weg met aanrechtsubsidie: flexibele werktijden

30-03-2010 15:10 410 berichten
Alle reacties Link kopieren
Bron: nu.nl



Taskforce wil recht op flexibele werktijden

Uitgegeven: 30 maart 2010 13:41

Laatst gewijzigd: 30 maart 2010 14:21



DEN HAAG - Geef werknemers een wettelijk recht op flexibele werktijden en schaf de 'aanrechtsubsidie' versneld af. Verruim de winkeltijden, de openingstijden van overheidsloketten en medische voorzieningen en voeg scholen en kinderopvang samen.



Dat zijn enkele van de aanbevelingen die de Taskforce Deeltijdplus doet in het eindrapport dat zij dinsdag heeft gepresenteerd.



Twee jaar lang heeft de werkgroep onder leiding van Pia Dijkstra zich gebogen over de vraag hoe vrouwen kunnen worden gestimuleerd meer te gaan werken.



Zij komt tot de conclusie dat om dat te bereiken alle beslissingen van overheid, sociale partners, bedrijven en gezinnen daarop gericht moeten zijn.



Thuiswerken

Flexibele arbeidstijden en mogelijkheden om thuis te werken maken de combinatie van arbeid en zorg mogelijk.



''De hele maatschappij moet flexibeler. We hebben een diensteneconomie nodig waarin niet alleen de winkels buiten kantoortijden open zijn, maar mensen ook 's avonds een paspoort kunnen afhalen of naar de tandarts kunnen'', aldus het eindrapport.



Maatregelen

Ook is het essentieel dat fiscale en andere maatregelen voldoen aan de norm dat werken loont. De zogenoemde aanrechtsubsidie, de heffingskorting die niet-werkende vrouwen (en mannen) fiscale voordelen biedt, past daar niet in.



De overheid wil die pas over vijftien jaar helemaal afschaffen, maar de taskforce raadt aan dat binnen vijf jaar te doen.



Vrouwen

Volgens de taskforce is de tijd van praten nu voorbij en zijn daden nodig. Ook is het niet meer de vraag of vrouwen meer willen werken, maar noodzaak dat vrouwen met kleine deeltijdbanen meer gaan werken.



Door de vergrijzing is het hard nodig de arbeidsdeelname te vergroten. Als Nederland zijn welvaart wil bestendigen, dan zullen meer mensen moeten gaan werken.



Aangezien de meeste vrouwen in kleine deeltijdbanen werken, zijn vrouwen daarbij een belangrijke groep.
Ik zeg ja tegen de full time norm, ook voor vrouwen. Deeltijd werken moet een uitzondering worden (deeltijd werk voor chronisch zieken die wel kunnen/willen werken en deeltijd-gepensioneerden).
Alle reacties Link kopieren
Maar als je de fulltimenorm zou willen hanteren, moet je helemaal zorgen dat er flexibele tijden komen met overheidsinstellingen, medische zorginstellingen enzo.

Want hoe zou ik anders met kind die nogal een abbo heeft op artsen en instellingen, naar dit soort instellingen moeten? De optie: vrij nemen is niet mogelijk, zeker omdat ik alleenstaande moder ben, maar ook gelet op het talloze aantal afspraken: je zou als gezin geen vakantie meer overhouden.
Alle reacties Link kopieren
Ik wil helemaal niet full-time werken. Dus jij wilt mij tegen mijn zin dwingen om meer te gaan werken?
Maar waar zijn dan de oren van het konijn? Die zitten nog in mijn potlood opa (vrij naar Herman van Veen)
Alle reacties Link kopieren
Ik bepaal graag zelf of ik deeltijd of voltijds werk, dank u.



En wanneer ik vrij ben en wanneer ik niet vrij ben.



Daarom ben ik eigen baas, want bij een baas kan zo iets niet.
Alle reacties Link kopieren
quote:tbl1966 schreef op 30 maart 2010 @ 15:26:

Ik wil helemaal niet full-time werken. Dus jij wilt mij tegen mijn zin dwingen om meer te gaan werken?Als jij met deeltijd werken jezelf tot aan je AOW kunt onderhouden hoor je mij niet klagen.
Alle reacties Link kopieren
en wie voedt de kinderen dan op?

Dat doen we toch echt graag zelf. Met behulp van gastouder, dat wel.

Man gaat overigens ook weer deeltijd werken, om meer tijd te hebben voor de kinderen...
quote:Spinster schreef op 30 maart 2010 @ 15:29:

[...]

Als jij met deeltijd werken jezelf tot aan je AOW kunt onderhouden hoor je mij niet klagen.en ook na je AOW met een deeltijd opgebouwd pensioen. Het is een rare norm, de deeltijd norm. En je ziet het aan de reacties van vrouwen hier, in NL is men gewend aan de deeltijdnorm en daar is een flinke cultuur omslag voor nodig. In andere landen heb je niet eens de keus, je werkt gewoon full time als je werk; klaar.
Ik wil zeker niet gedwongen worden tot fulltime werken. En mijn vriend denk ik ook niet. Wij werken allebei 4 dagen, tot ieders tevredenheid. Nu alleen dat pensioengat nog vullen.

Het is met 4 dagen al lastig om langs instanties te gaan, zorg eerst maar eens dat dat opgelost wordt.

Nu zal mijn baan niet onder de 'kleine deeltijdbanen' vallen, maar die moeten toch ook gevuld worden, die banen waar niet 40 uur iemand nodig is?
Alle reacties Link kopieren
Ik geloof niet dat jij mij in je eentje hoeft te onderhouden toch?



Ik werk al vanaf mijn 21e ben nu bijna 44, betaal dus al bijna 23 jaar mee aan de sociale verzekeringen + de tijd dat ik werkte als student waarbij ik ook belasting betaalde. Ik heb eerst full-time gewerkt en werk sinds de kinderen part-time. Ik verdien met mijn part-time baan heel goed dank u wel.
Maar waar zijn dan de oren van het konijn? Die zitten nog in mijn potlood opa (vrij naar Herman van Veen)
Als je jezelf prima kunt onderhouden, waarom niet parttime werken? Ik zelf werk fulltime, maar da's ook een keuze, geen moeten. Ook wel heel erg eens met Muis66, zie dat het daar bij veel vrouwen spaak loopt. NL'se economie is nog niet helemaal klaar voor werkende moeders.

Vooral in vergelijking met vriendinnnen in het buitenland. Die blijven allemaal 70 tot 100% werken. Maar wel alles keurig geregeld van A tot Z (kinderen die huilend tussen de middag van school worden gehaald omdat ze 'nu alles missen', want de hele klas blijft over)
Alle reacties Link kopieren
Als je jezelf kan onderhouden met parttime, waarom niet in hemelsnaam.

Ik vind het iig fijn dat de keuze er is.



Zelf werk ik meer dan fulltime 50 uur ongeveer, maar wel verdeeld over de uren die ik prettig vind.
Alle reacties Link kopieren
Mensen moeten natuurlijk zelf bepalen of ze fulltime, parttime of helemaal niet gaan werken, maar het moet bijvoorbeeld vrouwen die niet willen werken niet te gemakkelijk worden gemaakt. Wil je thuisblijven, oké, maar dan niet met een aanrechtsubsidie. Ik werk zelf nu niet, maar als ik wel weer parttime zou gaan werken, zou ik daar nauwelijks iets aan overhouden. Dus is het voor mij fulltime of niet werken en met 2 kleine kinderen en een man die 60 uur per week werkt, kies ik voor het laatste. Maar dat is dan wél mijn eigen keuze en ik hoef geen geld te vangen omdat ik thuis blijf bij mijn kinderen!



Overigens zou ik het wel een goede zaak vinden om scholen en kinderopvang samen te voegen en winkeltijden (en bijvoorbeeld openingstijden van postkantoren en banken) te verruimen.
quote:zusenzo schreef op 30 maart 2010 @ 15:28:

Ik bepaal graag zelf of ik deeltijd of voltijds werk, dank u.



En wanneer ik vrij ben en wanneer ik niet vrij ben.



Daarom ben ik eigen baas, want bij een baas kan zo iets niet.

Dat is prima als je eigen baas bent natuurlijk, maar deeltijd werken zou niet een norm meer moeten zijn, of een voor de hand liggende keus. Net als in andere landen gewoon naar de full time norm, maar zoals ik net al schreef, op de een of andere manier zit het niet in de NL cultuur en zal het dus een hoop weerstand gaan opleveren (dat merk je in dit topic al). Het grote precentage deeltijd-werkers is een typisch Nederlands gegeven, je vindt dezelfde cijfers in geen ander land terug.



Vrouwen werken in Nederland in 58 procent van de gevallen in deeltijd. Nergens anders in de Europese Unie werkt meer dan de helft van alle vrouwen parttime. Dit verschijnsel verklaart mede waarom Nederland 33 procent deeltijders telt, tegen slechts 14 procent gemiddeld in de EU.
Alle reacties Link kopieren
quote:Igoneh schreef op 30 maart 2010 @ 15:23:

Ik zeg ja tegen de full time norm, ook voor vrouwen.



We zouden in dit land een HEEL GROOT probleem krijgen als alle vrouwen ook fulltime zouden werken.

In de eerste plaats is het natuurlijk een utopie, want zoveel (betaald) werk is er niet eens en in de tweede plaats zijn het nu over het algemeen vrouwen die heel veel vrijwilligerswerk en mantelzorg verrichten.

Als zij allemaal zouden besluiten dat werk collectief 2 weken neer te leggen zou er misschien duidelijk worden hoeveel werk er onbetaald wordt gedaan!
Alle reacties Link kopieren
Ik vind dat iedereen lekker zelf moet weten wat hij doet. Ik wil niet dat een ander mij gaat vertellen hoeveel ik moet werken. Dat kan ik zelf wel bepalen.



We hebben 2 kinderen die ook nog opgevoed moeten worden, we hebben nl. gekozen voor kinderen dus dat geeft consequenties. Aangezien mijn man meer verdiende als ik hebben we in overleg besloten dat ik minder zou gaan werken.
Maar waar zijn dan de oren van het konijn? Die zitten nog in mijn potlood opa (vrij naar Herman van Veen)
Alle reacties Link kopieren
Ik snap trouwens niet dat Nederland altijd in negatieve zin wordt vergeleken met andere landen als het gaat om parttime of fulltime werken van vrouwen. Er wordt altijd geroepen dat ze in andere landen wel allemaal fulltime werken en dat dat veel beter is en blablabal. Maar waarom zou dat beter zijn? Misschien is het júist in Nederland wel goed geregeld zodat vaders en moeders de zorg beter kunnen verdelen en allebei bijvoorbeeld een dagje (of meer) minder kunnen gaan werken.
quote:Igoneh schreef op 30 maart 2010 @ 15:23:

Ik zeg ja tegen de full time norm, ook voor vrouwen. Deeltijd werken moet een uitzondering worden (deeltijd werk voor chronisch zieken die wel kunnen/willen werken en deeltijd-gepensioneerden).

Waarom?

Ik zeg juist ja tegen de deeltijdnorm, ook voor mannen, zodat het voor beide groepen gebruikelijker wordt om een flinke deeltijdbaan te hebben: iedereen financieel onafhankelijk en een gelijkere verdeling van werken en zorgen tussen mannen en vrouwen.
Alle reacties Link kopieren
Ik snap je Igoneh, maar de maatschappij hier is daar nog niet op berekend, begint een beetje te komen nu, maar mijn kinderen komen tussen de middag nog gewoon thuis, sporten op doordeweekse dagen, niet vlakbij school.

BSO is altijd vol en de overblijf is een slecht geregelt zooitje met bijstandmoeders.

Schoolvakanties zijn nog altijd 12 weken per jaar tegenover 5 weken vrij bij de baas.



(Nu zal dat vast niet overal zo zijn, maar ik schets even een punt)



Dus als je eenmaal kinderen hebt is dat zwaar om fultime te werken, huishouden en ook nog eens opvoeden.

En dan heb ik het over gezonde kinderen, niet eens over als je een ziekelijk kind hebt, want dan heb je gewoon een probleem.
Alle reacties Link kopieren
Ik wil niet fulltime werken! En mijn man ook niet!

We willen genieten van elkaar, onze vrije tijd, en zelf onze kinderen opvoeden.

Daarbij zijn we verder niemand tot last, houden niets ons handje op voor subsidies of weet ik het wat, maar worden we steeds meer gepushed door de maatschappij.



Ik heb niets met geld. En we werken samen om te kunnen leven.

We leven niet om te werken!



Als ik nu de generatie van mijn ouders zie, en die mannen spreek...

Die hoor je alleen maar over alles wat ze niet hebben kunnen doen, en hoe hard ze altijd hebben moeten werken.
quote:Pauline65 schreef op 30 maart 2010 @ 15:37:

[...]

We zouden in dit land een HEEL GROOT probleem krijgen als alle vrouwen ook fulltime zouden werken.

In de eerste plaats is het natuurlijk een utopie, want zoveel (betaald) werk is er niet eens en in de tweede plaats zijn het nu over het algemeen vrouwen die heel veel vrijwilligerswerk en mantelzorg verrichten.

Er zou geen heel groot probleem zijn, want anders zou de politiek het beleid niet toespitsen op een hogere arbeidsparticipatie van vrouwen. Er is absoluut wel voldoende betaald werk, er is nu een kink in de kabel gekomen door de crisis, maar voorgaande jaren (en nog steeds) was een belangrijk punt in het poltieke en maatschappelijke debat: wat te doen met de vergrijzing en de tekorten die daardoor ontstaan? arbeidstekorten

Vrijwillgerswerk kan steeds meer worden opgevangen door de 65-plusser die met pensioen gaan, maar nog wel actief kunnen en willen zijn.
Alle reacties Link kopieren
Leven doe ik graag fulltime, werken niet!
Alle reacties Link kopieren
quote:Miffy schreef op 30 maart 2010 @ 15:40:

[...]



Waarom?

Ik zeg juist ja tegen de deeltijdnorm, ook voor mannen, zodat het voor beide groepen gebruikelijker wordt om een flinke deeltijdbaan te hebben: iedereen financieel onafhankelijk en een gelijkere verdeling van werken en zorgen tussen mannen en vrouwen.Eensch!
quote:zusenzo schreef op 30 maart 2010 @ 15:41:

Ik snap je Igoneh, maar de maatschappij hier is daar nog niet op berekend, begint een beetje te komen nu, maar mijn kinderen komen tussen de middag nog gewoon thuis, sporten op doordeweekse dagen, niet vlakbij school.

BSO is altijd vol en de overblijf is een slecht geregelt zooitje met bijstandmoeders.

Schoolvakanties zijn nog altijd 12 weken per jaar tegenover 5 weken vrij bij de baas.



(Nu zal dat vast niet overal zo zijn, maar ik schets even een punt)



Dus als je eenmaal kinderen hebt is dat zwaar om fultime te werken, huishouden en ook nog eens opvoeden.

En dan heb ik het over gezonde kinderen, niet eens over als je een ziekelijk kind hebt, want dan heb je gewoon een probleem.daarom vind ik de suggesties van deze werkgroep best zinning, als je wilt dat mensen full time werken moet de samenleving daarop wel ingericht zijn.
Alle reacties Link kopieren
Laat ik vooropstellen dat ik werk, en dat ik als zoon en zijn nog in de planning staande broer of zus wat groter zijn ook weer meer wil gaan werken. Maar mag ik dat alsjeblieft zelf beslissen? Ik heb geen kind gekregen om hem 5 dagen per week bij de opvang te dumpen... en afgezien daarvan werkt mijn gastouder ook maar 4 dagen per week, om nog één dag vrij te hebben voor haar eigen kinderen. :-)

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven