Geld & Recht alle pijlers

Hoeveel hebben jouw ouders gespaard voor jou?

18-03-2021 22:25 260 berichten
Alle reacties Link kopieren
In navolging van het item "Hoeveel sparen voor mijn kind?" (geld-recht/hoeveel-sparen-voor-kind/lis ... ges/475566) heb ik de volgende vraag.

Hoeveel hebben jouw ouders destijds gespaard voor jou toen jij uit huis ging?


Ik trap af: omgerekend 2.000 gulden en dat komt nu neer op 1.185,- euro. Dat stond er op mijn spaarrekening toen ik begin 20 was en uit huis ging. Het bestond voornamelijk uit verjaardagsgeld. Ik kreeg het pas 7 maanden nadat ik op mezelf was gaan wonen en na veel ruzie.


Ben je - net als ik - al wat ouder en ging je uit huis toen we nog in guldens betaalden, dan kun je bij het CBS een mooie omrekencalculator vinden: https://www.cbs.nl/nl-nl/visualisaties/ ... toen-en-nu.
NoPepsiPlease schreef:
20-03-2021 19:10
Op het moment dat ik op kamers wilde zeiden mijn ouders: dan regel je alles zelf. Dus studie, huur, boeken, nou ja, eigenlijk alles heb ik zelf betaald. Ik heb naast mijn studie altijd veel gewerkt en ik ben nu nog DUO aan het terugbetalen.
Waarom was dat? Wilden ze niet dst je uit huis ging? Konden ze het niet betalen?
Alle reacties Link kopieren
Gespaard alleen de zilvervloot, half dan want de andere helft moest ik er zelf bij doen. Maar dat deed ik nooit, want had geen bijbaantje ofzo.

Ze hebben daarna mijn studie betaald en toen ik nog studeerde de huur van mijn kamer. Daarna ben ik gaan werken, als ik nu iets graag wil leggen ze bij, ook al kan ik het zelf betalen. Mijn vader zegt altijd dat hij liever nu op de bank zit die hij heeft betaald dan dat ik hem pas koop als hij er niet meer is. Zeker sinds mijn moeder niet meer leeft doet hij dat.

Hij betaalt ook regelmatig mijn vliegticket als ik op vakantie ga, dan brengt hij me naar Schiphol en haalt me weer op. Hij geniet dan nog meer dan ik, van mijn voorpret en de glans in mijn ogen als ik terug kom. 😊
"Want iedereen verdient een 23ste kans"
Remco Veldhuis (Een lang verhaal kort)
Alle reacties Link kopieren
Toen ik studeerde hebben ze hun ouderlijke bijdrage betaald en nog een jaar mijn hele studie (zo langzaam studeerde ik).
En een hoop rijlessen.

En ze hebben een nieuwe auto gekocht omdat ik hun auto kopen wilde (nou ja, anders hadden ze dat waarschijnlijk een half jaar later gedaan).

En mijn moeder wil elke keer betalen als ik iets leuks voor mij koop (recent een vlieger voor het kitesurfen, ruim 1100 euro).
Dat mag van mij niet.
De antwoorden op het forum zijn niet altijd bedoeld als hulp.
Sommige mensen maken soms onaardige opmerkingen.

Reageren is niet altijd nodig, en zeker niet verplicht.
25.000,00 gulden en dan hebben we het over 25 jaar geleden.

Dacht dat dat heel normaal was. Kom niet uit een rijk gezin. 2 hard werkende ouders. Later begreep ik dat de meeste zo rond de 5.000,00 gulden hadden.

Knap van mijn ouders en ik spaar ook voor mijn kinderen maar weet niet of ik hetzelfde kan behalen voor ze.
Alle reacties Link kopieren
Niks.
Wel witgoed voor huis, iets van 1200 euro. Maar met alles wat ik weer heb gegeven :hyper:
Arme ouder, niet breed toen ik nog thuis woonde dus neem haar niks kwalijk. Ze is nog steeds arm, leeft van een uitkering. Maar staat altijd voor mij klaar!

School toen niet afgemaakt.
Ik heb op andere manieren wel mazzel. Mbo 4 compleet betaald door oude werkgever. Straks 4 jaar hbo studie die de nieuwe werkgever betaald, incl boeken en treingeld en mijn salaris op schooldag.

Ik spaar niet apart voor mijn kinderen maar zorg altijd dat ze niks tekort komen. Ik zal ze "later" ook geen geldbedrag geven maar wel spullen (uitzet), rijbewijs en de studies betalen. Mocht ik overlijden dan natuurlijk wel.

Bijbaantje zal voor hun niet nodig zijn zolang ik kan werken.
.
Alle reacties Link kopieren
B1loemetje schreef:
20-03-2021 21:20
Waarom was dat? Wilden ze niet dst je uit huis ging? Konden ze het niet betalen?
Beiden. We hadden het niet breed maar zolang ik thuis zou wonen zou de studie wel betaald worden. Ze begrepen niet waarom ik op kamers zou willen.
"I'd like a coke". " Is Pepsi ok?" " Is Monopolymoney ok?"
Alle reacties Link kopieren
Echt gespaard niks, maar ik kreeg €1000,- toen ik mijn examen had gehaald en ik ging op mijn 17e op kamers en had nog geen recht op stufi, dus hebben mijn ouders daarvoor alles betaald. Het duurde overigens maar drie maanden, toen stortte ik mentaal in (het ging daarvoor al niet goed met me) en ging ik terug naar mijn ouders. Op mijn 18e kreeg ik Wajong en sindsdien betaal ik alles zelf.
Alle reacties Link kopieren
Ze hebben 5 jaar lang mijn collegegeld betaald toen ik op kamers ging
2018anoniem schreef:
20-03-2021 22:58
25.000,00 gulden en dan hebben we het over 25 jaar geleden.

Dacht dat dat heel normaal was. Kom niet uit een rijk gezin. 2 hard werkende ouders. Later begreep ik dat de meeste zo rond de 5.000,00 gulden hadden.

Knap van mijn ouders en ik spaar ook voor mijn kinderen maar weet niet of ik hetzelfde kan behalen voor ze.
Als je denkt dat het normaal is dat ouders 25.000 gulden per kind spaarden, heb je niet een heel realistisch beeld van de wereld hoor.
Niets, mijn ouders hadden niet zoveel.
Niks maar ze hebben wel mijn studie betaald. Toen ik het huis uit ging had ik zelf voldoende gespaard om dat te betalen net als voor mijn eerste autootje.
pipootje schreef:
21-03-2021 14:15
Als je denkt dat het normaal is dat ouders 25.000 gulden per kind spaarden, heb je niet een heel realistisch beeld van de wereld hoor.


Dat denk ik toch ook niet? Er staat dacht. Mijn vriend van toen had het dubbele. Dus wat is realistisch? Toen ik wat ouder was en het hier wel eens met vriendinnen over had werd mij duidelijk dat sommige zo rond de 5.000,00 hadden gekregen maar heb ook vriendinnen die veel meer kregen dan ik.
Mijn ouders hebben nooit echt apart voor me gespaard dat ik overgemaakt kreeg, maar ze betaalden wel m'n collegegeld en af en toe stopten ze me wat toe :-D
Alle reacties Link kopieren
Op m'n 18e zo'n 4000 gulden. Dat is 20 jaar geleden. Verder betaalden ze mee aan boeken die ik nodig had voor m'n studie en bleef ik thuis wonen omdat ik op fietsafstand van de universiteit woonde en niet per se uit huis hoefde. Ik hoefde toen ook geen kostgeld te betalen en ik ging pas uit huis toen ik ging afstuderen. Ik betaalde zelf het collegegeld. Rijlessen ben ik mee begonnen toen ik 35 was dus daar heb ik m'n ouders maar niet voor op laten draaien :D
Alle reacties Link kopieren
Mijn ouders hadden geloof ik een tientjes rekening, waarmee ze mijn rijbewijs, collegegeld en boeken hebben betaald. Verder kreeg ik een heel kleine bijdrage toen ik op kamers woonde. Ik wist niet eens dat zoveel mensen echt een bedrag meekrijgen. Heb het ook niet echt gemist. Zelf altijd hard gewerkt en dat doe ik nog steeds, maar inmiddels een mooi inkomen.
Alle reacties Link kopieren
ca726647543 schreef:
19-03-2021 13:01
0 euro gulden. Mijn moeder zat na de echtscheiding in de bijstand (zo ging dat destijds, als je ging trouwen stopte je met werken en als dan je huwelijk stuk liep had je zo weinig ervaring je nergens aan de bak kwam, zeker in de jaren 80 crisis, en vaders kwamen makkelijk onder hun verplichtingen uit in die tijd). Ik heb alles zelf bij elkaar moeten sprokkelen met bijbaantjes tijdens mijn studie en voor het op m'n zelf gaan wonen. En dat is gewoon gelukt. Ik heb nu een goede baan waar ik destijds niet van had kunnen dromen (zowel inhoudelijk als financieel).
Was er toen niet ook een verplichting tot alimentatie? Liep die al tot 21 jaar?
Alle reacties Link kopieren
Ik kreeg niks mee en heb ook mijn hele studie, huur, onderhoud zelf betaald door een bijbaan naast mijn studie. En wat iemand anders al schreef, in de zomervakantie een maand fulltime werken, daarmee betaalde ik weer een jaar collegegeld.

Wel kon ik tot mijn 27e op de particuliere ziektekostenverzekering van mijn moeder blijven omdat ik studeerde, IZA geloof ik. Maar ik weet niet of dat gratis was? (Een beetje zoals nu kinderen tot 18 jaar gratis meeverzekerd zijn)
Alle reacties Link kopieren
Mijn ouders hebben destijds ook niets voor mij gespaard. 1 jaar HBO opleiding, inclusief op kamers wonen, is door hun betaald. Maar volgens mij kregen ze toen ook dubbele kinderbijslag voor mij omdat ik uitwonend was (ja, is lang geleden). Vanaf mijn 15de had ik een bijbaantje en kreeg ik geen zakgeld meer. Heb ook zelf mijn rijlessen betaald. Na 1 jaar HBO ben ik fulltime gaan werken. Toen ik mijn eerste (huur)woning betrok, kreeg ik een wasmachine van mijn ouders.
Alle reacties Link kopieren
Mijn ouders hebben zolang ik studeerde mijn huur, studie en boeken betaald.

Zelf hopen we de jongens allebei op hun 18e een bedrag van ongeveer 10.000 te kunnen geven voor dingen als studie, rijbewijs etc. Niet om zomaar te verbrassen maar ervan een mooie reis maken is ook prima.
Natte tosti..
3000 gulden. Maar eigenlijk had ik dat deels zelf gespaard, want wij moesten altijd het geld dat we kregen op verjaardag, of van een goed rapport van de oma's o.i.d in de spaarpot doen. Dat zou ik zelf nooit op die manier doen. Want ik had er als kind altijd een pesthekel aan als ik geld kreeg voor mijn verjaardag van ooms en tantes en buren. En bijna altijd was dat zo, die mensen wisten niet goed wat te kopen en gaven dan ook aan: om zelf iets leuks voor uit te zoeken. Dat mocht dus niet van pa en ma. Het was allemaal 'voor later'. Je hebt er als kind niks aan als je het toch niet uit mag geven in de speelgoedwinkel.
En je leert er ook niks van. Juist het tegenovergestelde: een vreselijk hekel krijgen aan sparen.

Verder heb ik overal zelf voor moeten werken, rijbewijs, etc. Mijn geluk was wel dat je toen een aanvullende studiebeurs kreeg van Duo als je ouders weinig verdienden. Vriendinnen kregen alleen de basisbeurs. Ik voelde me toen heel rijk weet ik nog.
Ze hebben mijn opleiding en rijbewijs betaald. Sinds mn 21e ontvangen we (de kinderen) elk jaar 1000 euro per persoon als gift.
Alle reacties Link kopieren
Mijn ouders hebben er voor gezorgd dat ik geen studieschuld heb (na afronden van 2 studies, MBO en HBO). Heb ik mijn rijbewijs gekregen toen ik 18 jaar oud werd. Hebben ze mijn zorgverzekering doorbetaald tot ik uit huis ging (ik was 25 jaar oud toen ik uit huis ging). Heb ik nooit kostgeld of een andere vergoeding moeten betalen thuis en hebben ze mij 5000 euro gegeven toen ik uit huis ging en voor het eerst op mezelf ging wonen.

Al met al heel erg dankbaar voor! Heeft een grote reis mogelijk gemaakt (zelf voor gewerkt) en daarnaast het kopen van een eerste huis vereenvoudigd.
Alle reacties Link kopieren
Ik heb geen geld meegekregen, wel een wasmachine, rijbewijs en bovendien geen studieschuld. :heart:
Alle reacties Link kopieren
Mijn ouders hebben mijn opleiding en rijbewijs betaald. En toen ik mijn eerste huis kocht kregen ik en mijn broer allebei €10.000. Maar niet specifiek een bankrekening waar ze maandelijks op stortten. Wij doen dit dus ook niet voor onze kinderen die nu nog erg klein zijn. Hebben nu nog veel kosten aan kinderopvang en lossen veel op de hypotheek af. Zodra de kinderen in de dure studie en zelfstandig wonen leeftijd komen zullen we echt wel budget hebben om ze daar wat bij te kunnen ondersteunen.
Alle reacties Link kopieren
Niks. Door geldproblemen hadden ze al snel geld van mij nodig toen ik op mijn 16e mijn eerste baantje kreeg. Wat ik dus kreeg? Een schuld omdat ik niet geleerd heb hoe met geld om te gaan. Gelukkig binnen enkele jaren zelfstandig afgelost toen ik uit huis ben gegaan!
Doei

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven