Verkiezingen Iran

15-06-2009 00:57 346 berichten
Alle reacties Link kopieren
De boel staat flink op stelten in Iran.quote:'Tientallen hervormers Iran opgepakt'



ANP/AFP/RTR

Gepubliceerd op 14 juni 2009 09:03, bijgewerkt op 14 juni 2009 18:41



TEHERAN/TEL AVIV - De Iraanse politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag tientallen prominenten van hervormingsgezonde politieke bewegingen in het land opgepakt. Dat zeiden hervormers Rajab Ali Mazroei en Ali Abtahi zondag.

Artikelgeschiedenis

In de Iraanse hoofdstad Teheran zijn zaterdag aanhangers van president Mahmoud Ahmadinejad en zijn opponent Mir Hossein Mousavi met elkaar op de vuist gegaan.



Volgens Mazroei zijn onder de arrestanten enkele kopstukken uit de regering van de hervormingsgezinde ex-president Mohammed Khatami. Onder hen zou de woordvoerder van de toenmalige regering, Abdollah Ramezanzadeh, zijn. Abtahi verklaarde dat ook een broer van Khatami is opgepakt.



Voormannen

Mazroei maakte ook melding van de arrestatie van zeker tien voormannen van zijn Islamitische Participatiefront en van een andere hervormingsbeweging, de Organisatie Mujahideen van de Islamitische Revolutie. Beide groeperingen steunden de progressieve presidentskandidaat Mir Hossein Mousavi bij de verkiezingen van vrijdag.



Mousavi en zijn aanhang claimen dat er verkiezingsfraude is gepleegd. Volgens de zaterdag gepubliceerde officiële uitslag is de zittende president Mahmoud Ahmadinejad met bijna 63 procent van de stemmen herkozen. Dat heeft in Teheran zaterdagavond tot ongeregeldheden geleid.



Mousavi is zondag officieel in beroep gegaan tegen de verkiezingsuitslag. Hij tekende bezwaar aan bij de Raad van Hoeders, het hoogste juridische orgaan in Iran. Dat liet hij weten in een verklaring.



Twee Nederlandse journalisten van het televisieprogramma NOVA zijn zondag het land uitgezet. Hun opnamebanden zijn in beslag genomen en hun werkvergunning is per direct ingetrokken. Ze deden al een aantal dagen verslag van de Iraanse verkiezingen.



Reisadvies aangepast

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft na de presidentsverkiezingen in Iran het reisadvies voor dat land aangepast. Nederlanders die naar Iran reizen of er wonen, krijgen het advies goed op te letten en demonstraties en onlusten te vermijden. Dat heeft het ministerie zondag laten weten.



Buitenlandse Zaken waarschuwt dat de politie en ordediensten bij ongeregeldheden hard en zonder aanziens des persoon ingrijpen. Toegang tot internet, mobiel telefoonverkeer en het sturen van sms-berichten is op veel plaatsen vooral ‘s avonds niet meer mogelijk.



Geruchten

In de hoofdstad zijn zaterdag en zondag na de overwining van Ahmadinejad ongeregeldheden uitgebroken. Het zijn naar verluidt de ernstigste rellen in dertig jaar tijd. Over delen van de Iraanse hoofdstad hangen in de nacht van zaterdag op zondag rookwolken. De communicatie met Iran is moeizaam. Gebruikers klagen over het uitvallen van verbindingen zoals die van mobiele telefoons.



Zondag kwam het in het centrum opnieuw tot geweldadigheden. Een groep van ongeveer tweehonderd betogers gooide stenen naar de agenten en riep leuzen als ‘Dood aan de dictator!'. De agenten schoten met traangas om de menigte uiteen te jagen. Het hoofd van de politie zei op de staatstelevisie dat de demonstranten stevig worden aangepakt en dat de situatie in Teheran onder controle is.



Bij de ongeregeldheden zijn in totaal ongeveer 170 mensen opgepakt, aldus een woordvoerder van de Iraanse politie tegen persbureau IRNA.



Frauduleus

Mousavi heeft zaterdag via internet opnieuw laten weten dat hij de uitslagen als frauduleus beschouwt. ‘De uitslagen doen het geheiligd stelsel van de Islamitische Republiek op zijn grondvesten schudden door de leugens en de dictatuur’. Hij heeft volgens de officiële uitslagen bijna 34 procent van de stemmen behaald, maar Ahmadinejad kreeg op een paar procent na de rest. Bron: de Volkskrant
Alle reacties Link kopieren
(ik moet altijd 3 keer kijken of ik zijn naam wel goed geschreven heb! Oprotten, die vent!)
De Shah en zijn vrouw waren zo fout as hell.
Alle reacties Link kopieren
Inderdaad, Xaloy, die naam! Een crime om te onthouden en goed te schrijven. Het probleem met het gaan van een dictator is dat de kans groot is dat je er iets net zo erg voor terug krijgt of erger.

Soms is het beter als iemand wel blijft (niet een pure dictator) maar dat er vanuit daar veranderingen doorgevoerd worden. Anders kun je steeds van voren af aan beginnen en kom je nooit heel veel verder.
Het is mij: shaHla :) (Iranian version)
Alle reacties Link kopieren
quote:shahla schreef op 16 juni 2009 @ 10:02:

[...]





Dat kan hij wel geloven maar voor de Iraniërs was Khomeini destijds de twaalfde imam.



Dan zal het wel de 13e zijn maar het kwam vooral een beetje ziekelijk over, alsof hij de verlosser is.



[...]



Bedoel je niet Khamenei? Of was dit een beetje satirisch bedoeld omdat Khamenei wel een soort aftreksel lijkt van Khomeini. Volgens mij heeft Khamenei ook zoveel invloed gekregen door Khomeini. Het was geloof ik zijn protegé.Hm, verkeerd geschreven.... Geen idee of Khamenei een aftreksel is van Khomeini, dat heb ik dan weer niet zo bewust meegemaakt.
Alle reacties Link kopieren
quote:shahla schreef op 16 juni 2009 @ 10:09:

Inderdaad, de mensen in de steden willen het wel degelijk anders. Qua kleding verschillen ze ook niet veel met Westerse steden, vooral de mannen dan. De vrouwen zijn nog altijd verplicht met hoofddoek te lopen. Voor de pasfoto zal het wellicht zo moeten zoals Willem beschrijft maar in het dagelijkse leven lopen ze er een stuk meer hip bij. Make up, wel haar te zien, hoofddoek vrij losjes om het hoofd e.d.
Alle reacties Link kopieren
Een lange tijd geleden ging ik vriendschappelijk een korte tijd met een Iraanse vrouw om. Ze noemde zichzelf een bahaïst, een minderheidsgroep in Iran. Deze groepering is niet streng gelovig, en is meer westers dan de islamitische groeperingen. Ze zei: "Ik draag in Iran een hoofddoek, maar zodra ik ergens ben waar dat niet verplicht is, zoals buiten Iran of in een ander dan een Iraans vliegtuig, is het afdoen van de hoofddoek het eerste wat ik doe."
World of Warcraft: Legion
Alle reacties Link kopieren
Willem, hou je een beetje koest, wil je? Je ban is nog maar net verleden tijd...
Alle reacties Link kopieren
quote:Zamirah schreef op 16 juni 2009 @ 13:07:

Willem, hoe je een beetje koest, wil je? Je ban is nog maar net verleden tijd...Wat doet Willem nu weer fout? Ik kan niks ontdekken.
Ik verbaas me erover dat de buitenkant van de dingen zoveel verbergt.
Alle reacties Link kopieren
Yas! Hij noemt mij dom en inhoudloos!



(aan wie doet me dat toch denken? )
Alle reacties Link kopieren
Spi, denk ik. Volgens mij was ik de enige die hij nooit zo genoemd heeft. Zelfs niet toen ik heftig met hem in discussie was over bepaalde citaten uit de koran.



Willem, die afbeelding is een mooie illustratie ter ondersteuning van mijn reactie. Bedankt.
Het is mij: shaHla :) (Iranian version)
Alle reacties Link kopieren
Hans, bahaïst zijn, was ooit verboden in Iran. Ik weet niet of dat nu nog zo is. Je kon beter niet laten merken dat je het was, in elk geval.
Het is mij: shaHla :) (Iranian version)
Alle reacties Link kopieren
Hoogste leider Iran sluit fraude uit



Van onze buitenlandredactie

Gepubliceerd op 16 juni 2009 12:41, bijgewerkt op 19 juni 2009 16:03



AMSTERDAM - De hoogste leider van Iran, ayatollah Ali Khamenei, heeft tijdens het islamitische vrijdaggebed op de universiteit van Teheran uitgesloten dat er fraude is gepleegd bij de presidentsverkiezinge nvan een week geleden. Daarnaast riep hij op een einde te maken aan de politieke onrust in Iran .



Protesteren



Aanhangers van Mousavi gingen de afgelopen dagen massaal de straat op om te protesteren tegen de officiële uitslag van de verkiezingen, die zij als frauduleus beschouwen. Maandag kwamen bij uit de hand gelopen demonstraties zeven betogers om het leven, reden dat donderdag werd gedemonstreerd in het zwart.



Khamenei prees de Iraniërs vrijdag voor hun deelname aan de verkiezingen en zei dat het volk daarmee veel verantwoordelijkheid had getoond 'voor het lot van hun land'. De ayatollah schaarde zich eerder al achter de herverkiezing van Ahmadinejad en noemde de uitslag van de verkiezingen een 'goddelijke beschikking'.



Vrijdag zei Khamenei dat er sprake was van een 'duidelijke overwinning'. Hij zei dat Ahmadinejad was herkozen met een marge van elf miljoen stemmen en dat daarmee duidelijk was aangetoond dat er geen sprake was van bedrog. De beschuldigingen van verkiezingsfraude zouden afkomstig zijn van 'de vijanden van Iran', waaronder Groot-Brittannië. Die zijn er volgens de ayatollah op uit om het heersende systeem in Iran schade toe te brengen.



Volgens Khamenei dienen kandidaten de behandeling van eventuele klachten over het verloop van de verkiezingen over te laten aan het systeem. Het gaat niet aan, zei de geestelijke, om de straat op te gaan en steun te betuigen aan deze of gene kandidaat. Wie toch demonstreert wordt verantwoordelijk gehouden voor het creëren van chaos, aldus de machtigste man van Iran.



Tijdens zijn rede liet Khamenei ook weten dat zijn gedachtegoed wat betreft binnen- en buitenlandse politiek het meest overeen komt met de ideeën van Ahmadinejad. Hij ontkende met klem dat het islamitische establishment verdeeld is.



In verband met het vrijdagsgebed zijn vrijdag geen protesten gepland. Een geplande betoging van aanhangers van Mousavi zaterdag in Teheran is door de autoriteiten verboden. Dit maakte de gouverneur van Teheran, generaal Morteza Tamadon, vrijdag bekend.



Herdenking

Donderdag hebben weer honderdduizenden Iraniërs in Teheran gehoor gegeven aan de oproep van de verslagen presidentskandidaat Mir Hossein Mousavi om de zeven slachtoffers te herdenken die het politiek geweld in de Iraanse hoofdstad tot nu heeft geëist. Tegelijk was de demonstratie opnieuw een massale steunbetuiging aan de presidentskandidaat, die meent dat hij door grootschalige fraude is beroofd van zijn verkiezingsoverwinning.



Veel betogers waren gekleed in het zwart en velen staken bij het vallen van de duisternis zwarte kaarsen aan. Anderen hadden bloemen en droegen groene polsbanden, de kleur van de protestbeweging. Press TV, een Engelstalige op buitenlanders gerichte staatszender, schatte het aantal demonstranten op honderdduizenden. De zender meldde dat Mousavi in zijn toespraak opriep tot kalmte en zelfbeheersing.



De demonstranten liepen zwijgzaam door de straten van Teheran, tot zij aankwamen op het Imam Khomeiniplein, waar leuzen werden aangeheven als ‘Dood aan de dictator’ en ‘Waar is onze stem?’ Zoals eerder deze week ook al gebeurde, klommen mensen ‘s avonds naar het dak van hun woning en riepen ‘Mir Hossein’ en ‘Allah Akhbar’ (God is groot). Tijdens de islamitische revolutie in 1979 was dat laatste een bekende vorm van protest tegen het zittende regime.



Verzoenende verklaring

Ongeregeldheden deden zich donderdag niet voor. De politie keek bij de demonstratie opnieuw kalm toe. President Mahmoud Ahmadinejad legde op televisie een verzoenende verklaring af, waarin hij enige afstand nam van de termen waarmee hij eerder deze week sprak over de betogers. Hij noemde hen toen ‘stof’ en vergeleek hen met voetbalhooligans. ‘Ik had het alleen over degenen die rellen schopten, brand stichtten en mensen aanvielen’, zei Ahmadinejad nu.



De machtige Raad van Hoeders, die zich moet buigen over mogelijke verkiezingsfraude, heeft Mousavi en de twee andere tegenkandidaten van president Ahmadinejad uitgenodigd voor een gesprek zaterdag. Een woordvoerder van de raad zei donderdag dat er 646 klachten zijn binnengekomen over onregelmatigheden bij de verkiezingen van vorige week vrijdag. Woensdag zei de raad bereid te zijn tot een hertelling in kiesdistricten waar klachten zijn binnengekomen.



Het grote aantal van 646 klachten zou kunnen betekenen dat de hertelling een veel omvangrijker operatie wordt dan wat de regering aanvankelijk voor ogen had. Opperste Leider ayatollah Ali Khamenei, die opdracht gaf tot de herziening, voor ogen had.



De KLM laat haar personeel om veiligheidsredenen niet meer overnachten in Teheran. Op vluchten naar de Iraanse hoofdstad gaat sinds dinsdag een dubbele bezetting mee, zodat de bemanning die op de heenweg heeft gewerkt, op de terugvlucht kan uitrusten. KLM-directeur Peter Hartman heeft dit meegedeeld.



Bron: http://www.volkskrant.nl/ ... der_Iran_sluit_fraude_uit



Het is duidelijk: Khamenei kiest de kant van Ahmadinejad.
World of Warcraft: Legion
Alle reacties Link kopieren
quote:hans66 schreef op 19 juni 2009 @ 20:02:

(..)



Het is duidelijk: Khamenei kiest de kant van Ahmadinejad.



Op zich is het in een democratie een goed gebruik om de wil van de meerderheid te respecteren. Ik mag toch hopen dat jij niet anders zou willen?



Een probleem is dat er in Iran twee groepen met een tegengesteld belang en bijbehorende visie op de wereld zijn. In de grootste steden hebben de verlichte geesten veel aanhang. Maar op het platteland is het Ahmadinejad wat de klok slaat.
Alle reacties Link kopieren
.
Alle reacties Link kopieren
Inderdaad, Iran kun je geen democratie noemen.

En natuurlijk zegt Khamenei dat de verkiezing eerlijk is gegaan, hij staat aan de kant van Ahmadinejad. Ze zullen gaan toegeven dat er gefraudeerd is, als dit het geval is. Ammenooitniet natuurlijk.

'Goddelijke beslissing'. Nou, dan ken ik er nog een.

'God helpt degene die zichzelf helpt.'

Als ze zichzelf geholpen hebben om de situatie naar hun hand te zetten, zal God of wie dan ook daar weinig tegenin gaan of kunnen brengen hoor. Duh.



Mousavi stond in de peilingen voortdurend bovenaan. En dan ineens heeft Ahmadinejad ruim gewonnen. Daar vind ik dan een beetje een geurtje omheen hangen.
Het is mij: shaHla :) (Iranian version)
Alle reacties Link kopieren
quote:Rosy schreef: Dan zal het wel de 13e zijn maar het kwam vooral een beetje ziekelijk over, alsof hij de verlosser is.Nee, ook niet. Er is geen dertiende. De twaalfde imam was de laatste die zou komen.
Het is mij: shaHla :) (Iranian version)
Alle reacties Link kopieren
.
Alle reacties Link kopieren
quote:IlikeFormentera schreef op 20 juni 2009 @ 02:25:

In een democratie ja! Iran is echter geen democratie. Kandidaten die aan de presidentsverkiezingen willen meedoen moeten goedgekeurd worden door opperhaatbaard anders is het een no-show. Dus dit een democratie te noemen of deze verkiezing een democratische expressie van de wil van het volk is natuurlijk gewoon onzin. Ahmadinges en mousavi ontlopen elkaar qua politieke doortraptheid overigens niet zoveel, dus wat dat betreft is het lood om oud ijzer. En beide onderschrijven ze de noodzaak van de ordening van de islamitsiche staatsvorm, dus wat dat betreft hoeft men bij een wisseling van 'macht' geen grote sprong voorwaarts te verwachten. Morgen is er weer een demonstratie, dit keer heeft het opperhaatbaardje laten weten dat die verboden is. Ben benieuwd hoe dat verloopt. Wellicht dat deze verlichte dictator dan alsnog dat tuig van hamas op zijn eigen bevolking afstuurt ter verdediging van de 'democratie'.



Dat jij, met een gereserveerd plekje in de gewijde Israëlische grond, niet gecharmeerd zou kunnen zijn van Iran, dat kan geen verwondering wekken. Dat Iran geen volwaardige democratie is, dat ben ik met je eens. Al rijst dan altijd wel weer de vraag wanneer je daar dan over kunt spreken? In de VS heb je eerst een paar miljoen nodig om zelfs maar je vinger op te steken als je de behoefte voelt president te worden. Is dát dan het toppunt van democratie?



Lastiger is je inhoudelijke bezwaar, waar je het principe afkraakt dat potentiële kandidaten de 'Islamitische staatsvorm' moeten verdedigen. Datzelfde bezwaar geldt dus ook voor Israël, waar het Joodse karakter van de staat evenmin ter discussie mag worden gesteld. Waarbij Israël dan ook nog eens regeert over een grote groep Palestijnen die in het geheel géén stemrecht hebben. Terwijl ik er haast van overtuigd ben dat jij Israël democratischer vindt dan Iran. Daar klopt toch iets niet helemaal.
Alle reacties Link kopieren
Ehm Jaap, dat lijkt me niet zo ter zake doen in deze discussie. Waar de poster waar je op reageert de wortels heeft.



Ilike, dan waren ze nadat Khomeini overleed al klaar geweest , want heel veel Iraniërs vonden hem de twaalfde imam. Geen idee of hij dat zelf ook vond. Maar dat Ahmadinejad zichzelf daartoe zo'n beetje uitroept is behoorlijk arrogant.
Het is mij: shaHla :) (Iranian version)
Alle reacties Link kopieren
.
Alle reacties Link kopieren
quote:shahla schreef op 20 juni 2009 @ 14:29:

Ehm Jaap, dat lijkt me niet zo ter zake doen in deze discussie. Waar de poster waar je op reageert de wortels heeft.(..)Volgens mij breng ik dat ook niet op. Al was het alleen maar omdat ik dat niet weet. ILF heeft in Israël een plaatsje gereserveerd op een kerkhof, begreep ik. En bezit twee nationaliteiten, waar Wilders c.s. zoveel problemen mee heeft (behalve voor zijn eigen vrouw, als ik het goed begrepen heb). Hij loopt helemaal wég met Israël. En dat is zijn goed recht, laten we wel wezen. Maar dan valt een posting waarin hij het heeft over 'haatbaard', en de vloer aanveegt met Iran omdat het geen volledige democratie is natuurlijk wel des te meer op. Waarom de ene gefaalde democratie, met ongeveer gelijke, op religie gestoelde beperkingen het 'ideaal' zou benaderen, terwijl de andere gefaalde democratie met dito beperkingen zo ongeveer het meest verachtelijke land is wat je kunt bedenken, niet geleid door mensen, maar door 'haatbaarden', grijpt wel degelijk terug op het fundament van deze discussie. Die religieuze tweespalt, waarin de hele wereld wordt meegezogen, die is verachtelijk. Die twee landen, en hun meest vervente supporters, zijn alleen zielig, eigenlijk.
Alle reacties Link kopieren
quote:IlikeFormentera schreef op 20 juni 2009 @ 15:56:

[...]





Het mocht natuurlijk niet uitblijven. Als een man kan bepalen of iemand mee mag doen aan de verkeizingen dan heeft dat niks, nada, noppes met democratie te maken. Dat is in Israel niet aan de orde. Ergo, Israel is de enige echte democratie in het m-o. Al het overige betreffen pseudo gevalletjes en dubieuze dictaturen. Israelische arabieren hebben gewoon stemrecht Jaap. Niet tot de inwoners te rekenen lieden niet. Is hier ter lande ook niet gebruikelijk, of wel?



Niet volwaardige democratieen zijn gewoon geen democratieen. Full stop. Iran is geen democratie, om de gegeven reden dat er een opperhaatbaardje bepaalt wie of wat er aan verkiezingen mogen meedoen.



ILF, op dit punt is het met jou al helemáál onmogelijk discussiëren. Op andere punten is het ook verre van makkelijk, maar hier ben je gewoon 'ziende blind'. Je hebt je een paar enorme oogkleppen aan laten meten, en bent tijdens de operatie vermoedelijk in slaap gevallen.



Hoe het ook zij, niet-Joden hebben in Israël helemaal niet 'gewoon stemrecht'. Voorafgaand aan elke verkiezing besluit een commissie van het parlement die gaat over de kieslijsten om de Arabische partijen te verbieden.. Deze partijen worden vervolgens gedwongen om hun schaarse middelen in te zetten voor een beroep bij de Israëlische equivalent van 'haatbaard' om alsnog mee te mogen doen. En bij de laatste verkiezingen streek deze Israëlische 'haatbaard' over zijn hart, en stond het zowaar toe, ook al wilde een riante meerderheid van de Joodse partijen formeel de democratie ten grave dragen.



Alsof dat nog niet genoeg is, schrijf je:



Niet tot de inwoners te rekenen lieden niet.



We hebben het dan over mensen die al veertig jaar door Israël wordt verteld wat ze moeten doen en laten, maar die door het Joodse deel van deze 'democratische parel in het Midden Oosten' als onmensen worden behandeld, terwijl de échte Israëli's, stukje bij beetje het land inpikken waar ze op wonen.



Democratie, beste ILF, is niet de 'dictatuur van Gods eigen volk'. Of die God nou 'God', 'Allah' of 'Yahweh' wordt genoemd.
Alle reacties Link kopieren
.
Alle reacties Link kopieren
.
Alle reacties Link kopieren
quote:IlikeFormentera schreef op 20 juni 2009 @ 21:49:

Artikel goed lezen jaap. Is de kiescommissie. kennen we in nederland ook. Zaak is aangebracht hij het Hooggerechtshof en die wees het af. Die zgn. equivalent van haatbaard is een rechter in het hoogste rechtscollege, laat zich door niemand vertellen wat zijn vonnis moet zijn. Dat heet onafhankelijke rechtspraak. hebben ze in Iran niet.



En je kunt hier wel proberen om de discussie richting palestijnen te verschuiven maar het ging je toch om het fundament van de discussie? Komen palestijnen niet in voor tenzij je dat tuig van hamas bedoelt dat in Teheran wat klusjes opknapt voor de haatbaarden daar.



Ik heb niet alleen het betreffende artikel goed gelezen, maar ook andere berichten over hetzelfde onderwerp, omdat het mij voorkwam dat tenminste de Arbeiderspartij toch tegen een dergelijk wanstaltig voorstel zou stemmen om de democratie op te heffen. Maar nee............

'Haatbaard' Khameiny is, binnen de kaders van de Islamitische versus de Joodse staat te vergelijken met Israël's 'haatbaard' opperrechter. De naam die je aan zijn functie, of het 'college' geeft, is om het even. Versluierend taalgebruik op z'n best.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven