Geld & Recht
alle pijlers
[OP verwijderd]
donderdag 12 november 2020 om 20:56
Ik vind om te beginnen jullie kostenverdeling oneerlijk. Hoezo betaal jij alle kinderkleren? Waarom is dat niet fifty-fifty? Zelfde vraag voor uitjes van de kids. Op die manier is 'gratis wonen' wel een beetje een sigaar uit eigen doos natuurlijk.Winterbaby2018 schreef: ↑12-11-2020 14:38Van die 1200 euro spaar ik 300
Van de rest van die 900 betaal ik mijn zorgverzekering en andere verzekeringen
Kleding voor mezelf en voor de kinderen (de kinderbijslag gaat niet alleen op aan kleding maar ook luiers dus betaal daarnaast ook elke maand van mijn eigen geld kleding)
Uitjes vd kids/ uiteten / vakantie / kapper
Mijn auto en alles wat daarbij komt kijken
Ik betaal nog 80 euro per maand af aan iets
En dan is het alweer snel op....
En het pensioen, dat vind ik ook raar. Daarvoor zou je man je heel flink moeten compenseren en/of als de wiedeweerga iets regelen.
Hoeveel dagen per week werk je eigenlijk? En hoeveel uur per week werkt je man? Ofwel: hoe is jullie huishouden verdeeld? (en dan bedoel ik niet alleen het schoonmaken en de praktische zorg voor de kinderen maar wie maakt afspraken voor tandarts/kapper en fysio, wie regelt de APK voor de auto, etc). Als daar het evenwicht duidelijk veel meer naar jou uitslaat, vind ik dat je daar ook gecompenseerd voor moet worden, of in ieder geval een andere verdeling zou moeten hebben.
Toen jullie ooit huwelijkse voorwaarden maakten, hebben jullie het toen nooit gehad over 'wat als het bedrijf supersuccesvol wrodt/ veel winst gaat maken?'?
donderdag 12 november 2020 om 21:29
Wat een onzin.
donderdag 12 november 2020 om 22:23
veensteker schreef: ↑12-11-2020 17:56Als jouw man 3000 netto overmaakt naar zichzelf en jij 1750 netto krijgt is de verdeling 2/3 en 1/3e vrij redelijk. Maarrrrrr, jij betaalt daarnaast ook nog de kleding, uitjes, etc van de kinderen en betaalt 50% van de etentjes. Dat klopt natuurlijk niet. Die kosten moeten geheel betaalt worden uit het huishoudgeld. Dat zou ook makkelijk moeten kunnen want jullie storten in totaal 1650 euro en dat is heel erg veel voor alleen boodschappen.
Dat jouw man zich 3000 euro overmaakt betekent niet dat hij maar 3000 euro netto verdient. Hij bouwt een vermogen op in zijn bedrijf. Dat is zijn pensioen. Ook een afbetaald huis kan gerekend worden als een pensioen. M.a.w hij verdient netto een heel stuk meer dan jij. De verdeling voor de gezamenlijke kosten zou dan ook anders verdeelt moeten worden. Je zou de boekhouder kunnen laten uitrekenen hoeveel je man werkelijk opbouwt per maand.
Jij verdient niet meer omdat jij de kinderen verzorgt en waarschijnlijk ook een stuk meer in he huishouden doet. Je man kan daarom meer uren maken en ook meer verdienen. Je zou dit ook kunnen meenemen in de verdeling. Stel dat jij 5 dagen zou werken dan zou je misschien 2500 euro kunnen overhouden. Jij mist dan dus 750 euro netto omdat je voor het huis en de kinderen zorgt. Jouw man zou jou daarvoor kunnen compenseren door nog een extra bijdrage aan de gezamenlijke kosten te doen.
Wat kan je nog meer doen: De zaak zou jouw pensioenpremie in zijn geheel kunnen betalen. Ik weet niet wat dat belastingtechnisch betekent maar daar kan je naar laten kijken. Je zou bv ook je telefoon over de zaak kunnen laten lopen en misschien wat autokosten door de zaak laten vergoeden.
Je zou ook de zaak jou meer uren kunnen laten uitbetalen dan je in werkelijkheid werkt als compensatie voor de tijd die jij aan het huishouden en de kinderen besteedt. Dit als jouw man niet meer gaat betalen aan de gezamenlijke kosten omdat jij niet meer uren kan werken en in huis meer doet.
Als jij de kosten voor de kinderen niet meer hoeft te betalen en jouw man meer gaat bijdragen aan de gezamenlijke pot kan jouw bijdrage lager worden. Je kan dan meer sparen. Ik zou ook apart sparen voor de kosten die je uitspaart voor wonen zodat je geld hebt als jullie toch uit elkaar zouden gaan en apart voor vakanties en bv een andere auto tzt.
Als jij bv 600 euro kan sparen ipv 300 euro bouw je een stuk meer vermogen op. Als je daarnaast ook nog pensioen opbouwt zonder de kosten daarvoor te dragen wordt het al een beetje gelijker.
Hoe zijn jullie huwelijkse voorwaarden opgesteld? Moeten jullie elk jaar verrekenen en doen jullie dat niet dan is het vermogen wat jullie opgebouwd hebben sinds jullie huwelijk voor beide (50%).
Je man zou je ook als bonus een percentage van de aandelen kunnen geven per jaar of hij zou jou een bonus of 13e maand kunnen uitkeren. Je kan ook een bedrag per huwelijksjaar vastleggen wat jij krijgt als jullie evt gaan scheiden.
Een notaris heeft hier veel ervaring mee (vooral als hij hierin gespecialiseerd is, dat zijn zeker niet alle notarissen dus zoek er wel een uit die hier verstand van heeft) en zal je voorstellen kunnen doen waarin jullie je beide kunnen vinden.
Fijn dat je wel als erfgenaam in het testament van je man staat. Overigens kan hij dit eenzijdig veranderen. Is hier iets over vastgelegd in jullie huwelijkse voorwaarden?
Het is goed dat jij je bent realiseren dat jij er wel heel karig afkomt bij een scheiding. Daartegenover begrijp ik jouw man ook voor een deel dat hij niet de helft van zijn bedrijf en huis wil kwijtraken terwijl hij dit (vrijwel) alleen heeft opgebouwd. Helemaal alles 50/50 verdelen zou ik dan ook niet eerlijk vinden. Jullie moeten naar een compromis zoeken die voor beide aanvaardbaar is. Stel dat jij vreemd zou gaan dan zou jij er vandoor kunnen gaan met de helft van zijn vermogen, ik kan mij voorstellen dat dat voor hem verschrikkelijk zou zijn.
Als jullie zouden scheiden raak jij je baan kwijt en misschien ben je dan op een leeftijd waarop je moeilijk aan de slag zou komen. Hier mag best iets tegenover staan nu zodat jij zelf meer vermogen kan opbouwen.
Ik vind dat je wel idioot lang moet wachten op een afspraak met de notaris. Ik ken in Amsterdam een notaris die hier heel goed in is, hij is niet goedkoop maar heeft hier zeer veel ervaring in. Mocht je hier meer over willen weten stuur je maar een pb.
Laat je tzt nog een keer weten hoe het afgelopen is? Of wat het voorstel is van je man of notaris? Zo kunnen wij nog een keer met je meedenken.
anoniem_64de5c9e22abd wijzigde dit bericht op 14-11-2020 13:48
7.61% gewijzigd
donderdag 12 november 2020 om 22:34
Als je dit roept, heb je echt geen benul waar huwelijkse voorwaarden uit (kunnen) bestaan.
donderdag 12 november 2020 om 22:37
Goede eerste stappen.Winterbaby2018 schreef: ↑12-11-2020 22:23We hebben gepraat en ik ga waarschijnlijk meer werken in het bedrijf waardoor ik meer ga verdienen en hierdoor 600 per maand kan wegsparen.
Ook gaan we beide een bedrag op de gezamenlijke rekening storten, ik 1/3 en hij 2/3 en hier gaan we alle gezamenlijke dingen van betalen behalve de hypotheek.
donderdag 12 november 2020 om 22:40
TO, jullie hebben goede stappen gezet. Toch blijft bij mij een beetje het gevoel hangen dat je man jou teveel als een doorsnee werknemer behandelt en dus ook uitbetaalt. Om meer over te houden moet je blijkbaar meer gaan werken. Bij een gewone werkgever zou dat logisch zijn maar hier voelt het niet helemaal oke.
donderdag 12 november 2020 om 22:56
Een mooi begin. Let wel op dat een deel van de gemeentelijke lasten en de opstalverzekering ook voor hem zijn evenals het groot onderhoud van het huis. De kleine dingen zoals binnenschilderwerk, nwe wc-bril etc is dan voor jullie gezamenlijk.
Als jij meer gaat werken gaat je man dan thuis meer van jou overnemen? Het is natuurlijk niet de bedoeling dat alleen jij het drukker krijgt. Ga je meer kosten krijgen voor kinderopvang en weegt dat op tegen een hoger salaris?
De notaris heeft misschien goede ideeen hoe bij scheiding een bedrag over te hevelen belastingtechnisch gunstig kan. Vraag zeker naar zijn ideeen over een goede verdeling. Neem niet te snel genoegen met meer werken en alleen daardoor meer geld maar wel meer drukte.
Heb je ook je pensioen besproken? Bij scheiding heb jij straks geen eigen huis en alleen AOW, dat is echt krap als je moet huren. Het mooist zou zijn als het bedrijf de premie zou betalen.
Als jij meer gaat werken gaat je man dan thuis meer van jou overnemen? Het is natuurlijk niet de bedoeling dat alleen jij het drukker krijgt. Ga je meer kosten krijgen voor kinderopvang en weegt dat op tegen een hoger salaris?
De notaris heeft misschien goede ideeen hoe bij scheiding een bedrag over te hevelen belastingtechnisch gunstig kan. Vraag zeker naar zijn ideeen over een goede verdeling. Neem niet te snel genoegen met meer werken en alleen daardoor meer geld maar wel meer drukte.
Heb je ook je pensioen besproken? Bij scheiding heb jij straks geen eigen huis en alleen AOW, dat is echt krap als je moet huren. Het mooist zou zijn als het bedrijf de premie zou betalen.
donderdag 12 november 2020 om 23:00
Dat van die huwelijkse voorwaarden en tot op heden niet elk jaar een verrekening hebben gedaan zou ik even goed uitzoeken. Niet samen in een gesprek met een notaris maar alleen. Ik heb de ervaring dat mijn zus en haar ex nooit een verrekening hebben gedaan en toen bleken ze bij de scheiding het vermogen te moeten verdelen als waren ze in gemeenschap van goederen gehuwd. Fijn voor zus die keihard meewerkte in het bedrijf maar het slecht geregeld had voor zichzelf. Mocht dit bij jou ook van toepassing zijn dan heb je een betere onderhandelingspositie. €3000 per jaar lijkt mij niet zoveel bij een ton winst per jaar.
Ik denk dat je in dienst bent als meewerkend partner. Je krijgt dan salaris maar waarschijnlijk ben je niet verzekerd voor werknemersverzekeringen. Dan heb je mogelijk ook geen recht op bijvoorbeeld WW. Je bent wel een werknemer maar wordt niet als zodanig beschouwd door het UWV. Mocht je dan ontslagen worden ivm een scheiding dan moet je aanspraak gaan maken op bijstand. Zoek dus goed uit hoe jouw situatie in elkaar zit. Mogelijk is dit ook de reden dat er geen sprake is van pensioenopbouw. Je bent door het ontbreken van afdragen van werkgeverslasten goedkoper dan een normale werknemer.
Co-ouderschap staat los van kinderalimentatie. Als de ene partner beduidend meer verdiend dan de andere partner kan er toch sprake zijn van kinderalimentatie. Hopelijk komt het niet zover en komen jullie er samen uit met een goede regeling.
Ik denk dat je in dienst bent als meewerkend partner. Je krijgt dan salaris maar waarschijnlijk ben je niet verzekerd voor werknemersverzekeringen. Dan heb je mogelijk ook geen recht op bijvoorbeeld WW. Je bent wel een werknemer maar wordt niet als zodanig beschouwd door het UWV. Mocht je dan ontslagen worden ivm een scheiding dan moet je aanspraak gaan maken op bijstand. Zoek dus goed uit hoe jouw situatie in elkaar zit. Mogelijk is dit ook de reden dat er geen sprake is van pensioenopbouw. Je bent door het ontbreken van afdragen van werkgeverslasten goedkoper dan een normale werknemer.
Co-ouderschap staat los van kinderalimentatie. Als de ene partner beduidend meer verdiend dan de andere partner kan er toch sprake zijn van kinderalimentatie. Hopelijk komt het niet zover en komen jullie er samen uit met een goede regeling.
donderdag 12 november 2020 om 23:11
Wat ik me afvraag; verdelen jullie de vaste lasten naar rato van inkomen (dus ook kleding van de kinderen, algemene verzekeringen, idealiter ook zorgkosten die buiten verzekering vallen, als je een beetje solidair wil zijn met elkaar. Maar zeker ook hypotheek, energie etc).
Dan kun je iig voor een stukje aanspraak maken op het huis mocht er toch wat misgaan, en hou je maandelijks beiden geld over wat in verhouding staat tot je inkomen.
Wij hebben dat zelf bewust in de HV laten opnemen omdat (iig nu en bij het trouwen) de inkomens best wel uit elkaar liggen.
Dan kun je iig voor een stukje aanspraak maken op het huis mocht er toch wat misgaan, en hou je maandelijks beiden geld over wat in verhouding staat tot je inkomen.
Wij hebben dat zelf bewust in de HV laten opnemen omdat (iig nu en bij het trouwen) de inkomens best wel uit elkaar liggen.
Heb lief, houd moed. Komt goed.
donderdag 12 november 2020 om 23:15
Winterbaby2018 schreef: ↑12-11-2020 22:23Heel erg bedankt hier heb ik wat aan.
We hebben gepraat en ik ga waarschijnlijk meer werken in het bedrijf waardoor ik meer ga verdienen en hierdoor 600 per maand kan wegsparen.
Ook gaan we beide een bedrag op de gezamenlijke rekening storten, ik 1/3 en hij 2/3 en hier gaan we alle gezamenlijke dingen van betalen behalve de hypotheek.
We gaan ook naar de notaris en voor elk jaar dat we zijn getrouwd een bepaald bedrag we hebben het nu over 3000 en dan in 1x uitgekeerd, maar ik weet niet of dat belastingvrij is. En ik weet ook niet of ik door dit eventueel huursub of zorgtoeslag zou kwijt raken. Wel belangrijk ook om over na te denken.
In ieder geval bedankt voor het meedenken. Zo kan ik in ieder geval meer sparen en zelf een buffer opbouwen.
Ik vind dat bedrag per jaar zo raar, om heel eerlijk te zijn. Klinkt als een soort opslag om bij hem te blijven en hem, het huishouden en de kinderen te verzorgen.
En als je meer gaat werken en sparen, dan heb je toch nog steeds geen eerlijke verdeling? Het klinkt nu alsof je een oprot premie aan het verzamelen bent voor als jullie gaan scheiden.
En over 3 jaar, ik noem maar wat, dan is zijn bedrijf zo gegroeid dat hij 5 ton winst heeft per jaar? En dan? Dan moet jij jouw deel vd luxe vakantie van jouw spaargeld betalen ofo?
Het is in de basis toch nog steeds niet een soort van gemeenschap? Is dat wat je beoogd had met de HV? Want meestal worden die opgesteld om beide partijen niet te benadelen. Niet. Om de 1 heeeel veel meer te laten hebben dan de ander
poeszie wijzigde dit bericht op 12-11-2020 23:18
0.22% gewijzigd
donderdag 12 november 2020 om 23:15
Jojanneke12 schreef: ↑12-11-2020 23:00Dat van die huwelijkse voorwaarden en tot op heden niet elk jaar een verrekening hebben gedaan zou ik even goed uitzoeken. Niet samen in een gesprek met een notaris maar alleen. Ik heb de ervaring dat mijn zus en haar ex nooit een verrekening hebben gedaan en toen bleken ze bij de scheiding het vermogen te moeten verdelen als waren ze in gemeenschap van goederen gehuwd. Fijn voor zus die keihard meewerkte in het bedrijf maar het slecht geregeld had voor zichzelf. Mocht dit bij jou ook van toepassing zijn dan heb je een betere onderhandelingspositie. €3000 per jaar lijkt mij niet zoveel bij een ton winst per jaar.
Ik denk dat je in dienst bent als meewerkend partner. Je krijgt dan salaris maar waarschijnlijk ben je niet verzekerd voor werknemersverzekeringen. Dan heb je mogelijk ook geen recht op bijvoorbeeld WW. Je bent wel een werknemer maar wordt niet als zodanig beschouwd door het UWV. Mocht je dan ontslagen worden ivm een scheiding dan moet je aanspraak gaan maken op bijstand. Zoek dus goed uit hoe jouw situatie in elkaar zit. Mogelijk is dit ook de reden dat er geen sprake is van pensioenopbouw. Je bent door het ontbreken van afdragen van werkgeverslasten goedkoper dan een normale werknemer.
Co-ouderschap staat los van kinderalimentatie. Als de ene partner beduidend meer verdiend dan de andere partner kan er toch sprake zijn van kinderalimentatie. Hopelijk komt het niet zover en komen jullie er samen uit met een goede regeling.
Heel erg bedankt hier ga ik morgen weer even achteraan
donderdag 12 november 2020 om 23:15
Jojanneke12 schreef: ↑12-11-2020 23:00Dat van die huwelijkse voorwaarden en tot op heden niet elk jaar een verrekening hebben gedaan zou ik even goed uitzoeken. Niet samen in een gesprek met een notaris maar alleen. Ik heb de ervaring dat mijn zus en haar ex nooit een verrekening hebben gedaan en toen bleken ze bij de scheiding het vermogen te moeten verdelen als waren ze in gemeenschap van goederen gehuwd. Fijn voor zus die keihard meewerkte in het bedrijf maar het slecht geregeld had voor zichzelf. Mocht dit bij jou ook van toepassing zijn dan heb je een betere onderhandelingspositie. €3000 per jaar lijkt mij niet zoveel bij een ton winst per jaar.
Ik denk dat je in dienst bent als meewerkend partner. Je krijgt dan salaris maar waarschijnlijk ben je niet verzekerd voor werknemersverzekeringen. Dan heb je mogelijk ook geen recht op bijvoorbeeld WW. Je bent wel een werknemer maar wordt niet als zodanig beschouwd door het UWV. Mocht je dan ontslagen worden ivm een scheiding dan moet je aanspraak gaan maken op bijstand. Zoek dus goed uit hoe jouw situatie in elkaar zit. Mogelijk is dit ook de reden dat er geen sprake is van pensioenopbouw. Je bent door het ontbreken van afdragen van werkgeverslasten goedkoper dan een normale werknemer.
Co-ouderschap staat los van kinderalimentatie. Als de ene partner beduidend meer verdiend dan de andere partner kan er toch sprake zijn van kinderalimentatie. Hopelijk komt het niet zover en komen jullie er samen uit met een goede regeling.
Heel erg bedankt hier ga ik morgen weer even achteraan
donderdag 12 november 2020 om 23:21
Ja hallo. En dit is nu precies waarom het scheef is gegaan.veensteker schreef: ↑12-11-2020 22:56Als jij meer gaat werken gaat je man dan thuis meer van jou overnemen? Het is natuurlijk niet de bedoeling dat alleen jij het drukker krijgt. Ga je meer kosten krijgen voor kinderopvang en weegt dat op tegen een hoger salaris?
Heel goed dat TO meer gaat werken om meer inkomsten te genereren. De eventuele kosten voor de kinderopvang kunnen ze samen (naar rato) bekostigen. En dan ook meteen van de gezamenlijke rekening een schoonmaakhulp betalen.
donderdag 12 november 2020 om 23:26
Winterbabay, ik vraag me toch af of jij wel tegendeel man op kan, of dat er nog andere factoren/adviezen meewegen, dat je komt met de jaarlijkse fee voor dat je bij hem bent. Alsof je waarde als een stuk vee wordt bepaald, als een soort bruidsschat achteraf. Nog ff volhouden met me, dan heb je weer 3000 euro. Misschien zie ik het verkeerd, maar ik krijg hier zo’n raar gevoel bij
donderdag 12 november 2020 om 23:26
Dat vaste bedrag begrijp ik ook niet zo.
Je hebt bij een eventuele scheiding recht op partneralimentatie. Dat is dan toch je "vergoeding"?
donderdag 12 november 2020 om 23:27
donderdag 12 november 2020 om 23:30
Nee, juk, het hele principe dat je geld krijgt voor elk jaar dat je bij je man blijft, hoe langer ik er over nadenk, hoe meer ik denk brrr.... getverdemme. Alsof je een hele goedkope escort/nanny/werknemer bent voor 3000 per jaar en dan kijkt hoe lang je het volhoudt/wacht tot je genoeg hebt om op jezelf te wonen
poeszie wijzigde dit bericht op 12-11-2020 23:33
0.32% gewijzigd
donderdag 12 november 2020 om 23:32
Dat denk ik niet. In den beginne een startend bedrijf? Dat levert niet veel op. Huis? best duur. TO had een baan en had dus gewoon het huis mee kunnen kopen. Maar dan had ze óók moeten betalen. Dat was toen dus wel lekker. Gratis wonen en de rest oppotten. Maar ja, nu begint man meer te verdienen, huizenprijzen zijn aardig verhoogd etc. Nu wil ze ineens wel de helft? Als man zou ik dan eens uit laten rekenen wat ze aan huur kwijt was geweest, of de helft van de lasten van het huis, wat maar van toepassing is.Luci_Mster2 schreef: ↑12-11-2020 20:33Gratis en zonder pensioenopbouw.
Ik hoop dat TO echt ook doorzet en haar poot stijf houdt. Dit is echt zulk naar gedrag van hem en zij heeft zichzelf echt veels te kort gedaan.
Denk dat ze dan aardig gelijk uit komen.