weg met aanrechtsubsidie: flexibele werktijden

30-03-2010 15:10 410 berichten
Alle reacties Link kopieren
Bron: nu.nl



Taskforce wil recht op flexibele werktijden

Uitgegeven: 30 maart 2010 13:41

Laatst gewijzigd: 30 maart 2010 14:21



DEN HAAG - Geef werknemers een wettelijk recht op flexibele werktijden en schaf de 'aanrechtsubsidie' versneld af. Verruim de winkeltijden, de openingstijden van overheidsloketten en medische voorzieningen en voeg scholen en kinderopvang samen.



Dat zijn enkele van de aanbevelingen die de Taskforce Deeltijdplus doet in het eindrapport dat zij dinsdag heeft gepresenteerd.



Twee jaar lang heeft de werkgroep onder leiding van Pia Dijkstra zich gebogen over de vraag hoe vrouwen kunnen worden gestimuleerd meer te gaan werken.



Zij komt tot de conclusie dat om dat te bereiken alle beslissingen van overheid, sociale partners, bedrijven en gezinnen daarop gericht moeten zijn.



Thuiswerken

Flexibele arbeidstijden en mogelijkheden om thuis te werken maken de combinatie van arbeid en zorg mogelijk.



''De hele maatschappij moet flexibeler. We hebben een diensteneconomie nodig waarin niet alleen de winkels buiten kantoortijden open zijn, maar mensen ook 's avonds een paspoort kunnen afhalen of naar de tandarts kunnen'', aldus het eindrapport.



Maatregelen

Ook is het essentieel dat fiscale en andere maatregelen voldoen aan de norm dat werken loont. De zogenoemde aanrechtsubsidie, de heffingskorting die niet-werkende vrouwen (en mannen) fiscale voordelen biedt, past daar niet in.



De overheid wil die pas over vijftien jaar helemaal afschaffen, maar de taskforce raadt aan dat binnen vijf jaar te doen.



Vrouwen

Volgens de taskforce is de tijd van praten nu voorbij en zijn daden nodig. Ook is het niet meer de vraag of vrouwen meer willen werken, maar noodzaak dat vrouwen met kleine deeltijdbanen meer gaan werken.



Door de vergrijzing is het hard nodig de arbeidsdeelname te vergroten. Als Nederland zijn welvaart wil bestendigen, dan zullen meer mensen moeten gaan werken.



Aangezien de meeste vrouwen in kleine deeltijdbanen werken, zijn vrouwen daarbij een belangrijke groep.
Alle reacties Link kopieren
.
Alle reacties Link kopieren
quote:Margaretha2 schreef op 30 maart 2010 @ 20:44:

[...]





Met flextijden kan je dus in principe én werken, én je kinderen opvoeden.Hoezo? 40 uur per week werken is nog altijd 40 uur niet met je kinderen. Of je moet thuis werken maar ook dat zal niet succesvol zijn als je 2 kleine kinderen thuis hebt zitten.
Alle reacties Link kopieren
Tja, dat begrijp ik eigenlijk ook niet echt. Of ik nou om 9 uur of om 11 uur begin, het eindresultaat is hetzelfde.
Alle reacties Link kopieren
Je kunt werken als je kinderen op school zitten of slapen, je kunt de zorgtijd gemakkelijker verdelen met je partner.
-
Alle reacties Link kopieren
quote:Pauline65 schreef op 30 maart 2010 @ 15:37:

[...]





We zouden in dit land een HEEL GROOT probleem krijgen als alle vrouwen ook fulltime zouden werken.

In de eerste plaats is het natuurlijk een utopie, want zoveel (betaald) werk is er niet eens en in de tweede plaats zijn het nu over het algemeen vrouwen die heel veel vrijwilligerswerk en mantelzorg verrichten.

Als zij allemaal zouden besluiten dat werk collectief 2 weken neer te leggen zou er misschien duidelijk worden hoeveel werk er onbetaald wordt gedaan!Ik denk dat je hier een heel goed punt hebt.
Alle reacties Link kopieren
quote:mararoulette schreef op 31 maart 2010 @ 08:51:

[...]





Ik denk dat je hier een heel goed punt hebt.



Ik denk van niet.



Ten eerste sluit het een het ander niet uit. Vrijwel iedereen die werkt, doet ook wel eens boodschappen, stofzuigt het huis, kookt, brengt kinderen naar sportclubs, doet wat klusjes voor bejaarde buren of ouders, enzovoorts. We moeten niet gaan doen alsof de week zit volgepland met 32 of 40 uur betaald werken.



Ten tweede kun je erop wachten dat de arbeidsmarkt weer krap wordt, onder meer door de vergrijzing.
Alle reacties Link kopieren
Ik hoop het, dat over niet al te lange tijd 'de banen weer voor het oprapen liggen'. Ook voor 45-plussers. Ben benieuwd.
Alle reacties Link kopieren
quote:anemoon schreef op 31 maart 2010 @ 08:48:

Je kunt werken als je kinderen op school zitten of slapen, je kunt de zorgtijd gemakkelijker verdelen met je partner.



