Geld & Recht alle pijlers

Zijn onze financien eerlijk geregeld? Verschil in vermogen.

10-09-2022 10:28 529 berichten
Alle reacties Link kopieren Quote
Ik heb even advies nodig van een onpartijdige partij. Disclaimer: ik weet dat ik het beste informatie kan inwinnen bij een financieel adviseur of notaris, maar dat wil ik niet achter de rug van mijn partner om doen. De situatie is als volgt:

Ik heb 10 jaar een relatie met de vader van mijn 2 jonge kinderen (peuter en baby). We hebben een koophuis, waarvan we in het begin naar rato van ons salaris de hypotheek afbetaalden. Partner heeft een goede opleiding gehad en vervolgens een baan gehad waar hij enorm veel verdiende (ik hou het een beetje vaag ivm herkenbaarheid). Hierdoor heeft partner na een aantal jaar onze volledige hypotheek af kunnen betalen.

Partner heeft z'n spaargeld slim belegd in vastgoed en van de rente kunnen we nu makkelijk leven. Hij is daarom gestopt met werken, zodat hij volop kan genieten van onze jonge kinderen. Tijdens de corona crisis ben ik mijn baan verloren. Ik had een creatief beroep, waarmee ik nooit enorm veel verdiende maar wel altijd een eerlijke bijdrage kon leveren aan ons huishouden. Omdat het eigenlijk heel goed beviel dat ik ook meer thuis was, hebben we gezamenlijk besloten dat we allebei voorlopig niet meer gaan werken. We vullen onze dagen nu dus met onze kinderen en andere familie, hobby's, dingen in en om het huis en vooral veel reizen. Heerlijk en ik ben iedere dag dankbaar hiervoor. Op termijn willen we vrijwilligerswerk gaan doen en misschien een b&b beginnen (meer als tijdverdrijf dan om nog meer geld te verdienen).

In ons samenlevingscontract staat opgenomen dat ons huis voor een klein percentage van mij is (het percentage wat ik heb afbetaald) en voor de rest van mijn partner. Daarnaast staat er in het contract dat mijn partner mij 250 euro per maand betaalt zolang ik niet werk en dus geen inkomen heb. Dit bedrag spaarde ik maandelijks voor mezelf toen ik nog een eigen inkomen had en dat zou ik dus anders mislopen. Dit bedrag is puur bedoelt voor mij om te beleggen zodat ik ook eigen vermogen opbouw en een spaarpotje heb mochten we bijvoorbeeld uit elkaar gaan. Ik heb trouwens ook een privé spaarrekening waar zo'n halve ton opstaat, dit heb ik gedurende mijn leven zelf gespaard van mijn salaris.

Ik dacht dat we dit zo goed hadden vastgelegd.. Maar ergens wringt er iets bij mij. Onze financiën zijn altijd strikt gescheiden geweest. Partner wil niet trouwen, omdat hij de toegevoegde waarde niet ziet en niet zit te wachten op het betalen van partneralimentatie mochten we ooit uit elkaar gaan. Hij vindt niet dat ik dan recht heb op het geld waar hij altijd zo hard voor gewerkt heeft en zuinig voor geleefd heeft. Verstandelijk snap ik dit, maar gevoelsmatig niet. Veel dagelijkse financiële keuzes maken we samen: budgetten, waar we wonen, vakanties etc en ik help hem met zijn vastgoedportfolio. We hebben samen veel bezichtigingen gedaan en als er bijvoorbeeld iets gerepareerd of schoongemaakt moet worden dan help ik ook mee. Begrijp me niet verkeerd, hij doet 98% van het werk en heeft ook een zwaardere mentale belasting, omdat het dus uiteindelijk zijn geld is. We hebben samen ook een plan gemaakt voor de toekomst zodat we zoveel mogelijk kunnen sparen en beleggen en we dus allebei niet meer hoeven te werken. Belangrijk om te weten is dat we echt geen miljoenen inkomsten hebben, maar net genoeg om bescheiden luxe van te leven. We wonen in een gewoon huis en rijden een gewone auto.

Wat bij mij wringt, is dat mijn partner zijn financien goed voor elkaar heeft en ieder jaar meer vermogen opbouwt. Hij heeft zijn toekomst veilig gesteld. Maar als we uit elkaar zouden gaan, hou ik er niet veel aan over en kan ik weer onderaan beginnen. Omdat we niet getrouwd zijn, heb ik nergens recht op. Wat waarschijnlijk ook eerlijk is want hij heeft inderdaad keihard gewerkt hiervoor en ik heb op financieel gebied niet veel ingebracht. Dus zolang we samen blijven heb ik een prachtig leven, maar mocht hij me op een dag op straat zetten dan wordt het een ander verhaal. Ik merk dat dit als een soort donkere wolk boven mijn hoofd hangt en dat ik hierdoor een soort teamgevoel mis. Als ik dit met hem bespreek snapt hij het wel en probeert hij me gerust te stellen dat hij altijd zal zorgen voor bijvoorbeeld een dak boven mijn hoofd (en dat van z'n kinderen natuurlijk). Maar hij zegt ook dat ik niets te klagen heb, omdat ik nu een goed leven heb en als het niet bevalt kan ik ook gewoon een baan zoeken. Wat natuurlijk helemaal waar is, alleen hebben we dan niet meer zoveel vrijheid zoals nu.

Ik heb bedacht dat ik mijn spaargeld kan gebruiken om me in te kopen in zijn vastgoed investeringen. Ik zou dan op papier 2% eigenaar zijn. Is dit een goed idee?

Sorry, het is een lang verhaal geworden. Ik hoop hier wat eerlijke meningen te lezen. Heb ik het goed voor elkaar en ben ik een luxe prinses die zeurt of doe ik mezelf te kort en zit ik straks mogelijk met een probleem?

Wat vinden jullie?

Totaal aantal stemmen: 199

Je hebt het goed voor elkaar en je zeurt (39%)
Je bent niet erg zakelijk en zit ooit mogelijk met een probleem (61%)
Alle reacties Link kopieren Quote
Je neemt wel een risico. Als jullie uit elkaar gaan heb je nooit eigen inkomen gehad. En dus geen werkervaring.
Toch een parttime baan zoeken? Zodat je ook op eigen benen zou kunnen staan.
Alle reacties Link kopieren Quote
Dus eigenlijk leef je al jaren op de zak van iemand anders en ben je verongelijkt dat je dat niet meer zal kunnen doen als jullie ruzie krijgen.

Sorry, maar de jaren 50 van de vorige eeuw zijn echt voorbij.
jo12345 wijzigde dit bericht op 10-09-2022 11:53
17.95% gewijzigd
Alle reacties Link kopieren Quote
Ik zou een baan zoeken. Nu ben je helemaal afhankelijk van wat partner heeft opgebouwd. Het maakt daarbij eigenlijk niet zo veel uit hoe hij in zijn onderhoud voorziet: jij kunt je eigen broek niet ophouden en bouwt geen pensioen op. Daar zou ik me niet senang bij voelen.
Alle reacties Link kopieren Quote
Ja jij loopt potentieel een enorm risico.

Ik zou een baan zoeken.
Alle reacties Link kopieren Quote
Je hebt het nu goed voor elkaar maar zit later mogelijk met een probleem.

Of jij zakelijk bent doet er weinig toe, je partner heeft dit zakelijk goed bekeken en het voor zichzelf goed geregeld. Ik zie niet in wat je daaraan wil doen? Hij studeerde, hij verdiende meer, hij betaalt meer. waarom zou jij er dan warmer bij moeten zitten als je ooit uit elkaar gaat? Ik zou het zelf niet prettig vinden en nooit zo afhankelijk willen zijn van mijn partner. Je werkt niet, bouwt dus niets op: niet financieel en niet qua werkervaring.
Inkopen in zijn bedrijf: als jullie uit elkaar gaan ben je dus alsnog afhankelijk van hem. Als zijn vastgoed keldert, dan het jouwe ook?
~ Whatever it is you're seeking won't come in the form you're expecting ~
Zijn vermogen maakt het mogelijk dat jij een prima leven hebt zonder te hoeven werken. Dat is een enorme luxe positie.
Dat jij, zouden jullie uit elkaar gaan, weer je eigen broek op moet houden, lijkt me niet meer dan normaal. Uiteraard zal er (ruime) kinderalimentatie voor de kinderen. En je hebt spaargeld voor een nieuwe start uit de 250 euro per maand regeling. Ik denk dat je echt geen recht tot klagen hebt.
Maak je je zorgen om je financiële toekomst, dan kun je weer gaan werken en je volledige salaris sparen/investeren voor het geval je alleen zou komen te staan.
Je kunt andere afspraken maken, maar het wordt sowieso lastig als jullie uit elkaar gaan, want dan zul je lang van de arbeidsmarkt zijn geweest en hoewel je wellicht alimentatie zult krijgen zul je het misschien niet met niet werken af kunnen.

Het is eerder zo dat je het nu boven verhouding goed hebt.
Alle reacties Link kopieren Quote
Poeh, eerlijk gezegd, wat een luizenleventje heb jij zeg! Je leeft op de zak van je partner. Een halve ton spaargeld is ook best veel.
Maar als je je allemaal zo’n zorgen maakt: ga dan een baantje zoeken en ga dat sparen en maak jezelf verantwoordelijk voor je eigen toekomst zonder hem.

En wat is er vastgelegd in het geval dat hij overlijdt?
De term: "help" in caps-lock als topic-titel is over het algemeen omgekeerd evenredig aan de ernst van het betreffende probleem.
Ik zou niet geaccepteerd hebben dat je maar voor een klein deel eigenaar bent van het huis waar jullie wonen.

Als het uitgaat dan kan hij je xo op straat zetten. Je hebt geen inkomen dus kan da niet particulier huren.

Ik hoop voor je dat je staat ingeschreven bij een woningbouw vereniging.

Hij zegt nu wel dat hij dan voor een huis voot je zal zorgen masr wie zegt dat hij dat dan echt doet.

Dat hij niet wil trouwen is een hele goede indicatie van dat hij Jr niet zo veel gunt.

Hoe zuur zou het zijn als hij meerdere panden heeft en jij weer bij je ouders in moet trekken of met geluk een loting flatje vindt in ern achterstandswijk.

Ik zou eisen dat de huidige woning op jouw naam komt. Hij red zich wel als huj nu al meerdere panden kan betalen.

Als je niet werkt bouw je ook geen pensioen op. Hij heeft straks genoeg inkomsten uit zijn opgebouwde vermogen zodat hij geen pensioen van een pensioenfonds nodig heeft. Maar hoe zit het met jou?

Die 250 euro per maand is erg karig.
I
Ik vind dat je sowieso op deze manier een risico neemt al is het alleen maar omdat je niets opbouwt aan pensioen en dergelijke.

Zolang als het goed gaat is het goed, maar inderdaad als jullie uit elkaar gaan, waar blijf jij dan? Heb jij dan nog recht op iets of ben je dan een soort van overgeleverd aan zijn goede wil. Als hij bij jou weg wil zal hij zich schuldig voelen en je goed achter laten, maar als jij ooit bij hem weg wil, reageert hij dan nog zo?

En wat gebeurt er met zijn kapitaal als hij overlijdt? Val jij dan terug in bijstand omdat je niets hebt om op terug te vallen?

Ik weet niet hoe oud je kinderen zijn. Als zij op school zitten ben je ook een zekere vrijheid kwijt. Dus je zou ook een baan kunnen zoeken tijdens schooltijden.
Schrijf je in elk geval in voor de woningbouw.
Wow... bijzondere denkwijze. Je bent gestopt met werken en leeft een luxe leven nu van het geld van je partner en als jullie ooit uit elkaar zouden gaan wil je naast die 250 euro per maand die je nu vrij kunt sparen zonder werken ook nog extra geld meenemen dat dus van je partner is?

Ik zou zeggen ga gewoon terug werken als je je zo'n zorgen maakt dat je je eigen broek op kunt houden en de kosten naar rato deelt en dan als je uit elkaar gaat heb je meer recht van spreken.
Alle reacties Link kopieren Quote
Alternatief zou je kunnen afspreken dat er per jaar dat jullie samen zijn jij voor een X% van het vermogen en/of huis mede eigenaar wordt ofzo.

In het kader van samen leven, samen kinderen hebben en samen genieten van jullie geluk zou zoiets ook een prima afspraak zijn. Maar als je partner dat niet wil houdt het op.

Maar dan zou ik dus wel voor jouzelf en jouw toekomst en zekerheid gaan zorgen, net zoals jouw partner voor hemzelf zorgt. Met een baan kun je én heel veel sparen én bouw je werkhistorie én pensioen op. Allemaal verstandig.
Alle reacties Link kopieren Quote
Dumptiedum schreef:
10-09-2022 11:57

Ik weet niet hoe oud je kinderen zijn. Als zij op school zitten ben je ook een zekere vrijheid kwijt. Dus je zou ook een baan kunnen zoeken tijdens schooltijden.
Hoezo? De vader werkt niet, hij kan toch gewoon voor de kinderen zorgen?
TO kan gewoon lekker aan het werk om haar eigen geld te verdienen.
Alle reacties Link kopieren Quote
Hij zegt nu dat hij altijd zal zorgen dat je een dak boven je hoofd hebt. Ik denk dat 9 van de 10 mannen die dat beloven dat uiteindelijk toch niet doen.

Ik zou daarom gaan werken. Je eigen inkomen en pensioen is belangrijk, lijkt me.
Ik snap dan ook niet dat je hiermee akkoord gegaan bent en helemaal gestopt bent met werken.
Ik zie dat niet als luxe eigenlijk, maar ik vind het altijd een domme beslissing om te stoppen met werken wanneer je zelf niet vermogend bent. Niks luxe aan.
Alle reacties Link kopieren Quote
jo12345 schreef:
10-09-2022 11:59
Hoezo? De vader werkt niet, hij kan toch gewoon voor de kinderen zorgen?
TO kan gewoon lekker aan het werk om haar eigen geld te verdienen.
Dit!

Geen zorgen om kinderopvang, gewoon lekker gaan werken.
Alle reacties Link kopieren Quote
Positive_vibes schreef:
10-09-2022 11:58
Alternatief zou je kunnen afspreken dat er per jaar dat jullie samen zijn jij voor een X% van het vermogen en/of huis mede eigenaar wordt ofzo.

In het kader van samen leven, samen kinderen hebben en samen genieten van jullie geluk zou zoiets ook een prima afspraak zijn. Maar als je partner dat niet wil houdt het op.
Dan wordt TO dus een soort van veredelde sugarbaby die zich laat betalen voor haar gezelschap.
Ik vind het heel moeilijk te begrijpen waarom jij niet werkt want in mijn ogen heb jij juist de ideale uitgangspositie. Je man is thuis dus je hoeft niet te puzzelen met tijden, ophalen en wegbrengen van de kinderen, BSO, oppas etc en waardoor je geen rekening hoeft te houden met begin- en eindtijd van je werk en reistijd. Alle vaste lasten zijn financieel al gedekt dus je kan precies de baan nemen die je leuk vindt, zonder af te wegen of het wel voldoende verdient om een beetje leuk van te kunnen leven, aangezien het grootste deel naar je spaarrekening zal gaan. Het aantal uren is daarom ook volledig vrij in te vullen. En wil je, los van het financiële aspect, ook niet graag iets voor je zelf? Het lijkt mij best intens om beide niet te werken en iedere dag samen thuis te zijn.
Rosalind* schreef:
10-09-2022 11:52
En je hebt spaargeld voor een nieuwe start uit de 250 euro per maand regeling. Ik denk dat je echt geen recht tot klagen hebt.
Stel dat ze over 10 jaar uit elkaar gaan.

12 × 250 x10 is 30.000 euro.

En als het na 5 jaar is maar 15.000.

Dat is nou niet echt een enorm bedrag waar ze veel mee kan.

To zou natuurlijk een baan kinnen zoeken.

Maar de vraag is of hij dat wel leuk zou vinden. Dan kan ze niet meer mee naar bezichtigingen. Da kan ze niet meer helpen in zijn panden. Dan kan ze niet meer samen met hem reizen.

Waarschijnlijk vindt hij zijn leven er dan ook niet leuker op worden . Dus hij mag de moeder van zijn kinderen best wel laten zien dat hij haar waardeert door financieel ook goed voir haar te zorgen.
jo12345 schreef:
10-09-2022 11:59
Hoezo? De vader werkt niet, hij kan toch gewoon voor de kinderen zorgen?
TO kan gewoon lekker aan het werk om haar eigen geld te verdienen.
Als de kinderen peuters/baby's zijn hoef je geen rekening te houden met schooltijden, met vakanties en dergelijke. Je kan dus, als je niet werkt gaan en staan waar je wilt, op vakantie wanneer je wilt, naar een pretpark wanneer je wilt en ga zo maar door.

Zodra de kinderen op school zitten houdt die vrijheid op, je hebt je dan immers te houden aan schooltijden, schoolvakanties enzo.

Aangezien TO het over jonge kinderen heeft en ze hun vrijheid niet wil opgeven stelde ik deze vraag. Die vrijheid houdt op als de kinderen naar school gaan. Mocht ze dan wel nog een bepaalde vrijheid willen kan ze een baan onder schooltijd zoeken.
Dan houdt ze de vrijheid na schooltijd en de vakanties..
Alle reacties Link kopieren Quote
Je klinkt verongelijkt.
Of het oneerlijk is doet niet terzake. Je partner heeft zijn schaapjes op het droge en jij niet.
Zorg dat je het financieel voor jezelf goed geregeld krijgt. Zoek een baan. Dat moet niet al te moeilijk zijn. Kinderopvang hoef je in elk geval niet te regelen.
Hoe dan ook, mensen die slim zijn met geld, zijn dat met een scheiding meestal ook.
Positive_vibes schreef:
10-09-2022 12:00
Dit!

Geen zorgen om kinderopvang, gewoon lekker gaan werken.
Of wel deels kinderopvang, er is toch geld genoeg?
Alle reacties Link kopieren Quote
Velvetlady schreef:
10-09-2022 11:56
Ik zou niet geaccepteerd hebben dat je maar voor een klein deel eigenaar bent van het huis waar jullie wonen.

Als het uitgaat dan kan hij je xo op straat zetten. Je hebt geen inkomen dus kan da niet particulier huren.

Ik hoop voor je dat je staat ingeschreven bij een woningbouw vereniging.

Hij zegt nu wel dat hij dan voor een huis voot je zal zorgen masr wie zegt dat hij dat dan echt doet.

Dat hij niet wil trouwen is een hele goede indicatie van dat hij Jr niet zo veel gunt.

Hoe zuur zou het zijn als hij meerdere panden heeft en jij weer bij je ouders in moet trekken of met geluk een loting flatje vindt in ern achterstandswijk.

Ik zou eisen dat de huidige woning op jouw naam komt. Hij red zich wel als huj nu al meerdere panden kan betalen.

Als je niet werkt bouw je ook geen pensioen op. Hij heeft straks genoeg inkomsten uit zijn opgebouwde vermogen zodat hij geen pensioen van een pensioenfonds nodig heeft. Maar hoe zit het met jou?

Die 250 euro per maand is erg karig.
I
Karig? Als hij het huis grotendeels betaald heeft, is het dus van hem. Haar deel is vastgelegd, dat geld krijgt ze dus ook mocht het uitgaan. Ze leeft nu, op zijn kosten, een prima luxe-leven. Ze krijgt naast dat luxe-leven ook nog spaargeld. En niet willen trouwen, ik heb ook nooit willen trouwen. Zegt echt niets over de liefde hoor. Als je uit elkaar gaat is het enige waar je verantwoordelijk voor bent je gezamenlijke kinderen.
~ Whatever it is you're seeking won't come in the form you're expecting ~

Gebruikersavatar
Anonymous
Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn

Terug naar boven