Rouvoet verwerpt homo-emancipatie. Discriminatie?

24-02-2010 08:08 105 berichten
Alle reacties Link kopieren
Demissionair vicepremier Rouvoet pakt de onderwijsportefeuille van ex-minister Plasterk op, wat dinsdag bekend werd gemaakt. Hij neemt de portefeuille echter over met uitzondering van homo-emancipatie.



De ChristenUnie-leider zal die taak vandaag hoogstwaarschijnlijk in de schoot werpen van CDA-staatssecretaris Van Bijsterveldt



Wat vinden we hiervan? Mag de heer Rouvoet dit doen als volksvertegenwoordiger c.q. lid van het kabinet? Gezien zijn achtergrond is het wellicht een te verdedigen beslissing, maar het is ook uit te leggen als afwijzing van de gelijke rechten en dus als discriminatie van homosexuelen.



Ik zelf ben er nog niet helemaal uit en dus benieuwd naar de diverse meningen.
Alle reacties Link kopieren
Ik relax
Alle reacties Link kopieren
Wow. Relax.
quote:Liv schreef op 24 februari 2010 @ 10:41:

[bewerkt door moderator]

Altijd indrukwekkend, schelden.



Maar heb je inhoudelijke argumenten? Waar heeft Willem ongelijk?
anoniem_33555 wijzigde dit bericht op 24-02-2010 23:16
Reden: schelden
% gewijzigd
quote:JohnnyCake schreef op 24 februari 2010 @ 10:43:

Wow. Relax.Precies, het is Vancouver niet
quote:rider schreef op 24 februari 2010 @ 10:41:

De staat subsidieert geen gristelijk, islamitisch of jenaplan-onderwijs.Error? Dat gebeurt dus juist wel, of begrijp ik je verkeerd?
@rider: De staat subsidieert geen gristelijk, islamitisch of jenaplan-onderwijs. Wat de staat subsidieeert is (quasi-)neutraal onderwijs. Wat ouders daar aan willen toevoegen aan ideologische inbreng, mogen ze zelf weten binnen de grenzen van de wet, en op eigen kosten.



Onderbouw dit eens met cijfers aub?
Artikel 23 Gw: "Het bijzonder algemeen vormend lager onderwijs, dat aan de bij de wet te stellen voorwaarden voldoet, wordt naar dezelfde maatstaf als het openbaar onderwijs uit de openbare kas bekostigd. De wet stelt de voorwaarden vast, waarop voor het bijzonder algemeen vormend middelbaar en voorbereidend hoger onderwijs bijdragen uit de openbare kas worden verleend."
Dus m.a.w. zij worden ook op dezelfde manier gefinancieerd.
Alle reacties Link kopieren
quote:rider schreef op 24 februari 2010 @ 10:45:

[...]



Precies, het is Vancouver niet Precies!
quote:cicely schreef op 24 februari 2010 @ 11:02:

[...]



Error? Dat gebeurt dus juist wel, of begrijp ik je verkeerd?

Je begrijpt me verkeerd.



De staat betaalt voor (quasi-)neutraal onderwijs. Ook op gristelijke of islamitische scholen moet je gewoon leren dat 1+1=2, en dat Middelburg de hoofdstad van Zeeland is. Volgens mij moet je er bijvoorbeeld ook gewoon leren dat de soorten door evolutie zijn ontstaan (maar dat weet ik niet zeker. Ik hóóp in ieder geval dat dat wel klopt)



Als ouders méér willen, van Jenaplan tot Koranles, dan zullen ze moeten betalen. Het bijzondere deel van het bijzonder onderwijs wordt dus niet door de staat betaald.
quote:Dibah schreef op 24 februari 2010 @ 11:02:

@rider: De staat subsidieert geen gristelijk, islamitisch of jenaplan-onderwijs. Wat de staat subsidieeert is (quasi-)neutraal onderwijs. Wat ouders daar aan willen toevoegen aan ideologische inbreng, mogen ze zelf weten binnen de grenzen van de wet, en op eigen kosten.



Onderbouw dit eens met cijfers aub?Je kan beter de onderwijs wet- en regelgeving eens bekijken. Dan zal je zien dat openbaar onderwijs en bijzonder onderwijs aan dezelfde eisen moeten voldoen, en dezelfde vergoeding krijgen. Extra's zijn voor rekening van de ouders.
quote:Dibah schreef op 24 februari 2010 @ 11:05:

Dus m.a.w. zij worden ook op dezelfde manier gefinancieerd.Dus m.a.w. de overheid financiert het "bijzondere" van het bijzondere onderwijs niet. Het is echt niet zo moeilijk hoor.
@Rider, je hebt niet goed om je heen gekeken.



De leraren van de katholieken scholen kregen nooit een ticket naar Rome. Daar waren ze vroeger wel heel strikt in.
quote:Dibah schreef op 24 februari 2010 @ 11:12:

@Rider, je hebt niet goed om je heen gekeken.



De leraren van de katholieken scholen kregen nooit een ticket naar Rome. Daar waren ze vroeger wel heel strikt in.Kan je dit in het Nederlands vertalen?
quote:rider schreef op 24 februari 2010 @ 11:11:

[...]



Dus m.a.w. de overheid financiert het "bijzondere" van het bijzondere onderwijs niet. Het is echt niet zo moeilijk hoor.Ja, zo kan ik het ook! Indirect financiert de overheid dat wel, want door het "niet-bijzondere" van bijzonder onderwijs te financieren wordt ruimte gecreëerd voor de bijzondere component van dit onderwijs.
@Rider ook bij het openbaar onderwijs is er een mogelijk om enige religie op kosten van de Overheid te volgen. Heb je daar geen in, dan mag je bijvoorbeeld kiezen voor het "Humanisme".

Heb je daar ook geen zin in dan mogen de kinderen naar een andere vervangende les.



Dus Rider als je wat roept, zeg dan iets wat klopt.
Alle reacties Link kopieren
Het gaat er bij bijzonder onderwijs niet om dat je relegieuze les krijgt. Het gaat er bij bijzonder onderwijs om dat iedereen een school kan stichten. Of dat nou een Jenaplanschool is, een Daltonschool of wat dan ook. Zolang je maar aan de wet voldoen daar waar het om kwaliteit van onderwijs gaat.
Alle reacties Link kopieren
quote:rider schreef op 24 februari 2010 @ 10:45:

[...]

Maar heb je inhoudelijke argumenten? Waar heeft Willem ongelijk?



Ik citeer even (want dit is precies hoe ik erover denk):



Dat je het beleiden van je geloof niet kunt beperken tot een uur per dag, maar dat dat in je hele leven verweven zit, is logisch natuurlijk.



Maar je bent ook en vooral elke minuut van de dag burger van deze maatschappij.



Een van de doelstellingen van het collectief onderwijs is het opdoen van die sociale vaardigheden die het mogelijk maken om als burger in die maatschappij te functioneren.



Dat betekent dat er momenten zijn dat je je geloof even in moet slikken. Je kunt nu eenmaal niet midden in de supermarkt je matje neerleggen om te gaan bidden als Mekka roept. Je mag wegens je geloofsovertuiging vinden wat je vindt van homo's, maar je mag ze niet scholing en arbeid verbieden. Zélfs niet binnen je organisatie.



Je mag geen inrichting van de tram verwachten die een scheiding aanbrengt tussen zitplaatsen voor heidenen, christenen, islamieten en joden.



We moeten het vooral samen doen en school is hèt instrument om die gezamenlijkheid er van jongsaf aan in te brengen.



School hoort de maatschappij in het klein te zijn, met alle tegenstellingen die er ook in de supermarkt en op straat te vinden zijn.



Het samen leven leer je dáár.



Dat je, terwijl je burger bent van Nederland, ook nog elke minuut van de dag een geloofsovertuiging bent aangedaan, is geweldig.



Dat je in deze maatschappij op sterke benen moet staan om die overtuiging te behouden, is evident.



Maar het is wel je eigen verantwoordelijkheid.





Er is geen enkel argument te verzinnen waarom de overheid ouders een handje zou moeten helpen bij het in stand houden van het geloof van hun kinderen en dus een scheiding van geesten op scholen zou moeten financieren.



Weet je wat zo grappig is?



In Turkije zijn geen Islamitische scholen en is de hoofddoek op school verboden.



De scheiding van staat en kerk is daar veel consequenter doorgevoerd.



Waarom zou Nederland op kosten van de staat ruimte moeten bieden aan fundamentalisme Turken hier, dan daar gewoon is? Waarom kunnen mensen in Duitsland en Frankrijk elke minuut van de dag Christen zijn terwijl school zich beperkt tot het maatschappelijke gedachtengoed, en wij niet?



Godsdienstvrijheid is niet zwaarder dan persvrijheid of de vrijheid van meningsuiting.



Je mag publiceren wat je wilt en zeggen wat je denkt, maar de overheid hoeft het papier waarop je dat alles kwijt wilt, niet te betalen.
Alle reacties Link kopieren
quote:rider schreef op 24 februari 2010 @ 10:41:

[...]



Dus ja, net als Wilders, je gooit leuk met termen, maar waar het op neer komt is het ontkennen van de rechten van minderheden om zichzelf te zijn.Ik vind dit nogal een beschuldiging. Ik ontken niks, zoals je in bovenstaand stukje kan lezen. Ik gun iedereen zijn vrijheid te geloven wat hij of zij wil. Maar wat ik hiervoor al zeg: je bent in de eerste plaats búrger.
Alle reacties Link kopieren
Nou gooi je toch echt van alles door elkaar.



Het stoppen met bijzonder onderwijs heeft helemaal niets met godsdienstvrijheid te maken.



In Nederland IS scheiding van kerk en staat, juist meer dan in Turkije (want Wilders is zo bang voor die islamitische staat)



Bijzonder onderwijs is natuulijk ook collectief onderwijs, (veel te grote) klassen, weet je wel.



En jouw grootste manco, bijzonder onderwijs is niet per definitie geloofsgericht.
Alle reacties Link kopieren
Ik gooi niks door elkaar.

In Nederland is de scheiding van kerk en staat níet zover doorgevoerd als in bijv. Turkije. Waarom zou je dat willen ontkennen, het is een feit.

Bijzonder onderwijs is inderdaad ook collectief, maar mag wel mensen aan de poort weigeren. Bovendien mogen ze torenhoge ouderbijdrages vragen, waardoor dit soort onderwijs niet altijd voor iedereen is weggelegd. Zo enorm collectief is dat dus niet. Maar ondertussen wel gewoon gesubsidieerd door de overheid, door ons dus.



Mijn "manco" is uiteraard geen manco, slechts een puntje waar jij je nu in vastbijt. Niet belangrijk.
Alle reacties Link kopieren
Oh, en ik beweer ook niet dat stoppen met bijzonder onderwijs iets met geloofsvrijheid te maken heeft. Die vrijheid is er gewoon, maar niet zwaarder dan enig andere vrijheid.
Alle reacties Link kopieren
quote:Liv schreef op 24 februari 2010 @ 12:17:

Ik gooi niks door elkaar.

In Nederland is de scheiding van kerk en staat níet zover doorgevoerd als in bijv. Turkije. Waarom zou je dat willen ontkennen, het is een feit.

Bijzonder onderwijs is inderdaad ook collectief, maar mag wel mensen aan de poort weigeren. Bovendien mogen ze torenhoge ouderbijdrages vragen, waardoor dit soort onderwijs niet altijd voor iedereen is weggelegd. Zo enorm collectief is dat dus niet. Maar ondertussen wel gewoon gesubsidieerd door de overheid, door ons dus.



Mijn "manco" is uiteraard geen manco, slechts een puntje waar jij je nu in vastbijt. Niet belangrijk.Turkije meer scheiding van kerk en staat?
Alle reacties Link kopieren
Ja, misschien moet je even je eigen artikel iets beter lezen?



Oa dit: "Onder toezicht van de politie scandeerden ze slogans voor het behoud van de republiek en de lekenstaat. De manifestanten, voor het merendeel vrouwen, droegen Turkse vlaggen en foto's van Mustafa Kemal Atatürk, die de scheiding tussen religie en staat in Turkije invoerde."
Alle reacties Link kopieren
Of dit:

"Sinds vorig jaar worden overal in Turkije manifestaties georganiseerd tegen de Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AKP) die sinds 2002 aan de macht is en er door leken van wordt beschuldigd Turkije te islamiseren en de scheiding tussen staat en religie te ondergraven."



Er hangt de APK zelfs een verbod (!) boven het hoofd.



I rest my case

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven