sexuele handelingen horen niet bij verpleging

12-03-2010 11:24 306 berichten
Alle reacties Link kopieren
AMSTERDAM - Verpleegkundigen en verzorgenden moeten seksuele verzoeken van patiënten altijd weigeren. Dat vindt verpleegkundigenvakbond NU’91, die vandaag een campagne begint om verpleegkundigen beter te wapenen tegen dergelijke verzoeken. ‘Seksuele handelingen horen gewoon niet bij het vak’, zegt woordvoerder Michel van Erp.



Aanleiding is een incident met een studente verpleegkunde (24), die samen met een verzorgster naar een gehandicapte man ging. Tot haar verbazing begon de verzorgster de man na het wassen te bevredigen, zo vertelde ze NU’91. Ook zou zijn gezegd dat dit normaal was en dat al zijn verzorgsters dit deden.

Geweigerd



‘Twee dagen later was ze weer bij de man en zag ze een andere verzorgster hetzelfde doen’, zegt Van Erp. ‘Toen werd haar gevraagd of zij het ook wilde doen. Dat heeft ze geweigerd. Daarop zei die man: nou, dan ben jij dus geen goede verzorgster.’



Daarmee was het meisje ook meteen haar baan kwijt, vertelt hij, omdat de man haar in had gehuurd via zijn persoonsgebonden budget (pgb). Van Erp: ‘Het is te gek voor woorden dat dit gebeurt. Dit soort vragen stel je niet aan verzorgenden.’

Sneaky



Volgens de vakbond worden er vaker seksuele verzoeken gedaan door patiënten. ‘We krijgen telefoontjes van vrouwen die hetzelfde is overkomen. Een vrouw die ik sprak was zo blij dat dit nu aan het licht komt. Volgens haar gebeurt het zo sneaky. Patiënten vragen elke dag iets meer. Voor je het weet ben je seksuele handelingen aan het verrichten. Achteraf denken mensen: o jee, ik ben te ver gegaan. Maar het is moeilijk om er dan mee naar buiten te komen.’



Per Saldo, de belangenvereniging van mensen met een pgb, vindt echter dat patiënten wel degelijk mogen vragen om seksuele handelingen, mits op de juiste plaats en tijd. ‘Het hoort niet tot de taken van verzorgenden, maar de vraag moet wel gesteld kunnen worden’, zegt woordvoerster Stans Damen. ‘Een verpleegkundige mag altijd weigeren. Maar als het op vrijwillige basis gebeurt, moet het kunnen.’



Het gaat om mensen met vreselijke beperkingen. ‘Ze zijn volledig afhankelijk. Als je de hele dag fysiek wordt verzorgd en je kunt heel weinig, dan is het begrijpelijk dat het verzoek er is. Natuurlijk bestaan er gespecialiseerde bureaus, maar deze mensen zoeken dat niet even snel bij elkaar via Google. De vraag zal blijven komen.’





ik ben echt een beetje in shock door dit artikel, werk zelf in de zorg, maar moet er toch niet aan denken dat dit normaal gevonden wordt en dat je dus zelfs je baan kwijt kan raken als je dit weigert. Vind het echt onvoorstelbaar dat blijkbaar een aantal verzorgenden dit een gewoon onderdeel van hun werk vindt. Snap dat die behoefte er is, maar dat moet toch echt op een andere manier.
Alle reacties Link kopieren
Jezus wat goor! Zijn ze helemaal van de pot gerukt daar???
Alle reacties Link kopieren
Kwestie van zelf je grenzen bepalen en bewaken.



Toen ik in de zorg werkte (verstandelijke beperkingen) liep ik regelmatig tegen dergelijke dingen aan.

Zo was er eens een incident met een cliënte die een vaginale schimmelinfectie had waarvoor ze van die pillen kreeg. Cliënte kon dat zelf niet en mij werd gevraagd om die pillen in te brengen.

Daar stel ik de grens, handelsverlegenheid. Uiteindelijk heeft de doktersassiste 3 dagen lang die pillen ingebracht, ze zat gewoon op het terrein.

Baas vond dat ik me aanstelde en het gewoon had moeten doen. Toen ik hem voorlegde dat hij het zelf maar even moest doen nam hij die woorden terug..
Alle reacties Link kopieren
quote:Mariannanas schreef op 12 maart 2010 @ 12:40:

[...]





Goede vraag, waarom wordt daar bij gehandicapten anders over gedacht? Da's discriminatie in mijn boekje. In willekeurig welke andere situatie zou zo'n verzoek absoluut niet door de beugel kunnen, maar omdat het van een gehandicapte komt is het ineens minder erg. Dat is het niet, het is een impertinente vraag. Dat de behoefte er is, prima. Hoe uiting wordt gegeven aan die behoefte, is afschuwelijk.Voor mij persoonlijk wel degelijk een verschil. Betekent niet dat ik het bij de een wel zou doen en bij de ander niet. Maar iemand met beperkt verstandelik vermogen weet niet dat dit niet gepast is. Of weet niet waar deze vraag dan wel neer te moeten leggen. Juist daar moet je als begeleider dan op in spelen. Hebben vaak ook geen remmingen. Zitten hele dag met de hand in de broek als je er niks van zegt, zonder te weten dan dit niet hoort in gezelschap (wil trouwens niet alle gehandicapten over 1 kam scheren hoor). Ook als zo iemand dan zo'n opmerking maakt aangeven dat dit niet gepast is maar dat je bijv wel op zoek gaat naar iemand die deze wensen wel kan vervullen.

Iemand die alleen lichamelijk gehandicapt is weet dat dit niet gepast is. Er zijn grenzen die ook hij moet hanteren.
Alle reacties Link kopieren
quote:hanZie schreef op 12 maart 2010 @ 13:09:

[...]



Nee hoor we zijn het niet eens. Ik vind jouw vraag dom.



Haha, dat snap ik natuurlijk ook wel. Zo dom ben ik niet hoor!



Ik vind jouw argumentatie dom, sterker nog, ik lees helemaal geen argumenten alleen een mening. Daarmee overtuig je mij (en vele anderen) niet. Dus ik vraag, oprecht verbaasd, naar jouw argumentatie.
Alle reacties Link kopieren
Wat walgelijk! Dat is gewoon seksuele intimidatie, een werkgever die een werknemer om seksuele gunsten vraagt.

Dus eigenlijk ben je na je opleiding tot verzorger gewoon een slechtbetaalde hoer die ook de klant z'n reet moet wassen?



Zo'n persoon zou op z'n budget gekort moeten worden want blijkbaar heeft ie tijdens die afspraken tijd over voor andere activiteiten. De verzorger kan die beter besteden aan een andere patient. Is die man al aangeklaagd of moet dit nog gebeuren?



Onbeschijfelijk, die haat die ik vol opkomen als ik lees dat er mensen zijn die seksuele intimidatie zo normaal vinden. Natuurlijk hebben ook gehandicapte mensen seksuele behoeften maar daar zijn prostituees voor, een verzorgende is dat niet!
Wat belangrijk is is dat alle collega's dit soort smerigheden weigeren! Het hoort gewoon niet bij ons werk. Het heeft er niets mee te maken of je het zelf geen probleem vindt.

Als ik zelf ooit zo'n voorstel krijg dan ga ik nooit meer naar zo iemand toe. Zou me dan niet meer veilig voelen.
Alle reacties Link kopieren
quote:noahtb schreef op 12 maart 2010 @ 13:14:

Kwestie van zelf je grenzen bepalen en bewaken.



Toen ik in de zorg werkte (verstandelijke beperkingen) liep ik regelmatig tegen dergelijke dingen aan.

Zo was er eens een incident met een cliënte die een vaginale schimmelinfectie had waarvoor ze van die pillen kreeg. Cliënte kon dat zelf niet en mij werd gevraagd om die pillen in te brengen.

Daar stel ik de grens, handelsverlegenheid. Uiteindelijk heeft de doktersassiste 3 dagen lang die pillen ingebracht, ze zat gewoon op het terrein.

Baas vond dat ik me aanstelde en het gewoon had moeten doen. Toen ik hem voorlegde dat hij het zelf maar even moest doen nam hij die woorden terug..Dit heeft m.i. niets met een sexueel getinte vraag te maken. Het is een zorgbehoefte omdat de client dit zelf niet kan, maar deze medicijnen wel nodig heeft. Ik snap eigenlijk de reactie van je baas ook wel, dit valt toch gewoon in het takenpakket van een verzorgende/verplegende? Die vrouw doet het toch niet omdat ze er opgewonden van wordt dat iemand anders een ei bj haar inbrengt. Zou je ook geen vrouwen willen wassen dan? En het inbrengen van zetpillen bij mannen?
Dat zeg ik....
Alle reacties Link kopieren
Aanvulling op m'n vorige post: juist vanwege de ongelijkwaardige relatie (nl hulpverlener - cliënt) is het de verantwoordelijkheid van de hulpverlener om heel terughoudend te zijn met dit soort verzoeken. Ik vind dat dit soort hulpvragen bespreekbaar gemaakt moeten worden in de instelling en dat er hulp van bijv. een prostitué ingeschakeld moet worden. Dit om de relatie tussen hulpverlener en cliënt zuiver te kunnen houden.

En aan decorumverlies is wel wat te doen hoor, met medicatie. Ik heb in de zorg gewerkt, zowel bij gehandicapten als dementerenden.
Alle reacties Link kopieren
Commotie over seks in de thuiszorg

De discussie of iemand die volledig afhankelijk is van zorg een hulpverlener mag vragen of hij of zij seksuele handelingen wil verrichten, is in de media een heel eigen leven gaan leiden. Per Saldo heeft nooit gezegd dat ze vindt dat seksuele handelingen betaald mogen worden uit de AWBZ, want dat vindt de vereniging van mensen met een persoonsgebonden budget niet. Bovendien mag dat ook helemaal niet. Wel vindt Per Saldo dat de vraag gesteld mag worden, mits dit op het juiste moment wordt gedaan en op de juiste plaats.



De commotie ontstond toen het Eindhovens Dagblad op het verhaal stuitte van een 24-jarige studente HBO-verpleegkunde die via een zorgbureau aan de slag ging bij een man met een spierziekte. Deze man is ernstig beperkt; hij kan alleen zijn mond en ogen bewegen. Zij weigerde aan zijn seksuele behoeften tegemoet te komen. De studente had gezien dat twee andere verzorgers van de man dat wel deden.



Zorgvraag

Het Eindhovens Dagblad vroeg hierop de reactie van Per Saldo. De vereniging antwoordde dat zij vindt dat de man deze vraag mag stellen, maar dat hij dit had moeten doen bij het zorgbureau. Hier had de man zijn zorgvraag goed moeten voorleggen zodat het bureau had kunnen uitleggen dat hun verzorgers deze taak niet op zich nemen. Het zorgbureau had er ook op kunnen wijzen dat hier andere bureaus voor bestaan zoals Flekszorg en Sar.



Vraag bestaat nu eenmaal

De commotie rondom dit onderwerp spitst zich nu toe op de vraag of de vraag naar seksuele handelingen überhaupt gesteld mag worden. Per Saldo vindt dit een beetje de kop in het zand steken. Bij een aantal mensen die volledig afhankelijk zijn van zorg en helemaal niets zelf kunnen, bestaat die vraag nu eenmaal. Daar kunnen we onze ogen niet voor sluiten. Bij mensen met een persoonsgebonden budget, maar net zo goed bij mensen die de zorg in natura ontvangen (Zij verblijven in een instelling of ontvangen zorg thuis van een instelling). Het is jammer dat deze commotie onder het kopje persoonsgebonden budget wordt geplaatst, want verzorgers bij zorginstellingen krijgen ook te maken met deze vraag.



Oplossen

De discussie moet dan ook niet gaan of de vraag gesteld mag worden, maar gaan over hoe we dit gaan oplossen. De mening van Per Saldo blijft dat de vraag gesteld mag worden op het juiste moment; dat is bij het bureau waar de zorgvraag wordt besproken. Zo worden verzorgers niet overvallen en het zorgbureau kan deze mensen aan adressen helpen waar deze zorg wel wordt geleverd.





Dit is de reactie van per saldo. Wat is daar nu mis mee?
quote:noahtb schreef op 12 maart 2010 @ 13:14:

Kwestie van zelf je grenzen bepalen en bewaken.



Toen ik in de zorg werkte (verstandelijke beperkingen) liep ik regelmatig tegen dergelijke dingen aan.

Zo was er eens een incident met een cliënte die een vaginale schimmelinfectie had waarvoor ze van die pillen kreeg. Cliënte kon dat zelf niet en mij werd gevraagd om die pillen in te brengen.

Daar stel ik de grens, handelsverlegenheid. Uiteindelijk heeft de doktersassiste 3 dagen lang die pillen ingebracht, ze zat gewoon op het terrein.

Baas vond dat ik me aanstelde en het gewoon had moeten doen. Toen ik hem voorlegde dat hij het zelf maar even moest doen nam hij die woorden terug..



Inderdaad Noahtb, hoewel het toedienen van medicatie wel tot je taak behoort, vind ik best dat je daar een grens mag stellen. Net zoals ik ook moet assisteren met bloedprikken bij cliënten. Sommige collega's willen dat ook niet (is ook best naar, want je moet dan een angstig persoon ongeveer in een houdgreep nemen) en dan neemt de doktersassistente het ook over.

Gelukkig is bij mij op het werk vanuit de leiding alle begrip en ruimte voor de grenzen van personeel.
Alle reacties Link kopieren
In de OP staat dat Per Saldo had aangegeven dat seksule handelingen best mogen, mits op vrijwillige basis. Ik vind dat heel onprofessioneel.
Alle reacties Link kopieren
De vraag mag ook gesteld worden bij het bespreken van de totale zorgvraag bijj het bureau, maar NIET aan de verzorgende aan het bed. Dat staat hier, maar stond niet in de OP (of in de krant vanmorgen)
Dat zeg ik....
Alle reacties Link kopieren
foutje
Alle reacties Link kopieren
quote:Starshine schreef op 12 maart 2010 @ 13:24:

[...]





Inderdaad Noahtb, hoewel het toedienen van medicatie wel tot je taak behoort, vind ik best dat je daar een grens mag stellen.Dat ben ik niet met je eens. Ik was woonbegeleider, geen verpleegkundige..
quote:noahtb schreef op 12 maart 2010 @ 13:26:

[...]





Dat ben ik niet met je eens. Ik was woonbegeleider, geen verpleegkundige..



als wb'er is het toch ook je taak om medicatie te geven, behalve prikken dan, pillen en zalfjes wel? Het is in ieder geval wel mijn taak.

Nou weet ik alleen niet zeker of je eerst bekwaam moet zijn om vaginale tabletten in te brengen. Maar bij ons geldt ook: als je je onzeker voelt of je een bepaalde handeling wel of niet mag doen, dan kun je altijd assistentie vragen aan de verpleegkundigen. (die komen ook rustig een wondje verbinden als ik dat niet wil/kan doen.
Alle reacties Link kopieren
quote:noahtb schreef op 12 maart 2010 @ 13:14:

Kwestie van zelf je grenzen bepalen en bewaken.



Baas vond dat ik me aanstelde en het gewoon had moeten doen. Toen ik hem voorlegde dat hij het zelf maar even moest doen nam hij die woorden terug..Ja inderdaad het is dan dus heel belangrijk zelf je grenzen te weten en dan denk ik toch nog weer aan een jong net beginnend meisje. Het is een grijs gebied het blijkt in sterke bepaalde mate dus persoonsafhankelijk.
Alle reacties Link kopieren
Dan zit ik toch te denken:

Die man uit het OP lijkt helemaal fout te zitten door het ontslaan en de betichting van "slechte verzorgster" zijn .



Echter stel je voor (een aanname dus) dat de zorginstelling met wie hij het contract heeft afgesloten akkoord is gegaan met het bieden van deze specifieke zorg. Puur en alleen omdat zijn op het moment van contract bepaling zijn toenmalige verzorgsters het (persoonlijk )wel vonden kunnen deze zorg te bieden.(aanname 2)



Wellicht en dat is dus wederom een aanname (3) : Als je dan solliciteert , er niet over deze specifieke zorg geproken word en je als sollicitante er niet naar vraagt en wel op dat contract wordt gezet, kan je dit dus krijgen.



Dat zijn veel teveel aannames en daardoor dus geen goed verhaal , het maakt echter wel dat ik dit OP ook van een andere kant ben gaan bekijken.



Ik besef me wel dat dit al voorbij de discussie: "past een sexuele handeling in de zorgverlening " is . Dit komt doordat meerdere zorgverleners hier aangeven dat het gewoonweg al realiteit is.
Nou enneaa, wederom: ik weet niet hoe het bij andere instellingen gaat, maar als er bij ons een vacature uitgaat staat daar duidelijk in, wat je op een bepaalde groep kan verwachten (hoog of laag niveau, agressie, bedlegerige cliënten, lopers of rolstoelers, welke verpleegkundige handelingen worden er onder andere gevraagd etc). Als aftrekken bij het takenpakket hoort, zal dat dus op een bepaalde manier ook omschreven staan en zal er zeker nog naar gevraagd worden tijdens het sollicitatiegesprek.

Toen ik solliciteerde, en toen was ik allang geen bleue 18-jarige meer, werd mij ook nog gevraagd of ik geen moeite had met blote mannen die ik moest wassen, ik bedoel maar.
Alle reacties Link kopieren
quote:Enneaaa schreef op 12 maart 2010 @ 13:35:

Dan zit ik toch te denken:

Die man uit het OP lijkt helemaal fout te zitten door het ontslaan en de betichting van "slechte verzorgster" zijn .



Echter stel je voor (een aanname dus) dat de zorginstelling met wie hij het contract heeft afgesloten akkoord is gegaan met het bieden van deze specifieke zorg. Puur en alleen omdat zijn op het moment van contract bepaling zijn toenmalige verzorgsters het (persoonlijk )wel vonden kunnen deze zorg te bieden.(aanname 2)



Wellicht en dat is dus wederom een aanname (3) : Als je dan solliciteert , er niet over deze specifieke zorg geproken word en je als sollicitante er niet naar vraagt en wel op dat contract wordt gezet, kan je dit dus krijgen.



Dat zijn veel teveel aannames en daardoor dus geen goed verhaal , het maakt echter wel dat ik dit OP ook van een andere kant ben gaan bekijken.



Ik besef me wel dat dit al voorbij de discussie: "past een sexuele handeling in de zorgverlening " is . Dit komt doordat meerdere zorgverleners hier aangeven dat het gewoonweg al realiteit is.Ik kan me niet voorstellen dat een normale instelling met een zorgvrager afspreekt dat seksuele handelingen ook in het pakket zitten.
Alle reacties Link kopieren
Ah ok .... het wordt in een contract niet beschreven echter vast staat dat het wel gedaan word. Dit maakt het nog meer een grijs gebied.



Thx
Alle reacties Link kopieren
quote:Enneaaa schreef op 12 maart 2010 @ 13:46:

Ah ok .... het wordt in een contract niet beschreven echter vast staat dat het wel gedaan word. Dit maakt het nog meer een grijs gebied.



Thx
Alle reacties Link kopieren
quote:hanZie schreef op 12 maart 2010 @ 13:54:

[...]



Dat zijn dingen die heel lastig te beoordelen zijn. En waarom zou je zolang beide hier geen problemen mee hebben.Om duidelijkheid bij een zorgvrager te scheppen?



Voorbeeld:

Bij vepleegster Mien kom ik klaar. Als Mien geen dienst heeft en Wil langkomt kom ik niet klaar. Daar word ik boos van , want ik wil lekker klaarkomen. Dus ontsla ik Wil en zeg ik dat zij geen goed verzorgster is omdat ik niet ben klaar gekomen.



OP lijkt me duidelijk hierover
Als je het interessant vindt Eneaaa.



Uit het Protocol Seksualiteit en lichaamsbeleving van mijn werkgever.



Samenvatting

Mensen hebben een fundamenteel recht in vrijheid aan hun seksuele gevoelens vorm en inhoud te geven, ongeacht seksuele voorkeur, leeftijd of een eventuele handicap.

Deze vrijheid kent echter wel grenzen. Die grens wordt overschreden op het moment dat de vrijheid van anderen in het gedrang komt.

Instelling ziet het als haar taak mensen met een handicap ook op dit gebied op respectvolle wijze ondersteuning te bieden. Instelling biedt daarbij voorwaardenscheppende hulp. Afspraken daarover worden altijd (met inachtneming

van de privacy van de cliënt) opgenomen in het zorg- en ondersteuningsplan. De medewerkers van instelling zullen nooit daadwerkelijke hulp verlenen bij het verrichten van seksuele handelingen. Seksuele contacten in welke vorm dan ook tussen medewerkers en cliënten zijn te allen tijde ontoelaatbaar.

Van medewerkers van instelling wordt ook op dit gebied de nodige professionaliteit verwacht. In de selectie procedure van medewerkers\stagiares en vrijwilligers moet daarmee rekening worden gehouden. Referenties zullen standaard

worden opgevraagd, evenals een bewijs van gedrag.

Daarnaast moeten medewerkers op hun beurt van het cluster de nodige ondersteuning kunnen verwachten. Belangrijk is dat er op gezette tijden aandacht wordt besteed aan het thema lichaamsbeleving en seksualiteit





Ik heb het laatste deel weggelaten, dat gaat over wat je moet doen bij (een vermoeden van) seksueel misbruik.
Alle reacties Link kopieren
Bedankt Starshine !



Dat zet , het OP als voorbeeld hierin nemend zaken in ander perspectief voor mij . Dan zouden de zorgverleners uit het OP , volgens jouw contract, ontoelaatbaar hebben gehandeld.



Wat natuurlijk niets zegt over deze zaak. Dat is geheel niet duidelijk en doe ik ook geen uitspraken over.
Alle reacties Link kopieren
quote:Enneaaa schreef op 12 maart 2010 @ 13:59:

[...]





Om duidelijkheid bij een zorgvrager te scheppen?



Voorbeeld:

Bij vepleegster Mien kom ik klaar. Als Mien geen dienst heeft en Wil langkomt kom ik niet klaar. Daar word ik boos van , want ik wil lekker klaarkomen. Dus ontsla ik Wil en zeg ik dat zij geen goed verzorgster is omdat ik niet ben klaar gekomen.



OP lijkt me duidelijk hieroverDuidelijkheid vind ik nog wel de beste reden die gegeven is (ipv dat kan echt niet). Hoewel in het geval van OP de meneer in kwestie normaal begaafd is en dat die echt wel snapt dat de meeste mensen hem niet aftrekken. Hij reageerde gewoon op een erg nare manier. Zijn blik is waarschijnlijk ook verandert doordat sommigen het wel deden.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven