Entertainment
alle pijlers
Eva..... in gesprek met de donor (1000 kinderen)
woensdag 4 september 2024 om 11:21
Heeft iemand dit gisteren gezien?
Ik zapte erlangs en heb het opgenomen. Ik zie het net terug. Jeetje.... Wat een gesprek. Wat zal Eva Jinek blij zijn geweest dat dit gesprek erop zat. Ik heb nog nooit een interview gezien waar iemand zo dwars inging tegen de interviewer.
Respect voor Eva Jinek....
Gelukkig daarna optreden van Duncan Laurence. Ik kan me voorstellen dat ze zich even moest herpakken na dit heftige gesprek....
Ik zapte erlangs en heb het opgenomen. Ik zie het net terug. Jeetje.... Wat een gesprek. Wat zal Eva Jinek blij zijn geweest dat dit gesprek erop zat. Ik heb nog nooit een interview gezien waar iemand zo dwars inging tegen de interviewer.
Respect voor Eva Jinek....
Gelukkig daarna optreden van Duncan Laurence. Ik kan me voorstellen dat ze zich even moest herpakken na dit heftige gesprek....
maandag 9 september 2024 om 13:12
Dit maakt mij zo boos. Hoe kun je als ouders zo egoïstisch zijn?! En je eigen gevoel voor het gevoel van je kind zetten? Dit gaat zeker zorgen voor problemen. Een kind op de wereld zetten is zowiezo een soort van egoïstisch maar dit slaat alles, bewust zorgen dat kind geen contact kan krijgen met donorvader.muts87 schreef: ↑09-09-2024 09:11Ik wilde me eigenlijk niet laten horen in dit topic. Maar doe het nu toch.
Iemand in mijn kring heeft een donorkind en tweede is onderweg. Zij en haar vriendin hebben bewust gekozen voor donor van Deense donor. De reden : zij wilden niet dat kind vader kan achterhalen. Zei letterlijk zoiets als: ik heb geen zin dat kind later op zoek gaat naar vader. Ik weet nog dat ik dat geel heftig vond om te horen. In denenmarken mogen anonieme donoren dus nog wel?
Heftig om zoiets voor je kind te beslissen.
maandag 9 september 2024 om 13:14
Ik krijg buikpijn van wat je schrijft Muts87. Wat egocentrisch
Over wel / niet anoniem: elk land heeft eigen wetgeving. In Nederland en steeds meer landen is donorconceptie via klinieken / ziekenhuizen altijd met bekende donor. Maar in België en Spanje nooit, daar is het juist altijd anoniem. Denemarken heeft beide opties.
En er zijn landen die überhaupt geen donoren faciliteren. In Canada bijvoorbeeld wordt voor donorconceptie sperma van Amerikaanse banken gebruikt en in Noorwegen uit Denemarken. In Australië heeft een van de staten nog niet zo lang geleden een wet aangenomen waarmee de identiteit van donoren ook retrospectief moet worden vrijgegeven (dus ook als er ooit anoniem gedoneerd is).
Niet de identiteit kunnen achterhalen is trouwens relatief met de komst van commerciële dna-databanken. Kostte iets van €89 en samen met een donordetective had ik de identiteit van mijn biologische vader in minder dan 24 uur puzzelen achterhaald (nadat ik 8 weken had gewacht op de uitslag van de test).
maandag 9 september 2024 om 13:27
Maar wie zet donoren en wensouders per definitie weg als rare, egoïstische mensen? Dat zegt toch niemand? Volgens mij wordt de discussie vrij genuanceerd gevoerd. Dus dat lees ik hier helemaal niet uit. Wat overigens natuurlijk niet hoeft te betekenen dat je het eens bent.
maandag 9 september 2024 om 13:43
Het (schimmige) type waar het in dit topic over gaat, doneerde bij 11 klinieken. Verder zou ik niet weten waarom iemand oppikken in een kroeg schimmiger is dan een donor van een kliniek die je alleen op papier kent. Een donor van een kliniek is niet per se niet schimmig, als je dat woord al zou willen gebruiken.
Geen motto
maandag 9 september 2024 om 13:47
Iedereen gaat er vanuit dat kinderen een enorme behoefte hebben om de donor te leren kennen op jonge leeftijd, ook dat kun je niet met zekerheid voor elk kind zeggen. Zeker als er een actieve vader is, ziet het kind die als vader en zal de nieuwsgierigheid mogelijk later komen, en dan is 16 een prima leeftijd.
Stressed is just desserts spelled backwards
maandag 9 september 2024 om 14:34
maandag 9 september 2024 om 14:49
Hier bij zoon zie ik vooral een nieuwsgierigheid; hoe ziet hij eruit? Hebben we overeenkomsten? Hoe vindt hij mij? Is hij echt zo aardig als wij denken?
We praten er dus ook heel regelmatig over, hebben ook samen bv het FIOM gemaild over wat nu de stand van zaken is in de Tweede Kamer. Ik snap zijn nieuwsgierigheid heel goed, en geeft voor de zekerheid ook ruimte aan negatieve gevoelens hieromtrent. Dat is eigenlijk tot nu toe niet nodig voor hem, maar ik hou er rekening mee dat hij het op een dag misschien wel stom vindt dat ik deze keuze heb gemaakt. Want dat mag ook gewoon.
We praten er dus ook heel regelmatig over, hebben ook samen bv het FIOM gemaild over wat nu de stand van zaken is in de Tweede Kamer. Ik snap zijn nieuwsgierigheid heel goed, en geeft voor de zekerheid ook ruimte aan negatieve gevoelens hieromtrent. Dat is eigenlijk tot nu toe niet nodig voor hem, maar ik hou er rekening mee dat hij het op een dag misschien wel stom vindt dat ik deze keuze heb gemaakt. Want dat mag ook gewoon.
•
maandag 9 september 2024 om 14:54
Maleficent schreef: ↑09-09-2024 13:47Iedereen gaat er vanuit dat kinderen een enorme behoefte hebben om de donor te leren kennen op jonge leeftijd, ook dat kun je niet met zekerheid voor elk kind zeggen. Zeker als er een actieve vader is, ziet het kind die als vader en zal de nieuwsgierigheid mogelijk later komen, en dan is 16 een prima leeftijd.
Tja en toch zijn er kinderen die al veel eerder dan 16 die behoefte hebben. Dat is toch ook niet gek? Dat je wilt weten hoe je biologische ouder is? Zelfs al zijn er kinderen die pas vanaf 16 behoefte hebben, of helemaal niet, waarom zou je die andere groep dat dan ontzeggen?
Ik zie het iig vaker voorbij komen, dat moeders al eerder op zoek gaan naar halfbroers en -zussen of naar de donor
maandag 9 september 2024 om 14:56
Op basis van de behoefte van het kind ja. Ze hoeven niet elke week op de koffie, maar weten wie je biologische vader is, dat is toch niet zoveel gevraagd?
maandag 9 september 2024 om 14:58
Ik denk dat er zeker donoren zullen zijn voor wie dat te veel gevraagd is en dat het donoraantal daardoor verder zal dalen.
maandag 9 september 2024 om 15:02
Tja, als jij het als donor al teveel vindt om je kind een paar keer te ontmoeten, als dat kind daar behoefte aan heeft, dan kun je in mijn ogen inderdaad beter niet doneren. Of niet zo vaak doneren. En maakt het dan voor jou als donor nou zoveel uit of kind 6 of 16 is? Je gunt een kind toch antwoorden op afstammingsvragen? Als je wensouders graag wil helpen, dan wil je toch ook dat kind helpen?
maandag 9 september 2024 om 15:50
Ik wil het ze helemaal niet ontzeggen maar nuanceren dat niet elk donorkind die dringende behoefte voelt, ik vind namelijk dat dat wel heel vaak gesuggereerd wordt.Poeszie schreef: ↑09-09-2024 14:54Tja en toch zijn er kinderen die al veel eerder dan 16 die behoefte hebben. Dat is toch ook niet gek? Dat je wilt weten hoe je biologische ouder is? Zelfs al zijn er kinderen die pas vanaf 16 behoefte hebben, of helemaal niet, waarom zou je die andere groep dat dan ontzeggen?
Ik zie het iig vaker voorbij komen, dat moeders al eerder op zoek gaan naar halfbroers en -zussen of naar de donor
Stressed is just desserts spelled backwards
maandag 9 september 2024 om 16:05
Denemarken heeft een van de grootste donorbanken wereldwijd. De reden is dat de bevolking hoog is opgeleid en het stereotype van de westerse man (lang, blank, blauwe ogen) er te vinden is. Ook krijgen donoren prima betaald en zijn anoniem. Als wensouder krijg je heel veel informatie te zien en dat controleren ze daar goed (staat bekend als een betrouwbaar land).
maandag 9 september 2024 om 16:11
Als het (over het algemeen) beter is voor het kind om te weten van wie het afstamt, dan is het misschien niet zo erg als donoren die zich daar niet in kunnen vinden stoppen. Dat is beter voor de kinderen. Dat sommige donoren dan niet meer zouden willen is vooral een ongemak voor wensouders die dan misschien wat langer moeten wachten, maar ik zie daarin geen nadeel voor het kind.
maandag 9 september 2024 om 16:14
evelien2010 schreef: ↑09-09-2024 16:05Denemarken heeft een van de grootste donorbanken wereldwijd. De reden is dat de bevolking hoog is opgeleid en het stereotype van de westerse man (lang, blank, blauwe ogen) er te vinden is. Ook krijgen donoren prima betaald en zijn anoniem. Als wensouder krijg je heel veel informatie te zien en dat controleren ze daar goed (staat bekend als een betrouwbaar land).
En wat heeft het kind daar allemaal voor voordeel bij dat donoren goed betaald worden en ouders online kunnen shoppen naar een donor? Niets!
maandag 9 september 2024 om 16:19
Als je bereid bent extra te betalen krijg je meer informatie, dat alleen al vind ik een beetje dubieus. Op basis van je reactie denk ik dat je je niet erg verdiept hebt in de kwesties die hier worden opgeworpen die niet gaan over waar je het best een donor kunt zoeken, maar of je het überhaupt wel zou moeten doen met anonieme donoren (want dat blijven het ondanks opname stem, jeugdfoto’s etc)evelien2010 schreef: ↑09-09-2024 16:05Denemarken heeft een van de grootste donorbanken wereldwijd. De reden is dat de bevolking hoog is opgeleid en het stereotype van de westerse man (lang, blank, blauwe ogen) er te vinden is. Ook krijgen donoren prima betaald en zijn anoniem. Als wensouder krijg je heel veel informatie te zien en dat controleren ze daar goed (staat bekend als een betrouwbaar land).
maandag 9 september 2024 om 17:01
Ik denk dat je mij niet goed begrepen hebt. Ik ben tegen anonieme donatie. Maar geef aan waarom er een behoorlijke markt voor is in Denemarken. Gewoon wat rietjes over de post. Terwijl dat in Nederland (gelukkig) niet meer mag. Uiteindelijk is het een markt van vraag en aanbod. Ik hoop dat Deense donoren zelf hun verantwoordelijkheid nemen en zich registreren in de online dna databanken.Koffieleut123 schreef: ↑09-09-2024 16:19Als je bereid bent extra te betalen krijg je meer informatie, dat alleen al vind ik een beetje dubieus. Op basis van je reactie denk ik dat je je niet erg verdiept hebt in de kwesties die hier worden opgeworpen die niet gaan over waar je het best een donor kunt zoeken, maar of je het überhaupt wel zou moeten doen met anonieme donoren (want dat blijven het ondanks opname stem, jeugdfoto’s etc)
maandag 9 september 2024 om 17:29
Doneerde Jonathan ook niet bij Cryos Denemarken?evelien2010 schreef: ↑09-09-2024 16:05Denemarken heeft een van de grootste donorbanken wereldwijd. De reden is dat de bevolking hoog is opgeleid en het stereotype van de westerse man (lang, blank, blauwe ogen) er te vinden is. Ook krijgen donoren prima betaald en zijn anoniem. Als wensouder krijg je heel veel informatie te zien en dat controleren ze daar goed (staat bekend als een betrouwbaar land).
Geen motto
maandag 9 september 2024 om 17:42
Eens. Ik ben van mening dat een biologische ouder, hoewel zonder ouderrol, van het begin af aan in het leven van het kind moet zijn. Dit zou net zo vanzelfsprekend moeten zijn als de aanwezigheid van andere familieleden in het leven van het kind. Deze mensen horen er gewoon bij.
Geen motto
maandag 9 september 2024 om 18:05
maandag 9 september 2024 om 21:06
Als donor krijg je daar dus gratis ook ouders bij, op die leeftijd. Die je kunnen bellen, appen, mailen etc. Eventueel keer 10/15.
•
maandag 9 september 2024 om 21:07
Als donor krijg je daar dus gratis ook ouders bij, op die leeftijd. Die je kunnen bellen, appen, mailen etc. Eventueel keer 10/15.
•
maandag 9 september 2024 om 21:36
Dat vind jij. En toch zie ik dat kinderen die 1 BAM hebben, of 2 moeders, of 2 vaders. Dat er dan veel vroeger vragen komen. Wie is mijn vader. Wie is mijn moeder. Want het valt op bij het kind. De situatie is anders dan bij anderen.emanina schreef: ↑09-09-2024 17:42Eens. Ik ben van mening dat een biologische ouder, hoewel zonder ouderrol, van het begin af aan in het leven van het kind moet zijn. Dit zou net zo vanzelfsprekend moeten zijn als de aanwezigheid van andere familieleden in het leven van het kind. Deze mensen horen er gewoon bij.
Heb je een gezin waarvan 1 van de ouders onvruchtbaar was, of waarbij bijv een eicel nodig was, omdat er kans was op een erfelijke ziekte, zie ik (in mijn omgeving althans) die behoefte er niet is bij de kinderen, of pas veel later ontstaat. Ook al zijn de kinderen ingelicht van kleins af aan. Want ze hebben een vader en een moeder. De vragen komen later pas. Ik kom uit een hoek waarbij veel ouders deze keuze hebben moeten maken ivm een erfelijke ziekte, en ik ken ook BAM moeders en ik zie daar wel degelijk verschil in hoe de kinderen er mee omgaan.
Dat wil niet zeggen dat ik niet vind dat het beter of anders geregeld moet worden, ik leg alleen uit dat het geen one size fits all oplossing is. Kijk naar de behoefte van het kind.
Stressed is just desserts spelled backwards
maandag 9 september 2024 om 22:03
Ja, dat is wel de consequentie van een kind met iemand krijgen, toch? En dan kun je dit nog heel beperkt houden als donor. Als je teveel foto’s of appjes krijgt als donor, dan kun je dat toch aangeven? Als je allebei het belang van het kind voor ogen hebt, snap ik dat probleem niet zo. Als je niet met je kinderen en hun ouders wil dealen, kun je beter geen donor worden. Ik denk dan dat je moet de juiste motivatie hebt als donor. Wat zegt dat dan? Als je je wil voortplanten en met je kinderen en hun ouders niks te maken wil hebben?
Mijn donorvader werd het op een gegeven moment ook wat veel. Al die kinderen. Dus die heeft het iets anders vorm gegeven en iedereen is daar okay mee.
maandag 9 september 2024 om 22:07
Kijken naar de behoefte van het kind vind ik een veel te grote verantwoordelijkheid voor een kind. Daarbij kan de behoefte pas komen als het kind snapt wat een biologische ouder is. En dan zijn er al veel jaren verloren gegaan. Heeft een kind behoefte aan een oma? Die vraag wordt nooit gesteld (en terecht).
Geen motto
Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn
Al een account? Log dan hier in