Geld & Recht alle pijlers

Schuldhulpverlening: goede ervaringen ?

29-10-2009 15:36 68 berichten
Alle reacties Link kopieren
Dag dames.



Ik vraag me af of jullie toevallig goede ervaringen hebben met schuldhulpverleningsinstanties.



Ik heb schulden en ben daarvoor een schuldsaneringstraject gestart bij het GKB Drenthe (gemeentelijke krediet bank).

Ik zit al sinds mei bij hun en het heeft nog nooit goed gelopen. Het enige wat zij doen is betalen voor zover er ruimte is. En vooral rekeningen te laat of soms helemaal NIET betalen. Hierdoor zijn bij div. instanties problemen ontstaan. Diensten die niet meer afgenomen kunnen worden wegens wanbetaling, verzekeringen die stopgezet worden wegens wanbetaling, dreigbrieven over deurwaarders enz. Ik heb mijn ongenoegen geuit bij de nationale ombudsman. En daaruit voortvloeiend vandaag een gesprek gehad met de regiomanager van het gkb. Ook daar ben ik ontevreden van terug gekomen. Zij doen slechts wat ik zelf ook kan. Ik overweeg dus serieus te stoppen met die hele GKB en het of zelf weer op te pakken, of bij een betere instantie aan te kloppen. Eerlijk gezegd voel ik het meest voor het laatste. Er zijn nu eenmaal problemen die opgelost moeten worden. Maar op de manier waarop GKB daar aan werkt word ik er letterlijk ziek van. Iemand tips ?
WSNP is wel een ontzettend zwaar traject, als er nog maar 1000 euro openstaat is dat misschien niet de beste optie?

Maargoed, bij bureau sociale raadslieden of het maatschappelijk werk kunnen ze je vast beter adviseren.
Alle reacties Link kopieren
quote:Starshine schreef op 30 oktober 2009 @ 10:55:

Ik doel er meer op dat het toch heel raar is dat zo'n vent vertrekt, en de vrouw met de schulden blijft zitten? In het geval van mijn kennis was die man niet eens onvindbaar, maar toch werkte hij niet mee en kon zij er voor opdraaien. Ik snap niet hoe dat kan.



Omdat de schuldeisers de weg van de minste weerstand bewandelen. Vrouw is door het huwelijk in gemeenschap van goederen ook geheel aansprakelijk voor de schulden en het kost dan minder moeite het bij haar te halen.



Echt, ik pleit voor meer voorlichting bij het huwelijk. Ze zouden je bv een folder moeten meegeven bij de ondertrouw waarin beschreven staat wat de gevolgen (kunnen) zijn van trouwen in gemeenschap van goederen en van huwelijkse voorwaarden.
Alle reacties Link kopieren
Maar voordat je trouwt, ken je toch wel elkaars financiële situatie?



Ik werk zelf ook in de schuldhulpverlening (niet bij een GKB). Als er nog geen minnelijke regeling is opgestart, kunnen schuldeisers nog doen wat ze zelf willen, dus ook de kosten en rente laten doorlopen. In principe mag je ook niet de ene se wel betalen en de andere niet, omdat je dan se bevoordeeld en dat het opstarten van een regeling kan bemoeilijken. In de parktijk gebeurt dit natuurlijk wel, vooral als er inboedelbeslag dreigt.

Dat de lopende rekeningen niet betaald worden, zou niet mogen kunnen, vooral niet als de GKB alle post krijgt en er voldoende geld is.
Alle reacties Link kopieren
quote:Deerne schreef op 30 oktober 2009 @ 11:10:

Maar voordat je trouwt, ken je toch wel elkaars financiële situatie?



Je kunt ook schulden maken tijdens je huwelijk.
Alle reacties Link kopieren
Maar daar ben je dan toch ook zelf bij (of heb ik nu een te rooskleurig beel van het huwelijk). Kan me namelijk niet voorstellen dat mijn man schulden maakt, terwijl ik daar niets van weet.
Daar ben je idd wat rooskleurig in Deerne. Het gebeurd toch vaak dat de man (of de vrouw hoor) schuulden maakt zonder dat de ander daarvan weet. Handtekeningen van de partner worden dan vervalst voor leningen etc.

Ik vind het dan ook erg nuttig dat beide partners in een relatie alletwee op de hoogte zijn van de financiën. Dan kom je minder snel voor verrassingen te staan.
Alle reacties Link kopieren
Ben dan inderdaad misschien iets te naïef daarin, maar leef graag in een rooskleurige wereld. Terwijl ik toch dagelijks op mijn werk het tegenovergestelde tegenkom.
Alle reacties Link kopieren
Of dat beide partners in het huwelijk schulden aangaan (kunnen het dan nog makkelijk betalen) en bij scheiding betaald 1 van beide partijen niet...dan blijft de andere partij aansprakelijk en uiteingelijk betaald de partij die wel betaald zijn/haar prijs daarvoor...dus gewoon voor beiden partijen.
Alle reacties Link kopieren
quote:Bagheera schreef op 30 oktober 2009 @ 11:00:

[...]





Omdat de schuldeisers de weg van de minste weerstand bewandelen. Vrouw is door het huwelijk in gemeenschap van goederen ook geheel aansprakelijk voor de schulden en het kost dan minder moeite het bij haar te halen.



Echt, ik pleit voor meer voorlichting bij het huwelijk. Ze zouden je bv een folder moeten meegeven bij de ondertrouw waarin beschreven staat wat de gevolgen (kunnen) zijn van trouwen in gemeenschap van goederen en van huwelijkse voorwaarden.



Volkomen mee eens. Al betwijfel ik of het helpt. Ik vertelde dit aan vrienden die gaan trouwen, maar ze vonden huwelijkse voorwaarden niet passen bij hoe zij in hun huwelijk willen gaan staan, ze wilden graag alles delen. Het is blijkbaar niet romantisch genoeg je zaken goed te regelen



Als de relatie verslechtert (en dat is meestal aan de hand als je gaat scheiden) kan samen delen natuurlijk heel gemakkelijk veranderen in de ander proberen te treffen. Of in "samen de afgrond in".
Alle reacties Link kopieren
heel veel baat bij gehad 3 jaar in van budgetbeheer gezetenvan het gkb (salaris gaat naar hun toe en ik kreeg weekgeld), ik heb een maatschappelijkwerkster gehad ( en dat moest toen van de kredietbank die fugeerde als een soort tussenpersoon tussen mij en de kredietbank ze had ook totale inzicht in mijn financien en als ik extra geld nodig had moest ik haar bellen,en dan belde zij de kredietbank voor mij om het over te maken)die met mij meekeek hoe ik in de fouten kwam,en het kon voorkomen je moet je wel aan de regels houden zoals niet op afbetaling kopen ,nieuwe schulden maken enz ,ik kon gewoon nog roken,wasdroger gebruiken (ging bv de kachel wat lager,en in de zomer hing ik het buiten) bellen en ja ik moest mijn abonementen opzeggen(maar ja is ook logisch toch?) ja je moet gaan inkrimpen maar ja daar krijg je wel wat weer voor terug!een nieuwe start en niet meer wakker liggen van rekeningen en ellende, ik raad jou aan om naar het imw(die hebben schuldhulpverlening en werken vaak samen met het gkb ) te gaan en daar een maatschappelijkwerkster te zoeken die jou kan helpen met budgeteren ,en die zaakjes voor jou regelt voor als het fout gaat met de gkb en jou begeleid ,echt doen!!!
Alle reacties Link kopieren
hallo,

zolang je nog in het voortraject zit in de schuldhulpverlening, zal er geen contact opgenomen worden met de schuldeisers. Tenzij er sprake is van ontruiming of afsluiting, of beslag op de inboedel. In het voortraject, zal er een stabiele situatie moeten komen op alle levensgebieden. het inkomen-uitgave plaatje moet op orde zijn, vermogen moet ten gelde gemaakt zijn tbv de schuldeisers.

voor de een is deze periode 1 maand, voor de ander een half jaar, weer een ander doet er 2 jaar over om een stabiele situatie te creeren. Als dit gebeurt is,, dan pas zal het minnelijk traject opgestart worden en er dus daadwerkelijk contact gezocht worden met de schuldeisers.
Alle reacties Link kopieren
quote:reglisse schreef op 29 oktober 2009 @ 20:55:

Blijft die duizend euro over nadat je 3 jaar in een vrijwillige regeling bent geweest? Want voor een verschil van 1000 euro lijkt een wettelijk traject me best ingrijpend. De bewindvoerder etc. kosten ook geld, dus dan los je minder af. Ik weet niet hoe je financiële situatie is, maar 3 jaar onder bewind voor een verschil van 1000 euro lijkt me best wel heftig en niet helemaal in verhouding. Het is ook psychisch best zwaar, om steeds onder controle te staan. Wordt bij de vrijwillige regeling ook al je post opengemaakt? Misschien kun je van iemand hulp krijgen alles eens door te rekenen? Hoe lang zou je na afloop nog op hetzelfde niveau moeten blijven zitten om ook die 1000 euro af te lossen?



Daarnaast is het misschien wel goed om je bewust te zijn dat het hoe dan ook erg zwaar is. De uitvalspercentages zijn hoog. Maar je klinkt heel gemotiveerd, en ik hoop echt dat het je lukt. In sommige gemeentes is een cursus budgetteren verplicht, maar als dat niet zo is lijkt het me toch iets om naar te informeren. Het kan best confronterend zijn (soms moet je bijvoorbeeld al je bonnetjes meenemen en aanstrepen wat nu echt nodig was en wat niet), maar het helpt wel.



Tot slot kun je misschien uitkijken naar een andere budgetbeheerder? Binnen de kredietbank overstappen naar een andere contactpersoon of misschien het budgetbeheer aan een andere organisatie overlaten? Soms doet maatschappelijk werk ook aan schuldhulpverlening. Ik weet niet of dat mogelijk is, en er zullen misschien ook wel kosten aan verbonden zijn. Let wel op met wie je in zee gaat, er zijn wat schandalen geweest van bedrijfjes die er met het geld vandoor gingen en niets afbetaalden.



Daarnaast staat me iets bij dat een kredietbank in principe contact op zou moeten nemen met dingen als waterbedrijf, elektriciteit, huisbaas etc., omdat je volgens mij niet afgesloten mag worden als je in een regeling zit. Misschien kun je hen daar nog eens aan herinneren, of het zelf doen?



Heel verhaal geworden zo, ik hoop dat je er iets aan hebt. Knap in ieder geval dat je deze stap genomen hebt!



Jeetje, vandaag het topic even niet bekeken, en wat een boel reacties! Super...

Ja ik vraag me ook af of het voor die laatste 1000 euro schuld nog wel nodig is het wettelijke traject in te gaan. Liever zou ik het zelf proberen of met hulp van een andere instantie. Goed dat je aangeeft dat er ook gerommeld word. Ik zal er extra op letten.

Thanks!
Alle reacties Link kopieren
quote:jessy schreef op 29 oktober 2009 @ 22:36:

Hompeltje, je moet niet bij de GKB zijn, maar hier



Succes!Ja en dan klik ik op de zoekfunctie op mijn woonplaats en kom ik weer bij dezelfde GKB uit.
Alle reacties Link kopieren
quote:dekbed schreef op 30 oktober 2009 @ 20:28:

hallo,

zolang je nog in het voortraject zit in de schuldhulpverlening, zal er geen contact opgenomen worden met de schuldeisers. Tenzij er sprake is van ontruiming of afsluiting, of beslag op de inboedel. In het voortraject, zal er een stabiele situatie moeten komen op alle levensgebieden. het inkomen-uitgave plaatje moet op orde zijn, vermogen moet ten gelde gemaakt zijn tbv de schuldeisers.

voor de een is deze periode 1 maand, voor de ander een half jaar, weer een ander doet er 2 jaar over om een stabiele situatie te creeren. Als dit gebeurt is,, dan pas zal het minnelijk traject opgestart worden en er dus daadwerkelijk contact gezocht worden met de schuldeisers.Dat contact met schuldeisers is geweest. De grootste schuldeiser gaan iet akkoord met het voorstel.
Alle reacties Link kopieren
dus wordt het een aanvraag WSNP. je moet proberen om de schulden die er zijn, los te zien van de vaste lasten, dus budgetbeheer en de aanvraag minnelijke regeling/wsnp. dat achterstanden van de schulden oplopen is voor de regeling geen probleem. Belangrijk is, dat de normale vaste lasten, betaald blijven. en is snap heel goed dat het erg frusterend is, dat schulden oplopen, dat je brieven krijgt, deurwaarders aan de deur etc. maar de gkb moet ergens een streep trekken, om een goed overzicht te krijgen van je fiananciele situatie. Daarbij kan het inderdaad voor je gevoel overkomen dat er niks gedaan wordt, maar dat is niet zo!!!!!!
Alle reacties Link kopieren
De WSNP durt 3 jaar OF tot je de schulden volledig hebt afbetaald. Je hoeft er dus niet perse 3 jaar in te zitten.



De WSNP is het vervolg op een minnelijk traject en gaat idd via het GKB of via de Stadsbank (ligt aan waar je woont)



Alle schulden die nu worden gemaakt door jou of het GKB gaan daar ook in mee.



Het is idd best heftig. Je post wordt gelezen en er zit constant iemand op je nek die meekijkt of je geen fouten maakt (nieuwe schulden, criminele activiteiten e.d)



Maar goed na 3 jaar ben je wel schuldenvrij.



Over de fouten van het GKB kan ik niet veel meer zeggen dan officiële klachten indienen en blijven praten met je contactpersoon.

Stuur alle schuldeisers en bedrijven waarvan de rekeningen fout lopen een brief dat je een aanvraag schuldhulp hebt gedaan.

Budgethulp moet een coach zijn en geen rekening-overnemend "bedrijf".

Vraag daarom of je wel via hen schuldhulp kan blijven krijgen maar dat je graag jouw eigen rekeningen weer wil gaan betalen.

Eventueel met hulp van een maatschappelijk werker.
If you want to tell people the truth, make them laugh, otherwise they`ll kill you
Alle reacties Link kopieren
Ik heb nu een voorstel neergelegd bij het GKB een lening af te sluiten bij hen voor het restbedrag. Zo hoop ik in 1 keer alle schulden af te kunnen lossen en slechts als enige schuldeiser het GKB over te houden. Als ik meer weet horen jullie het.



UPDATE:

GKB gaat niet akkoord. Te weinig afloscapaciteit. Zucht.
Alle reacties Link kopieren
We zijn eruit! Mijn lieve ouders nemen de restschuld over. Dwz... ze lossen alles wat nog openstaat af. Ik kan dan weg bij het GKB. Mijn ouders gaan mijn geld beheren en nemen de taken van GKB daarmee in feite over. De schuld word aan hen afgelost wat betekend... geen mega rentes meer. Geen deurwaarders, geen afsluitingen en domme acties van het GKB. Ik ben blij... al vind ik het triest dat het GKB zo slecht hulp verleend!

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven