Coronavirus COVID-19 alle pijlers

Online lesgeven, is dat nu echt zo ingewikkeld?

16-12-2020 22:58 350 berichten
Alle reacties Link kopieren
Mijn beide kinderen (groep 7 en brugklas) hebben vanaf vandaag vakantie, want er moeten voorbereidingen getroffen worden voor het geven van online les na de kerstvakantie.

Ik vraag me oprecht af of het nu zo heel moeilijk is om zo snel mogelijk hiermee te starten?

Iedereen heeft nog inlogcodes van het voorjaar. De leerkracht bereid normaal toch ook lessen voor voor in de klas.

De leerkracht kan toch zeggen:

Iedereen om 9.00 uur online.
Jongens/meisjes op snappet staan die en die sommen, ik zal uitleg geven hierover en daarna gaan jullie aan de slag.

Zorg dat jullie 10.00 weer online zijn, dan gaan we dictee doen.
Lees het dictee voor, laat de kinderen het op papier schrijven en dezelfde dag laten uploaden in Classroom, zodat het nagekeken kan worden.

Dan hebben jullie van 10.30 - 11.00 uur pauze.

Om 11.00 weer online les: vandaag gaan we het met biologie hebben over .......
Vertel er iets over, zoals dat normaal in de klas gedaan wordt evt via het digibord/ YouTube filmpje n zet een opdrachten klaar in google classroom.

Ga om 13.00 uur verder met de volgende les en las een vragenuurtje in voor kinderen die wat meer moeite hebben met bepaalde dingen van 14.00 - 15.00 uur of neem die leerlingen apart in kleine groepjes.

Vanaf 15.00 uur kunnen dan weer lessen voorbereid worden voor de volgende dag.

Verder hebben we het geluk dat mijn man al vanaf maart thuiswerkt en ik de kinderen zo nodig kan helpen op mijn vrije dagen.
Ik werk in de zorg, dus moet wel een aantal dagen per week van huis en dan kan mijn man ook de kinderen wel wat bijstaan, maar hij heeft het ook erg druk en alles wat hij overdag mist, moet hij 's avonds inhalen, wat betekent dat hij dan vaak tot 22.00 uur of later nog bezig is.

Al kan ik me voorstellen dat het even schakelen is en misschien intensiever, maar tegenwoordig ligt de werkdruk overal erg hoog en hebben ikzelf ook dagelijks te maken met wisselende protocollen en vergt ook veel aanpassingsvermogen.

Ik zie wel om me heen dat de ene leerkracht creatiever is dan de ander en ook dat er veel verschillen zijn, ook tussen de verschillende scholen met dezelfde overkoepelende organisatie.
Op de school van onze kinderen zijn ze ook niet zo handig met de computer. Ik heb in maart heel veel ouders geholpen om online te komen en zelfs sommige leerkrachten nog geholpen.

Ik begreep van mijn vriendin die leerkracht op een andere school is, dat zij filmpjes opnam en deze aan haar groep liet zien en had hele leuke lessen gemaakt.
Het lijkt dus wel te kunnen......

Zie ik nu dingen over het hoofd?
Denk ik er te makkelijk over?
Ik ben benieuwd of er veel scholen dicht zijn gegaan deze week.
De leerkrachten zijn overvallen. Anders hadden ze geklaagd over de onnodige werkdruk... De overheid kan het nooit goed doen.
Mirandaaatje_86 schreef:
17-12-2020 06:56
Leerkrachten kunnen lastig schakelen. Staan veelal jaren voor dezelfde groep... Ik heb zie jaren lang dezelfde knutselwerkjes of opdrachten.

Geldt vast niet voor alle leerkrachten maar er zijn gewoon een hoop lui na jaren lang herhalen. Nu moeten ze eens anders voorbereiden/buiten de comfortzone.

Maar dat mag vast niet gezegd worden. We zijn zo druk met voorbereiden? Normaal had je nog drie dagen voor de klas gestaan.
Tijdens de eerste lockdown hier geen online les voor de basisschool kinderen. Alles was digitaal... nooit geen reactie op gemaakt werk. Wel wekelijks 10 min zoom met een klein groepje.

Middelbare docenten zijn veel flexibeler. Kunnen wel veel online lessen geven. En hebben gelijk een verfrissend protocol opgesteld.

En dat de leerkrachten zelf ook kinderen thuis hebben? Fijn dat hebben alle thuiswerkers ook. Ben het geklaag over de werkdruk beu.

Mirandaaatje_86 schreef:
17-12-2020 06:58
De leerkrachten zijn overvallen. Anders hadden ze geklaagd over de onnodige werkdruk... De overheid kan het nooit goed doen.

Gelukkig doe je dat zelf nooit, klagen!
Alle reacties Link kopieren
Weet je wat het lastigste is van online lesgeven? De situatie aan de andere kant van het scherm.
Om te beginnen moet iedereen de juiste materialen hebben. Het kopieerapparaat heeft hier dus dinsdag non-stop gedraaid. Iedereen is voorzien van materialen, maar tóch lagen er na school nog 2 tassen met werkboeken op de gang (deel gaat via Snappet maar niet alles. Kinderen kunnen niet in Snappet meewerken tijdens jouw instructie want dan zitten ze al in teams).
Dan moet iedereen een device hebben. In gezinnen met 3 kinderen is dat lastig. Als school kunnen we een deel leveren gelukkig, maar dat kost even wat registratietijd (formulieren invullen door ouders die niet op school mogen zijn ivm verzekering en zo).
Vervolgens hebben niet alle gezinnen voldoende WiFi om 3 kinderen en hun eigen thuis-werk via Teams te kunnen volgen. Al die dingen tegelijk maken ook een enorme herrie dus moet je óf allemaal koptelefoon met microfoon hebben (oeps, winkels dicht) óf een groot huis, óf alle groepen een voor een plannen (dan blijft er weinig tijd over, geloof me).
Dan de hele klas voorzien van een linkje en instructie omdat niet iedereen er handig mee is. Het maakt verschil of dat je inlogt via browser of app (qua wie je allemaal ziet). Is even puzzelen dus. Maar als je dit (per ongeluk, want geen ervaring) alletwee doet begint de boel te fluiten en te echoën). Dus even tijd nodig om mensen hiermee te laten stoeien (zie je de oververhitte moeder al voor je die dit voor 3 kinderen aan het uitzoeken is terwijl ze éigenlijk naar haar werk moet? Arm mens). Daarnaast hebben wij geen mailadressen van de kinderen dus gaan de links naar ouders. Veel kinderen naar opa’s en oma’s die niet in deze mail kunnen en er nog minder van snappen, of naar de noodopvang waar ik met een hysterisch volle agenda moet zorgen dat 19 kinderen op tijd tig keer per dag inloggen en tussendoor elkaar niet lastig vallen, kleuters vermaken etc (want die noodopvang verzorgen de leerkrachten hier).

En dan zijn we nog niet eens begonnen met de les, snap je? Daarom kost het dus even tijd om dit op te starten. Voor mensen die al maanden thuiswerken lijkt dit makkelijk, maar vergis je niet!

Ik ga straks om 8.30 mijn eerste les in. Ben benieuwd! (Vorig schooljaar kinderen aan hun ontbijt in de les die melk over hun (geleende) laptop kieperden, kinderen in bed, kind dat met z’n device naar het toilet ging, etc. :D ).
Mijn clubje is 6 jaar en moet ik leren lezen (gr 3). Uren naar zo’n scherm turen zit er echt niet in hoor, mijn hoofd draait overuren om spelletjes te verzinnen zodat ze betrokken blijven! Maar dat doe ik graag voor ze!

Ondertussen moet ik hier mijn eigen kinderen ook draaiend houden. Gelukkig zijn ze wat ouder zodat de oudsten de jongste vooruit kunnen helpen.
Alle reacties Link kopieren
Goedemorgen,
Hier even een leerkracht van een groep 7.
Jouw mooi omschreven situatie vind ik er inderdaad één die zo zou moeten zijn, maar wel voor na de vakantie.
Wij zijn deze dagen bijvoorbeeld heel hard bezig met het voorbereiden voor die periode. Nu al filmpjes maken en zorgen dat dat allemaal klaar staat (Wij willen in de vakantie niet extra hoeven werken, want hebben ook onze gezinnen). Vandaag zou er een Kerstontbijt zijn en een jaarafsluiting. Echt les zou er al niet gegeven worden en morgen is er een geplande studiedag. Gisteren hebben de kinderen zelfstandig het werk van hun weektaak thuis kunnen maken.
Vergeet daarnaast niet dat er echt alsnog ontzettend veel ouders een cruciaal beroep hebben en er ook altijd nog een groep kwetsbare kinderen is, die je op school wilt houden. Dit houdt in dat je deze kinderen ook vaak nog in je klas hebt, terwijl je de rest van de kinderen op afstand wilt begeleiden.

Onderwijs op afstand hoeft dus niet moeilijk te zijn, maar geef de leerkrachten wel even de tijd om dit voor de kinderen goed voor te bereiden. Je wilt liever goed onderwijs, dan half voorbereid en net zijn doel missend.

Fijne vakantie iniedergeval alvast toegewenst.
Alle reacties Link kopieren
Mirandaaatje_86 schreef:
17-12-2020 06:58
De leerkrachten zijn overvallen. Anders hadden ze geklaagd over de onnodige werkdruk... De overheid kan het nooit goed doen.
Wacht even, jij draait de rollen om!

In dit geval doe ik als leerkracht gewoon wat ik moet doen en kan doen en wat haalbaar is (op mijn vrije dagen want ik werk parttime en mijn eerste werkdag valt deze week op de dag dat ik hier om 8.30 mee mag beginnen).
Je hoort mij echt niet klagen, het zijn nu juist de ouders hier klagen dat het allemaal niet snel genoeg en veel genoeg is hé!

Je had voor de grap ook even moeten luisteren wat de minister voor reden gaf waarom er gekozen is om ook de basisscholen te sluiten. Nee, niet de leraren die graag wat eerder vakantie wilden hoor, wij balen ook als een stekker dat ik niet gewoon lekker door kan werken ik deze periode!
Hier is de vorige keer op de basisschool geen les gegeven. De kinderen kregen op maandagmorgen een weektaak geë-maild en maakten die op Snappet. Was voornamelijk herhaling/automatiseren.

Dit keer in deze zin verbetering dat het plan is dat de kinderen 1 x per week een kwartiertje online gaan met de leerkracht. Ik wacht maar rustig af, ik zie het wel.

Op het VO online lessen van max 30 min. Anders dan vorige keer is het bedoeling dat de leerlingen hun camera aanhebben en dat ze dus niet kunnen inloggen en daarna verder slapen. In theorie zouden alle lessen online gegeven gaan worden. Dat zou al een verbetering zijn t.o.v. van de vorige sluiting, toen er maar 1-2 lessen per dag gegeven werden.

Ik ben normaal gesproken heel tevreden over de scholen van mijn kinderen, maar het online gebeuren hadden ze bijzonder slecht voor elkaar. Ik hoop dus dat het deze keer beter gaat.

Kerstviering is hier op de basisschool in het water gevallen. Daar baalde mijn kind in groep 5 wel even enorm van, want ze zouden kerstontbijt enzo doen. Nu gingen ze de klas opruimen en de kerstdingen weghalen.
moizer schreef:
17-12-2020 07:23
Wacht even, jij draait de rollen om!

In dit geval doe ik als leerkracht gewoon wat ik moet doen en kan doen en wat haalbaar is (op mijn vrije dagen want ik werk parttime en mijn eerste werkdag valt deze week op de dag dat ik hier om 8.30 mee mag beginnen).
Je hoort mij echt niet klagen, het zijn nu juist de ouders hier klagen dat het allemaal niet snel genoeg en veel genoeg is hé!

Je had voor de grap ook even moeten luisteren wat de minister voor reden gaf waarom er gekozen is om ook de basisscholen te sluiten. Nee, niet de leraren die graag wat eerder vakantie wilden hoor, wij balen ook als een stekker dat ik niet gewoon lekker door kan werken ik deze periode!

Dit dus!
Bij ons gisteren twee collega's gewoon op hun vrije dag aan het werk, zelf de stagiair boodt haar diensten aan. Onbetaald, omdat ze er van kon leren maar ook om ons te ontlasten.

Bij ons gaan twee parttimers die normaal twee dagen werken na de vakantie vier halve dagen werken om zo de online lessen allemaal in de ochtend te kunnen geven. Echt voor de kinderen uit hun klassen, niet voor hen zelf.

Onze directeur was gisteren helemaal ontroerd door de inzet die iedereen weer liet zien.
Alle reacties Link kopieren
bij mij (VO) hadden we 1 schakeldag (we waren dinsdag al dicht ivm te veel besmettingen). Dus dinsdag voorbereiden, computers/laptop ophalen indien noodzakelijk, afspraken met kwetsbare leerlingen, rooster aanpassen etc etc) en gisteren waren de lessen online.

bij mijn dochhter (basisschool) hebben ze gewoon 3 of eigenlijk 4 (want de maandag na de kerstvakantie moeten ze pas spullen ophalen) dagen extra vakantie. ik snap dat ook niet. toen mijn dochter in quarantaine moest had ze de volgende dag al een mail met wat ze thuis kon doen en de volgende dag gaf een vriendinnetje de boeken af.

ik snap het ook niet. Je kan toch wel iets doen die 2/3 dagen? Al was het maar een gezamelijke kerstlunch of zo
..
anoniem_63b29ab9da950 wijzigde dit bericht op 24-12-2020 16:28
99.71% gewijzigd
Alle reacties Link kopieren
Ik ben een leerkracht (basisonderwijs) Wij hebben geen snappet op school. Dinsdag hebben de kinderen alle werkboeken etc mee naar huis gekregen. De laatste drie dagen zouden voornamelijk bestaan uit kerstvieringen.

Gisteren ben ik tot 18 uur bezig geweest met korte instructiefilmpjes maken op veel verschillende niveaus. De uitgebreidere instructie geef ik na de vakantie online. Weektaken maken. Heel veel mailtjes beantwoorden van ouders met vragen en vooral mailtjes van ouders die inloggegevens kwijt zijn voor teams en/of basispoort. Daarnaast de noodopvang voorbereiden.

Vandaag ga ik met mijn klas online bingo spelen, een kerstquiz doen en het kerstverhaal voorlezen. Daarvoor ga ik naar de stichting om laptops op te halen en deze breng ik naar de kinderen die thuis geen laptop tot hun beschikking hebben. Ik hoop voor de middag klaar te zijn, dan kunnen alle kinderen meedoen met de leuke activiteiten. Daarnaast ga ik informeren of ik even naar school mag, dan kan ik alles kerstspullen opruimen.

Vrijdag draai ik de hele dag de noodopvang.
Alle reacties Link kopieren
Ik vraag me wel af hoe veel scholen dat deden met kinderen die de afgelopen tijd in quarantaine zaten. Sommige kinderen hebben wel 3 weken in quarantaine gezeten omdat eerst pa en toen ma Corona kreeg. Omdat E het digitaal nu nog niet voor elkaar hebben.

Wij wonen in een Corona-brandhaard en hier kregen de kinderen die in quarantaine zaten gewoon les via Google Classrooms. Die zaten dan gewoon achter een laptop thuis de reguliere les mee te volgen. Afgelopen maandagavond kregen wij al een schema met wanneer welke groep moet inloggen. Als je geen device hebt of veel kinderen mag je er één lenen van school. Dinsdag kregen alle kinderen al hun boeken mee naar huis en gisteren hadden ze al les. Dat ging prima. De meesters en juffen zitten gewoon op school en geven tijdens de inbelmomenten (3 keer per dag een half uur) instructie en de rest van de schooldag moeten ze zelfstandig werken en mogen kinderen tussendoor inbellen met vragen. Dat ging voor de kinderen prima gisteren. Ik vond het best lastig om bij te houden wanneer welk kind moest inloggen. Gelukkig zijn doe van mij 8 en 9 en al vrij zelfstandig. Vandaag moet ik ook werken dus ben benieuwd hoe dat gaat.
Alle reacties Link kopieren
Dubbel....
draak82 wijzigde dit bericht op 17-12-2020 08:17
98.50% gewijzigd
Alle reacties Link kopieren
Nicco88 schreef:
17-12-2020 00:04
Begrijp ik nu dat je niet gaat helpen met het huiswerk?
Bij sommigen zal dat idd niet goed gaan. Weet niet of jij zelf kinderen hebt en hoe dat dan tijdens de eerste lockdown in het voorjaar ging. Maar thuis werken betekend niet dat je je uren niet hoeft te maken voor de werkgever en volle aandacht voor de kinderen kan hebben.

De gemiddelde werkgever zal 100% inzet eisen/verwachten. Terwijl er daarnaast wordt verwacht dat je maar even de taken van de leerkracht er bij naast doet, waar leerkrachten een complete studie voor hebben moeten volgen.

Deze maatregel zorgt trouwens alleen maar voor meer toeloop. Want veel ouders laten nu wisselend opa en oma, ooms/tantes of buren oppassen die nu thuis zitten ivm sluiting van diverse winkels/instellingen. Omdat ze geen keus hebben. Niet elk beroep dat doordraait is vitaal en/of heeft de mogelijkheden om thuis te werken.

Wat dit betreft slaat het kabinet de plank volledig mis. Een onnodige maatregel dat basisonderwijs en opvang dicht gaan. Dit zal vooral op den duur veel geld gaan kosten door lagere productie van de thuiswerkers en niet te onderschatten: burn-outs na deze periodes. Sommige ouders lopen al op het tandvlees door de vorige lockdown.

Btw, ben zelf huismoeder en mijn man kan gewoon door op de vrachtwagen,dus wij zullen ons wel redden. Maar genoeg mensen die ik ken voor wie dit moeilijk te combineren is met jonge kinderen die na de thuisschool ook nog eens veel aandacht eisen. Dit wordt erg onderschat, met name door mensen zonder kinderen.

Komt bij dat het sociale gestel van de kinderen stil ligt.

Slechte zet van het kabinet!
blomke82 wijzigde dit bericht op 17-12-2020 08:25
1.17% gewijzigd
Alle reacties Link kopieren
Gisteren en vandaag waren er taken in Snappet, morgen gaan de leerkrachten het online onderwijs van na de vakantie voorbereiden. Geen idee dus hoe dat er uit komt te zien. Snappet kost nog geen uur tijd, dus hopelijk gaat hij na de vakantie iets langer bezig gehouden worden. Ik heb er geen last van, maar voor hemzelf is het wel fijn als hij nog iets leert in groep 8.
Hoe zit het nu trouwens met de cito van groep 8? Die zou in januari zijn, hoorde ik. Hier verandert het advies niet meer, maar er zullen wel andere kinderen op het randje zitten.

Bij mijn middelbare scholier wordt het gewone rooster in lessen van 40 minuten gevolgd via Teams. Hij heeft ook gewoon huiswerk. Stukken beter dan in het voorjaar.
Alle reacties Link kopieren
mikado123 schreef:
17-12-2020 07:49
bij mij (VO) hadden we 1 schakeldag (we waren dinsdag al dicht ivm te veel besmettingen). Dus dinsdag voorbereiden, computers/laptop ophalen indien noodzakelijk, afspraken met kwetsbare leerlingen, rooster aanpassen etc etc) en gisteren waren de lessen online.

bij mijn dochhter (basisschool) hebben ze gewoon 3 of eigenlijk 4 (want de maandag na de kerstvakantie moeten ze pas spullen ophalen) dagen extra vakantie. ik snap dat ook niet. toen mijn dochter in quarantaine moest had ze de volgende dag al een mail met wat ze thuis kon doen en de volgende dag gaf een vriendinnetje de boeken af.

ik snap het ook niet. Je kan toch wel iets doen die 2/3 dagen? Al was het maar een gezamelijke kerstlunch of zo
Dat kerstontbijt werd bij mijn dochter naar voren gehaald. Dat is ook niet in een halve tel geregeld, dus dat regelen deden ze maandagmiddag. Kind kreeg voor deze dagen een plukje werk mee (moest de juf ook organiseren in die halve avond die over was) En nu zijn ze vanalles aan het regelen voor na de vakantie en vrijdag boeken ophalen. Liever goed voorbereid dan halfbakken voor de bühne direct online.

Live kerstlunch/-ontbijt vind ik fijner dan via een scherm. Dus ik vind het prima zo.
Alle reacties Link kopieren
okkervil schreef:
17-12-2020 08:13
Ik vraag me wel af hoe veel scholen dat deden met kinderen die de afgelopen tijd in quarantaine zaten. Sommige kinderen hebben wel 3 weken in quarantaine gezeten omdat eerst pa en toen ma Corona kreeg. Omdat E het digitaal nu nog niet voor elkaar hebben.

Wij wonen in een Corona-brandhaard en hier kregen de kinderen die in quarantaine zaten gewoon les via Google Classrooms. Die zaten dan gewoon achter een laptop thuis de reguliere les mee te volgen. Afgelopen maandagavond kregen wij al een schema met wanneer welke groep moet inloggen. Als je geen device hebt of veel kinderen mag je er één lenen van school. Dinsdag kregen alle kinderen al hun boeken mee naar huis en gisteren hadden ze al les. Dat ging prima. De meesters en juffen zitten gewoon op school en geven tijdens de inbelmomenten (3 keer per dag een half uur) instructie en de rest van de schooldag moeten ze zelfstandig werken en mogen kinderen tussendoor inbellen met vragen. Dat ging voor de kinderen prima gisteren. Ik vond het best lastig om bij te houden wanneer welk kind moest inloggen. Gelukkig zijn doe van mij 8 en 9 en al vrij zelfstandig. Vandaag moet ik ook werken dus ben benieuwd hoe dat gaat.
Bij mijn middelbare school hadden we strakke studiewijzers en werd de laptop opengeklapt aan het begin van een les, maar dat werkte verre van optimaal.

Op de basisschool kon een kind de werkboekjes ophalen en kwam ik er net achter dat de methode ook in de Google classroom stond en dat er een wekelijke planner stond.
Alle reacties Link kopieren
Mirandaaatje_86 schreef:
17-12-2020 06:58
De leerkrachten zijn overvallen. Anders hadden ze geklaagd over de onnodige werkdruk... De overheid kan het nooit goed doen.
Klagen over leerkrachten is ook een traditie.
Alle reacties Link kopieren
De ene school is de andere niet. Je wilt als school graag alle kinderen kunnen bereiken. Dat lukt doorgaans wat makkelijker op een elite school in het Gooi dan op een school in een achterstandswijk.
Ik vind het juist goed dat scholen iets meer tijd nemen om elke leerling te kunnen bereiken en te begeleiden.
Je wilt niet weten hoeveel leerlingen er thuis struggelen met ruimtegebrek en een vervelende onveilige thuissituatie.
Mijn kinderen zitten in de ochtend keurig klaar beiden achter hun eigen laptop.
Maar de kinderen waarmee ik door mijn werk in aanraking kom niet.
Beter is het dan een paar dagen uit te trekken voor juist die kinderen. Zodat ze tegelijkertijd met de rest van de klas kunnen beginnen. Wat zijn nou een paar dagen? Voor die kinderen heel veel.
Alle reacties Link kopieren
Als je allemaal perfect gemotiveerde, intelligente leerlingen hebt is online lesgeven ongetwijfeld niet moeilijk. Maar zoals bij ieder vaak gaat het om zaken die buiten het ideaalbeeld vallen. In dit geval minder gemotiveerde leerlingen die extra aandacht nodig hebben. Dat is via een scherm een stuk lastiger dan IRL.

En ik denk dat we zelf toch ook wel de ervaring hebben dat als er problemen op het werk opgelost moeten worden dat makkelijker gaat als je met elkaar in een kamer met een whiteboard zit, dan als iedereen thuis zit.
Ik denk dat veel ouders vergeten dat je een goed raamwerk neer kunt zetten, maar dat de inhoud pas op het moment suprême bepaald kan worden. Als je op maandagochtend een pushbericht krijgt dat de basisscholen ook per direct dichtgaan, dan moet je dus én je gewone programma draaien én alvast nadenken over daarna. Wat als je op woensdag nog maar 1 les van een rekenblok moet doen? Ga je dan twee dure bronnenboeken meegeven of kopieer je het laatste blok? En dat kopiëren is leuk bedacht, maar er staan nog 4 leerkrachten in de kopieerrij. Dus daar gaat ook tijd in zitten. En dan moet je ook nog de lessen van de dag ervoor voorbereiden, 10 telefoontjes beantwoorden van bezorgde ouders, een zorggesprek voeren (want dat is ook belangrijk en kan echt geen 5 weken meer wachten), etcetera.

Ik ben het eens dat het raar is dat scholen in de week van 4 januari nog dingen zouden moeten regelen, maar ik sta er niet van te kijken dat scholen voor deze week wat taakjes meegeven of al eerder vakantie plannen. Dat geeft de leerkrachten wat meer ruimte om juiste keuzes te maken.
Alle reacties Link kopieren
Mirandaaatje_86 schreef:
17-12-2020 06:58
De leerkrachten zijn overvallen. Anders hadden ze geklaagd over de onnodige werkdruk... De overheid kan het nooit goed doen.
Als je er problemen mee hebt kun je zelf ook wat voor de kids regelen, dingen met ze doen waar ze van leren. Wees zelf ook creatief.

Het sluiten van het basisonderwijs kwam als donderslag bij heldere hemel. Dit fijne kabinet heeft destijds belooft dat de basisscholen hoe dan ook open zullen blijven.
Alle reacties Link kopieren
Quincy2 schreef:
17-12-2020 08:19
Gisteren en vandaag waren er taken in Snappet, morgen gaan de leerkrachten het online onderwijs van na de vakantie voorbereiden. Geen idee dus hoe dat er uit komt te zien. Snappet kost nog geen uur tijd, dus hopelijk gaat hij na de vakantie iets langer bezig gehouden worden. Ik heb er geen last van, maar voor hemzelf is het wel fijn als hij nog iets leert in groep 8.
Hoe zit het nu trouwens met de cito van groep 8? Die zou in januari zijn, hoorde ik. Hier verandert het advies niet meer, maar er zullen wel andere kinderen op het randje zitten.

Bij mijn middelbare scholier wordt het gewone rooster in lessen van 40 minuten gevolgd via Teams. Hij heeft ook gewoon huiswerk. Stukken beter dan in het voorjaar.
Wij gaan deze keer ook gewone rooster volgen, maar ik vraag me af of het beter is dan vorige keer. Wij hadden toen een online rooster met maximaal 2 lessen per vak. Praktijk was: een instructieles en een vragenles. Het voordeel was dat de instructielessen echt goed in elkaar zaten omdat we een beetje tijd vrij hadden geroosterd om daar ook echt over na te denken. Dat kregen we van een deel van de ouders ook terug. Ik zag het tot mijn vreugde ook aan resultaten van bepaalde internationale examens trouwens.

Nu met het gewone rooster heb ik veel minder tijd en zonder voorbereidingstijd zal ik mijn lessen in elkaar moeten flansen.
Alle reacties Link kopieren
jazekerenof schreef:
17-12-2020 08:33
Ik denk dat veel ouders vergeten dat je een goed raamwerk neer kunt zetten, maar dat de inhoud pas op het moment suprême bepaald kan worden. Als je op maandagochtend een pushbericht krijgt dat de basisscholen ook per direct dichtgaan, dan moet je dus én je gewone programma draaien én alvast nadenken over daarna. Wat als je op woensdag nog maar 1 les van een rekenblok moet doen? Ga je dan twee dure bronnenboeken meegeven of kopieer je het laatste blok? En dat kopiëren is leuk bedacht, maar er staan nog 4 leerkrachten in de kopieerrij. Dus daar gaat ook tijd in zitten. En dan moet je ook nog de lessen van de dag ervoor voorbereiden, 10 telefoontjes beantwoorden van bezorgde ouders, een zorggesprek voeren (want dat is ook belangrijk en kan echt geen 5 weken meer wachten), etcetera.

Ik ben het eens dat het raar is dat scholen in de week van 4 januari nog dingen zouden moeten regelen, maar ik sta er niet van te kijken dat scholen voor deze week wat taakjes meegeven of al eerder vakantie plannen. Dat geeft de leerkrachten wat meer ruimte om juiste keuzes te maken.
En dan na de vakantie ook iets neer kunnen zetten. Waar de verwachtingen nu waarschijnlijk tot grote hoogten zijn gestuwd.
Alle reacties Link kopieren
Mevrouw75 schreef:
17-12-2020 08:36


Nu met het gewone rooster heb ik veel minder tijd en zonder voorbereidingstijd zal ik mijn lessen in elkaar moeten flansen.
Ah, daar had ik nog niet bij stilgestaan.
Overigens heeft mijn zoon het jaar prima afgerond en ook dit jaar had hij een prima rapport, dus ook met de korte/weinige lessen van toen heeft hij wel iets opgestoken. Tenslotte hebben ze gewoon de boeken van de 2e nu en die zijn niet geschreven op uitval in de 1e.
Alleen voor mij voelde het zo 'niksig' ;-) Terwijl ik het er waarschijnlijk zelf ook prima op had gedaan vroeger als dit aan de orde was geweest.
Ik lees hier leerkrachten die het wel serieus nemen, geweldig!

Maar zie ook allerlei redenen die leerkrachten gebruiken, omdat het thuis dus niet voor elkaar is. Na de kerstvakantie is prima. Maar bij ons was het echt niet voor elkaar. Er was nul instructie in het voorjaar. Dus dat kon ik doen naast mijn werk (werkte zelf als de kids op bed lagen).

Vanwege de mega achterstanden. Had de zorg leerlingen wat extra werk mee gedaan. Konden ze wat kunnen inhalen. Er zijn ook zorgleerlingen die thuis wel een fijne leeromgeving hebben.

Middelbaar houdt deze keer de (luie) pubers een beetje aan het ritme. Hier ook al opstand want de webcam was belachelijk :lol: . Sommige leerkrachten vonden het online gebeuren lastig. Les duurde soms maar enkele minuten... pubers (vmbo k) hebben zelden vragen.

Mevrouw75, maar normaal geef je toch ook les die bereid je toch ook voor?

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven