weg met aanrechtsubsidie: flexibele werktijden

30-03-2010 15:10 410 berichten
Alle reacties Link kopieren
Bron: nu.nl



Taskforce wil recht op flexibele werktijden

Uitgegeven: 30 maart 2010 13:41

Laatst gewijzigd: 30 maart 2010 14:21



DEN HAAG - Geef werknemers een wettelijk recht op flexibele werktijden en schaf de 'aanrechtsubsidie' versneld af. Verruim de winkeltijden, de openingstijden van overheidsloketten en medische voorzieningen en voeg scholen en kinderopvang samen.



Dat zijn enkele van de aanbevelingen die de Taskforce Deeltijdplus doet in het eindrapport dat zij dinsdag heeft gepresenteerd.



Twee jaar lang heeft de werkgroep onder leiding van Pia Dijkstra zich gebogen over de vraag hoe vrouwen kunnen worden gestimuleerd meer te gaan werken.



Zij komt tot de conclusie dat om dat te bereiken alle beslissingen van overheid, sociale partners, bedrijven en gezinnen daarop gericht moeten zijn.



Thuiswerken

Flexibele arbeidstijden en mogelijkheden om thuis te werken maken de combinatie van arbeid en zorg mogelijk.



''De hele maatschappij moet flexibeler. We hebben een diensteneconomie nodig waarin niet alleen de winkels buiten kantoortijden open zijn, maar mensen ook 's avonds een paspoort kunnen afhalen of naar de tandarts kunnen'', aldus het eindrapport.



Maatregelen

Ook is het essentieel dat fiscale en andere maatregelen voldoen aan de norm dat werken loont. De zogenoemde aanrechtsubsidie, de heffingskorting die niet-werkende vrouwen (en mannen) fiscale voordelen biedt, past daar niet in.



De overheid wil die pas over vijftien jaar helemaal afschaffen, maar de taskforce raadt aan dat binnen vijf jaar te doen.



Vrouwen

Volgens de taskforce is de tijd van praten nu voorbij en zijn daden nodig. Ook is het niet meer de vraag of vrouwen meer willen werken, maar noodzaak dat vrouwen met kleine deeltijdbanen meer gaan werken.



Door de vergrijzing is het hard nodig de arbeidsdeelname te vergroten. Als Nederland zijn welvaart wil bestendigen, dan zullen meer mensen moeten gaan werken.



Aangezien de meeste vrouwen in kleine deeltijdbanen werken, zijn vrouwen daarbij een belangrijke groep.
j
Alle reacties Link kopieren
quote:zusenzo schreef op 30 maart 2010 @ 15:41:

Ik snap je Igoneh, maar de maatschappij hier is daar nog niet op berekend, begint een beetje te komen nu, maar mijn kinderen komen tussen de middag nog gewoon thuis, sporten op doordeweekse dagen, niet vlakbij school.

BSO is altijd vol en de overblijf is een slecht geregelt zooitje met bijstandmoeders.

Schoolvakanties zijn nog altijd 12 weken per jaar tegenover 5 weken vrij bij de baas.



(Nu zal dat vast niet overal zo zijn, maar ik schets even een punt)



Dus als je eenmaal kinderen hebt is dat zwaar om fultime te werken, huishouden en ook nog eens opvoeden.

Helemaal mee eens! Er zal héél veel moeten veranderen als je als ouders allebei fulltime wilt werken. Of je moet een au pair nemen, maar mijn mening is nog steeds dat je daar geen kinderen voor hebt gekregen.
Alle reacties Link kopieren
@Igoneh; jij hebt blijkbaar werkelijk geen idee hoeveel werk er wordt verzet door vrijwilligers.

Tienduizenden mensen die door mantelzorg zelfstandig kunnen wonen, zouden allemaal naar verpleeg/verzorgingshuizen moeten. Om maar 1 voorbeeld te noemen.

Weet niet of je ooit wel eens in een verpleeghuis bent geweest; zo niet, zou dat wel eens een zeer verhelderend beeld kunnen geven!

Honderdduizenden kinderen die allemaal voor-, na en tussenschoolse opvang nodig hebben. Nou ja, dat kunnen dan mooi de mensen doen die nu parttime werken: gaan we fijn alles formaliseren en pompen zo doelloos geld rond.
quote:Igoneh schreef op 30 maart 2010 @ 15:45:

[...]



daarom vind ik de suggesties van deze werkgroep best zinning, als je wilt dat mensen full time werken moet de samenleving daarop wel ingericht zijn.



Dat is absolute noodzaak. Kinderopvang is bij ons goed gelukt, op de 'populaire' dagen ma, di, do. Hou mijn hart vast als onze dochter naar school gaat, ik kijk nu al naar een school met vaste overblijf, maar de BSO wordt een uitdaging.

Op mijn parttimedag probeer ik afspraken met dokteur, fysio ed te maken, maar dat kan lang niet altijd. En daar wordt dan op je werk weer over gemokt, of dat niet op je parttimedag kan...

Aan de andere kant dwingen we mensen in bepaalde beroepsgroepen dan om 's avonds te werken, klinkt mij ook niet echt positief in de oren.
Alle reacties Link kopieren
quote:Miffy schreef op 30 maart 2010 @ 15:40:

[...]



Waarom?

Ik zeg juist ja tegen de deeltijdnorm, ook voor mannen, zodat het voor beide groepen gebruikelijker wordt om een flinke deeltijdbaan te hebben: iedereen financieel onafhankelijk en een gelijkere verdeling van werken en zorgen tussen mannen en vrouwen.Helemaal mee eens! Had het er toevallig gisteren met mijn man over: ons ideale model zou zijn dat we allebei 3 a 4 dagen werken. Bij voorkeur ook nog met flexibele werktijden. Financieel is dat voor ons heel goed haalbaar.
-
Alle reacties Link kopieren
Ik wil graag zelf bepalen hoeveel ik werk. Daar heb ik Pia en co niet voor nodig. En ja, ik kan mijn eigen broek ophouden. Altijd gedaan.

Heeft die Taskforce ook onderzoek gedaan naar de wil om fulltime te werken?
Weet iemand waar parttime ophoudt en fulltime begint? Er staat me iets bij van meer of minder dan 36 uur...
@Soep:



En da's ook de omslag die de economie moet gaan maken. Als ik kijk naar mijn verloskundigenpraktijk: 4 dames die allen maar 3 dagen werken. Wel een rond de klok bezetting, en 2 avondspreekuren. Dat loopt als een tierelier (vooral vanwege de avondspreekuren: man kan mee naar echo), en ze denken erover om uit te breiden. Zo kan het ook. Nu nog aantrekkelijk maken voor bedrijven. (zoals bv in VS: creches op grote bedrijven). Denk dat dergelijke secundaire arbeidsvoorwaarden meer gemotiveerd personeel aantrekken dan een leasebak
Alle reacties Link kopieren
Ik snap trouwens niet dat Nederland altijd in negatieve zin wordt vergeleken met andere landen als het gaat om parttime of fulltime werken van vrouwen. Er wordt altijd geroepen dat ze in andere landen wel allemaal fulltime werken en dat dat veel beter is en blablabal. Maar waarom zou dat beter zijn? Misschien is het júist in Nederland wel goed geregeld zodat vaders en moeders de zorg beter kunnen verdelen en allebei bijvoorbeeld een dagje (of meer) minder kunnen gaan werken.



Eens. In 'het buitenland' willen de mensen misschien best minder werken, maar zijn de mogelijkheden er niet.

Ik ben blij dat wij in Nederland wel die keuze hebben!
quote:Miffy schreef op 30 maart 2010 @ 15:40:

[...]

Waarom?

Ik zeg juist ja tegen de deeltijdnorm, ook voor mannen, zodat het voor beide groepen gebruikelijker wordt om een flinke deeltijdbaan te hebben: iedereen financieel onafhankelijk en een gelijkere verdeling van werken en zorgen tussen mannen en vrouwen.Dat klinkt heel mooi, maar ik zie dat gewoon niet gebeuren. Dat is mijn idee erover, daar kunnen meningen over verschillen. Ik denk dat heel veel functies niet gemakkelijk part time te vervullen zijn, en voor degenen die wel graag een carriere opbouwen is deeltijd dan ook geen optie. Daarnaast zullen we door de vergrijzing steeds meer tekorten krijgen op de arbeidsmarkt, daar merken we nu nog niet zo heel veel van, maar dat zal steeds meer merkbaar worden. Om dit op te vangen is grotere/hogere arbeidsparticipatie nodig. En meer mogelijkheden om de zorgtaken collectief op te vangen.
quote:lemoos schreef op 30 maart 2010 @ 15:52:

@Soep:



En da's ook de omslag die de economie moet gaan maken. Als ik kijk naar mijn verloskundigenpraktijk: 4 dames die allen maar 3 dagen werken. Wel een rond de klok bezetting, en 2 avondspreekuren. Dat loopt als een tierelier (vooral vanwege de avondspreekuren: man kan mee naar echo), en ze denken erover om uit te breiden. Zo kan het ook. Nu nog aantrekkelijk maken voor bedrijven. (zoals bv in VS: creches op grote bedrijven). Denk dat dergelijke secundaire arbeidsvoorwaarden meer gemotiveerd personeel aantrekken dan een leasebakDat doet onze verloskundige ook, gelukkig. Daar ben ik superblij mee, scheelt een hoop gedoe. Moet alleen af en toe oppas regelen voor de controle als we allebei meewillen. Echo's doen ze dan weer niet, maar het gaat puur om de controle's die dus ook 2 avonden in de week kunnen. Ik heb recht op tijd voor die vk, maar vriend dus niet en ja, hij wil graag mee en ik wil ook graag dat hij mee gaat.
quote:Igoneh schreef op 30 maart 2010 @ 15:53:

[...]



Dat klinkt heel mooi, maar ik zie dat gewoon niet gebeuren. Dat is mijn idee erover, daar kunnen meningen over verschillen. Ik denk dat heel veel functies niet gemakkelijk part time te vervullen zijn, en voor degenen die wel graag een carriere opbouwen is deeltijd dan ook geen optie. Daarnaast zullen we door de vergrijzing steeds meer tekorten krijgen op de arbeidsmarkt, daar merken we nu nog niet zo heel veel van, maar dat zal steeds meer merkbaar worden. Om dit op te vangen is grotere/hogere arbeidsparticipatie nodig. En meer mogelijkheden om de zorgtaken collectief op te vangen.Goed punt, mijn vriend probeerde een baan op niveau (hbo+/wo) te vinden voor 4 dagen in de week, is knap lastig bij veel bedrijven, die vinden dat je als man 5 dagen moet werken, in ieder geval het eerste jaar.
quote:Pauline65 schreef op 30 maart 2010 @ 15:47:

@Igoneh; jij hebt blijkbaar werkelijk geen idee hoeveel werk er wordt verzet door vrijwilligers.Tienduizenden mensen die door mantelzorg zelfstandig kunnen wonen, zouden allemaal naar verpleeg/verzorgingshuizen moeten. Om maar 1 voorbeeld te noemen.

Weet niet of je ooit wel eens in een verpleeghuis bent geweest; zo niet, zou dat wel eens een zeer verhelderend beeld kunnen geven!

Honderdduizenden kinderen die allemaal voor-, na en tussenschoolse opvang nodig hebben. Nou ja, dat kunnen dan mooi de mensen doen die nu parttime werken: gaan we fijn alles formaliseren en pompen zo doelloos geld rond.

1) ja, dat weet ik wel

2) ik werk als vrijwilliger in een bejaardentehuis

en als laatste; ik noem dat niet doelloos geld rond pompen, goede zorg voor kinderen (en ouderen etc.) mag best betaald worden!
Alle reacties Link kopieren
De mensen die carriere willen maken kunnen dan toch gewoon wèl fulltime (of meer) werken?

Laat een ieder vooral doen waar hij/zij gelukkig van wordt!!!



Bovendien hoor ik om me heen zo vaak 'o, dat zou ik ook wel willen!' als mensen horen dat man en ik beiden parttime werken.

En het enige wat ik dan denk is 'Waarom Doe je het dan niet?'



Blijkbaar is fulltime werken toch echt wel de norm hoor, zeker zonder kinderen.



En ik vraag me af hoeveel van die mensen in het buitenland waar-fulltime-zo-normaal-is daar echt gelukkig mee zijn, en hoeveel er graag minder zouden willen werken.



Uiteindelijk kan je nog zoveel geld hebben of zo'n goed draaiende maatschappij, als je niet gelukkig bent omdat iets anders beter bij je past, wat heb je er dan aan?
Alle reacties Link kopieren
quote:flip123456789 schreef op 30 maart 2010 @ 15:40:

Ik snap trouwens niet dat Nederland altijd in negatieve zin wordt vergeleken met andere landen als het gaat om parttime of fulltime werken van vrouwen. Er wordt altijd geroepen dat ze in andere landen wel allemaal fulltime werken en dat dat veel beter is en blablabal. Maar waarom zou dat beter zijn? Misschien is het júist in Nederland wel goed geregeld zodat vaders en moeders de zorg beter kunnen verdelen en allebei bijvoorbeeld een dagje (of meer) minder kunnen gaan werken.Heel erg mee eens! Gemakshalve wordt vergeten dat de levensstandaard in de omringende landen - bijvoorbeeld Zweden - vele malen hoger is en dat het helemaal geen keuze is dat vrouwen full time werken. Bovendien is het full time werken in de Scandinavische landen helemaal niet iets van de laatste tijd, maar is dat altijd al zo geweest. Laten we aub blij zijn met het recht op deeltijdwerk.
Alle reacties Link kopieren
quote:Wurmpje schreef op 30 maart 2010 @ 15:42:

Ik wil niet fulltime werken! En mijn man ook niet!

We willen genieten van elkaar, onze vrije tijd, en zelf onze kinderen opvoeden.

Daarbij zijn we verder niemand tot last, houden niets ons handje op voor subsidies of weet ik het wat, maar worden we steeds meer gepushed door de maatschappij.



Ik heb niets met geld. En we werken samen om te kunnen leven.

We leven niet om te werken!



Als ik nu de generatie van mijn ouders zie, en die mannen spreek...

Die hoor je alleen maar over alles wat ze niet hebben kunnen doen, en hoe hard ze altijd hebben moeten werken.



En ik hoor dus ook de vrouwen, die zo graag ook hadden willen werken...



Vind de suggesties van de deelgroep zeer zinnig. Wat het meer-uren-werken lastig maakt is dat je op je parttime dag ook nog zoveel moet: naar de bank, naar de tandarts, naar het consultatiebureau, naar de gemeente. Die dag ben je ook nog aan het rennen en vliegen en tijd voor de kinderen schiet er op die manier bij in.

Lijkt me dat het mes aan twee kanten snijdt: de mensen die 's avonds bij de bank, de tandarts, enz.... werken hebben overdag weer meer tijd voor hun kinderen.



Zo zit hier een kapper in de straat, open van 9-12 en van 19-22. Die man brengt dus de kinderen naar school, haalt ze weer op, past op ze, en als zijn vrouw uit haar werk komt, gaat hij weer knippen.
Alle reacties Link kopieren
Vind ik ook, Traincha.
quote:Soep schreef op 30 maart 2010 @ 15:51:

Weet iemand waar parttime ophoudt en fulltime begint? Er staat me iets bij van meer of minder dan 36 uur...

Voor de statistieken ligt de grens al bij 32 uur. (Maar in mijn eigen posts valt dat onder "een flinke deeltijdbaan".)



Igoneh, echt carriere maken zal toch nooit voor iedereen weggelegd zijn, dus wat dat betreft is het niet nodig dat iedereen full time gaat werken - en dat dan nog helemaal los van het feit dat omschakelen naar meer gewend zijn aan mensen die een dag of 4 werken wel degelijk kan. In mijn omgeving werken meer mensen 4 dagen dan 5. Gaat prima.
Alle reacties Link kopieren
Nou laat ik dit eens schetsen. Muizelientje heeft MCDD en is op dit moment nog niet zelfstandig, maar okee, het is net een tiener. Echter, de vooruitzichten zjn wel zo dat ze mogelijk, als ze 18 is, en voor de wet meerderjarig is, nog steeds niet volledig zelfstandig is. En dan niet in de zin van bijv. een beschermde woonvorm, maar dat ze naar een dokter moet. Muizelientje heeft een angstregulatieprobleem. Dus naar een arts of tandarts moet ik (of haar vader, minder waarschijnlijk) zelfs nog mee. Met andere woorden, zelfs bij haar volwassenheid acht ik de kans heel groot dat ik niet fulltime kan werken, of ik moet zoveel mazzel hebben dat ik van 4 (flexibel in te vullen) dagen kan leven of er 5 werk waar ik creatief mag omgaan met thuis werken (lees: met Muizelientje naar de tandarts kan).



Ik ben zeker voor de stimulans van meer werken door vrouwen want ik maak me zeker zorgen over als ik 65 (of 67) ben of er nog wel AOW is. En ik denk dat er met die verruiming van mogelijkheden een goede stap is gezet. Iemoos geeft het al aan: in de avond loopt het storm met de echo-praktijken. Krijgen al die mannen dan geen vrij? Tuurlijk wel, maar hij moet misschien een halve dag opnemen voor 10 minuutjes bij de verloskundige. Dat doe je een keertje, maar niet wekelijks.



Ik werk 80 km van mijn werk vandaan en heb nu pijn in mijn rug. We hebben een fysio op het werk: ideaal: ik ben een half uurtje pleitte, in plaats van een halve dag omdat ik of later begin of vroeger vertrek en rekening moet houden met files dus op tijd weg naar de fysio.

De fysio zou ook wel meer ind e avond mogen werken.

Een vriendin van mij is psycholoog. Zij begint niet voor 14.00 uur omdat bijna iedereen in de avond wil, omdat men liever niet toegeeft op het werk vrij te willen nemen voor een goog. Ze werkt tot 11 uur in de avond en heeft het drukker dan ooit.
Alle reacties Link kopieren
quote:Igoneh schreef op 30 maart 2010 @ 15:53:

[...]



Dat klinkt heel mooi, maar ik zie dat gewoon niet gebeuren. Dat is mijn idee erover, daar kunnen meningen over verschillen. Ik denk dat heel veel functies niet gemakkelijk part time te vervullen zijn, en voor degenen die wel graag een carriere opbouwen is deeltijd dan ook geen optie. Daarnaast zullen we door de vergrijzing steeds meer tekorten krijgen op de arbeidsmarkt, daar merken we nu nog niet zo heel veel van, maar dat zal steeds meer merkbaar worden. Om dit op te vangen is grotere/hogere arbeidsparticipatie nodig. En meer mogelijkheden om de zorgtaken collectief op te vangen.Kan me hier wel in vinden, ben 'bang' dat de fulltimers die wel willen toch de banen van de parttimers 'inpikken'. Pas als er geen fulltimer te vinden is, zal een werkgever naar een oplossing met (meerdere) parttimers gaan kijken. Op grote schaal.
Alle reacties Link kopieren
quote:Igoneh schreef op 30 maart 2010 @ 15:53:

[...]



Dat klinkt heel mooi, maar ik zie dat gewoon niet gebeuren. Dat is mijn idee erover, daar kunnen meningen over verschillen. Ik denk dat heel veel functies niet gemakkelijk part time te vervullen zijn, en voor degenen die wel graag een carriere opbouwen is deeltijd dan ook geen optie. Daarnaast zullen we door de vergrijzing steeds meer tekorten krijgen op de arbeidsmarkt, daar merken we nu nog niet zo heel veel van, maar dat zal steeds meer merkbaar worden. Om dit op te vangen is grotere/hogere arbeidsparticipatie nodig. En meer mogelijkheden om de zorgtaken collectief op te vangen.Dat heel veel functies parttime niet te vervullen zijn, ligt dan toch echt aan de werkgever. Het is wetenschappelijk bewezen dat juist parttimers hele waardevolle krachten zijn en - als het erop aan komt - juist gemotiveerder en flexibeler zijn dan hun fulltime collega's juist omdat ze zich ervan bewust zijn dat ze minder werken en dus in minder uren meer werk gaan verstouwen. Ik werkte zelf altijd drie dagen, had een collega die vier dagen werkte. Tegen mij is wel eens gezegd dat ik in drie dagen meer werk verstouwde dan die collega in vier dagen.
Alle reacties Link kopieren
Ja, in Frankrijk is het prima geregeld hoor ik van een NL vriendin van me die daar woont; in veel gezinnen werken ouders beide tot een uur of 7 's avonds 4 (moeder) of 5 (vader) dagen per week. Moeder haalt kinderen om 19.00 uur op van BSO, geeft kinderen alvast wat te eten, vader komt om 20.00 uur thuis. Kids gaan naar bed om 20.00 uur en dan gaan pa en ma samen wat eten.



Da's pas quality family time (emoticon met rollende ogen).
Poep, wie heeft jou gescheten?
Alle reacties Link kopieren
quote:traincha2 schreef op 30 maart 2010 @ 16:03:

[...]





Dat heel veel functies parttime niet te vervullen zijn, ligt dan toch echt aan de werkgever. Het is wetenschappelijk bewezen dat juist parttimers hele waardevolle krachten zijn en - als het erop aan komt - juist gemotiveerder en flexibeler zijn dan hun fulltime collega's juist omdat ze zich ervan bewust zijn dat ze minder werken en dus in minder uren meer werk gaan verstouwen. Ik werkte zelf altijd drie dagen, had een collega die vier dagen werkte. Tegen mij is wel eens gezegd dat ik in drie dagen meer werk verstouwde dan die collega in vier dagen.Ben het met je eens, maar er zijn toch nog veel werkgevers, die dat volgens mij niet zo zien. Ik denk dat daar nog een taak weggelegd ligt voor de taskforce: werkgevers er van overtuigen dat parttimers aantrekkelijk zijn.
Alle reacties Link kopieren
Ik ben benieuwd wanneer de gevolgen van de vergrijzing merkbaar worden.



Hopelijk komen/blijven oudere werknemers dan makkelijker aan het werk.
Alle reacties Link kopieren
Nee. Niet alleen is er bij de vrouwen een cultuuromslag nodig, maar ook bij de mannen en werkgevers. Het is toch te triest voor woorden dat maar 17 % van de mannen 1 dag minder gaat werken, als er kinderen komen. Reden hiervoor is verlies van status, angst om geen promotie te maken en uiteraard het salaris.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven