alleen in die hoofddoek.

Jullie moeten je niet alleen op die hoofddoek blindstaren en denken daarmee klaar te zijn.



Je moet vooral sober gedragen en netjes praten en geen make-up doos op je gezicht en nette mestoura kleding.



Hoofddoek is maar 1 van de dingen.
Alle reacties Link kopieren
Tja wat mij betreft hoor je je gewoon aan te passen aan de kledingeisen van een bedrijf. Je past je ook op andere manieren aan (ik draag ook andere kleding in mn vrije tijd dan op werk).

Ik begrijp dat als je voor jezelf hebt bedacht dat je aan je religie uiting wil geven door het dragen van een hoofddoek, je je minder snel zult aanpassen. Maar dan moet je wat mij betreft ook accepteren dat je bepaalde beroepen niet kunt uitoefenen.



Ik kan me gewoon niet zo goed inleven in dat heel principieel vasthouden aan een kledingvoorschrift...

Maar ik denk eigenlijk dat het zichzelf allemaal vanzelf oplost omdat inderdaad geld ook een rol speelt. En er bij hoofddoekdames ook wat te halen valt...



Er is wat mij betreft geen goede of slechte weg. Het is een beetje geven en nemen, van beide kanten. Net als in het echte leven
Alle reacties Link kopieren
Maar wat is dan het hele issue?? Dat er werkgevers zijn die er niet op zitten te wachten? En dus: zijn gehoofddoekte dames minder aangepast aan de samenleving ofzo??



Ik denk dat je daarvoor beter te rade kan gaan bij hun op straat-rondhangende-überhaupt-nog-nooit-een-mbo-van-binnen-gezien-hebbende broertjes.neefjes etc...



Dat zijn meestal de onaangepaste types, en die praten vaak prima Nederlands, dragen geen hoofddoek/burka etc.



Zo jammer dat die hardwerkende meisjes de dupe worden van het negatieve sentiment wat door hun mannelijke consorten veroorzaakt wordt.
quote:Liv schreef op 29 juli 2010 @ 14:30:

"In zulke winkels nemen ze bijna geen Marokkanen aan en al helemaal geen hoofddoekdragende moslima's"



Eerlijk gezegd vind ik dit behoorlijk schokkend. Dit is pure discriminatie.Er zijn dus wel degelijk een groot aantal werkgevers, die een hoofddoek niet wenselijk achten in hun bedrijf. Met name in wat men publiek en/of representatieve functies beschouwd.
Alle reacties Link kopieren
Er zullen vast werkgevers niet op zitten te wachten nee. Net als dat er ook veel werkgevers niet zitten te wachten op mensen met piercings of zichtbare tattoos. En ja, dan zul je je moeten aanpassen ja, als je die baan wilt.

Maar een hoofddoek is in die zin dus net zo'n issue als andere uitingen, zowel van geloof als wel van andere levensinstellingen.
Alle reacties Link kopieren
quote:Mocroon schreef op 29 juli 2010 @ 14:43:

Maar wat is dan het hele issue?? Dat er werkgevers zijn die er niet op zitten te wachten? En dus: zijn gehoofddoekte dames minder aangepast aan de samenleving ofzo??

Dat bedoel ik dus.
Alle reacties Link kopieren
Ik ben het eens met Mocroon, dat men liever geen Marokkanen aanneemt vind ik wel discriminatie trouwens.
Alle reacties Link kopieren
quote:Igoneh schreef op 29 juli 2010 @ 14:46:

[...]



Er zijn dus wel degelijk een groot aantal werkgevers, die een hoofddoek niet wenselijk achten in hun bedrijf. Met name in wat men publiek en/of representatieve functies beschouwd.



Wijs mij maar even aan waar ik dat heb ontkend.

Het enige wat ik de hele tijd zeg is dat het niet standaard is. En dat het voor veel werknemers helemaal niet eens een issue is. En dat een hoofddoek dus niet perse ervoor zorgt dat je niet meedraait in de maatschappij. Of dat je je dus maar aan moet passen.
Alle reacties Link kopieren
quote:Margaretha2 schreef op 29 juli 2010 @ 14:49:

Ik ben het eens met Mocroon, dat men liever geen Marokkanen aanneemt vind ik wel discriminatie trouwens.Ik ook. Dat bedoelde ik ook (vandaar het vetgedrukte)
Alle reacties Link kopieren
quote:Liv schreef op 29 juli 2010 @ 14:50:

[...]





Wijs mij maar even aan waar ik dat heb ontkend.

Het enige wat ik de hele tijd zeg is dat het niet standaard is. En dat het voor veel werknemers helemaal niet eens een issue is. En dat een hoofddoek dus niet perse ervoor zorgt dat je niet meedraait in de maatschappij. Of dat je je dus maar aan moet passen.



Precies, dat zou je dan ook kunnen doortrekken naar: mensen die een piercing hebben zijn niet aangepast want sommige werkgevers zitten er niet op te wachten, mensen met dreadlocks, met baggy kleren, in te korte rokjes, in te laag decolleté, mannen met een baard, met een snor, met een keppeltje op, met een zichtbaar kruis om je nek.



Allemaal zaken waar een werkgever wellicht niet op zit te wachten: Maar dat maakt allemaal niet dat iemand niet is aangepast aan de samenleving.



Voor zover je het hebt over een culturele norm: Ik wist niet dat die bestond!
quote:Mocroon schreef op 29 juli 2010 @ 14:56:

[...]

Voor zover je het hebt over een culturele norm: Ik wist niet dat die bestond!natuurlijk bestaat er zoiets als een culturele norm:

Normen zijn sterk afhankelijk van iemands religieuze, culturele, sociale en maatschappelijke achtergrond. Iedere cultuur heeft zijn eigen normen & waarden.uit: wikipedia.
quote:Liv schreef op 29 juli 2010 @ 14:50:

[...]

Wijs mij maar even aan waar ik dat heb ontkend.

Het enige wat ik de hele tijd zeg is dat het niet standaard is. En dat het voor veel werknemers helemaal niet eens een issue is. En dat een hoofddoek dus niet perse ervoor zorgt dat je niet meedraait in de maatschappij. Of dat je je dus maar aan moet passen.Voor werkgevers is het blijkbaar wel een issue, anders zou je er mensen niet om afwijzen. Dit kun je niet zo maar op 1 hoop gooien met piercings en tatoo's. Werkgevers zullen wel niet-religieuze argumenten moeten aandragen als reden voor weigering, anders maken zij zich schuldig aan discriminatie.
Alle reacties Link kopieren
quote:Igoneh schreef op 29 juli 2010 @ 14:59:

[...]



natuurlijk bestaat er zoiets als een culturele norm:

Normen zijn sterk afhankelijk van iemands religieuze, culturele, sociale en maatschappelijke achtergrond. Iedere cultuur heeft zijn eigen normen & waarden.uit: wikipedia.



Die kan dus van persoon tot persoon verschillen. En die gehoofddoekde dames zijn (hoe erg sommigen het ook vinden om te horen) een onderdeel van de Nederlandse cultuur puur en alleen omdat ze hier wonen, leven, geboren zijn en opgroeien.



Je kunt dus niet zeggen dat ze niet aangepast zijn aan de culturele norm. Of wel?
Alle reacties Link kopieren
Ach ja, hoofddoekjes, dat moet men maar fijn zelf weten. Totdat men zich er onherkenbaar mee maakt dan.
Alle reacties Link kopieren
quote:Liv schreef op 29 juli 2010 @ 14:47:

Er zullen vast werkgevers niet op zitten te wachten nee. Net als dat er ook veel werkgevers niet zitten te wachten op mensen met piercings of zichtbare tattoos. En ja, dan zul je je moeten aanpassen ja, als je die baan wilt.

Maar een hoofddoek is in die zin dus net zo'n issue als andere uitingen, zowel van geloof als wel van andere levensinstellingen.Och dat ligt er maar aan. Stel dat iemand Satanist is bijvoorbeeld, vind je het dan ineens niet meer oke als ze wegens uitingen daarvan geweigerd worden?
quote:Mocroon schreef op 29 juli 2010 @ 15:03:

[...]

Die kan dus van persoon tot persoon verschillen. En die gehoofddoekde dames zijn (hoe erg sommigen het ook vinden om te horen) een onderdeel van de Nederlandse cultuur puur en alleen omdat ze hier wonen, leven, geboren zijn en opgroeien.



Je kunt dus niet zeggen dat ze niet aangepast zijn aan de culturele norm. Of wel?Dat klopt dus niet, dat het een onderdeel van de NL cultuur is. Historisch is dit niet zo, NL kent geen islamitische achtergrond. Als het nu wel volledig onderdeel van de NL cultuur zou zijn, dan zou het wijdverbreid geaccepteerd zijn, geen werkgever, geen instantie, geen enkel persoon die er een issue van zou maken. Dan zou NL ineens nu een islamitische cultuur hebben. Dat is dus niet het geval. En nee, ze zijn in die zin dus niet aangepast aan de culturele norm in NL.
Alle reacties Link kopieren
quote:Igoneh schreef op 29 juli 2010 @ 15:21:

[...]



Dat klopt dus niet, dat het een onderdeel van de NL cultuur is. Historisch is dit niet zo, NL kent geen islamitische achtergrond. Als het nu wel volledig onderdeel van de NL cultuur zou zijn, dan zou het wijdverbreid geaccepteerd zijn, geen werkgever, geen instantie, geen enkel persoon die er een issue van zou maken. Dan zou NL ineens nu een islamitische cultuur hebben. Dat is dus niet het geval. En nee, ze zijn in die zin dus niet aangepast aan de culturele norm in NL.Misschien is een hoofddoekje geen onderdeel van de Nederlandse historie, maar wel van de hedendaagse cultuur. Zo ervaar IK dat wel in ieder geval: ik vind het heerlijk om in mijn stad om me heen te kijken en zoveel diversitiet te zien. DAT is Nederland voor mij.
Alle reacties Link kopieren
quote:frizzy schreef op 28 juli 2010 @ 23:35:

Ja dat snap ik wel. Maar ik vond het vroeger altijd erg irritant als mensen me aanspraken op het feit dat ik vegetarier ben bijvoorbeeld: "Eet je dan ook geen kip?", en: "Maar dat is toch onzin, denk je dat er een koe minder geslacht wordt om dat jij geen vlees eet?". En dan gaan zeggen dat het ónzin is dat ik leren schoenen draag. Dan dacht ik altijd: ik spreek anderen ook niet aan op het feit dat zij wél vlees eten, waarom kan men mij niet lekker met rust laten? Ik val er toch niemand lastig mee als ik geen vlees eet?



Dat is heel wat anders dan mensen die gewoon geinteresseerd vragen: "Oh ben je vegetarier? Hoe lang al? Kun je uitleggen waarom?".



Tijdens mijn werk (horeca) krijg ik diverse opmerkingen (geen vragen) over het feit dat ik geen varkensvlees eet. Dat doe ik al jaren niet, zelfs al voor ik me bekeerde.

Het zijn altijd opmerkingen op een neerbuigende manier.



Tijdens de Ramadan, vorig jaar, kreeg ik als ik drinken of eten weigerde, continu te horen 'Achjoh, je man ziet het toch niet als je nu wat eet, doe niet zo ongezellig zeg'.

Als ik dan mijn best deed om uit te leggen dat dat vasten geheel mijn keus was, begrepen mensen dat niet.

Als ik de bedoeling achter de Ramadan uitlegde, kreeg ik in 9 van de 10 gevallen te horen dat dat toch wel enorme onzin is.

Prima hoor, dat mensen het onzin vinden.

Maar net zoals ik mijn mening niet opdring, wil ik ook andermans mening niet in mijn strot geduwd krijgen.



Vragen, ook over mijn relatie, wil ik best beantwoorden als dat iets aan vooroordelen weghaalt.

Maar ingaan op onnodig domme of kwetsende dingen doe ik ook niet meer.
Alle reacties Link kopieren
In de toekomst zal de hoofddoek een onderdeel vormen van de Nederlandse historie, telt het dan wel? En inderdaad zoals Frizzy stelt is het een onderdeel van de hedendaagse cultuur.



Maar daargelaten het bovenstaande: er is geen enkele wet of regel die voorschrijft volgens welke cultuur jij je moet gedragen, gelukkig niet!



Nederlands kent ook een Joodse historie, terwijl openlijk een keppeltje ook niet altijd geaccepteerd zal worden wanneer een neutraal beeld naar buiten geprefereerd wordt.
Alle reacties Link kopieren
quote:Igoneh schreef op 29 juli 2010 @ 15:21:

Dat klopt dus niet, dat het een onderdeel van de NL cultuur is. Historisch is dit niet zo, NL kent geen islamitische achtergrond. Als het nu wel volledig onderdeel van de NL cultuur zou zijn, dan zou het wijdverbreid geaccepteerd zijn, geen werkgever, geen instantie, geen enkel persoon die er een issue van zou maken. Dan zou NL ineens nu een islamitische cultuur hebben. Dat is dus niet het geval. En nee, ze zijn in die zin dus niet aangepast aan de culturele norm in NL.



In de jaren vijftig wemelde het in Nederland van de vrouwen met hoofddoekjes. Het hoofddoekje mag 'ouderwets' genoemd worden, maar het is wel degelijk onderdeel van de Nederlandse cultuur in de zin dat het ooit mode was. Net als de miniriok, de hotpants, de broekrok, het keppeltje.



Lees HIER even over de gelijkenissen tussen 'vroegah' en nu.
quote:frizzy schreef op 29 juli 2010 @ 15:26:

[...]

Misschien is een hoofddoekje geen onderdeel van de Nederlandse historie, maar wel van de hedendaagse cultuur. Zo ervaar IK dat wel in ieder geval: ik vind het heerlijk om in mijn stad om me heen te kijken en zoveel diversitiet te zien. DAT is Nederland voor mij.Voor anderen (o.a. werkgevers en instanties) is dat dus niet het geval. Ik denk niet dat de hedendaagse NL cultuur iets is wat je kunt baseren op hoe jij het ervaart en voelt. Ook niet op hoe ik het zou ervaren en voelen. Zolang er nog zoveel kritiek, discussie, verboden, weigering is over de hoofddoek, is het geen gemeengoed in de hedendaagse NL cultuur. Zolang hoofddoekdraagsters zich geroepen voelen om te schrijven wat DS in de OP citeert, dan is het nog geen geïntegreerd onderdeel van de NL cultuur.
Alle reacties Link kopieren
@ Kuzu

Dat bedoel ik. Maar er zijn toch echt heel veel mensen die met dat soort opmerkingen denken dat ze een goed gesprek met een moslim hebben gehad. Terwijl ze vaak enkel hebben gezocht naar een bevestiging van hun vooroordeel.
quote:jaap schreef op 29 juli 2010 @ 15:31:

[...]

In de jaren vijftig wemelde het in Nederland van de vrouwen met hoofddoekjes. Het hoofddoekje mag 'ouderwets' genoemd worden, maar het is wel degelijk onderdeel van de Nederlandse cultuur in de zin dat het ooit mode was. Net als de miniriok, de hotpants, de broekrok, het keppeltje.



Lees HIER even over de gelijkenissen tussen 'vroegah' en nu.de hoofddoek als religieus kledingstuk en uitingsvorm is geen onderdeel van de NL cultuur, toen niet en nu niet. Als modeverschijnsel is het weer een ander verhaal. Dan draag ik zelfs in de zomer een 'hoofddoekje' op het strand. Niet omdat ik moslima ben, en daar gaat deze discussie over. Niet over mode verschijnselen.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven