![](/styles/viva/public/images/pijler_images/150x150rounded/icons-150x150-entertainment-01.png)
Waarom werken vrouwen niet? (NPO3)
zondag 29 november 2020 om 19:32
Maar die situatie is érgens door ontstaan natuurlijk. En dat is niet omdat werken in de zorg alleen parttime kan, maar omdat de ménsen die in de zorg werken (vaak vrouwen) al tientallen jaren lang niks anders dan parttime willen. Verpleegster was 40 jaar geleden gewoon een fulltime baan.RaveMeisje schreef: ↑29-11-2020 12:0524 jarige dame hier. De meeste vrouwen werken in de zorgsector, waar gewoon niet vaak grote contracten worden gegeven. Ik heb vriendinnen die ook in de zorg werken voor 24 uur als verzorgende IG. Als je nu online zoekt naar vacatures zijn deze vaak parttime. Als ik voor mij en mijn vriendinnen spreek, we willen wel meer werken, maar de uren zijn er niet. Ook zijn er veel flexcontracten in de zorg, wat niet veel stabiliteit biedt.
Time for the real me to emerge, Possum! Get out the gladiolas!
zondag 29 november 2020 om 19:33
Maar is dat niet juist hele punt? Zorgen voor, in dit geval kinderen, is een onbetaalde soms heel ondankbare intensieve taak die in onze cultuur bij de vrouwen wordt neergelegd. Zij worden als eindverantwoordelijke gezien.newspaper schreef: ↑29-11-2020 17:40Wat fijn om hier gewoon eens eerlijk over te kunnen schrijven. Ik herken dit ook, kan me er ook niets bij voorstellen dat je het leuk vindt om hele dagen thuis te zijn met je kinderen en continu dus met kinderen dingen bezig te zijn. Ik vind het zo fijn om te werken
Mannen hoeven dat niet zo nodig veranderd te zien. Die vinden het wel prima zo.
zondag 29 november 2020 om 19:39
Toen mocht je niet meer werken als vrouw zijnde, wanneer je kinderen kreeg. Of we dat terug moeten willen....pejeka schreef: ↑29-11-2020 19:32Maar die situatie is érgens door ontstaan natuurlijk. En dat is niet omdat werken in de zorg alleen parttime kan, maar omdat de ménsen die in de zorg werken (vaak vrouwen) al tientallen jaren lang niks anders dan parttime willen. Verpleegster was 40 jaar geleden gewoon een fulltime baan.
zondag 29 november 2020 om 19:39
Inderdaad. De meeste mannen trappen er niet in, al roep je nog zo hard ‘het is heerlijk om veel bij je kinderen te zijn’. Dus als je als man ook t nog meest verdient, mag je die taak volledig op je partners schouders schuiven.Janiva schreef: ↑29-11-2020 19:33Maar is dat niet juist hele punt? Zorgen voor, in dit geval kinderen, is een onbetaalde soms heel ondankbare intensieve taak die in onze cultuur bij de vrouwen wordt neergelegd. Zij worden als eindverantwoordelijke gezien.
Mannen hoeven dat niet zo nodig veranderd te zien. Die vinden het wel prima zo.
Nogmaals wij doen het samen maar als ik mn ‘vrjje dag’ heb (lees kind naar school brengen, met ander kind supermarkt, speeltuin, bakker, etos, stomerij, keuken opruimen, wasje draaien, kind uit school halen, lunch maken, naar zwemles, terug, thuis knutselen, opruimen, was uithangen, eten koken, tafeldekken) en dan man thuiskomt denk ik ook wel eens ‘jezus!
Waarom!’ Ik snap niet waarom dat heerlijk is.
![](https://forum.viva.nl/styles/viva/theme/images/placeholder.gif)
zondag 29 november 2020 om 19:41
Ik denk dat het gewoon een truc van de werkgever is om zoveel mogelijk flexibiliteit te kunnen krijgen bij het inroosteren. Als iemand met een veertigurige werkweek ziek wordt, is het lastiger dan wanneer iemand met een 24-urige werkweek ziek wordt.pejeka schreef: ↑29-11-2020 19:32Maar die situatie is érgens door ontstaan natuurlijk. En dat is niet omdat werken in de zorg alleen parttime kan, maar omdat de ménsen die in de zorg werken (vaak vrouwen) al tientallen jaren lang niks anders dan parttime willen. Verpleegster was 40 jaar geleden gewoon een fulltime baan.
Net als het onderwijs: heel veel parttime baantjes. De schooluren zelf passen dan nét en de vergaderingen: eigen tijd.
zondag 29 november 2020 om 19:42
Dat mannen dat niet willen is natuurlijk net zo generaliserend als dat vrouwen niet zouden doen werken.Janiva schreef: ↑29-11-2020 19:33Maar is dat niet juist hele punt? Zorgen voor, in dit geval kinderen, is een onbetaalde soms heel ondankbare intensieve taak die in onze cultuur bij de vrouwen wordt neergelegd. Zij worden als eindverantwoordelijke gezien.
Mannen hoeven dat niet zo nodig veranderd te zien. Die vinden het wel prima zo.
In het bedrijf van mijn man is het heel normaal om een dag in de week ouderschapsverlof op te nemen en dat gebeurt ook massaal en aan die mannen te horen (op personeelsfeestjes) vinden ze het over het algemeen ook heel leuk om betrokken te zijn bij de opvoeding.
En in de app van de opvang zitten bij veel stellen gewoon beide ouders ipv alleen de moeder.
Ik denk wel dat weer bij veel andere bedrijven en instellingen nog veel te winnen valt. Dit kan bijvoorbeeld door ook de man te vragen hoe hij het gaat doen als de baby er is en niet te wachten tot hij ouderschapsverlof aan gaat vragen.
zondag 29 november 2020 om 19:52
Er was heus een tijd dat verpleegkundige of lerares gewoon fulltime banen waren. En ik denk niet dat dat zozeer op initiatief of onder dwang van de werkgevers is veranderd, dan wel omdat er gewoon geen fulltime krachten meer te krijgen waren, omdat vrouwen niet fulltime wilden werken. En de flexibiliteit qua inroosteren valt nogal tegen. Want als je iemand zoekt om de diensten over te nemen van Ineke, die op maandag, dinsdag en donderdag werkt, is de kans groot dat je onder de anderen hoort: Nee, op maandag kan ik nooit, en op donderdag misschién een halve dag, want tja, andere verplichtingen. En dan ga je naar de volgende, en die zegt dan: OK, maandag is prima, maar liever niet op dinsdag, ja ik kan wel op woensdag, maar alleen als Janneke dan schuift naar donderdag. En dan blijkt Janneke álle dagen te kunnen, behalve op donderdag. Kortom, roosteren met allemaal parttimers is net zo veel hoofdpijn (en soms misschien nog wel meer) dan met fulltimers.-jolijn- schreef: ↑29-11-2020 19:41Ik denk dat het gewoon een truc van de werkgever is om zoveel mogelijk flexibiliteit te kunnen krijgen bij het inroosteren. Als iemand met een veertigurige werkweek ziek wordt, is het lastiger dan wanneer iemand met een 24-urige werkweek ziek wordt.
Net als het onderwijs: heel veel parttime baantjes. De schooluren zelf passen dan nét en de vergaderingen: eigen tijd.
Time for the real me to emerge, Possum! Get out the gladiolas!
zondag 29 november 2020 om 20:09
Als iedereen 40 uur werkt is het net zo moeilijk/makkelijk om vervanging te vinden dan als iedereen 24 uur werkt. 24 uur is zelfs veel lastiger, omdat het plannen van werkoverleg e.d. veel complexer is, en soms misschien wel eens dubbel moet gebeuren. Bij mij in het team wordt 32 of 40 uur gewerkt, en daar moet je altijd rekening mee houden bij teammeetings. Effectief kunnen teammeetings alleen op maandag of dinsdag.-jolijn- schreef: ↑29-11-2020 19:41Ik denk dat het gewoon een truc van de werkgever is om zoveel mogelijk flexibiliteit te kunnen krijgen bij het inroosteren. Als iemand met een veertigurige werkweek ziek wordt, is het lastiger dan wanneer iemand met een 24-urige werkweek ziek wordt.
Net als het onderwijs: heel veel parttime baantjes. De schooluren zelf passen dan nét en de vergaderingen: eigen tijd.
![](https://forum.viva.nl/styles/viva/theme/images/placeholder.gif)
zondag 29 november 2020 om 20:39
pejeka schreef: ↑29-11-2020 19:52Er was heus een tijd dat verpleegkundige of lerares gewoon fulltime banen waren. En ik denk niet dat dat zozeer op initiatief of onder dwang van de werkgevers is veranderd, dan wel omdat er gewoon geen fulltime krachten meer te krijgen waren, omdat vrouwen niet fulltime wilden werken. En de flexibiliteit qua inroosteren valt nogal tegen. Want als je iemand zoekt om de diensten over te nemen van Ineke, die op maandag, dinsdag en donderdag werkt, is de kans groot dat je onder de anderen hoort: Nee, op maandag kan ik nooit, en op donderdag misschién een halve dag, want tja, andere verplichtingen. En dan ga je naar de volgende, en die zegt dan: OK, maandag is prima, maar liever niet op dinsdag, ja ik kan wel op woensdag, maar alleen als Janneke dan schuift naar donderdag. En dan blijkt Janneke álle dagen te kunnen, behalve op donderdag. Kortom, roosteren met allemaal parttimers is net zo veel hoofdpijn (en soms misschien nog wel meer) dan met fulltimers.
We zullen het nooit weten als we het niet uitzoeken, maar best raar dat er dan ook helemaal geen fulltime contracten meer zijn voor hen die het wel willen. Dus er toch riekt het er naar dat het ook zeker voor de werkgever nut heeft. Hij is werkgever met doel winst te maken of toch minstens uit te komen met een gekregen budget.
zondag 29 november 2020 om 20:42
Ik denk niet dat de werkgever de hand erin heeft. Maar als Karin de baan vaarwel zegt, laat ze waarschijnlijk een "gat" van 24 uur achter, dus logisch dat dan de vacature ook maar voor 24 uur is.Andersom schreef: ↑29-11-2020 20:39We zullen het nooit weten als we het niet uitzoeken, maar best raar dat er dan ook helemaal geen fulltime contracten meer zijn voor hen die het wel willen. Dus er toch riekt het er naar dat het ook zeker voor de werkgever nut heeft. Hij is werkgever met doel winst te maken of toch minstens uit te komen met een gekregen budget.
Nogmaals, die banen waren in de jaren '80 gewoon nog fulltime banen en die zijn door de tijd heen alleen maar veranderd in parttime functies omdat vrouwen dat graag wilden, niet omdat de werkgever daarom stond te springen.
Time for the real me to emerge, Possum! Get out the gladiolas!
zondag 29 november 2020 om 20:48
Dat is een enorme aanname, of werk jij bij de planning van een ziekenhuis, dat je dat zo stellig kunt beweren?pejeka schreef: ↑29-11-2020 20:42Ik denk niet dat de werkgever de hand erin heeft. Maar als Karin de baan vaarwel zegt, laat ze waarschijnlijk een "gat" van 24 uur achter, dus logisch dat dan de vacature ook maar voor 24 uur is.
Nogmaals, die banen waren in de jaren '80 gewoon nog fulltime banen en die zijn door de tijd heen alleen maar veranderd in parttime functies omdat vrouwen dat graag wilden, niet omdat de werkgever daarom stond te springen.
En vergelijken met de jaren tachtig? Toen waren de ziekenhuizen nog niet geprivatiseerd, er is nu ook een economisch belang mee gemoeid.
zondag 29 november 2020 om 20:49
Drie parttimers kosten een werkgever méér dan twee fulltimers...
Time for the real me to emerge, Possum! Get out the gladiolas!
![](https://forum.viva.nl/styles/viva/theme/images/placeholder.gif)
zondag 29 november 2020 om 21:08
pejeka schreef: ↑29-11-2020 20:42Ik denk niet dat de werkgever de hand erin heeft. Maar als Karin de baan vaarwel zegt, laat ze waarschijnlijk een "gat" van 24 uur achter, dus logisch dat dan de vacature ook maar voor 24 uur is.
Nogmaals, die banen waren in de jaren '80 gewoon nog fulltime banen en die zijn door de tijd heen alleen maar veranderd in parttime functies omdat vrouwen dat graag wilden, niet omdat de werkgever daarom stond te springen.
Dat weet ik nog zo net niet. Er zijn veel manieren geweest om de wildgroei aan parttime banen wat meer te standaardiseren. Bij mijn eerdere werkgever, was het op een bepaald moment fulltime of precies halftime. Gewoon om alle bureaus dagelijks bezet te hebben en geen ingewikkelde roosters te hebben. En niet langer meer mensen in dienst te hebben die maar 1 dag werkten en die ene dag nog probeerden te verspreiden over twee ochtenden. Dat bleek ook niet houdbaar op de lange termijn, en toen veranderede dat ook weer.
zondag 29 november 2020 om 22:03
+100!!!justagirly schreef: ↑29-11-2020 17:38Ja inderdaad.
Ik vind het zorgen soms wel leuk en soms ook niet. Maar als ik dat fulltime doen moest + huishouden, werd ik gek.
Mijn kind zou trouwens ook gek worden als die de hele week met alleen mij zou zijn, overdag. Het contact met de andere kinderen (op het kdv) en alles wat daar geleerd wordt, zou ik trouwens ook niet willen ontnemen.
Dus bij ons worden we er allemaal beter van dat mama gewoon werkt.
zondag 29 november 2020 om 22:43
Hoe t in de 80s was weet ik niet. Over de zorg en contracten anno 2020: ik werk als HO in de wijk en wij krijgen max 30 uur op contract ivm lichamelijke belastbaarheid, bij concurrenten moet je eerder denken aan 5 tot 20 uur op contract.
Vriendin 1 werkt als verzorgende ig in de wijk, verdomd lastig 36 uur te maken met gebroken diensten van 2,5 tot 5 uur (afhankelijk van t aantal cliënten). Nieuwe krachten krijgen max 28 uur op contract.
Vriendin 2 werkt als schoonmaakster in n groot ziekenhuis, al t nieuwe personeel krijgt maar n contract voor 20 uur omdat er zoveel personeel met grotere contracten uitvalt met versleten knieën en rugklachten want het werktempo ligt hoog. Je mag n 2e baan nemen onder de voorwaarde dat t ziekenhuis bij uitval collega's voor gaat
zondag 29 november 2020 om 22:56
Mijn werk in de zorg is bijna niet haalbaar voor 40 uur per week. Idd is de belastbaarheid te groot. Ik werk 32 uur en ook nog wisselende diensten en op jaaruren dus ene week kan 30 uur zijn en de week erop 42 uur. Doelgroep met moeilijk gedrag en lichamelijk zware zorg. Ik ben gesloopt als ik thuis kom en dan komt er prive weinig meer uit mijn handen. Ik weet nu al dat ik in de toekomst minder ga werken als ik het lichamelijk niet meer trek. Dat er vroeger wel werkweken waren van 40 uur komt denk ik doordat er toen meer personeel aanwezig was dus lastenverlichting. Er is gewoon teveel bezuinigd in de zorg en we accepteren liever alles en gaan minder werken dan dat we stiptheidsacties gaan voeren.Joske11 schreef: ↑29-11-2020 22:43Hoe t in de 80s was weet ik niet. Over de zorg en contracten anno 2020: ik werk als HO in de wijk en wij krijgen max 30 uur op contract ivm lichamelijke belastbaarheid, bij concurrenten moet je eerder denken aan 5 tot 20 uur op contract.
Vriendin 1 werkt als verzorgende ig in de wijk, verdomd lastig 36 uur te maken met gebroken diensten van 2,5 tot 5 uur (afhankelijk van t aantal cliënten). Nieuwe krachten krijgen max 28 uur op contract.
Vriendin 2 werkt als schoonmaakster in n groot ziekenhuis, al t nieuwe personeel krijgt maar n contract voor 20 uur omdat er zoveel personeel met grotere contracten uitvalt met versleten knieën en rugklachten want het werktempo ligt hoog. Je mag n 2e baan nemen onder de voorwaarde dat t ziekenhuis bij uitval collega's voor gaat. Dus Pejeka dit ligt ook aan de bezuinigingen in de zorg en niet enkel aan de onwil van vrouwen.
maandag 30 november 2020 om 07:48
Zou kunnen, maar wat heb je daar aan als je nu gaat solliciteren? Dan ligt er een vacature voor 24 uur inderdaad.pejeka schreef: ↑29-11-2020 20:42Ik denk niet dat de werkgever de hand erin heeft. Maar als Karin de baan vaarwel zegt, laat ze waarschijnlijk een "gat" van 24 uur achter, dus logisch dat dan de vacature ook maar voor 24 uur is.
Nogmaals, die banen waren in de jaren '80 gewoon nog fulltime banen en die zijn door de tijd heen alleen maar veranderd in parttime functies omdat vrouwen dat graag wilden, niet omdat de werkgever daarom stond te springen.
En ik sluit me aan bij de belasting, zowel lichamelijk als geestelijk. (Dementerenden bijv is mentaal toch vrij zwaar, hoor)
maandag 30 november 2020 om 08:44
pejeka schreef: ↑29-11-2020 11:07Vaak niet, maar helaas zit er in onze samenleving een mechanisme ingebakken dat het tekort aan inkomen dan wordt gecompenseerd door allerlei toeslagen (huurtoeslag, zorgtoeslag, kwijtschelding gemeentelijke belastingen, enz.) waardoor in feite de samenleving het minder werken financiert.
Een vrouwelijke collega van me heeft onlangs ook besloten minder te gaan werken (alleenstaand, eind 50). Want ze wilde meer tijd voor zichzelf om leuke dingen te doen. Dus die werkt nu nog 3,5 dag (28 uur). Ik vroeg haar toen ze dat besluit bekend maakte: "Maar hoe ga je dat dan rooien? Want je huis, je autootje, alle andere vaste lasten, enz. gaan wel gewoon door." En ze heeft ook zeker geen topfunctie, gewoon administratief medewerker. Haar antwoord was: "Oh, heb ik al uitgezocht, want dan krijg ik maximale huurtoeslag en zorgtoeslag, en bepaalde gemeentelijke heffingen vallen weg, dus onder aan de lijn komt het bijna hetzelfde uit". Mijn antwoord aan haar was toen: "OK, dus jij laat jouw extra vrije tijd betalen door andere mensen die wél werken, want tja, dat geld voor die toeslagen en kwijtscheldingen moet toch door iemand opgebracht worden"... En toen was ze boos.
Je slaat de spijker op zijn kop hier.
Het is absurd wat er allemaal gefinancierd wordt door de overheid.
maandag 30 november 2020 om 09:23
Absoluut! Mijn kinderen vonden het kdv erg leuk en ik heb ook geen moeite gehad toen ze naar school gingen. Ik vind het juist fijn want daardoor heb ik meer vrije tijd.HobbeltVerder schreef: ↑29-11-2020 22:03+100!!!
Mijn kind zou trouwens ook gek worden als die de hele week met alleen mij zou zijn, overdag. Het contact met de andere kinderen (op het kdv) en alles wat daar geleerd wordt, zou ik trouwens ook niet willen ontnemen.
Dus bij ons worden we er allemaal beter van dat mama gewoon werkt.
Ik vind het heel knap dat mensen het kunnen, hele dagen met je kinderen en niet werken. Je wereld wordt toch zo klein. Ik was de eerste 13 maanden na de geboorte van de oudste thuis en ik was zo blij dat ik weer kon werken. Man kwam thuis met allerlei werk zaken die hij met mij besprak en ik kon alleen maar vertellen hoeveel flesjes ik weer had gemaakt die dag
![:biggrin:](./../../../../smilies/biggrin.gif)
Tegelijkertijd wil ik niet fulltime werken, omdat ik het zonde vind om van de 7 dagen er 5 te werken. Ik heb graag tijd voor mezelf die ik vooral zelf kan indelen, en als ik fulltime werk ervaar ik dat te weinig. Toen ik geen kinderen had werkte ik ook max 32 uur. Ik verdien genoeg, mijn man ook en dus ook geen toeslagen.
![](https://forum.viva.nl/styles/viva/theme/images/placeholder.gif)
maandag 30 november 2020 om 11:25
Mijn moeder werkte in die tijd fulltime, terwijl ze ook kinderen had (mijn vader overigens ook), maar in die tijd was het heel normaal dat je er als vrouw jarenlang stopte met werken als de kinderen klein waren.pejeka schreef: ↑29-11-2020 19:52Er was heus een tijd dat verpleegkundige of lerares gewoon fulltime banen waren. En ik denk niet dat dat zozeer op initiatief of onder dwang van de werkgevers is veranderd, dan wel omdat er gewoon geen fulltime krachten meer te krijgen waren, omdat vrouwen niet fulltime wilden werken. En de flexibiliteit qua inroosteren valt nogal tegen. Want als je iemand zoekt om de diensten over te nemen van Ineke, die op maandag, dinsdag en donderdag werkt, is de kans groot dat je onder de anderen hoort: Nee, op maandag kan ik nooit, en op donderdag misschién een halve dag, want tja, andere verplichtingen. En dan ga je naar de volgende, en die zegt dan: OK, maandag is prima, maar liever niet op dinsdag, ja ik kan wel op woensdag, maar alleen als Janneke dan schuift naar donderdag. En dan blijkt Janneke álle dagen te kunnen, behalve op donderdag. Kortom, roosteren met allemaal parttimers is net zo veel hoofdpijn (en soms misschien nog wel meer) dan met fulltimers.
Mijn moeder was thuisblijfmoeder totdat haar jongste kind naar school ging, net als al haar vriendinnen en familieleden. Je werkte of niet of fulltime. Heeeeel veel moeders werkten toen niet, vergis je daar niet in, die waren thuis, zodat hun man fulltime kon werken.
Daarna ging ze weer fulltime werken, dat kon toen omdat haar ouders in hetzelfde dorp woonden, dus die vingen ons op na school. De werkdruk was toen ook een stuk lager, zo vertelde ze me. De school was pas uit om kwart over 3 (nu om 2 uur al en op twee dagen zelfs om 12 uur) en dingen als zwemles werden op school geregeld ipv dat dit neerkwam op de ouders.
Mijn moeder kijkt nu met medelijden naar mijn generatie. Met één salaris red je het niet meer, dus stoppen die eerste jaren is voor veel gezinnen niet te doen. De werkdruk is door de extreme commercialisering gigantisch toegenomen en de uren die kinderen daadwerkelijk op school doorbrengen zijn afgenomen, waardoor er veel meer op de ouders (lees: moeders) neerkomt.
Voor de rest zijn de verwachtingen gestegen van wat je allemaal moet doen om een goede moeder te zijn.
Als wij jarig waren kregen we uitdeelzakjes chips mee naar school. Nu kom je daar echt niet mee weg, sterker nog; het mag niet eens meer, want je moet een gezonde traktatie in elkaar knutselen zonder koemelk/ gluten/ noten/ei/suiker en dan moet het ook nog veganistisch zijn, maar wel smaakvol genoeg, zodat het een echte traktatie is voor alle kinderen uit de klas.
En dit is nog maar één voorbeeld. Zo komen er wekelijks dingen langs, die je voor elkaar moet krijgen.
De tijden zijn veranderd. Families wonen niet meer bij elkaar in de buurt, dus je kind laten opvangen door opa/oma of een tante is lastiger, ook omdat die mensen tegenwoordig OOK allemaal geacht worden nog te werken.
Mijn opa en oma heb ik nooit zien werken,die generatie ging met 50-55 jaar met de vut. Terwijl mijn ouders en schoonouders gewoon nog 32-40 uur aan het werk zijn, terwijl ze 65+ zijn. Die willen best eens een dagje oppassen, maar kunnen echt niet standaard om 2 uur 's middags bij de schoolpoort staan om mijn bloedjes van kinderen op te halen.
![](https://forum.viva.nl/styles/viva/theme/images/placeholder.gif)
![](https://forum.viva.nl/styles/viva/theme/images/placeholder.gif)