Hoe krijg ik mijn peuter aan het avondeten?

03-09-2020 22:03 120 berichten
Onze peuter van 2,5 eet slecht avondeten. Groente sowieso niet. Pizza, patat, pannenkoeken en pasta gaan er goed in (pasta niet altijd). Vlees wel redelijk en gebakken aardappels. Maar groente wil hij absoluut niet. Vaak probeer ik hem nog wat komkommer en tomaatjes aan te bieden voor het eten. Daar eet ie heel af en toe wat van. Maar ik vind het nogal frustrerend. Vooral omdat hij klein is en binnen de curve aan het afbuigen is (qua groei, niet qua gewicht). Het consultatiebureau maakt zich daar nog geen zorgen over.
Overdag eet ie wel redelijk. Yoghurt met muesli, fruit en ongeveer 2 boterhammen.
Iemand nog tips om hem in de avond aan het eten te krijgen? Ik kan het niet naar binnen drukken. Hij moet wel altijd aan tafel zitten van ons, of hij nou eet of niet.
Alle reacties Link kopieren
Pureren / door elkaar stampen?
Gemixte soep - eventueel met een paar balletjes in?
Pasta-saus?

Gooi er desnoods wat tomaat door dat het rood ziet - vooral dan bij pasta of saus - en zeg dat het tomatensaus/soep is.

Waarom zou peuter het persé "kaal" moeten eten?
Half Nederland kliedert mayo of appelmoes bij zijn groenten en aardappelen :-).


En je kan natuurlijk af en toe proberen of zo'n monkey platter met rauwe groenten als 4-uurtje werkt.
Is dit nu later?
Ik snap geen donder van het leven
Ik weet nog steeds niet wie ik ben
Alle reacties Link kopieren
choose your battles. Een kind kan acht dagen zonder eten...
Beter een half motto....
Alle reacties Link kopieren
Overigens heeft mijn ‘ik zit nog in de fase dat ik bijna alles eet’ kind echt helemaal niks met monkey platters of rauwkost. Het is niet dat ze het echt niet lust, ze vind het gewoon saai of zo. Als ik haar een stukje paprika of komkommer geef, probeert ze het, kauwt er een paar keer op, en legt het dan ergens neer om iets anders te gaan doen. Niet boeiend :proud: . Maar ik hou zelf ook echt heel erg niet van rauwkost, dus ik neem het haar niet kwalijk. Je kunt heel goed groot worden zonder rauwkost.
BroodjePindakaas123 schreef:
03-09-2020 22:12
Wat lust hij wel? Bij ons meng ik de groenten regelmatig met appelmoes want dat vind mijn peuter erg lekker.
En wanneer we rijst met groenten eten dan maak ik een een los pannetje met een visstick en water zodat ik een 'visstick sausje' over het eten van onze peuter kan doen
Getverdemme :pukey: Hoe voed ik een mens op die niets lust les 1
Geen groente? Dan ook geen patat/pizza/pannenkoeken/poffertjes/etc.

Verder kun je zelf pasta saus maken en daar verschillende soorten groenten in verwerken (in de blender: zodat de saus een gladde structuur heeft).

Dagelijks verschillende soorten groenten blijven voorschotelen. En het eten op een creatieve manier op het bordje leggen. In een smiley vorm bijvoorbeeld. Dat kan het aantrekkelijker/leuker maken.

Zelf goed eten, zodat kind ziet dat jullie het lekker vinden. En het eetmoment gezellig maken, vooral niet teveel nadruk op het (eetgedrag van) kind.

Zorgen dat kind echt trek heeft tijdens het avondeten. Gedurende de dag niet teveel snacks/tussendoortjes. Letten op de hoeveelheid suiker dat kind binnenkrijgt.
VANTA schreef:
03-09-2020 23:34
Wij maken er een spelletje van. Wil ze geen groenten eten, dan komt hongerige mevrouw play mobile met een gek stemmetje een lekker groentje uitkiezen om op te eten. Peuter schatert het uit als ze dan net op tijd dat groentje weg kan grissen en het in haar eigen mond kan proppen. Tot grote ontsteltenis van mevrouw play mobile natuurlijk.
Leuk. Bij mijn neefje hielp het heel goed als zijn speelgoed autootjes zijn groente wilden opeten. :)
Madeliefjees schreef:
03-09-2020 23:36
Vanaf 2 uur voor het eten, niks meer geven.
En dit.
Alle reacties Link kopieren
Gebruna schreef:
03-09-2020 23:12
Misschien het proberen waard: kind zelf bord/schaaltje laten kiezen.

Hier werkte dat heel goed voor mijn (regelmatige) logeetje - in dank overgenomen door de moeder.

Kind koos bij voorkeur aparte bordjes (eigenlijk waren het schoteltjes) of het 'bord met vakjes' (eigenlijk een schaal voor borrelhapjes, maar vooruit).

De truc bleek te zijn dat alles apart lag.
En misschien ook gewoon het aspect van een soort inspraak/keuze m.b.t. het eten.
Dit wilde ik ook als tip geven.

Hier wordt door onze kleuter ook beter gegeten als ze alles apart kan eten. Sowieso wil ze niet alles tegelijk op haar bord. Weet eigenlijk niet of ze het dan vies vindt, alles op één bord. Of dat het als teveel oogt. Ze schept zelf alles op, en vindt dat geweldig om te doen (en wil liefste ook voor ons opscheppen, ze zou zo de horeca in kunnen). Daarin laat ik haar, want dat maakt het eten voor haar leuk. En dat vind ik ook belangrijk; eten hoeft geen strijd te worden, en de tijd samen aan tafel vind ik een mooi moment van de dag. Zou het jammer vinden als het elke dag gepaard zou gaan met huilen en drama. Voor haar, maar voor ons allemaal eigenlijk.

Gelukkig wordt hier rauwkost goed gegeten. Verstoppen van groenten in soep en saus werkt niet, want van de structuur van saus en soep worden ze hier écht niet blij. Hopelijk werkt dat bij jou wel!

Kun je je peuter al wat mee laten helpen bij het koken? Hier werkt dat motiverend om zelf daarna te proeven.
Alle reacties Link kopieren
VANTA schreef:
03-09-2020 23:34
Wij maken er een spelletje van. Wil ze geen groenten eten, dan komt hongerige mevrouw play mobile met een gek stemmetje een lekker groentje uitkiezen om op te eten. Peuter schatert het uit als ze dan net op tijd dat groentje weg kan grissen en het in haar eigen mond kan proppen. Tot grote ontsteltenis van mevrouw play mobile natuurlijk.
:heart:
Alle reacties Link kopieren
Negeren, negeren en nooit frustreren. Die van mij bliefde de hele zooi niet. Ik kon het niet aanzien, maar mijn vriend wel. Na enkele maanden at ze groenten of het kool was. Sterker neemt ze nu liever fruit en groente mee naar (inmiddels middelbare) school dan ongezonde koeken. Vooral niet laten opjutten. Het is een fase, een fase en een fase, maar vooral ook iets waarin je poot stijf houdt.
:hug: :hug: :hug:
Hier sta ik, ik kan niet anders (zonder legpuzzels)
Alle reacties Link kopieren
Hier ook een jonge peuter die overdag prima eet, maar een beperkt repertoire heeft voor het avondeten. Groente (op sommige rauwkost na) gaat erg moeizaam, kieskeurig met vlees en ook met de koolhydraten. Vaak wil ze niet proeven, en beslist door alleen te kijken wat ze wel/niet wil. Omdat ze overdag goed eet, en ook goed fruit eet, hebben we het grotendeels los gelaten. We proberen het vooral gezellig te houden. Onderstaande tips werken bij ons soms, ene dag wel, andere niet. Dus trek ze afwisselend allemaal uit de kast, en soms lukt er iets.
- wij bepalen wat, zij bepaalt hoeveel. We zorgen dat er altijd iets is waarvan we denken dat ze het eet. Dit om het vooral gezellig te houden. Wil ze alleen stokbrood, jammer, maar het mag wel.
- als dochter te hongerig of moe is, dan hebben we standaard geschreeuw. Ze wil dan niks eten, terwijl het haar echt goed doet. Maar ze is nog te jong om het uit te kunnen leggen. Wij proberen dat dus zelf in de gaten te houden.
- vooraf rauwkost werkt soms, met sommige soorten groenten. Zeker als we het mixen met iets wat ze erg lekker vindt, zoals olijven.
- Groente pureren in soep of saus werkt goed, als ze beslist dat ze het die dag eet. Sinds kort wil ze vaak geen soep meer, maar wel pasta saus.
- Alles apart op een vakjesbord! Die werkt bij ons het beste. We zijn er achter dat zodra het door elkaar zit dochter ook de dingen die ze normaal wel eet niet wil. Ze krijgt ook van alle dingen die we eten iets op haar bord, zij beslist of ze het opeet.
- verleiden om te proeven. Dwingen werkt hier echt niet. Soms werkt de zin: eet jij maar even een boon, terwijl ik voor jou wat meer van ..... pak. Soms werkt een poppetje die haar eten komt stelen, soms werkt een 'wedstrijdje' wie het eerst zijn mond leeg heeft. Ook er aan likken, samen kijken hoe het er uit ziet (kleur, textuur) kan haar er soms toe aanzetten het toch even te proeven. Bv als de boon veel langer is dan de rest.
- dochter doet vaak lang over het eten, ze speelt en kliedert er mee. Dan mag ook, tot op zekere hoogte. We zijn er achter dat als alle dingen die lekkerder zijn op zijn, dat de groente dan soms toch met veel gegrap nog geproeft wordt.
- ze krijgt altijd een schaaltje yoghurt na het eten. Maar niet meteen als ze haar eten niet wil. Dat weet ze ondertussen ook. Ze moet eerst even wachten, bv tot ons bord leeg is. In die tussentijd is ze soms toch te bewegen om iets te proeven.
- tips die hier niet helpen maar bij anderen wel: helpen met boodschappen doen, koken, opscheppen. Doet ze met veel plezier, maar heeft helaas geen effect op het proeven.
Alle reacties Link kopieren
En bedenk dat het bordje leeg eten niet t doel moet zijn. Ze moet eten naar behoefte. Wij volwassenen zijn gewend een bord vol te scheppen en dat moet dan ook op. Niks mis mee om kind naar behoefte te laten eten. (Dus na drie happen vol? Prima, toetje en klaar). En niet toetje ontnemen als straf omdat jij vind dat ze meer zou moeten eten.
Alle reacties Link kopieren
Het is belangrijk dat hij genoeg proteïnen, vitaminen en mineralen binnenkrijgt voor de groei van spieren, botten en tanden, en genoeg energie in de vorm van koolhydraten en suikers. Dat laatste omdat een kind veel energie omzet en suiker de snelste bron is.

Op die leeftijd heeft hij nog geen last van diabetes en hoge bloeddruk; dat zijn kwalen die veel later komen en dan is het verstandig om wat meer onbewerkte producten te eten en minder bewerkte producten.

Maar dat is nu nog niet nodig. Later wordt het een enthousiast groenteneter; dat zal je zien.

Geef hem genoeg eiwitten (kwark, brood, pindakaas of desnoods Danoontje (6 gr eiwit per 100 gr) en eventueel een kindervitaminentablet, en gedraag je verder ontspannen.
En als het vuur gedoofd is komen er wolven
Smoothie met groenten erdoor
‘S ochtends fruit met groenten
Niet dwingen
Alle reacties Link kopieren
Ik weet dat men vaak zegt dat je niets moet afdwingen. Ben ik het mee eens, maar 1 hap is hier verplicht. We koken geen smerigheid, dus 1 hap proberen moet. Dat geldt natuurlijk niet voor dingen waarvan ik weet dat ze het echt niet lusten, maar als je het niet eens proeft dat weet je niet wat je afwijst.
Op die manier zijn mijn kinderen steeds meer gaan eten. 'Oh dit is toch wel lekker!'
Na die ene hap hoeven ze niet verder te eten. Als ukken (1/2) kregen ze dan soms een boterham, nu (4/5) niet meer.
Mijn ene kind was als dreumes al zo gek op groente dat ze in huilen uit kon barsten als je zelf een snoeptomaatje uit het schaaltje (dat voor iedereen was) nam.
Nog steeds lust ze alles wel zo'n beetje.

Mijn andere kind heeft een grondige hekel aan groente, toen en nu. Hij eet ze gewoon niet. Nooit. Verder is hij prima gegroeid (hij zit nu boven de 1,93, heeft een normaal postuur, nooit ziek en hij is 16). Ik hoop dat hij de komende jaren ooit nog groente leert eten, maar hij vindt de textuur gruwelijk. Ik overweeg om gedroogde groente te verpoederen en door zijn gehaktballen heen te gooien:)
Alle reacties Link kopieren
Groentes zijn gewoon vies, dus logisch dat kinderen die niet willen eten.
Vooral niet aandringen, want anders wordt eten een strijd en dat is sowieso nergens goed voor.

Ow, en vergeet het idee dat 'dingen lusten' een kwestie is van opvoeden. Er zit veel meer aanleg bij dan veel mensen (willen) denken.

Bijv het willen proeven van nieuwe dingen is karakter, geen opvoeding.

Ik lust nog steeds geen groentes, ik eet ze omdat het moet. Eén van mijn kinderen idem. De ander eet alles, wil ook alles proberen. Eng kind. :roll: Kan ook prima dingen eten die hij niet zo lekker vindt.
Onsterfelijk Verheven
Alle reacties Link kopieren
PlayingTheAngel schreef:
04-09-2020 07:49
Ik weet dat men vaak zegt dat je niets moet afdwingen. Ben ik het mee eens, maar 1 hap is hier verplicht. We koken geen smerigheid, dus 1 hap proberen moet. Dat geldt natuurlijk niet voor dingen waarvan ik weet dat ze het echt niet lusten, maar als je het niet eens proeft dat weet je niet wat je afwijst.
Op die manier zijn mijn kinderen steeds meer gaan eten. 'Oh dit is toch wel lekker!'
Na die ene hap hoeven ze niet verder te eten. Als ukken (1/2) kregen ze dan soms een boterham, nu (4/5) niet meer.
Aangezien smaak voor een groot deel bepaald wordt in je neus kun je dus ook gewoon ruiken of je iets lust of niet.
Het idee dat je niet weet wat je afwijst als je het niet geproefd hebt mag wat mij betreft wel in de prullenbak.
Onsterfelijk Verheven
Solomio schreef:
04-09-2020 08:02
Aangezien smaak voor een groot deel bepaald wordt in je neus kun je dus ook gewoon ruiken of je iets lust of niet.
Het idee dat je niet weet wat je afwijst als je het niet geproefd hebt mag wat mij betreft wel in de prullenbak.
Mijn zoon is het roerend met je eens.
Ik zou het op een gegeven moment wel gaan verplichten overigens. Niet in de peuterfase, dan zou ik eerst alle andere positieve methodes uitproberen en veel geduld hebben. Maar niet eindeloos. Ik heb een vriendin wiens 6-jarige iedere avond pannenkoeken of patat krijgt. Omdat ze verder niks lust. Moeder eet zelf normaal. Ze hebben één keer bij mijn tweelingzus gegeten (die ook kinderen heeft) en toen verwachtte ze ook dat mijn zus kant en klare pannenkoeken voor haar kind zou kopen. Maar tweelingzus had al gekookt, dus heeft ze ze zelf meegenomen. De wereld op zijn kop. Werkt ook niet bepaald motiverend voor je eigen kids om wél te eten wat de pot schaft natuurlijk. Ik had persoonlijk meteen de eet-uitnodiging ingetrokken. En misschien weer een keertje uitnodigen als je toch al pannenkoeken eet.
Alle reacties Link kopieren
Argentovivo schreef:
04-09-2020 02:06
Negeren, negeren en nooit frustreren. Die van mij bliefde de hele zooi niet. Ik kon het niet aanzien, maar mijn vriend wel. Na enkele maanden at ze groenten of het kool was. Sterker neemt ze nu liever fruit en groente mee naar (inmiddels middelbare) school dan ongezonde koeken. Vooral niet laten opjutten. Het is een fase, een fase en een fase, maar vooral ook iets waarin je poot stijf houdt.
:hug: :hug: :hug:
Groente eten alsof het kool is....
Die moet ik even verwerken vandaag...🙄
Grant me the serenity to accept the things I cannot change, courage to change the things I can and wisdom to know the difference.
Wij hebben er ook zo een. Inmiddels is de drie maar heeft eigenlijk nooit geweldig gegeten. Nu gaat er af en toe wel wat bloemkool of een spruitje ofzo in. Wij hebben er weinig aandacht aan besteed. Dan eet je niet 🤷, ook prima. Als je bij haar een strijd van gaan maken dan eet ze zeker niet.
nausicaa schreef:
03-09-2020 23:32

Wat mijn vriendin trouwens vaak deed met haar lastige groente eters, was het inderdaad door andere dingen doen. Burgers met groente, pannenkoeken waren bij hen in huis standaard roze (bietjes) of groen (spinazie). Groentefrietjes, eventueel met wat appelmoes.

Dit doet een vriendin van mij ook. Als je kind dat soort dingen eet dan is het een goede eter. Kinderen die lastige eters zijn die trappen niet in groene pannenkoeken en groentefrietjes.

Die van mij at niet eens gewone pannenkoeken (hoor ik vaker trouwens, dat kinderen geen pannenkoeken lusten) en friet alleen zonder zout.

Maar de beste tip is toch om het te laten gaan. Af en toe positief stimuleren maar meer kan je niet doen. Zelfs onze slechte eter eet nu met 5 jaar redelijk (5 hapjes avondeten en proeft veel).
Alle reacties Link kopieren
Wij zitten al wel een jaar of 2 in deze fase (zoon is 3,5) en heb alles wat hier is genoemd al geprobeerd, maar niks helpt echt. Fruit en brood eet hij wel, maar warm eten beperkt zich tot gebakken krieltjes, witte bonen in tomatensaus, erwtjes (soms ook met wortels) en slavinken. Friet en frikadel lust hij ook, ik zou bijna zeggen uiteraard, maar hij heeft ook nog nooit pizza, pannenkoeken of poffertjes geproefd. Hij wil gewoon niks proeven, ook niet als hij heeft geholpen met koken en zelfs niet als hij het lekker vindt ruiken. Dat laatste vind ik eigenlijk nog het ergste, want niks verleidelijker dan de geur van iets lekkers lijkt me.
Alle reacties Link kopieren
Bellyflop schreef:
04-09-2020 08:56
Dit doet een vriendin van mij ook. Als je kind dat soort dingen eet dan is het een goede eter. Kinderen die lastige eters zijn die trappen niet in groene pannenkoeken en groentefrietjes.

Die van mij at niet eens gewone pannenkoeken (hoor ik vaker trouwens, dat kinderen geen pannenkoeken lusten) en friet alleen zonder zout.

Maar de beste tip is toch om het te laten gaan. Af en toe positief stimuleren maar meer kan je niet doen. Zelfs onze slechte eter eet nu met 5 jaar redelijk (5 hapjes avondeten en proeft veel).
Oh, het werkt zeker niet bij alle kinderen. Maar meer als mogelijkheid tussen niet eens proberen en ‘een broccoli een kabouterboompje noemen’.

Overigens inderdaad eens met geen strijd aan gaan. Kinderen kunnen echt verrassend goed groeien op een gebrek aan groente. En als je er een strijd van maakt, heb je hem sowieso al verloren bij de meeste peuters. Ze hebben zo weinig macht over hun eigen leven, dan is je mond dicht houden een van de weinige mogelijkheden tot enige controle.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven