Vroegpensioen zware beroepen

10-09-2024 09:17 184 berichten
Alle reacties Link kopieren Quote
Volop stakingen voor het behoud van vroegpensioen voor mensen met zware beroepen.

Wat zijn nou eigenlijk die zware beroepen? In Nederland bestaat daar geen lijst voor zoals bijvoorbeeld in België of Oostenrijk.

Moet het vroegpensioen behouden worden voor die zware beroepen of moeten we gewoon de pensioengerechtigde leeftijd weer naar beneden stellen naar 65 jaar.

https://www.jobpersonality.com/zware-beroepen

https://www.maxvandaag.nl/sessies/thema ... nleeftijd/
Alle reacties Link kopieren Quote
merano schreef:
11-09-2024 15:12
Het doel van ingrijpen is ook niet om de belangen van bedrijven aan te tasten, het doel is maatschappelijk belang dienen.

Het gevolg is dat de ruimte van bedrijven soms wordt ingeperkt. Maar in andere gevallen zoals bij de coronasteun vraagt het maatschappelijk belang juist ondersteuning van bedrijven. Als we dat niet hadden gedaan waren er nogal wat omgevallen en dat was ook niet in ons aller belang.

Ik denk dat meer ingrijpen prima binnen hetzelfde economische model kan.
En ik denk dus dat dat maatschappelijk belang lastig te definiëren is.

Het is ook nogal afhankelijk van de politieke wind die er waait. Dat zie je nu men zinnens is te bezuinigen op onderwijs, cultuur en mogelijk het publieke omroepstelsel.
Want als het gaat om maatschappelijk waardevolle zaken gaat het ook over dit soort publieke goederen. Het is niet realistisch een herdefiniering van maatschappelijk belang op te schrijven vanuit een bepaalde politieke stroming, die momenteel nog geen eens aan zet is.

Verder eens dat ingrijpen nodig is en ook gebeurt. Maar het is simpeler gezegd dan gedaan.
siri wijzigde dit bericht op 11-09-2024 15:50
7.87% gewijzigd
Alle reacties Link kopieren Quote
EHV1981 schreef:
11-09-2024 14:49
Nederland is kampioen deeltijd. We willen allemaal niet zoveel werken maar wel eerder stoppen en een goed pensioen. Dat gaat gewoon niet.
Mee eens. Maar toch is de praktijk soms lastiger. Ik werk bijvoorbeeld in de zorg. Er zijn in de zorg best wel wat korte diensten waardoor 36 uur per week werken soms echt betekent dat je veel dagen werkt vergeleken een kantoorbaan. Het valt niet altijd mee voor de planners om 36 uur in te plannen en te voldoen aan de arbeidstijdenwet. Om die reden geeft mijn werkgever bijna geen fulltime contracten meer. Ik heb het een tijdje gedaan en werkte dan wel wel vaak 5 à 6 dagen en dan ook onregelmatig. Door bezuinigingen zijn er op mijn werk op sommige afdelingen weer wat uurtjes afgesnoept. Dus zo wordt het probleem weer wat groter.

Ik ben nu 37 en volgens prognose moet ik nog zo'n 33 jaar werken. Dus heel eerlijk gezegd heb ik nu wel vrede met 28 à 32 uur. Ik heb nog lang te gaan en wil het wel volhouden. Bovendien ben ik er na het jonge overlijden van mijn broer (38) ook wel achter gekomen dat oud worden en later van pensioen genieten ook niet zo vanzelfsprekend is.
Ik vind m'n werk overigens heel leuk dus als ik fit blijf vind ik het zeker niet erg om lang door te werken. Werk genoeg en ook rustigere afdelingen genoeg. Merk wel aan de wat oudere collega's dat zij het met de toenemende werkdruk, bezuinigingen en digitalisering zwaarder hebben. Voor hen wordt het werk steeds zwaarder.

Verder moet fulltime werken ook wel aantrekkelijker gemaakt worden door bijvoorbeeld fulltime bonus, gunstigste belasting. En misschien ook eens overwaarde woning in box 3 belasten eens heroverwegen. Genoeg mensen op pensioenleeftijd die lang en hard gewerkt hebben en via overwaarde huis appeltje voor de dorst gedacht te hebben. En dan mag je daar dan weer extra belasting gaan betalen. En dan een pensioentje hebben wat amper mee indexeert en torenhoge inflatie
Alle reacties Link kopieren Quote
Lente19251003- schreef:
11-09-2024 15:32
De overheid moet dan ook zorgen dat parttime werken niet altijd meer nodig is. Bijvoorbeeld door betere jeugdzorg, speciaal/passend onderwijs en vervoer dat ook daadwerkelijk goed gaat. Meer ondersteuning voor mantelzorgers, betaalbare kinderopvang en noem het maar op.

Maar zolang ik niemand heb die mij helpt met mijn kind met ASS (en nog veel meer) waardoor er geen passende opvang is na school, geen hulpverlening in de buurt waardoor ik soms wel 3x per week naar de GGZ op een half uur rijden enkele reis moet, geen vervoer voor dagbesteding waardoor ik zelf dagelijks 160 km extra moet rijden en ga zo maar door, kan ik niet fulltime werken. Had ik heel graag wel gewild maar is geen optie.

Ik krijg geen toeslagen. Maar moet ik dan ‘boeten’ voor het feit dat ik mantelzorger ben voor mijn kind? Terwijl er GEEN alternatieven zijn?
Dat soort voorzieningen mogen beter geregeld worden.

Maar je werkt nu parttime, maar er komt een moment dat je weer fulltime kan werken. En dat is dan toch prima.
Alle reacties Link kopieren Quote
zwembad84 schreef:
11-09-2024 12:28
De mensen in 5 ploegendienst hebben vaak regelingen waarmee ze effectief 33u werken. Die verdienen ook royaal, boven de 4k bruto door alle onregelmatigheid.
Het zijn vaak vrouwen die parttime werken oa in de zorg omdat ze zorgtaken thuis voor hun rekening nemen. We zijn niet voor niks een deeltijd maatschappij en de term deeltijdprinssen bestaat ook niet voor niks. Als je dus roept dat mensen maar meer moeten werken, dan zeg je feitelijk dat vrouwen meer moet werken en minder moeten zorgen voor kinderen/huishouden/mantelzorg.
Ik werk dus zelf in de zorg.
En er zijn wel nog wat mensen die al eeuwig in dienst zijn, die een fultime contract hebben.
Maar tegenwoordig krijg je dat gewoon niet meer.
Je kunt al blij zijn als je 24 uur krijgt.
Niet omdat er geen werk is hoor. Nee, omdat ze mensen met een klein contract veel flexibeler kunnen inzetten.

Vergeet niet dat de zorg voor o.a. kinderen ook steeds meer wordt.
Ik kan mij niet herinneren dat mijn ouders mij ooit hebben geholpen met huiswerk enz. Alle balletjes in de lucht houden wordt steeds uitdagender.
En dan nog de boodschappen, mantelzorg, huishouden enz. Erbij.
Toen ik jong was werkten moeders bijna niet. Nu werken ze parttime.
Ik vind trouwens niet dat mensen meer moeten werken.
Wel moet men met minder tevreden zijn als met minder werkt.

Terug naar de conducteur.
Die loopt veel ja.
Maar moet je dat niet in meer beroepen? Kapper? Horeca? Postbode?
Dat er geweld is of een dreiging hiervan is natuurlijk vreselijk, en mogen ze van mij uit meenemen in de afweging.
Ik bedenk mij dat er voor mij, als ik werk geen één dag voorbij gaat zonder dat ik geslagen/getrapt of geknepen wordt.
Waarschijnlijk nog vaker dan een politieagent.
de wereld wacht om ontdekt te worden
Alle reacties Link kopieren Quote
Ja, ik zie ook kapper, postbode en horeca als fysiek zware beroepen.
Alle reacties Link kopieren Quote
thanx schreef:
11-09-2024 17:01
Ik werk dus zelf in de zorg.
.
Ik bedenk mij dat er voor mij, als ik werk geen één dag voorbij gaat zonder dat ik geslagen/getrapt of geknepen wordt.
Waarschijnlijk nog vaker dan een politieagent.
Ik zie mezelf ook niet op mijn 65ste, of ouder, nog achter cliënten aanrennen die weglopen , of met ze op de grond liggen om ze in bedwang te houden bij een escalatie.
Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet.
Alle reacties Link kopieren Quote
https://www.ad.nl/politiek/ook-kantoorp ... ~a47c02d2/

In dit artikel wordt het "probleem" iets meer verduidelijkt. De lijst voor zware beroepen is er nooit gekomen ook al was vanaf 2022 duidelijk dat deze regeling tijdelijk was. En de vakbonden zijn het niet eens met de maximale inkomenseis van 75.000 euro. Tja, dan maak je het natuurlijk ook wel heel erg lastig als vakbond als je weet dat er sprake is van tekorten.
Alle reacties Link kopieren Quote
Alleen de OP gelezen maar ik zou het eerlijk vinden als men de pensioenleeftijd koppelt aan dienstjaren en daarin onderscheidt maakt tussen zware beroepen en niet zware beroepen.
Zware beroepen pensioen na 38 tot 40 dienstjaren en overige na 45 dienstjaren. Op die manier werkt iedereen even lang voor zijn/haar pensioen.

Ik ben gaan werken op mijn 17de en werkte toen 6 dagen per week, gemiddeld zo'n 50 uur per week. Betrof de agrarische sector en daar werk je simpelweg ook in het weekend.
Inmiddels werk ik 4 dagen per week. Mijn pensioenleeftijd staat nu op 67 en 9 maanden. Ruim 50 jaar werken dus voor mijn pensioen.

Mensen die lang studeren en pas vanaf bijv. hun 28ste echt aan het werk gaan en pensioen afdragen zullen dus tot hogere leeftijd moeten doorwerken om aan die 45 dienstjaren te komen maar hebben dan wel net zo lang mee betaald als de mensen die op hun 18de zijn gaan werken.
Sommige mensen worden zeikend verwekt
Alle reacties Link kopieren Quote
Thanx: ja ik ben het met je eens, de omstandigheden rondom het werk is ook steeds zwaarder. Er wordt steeds meer een beroep gedaan op werkende ouders op gebied van mantelzorg, kinderen. Dan is op een gegeven moment elke baan heel zwaar.
Volwassen kinderen die nog tot hun 30e thuis moeten wonen omdat ze geen woning kunnen vinden bijv. Ouders zijn dan gemiddeld een jaar of 60, kan me best voorstellen dat dat veel spanningen geeft in huis. Of dat er zo bezuinigd wordt op jeugdzorg, ja maakt alle spanningen ook niet minder. Waar ik me ook wel zorgen over maak is dat ik steeds meer hoor dat mensen geen kinderen willen of na 1 zeggen dat het wel genoeg is omdat het zo zwaar is alles bij elkaar. Dan wordt probleem straks ook alleen maar groter van als er steeds minder nieuwe aanwas is om te gaan werken
Alle reacties Link kopieren Quote
Ik vind het niet heel raar dat de minister voorstelt dat slechts mensen met een salaris tot 75000 in aanmerking komen. Niet omdat die geen zwaar beroep kunnen hebben, maar omdat die ook met belasting kunnen sparen om eerder te stoppen. Wel vind ik het een beetje raar om dit te bereiken door een maximum aantal mensen te stellen. Zeg dan gewoon: alleen mensen die aan deze voorwaarden voldoen. Zodat je niet krijgt dat mensen in precies dezelfde situatie toch anders behandeld worden omdat het maximum bereikt is.
Alle reacties Link kopieren Quote
blijfgewoonbianca schreef:
12-09-2024 13:58
Ik zie mezelf ook niet op mijn 65ste, of ouder, nog achter cliënten aanrennen die weglopen , of met ze op de grond liggen om ze in bedwang te houden bij een escalatie.
Ik heb heel lang op een soortgelijke groep gewerkt. 50+'ers werken amper nog op dat soort groepen. En er zijn ook vanaf 55 jaar regelingen dat je bijvoorbeeld minder laat/vroeg etc mag.
Zelf werk ik nu op een ander type groep. En dat gaat stukken beter. Want waar ik eerst werkte hield ik tot mijn 40e al niet vol
Alle reacties Link kopieren Quote
Ik begrijp dat jullie in de gehandicaptenzorg werken.
Vinden jullie het niet reuze oneerlijk dat de gehandicaptenzorg geen rvu regeling heeft en vergelijkbare takken van zorg (verpleeghuizen ,thuiszorg)wel?
Die mensen kunnen na 45jaar werken en/of (wat maar t eerste komt) 3 jaar voor de pensioen datum betaald stoppen.
De gehandicaptenzorg kent zo n regeling niet(hebben ze laten vallen in de cao onderhandelingen)ik vind dat zo oneerlijk.

Ik vind dus gelijkwaardige beroepen, gelijkwaardige regels, dit is willekeur
Alle reacties Link kopieren Quote
In plaats van het aantal gewerkte jaren, lijkt het mij veel eerlijker om het aantal gewerkte uren mee te nemen. In het verleden kreeg ik trouwens jaarlijks een brief van het GAK (Gemeenschappelijk Administratie Kantoor, later allemaal opgegaan in het UWV) waarop stond dat je dat jaar gewerkt had - en volgens mij ook met het aantal gewerkte uren.

Er zijn namelijk zeer grote verschillen tussen de generaties omdat we tegenwoordig nog maar zo weinig uren per week werken.

Wat Takkentrol hierboven ook zegt, een paar decennia geleden ging je gewoon vaak op je 17e jaar fulltime werken. Als je dan bij het CBS kijkt naar de gemiddelde werkweek/uren per week dan zitten daar echt hele grote verschillen tussen iemand die in 1940-1945 of in 1960-1965 of in 1980-1985 is geboren.
Alle reacties Link kopieren Quote
takkentrol schreef:
13-09-2024 08:04
Alleen de OP gelezen maar ik zou het eerlijk vinden als men de pensioenleeftijd koppelt aan dienstjaren en daarin onderscheidt maakt tussen zware beroepen en niet zware beroepen.
Zware beroepen pensioen na 38 tot 40 dienstjaren en overige na 45 dienstjaren. Op die manier werkt iedereen even lang voor zijn/haar pensioen.

Ik ben gaan werken op mijn 17de en werkte toen 6 dagen per week, gemiddeld zo'n 50 uur per week. Betrof de agrarische sector en daar werk je simpelweg ook in het weekend.
Inmiddels werk ik 4 dagen per week. Mijn pensioenleeftijd staat nu op 67 en 9 maanden. Ruim 50 jaar werken dus voor mijn pensioen.

Mensen die lang studeren en pas vanaf bijv. hun 28ste echt aan het werk gaan en pensioen afdragen zullen dus tot hogere leeftijd moeten doorwerken om aan die 45 dienstjaren te komen maar hebben dan wel net zo lang mee betaald als de mensen die op hun 18de zijn gaan werken.
Voor full time serieus werk is 45 dienstjaren best veel, vind ik. Als je dat vanwege studie pas op je 28e gaat doen dan ben je 73 als je met pensioen mag. Lijkt me niet haalbaar in veel beroepen. Vrijwillig, ok. Maar verplicht omdat je anders geen AOW krijgt (AOW leeftijd zal dan ook individueel moeten worden vastgesteld), nee.

Maar er moet denk ik wel een algemeen geldende bovengrens zijn, om te voorkomen dat mensen echt te oud worden voor hun werk, en werkgevers op andere manieren van hen af proberen te komen.

En inderdaad, bij full time werk slijt je meer dan bij part time, dus gewerkte uren zijn relevanter dan dienstjaren.
If none of us is prepared to die for freedom, then all of us will die under tyranny.

Alle reacties Link kopieren Quote
Ik ken echt heel weinig mensen die tegenwoordig nog tot hun 28e studeren en daarbij niet ook werken. Tenzij je promoveren ook meerekent maar dat telt bij mij mee als werk.
Alle reacties Link kopieren Quote
Mijn man en ik werken allebei in deeltijd (32 uur en 36 uur), en wij werken een stuk meer dan mijn ouders. Mijn vader werkte fulltime en mijn moeder was huisvrouw. Mijn oma's waren ook allebei huisvrouw. Mannen zijn minder gaan werken, maar vrouwen juist meer.

Ik zou echt niet weten hoe ik het rond zou moeten breien als wij allebei fulltime zouden werken. Ik heb mijn ene vrije middag per week hard nodig om mijn kind naar allerlei afspraken te brengen (zoals fysio, ziekenhuis). Bovendien is mijn zoon nogal gevoelig en is drie dagen BSO echt de max.
merano schreef:
13-09-2024 11:42
Voor full time serieus werk is 45 dienstjaren best veel, vind ik. Als je dat vanwege studie pas op je 28e gaat doen dan ben je 73 als je met pensioen mag. Lijkt me niet haalbaar in veel beroepen. Vrijwillig, ok. Maar verplicht omdat je anders geen AOW krijgt (AOW leeftijd zal dan ook individueel moeten worden vastgesteld), nee.

Maar er moet denk ik wel een algemeen geldende bovengrens zijn, om te voorkomen dat mensen echt te oud worden voor hun werk, en werkgevers op andere manieren van hen af proberen te komen.

En inderdaad, bij full time werk slijt je meer dan bij part time, dus gewerkte uren zijn relevanter dan dienstjaren.
Ik heb gestudeerd, wel sinds scholier “baantjes” gehad, maar ik werk wel sinds mijn 22e na afstuderen 40 uur, dus dat telt lekker op, haha!

Dat fulltime/parttime lijkt me bij sommige beroepen lastig om mee te wegen. Stratenmaker op je 67e wordt gewoon lastig, of je nou 5 of 3 dagen werkt.

Ik denk dat we meer moeten nadenken hoe we mensen in sommige beroepen in het staartje van hun carrière anders in zouden kunnen zetten.
Alle reacties Link kopieren Quote
Sorcha_ schreef:
13-09-2024 12:21
Mijn man en ik werken allebei in deeltijd (32 uur en 36 uur), en wij werken een stuk meer dan mijn ouders. Mijn vader werkte fulltime en mijn moeder was huisvrouw. Mijn oma's waren ook allebei huisvrouw. Mannen zijn minder gaan werken, maar vrouwen juist meer.

Ik zou echt niet weten hoe ik het rond zou moeten breien als wij allebei fulltime zouden werken. Ik heb mijn ene vrije middag per week hard nodig om mijn kind naar allerlei afspraken te brengen (zoals fysio, ziekenhuis). Bovendien is mijn zoon nogal gevoelig en is drie dagen BSO echt de max.
Ik ben single maar ik heb ook heel hard een vrije dag nodig om het allemaal rond te kunnen breien. Die ik overigens niet heb. Opticien, huisarts, psycholoog, tandarts, kapper, dierenarts, niemand werkt op zaterdag of zondag.

En in dat weekend moeten alle sociale verplichtingen/gezelligheid ook nog worden gepland. Plus de tuin, de stort, etc. Heb ik het nog niet eens over kinderen.

Jullie kunnen gewoon genoegen nemen met minder inkomen. Van ieder drie/vier dagen kun je waarschijnlijk samen nog prima rondkomen. Ik kan dat niet want dan kan ik de rekeningen niet meer betalen.
If none of us is prepared to die for freedom, then all of us will die under tyranny.

Alle reacties Link kopieren Quote
Gerbera schreef:
13-09-2024 10:51
Ik begrijp dat jullie in de gehandicaptenzorg werken.
Vinden jullie het niet reuze oneerlijk dat de gehandicaptenzorg geen rvu regeling heeft en vergelijkbare takken van zorg (verpleeghuizen ,thuiszorg)wel?
Die mensen kunnen na 45jaar werken en/of (wat maar t eerste komt) 3 jaar voor de pensioen datum betaald stoppen.
De gehandicaptenzorg kent zo n regeling niet(hebben ze laten vallen in de cao onderhandelingen)ik vind dat zo oneerlijk.

Ik vind dus gelijkwaardige beroepen, gelijkwaardige regels, dit is willekeur
De gehandicaptenzorg is wel breed. Er zijn zware groepen waar je iedereen met tillift uit bed haalt en verzorgt, of bijvoorbeeld agressie groepen waar klappen vangen, agressie en fixeren op de grond of inderdaad achter weglopen aanrennen. Maar er zijn ook genoeg groepen waar je beetje koffie drinkt, rondjes wandelt etc. Thuiszorg en verpleeghuis is wel minder breed dan gehandicaptenzorg. Bij mijn organisatie zie je dat 50 plussers vaak afstemmen naar mildere groepen. Volgens mij is die optie in thuiszorg en verpleeghuizen er stukken minder.
Alle reacties Link kopieren Quote
september schreef:
13-09-2024 12:51
Ik heb gestudeerd, wel sinds scholier “baantjes” gehad, maar ik werk wel sinds mijn 22e na afstuderen 40 uur, dus dat telt lekker op, haha!

Dat fulltime/parttime lijkt me bij sommige beroepen lastig om mee te wegen. Stratenmaker op je 67e wordt gewoon lastig, of je nou 5 of 3 dagen werkt.

Ik denk dat we meer moeten nadenken hoe we mensen in sommige beroepen in het staartje van hun carrière anders in zouden kunnen zetten.

Dat laatste, dat ben ik met je eens.

Maar als je slijtage in het beroep van belang vindt, dan moet je ook echt slijtage meten, niet meerekenen dan mensen met ouderschapsverlof zijn geweest of en maar gedeeltelijk meewegen dat mensen part time hebben gewerkt.

Dan kom je toch uit op uren tellen, lijkt me.
If none of us is prepared to die for freedom, then all of us will die under tyranny.

Alle reacties Link kopieren Quote
merano schreef:
13-09-2024 15:35
Ik ben single maar ik heb ook heel hard een vrije dag nodig om het allemaal rond te kunnen breien. Die ik overigens niet heb. Opticien, huisarts, psycholoog, tandarts, kapper, dierenarts, niemand werkt op zaterdag of zondag.

En in dat weekend moeten alle sociale verplichtingen/gezelligheid ook nog worden gepland. Plus de tuin, de stort, etc. Heb ik het nog niet eens over kinderen.

Jullie kunnen gewoon genoegen nemen met minder inkomen. Van ieder drie/vier dagen kun je waarschijnlijk samen nog prima rondkomen. Ik kan dat niet want dan kan ik de rekeningen niet meer betalen.
Ik vind het oprecht heel rot voor je, ik zou het eerlijker vinden als een fulltime werkweek 4 dagen wordt zodat iedereen de luxe van een vrije dag heeft. Dat iedereen perse 5 dagen moet werken omdat dat zo hard nodig is geloof ik niet, er zijn zat onzin banen die niemand zal missen (soms valt mijn baan daar ook onder, soms niet). Bovendien is er meer dan betaald werk, zoals mantelzorg, zorg voor kinderen, vrijwilligerswerk, af en toe dingen zoals helpen met de verkiezingen, helpen op school.

Dit is trouwens noodgedwongen want we kunnen niet meer dan drie dagen BSO afnemen wegens wachtrijen. Als ze willen dat mensen meer gaan werken moeten ze dat eerst eens oplossen.
Alle reacties Link kopieren Quote
Sorcha_ schreef:
13-09-2024 18:15
Ik vind het oprecht heel rot voor je, ik zou het eerlijker vinden als een fulltime werkweek 4 dagen wordt zodat iedereen de luxe van een vrije dag heeft. Dat iedereen perse 5 dagen moet werken omdat dat zo hard nodig is geloof ik niet, er zijn zat onzin banen die niemand zal missen (soms valt mijn baan daar ook onder, soms niet). Bovendien is er meer dan betaald werk, zoals mantelzorg, zorg voor kinderen, vrijwilligerswerk, af en toe dingen zoals helpen met de verkiezingen, helpen op school.

Dit is trouwens noodgedwongen want we kunnen niet meer dan drie dagen BSO afnemen wegens wachtrijen. Als ze willen dat mensen meer gaan werken moeten ze dat eerst eens oplossen.

En wie gaat die 4-daagse werkweek dan betalen? Of lever je dan in in salaris? Want dat laatste is voor veel mensen echt niet mogelijk en bij het 1e leg je de rekening bij het bedrijfsleven, waarvan het MKB dan de dupe gaat zijn. Dus dat lijkt me ook onwenselijk.
Alle reacties Link kopieren Quote
MrsMorrison schreef:
13-09-2024 18:40
En wie gaat die 4-daagse werkweek dan betalen? Of lever je dan in in salaris? Want dat laatste is voor veel mensen echt niet mogelijk en bij het 1e leg je de rekening bij het bedrijfsleven, waarvan het MKB dan de dupe gaat zijn. Dus dat lijkt me ook onwenselijk.
Misschien een standaard werkweek van 36 uur dan. Dus een middag vrij of eens per twee weken een dag.

Ooit werkten mensen ook op zaterdag en dat is ook afgeschaft.

Misschien nog een leuk weetje: in de middeleeuwen werkte men gemiddeld 150 dagen per jaar, nu zijn dat er 200.
Alle reacties Link kopieren Quote
Sorcha_ schreef:
13-09-2024 18:44
Misschien een standaard werkweek van 36 uur dan. Dus een middag vrij of eens per twee weken een dag.

Ooit werkten mensen ook op zaterdag en dat is ook afgeschaft.

Misschien nog een leuk weetje: in de middeleeuwen werkte men gemiddeld 150 dagen per jaar, nu zijn dat er 200.

In de middeleeuwen was er geen AOW, en de levensverwachting was zo'n 45 jaar.

Maar nogmaals, minder werken klinkt allemaal leuk hoor maar wie gaat dat betalen dan?
Alle reacties Link kopieren Quote
MrsMorrison schreef:
13-09-2024 18:49
In de middeleeuwen was er geen AOW, en de levensverwachting was zo'n 45 jaar.

Maar nogmaals, minder werken klinkt allemaal leuk hoor maar wie gaat dat betalen dan?
https://www.cnbc.com/2023/02/24/worlds- ... efits.html

Het schijnt dat productiviteit er niet onder lijdt als werknemers 4 dagen per week werken (al ligt dat aan de sector natuurlijk). Werknemers zijn gelukkiger, productiever en gezonder met minder kans op een burnout.

Dus klinkt als een win-win.

Gebruikersavatar
Anonymous
Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn

Terug naar boven