Dat is dus bepaald níet flexibel: werken als de kinderen op school zitten. Dan ben je gebonden aan schooltijden namelijk. Tenzij je je kinderen naar de BSO of VSO brengt, maar goed, zover waren we al.

Als de kinderen slapen? Bedoel je 's nachts? Zoveel nachtberoepen bestaan er niet hoor. (waarbij je alleen maar 's nachts kunt werken, bovendien is dat óók niet echt heel makkelijk te combineren met kinderen: denk vakanties etc)

Zorgtijd verdelen met partner: hoe zie je dat voor je als partner ook 40 uur werkt?
Alle reacties Link kopieren
quote:Missisauga8888 schreef op 31 maart 2010 @ 09:04:

Ik hoop het, dat over niet al te lange tijd 'de banen weer voor het oprapen liggen'. Ook voor 45-plussers. Ben benieuwd.Ik hoop het ook. Momenteel is het enorm lastig om werk te vinden. Zeker als je al wat ouder (lees: boven de 35) bent.
Alle reacties Link kopieren
Nachtberoepen misschien niet, maar in veel banen kun je heel makkelijk 's avonds nog van alles doen. Dat hoeft niet allemaal onder 'kantoortijden'. En het hoeft ook niet op kantoor, d'r kan nog veel en veel meer thuisgewerkt worden. Schooltijden werken is niet het summum van flexibiliteit, maar al heel wat flexibeler dan 5 dagen van 8 tot 5. In de weekends kun je ook van alles doen. Als partner ook flexibel werkt dan betekent dat dat je kunt zorgen voor relatief weinig overlap in de werktijd, en dus een betere verdeling van de zorguren. Er zitten 168 uren in een week, geen 40, of 80. Bovendien hoef je geen 24 uur per dag exclusieve aandacht aan je kinderen te geven.
-
Alle reacties Link kopieren
Tja, dat klinkt heel mooi, maar is toch meestal praktisch niet echt werkbaar. Thuiswerken kan dus écht heel vaak niet. In beroepen waar je 's avonds kan werken zijn het meestal wisseldiensten. En in het weekend werken? Dus dan zou je nooit samen vrij zijn? En nooit samen iets met je kinderen kunnen doen? Mwah, ook niet echt ideaal.



Nee, men hoeft geen 24 uur exclusieve aandacht aan de kinderen te geven, dat doet ook niemand. Kinderen gaan ook naar school enzo, dus die uren mag je er al vanaf trekken hoor. Maar ouders moeten er wél voor hun kinderen zijn. Als ik kijk naar hoeveel tijd ik de laatste jaren in het ziekenhuis ed heb gezeten met mijn kinderen, dan zie ik dat niet echt als exclusieve aandacht maar als bittere noodzaak. En zo zijn er veel andere zaken die je wel kunt bedenken, waarbij je als ouder nodig bent. Hopelijk worden werkgevers in die zin ook wat flexibeler, zou al een stuk schelen....
Alle reacties Link kopieren
Oké Igoneh, jij en je partner werken dus beiden fulltime. En met hoeveel kinderen combineren jullie dat precies?
Alle reacties Link kopieren
Ik denk echt dat thuiswerken veel vaker kan dan het nu gebeurt. Natuurlijk kan een verpleegkundige of brandweerman dat niet, maar zo ongeveer voor elk kantoorberoep is het wel mogelijk.



Beide 40 uur werken is voor mij trouwens echt geen ideaal, maar met flexibel en thuiswerken is allebei 32 uur goed haalbaar, zonder dat je langs elkaar heen hoeft te gaan leven.



Ben het met je eens dat veel werkgevers daar nog behoorlijk anders in mogen gaan denken. Als ik als werknemer werk en privé goed kan combineren, dan heeft die werkgever daar uiteindelijk ook profijt van.
-
Alle reacties Link kopieren
quote:Muis66 schreef op 30 maart 2010 @ 17:13:



Graag, want ik heb echt altijd gedacht dat er te weinig 'jonge aanwas' is waardoor het problematisch zou worden als er minder gewerkt zou worden (wat daarvan dan ook de reden is).





Pfff.... heb al een uur zitten zoeken, maar ik kom er niet uit. De grote vergrijzingsgolf is na het uitsterven van de babyboomgeneratie straks wel voorbij, maar over een jaar of 20 gaat de bevolking echt krimpen. Hoe het met de verdeling zit over de leeftijdscategorieen weet ik zo niet, geen idee hoeveel procent van de bevolking nu tot de babyboomers behoort. In elk geval is na het verdwijnen van de babyboom het grootste probleem qua collectieve voorzieningen voorbij, zo heb ik begrepen.



Is hier geen demograaf in de zaal toevallig?
Man, doe niet zo moeilijk, trek gewoon een leuk pak aan.
Alle reacties Link kopieren
Anemoon, er zijn echt niet zoveel kantoorbanen hoor. Veel mensen werken inderdaad in de zorg, onderwijs, winkels etc. Dus voor een heel erg groot gedeelte gaat het niet op. En zelfs voor veel kantoorpersoneel gaat het niet op. Het is een oplossing voor een klein groepje.



Thuiswerken kan ook echt maar in heel weinig beroepen.



Sorry, wil geen afbreuk aan je enthousiasme doen, maar dit is toch echt de praktijk.
Alle reacties Link kopieren
quote:Roelfien schreef op 31 maart 2010 @ 09:38:

Oké Igoneh, jij en je partner werken dus beiden fulltime. En met hoeveel kinderen combineren jullie dat precies?Tja, dat is inderdaad altijd makkelijk lullen. Ik ken eigenlijk geen enkel stel dat beide fulltime werkt en kleine kinderen heeft.
Alle reacties Link kopieren
Ik ook niet, Liv.



En ook als ze wat ouder worden hebben ze aandacht nodig, en moet er (vaak onder etenstijd!) getraind worden.

Dat betekent in de praktijk om 5 uur aan tafel. Handig als je fulltime werkt.

Om maar even een klein voorbeeld te noemen.
Alle reacties Link kopieren
En waarom zou je in de zorg of in winkels van 9 tot 5 moeten werken? En waarom betekent fulltime per se dat je niet om 5 uur thuis kunt zijn?



Zelfs in fabrieken blijkt zelfroosteren en daarmee meer flexibele en op-maat werktijden goed te werken.



Mijn enthousiasme breek je niet zomaar af hoor Maar ook in deze discussie merk ik wel weer dat er nog een flinke omkeer in het denken nodig is. Zowel van werknemers als van werkgevers. Maar dat komt wel, sprak de optimist
-
Alle reacties Link kopieren
Als ik fulltime zou werken, zou ik elke dag van 7 uur 's morgens tot minstens 6 uur 's avonds van huis zijn

(ouderwetsche kantoortijden en de eeuwige files).

En dat is niet handig met een gezin.



Dus ja, op dat gebied moet er een hoop veranderen.



Een inwonende au-pair aannemen is ook weer zo wat
Alle reacties Link kopieren
Toen ik ging solliciteren in de zorg werd er in de advertentie en door PZ héél enthousiast gedaan over de kinderopvang die op het terrein aanwezig was. Jubeltrubel !!



Alleen was die open van 8 tot 6, terwijl er geen enkele dienst in de directe patientenzorg te vinden was die binnen die uren viel.
Man, doe niet zo moeilijk, trek gewoon een leuk pak aan.
Alle reacties Link kopieren
Ik vind dat iedereen vooral zelf moet bepalen hoeveel hij werkt.



Alleen mogen wat mij betreft alle toeslagen vervallen bij mensen die vrijwillig parttime werken. Ik vind het een rare situatie dat mensen opzettelijk minder werken zodat ze dan nog toeslagen ontvangen. Ik snap wel dat ze hier dan voor kiezen, maar wat mij betreft krijg je niks als je zelf kiest om minder te werken. Als iedereen maar parttime gaat werken om zo nog toeslagen te ontvangen, moeten we met minder uren meer toeslagen ophoesten met zn allen. Dat gaat niet werken lijkt me.



Overigens vind ik het ook vrijwillig parttime werken als je niet meer uren bij je baas kunt krijgen. Dan zoek je maar een andere werkgever.



Het zou wel fijn zijn als meer instellingen/winkels ook open zouden zijn 's avonds en in het weekend om de fulltimers te faciliteren.

Wat een geregel je hebt met kinderen weet ik niet goed gezien ik die niet heb. Maar als je voor de kinderen minder gaat werken (wat ik wel begrijpelijk vind) is dat toch een keuze die je zelf maakt. Ik vind het dus niet terecht als je hierdoor recht zou krijgen op huur/zorg toeslag.
Alle reacties Link kopieren
En toeslagen voor mensen die helemaal geen poot uitsteken? Wat doen we daarmee?
Alle reacties Link kopieren
En dat is dus precies waarom dáár de aanpassing zou moeten zitten. In de werktijden dus. Want je kunt ook fulltime werken door bijvoorbeeld 6 dagen van 6,5 uur te werken. Of door overdag 6 uur te werken en 's avonds nog 2 uur. Of door 1 dag in de week thuis te werken. Of door 's ochtends om 5 uur te beginnen. Of je dat wenselijk vindt, is een tweede natuurlijk, maar er zijn wel een heleboel variaties te bedenken op het '5x8 uur werken' model, die beter aansluiten bij het gezinsleven.
-
Alle reacties Link kopieren
quote:whoomii schreef op 31 maart 2010 @ 10:11:

Toen ik ging solliciteren in de zorg werd er in de advertentie en door PZ héél enthousiast gedaan over de kinderopvang die op het terrein aanwezig was. Jubeltrubel !!



Alleen was die open van 8 tot 6, terwijl er geen enkele dienst in de directe patientenzorg te vinden was die binnen die uren viel.Goede intentie, niet zo'n goede uitwerking
Alle reacties Link kopieren
Toeslagen voor mensen die geen poot uitsteken omdat ze daar geen zin in hebben moeten ook vervallen. Lijkt me dat ze dan weing keus hebben.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven