weg met aanrechtsubsidie: flexibele werktijden

30-03-2010 15:10 410 berichten
Alle reacties Link kopieren
Bron: nu.nl



Taskforce wil recht op flexibele werktijden

Uitgegeven: 30 maart 2010 13:41

Laatst gewijzigd: 30 maart 2010 14:21



DEN HAAG - Geef werknemers een wettelijk recht op flexibele werktijden en schaf de 'aanrechtsubsidie' versneld af. Verruim de winkeltijden, de openingstijden van overheidsloketten en medische voorzieningen en voeg scholen en kinderopvang samen.



Dat zijn enkele van de aanbevelingen die de Taskforce Deeltijdplus doet in het eindrapport dat zij dinsdag heeft gepresenteerd.



Twee jaar lang heeft de werkgroep onder leiding van Pia Dijkstra zich gebogen over de vraag hoe vrouwen kunnen worden gestimuleerd meer te gaan werken.



Zij komt tot de conclusie dat om dat te bereiken alle beslissingen van overheid, sociale partners, bedrijven en gezinnen daarop gericht moeten zijn.



Thuiswerken

Flexibele arbeidstijden en mogelijkheden om thuis te werken maken de combinatie van arbeid en zorg mogelijk.



''De hele maatschappij moet flexibeler. We hebben een diensteneconomie nodig waarin niet alleen de winkels buiten kantoortijden open zijn, maar mensen ook 's avonds een paspoort kunnen afhalen of naar de tandarts kunnen'', aldus het eindrapport.



Maatregelen

Ook is het essentieel dat fiscale en andere maatregelen voldoen aan de norm dat werken loont. De zogenoemde aanrechtsubsidie, de heffingskorting die niet-werkende vrouwen (en mannen) fiscale voordelen biedt, past daar niet in.



De overheid wil die pas over vijftien jaar helemaal afschaffen, maar de taskforce raadt aan dat binnen vijf jaar te doen.



Vrouwen

Volgens de taskforce is de tijd van praten nu voorbij en zijn daden nodig. Ook is het niet meer de vraag of vrouwen meer willen werken, maar noodzaak dat vrouwen met kleine deeltijdbanen meer gaan werken.



Door de vergrijzing is het hard nodig de arbeidsdeelname te vergroten. Als Nederland zijn welvaart wil bestendigen, dan zullen meer mensen moeten gaan werken.



Aangezien de meeste vrouwen in kleine deeltijdbanen werken, zijn vrouwen daarbij een belangrijke groep.
Alle reacties Link kopieren
Ik zei dus inderdaad dat de standaard zou moeten zijn dat men zelf zijn broek op houdt... maar hoe dan ook. Waarom dat voor mij belangrijk is dat dát de standaard is? Ik denk dat de standaard mensen beïnvloedt (veel mensen doen 'wat standaard is') en ik denk dat de standaard nu negatief uitpakt voor vrouwen. Maar een minderheid kan haar eigen broek ophouden (min of meer dan... slechts een veertig procent verdient rond de 900 euro of meer, lastig leven daarvan lijkt me, vooral als je kinderen hebt), en ik denk dat mensen door de sociale standaard sneller in één of andere richting geduwd worden. Op het moment dat de standaard voor vrouwen is financieel afhankelijk zijn, en je loopbaan in de ijskast zetten, is dat geen supergoeie situatie. Vooral niet als één op de drie huwelijken stukloopt en nog veel meer samenwoners uit elkaar gaan. Dan ben je mooi in de aap gelogeerd.



Ik denk dat zolang dat 'de standaard' is, de keus geen oprecht vrije is maar een keus die beïnvloedt wordt door wat wij als normaal beschouwen. Uiteraard is dat niet te voorkomen. Als de standaard zou zijn 'voor jezelf zorgen', dan zal het ook zo zijn dat mensen die richting op gepusht worden vanwege de sociale druk, maar dan is de situatie voor vrouwen over het algemeen wel beter, want dan kunnen ze tenminste zelfredzaam zijn.
Alle reacties Link kopieren
Dat ben ik dan wel weer helemaal met je eens, Margaretha

Eigen broek ophouden blijft bij mij belangrijk, maar ik doe dus nu wel moeite om een hoger uurloon te bemachtigen, om minder te kunnen gaan werken per week en daardoor meer tijd voor hobby's te kunnen overhouden.
Later is nu
Alle reacties Link kopieren
Ja dat moet je natuurlijk zelf weten. Als je kan leven van wat je verdient zal ik echt de laatste zijn die zal zeggen dat je 40 uur moet werken. Hell, mijn eigen droom is om met 20 uur per week of zoiets rond te komen en de rest lekker te freewheelen. Wel ben ik nogal veeleisend wat betreft 'rondkomen' en ik weet al dat 900 euro niet genoeg zal zijn voor het leven dat ik graag zou willen leiden. Maar dat ligt helemaal aan de keuzes die je zelf maakt en de situatie waarin je zit (ik woon zelf bv. in het buitenland en wil per se regelmatig naar Nederland kunnen, om maar iets geldverslindends te noemen).
Alle reacties Link kopieren
Als 900 het minimum is, zit ik daar inderdaad boven. Natuurlijk zit ik in de positie dat ik een verdienende man heb. Zonder hem zou ik mijn inkomen misschien te weinig vinden, maar zoals ik al zei: ik ben bezig met een beter betaalde baan, dus dat is altijd mooi
Later is nu
Alle reacties Link kopieren
Tegen de 900 is "financieel onafhankelijk" en dat is dan weer 70% van het minimumloon, geloof ik.
Alle reacties Link kopieren
Is het eigenlijk wel aantrekkelijk om 12 uur te gaan werken met miniumloon,ipv de aanrechtsubsidie.Hoeveel houd je daar dan daadwerkelijk van over., en waar moet je rekening mee houden !
Alle reacties Link kopieren
Sja.. ligt eraan wat voor werk je wilt gaan doen, natuurlijk. De ene baan verdient beter dan de andere, maar voor 12 uur kan ik me geen goedbetaalde baan voorstellen. Als je samenwoont/getrouwd bent moet je niet denken in de richting van "wat houd ik er aan over" maar "wat houden WIJ eraan over"

IN elk geval houd je er een werkplek aan over, lijkt me.
Later is nu
Alle reacties Link kopieren
Dit zag ik vandaag:

Werkende moeder? Lunch mee in het Westerpark! A.s. zondag 9 mei 2010, in het Westerpark @ de Westerliefde: lunch met D66. Ga in gesprek met Pia Dijkstra en/of Alexander Pechtold over kinderopvang, voorscholen en andere “kinder”thema’s die je bezighouden. Vanaf 12.00 uur tot een uur of 14.00. Be there & neem je kinderen mee!



Echt super vind ik!
Alle reacties Link kopieren
Je werkt om te leven.

Als iemand met part time werken voldoende geld binnen kan halen is dat toch prima.



Subsidies zouden wat mij betreft gewoon afgeschaft moeten worden. Ondanks dat ik 2 kinderen heb vind ik bijvoorbeeld ook de kinderbijslag de grootste onzin. Kinderen nemen is een keuze die jezelf maakt. Dan moet je ook zelf de kosten dragen. Dat hoeft mijn vrijgezelle buurman niet voor mij te doen.



Ook vind ik niet dat werkgevers verplicht moeten worden om flexibele werktijden te integreren of emogelijkheid tot part time werken te verplichten. Als iemand een bedrijf wil starten is het toch van de zotte dat anderen de bedrijfsvoering gaan bepalen. Men hóeft namelijk niet bij dat bedrijf te werken. Ook dat is een keuze die iemand zelf maakt.
Alle reacties Link kopieren
quote:darkman schreef op 05 mei 2010 @ 13:32:



Ook vind ik niet dat werkgevers verplicht moeten worden om flexibele werktijden te integreren of emogelijkheid tot part time werken te verplichten. Als iemand een bedrijf wil starten is het toch van de zotte dat anderen de bedrijfsvoering gaan bepalen. Men hóeft namelijk niet bij dat bedrijf te werken. Ook dat is een keuze die iemand zelf maakt.Dat laatste is niet waar. Soms heb je geen keuze. Wanneer je langer dan 52 weken ww hebt gehad, dan moet je iedere baan accepteren die je aangeboden wordt ongeacht opleidingsniveau en ongeacht of je er nu fors op achteruitgaat met je salaris.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven