Scholier rijker gezin zakt eerder in niveau

13-01-2010 18:04 97 berichten
Alle reacties Link kopieren
Van nu.nl:

Leerlingen van gezinnen met een hoger inkomen zakken vaker in onderwijsniveau dan kinderen uit gezinnen die het minder breed hebben. Dat bleek woensdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

In het schooljaar 2004/05 begonnen ruim 185.000 leerlingen aan het voortgezet onderwijs. Drie jaar later zaten bijna 26.000 van hen op het vmbo-k (kaderberoepsgerichte leerweg).

Van deze groep heeft 22 procent op een hoger niveau gezeten (andere vorm van vmbo, havo of vwo). Bij leerlingen van gezinnen met hogere inkomsten komt dat vaker voor.

Bij hen ligt dit aandeel op ruim 24 procent.

Ook kinderen zonder broers en zussen en kinderen uit eenoudergezinnen in vmbo-k kwamen in verhouding iets vaker van een hoger niveau in het voortgezet onderwijs (23 procent).



Zou het anno 2010 nog steeds zo zijn dat de juffen en meesters van de basisschool hun oordeel voor het vervolgonderwijs van een leerling baseren op de omstandigheden van zijn of haar ouders?

Kort gezegd: het kind van de chirurg moet naar het VWO en dat van de hamburgerbakker naar het VMBO? Je zou toch hopen dat onderwijzers verder kijken dan dat?

Of zou er een andere oorzaak zijn? Pushen de ouders in rijke gezinnen te hard?

Ik vind het in elk geval een opmerkelijk bericht.
Alle reacties Link kopieren
quote:blijfgewoonbianca schreef op 13 januari 2010 @ 19:05:

[...]





Dat bedoel ik ; ik snap dan ook niet dat er ouders zijn die zo enorm pushen om vooral maar minimaal een HBO opleiding te gaan doen. Er zijn er zat die met een veel lagere opleiding een beter toekomstperspectief - en salaris - hebben.Zal wel een combinatie zijn van een hoog inkomen en een hogere opleiding. Dat en dus dat vermogen dat men al had. Veel rijkere gezinnen verdienen niet alleen veel, maar hadden al vermogen in de familie zitten.
Alle reacties Link kopieren
quote:blijfgewoonbianca schreef op 13 januari 2010 @ 19:08:

En als je en speciaal beroep voor ogen hebt is een hogere studie misschien wel helemaal niet relevant.Voor het kind zelf niet, maar voor de ouders wellicht wel.
Alle reacties Link kopieren
Pushen hoeft niet perse met het geambieerde eindniveau te maken te hebben, maar ook met de aard van het kind. Een nerdy type op VMBO zetten lijkt me voor het kind geen feestje. Maar goed, that's me. Ik weet niet hoe dit voor andere ouders werkt.
Alle reacties Link kopieren
Ik heb ook bij kinderen met rijkere ouders in de klas gezeten en de een werd gepushed, de ander deed gewoon z'n best en liep er vooral niet mee te koop en weer een ander gooide er naar de pet naar, spijbelde bij het leven en verwachte dat alles voor haar betaald werd. Iedere les moest de make up onder de les worden bijgewerkt etc. Toen de docent er wat van zei was het van ik stuur m'n ouders wel even.



Ik denk dus dat het niet zozeer ligt aan de docent of ouders maar ook aan de leerling zelf. Misschien gooien kinderen van rijke ouders er eerder met de pet naar omdat ze geen idee hebben hoe duur het allemaal is. Terwijl kinderen in een armer gezin juist vaker hun best doen om het beter te hebben in de toekomst dan de ouders.
Alle reacties Link kopieren
Genomineerd als Meest Speculatieve Topic 2010!
Alle reacties Link kopieren
Ikd enk dat het vooroordeel; rijkere/betere achtergrond = hogere studie nog steeds geldt.

Zoals ook geldt dat kinderen van allochtone ouders maar gelijk naar de laagste opleiding gestuurd worden
De waarheid is dat iedereen zomaar wat probeert
Alle reacties Link kopieren
Vroeger toen ik op school zat (zeer kakkineuze scholengemeenschap HAVO- VWO met veel rijke kinderen) was het inderdaad zo dat de kinderen uit zogenaamde hockey en golf gezinnen van huis uit ontzettend gepusht werden. Ik heb mijn hele schoolcarrière met kinderen in de klas gezeten die al vanaf de brugklas bijles in 1 of meer vakken hadden, die altijd met de hakken over de sloot over gingen, waarbij de ouders briefjes geschreven met jankverhalen of het kind alsjeblieft de repetities over mocht doen omdat ze 0.2 tekort kwam om een 5.5 gemiddeld te staan, dat soort dingen.



Wat ook énorm veel voorkwam was dat kinderen op een gegeven moment (meestal in de vijfde) twee keer achter elkaar bleven zitten, van school af moesten en dan vervolgens naar Luzac gingen waar alsnog een VWO diploma voor ze gekocht werd.



Dus wat Minny schetst herken ik wel. Het waren ook echt altijd de kinderen met de rijkere ouders (denk: tweede huis in buitenland, grote villa, en een moeder die luncht en naar de kapper gaat en alle kindjes in Oilily en op hockey en golf), de "gewone" kinderen (op onze school waren dat overigens over het algemeen kinderen uit gezinnen waar men in ieder geval bovenmodaal verdiende) hadden dat veel minder.



Wat ik ook uit mijn eigen schooltijd nog weet en ook bij mijn neefjes en nichtjes gezien heb: kinderen uit zogenaamd kansarme gezinnen of kinderen uit allochtone gezinnen worden vrijwel standaard te laag ingeschaald. Zo moest mijn bovengemiddeld intelligente broertje die een klas heeft overgeslagen naar de MAVO-HAVO schakelklas. Hij kreeg een mavo advies, en mijn ouders hebben daar enorme stennis over getrapt. Omdat ik op dezelfde school al op het gymnasium zat en daar een van de beste leerlingen was, mocht hij als compromis naar de schakelklas, waaruit hij vervolgens met alleen maar negens en tienen op zijn rapport naar het atheneum werd overgeplaatst. Hij is overigens gewoon binnen 6 jaar geslaagd met een beta pakket met 8 vakken en werd vlak na het CSE 17.

En mijn neefje en nichtje, die ook beiden atheneum en gymnasium hebben gedaan kregen als advies VMBO, terwijl ze heel hoog gescoord hadden op hun CITO. Mijn woeste oom en tante die verhaal gingen halen kregen te horen dat men "zich afvroeg of de thuissituatie voldoende stimulerend was om Havo of VWO aan te kunnen" (oom heeft ook gewoon WO opleiding en tante HBO).

Dat heb ik vaker gehoord, niet alleen van allochtone mensen die ik ken maar ook van Nederlandse mensen uit een wat "armer" milieu.
Am Yisrael Chai!
Het onderzoek heeft het over 'hoger inkomen', dat houdt dus in vanaf - als ik de marktonderzoeken-vakjes moet geloven - ruim anderhalf keer modaal.



Jullie maken hier 'rijk' van, met ouders die net doen alsof alles maar aan komt waaien, geen ruk hoeven te doen voor hun geld, en kinderen die dùs geen besef van geld hebben, ouders die maar pushen dat hun kind naar een hogere opleiding gaat, etc.



Ik kom uit een welgesteld gezin. In dat welgestelde gezin werd juist de nadruk gelegd op de waarde van geld, mijn ouders werkten hard en ik kreeg echt niet alles cadeau.

Wèl hebben mijn ouders zich de ballen uit de broek gewerkt om te komen waar ze zijn. Mijn vader heeft zich tegen de wens van zijn ouders door de hbs heen geknokt, mijn moeder heeft zich van huishoudschool/MULO naar HBO-niveau gewerkt.



Zowel mijn broer als ik zijn 'afzakkers'. We hebben allebei een bovengemiddelde intelligentie, maar mijn broer is een drop-out van de havo en ik ben van gymnasium afgezakt naar havo, en heb mijn HBO niet afgemaakt.



Ik heb geen tel gedacht dat dat aan het inkomen van mijn ouders heeft gelegen. Ik denk dat ik meer een lastige eigenzinnige puber was. (Van mijn broer weet ik dat ie dat was )
Fash, anderhalf keer modaal of meer is niet 'gewoon', dat valt onder de hogere inkomens.
Alle reacties Link kopieren
quote:fashionvictim schreef op 13 januari 2010 @ 19:43:

Vroeger toen ik op school zat (zeer kakkineuze scholengemeenschap HAVO- VWO met veel rijke kinderen) was het inderdaad zo dat de kinderen uit zogenaamde hockey en golf gezinnen van huis uit ontzettend gepusht werden.



Wat ook énorm veel voorkwam was dat kinderen op een gegeven moment (meestal in de vijfde) twee keer achter elkaar bleven zitten, van school af moesten en dan vervolgens naar Luzac gingen waar alsnog een VWO diploma voor ze gekocht werd.







( Wat is Luzac?)



Maar tegenwoordig stimuleren rijke ouders ze minder? Of zouden ze geen papiertje meer mogen kopen of zijn leraren gestopt met het ingaan op verzoeken om repetities over te maken?
Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet.
quote:blijfgewoonbianca schreef op 13 januari 2010 @ 19:08:

En als je en speciaal beroep voor ogen hebt is een hogere studie misschien wel helemaal niet relevant.



Klopt. HBO-journalistiek kwam ik ook gewoon in met een havo-diploma, dus waarom moeite doen en blijven zitten op het vwo??

(mijn ouders hebben gejankt toen ik ze dit lekker minimumlijerig terloops meedeelde, vertelden ze me jaaaaaren later)
Alle reacties Link kopieren
quote:tilalia2 schreef op 13 januari 2010 @ 19:46:

Het onderzoek heeft het over 'hoger inkomen', dat houdt dus in vanaf - als ik de marktonderzoeken-vakjes moet geloven - ruim anderhalf keer modaal.





Ok..... dat zou dus ook kunnen betekenen dat het - meerendeel - twee-verdieners gezinnen zijn?
Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet.
quote:blijfgewoonbianca schreef op 13 januari 2010 @ 19:49:

[...]





( Wat is Luzac?)



Maar tegenwoordig stimuleren rijke ouders ze minder? Of zouden ze geen papiertje meer mogen kopen of zijn leraren gestopt met het ingaan op verzoeken om repetities over te maken?



Luzac is een middelbare school opleiding die met een stoomcursus voor een enorm bedrag aan schoolgeld zo ongeveer een diploma garandeert.



Er is nog steeds een verschil tussen 'rijk' (villa's etc) en 'welgesteld (> anderhalf keer modaal) )
quote:blijfgewoonbianca schreef op 13 januari 2010 @ 19:50:

[...]





Ok..... dat zou dus ook kunnen betekenen dat het - meerendeel - twee-verdieners gezinnen zijn?Jep.
Van wiki;



Modaal inkomen is een algemeen gebruikt begrip in de Nederlandse inkomenspolitiek. Hoewel de letterlijke betekenis anders suggereert is het een 'geprikt' inkomensniveau. Het begrip betekent letterlijk het 'meest voorkomende inkomen', niet het gemiddelde inkomen. Modaal is afgeleid van het begrip modus in de statistiek.



In Nederland gebruikt men het begrip modaal inkomen als referentiepunt voor de bepaling van inkomenseffecten van maatregelen door de overheid. Het begrip is door het Nederlands Centraal Planbureau (CPB) gedefinieerd als een geprikt inkomensniveau, net onder de maximum premie-inkomensgrens voor de Zorgverzekeringswet (Zvw). Het CPB gebruikt het begrip als referentiepunt in veel van zijn publicaties.



Het bruto modale inkomen is volgens het CPB in 2008 ¤ 30.500 (vakantietoeslag meegerekend). Per maand is dat ongeveer ¤ 2.353,- (bruto, exclusief 8% vakantietoeslag). In 2007 was het ¤ 30.000 en voor 2009 wordt het op ¤ 31.659 geschat.





Een modaal inkomen geldt dus voor een gezin, niet per persoon. Je hoeft als gezin dus niet zo belachelijk veel binnen te brengen wil je een 'hoger inkomen' hebben.
Alle reacties Link kopieren
quote:tilalia2 schreef op 13 januari 2010 @ 19:48:

Fash, anderhalf keer modaal of meer is niet 'gewoon', dat valt onder de hogere inkomens.





Vandaar dat het tussen aanhalingstekens stond, Tila . Je had bij ons de écht rijke kinderen (denk aan namen die je in de krant leest of om je heen ziet op gebouwen en daar de kinderen van) en verder de "normale" kinderen die over het algemeen dus ook nog gewoon uit welgestelde of in ieder geval hoogopgeleide gezinnen kwamen.



Het was geen school waar kinderen van bijstandsmoeders zaten in ieder geval, en al helemaal geen allochtonen (welgeteld 5 en daarvan 2 mijn broertje en ik, hahaha).
Am Yisrael Chai!
Alle reacties Link kopieren
Luzac is een particuliere school waarop je twee jaar VWO in 1 jaar kunt doen, en dan voor ongeveer een jaarsalaris. Aangezien die koters het op onze school in 2 jaar niet eens redden om van 5 naar 6 vwo over te gaan, is het natuurlijk best vreemd dat ze op Luzac ineens in 1 jaar niet alleen 5 VWO doen maar zelfs 6 VWO en dan ook nog slagen.



Het geheim van Luzac: de lesstof dusdanig makkelijk maken dat je met een hoog gemiddelde je CSE ingaat, zodat je zelfs met een 3 voor al je examens nog nét met allemaal zesjes slaagt. Bijvoorbeeld: het vak Frans volledig in het Nederlands mogen doen, zelfs je mondelinge examen en al je schoolonderzoeken. Dat soort fratsen.
Am Yisrael Chai!
Alle reacties Link kopieren
Mijn man zat op een kostschool tussen de écht rijke kinderen en die deden geen flikker, hoeven ze ook niet want ze waren toch al binnen. Zaten de hele dag te blowen en te klieren. Een jongen die hij kende kreeg 1000 gulden zakgeld in de week. Hij wist van gekkigheid niet wat hij ermee moest.
Stressed is just desserts spelled backwards
Alle reacties Link kopieren
quote:tilalia2 schreef op 13 januari 2010 @ 19:52:

[...]





Jep.Oooh, dan is het gewoon de schuld van al die moeders die te beroerd zijn om met een koppie thee klaar te zitten en te helpen bij het maken van hun huiswerk. Opgelost.
Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet.
Alle reacties Link kopieren




Ik zat er op te wachten, Bianca. Ik vond je nog traag .
Am Yisrael Chai!




Moeders, trek het boetekleed maar aan!
Alle reacties Link kopieren
Ik ben het eens met omen. Wat een gespeculeer.

Al ken ik ook weer iemand wiens ouders beiden artsen zijn. 6 jaar havo (blijven zitten), 2 jaar luzac, 1 jaar universiteit, nu HBO.

Ook gepushed door de welgestelde ouders.



We kunnen het ook eens hebben over het onderzoek.

Op welke scholen is het onderzoek uitgevoerd? In de Randstad of in een boerengat? En is één jaar onderzoek representatief genoeg? Ik wil nu ook wel eens weten wat het opleidingniveau is van de ouders van al die kids die naar het vmbo afzakken. Of van de leraren!
In ons bijstandsgezin kreeg mijn broertje V.W.O.-advies, maar zakte hij af naar de Mavo, met hakken over de sloot. Waarschijnlijk mijn schuld, want toen ik bij mijn vader ging wonen werd zijn huiswerk niet meer gecontroleerd.



40 jaar geleden kreeg mijn tante al U.L.O.-advies, ze is door haar ouders "gewoon" naar het gymnasium gestuurd, waar ze prachtige cijfers haalde. Modaal gezin.
Alle reacties Link kopieren
Het lijkt me vooral interessant wat het eindresultaat is. Eigenlijk weet ik dat al: kinderen van ouders uit de hogere sociale klasse maken zijn, gemiddeld genomen, ook hoger opgeleid.



Dit kan te maken hebben met een aantal factoren. Intelligentie is erfelijk. Verder ligt in succesvolle gezinnen de lat vaak hoger. Daarnaast zie je ook een clustering: hoger opgeleide mensen met wat hogere inkomens wonen meestal in hetzelfde soort wijken. De 'peer group' van kinderen bestaat dan ook al grotendeels uit enigszins bevoorrechte kinderen die meestal ver weg blijven van de straatcultuur in sommige andere wijken.



Dat sommige eerder in niveau zakken, komt denk ik omdat de lat soms te hoog ligt. Ouders helpen met wat bijles en support hun kinderen naar het VWO en dat kunnen ze dan net niet aan. Met een jaartje Luzac komt dat later in de schoolcarriere meestal weer goed.
Alle reacties Link kopieren
quote:fashionvictim schreef op 13 januari 2010 @ 19:59:

Luzac is een particuliere school waarop je twee jaar VWO in 1 jaar kunt doen, en dan voor ongeveer een jaarsalaris. Aangezien die koters het op onze school in 2 jaar niet eens redden om van 5 naar 6 vwo over te gaan, is het natuurlijk best vreemd dat ze op Luzac ineens in 1 jaar niet alleen 5 VWO doen maar zelfs 6 VWO en dan ook nog slagen.



Het geheim van Luzac: de lesstof dusdanig makkelijk maken dat je met een hoog gemiddelde je CSE ingaat, zodat je zelfs met een 3 voor al je examens nog nét met allemaal zesjes slaagt. Bijvoorbeeld: het vak Frans volledig in het Nederlands mogen doen, zelfs je mondelinge examen en al je schoolonderzoeken. Dat soort fratsen.Dit is gewoon niet waar. Het geheim van Luzac is een combinatie van discipline en intensieve begeleiding. Het Luzac heeft veel meer leraren en begeleiding op dezelfde groep leerlingen dan een 'gewone' school. Ook is het Luzac gewoon streng en een schooldag duurt er net zo lang als een werkdag.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven