Tegengeluid voor Heleen Mees en Marianne Zwagerman

31-10-2011 10:44 456 berichten
Alle reacties Link kopieren
Uit de volkskrant van vandaag, een tegengeluid voor de Heleen Mezen en de Marianne Zwagermannen.





'Een pleidooi voor de 60-urige gezinswerkweek'

Maaike Gerritsen − 31/10/11, 06:00



Rijdende supermarkt wordt bezocht door huisvrouwen in 1967. © ANP

Deeltijdwerk is veeleer een keuze voor het welzijn van ouders en kinderen, dan een kwestie van gebrek aan ambitie, zoals sommigen beweren.



In het maatschappelijke debat over werk en zorg krijgen vrouwen in Nederland het regelmatig zwaar te verduren. Vrijdag betichtte Marianne Zwagerman in Pauw & Witteman vrouwen van 'mutsengedrag': als het om hun loopbaan gaat, leggen ze de lat te laag. Ze gedragen zich als verwende prinsesjes, hebben geen ambitie, en teren ondanks hun (vaak) hoge opleiding op de zak van hun echtgenoot, beweren onder anderen Elma Drayer, Heleen Mees en Marike Stellinga.



Ebru Umar en Malou van Hintum deden daar op vk.nl nog wat schepjes bovenop. En Opzij publiceerde dit voorjaar een artikel over het fenomeen van de 'munttheemoeder' - een vrouw die haar man de centen laat verdienen en de opvoeding van haar kinderen aan een au pair of de opvang overlaat.



Ook de reacties van kijkers op het programma Tussen kroost en carrière (uitgezonden in juni door de VPRO) waren grotendeels negatief. Maar dit keer betrof de kritiek vrouwen én hun echtgenoten, met beiden een volle werkweek. De vier ouderparen uit het programma zouden egoïstische vertegenwoordigers zijn van de Nederlandse upperclass, die almaar klagen ten koste van hun kroost.



Op het scherm zie je onder meer een vrouw achter het stuur lunchen terwijl ze in de file staat, en een moeder die vanachter haar laptop de kinderen voor de tv aanspoort het ontbijt tot zich te nemen.

Is het in Nederland zo slecht? Zijn we verwend en liever lui dan moe of hebben we het met de huidige bijdrage van zowel mannen als vrouwen aan welvaart en welzijn goed voor elkaar? Vechten Drayer en consorten als Donna Quichottes tegen windmolens?



Munttheemoeders

De arbeidsparticipatie van vrouwen in Nederland is na Denemarken de hoogste van Europa, en ook wat betreft de arbeidsproductiviteit lopen we voor op veel andere lidstaten. Sinds de tweede feministische golf, waarin succesvol gestreden werd voor het recht op werk voor vrouwen, heeft de welvaart een hoge vlucht genomen. Luxe goederen worden heden ten dage als eerste levensbehoefte gezien, en zo is het recht op vrouwenarbeid langzamerhand verworden tot een plicht.



Ook Janneke Modaal draagt anno 2011 haar steentje bij om naast de hypotheek, abonnementen voor mobieltjes, Uggs en schoolreisjes naar de Efteling te kunnen betalen. In Nederland werken en zorgen mannen en vrouwen over het algemeen allebei. Hoewel een verdeling van dertig-dertig (vooral in de grote steden) en zestig-nul (munttheemoeders) wel voorkomt, is de meest gangbare situatie nog altijd een voltijd werkende man en een in deeltijd werkende vrouw.



Bij elkaar opgeteld wordt er per gezin gemiddeld zo'n zestig uur per week buitenshuis gewerkt. Aandacht, zorg en tijd hebben voor de kinderen zijn zeer belangrijk maar moeilijker te realiseren met twee voltijdbanen. Deeltijdwerk lijkt veeleer een keuze voor welzijn voor ouders en kinderen, dan een kwestie van luiheid of gebrek aan ambitie. Een goed gevulde spaarrekening en de status van een goede baan zijn weinig waard als de boel thuis niet lekker loopt.



Het instellen van een vrouwenquotum, zoals de overheid in juni deed om meer vrouwen aan de top te helpen, is slechts een druppel op een gloeiende plaat als het gaat om carrièremogelijkheden voor vrouwen. Als het werkelijk belangrijk is dat vrouwen meer uren aan het arbeidsproces deelnemen, dan moeten school-, overblijf- en opvangmogelijkheden daar kwalitatief en kwantitatief in kunnen voorzien. De bezuinigingen op de kinderopvang hebben hierop een negatief effect.



Prinsessengedrag

In een land als Denemarken zijn opmerkingen als: je hebt toch zelf kinderen gewild, dan moet je er ook zelf voor zorgen, onbekend. Mannen en vrouwen hebben er een voltijd werkweek van 37 uur en geen 'juffie' vraagt ouders op een dinsdag op school krokodillen te komen vouwen. Geen keuzemoeilijkheden dus. Ouders werken en het kroost gaat naar school en opvang. Rond vier uur haalt iedereen de kinderen op, zodat er nog genoeg tijd is thuis voor het avondritueel. Verder is er nauwelijks filestress, veel flexibiliteit in werktijden en een zeer riante zwanger- en ouderschapsregeling.



En toch... Ook in Denemarken wordt vrouwen verwend prinsessengedrag verweten: 'Het zijn Sex and the city-vrouwen, maar dan met kids', verwoordde een Deense vriend dit heersende beeld. Moeders geven overigens aan graag een dag werk in te ruilen voor een dag zorg thuis.



Klagen en veroordelen, als het gaat om de werk-zorgcombinatie, lijkt er heden ten dage bij te horen. Niet alleen in Nederland blijft het zoeken naar de juiste balans. Wat betreft de arbeidsproductiviteit van vrouwen en de hoeveelheid zorgtaken die mannen nu vervullen, is er al een hele bres geslagen.



Laten we trots zijn op het Nederlandse systeem dat welvaart bevordert, maar ook de keuze biedt om ieders welzijn naar eigen situatie, inzicht en behoefte vorm te geven. In de 60-urige gezinswerkweek kunnen kinderen overigens ook al vanaf heel jonge leeftijd hun steentje bijdragen. Welke ouder wil zich per slot van rekening nou schuldig maken aan het kweken van verwende prinsen en prinsesjes?



Maaike Gerritsen is hbo-docent, getrouwd met een Deen en moeder van drie kinderen.

| |
quote:_avril_ schreef op 31 oktober 2011 @ 13:44:

[...]



Ja, dat hoefde je er niet bij te vermelden. Probeer het maar eens aan Italiaanse en Franse collega's uit te leggen, ik heb het net geprobeerd. Het is niet eens te vertalen.Dus? Je punt is?
quote:helene31 schreef op 31 oktober 2011 @ 13:44:

[...]

Waarom is dat niet best?Een eenduidig systeem schept duidelijkheid in de samenleving voor kinderen, werkgevers en ouders. Honderd en een regelingen, dat leidt tot waar we nu zijn. Het is niet voor niets zo'n discussie in NL, ook in de politiek. Men weet het niet meer recht te breien, steeds weer ander beleid voeren. Dat is niet voor niets, het systeem faalt, ouders en werkgevers geven aan dat er verandering moet komen en de politiek zit met een ingebakken cultuur, die ze eigenlijk in 1x strak moeten omgooien.
Alle reacties Link kopieren
Ik zou wel eens cijfers willen zien van die grote meerderheid.



Dat nu een grote meerderheid 40/24 u werkt betekent niet automatisch dat die meerderheid dat graag wil in de meest ideale situatie...
Alle reacties Link kopieren




Wilde iets gaan zeggen over nachtelijke opvang, maar dat doe ik maar niet geloof ik.
Alle reacties Link kopieren
Pfffff, heb hier en daar zitten lezen, tjonge, gaat dit topic lekker hard ( ouderwets zou ik bijna zeggen! )



Ik zit me eigenlijk te verbazen over het feit dat men graag aan het generaliseren is.

Want elke gezinssituatie is anders.

Over het algemeen genomen is het idd beroerd geregeld met de opvang hier, kijkende naar school - en werktijden, die sluiten nog steeds niet goed op elkaar aan. Daar hebben we kinderopvang voor, welke reteduur is, belastingvoordeel, heel fijn, maar onder de streep blijft het voor menig gezin zwaar tobben. Qua geld en qua regelen. Sport is belangrijk voor de kinderen en tja, je wìlt je kind wel graag zelf brengen, maar dat gaat een beetje moeilijk worden als je full time moet werken, geacht wordt economisch onafhankelijk te zijn. Om maar enjkele voorbeelden te noemen.



Als alleenstaande ouder heb je een zware dobber om je hoofd boven water te houden en je gezin draaiende te houden. ( en denken we dan even aan degenen die er niet voor gekozen hebben als alleenstaande ouder door het leven te moeten gaan?

Ik noem even de weduwen of weduwnaren, daargelaten degenen die in de steek gelaten zijn door hun partner ).



Ik zeg niet dat we een cultuuromslag moeten maken,ik pleit wel voor betere regelingen, die iig beter zijn afgesteld zodat iedereen in de gelegenheid gestelt wordt hun riedeltje te kunnen vervullen, al dan niet of dat nu een bewuste keuze is dan dat men gedwongen wordt door omstandigheden.
Alle reacties Link kopieren
http://www.cbs.nl/nl-NL/m ... hief/2011/2011-014-pb.htm



Voilà
quote:_avril_ schreef op 31 oktober 2011 @ 13:46:

[...]



Een eenduidig systeem schept duidelijkheid in de samenleving voor kinderen, werkgevers en ouders. Honderd en een regelingen, dat leidt tot waar we nu zijn. Het is niet voor niets zo'n discussie in NL, ook in de politiek. Men weet het niet meer recht te breien, steeds weer ander beleid voeren. Dat is niet voor niets, het systeem faalt, ouders en werkgevers geven aan dat er verandering moet komen en de politiek zit met een ingebakken cultuur, die ze eigenlijk in 1x strak moeten omgooien.Omdat je kunt kiezen of je kind op school blijft of niet? Laat me niet lachen. Waarom worden mensen daar slechter van als het TSO heet en het optioneel is in plaats van dat alle kinderen met de juf eten?
Alle reacties Link kopieren
quote:helene31 schreef op 31 oktober 2011 @ 13:45:

[...]



Moeten de tandartscontroles en vaccinaties ook maar op de opvang plaatsvinden? Scheelt ook weer regelwerk.



Onze tandarts biedt serieus de dienst aan dat je kind met een busje van school/bso wordt opgehaald en weer teruggebracht



Maar voor iemand van 5 vond ik dat wel weer een beetje zielig
Alle reacties Link kopieren
Nee doe dat maar niet ES. Zou je niet sieren denk ik.
quote:helene31 schreef op 31 oktober 2011 @ 13:46:

[...]

Dus? Je punt is?Dat weet je als je goed leest, je wilt het alleen niet weten. Het gaat om een algemene cultuur en algemeen beleid, niet de persoonlijke mening van 1 persoon. Ik zeg dit niet naar aanleiding van 1 mening, maar de discussie over het algemeen, de problemen waar ouders mee te kampen hebben met het NL systeem en de vraag om verbetering. En de confrontatie met het feit dat andere landen dit geen punt van discussie is, het is gewoon geregeld, klaar. Geen moeilijk gedoe zoals hier. Dat jij het allemaal wel prachtig en prima vindt, maakt het over het algemeen niet prachtig en prima, en maakt het dus noodzakelijk om na te denken over veranderingen van systeem en beleid.
quote:evelynsalt schreef op 31 oktober 2011 @ 11:09:

[...]





Ja maar dan in de omgekeerde volgorde. Het is namelijk best fijn om een muts te zijn.Ik ben ook een gelukkige muts! En omdat ik muts ben, kunnen mijn dochters zorgeloos carrière maken. Ik kan namelijk altijd oppassen.
quote:helene31 schreef op 31 oktober 2011 @ 13:48:

[...]

Omdat je kunt kiezen of je kind op school blijft of niet? Laat me niet lachen. Waarom worden mensen daar slechter van als het TSO heet en het optioneel is in plaats van dat alle kinderen met de juf eten?Dat heb ik al uitgelegd. Je toon in de discussie is niet echt prettig met 'laat me niet lachen.' Jouw mening moet algemeen aanvaard en doorgedrukt worden, dat lukt je niet bij mij. Inmiddels vallen we in herhaling.
Alle reacties Link kopieren
quote:evelynsalt schreef op 31 oktober 2011 @ 13:46:





Wilde iets gaan zeggen over nachtelijke opvang, maar dat doe ik maar niet geloof ik.
quote:gemini2011 schreef op 31 oktober 2011 @ 13:40:

Uitleg betere opvang:



Ik vind dat iedereen recht heeft op goede opvang. Omdat er ook mensen zijn die graag fulltime werken.



Er wordt toch ook niemand de toegang tot welke vorm van opvang dan ook ontzegd? Voor iedere opvangvraag is een oplossing, al zal de prijs voor sommige oplossingen hoog zijn.



quote:gemini2011 schreef op 31 oktober 2011 @ 13:40:

En ik me af vraag of de nu geldende norm nog wel echt de norm is. Ik vind dat je op een makkelijke manier moet kunnen zorgen voor goede en flexibele opvang. Die is er nu al deels, maar ik denk dat een continuerooster+brede school nog verder uitgewerkt moet worden.



Welke manier is makkelijk genoeg? En moet het gemak voor iedereen hetzelfde zijn?



quote:gemini2011 schreef op 31 oktober 2011 @ 13:40:

Zodat het net zo 'normaal' is om je kind van 8-18 weg te brengen als dat het 'normaal' is om daar niet voor te kiezen.



Sinds wanneer is dat dan niet net zo 'normaal'?



quote:gemini2011 schreef op 31 oktober 2011 @ 13:40:

Daar is dus een hele kleine cultuuromslag voor nodig. Maar dat schijnt nogal lastig te zijn voor de mensen die hun leven hebben ingericht op de huidige norm en daar tevreden mee zijn.Voor wie zou de cultuuromslag dan een oplossing zijn die nu niet bestaat?
Maar waarom moeten álle scholen dan op die manier worden ingericht?



Volstaat het niet om per gemeente/deelgemeente minstens een brede school te hebben waar ouders terecht kunnen?



Dan kan de meerderheid gebruik maken van de regelingen zoals het nu gaat.
Alle reacties Link kopieren
quote:gemini2011 schreef op 31 oktober 2011 @ 13:40:

Uitleg betere opvang:



Ik vind dat iedereen recht heeft op goede opvang.OK, ik niet. Dat is dan een verschil van mening. Ik vind dat iedereen het recht heeft om de eigen kinderen op te voeden naar eigen inzicht, en dat de overheid de plicht heeft hiertoe basisvoorzieningen in te richten. En die zijn er.quote:Omdat er ook mensen zijn die graag fulltime werken. En ik me af vraag of de nu geldende norm nog wel echt de norm is. Ik vind dat je op een makkelijke manier moet kunnen zorgen voor goede en flexibele opvang. Die is er nu al deels, maar ik denk dat een continuerooster+brede school nog verder uitgewerkt moet worden. Zodat het net zo 'normaal' is om je kind van 8-18 weg te brengen als dat het 'normaal' is om daar niet voor te kiezen. Daar is dus een hele kleine cultuuromslag voor nodig. Maar dat schijnt nogal lastig te zijn voor de mensen die hun leven hebben ingericht op de huidige norm en daar tevreden mee zijn.

Het is voor mij helemaal niet moeilijk, sterker, wat jij voorstelt zou voor mij vele malen makkelijker zijn.



Maar ik wil niet dat iemand, uitsluitend uit gemakzucht (en dat is wat jij als enige feitelijk noemt!), mij dwingt tot een andere manier van mijn kinderen opvoeden en mijn werk in te richten.



Nogmaals, daarvoor is mijn netto bijdrage aan deze maatschappij echt te hoog, ik lever die graag, maar in ruil daarvoor heb ik er geen behoefte aan dat anderen mij dicteren hoe ik mijn kinderen moet opvoeden. En ja, ik weet dat Fransen het heel normaal vinden dat hun kinderen feitelijk goeddeels door de staat worden opgevoed. Mogen ze van mij, maar ik wil dat voor mijn kinderen niet. Zolang ik mijn handje niet ophou bij diezelfde staat, maar daar juist aan betaal, had ik graag dat ik tenminste zelf mag beslissen hoe ik mijn kinderen opvoed. Vandaag mag ik dat nog in Nederland.
Alle reacties Link kopieren
Avril, ik vraag me echt af of je een dergelijke cultuuromslag erdoor krijgt. De meerderheid van de bevolking vind het prima, zoals het nu gaat.
Alle reacties Link kopieren
quote:helene31 schreef op 31 oktober 2011 @ 13:52:

Maar waarom moeten álle scholen dan op die manier worden ingericht?



Volstaat het niet om per gemeente/deelgemeente minstens een brede school te hebben waar ouders terecht kunnen?



Dan kan de meerderheid gebruik maken van de regelingen zoals het nu gaat.Me dunkt dat een brede school al een uitkomst is.
quote:_avril_ schreef op 31 oktober 2011 @ 13:49:

[...]



Dat heb ik al uitgelegd. Je toon in de discussie is niet echt prettig met 'laat me niet lachen.' Jouw mening moet algemeen aanvaard en doorgedrukt worden, dat lukt je niet bij mij. Inmiddels vallen we in herhaling.



Dat doordrukken doe jij nog wel erger. Je pleit voor een verandering die voor alle kinderen en ouders moet gelden.



Ik wil dat niet voor mijn kind.
Alle reacties Link kopieren
quote:zebraatje80 schreef op 31 oktober 2011 @ 13:43:

[...]





Kennelijk? Dat maak jij ervan



Sorry, maar ik vind dit echt sneu.



Inzien dat er grens is aan de welvaart is heel wat anders dan pleiten voor armoede?

Is dat serieus wat je denkt?



Je hebt blijkbaar geen idee van hoe ik erover denkNatuurlijk niet, ik kan alleen lezen wat je schrijft. Als jij zelf niet door hebt wat je schrijft, vind ik dat reuze jammer van wat een interessant gesprek zou kunnen zijn, maar dan zal ik verder niet op je reageren.
Alle reacties Link kopieren
quote:ritmeester schreef op 31 oktober 2011 @ 13:52:



En ja, ik weet dat Fransen het heel normaal vinden dat hun kinderen feitelijk goeddeels door de staat worden opgevoed. Mogen ze van mij, maar ik wil dat voor mijn kinderen niet. Zolang ik mijn handje niet ophou bij diezelfde staat, maar daar juist aan betaal, had ik graag dat ik tenminste zelf mag beslissen hoe ik mijn kinderen opvoed. Vandaag mag ik dat nog in Nederland.En wederom eens met Ritmeester (zei ik net Rider?? )
quote:helene31 schreef op 31 oktober 2011 @ 13:54:

[...]

Ik wil dat niet voor mijn kind.En daarmee sla je precies de spijker op z'n kop.
Ik ben blij dat ik mijn kinderen zelf heb kunnen opvoeden, mijn man werkte en verdiende genoeg dus ik kon lekker lui thuis blijven.



Maar stel dat er toen de regeling was van de kinderen van 7 tot 7 onder de pannen met school en opvang wat had ik dan met mijn tijd moeten doen?

Dan moet je gewoon aan het werk dus want anders verveel je je.
quote:_avril_ schreef op 31 oktober 2011 @ 13:49:

[...]



Dat heb ik al uitgelegd. Je toon in de discussie is niet echt prettig met 'laat me niet lachen.' Jouw mening moet algemeen aanvaard en doorgedrukt worden, dat lukt je niet bij mij. Inmiddels vallen we in herhaling.Maar het was toch jouw mening dat dat er in Nederland een cultuuromslag "moest" komen?
Alle reacties Link kopieren
Ik zou dat ook niet willen voor mijn kinderen.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven