Kind vegetariër, lastige eter, tips?

15-10-2019 20:42 155 berichten
Alle reacties Link kopieren
Mijn zoon van net 10 is nu dik een half jaar vegetariër. Hij wil uit principe geen vlees meer eten. Hartstikke goed dus daar pas ik zijn eten op aan. Dochter van 7 wil nu ook vegetariër worden. Ook prima. Wij eten regelmatig vegetarisch met ze mee, maar verder dan het vlees vervangen door een vleesvervanger kom ik niet.

Maar....komen ze zo niks tekort? En wat kan ik nou lekker voor ze koken terwijl vooral de oudste een hele slechte eter is. Hij lust weinig, eet het liefst eten dat niet ‘gemengd’ is zoals pastasaus of roerbakschotels, dus gerechten waar alles door elkaar zit eet hij niet. Nu eet hij dus gekookte groente met aardappels (gekookt, gepoft, gebakken) met een vleesvervanger. Rijst, bonen, paddenstoelen, kikkererwten, linzen, tofu etc lust hij niet. Pasta ook liever niet. Eten en structuren zijn sowieso lastig voor hem door zijn autisme.

Hoe kan ik nou toch lekker en gezond koken, bij voorkeur voor het hele gezin, waarbij we niks tekort komen aan vitamines en ijzer enzo. Maar toch ook lekker eten. Zelf vind ik de meeste vleesvervangers echt niet lekker namelijk. Ik zou die dan nog liever achterwege laten en vervangen door paddenstoelen, maar dat lusten de kinderen dan weer niet. En ik kook nu al zo lang elke avond 2 verschillende maaltijden, dat ben ik best wel zat. Maar ik heb dus echt geen idee wat ik kan maken. Dus tips zijn erg welkom!
Soep? Alles super glad pureren en een broodje erbij? Kun je eindeloos mee variëren
Alle reacties Link kopieren
CourtneyTT schreef:
15-10-2019 22:00
De relevantie is wat goed is voor het kind. Vegetarisch eten is dat niet. Het ontzeggen van inentingen is dat ook niet. Dat is allemaal wetenschappelijk aantoonbaar.
Wil graag de bron van het artikel waarin staat dat vegetarisch eten niet goed is voor kinderen. Want onze diëtist denkt daar anders over.
Alle reacties Link kopieren
De vleesvervangers komen mijn neus uit en gezond zijn ze doorgaans ook al niet. Ben aan het overschakelen op selderijknol, courgettes en aubergine; gebakken of gekookt en in blokjes, slierten of plakken. Dat bevalt goed, vooral de selderijknol. Soms een lekker stuk kaas als vleesvervanger, ook lekker.
elfjetwaalfje wijzigde dit bericht op 15-10-2019 22:15
10.62% gewijzigd
Love is the meaning of life
Alle reacties Link kopieren
Mijn dochter was een tijdje vegetariër (ik ben dat zelf ook), maar lustte niet de gezonde alternatieven zoals peulvruchten, noten en paddenstoelen. Elke dag kant en klare vleesvervangers is gewoon niet gezond en dus heb ik haar voor de keuze gezet: of de dingen die ik net noemde eten, of toch regelmatig een stukje biologisch vlees of vis eten. Ze koos voor het laatste. Ik ben zelf heel erg tegen dierenleed, maar ik vind de gezondheid van mijn kinderen toch minstens net zo belangrijk. Nu wissel ik het al een paar jaar af voor de kinderen, vaak vegetarisch maar toch ook regelmatig een stukje zalm of bijvoorbeeld kipfilet.
Betty_Slocombe schreef:
15-10-2019 21:51
Maar vegetarier is de trigger, denk ik.
Bij mijn kind zitten genoeg kinderen in de klas die elke dag wit brood met hagelslag, chocoladekoekjes en vooral geen groente eten. Maar je kind zal eens geen vlees eten, dan is er ineens van alles aan de hand, want oh-oh-oh, straks gaat het mis met de proteïnes!

Dit inderdaad!

Hier sinds een jaar en vegetariër aan tafel. Kind is 21, maar iedereen vindt er iets van. Vooral mensen die zelf niet zo heel gezond eten waarschuwen voor tekorten. In het geheel niet bewust van hun eigen tekorten. Zij die juist té veel (bewerkt) vlees eten, zijn zich ook niet bewust van het effect op hun gezondheid daarvan, maar gaan mijn wel vertellen wat mijn kind te kort gaat komen.
Alle reacties Link kopieren
Dochter van nu 11 eet een jaar of twee Vega. In het begin was er veel gezeur. Ik heb toen heel onverantwoord wellicht gezegd dat als ze bleef zeuren het klaar was met vega eten. Nu lust ze alleen geen champignons. Toen ze negen was luste ze geen; champignons, aubergine, courgette, kikkererwten, rauwe ui, paprika, rucola, banaan, brie, olijven, en nog veeeeeel meer! Ik blijf aanbieden en wil dat ze minimaal drie happen probeert en anders wordt er vlees gegeten! En nu ben ik de baas! Hahaha
Alle reacties Link kopieren
Lente19251003 schreef:
15-10-2019 21:53
Zijn eetpatroon is verder supergoed met elke dag volkorenbrood, karnemelk, yoghurt, 2 stuks fruit, veel groente etc. En natuurlijk ook snoep en koek op z’n tijd. En dus geen vlees. Niks mis mee volgens mij.
Ik hou van eenpansgerechten en ik hou ook van vlees. Mijn broer is echter al zijn hele leven vegetariër (hij lust geen vlees, hij vindt de smaak en structuur verschrikkelijk... Hij had vroeger ook wel wat autistische trekjes :roll: ). Mijn broer blijft hier regelmatig (onaangekondigd) eten en dan serveer ik zijn eten los, burgertje uit de vriezer, handje (cashew) noten er bij, stukjes tempeh of gebakken hallloumi (die laatste twee eten de carnivoren hier in huis trouwens ook erg graag).

Houdt hij ook niet van pasta/rijst/risotto met alleen een sausje? Misschien kan hij daar mee gaan oefenen. Spinazie a la crème met (verse) pasta en spekjes, kip, tomaatjes, e.d. apart, risotto met enkel een crème saus en dan champignons/broccoli/courgette apart. Dan heb je toch allemaal hetzelfde gerecht? Moet je het alleen nog even husselen op je bord of zijn portie er uithalen en door elkaar doen in de pan.

Misschien iets van Roti, dat maak ik wel eens met zo'n pak van knor (slecht, ik weet het) en dan moet je het op het laatste moment bij elkaar gooien. Ik schep dan altijd eerst voor mijn man de losse onderdelen op, die vindt het door elkaar niet zo lekker (dan heb je gewoon losse aardappeltjes, boontjes en kip in saus, ik weet het...).

Lust hij noten? Avocado? Gekookt eitje?
Alle reacties Link kopieren
Betty_Slocombe schreef:
15-10-2019 21:51
Maar vegetarier is de trigger, denk ik.
Bij mijn kind zitten genoeg kinderen in de klas die elke dag wit brood met hagelslag, chocoladekoekjes en vooral geen groente eten. Maar je kind zal eens geen vlees eten, dan is er ineens van alles aan de hand, want oh-oh-oh, straks gaat het mis met de proteïnes!
Dit sowieso. Klagen over hoe ongezond vegetarisch eten is en vervolgens met gebakken kaas als alternatief komen ;-D
Alle reacties Link kopieren
Nasi doet het hier ook altijd goed met alleen een bakje bamboe kruiden door de rijst, groente apart, gebakken eitje, gebakken uitjes, kipstukjes met rendang saus, gebakken stukjes tempeh met ketjap, etc.

Of courgettesoep. Dat lust iedereen hier, ook diegene die geen courgette lusten ;) Voor ons gooien we er dan wat gerookte kip of zalm in, voor mijn broertje wat geraspte kaas. Serveren met foccacia...
Alle reacties Link kopieren
CourtneyTT schreef:
15-10-2019 22:00
De relevantie is wat goed is voor het kind. Vegetarisch eten is dat niet. Het ontzeggen van inentingen is dat ook niet. Dat is allemaal wetenschappelijk aantoonbaar.
Nou, ik vermoed dat dat wel meevalt. Zolang je er maar voor zorgt dat je alles binnen krijgt. Of je dat ijzer nou binnen krijgt via vlees of via linzen maakt niet zoveel uit.

Mijn dochter vindt fruit en groente niet lekker en uiteraard probeerde ik vanalles om er toch het één en ander in te krijgen. Ze zal een jaar of elf geweest zijn toen de zus van een vriendinnetje anorexia bleek te hebben. Toen had ik iets uit te leggen want ´mam, ik snap het niet, ze eet toch heel gezond? Altijd wortels en appels en water´.

Toen hebben we samen eens gekeken naar alle voedingsstoffen en waar dat dan allemaal in zit. Alleen koekjes is niet gezond, maar alleen worteltjes is ook niet gezond. Tot haar stomme verbazing (en groooooooooote vreugde) bleek dat zelfgemaakte pannenkoeken best kunnen. Maar ze begreep daarna ook dat alleen maar pannenkoeken eten dus weer niet gezond is. En dat een menu van wortels, appels en water ook niet gezond is.

Dat zou je natuurlijk wel eens met je zoon kunnen uitzoeken TO. Wat zit waarin, hoeveel heb je daarvan nodig en hoe gaan we dat doen. Hoeft niet heel uitgebreid, maar je kunt bijvoorbeeld prima laten zien dat spinazie, worteltjes en aardappelen van elkaar verschillen en dat zuivel heel andere dingen levert dan vlees.
De tand des tijds kan een antieke kast nou juist nét dat karakter geven. Zonde om over te schilderen. Avena.
Alle reacties Link kopieren
To, ik heb ook ass en een paar van de trucjes die bij mij werken (ook gevoelig voor structuur, zeker bij stress):

Droge sauzen werken wel (dus sauzen die dik zijn en die bijna geheel uit vulling bestaan en amper uit vocht), natte sauzen minder.

Sauzen met eenvoudige smaken zijn makkelijker dan complexe smaken (tomatensaus is bijvoorbeeld makkelijker).

Controle helpt ook, vaste dag vaste maaltijd is bijvoorbeeld erg fijn.

Iets leren over smaken en eten hielp mij ook, koken, helpen met klaarmaken en mogen voorproeven.

En, het belangrijkste: herkennen wanneer ik ‘moeilijk’ ben met eten, zowel voor mezelf als voor anderen. Bij stress of veel prikkels moet ik niet nog verrast worden met een ‘bijzondere’ maaltijd. Dus of veilig, of zorgen dat ik het op voorhand weet. Ik doe dit inmiddels zelf, maar jij kunt je zoon hier nog in helpen (en hem leren om het in de toekomst zelf te kunnen).
Ik vermoed dat je door de lastigheden van zoon een beetje blind bent voor de mogelijkheden een leuk menu samen te stellen.

Ik ga er ongeacht wat iedereen (niet) lust vanuit dat we iedere week 1 a 2 keer aardappelen eten, 2x pasta, 1x brood/wraps en 1 keer rijst. Dag 7 whatever.

Dat zou in de praktijk bijvoorbeeld bij jullie kunnen zijn:
  • Gebakken aardappeltjes, salade/ losse salade ingredienten (vega)burger
    Gekookte aardappels met spinazie en gekookt ei& appelmoes
    Pasta citroen-dille-roomsaus, los ernaast gebakken venkel en voor de niet vega's stukje zalm
    Pasta-gepureerde rode saus met rauwkost ernaast
    Quesedilla's belegd met pittige tomatensaus, kaas, plakjes courgette met gekookte maiskolf en salade (of: tomaat/ avocado ) ernaast
    Nasi met nepkip of kale rijst met gebakken ei en pindasaus, komkommer ernaast.
    Chili/ blikje kidneybonen met doritos en guacamole.
Ik zeg niet dat je zoon dan elke dag super eet, maar afwisselend en haalbaar voor het gezin wordt het dan iig wel. En standaard kale sla, worteltjes, komkommer of snoeptomaatjes naast de maaltijd serveren helpt ook.
Alle reacties Link kopieren
ChristianeF schreef:
15-10-2019 21:34
Het gaat om de complete aminozurenketen die zoon binnen moet krijgen.

Omdat vegetarisch eten vaak niet het complete profiel heeft kan je dat bereiken door de juiste combinaties te maken zoals:
- granen met peulvruchten

Dat dacht men in de jaren zeventig, maar dat is echt allang achterhaald. Ja, je moet de verschillende soorten proteïnen binnenkrijgen, maar dat hoeft echt niet in één maaltijd.
trotter wijzigde dit bericht op 16-10-2019 07:38
0.21% gewijzigd
Alle reacties Link kopieren
Ceylon schreef:
15-10-2019 21:44
Maar je hebt nou eenmaal bepaalde voedingswaren nodig, of je dat nou leuk vindt of niet.

En daarom zijn vleesvervangers juist zo handig, zeker als hij verder weinig lust, omdat daar ijzer en vitamine B12 in zit.
Alle reacties Link kopieren
Ceylon schreef:
15-10-2019 20:58
Vleesvervanger vind ik een beetje .... (tekst niet geschikt voor het openbaar). Sorry, maar je eet vegetarisch of niet.

Wat een achterlijke reactie. Vleesvervangers zijn toch vegetarisch?
Alle reacties Link kopieren
Mombe schreef:
15-10-2019 22:09
Soep? Alles super glad pureren en een broodje erbij? Kun je eindeloos mee variëren
Dit is een goede. Dan kun je er bijvoorbeeld ook kikkererwten of linzen doorheen doen.
Wij doen wel eens ‘ontbijt als diner’ als ik niks bijzonders in huis heb of geen zin heb om uitgebreid te koken. Een roerei met evt dunne reepjes spinazie en geraspte kaas erin. Paar stukjes avocado en gehalveerde cherry tomaatjes ernaast. Voor de liefhebber als garnering een dotje crème fraiche en een scheutje Tapatio (of andere pittige hot sauce) op het roerei. Eventueel een aardappel kroketje of een snee toast ernaast en voila! Hartstikke vegetarisch!
anoniem_63861b4f1669c wijzigde dit bericht op 16-10-2019 07:58
2.77% gewijzigd
CourtneyTT schreef:
15-10-2019 22:00
De relevantie is wat goed is voor het kind. Vegetarisch eten is dat niet. Het ontzeggen van inentingen is dat ook niet. Dat is allemaal wetenschappelijk aantoonbaar.
Doe eens een linkje?
Alle reacties Link kopieren
Lady*Voldemort schreef:
16-10-2019 07:23
Doe eens een linkje?

Dat gaat er nooit komen natuurlijk. De Wereldgezondheidsorganisatie en het Voedingscentrum vinden een vegetarisch eetpatroon alleen maar gezond (vooral door het ontbreken van grote hoeveelheden rood vlees en verzadigd, dierlijk vet).
pennydreadful schreef:
15-10-2019 22:27
Dit sowieso. Klagen over hoe ongezond vegetarisch eten is en vervolgens met gebakken kaas als alternatief komen ;-D
Kaas bevat veel gezonde vitamines en mineralen:
https://www.ahealthylife.nl/de-voedingswaarde-van-kaas/
Eet het kind ook geen vis of seafood? In mosselen en haring zit ook veel B12.
Zit ook te denken aan stamppoten, kun je eindeloos mee variëren.
Of vegetarische lasagne, vegetarische moussaka, weet niet of de structuur te prutterig is.
Ovengerechten hoeven niet persé prutterig.
Je zou ook aan aardappelen met gemenge groenten uit de oven kunnen denken.
Of sushi en andere aziatische gerechten.
Kaasfondue met groenten, stokbrood voor gezellig met zijn allen is ook lekker.
Alle reacties Link kopieren
redbulletje schreef:
16-10-2019 07:43
Kaas bevat veel gezonde vitamines en mineralen:
https://www.ahealthylife.nl/de-voedingswaarde-van-kaas/

Maar ook veel zout en verzadigd vet, zoals je in diezelfde link kunt zien. En dat is helemaal niet zo gezond.
Alle reacties Link kopieren
Lente19251003 schreef:
15-10-2019 21:13
Structuur vindt hij fijn, hij eet zelfs het liefst elke dag spinazie met gekookte aardappelen en die vega kipschnitzel ;-)

Ik heb hier toch al wat nieuwe ideetjes opgedaan, zoals de wraps en omelet en gegrilde groente uit de oven. Dat zijn dingen die ik kan uitproberen die we dan allemaal kunnen eten!
En spaghetti met spinazie?

https://www.kookse.tv/recept/spaghetti- ... -la-creme/

Ik maak het altijd zonder gehakt maar kan evt ook met vleesvervangers. Ik doe er zelf altijd walnoten of cashewnoten door.
Alle reacties Link kopieren
redbulletje schreef:
16-10-2019 07:43
Eet het kind ook geen vis of seafood? In mosselen en haring zit ook veel B12.

Het kind eet vegetarisch, dat betekent dat het geen dode dieren eet. Anders zou hij pescotariër zijn.
B12 zit ook in zuivel en eieren (en vleesvervangers), daar hoeft hij geen dode beesten voor te eten.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven