sexuele handelingen horen niet bij verpleging

12-03-2010 11:24 306 berichten
Alle reacties Link kopieren
AMSTERDAM - Verpleegkundigen en verzorgenden moeten seksuele verzoeken van patiënten altijd weigeren. Dat vindt verpleegkundigenvakbond NU’91, die vandaag een campagne begint om verpleegkundigen beter te wapenen tegen dergelijke verzoeken. ‘Seksuele handelingen horen gewoon niet bij het vak’, zegt woordvoerder Michel van Erp.



Aanleiding is een incident met een studente verpleegkunde (24), die samen met een verzorgster naar een gehandicapte man ging. Tot haar verbazing begon de verzorgster de man na het wassen te bevredigen, zo vertelde ze NU’91. Ook zou zijn gezegd dat dit normaal was en dat al zijn verzorgsters dit deden.

Geweigerd



‘Twee dagen later was ze weer bij de man en zag ze een andere verzorgster hetzelfde doen’, zegt Van Erp. ‘Toen werd haar gevraagd of zij het ook wilde doen. Dat heeft ze geweigerd. Daarop zei die man: nou, dan ben jij dus geen goede verzorgster.’



Daarmee was het meisje ook meteen haar baan kwijt, vertelt hij, omdat de man haar in had gehuurd via zijn persoonsgebonden budget (pgb). Van Erp: ‘Het is te gek voor woorden dat dit gebeurt. Dit soort vragen stel je niet aan verzorgenden.’

Sneaky



Volgens de vakbond worden er vaker seksuele verzoeken gedaan door patiënten. ‘We krijgen telefoontjes van vrouwen die hetzelfde is overkomen. Een vrouw die ik sprak was zo blij dat dit nu aan het licht komt. Volgens haar gebeurt het zo sneaky. Patiënten vragen elke dag iets meer. Voor je het weet ben je seksuele handelingen aan het verrichten. Achteraf denken mensen: o jee, ik ben te ver gegaan. Maar het is moeilijk om er dan mee naar buiten te komen.’



Per Saldo, de belangenvereniging van mensen met een pgb, vindt echter dat patiënten wel degelijk mogen vragen om seksuele handelingen, mits op de juiste plaats en tijd. ‘Het hoort niet tot de taken van verzorgenden, maar de vraag moet wel gesteld kunnen worden’, zegt woordvoerster Stans Damen. ‘Een verpleegkundige mag altijd weigeren. Maar als het op vrijwillige basis gebeurt, moet het kunnen.’



Het gaat om mensen met vreselijke beperkingen. ‘Ze zijn volledig afhankelijk. Als je de hele dag fysiek wordt verzorgd en je kunt heel weinig, dan is het begrijpelijk dat het verzoek er is. Natuurlijk bestaan er gespecialiseerde bureaus, maar deze mensen zoeken dat niet even snel bij elkaar via Google. De vraag zal blijven komen.’





ik ben echt een beetje in shock door dit artikel, werk zelf in de zorg, maar moet er toch niet aan denken dat dit normaal gevonden wordt en dat je dus zelfs je baan kwijt kan raken als je dit weigert. Vind het echt onvoorstelbaar dat blijkbaar een aantal verzorgenden dit een gewoon onderdeel van hun werk vindt. Snap dat die behoefte er is, maar dat moet toch echt op een andere manier.
Alle reacties Link kopieren
Bovendien is het broodroof.
Alle reacties Link kopieren
quote:Zamirah schreef op 12 maart 2010 @ 14:58:

Bovendien is het broodroof.
Alle reacties Link kopieren
quote:elninjoo schreef op 12 maart 2010 @ 11:28:

Vind het niet normaal. Als ze seks willen en ze krijgen dat niet vrijwillig, dan huren ze maar 'n hoer in. Beetje op kosten van de zorgverzekering aan hun trekken willen komen. Belachelijk!PGB...dat is wel iets anders.
Alle reacties Link kopieren
Het is (nog) niet mogelijk om op grond van seksuele nood een indicatie aan te vragen. Anders zou de AWBZ allang onbetaalbaar zijn geworden
Alle reacties Link kopieren
quote:arwen173 schreef op 12 maart 2010 @ 11:24:



Per Saldo, de belangenvereniging van mensen met een pgb, vindt echter dat patiënten wel degelijk mogen vragen om seksuele handelingen, mits op de juiste plaats en tijd. ‘Het hoort niet tot de taken van verzorgenden, maar de vraag moet wel gesteld kunnen worden’, zegt woordvoerster Stans Damen. ‘Een verpleegkundige mag altijd weigeren. Maar als het op vrijwillige basis gebeurt, moet het kunnen.’





Ik heb nog niet alle 12 blz. gelezen hoor, maar ik ben al compleet in shock door deze opmerking van Per Saldo woordvoerster Stans Damen. Wat is dit nu? De vraag moet gesteld kunnen worden? Ik vind het niet normaal. Daar ben je toch niet verpleegkundige/verzorgende voor geworden?



Zal nu de andere reacties even lezen...sorry dus als dit mosterd is...
Alle reacties Link kopieren
Je zal maar zwaar gehandicapt en VROUW zijn. Volgens mij is daar niets voor; zou je iemand in kunnen huren die je vibrator op de juiste plek houdt?
Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet.
Hier waarschijnlijk ook mosterd.



Van de site Per Saldo "waarvoor is een PGB bedoeld"



Huishoudelijke hulp kunt u aanvragen om zelfstandig te kunnen blijven wonen of omdat er sprake is van overbelasting.

Persoonlijke verzorging is bedoeld om u te helpen bij uw dagelijkse lichamelijke verzorging. Daaronder vallen ook verpleegkundige handelingen die u of uw omgeving zelf kunt (leren) uitvoeren.

Verpleging kunt u krijgen als het gaat verpleegkundige handelingen die u of uw omgeving niet zelf kunt (leren) uitvoeren.

Begeleiding kunt u aanvragen wanneer u dagelijkse activiteiten thuis of elders niet zelfstandig, niet zonder ondersteuning of niet zonder toezicht kunt uitvoeren. Of wanneer u samen met een begeleider wilt oefenen om de dingen wel zelfstandig te kunnen doen.

Verblijf is onder te verdelen in kortdurend (bijvoorbeeld logeeropvang) en langdurend (in de vorm van een zorgzwaartepakket, een zzp). Bij dit laatste krijgt u een zorgzwaartepakket, dat is een totaalpakket waarmee u de zorg die u in uw eigen omgeving nodig hebt, zelf kunt organiseren.



Dus afrukken valt onder 'begeleiding'? Als u dagelijkse 'activiteiten' niet zelfstandig/zonder ondersteuning/toezicht kunt uitoefenen? Dat een client vraagt of je kunt bemiddelen/adres weet van een daarin gespecialiseerd escortbureau, daar kan ik inkomen.



Maar dat een client er om mag vragen aan verzorgers/sters?? Ik vind het van de pot gerukt. Zou een mannelijke client dat ook vragen aan een mannelijke verzorger? Of kun je als vrouwelijke client ook een 'lekker brokje' aanvragen als verzorger?
Alle reacties Link kopieren
Ik vraag me af hoeveel mensen die shocked reageren dit doen vanuit aangeleerde normen en waarden. In de huidige tijdgeest lijkt het raar, maar als je er wat langer over nadenkt gaat het om de bevrediging van een basisbehoefte van het menselijk lichaam, en is het eigenlijk jammer dat het zo'n beladen onderwerp is. We zijn allemaal flink geindoctrineerd met kunstmatige normen en waarden.
Alle reacties Link kopieren
Ik wil erg ver gaan met voorwaarden scheppen om een cliënt ( zo heet een patiënt / bewoner tegenwoordig ) in staat te stellen bevredigd te worden.

Ik ben er ook wel van overtuigd dat veel mensen " er van op zouden knappen " als ze de kans zouden krijgen.

Ik vind het met name bij mensen met een verstandelijke beperking én lichamelijke handicaps een grijs gebied ; ze kunnen het niet aangeven, ze kunnen er zelf niet bij, maar dat ze hoogstwaarschijnlijk wél die behoeftes ( en frustraties ) hebben lijkt mij niet raar.
Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet.
Alle reacties Link kopieren
quote:Sim69 schreef op 12 maart 2010 @ 17:01:

als je er wat langer over nadenkt gaat het om de bevrediging van een basisbehoefte van het menselijk lichaam,.



Is ook zo.

Maar ik vind het een schemerig gebied, hoor ; wie " help " je wel en wie niet?
Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet.
Alle reacties Link kopieren
Ik ben haast van mijn stoel gevallen toen ik las dat iemand weigerde vaginale zetpillen in te brengen.............



Ga ik ook eens proberen bij de klysma's en andere minder lekkere handelingen.
Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet.
Alle reacties Link kopieren
Heeft iedereen recht op sex?

Het antwoord is neen. Net als gevangen zich ook niet kunnen beroepen op het recht op sex, heeft een gehandicapte dit ook niet. Valide personen trouwens ook niet.



Volgens mij is dit geregeld in de wet.



Dehliaaaa????
Alle reacties Link kopieren
12 seksuele en reproductieve rechten



Er zijn 12 seksuele en reproductieve rechten. Rechten die voortvloeien uit de Rechten van de Mens. Rechten die voor alle mensen gelden. O󫠶oor mensen met een handicap.



Iedere man of vrouw heeft het recht:

op leven

op persoonlijke vrijheid en veiligheid

op gelijkwaardigheid, een leven zonder discriminatie

privacy

op vrijheid van meningsuiting

op informatie en onderwijs

zelf te beslissen al dan niet te trouwen

zelf te beslissen of men kinderen wil. En op welk moment.

op gezondheidszorg

op de voordelen van wetenschappelijke vooruitgang

op vrijheid van vereniging en politieke participatie

vrij te zijn van foltering en mishandeling

Wat betekenen deze rechten voor seksualiteit?



1) Het recht op leven

Dat een vrouw niet hoeft te sterven door een zwangerschap of bevalling. En dat zij tevens het recht heeft een zwangerschap te voorkomen als haar leven daardoor in gevaar kan komen.



2) Het recht op persoonlijke vrijheid en veiligheid

Ieder mens heeft volledige zeggenschap over het eigen lichaam en recht op lichamelijk genot. Maar niet ten koste van een ander. Mensen bepalen zelf de keuzes in hun seksuele leven. Mannen en vrouwen beslissen voor zichzelf of zij al dan niet een seksuele relatie aangaan met een ander. Dwang, uitbuiting en misbruik zijn nooit en te nimmer toegestaan. Mensen bepalen zelf of, hoeveel en wanneer ze kinderen willen krijgen. Niemand mag onderworpen worden aan gedwongen zwangerschap, sterilisatie of abortus.



3) Het recht op gelijkwaardigheid, en om vrij te zijn van alle vormen van discriminatie

Niemand mag gediscrimineerd worden op basis van geslacht, seksuele voorkeur, leeftijd, ras, sociale klasse, geloof of lichamelijke en verstandelijke beperking. Mannen en vrouwen hebben gelijke rechten. Dit betekent bijvoorbeeld ook dat vrouwen niet mogen worden ontslagen van werk of opleiding omdat zij zwanger zijn.



4) Het recht op privacy

Je mag zelf bepalen hoe je seksualiteit wilt beleven. Zolang je niet de seksuele rechten van een ander schendt. En dat allemaal in vertrouwen en met bescherming van de privacy. De privacy dient ook beschermd te worden als mensen gebruik maken van seksuele en reproductieve diensten in de gezondheidszorg en andere sectoren. Dit geldt zeker ook voor jongeren met een chronische ziekte of handicap die in instellingen verblijven. Ook daar moet privacy gewaarborgd worden.



5) Het recht op vrijheid van meningsuiting

Mensen zijn vrij in hun opvattingen over reproductieve en seksuele gezondheid. Niemand, ook de kerk niet, mag deze vrijheid beperken.



6) Het recht op informatie en onderwijs

Mensen hebben het recht op alle mogelijke informatie. Zoals informatie over beschikbare methoden van gezinsplanning. Met andere woorden: hoe kun je er voor zorgen dat je wel of juist niet zwanger wordt. Dit recht heeft ook betrekking op informatie over bescherming tegen geslachtsziekten (soa's). Bovendien heeft iedereen het recht te weten welke instellingen zich bezig houden met de bevordering van seksuele en reproductieve gezondheid etc. etc.



N.B. Dit recht is extra belangrijk voor mensen met een handicap omdat deze groep vaak minder gemakkelijk toegang heeft tot de informatie. Zo kan iemand met een visuele handicap alleen boeken lezen die in braille zijn geschreven. En informatie die op dvd of een videoband wordt aangeboden is eveneens minder geschikt wanneer je doof of blind bent. Voor ouders is het daarom zinvol regelmatig te onderzoeken of hun kind toegang heeft tot alle gewenste informatie.



7) Het recht om zelf te beslissen om al dan niet te trouwen

Niemand kan je dwingen te trouwen. En niemand kan je dwingen met een bepaald iemand te trouwen.



8) Het recht om te beslissen of en wanneer men kinderen wil

Mensen zijn vrij te bepalen of men kinderen wil, hoe veel en wanneer. Zij zijn natuurlijk wel gehouden dat op een verantwoordelijke manier te doen. Daarbij dienen alle methoden van vruchtbaarheidsregulering tot hun volledige beschikking te staan. Dat wil zeggen dat iedereen de vrijheid heeft de pil, condooms of andere voorbehoedmiddelen aan te schaffen.



9) Het recht op gezondheidszorg

Iedereen heeft het recht op gezondheidszorg, ook ten aanzien van de seksuele en reproductieve gezondheid. Of het nu gaat om preventie of behandeling van seksuele vragen of problemen. Je kunt altijd bij een medische instantie terecht met je vragen.



10) Het recht op de voordelen van wetenschappelijke vooruitgang

Dit betekent dat iedereen recht heeft op veilige, betrouwbare en de nieuwste technologie뮮 Dus wanneer er de 'prik pil' of 'viagra' wordt uitgevonden, dan mag iedereen van dit medicijn profiteren zodra dit beschikbaar is.



11) Het recht op vrijheid van vereniging en politieke participatie

Iedereen heeft het recht om met anderen bijeen te komen om hun seksuele en reproductieve rechten te bepleiten en op te eisen. Dat houdt o.a.in dat men regeringen ertoe mag bewegen prioriteit te verlenen aan seksuele en reproductieve gezondheid en rechten.



12) Het recht vrij te zijn van foltering en mishandeling

Niemand mag onderworpen worden aan marteling, verminking en andere vormen van geweld. Elk individu heeft het recht om niet (lichamelijk, geestelijk dan wel emotioneel) mishandeld te worden door zijn of haar seksuele partner of een ander mens. Iedereen heeft recht op bescherming hiertegen. Stellen dienen met elkaar om te gaan op basis van gelijkheid, vrijheid en wederzijds respect.
Alle reacties Link kopieren
quote:Zamirah schreef op 12 maart 2010 @ 17:15:

Heeft iedereen recht op sex?

Het antwoord is neen.



Als sex iets is met interactie met een ander, dan nee.

Is klaarkomen ( door héél hard te denken , door over je matras te rijden en te glijden ,door tot je ellebogen ........ etc ) ook sex? Want op dat laatste zeg ik "ja" . En dan vind ik dat een grijs gebied; als je niet in staat bent om te masturberen.
Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet.
quote:Sim69 schreef op 12 maart 2010 @ 17:01:

Ik vraag me af hoeveel mensen die shocked reageren dit doen vanuit aangeleerde normen en waarden. In de huidige tijdgeest lijkt het raar, maar als je er wat langer over nadenkt gaat het om de bevrediging van een basisbehoefte van het menselijk lichaam, en is het eigenlijk jammer dat het zo'n beladen onderwerp is. We zijn allemaal flink geindoctrineerd met kunstmatige normen en waarden.Normen en waarden zijn per definitie aangeleerd. Daardoor zullen ze ook altijd kunstmatig blijven. Als iemand deze handelingen niet wilt verrichten, is dat m.i. zijn/haar goed recht.
Alle reacties Link kopieren
quote:blijfgewoonbianca schreef op 12 maart 2010 @ 17:13:

Ik ben haast van mijn stoel gevallen toen ik las dat iemand weigerde vaginale zetpillen in te brengen.............



Ga ik ook eens proberen bij de klysma's en andere minder lekkere handelingen.



bianca, dat was ook mijn eerste reactie, maar als ik het goed heb, was diegene geen verzorgende maar een woonbegeleider of zoiets, dus dat is dan wel een ander verhaal.



Ik wil ook best ver gaan in voorwaarden scheppen, zou er ook prima over willen praten met een bewoner (ik werk in het ziekenhuis, dus daar is dit sowieso niet aan de orde, maar als ik in een gvt zou werken of een verzoringshuis bijv dan wel), maar het zelf doen, of zelf de vraag gesteld krijgen gaat mij echt veel te ver.
Alle reacties Link kopieren
ik verpleegkundig vind dit een schokkend bericht, vind niet dat clienten dit mogen vragen, maar wat net zo schokkend is dat erg verzorgenden zijn geweest die dit gewoon hebben gedaan...........
Alle reacties Link kopieren
Ik vind dat het in sommige gevallen háást een medische handeling is, maar dat is puur gevoelsmatig.
Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet.
Alle reacties Link kopieren
quote:blijfgewoonbianca schreef op 12 maart 2010 @ 16:43:

Je zal maar zwaar gehandicapt en VROUW zijn. Volgens mij is daar niets voor; zou je iemand in kunnen huren die je vibrator op de juiste plek houdt?

De meeste vrouwen willen toch geen sex, dus dat is het probleem niet.

Mannen willen bijna altijd. Als ik zo een lekker zustertje ziet, met doorschijnend wit jasje waar onder je haar bh ziet zitten, gaat mijn jonge heer ook groeien hoor.
Alle reacties Link kopieren
quote:willem1959 schreef op 12 maart 2010 @ 19:00:

[...]



De meeste vrouwen willen toch geen sex, dus dat is het probleem niet.

Mannen willen bijna altijd. Als ik zo een lekker zustertje ziet, met doorschijnend wit jasje waar onder je haar bh ziet zitten, gaat mijn jonge heer ook groeien hoor.



Logisch.



( zucht.......)
Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet.
Alle reacties Link kopieren
Ik heb niet het hele topic gelezen maar het stond hier zaterdag al in de krant,dit is het eerste artikel.

Er stond nog een artikel bij van de verzorgend in kwestie:

.hier



Werk zelf ook in de thuiszorg en ben verzorgende geweest maar gelukkig nooit zoiets meegemaakt.
Alle reacties Link kopieren
Nou vraag ik me door het lezen van deze discussie iets af, hoop niet dat jullie het een vervelende vraag vinden maar ben gewoon echt benieuwd: is het zo dat verzorgenden /verpleegkundigen bij het normale wassen bij mannen ook de voorhuid naar achteren trekken om daaronder/achter (hoe noem je dat eigenlijk? eronder of erachter?) te wassen? Of valt dat ook onder handelingen die te ver gaan?



Ben gewoon benieuwd, dat heb ik me weleens vaker afgevraagd omdat mijn oma ook volledig verzorgd wordt en het me zo naar lijkt als je nooit meer lekker goed schoon gewassen wordt, maar alleen een beetje "afgestoft" wordt.
Am Yisrael Chai!
Alle reacties Link kopieren
Ik vind het echt niet te geloven dat er mensen zijn, die het blijkbaar heel normaal vinden om van ons (verzorgenden/verpleegkundigen) te verwachten dat we de hoer gaan spelen.

Dat wordt van andere hulpverlenende beroepsgroepen toch ook niet verwacht?

Er zijn prostituees die in deze behoefte voorzien, daar hebben zij blijkbaar zelf voor gekozen, laat ze die maar vragen.
Alle reacties Link kopieren
Ja, fahsionvictim, als verzorgende was je ook de penis van degene die je wast, en trek je ook de voorhuid terug om het goed schoon te krijgen. Dit heeft helemaal niks met seks te maken, maar is gewoon belangrijk voor de lichamelijke hygiene
Alle reacties Link kopieren
Ik las dit in het buitenland en schrok me rot dat dit in mijn thuisland zo gaat! Ik vind sex absoluut niet bij werk horen, of ik zou verliefd moeten zijn op een collega ofzo. Uiteraard mogen gehandicapten ook sex hebben maar daar wordt dan maar iemand voor ingehuurd ofzo. Ik moet er niet aan denken om een vreemde man te wassen, laat staan hem te bevredigen...

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven