Vruchtbaarheidsbehandelingen.

09-04-2007 19:09 249 berichten
Alle reacties Link kopieren
.
Alle reacties Link kopieren
Volgens mij worden er "maar" 3 behandelingen vergoed, Booyah.
Alle reacties Link kopieren
.
Alle reacties Link kopieren
Op zich heb ik er geen problemen mee dat zoiets vergoed wordt. In 't geval dat het geld er is. Maar als ik dan lees, zoals laatst, dat bepaalde medicijnen tegen darmkanker heel goed werken maar niet in alle ziekenhuizen aangeboden worden omdat deze te duur zijn, dan denk ik, nou, haal dan wat geld weg uit IVF etc. en vergoed gewoon medicijnen voor mensen met een (ernstige) ziekte. Als je 't daarmee gaat vergelijken vind ik ivf en andere vruchtbaarheidsbehandelingen wel luxe ja. Als we dan niet in de ideale wereld leven waarin alle medische behandelingen voor iedereen toegankelijk zijn, lijkt 't mij dat bv. medicijnen voor ziektes voorgaan op vruchtbaarheidsbehandelingen en cosmetische chirurgie, bijvoorbeeld (of op orthodontie, om maar wat te noemen).
Alle reacties Link kopieren
Een vriendin van mij wil zwanger worden. Al heel lang en heel graag. Het is via de natuurlijke weg (nog steeds) niet gelukt en nu komt ze dus in aanmerking voor vruchtbaarheidsbehandelingen (waaronder ivf). Nu vind ik dat in principe prima, maar waarom wordt dat voor een groot deel via de 'algemene pot' betaald? Is kinderen krijgen dan een "god given right", zelfs als het niet lukt?! Dan vind ik dat de wens om grotere borsten te hebben ook maar vergoed moet worden, want immers, "ik heb het niet, maar ik wil het zo graag dus het moet maar vergoed worden".... Prima dat je kinderen wilt, maar als het echt niet lukt via de natuurlijke weg dan lijkt het me wel zo schappelijk om zelf voor alle bijkomende kosten op te draaien. Ja toch?!
Wat een onzin. Het krijgen van een kind kan je niet vergelijken met een borstvergroting. Een borstvergroting laat je gewoon uitvoeren door een een plastisch chirurg en het is klaar. Als kinderen krijgen via de natuurlijke weg niet lukt, dan moet je nog maar afwachten of het via vruchtbaarheidsbehandelingen wel lukt. Vaak is dat een lange weg van emoties, onzekerheid en gene (je man moet zich aftrekken met een playboyboekje achter het gordijn). Mensen die met vruchtbaarheidsbehandelingen bezig zijn zijn meestal jaren bezig om een kind te krijgen. Wat ik wil zeggen is is dat je je simpeler grotere borsten kunt aan laten meten dan dat je een kind op de wereld kunt zetten. Ik vind dus dat vruchtbaarheidsbehandelingen gewoon vergoed moeten worden.

Trouwens: als je een kind krijgt, krijg je vanzelf wel grotere borsten....
Alle reacties Link kopieren
Ik word zo kriegel van mensen die totaal geen verstand hebben van iets maar wel een mening die er niet om liegt.

Heb je er wel bij stilgestaan dat als het helemaal betaalbaar was voor mensen, het niet vergoed zou worden. Aangezien ivf een hele dure behandeling is (je zit al gauw tussen de 25 en 50 duizend euro's als je het allemaal zelf moet doen) kan ik me voorstellen dat het vergoed wordt.



Heb je je afgevraagd wat zo'n stel doormaakt die al jaren bezig is een kind te krijgen en dan als laatste alternatief ivf te hebben? Prettig is het niet hoor, en dan je bijna moeten verantwoorden bij mensen die niet verder kunnen kijken dan hun neus lang is en allerlei onzin roepen. Hoe kun je ivf vergelijken met iets frivools als jezelf een d-cup aanmeten omdat je niet tevreden bent over je a-cup? Ongelooflijk wat een inlevingsvermogen.

Als deze mensen het voor het kiezen hebben doen ze het ook liever op de natuurlijke manier, want ook ivf is niet 100% zeker. Dus dan heb je al het verdriet dat het niet 123 op de natuurlijk weg gaat, en dan komt de onzekerheid van ivf erbij kijken plus dat nog opmerkingen als die jij nu plaatst.

De keuze om ivf te ondergaan is er niet een die lichtvaardig genomen wordt, daar gaat zoveel aan vooraf en daar komt zoveel bij kijken. Maar ik gun het een ieder van harte dat ze het in ieder geval proberen.





Marg zoals je zei, het zou handig zijn als een potje een ander zou kunnen helpen, als er in de ivf pot teveel (wat is teveel, en wie bepaald dat? ) zit dan mag er best wat af, maar het probleem ligt bij de pharmaceutische bedrijven. Die moeten ervoor zorgen dat de medicijnen verkrijgbaar zijn voor iedereen, maar dat doen ze niet want op die manier kunnen ze niet hun kas spekken. De medicijnen zijn er wel, en een ieder zou ze kunnen krijgen, maar men geeft het beperkt uit, puur en alleen maar om geld.
Alle reacties Link kopieren
"Aangezien ivf een hele dure behandeling is (je zit al gauw tussen de 25 en 50 duizend euro's als je het allemaal zelf moet doen) kan ik me voorstellen dat het vergoed wordt."



Onzin! Ik heb 3 keer IVF gedaan en dat was nog in de tijd dat het niet vergoed werd en ik moest het helemaal zelf betalen en het was 5000 gulden per behandeling. By the way, het ziekenfonds vergoedde het wel maar ik was particulier, dus lekker zelf dokken! Geen enkele verzekering die het accepteerde.

Ik kan me niet voorstellen dat bedrag ineens zo vertigvoudigd is.
Ik verbaas me erover dat de buitenkant van de dingen zoveel verbergt.
Alle reacties Link kopieren
Ik vergelijk kinderen krijgen ook niet met grotere borsten krijgen. Ik vergelijk alleen het feit, dat als je iet wilt wat je niet hebt en toch graag wilt hebben, dat je er dan zelf voor op moet draaien. Yasmijn heeft er ook zelf voor betaald, toen zat het nog niet in het pakket. Nu is er geen particuliere verzekering meer en dus betaald iedereen mee aan dit soort behandelingen. Ik vind het een luxe dus daarom zou je zelf voor de kosten mogen opdraaien.
Alle reacties Link kopieren
Er zijn natuurlijk verschillende oorzaken waardoor een IVF nodig is.

Stel je hebt eileiders die dicht zitten, die kunnen operatief doorgeblazen worden, wat in alle gevallen gebeurt. Kost ook een hoop geld.

Het kan maar zo zijn dat dat doorblazen niet lukt en er toch een IVF nodig blijkt te zijn. (mijn schoonzus, grappig verhaal, kom ik zo op terug)

Moet je dan stoppen? Nee, vind ik niet. Dan ben je al erg ver gegaan. Plus dat dat allemaal vergoed wordt.

Ikzelf, ik had geen goede eicellen, heb jaren hormonen gespoten die wél vergoed werden. Het heeft niet geholpen, jaren van spuiten. En wat denk je wat dat heeft gekost. Maar ook weer hier: vergoed. Bleek dat er IVF nodig was om een zwangerschap tot stand zien te brengen.

Moet je dan stoppen, nee.

Werd niet vergoed, dus zelf betaald, 3 keer, zonder results. Toen maar gestopt.



Schoonzus, dichte eileiders, doorgespoten, de gyn was er niet blij mee, IVF was nodig, werd vergoed inmiddels.

Gelukt, eerste poging al (ik zag groen ;))

Ze wilden een tweede kind, weer IVF, weer eerste poging raak (ik zag donkergroen)

Vandaag kwamen ze bij mijn ouders om te vertellen dat de derde in aantocht is, volkomen onverwacht en geheel natuurlijk, jongste is pas een jaar en net van de borstvoeding af.....



Ik zie allang niet meer groen. :P



En zo zijn er legio oorzaken waarom een IVF nodig is en  om erachter te komen  waarom het niet op natuurlijke wijze kan en de behandelingen die je ondergaat voordat je weet dat je de IVF nodig hebt,  kosten veel meer geld dan de IVF op zich.
Ik verbaas me erover dat de buitenkant van de dingen zoveel verbergt.
Alle reacties Link kopieren
Ik ben het ergens wel met je eens. Niet omdat ik mensen geen kinderen gun, dat gun ik iedereen. Maar ik vraag me weleens af waar de grens ligt van het koste wat kost proberen te krijgen wat je wilt, of accepteren dat datgene wat je wilt niet voor jou weggelegd is. Lastige materie, want een kinderwens is zoiets sterks, en ik kan me voorstellen dat het vreselijk zwaar is als je geen kinderen kunt krijgen. Maar toch ben ik ook ietwat terughoudend wat vruchtbaarheidsbehandelingen betreft.



Maar nu ik erover nadenk heeft dat niet zoveel met het al dan niet vergoeden ervan te maken. Ik zou het namelijk ook niet eerlijk vinden als het krijgen van kinderen bij onvruchtbaarheid alleen weggelegd is voor de zeer rijken onder ons. Dus wat mij betreft worden een aantal behandelingen gewoon vergoed. Ik help liever iemand aan kinderen dan aan nieuwe tieten.
Alle reacties Link kopieren
Ik sta echt paf van zo weinig inlevingsvermogen.... Hier kan ik met mijn pet niet bij.



Heb je eigenlijk wel in de gaten wat voor wanhoopspoging IVF / ICSI eigenlijk is? Dit is voor mensen die al een aantal jaren teleurstellingen achter de rug hebben. Zo'n IVF / ICSI is echt geen luxe hoor; het kost ongeveer 2 tot 3 maanden en het vergt ontzettend veel van een stel. Denk aan de hormonen met alle bijwerkingen, controles en vooral de emotionele belasting.



Toch ben ik blij dat mensen tegenwoordig een KANS krijgen met IVF / ICSI, want het is nog steeds een kans en geen zekerheid die gegeven wordt.



Zo'n IVF / ICSI poging kost zo'n 5000 euro per poging. De basisverzekering vergoedt vanaf 1 januari 2007 3 behandelingen.







Jammer dat niet iedereen zich even goed in kan leven in de paren die een vruchtbaarheidsbehandeling ondergaan.





Misschien iets om over na te denken; tegenwoordig heeft 1 op de 5 paren te maken met vruchtbaarheidsproblematiek. 1 op de 5!! Dat is echt heel veel en het lijken er alleen maar meer te worden. In alle ziekenhuizen zijn wachtlijsten voor IVF - ICSI behandelingen, varrierend van 3 tot 7 maanden (voor zover ik weet), volgens mij is dat een teken dat er toch wel ergens bezuinigd wordt!!
Alle reacties Link kopieren
ps: waarmee ik dus wel zeggen, de behandelingen die ik vóór de IVF heb gehad, hebben veel meer gekost dan de IVF op zich.



Dus ik vind het allemaal lulkoek, dan kan die laatste stap best wel vergoed worden.

Dan heb je tenminste zekerheid.
Ik verbaas me erover dat de buitenkant van de dingen zoveel verbergt.
Alle reacties Link kopieren
Misschien iets om over na te denken; tegenwoordig heeft 1 op de 5 paren te maken met vruchtbaarheidsproblematiek. 1 op de 5!!

___





Komt omdat ze te laat beginnen.

Ik niet, ik was nog heel jong, maar ik had een medisch probleem.

En ik ben blij dat ik het zelf heb betaald, want anders zat ik nu nog:

had ik maar, wat als...etc.



Belastend, valt ook wel mee. Voor mij was een echo om te kijken naar de eicelrijping (3 keer per week om 8 uur in de morgen) net zo gewoon als naar AH gaan.

Hormonen spuiten idem, heb het 10 jaar gedaan  en ik wist niet anders, het hoorde erbij. Elke morgen en elke avond spoot ik.



Toen in ineens niet meer naar de gyn hoefde zo vaak, toen pas viel in ik een diep gat. :P Ik mis hem nu nog! ;)



Toen ik uiteindelijk gestopt ben met al die behandelingen vroeg ik de gyn: hoeveel kans heb ik om nog natuurlijk zwanger te raken?

Zegt ie: 0, 1%

Ik zei: dat wil ik dan ook weghebben, ik wil niet meer elke maand denken: oo, maar stel! Ben een dag over tijd!

Weg ermee, en ik heb me laten steriliseren.

Gyn was het volkomen met me eens.



Wat viel er ineens wat van me af!
Ik verbaas me erover dat de buitenkant van de dingen zoveel verbergt.
Alle reacties Link kopieren
Quote toverfeetje:



Misschien iets om over na te denken; tegenwoordig heeft 1 op de 5 paren te maken met vruchtbaarheidsproblematiek. 1 op de 5!! Dat is echt heel veel en het lijken er alleen maar meer te worden. In alle ziekenhuizen zijn wachtlijsten voor IVF - ICSI behandelingen, varrierend van 3 tot 7 maanden (voor zover ik weet), volgens mij is dat een teken dat er toch wel ergens bezuinigd wordt!!



Misschien iets om ook over na te denken; waarom is het zo dat tegenwoordig 1 op de 5 paren te maken heeft met vruchtbaarheisproblematiek. Omdat die paren zelf veel te laat beginnen aan kinderen!

Ik heb het nu niet over mensen die hun partner gewoon heel laat tegenkomen, maar over mensen die hun kinderwens doelbewust uitstellen omdat ze er, om wat voor reden dan ook, nog niet aan toe zijn. Misschien moeten ze zich, behalve afvragen of ze er aan toe zijn, ook eens afvragen wanneer hun lichaam (van de vrouw) er aan toe is.



Ik vind een borstvergroting of een IFV-behandeling ook appels met peren vergelijken, maar ik vind het wel een heel verschil of iemand op zijn 36ste besluit een kind te willen, vervolgens niet zo snel meer zwanger aakt (wat logisch is, want al vanaf je 27ste neemt de vruchtbaarheid af)  en dan nog op zijn 38ste aan de IVF gaat, of dat iemand van onder de 30, die op tijd begint, niet zwanger raakt en waabrij IVF nodig is. In het eerste geval vind ik: zelf dokken je bent immers ook zelf veel te laat begonnen, in het tweede geval ben ik juist wel voor een vergoeding.
Whatever, I do what I want
Alle reacties Link kopieren
Misschien iets om over na te denken; tegenwoordig heeft 1 op de 5 paren te maken met vruchtbaarheidsproblematiek. 1 op de 5!!

___



Komt omdat ze te laat beginnen.

Ik niet, ik was nog heel jong, maar ik had een medisch probleem.

En ik ben blij dat ik het zelf heb betaald, want anders zat ik nu nog:

had ik maar, wat als...etc.



Ik ook niet. Ben nog maar 27 en al meer dan 2 jaar bezig omdat moeder natuur ervoor heeft gezorgd dat mijn vriend slechte zaadkwaliteit heeft. Ook een medisch probleem dus.




Belastend, valt ook wel mee. Voor mij was een echo om te kijken naar de eicelrijping (3 keer per week om 8 uur in de morgen) net zo gewoon als naar AH gaan.

Hormonen spuiten idem, heb het 10 jaar gedaan  en ik wist niet anders, het hoorde erbij. Elke morgen en elke avond spoot ik.



Ik vond / vind zo'n poging wel behoorlijk belastend. Maar het idee van kinderloos blijven en er niks aan gedaan hebben, vind ik nog veel belastender!



Toen in ineens niet meer naar de gyn hoefde zo vaak, toen pas viel in ik een diep gat. :P Ik mis hem nu nog! ;)



Toen ik uiteindelijk gestopt ben met al die behandelingen vroeg ik de gyn: hoeveel kans heb ik om nog natuurlijk zwanger te raken?

Zegt ie: 0, 1%

Ik zei: dat wil ik dan ook weghebben, ik wil niet meer elke maand denken: oo, maar stel! Ben een dag over tijd!

Weg ermee, en ik heb me laten steriliseren.

Gyn was het volkomen met me eens.



Wat viel er ineens wat van me af!
Alle reacties Link kopieren
Ik begrijp wel dat het een groot verdriet kan zijn, geen kinderen kunnen krijgen via de normale weg, maar toch vind ik het een luxeprobleem.



Punt is dat je door de vergoedingen het probleem in stand houdt. Mensen blijven jaren bezig met proberen, iets wat vaak dan ook blijft mislukken. Dus die mensen blijven er mee bezig.

Wanneer begin je dan met het verwerken van het feit dat je ze niet kunt krijgen? Want bij sommige mensen  lukt het nooit. En dan zijn ze over de leeftijd dat het nog kan, en dan begint het verwerkingsproces....ik vind dat een beetje zonde van al die jaren waarin je ook iets anders had kunnen doen.

Lees: carriere maken, reizen...etc.
Alle reacties Link kopieren
[quote=

Helemaal mee eens! (zie mijn reactie hierboven). Het is inderdaad zo dat mensen steeds vaker hun kinderwens in de wacht zetten en dat daardoor steeds meer paren met vruchtbaarheidsproblemen te maken krijgen.







quote: crini reageerde

]

Quote toverfeetje:



Misschien iets om over na te denken; tegenwoordig heeft 1 op de 5 paren te maken met vruchtbaarheidsproblematiek. 1 op de 5!! Dat is echt heel veel en het lijken er alleen maar meer te worden. In alle ziekenhuizen zijn wachtlijsten voor IVF - ICSI behandelingen, varrierend van 3 tot 7 maanden (voor zover ik weet), volgens mij is dat een teken dat er toch wel ergens bezuinigd wordt!!



Misschien iets om ook over na te denken; waarom is het zo dat tegenwoordig 1 op de 5 paren te maken heeft met vruchtbaarheisproblematiek. Omdat die paren zelf veel te laat beginnen aan kinderen!

Ik heb het nu niet over mensen die hun partner gewoon heel laat tegenkomen, maar over mensen die hun kinderwens doelbewust uitstellen omdat ze er, om wat voor reden dan ook, nog niet aan toe zijn. Misschien moeten ze zich, behalve afvragen of ze er aan toe zijn, ook eens afvragen wanneer hun lichaam (van de vrouw) er aan toe is.



Ik vind een borstvergroting of een IFV-behandeling ook appels met peren vergelijken, maar ik vind het wel een heel verschil of iemand op zijn 36ste besluit een kind te willen, vervolgens niet zo snel meer zwanger aakt (wat logisch is, want al vanaf je 27ste neemt de vruchtbaarheid af)  en dan nog op zijn 38ste aan de IVF gaat, of dat iemand van onder de 30, die op tijd begint, niet zwanger raakt en waabrij IVF nodig is. In het eerste geval vind ik: zelf dokken je bent immers ook zelf veel te laat begonnen, in het tweede geval ben ik juist wel voor een vergoeding. [/quote]
Alle reacties Link kopieren
Misschien iets om over na te denken; tegenwoordig heeft 1 op de 5 paren te maken met vruchtbaarheidsproblematiek. 1 op de 5!! Dat is echt heel veel en het lijken er alleen maar meer te worden. In alle ziekenhuizen zijn wachtlijsten voor IVF - ICSI behandelingen, varrierend van 3 tot 7 maanden (voor zover ik weet), volgens mij is dat een teken dat er toch wel ergens bezuinigd wordt!!
Gek zeg. Zou dat iets te maken kunnen hebben met het feit dat de gemiddelde leeftijd waarop Nederlandse vrouwen hun 1e kind krijgen het hoogst ligt van heel Europa en daarbuiten?



Niet dat ik iedereen over 1 kam wil scheren, want het is niet altijd mogelijk, maar eerder beginnen aan kinderen ipv maar blijven uitstellen kan een hoop van deze vruchtbaarheidsproblemen voorkomen.



Je vruchtbaarheid neemt al heel licht af vanaf je 28e, en toch wachten Nederlandse vrouwen masaal totdat ze (ver) over de 30 zijn. Dat heeft nou eenmaal consequenties. En wat dat betreft vind ik het niet altijd even eerlijk dat een vruchtbaarheidsbehandeling dan wél vergoed wordt, terwijl iemand van 24 die al jaren een kinderwens heeft moet wachten omdat ze 'nog alle tijd heeft'.



Als je eerder kán beginnen aan kinderen, dóe het dan ook.



En als je wat eerder begint is het ook niet zo nodig om na 8 maanden naar de huisarts te rennen met het verhaal dat het niet lukt en dat er onderzoeken nodig zijn.  En om eventueel te liegen over de tijd dat je aan het proberen bent zodat je sneller geholpen wordt. (die tip las ik hier op het forum eens, gewoon zeggen dat je al 1,5 jaar probeert als je nog maar 6 maanden bezig bent, dan krijg je eerder onderzoeken). Dát kost pas een hoop geld.
Alle reacties Link kopieren
Ik was een beetje mosterd. Typte te langzaam :D
Alle reacties Link kopieren
Nogmaals; het klopt inderdaad dat te veel mensen hun kinderwens uitstellen. En hoe ouder de vrouw, hoe meer de vruchtbaarheid afneemt.



Maar er zijn ook nog steeds mensen die wél op tijd beginnen (ik was 25) en waarbij het niet lukt.



Het is dus echt een moeilijk en gevoelig iets om over te oordelen.
Alle reacties Link kopieren
Me too! me also mosterd!! :P
Alle reacties Link kopieren
Ik moet er wel even aan toevoegen dat ik een kind heb, gekregen met behulp van hormonen spuiten(dat was nog voor de IVF pogingen)
Ik verbaas me erover dat de buitenkant van de dingen zoveel verbergt.
Alle reacties Link kopieren
Beetje lullig om nou meteen de TO te betichten van het hebben van geen inlevingsvermogen.



Voor de rest eensch met Eowyn.
'It could be lupus'
Alle reacties Link kopieren
Jeetje wat lees ik hier een klotereacties zeg. Dingen als het is een luxeprobleem of niet voor iedereen weggelegd. Bah, ik word er onpasselijk van. Lekker makkelijk praten misschien voor sommigen die misschien al wel kinderen hebben.



Ik ben moeder van een overleden kind en wij willen nu graag weer voor een kindje gaan, maar mijn lichaam werkt niet mee.Zitten nu in de medische molen en we weten niet waar het schip strand.  En dan zou ik ook nog alles zelf moeten betalen zeker? Wij maken al genoeg ellende mee, ga al kapot van verdriet en dan gaan mensen hierover lopen miepen. Echt te gek voor woorden.



Mensen die zichzelf in de vernieling helpen door een pakkie per dag te paffen of lekker te drinken worden toch ook geholpen. Wordt toch ook alles voor vergoedt. Kan je ook wel zeggen 'ja, eigen schuld dikke bult'.
Alle reacties Link kopieren
Waar zie jij precies die klotereacties Snoe? Ik zie eigenlijk geen mensen die zeggen dat het altijd zelf betaald moet worden, behalve TO. Dus ik vraag me af waar jij die klotereacties leest.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven