Kinderen
alle pijlers
Iemand hier ervaring met voortgezet particulier onderwijs?
donderdag 19 mei 2022 om 06:20
Wij overwegen onze zoon om verschillende redenen op een prive school te zetten. Wiens kinderen hebben daar ook op gezeten en wat zijn de voor en nadelen? Nadelen die ik zelf zo kan bedenken zijn de kosten. Maar goed dat weten we en dat is een keuze. Ik ben vooral benieuwd of er hier ouders zijn wiens kinderen nu of kort geleden op een particuliere middelbare hebben gezeten of nog zitten en of die daar wat over kunnen vertellen.
donderdag 19 mei 2022 om 12:57
Als het zo ‘gewoon’ is als een normale middelbare school, waarom zou je er dan in hemelsnaam 27.000 euro per jaar voor betalen?PamelaCourson1 schreef: ↑19-05-2022 11:50Bij mijn dochter is het helemaal geen shitload aan begeleiding. Ze heeft gewoon een mentor zoals op elke middelbare school en ze kunnen steunuren krijgen als een vak niet goed gaat. Gewoon bijles dus, iets wat heel veel middelbare scholieren hebben maar dan op school zelf. En dat gaat van je studieuren af waarin ze huiswerk maken, dus het kan zijn dat ze dat dus toch thuis moeten doen na een schooldag waarop ze van 8 tot 6 de deur uit zijn. Als je dat een diploma kopen noemt…
donderdag 19 mei 2022 om 13:13
fashionvictim schreef: ↑19-05-2022 12:17Feitelijk is particulier onderwijs speciaal onderwijs in een duur jasje. De kinderen die erop zitten zouden zonder rijke ouders in veel gevallen in het speciaal onderwijs eindigen omdat ze meestal een vorm van ontwikkelingsstoornis of leer stoornis hebben.
Ben ik er tegen? Ik vind het geen goede zaak dat je met voldoende geld je kind met een rugzakje goed onderwijs kunt laten volgen terwijl zonder geld datzelfde kind zo goed als zeker afglijdt.
Weerhoudt me dat ervan om voor mijn eigen kinderen dat particuliere onderwijs te laten volgen als dat nodig is? Nee.
Bijna nooit met jou eens maar nu wel.
donderdag 19 mei 2022 om 13:18
donderdag 19 mei 2022 om 13:20
Mijn zoon zit momenteel op het Luzac college. Hij is begonnen op een andere school, maar na twee jaar bleek dit echt geen goede match. Hij deed vwo, maar verveelde zich stierlijk en veel mogelijkheden tot extra uitdagen en verdiepen waren er niet (ondanks plus profiel etc). Hij werd er echt een beetje depressief van, dus hebben we besloten hem naar het Luzac te laten gaan.
Hier is die ruimte voor verdiepen en versnellen er wel en hij zit nu weer lekker in zijn vel. Hij zit daar nu voor het tweede jaar en doet volgend jaar examen. Wij zijn echt heel tevreden. Fijne en betrokken docenten en veel aandacht voor de leerlingen.
Het kost je een rib uit je lijf, maar als het kan en jouw kind redt het om wat voor reden niet op een reguliere school zou ik het absoluut aanraden!
Hier is die ruimte voor verdiepen en versnellen er wel en hij zit nu weer lekker in zijn vel. Hij zit daar nu voor het tweede jaar en doet volgend jaar examen. Wij zijn echt heel tevreden. Fijne en betrokken docenten en veel aandacht voor de leerlingen.
Het kost je een rib uit je lijf, maar als het kan en jouw kind redt het om wat voor reden niet op een reguliere school zou ik het absoluut aanraden!
donderdag 19 mei 2022 om 13:22
? Misschien kan je de motivatie opbrengen nog een keer te lezen wat ik schreef?
donderdag 19 mei 2022 om 13:23
Ik haal dit er even uit. Het is toch gek om de verschillen in cijfers tussen het schoolexamen en het centraal schriftelijk te verklaren doordat de scholieren niet meer leerden.S-Groot schreef: ↑19-05-2022 10:52Interessant artikel.
Bij particuliere scholen staat de helft van alle vwo-afdelingen onder intensief toezicht van de Onderwijsinspectie. Aanleiding is het te grote verschil tussen de cijfers die gegeven worden voor het schoolexamen en voor het centraal schriftelijk.
“Ook wij vinden de verschillen te groot”, zegt Rens Koole van Luzac. "Onze leerlingen zijn buitengewoon calculerend bezig. Als ze een hoog cijfer voor het schoolexamen hadden, werkten ze gewoon minder hard voor het centraal schriftelijk. Nu moeten ze met strengere schoolexamens harder werken en dat doen ze ook, de resultaten voor het centraal schriftelijk stijgen.”
Als de schoolexamens gewoon een normaal niveau hebben dan leer je de stof dus daarvoor en dan is dat niet zo maar ineens weg tijdens het centraal schriftelijk examen. Ik zat op een gewone middelbare school en ik ging met allemaal achten en negens het centraal schriftelijk in, heb niet meer geleerd en haalde nog steeds prima cijfers omdat ik de materie gewoon wist vanuit het leren voor de schoolexamens. Dus als je op je schoolexamens allemaal achten en negens haalt en op het centraal schriftelijk ineens een drie dan denk ik wel dat de schoolexamens te makkelijk zijn.
donderdag 19 mei 2022 om 13:27
Voornu schreef: ↑19-05-2022 12:45Die intrinsieke motvatie zal mij worst wezen, had ik ook niet en dat doet er ook weinig toe wat mij betreft. Er is nou eenmaal leerplicht, een diploma wat gehaald moet worden vanwege de vele voordelen en meer ook niet.
Intrinsieke motivatie vind ik echt een lachertje voor iets wat al van jongs af aan gewoon een verplichting is. Het is meegenomen als een kind een bepaald vak leuk vindt en er meer over wil weten, maar dat is het dan ook. Pas bij vervolgonderwijs (mbo, hbo, uni), iets waar een kind voor kiest, mag je misschien iets meer (intrinsieke) motivatie verwachten.
Het eerste lijkt me je standpunt. In de tweede dikgedrukte zin geef je aan dat je intrinsieke motivatie een lachertje vindt voor verplichte dingen. Als je niet bedoelt dat die twee niet samengaan, vertel dan eens wat je wel bedoelt?
Edit:
Laat ik zelf ook duidelijk zijn; Als kind hoef je heus niet elk vak leuk te vinden, maar als je gemotiveerd bent iets van je toekomst te maken, dan neem je dat vak op de koop toe en haal je je motivatie uit iets anders dan pure interesse voor het vak; namelijk je eigen toekomst.
donderdag 19 mei 2022 om 13:39
Wat een vooroordelen toch. Ik heb vroeger op het Luzac gezeten omdat ik op het reguliere voortgezet onderwijs niet goed uit de verf kwam (hoogbegaafd ook nog, kan ik ook aanvinken maar daar was vroeger veel minder aandacht voor op school). Heb ervaren dat het onderwijs kwalitatief goed was en er was veel meer aandacht voor de leerlingen dan op een 'normale' school. Docenten waren bevlogen.
Daarna heb ik twee academische opleidingen succesvol afgerond, waarvan een cum laude. Zonder extra begeleiding overigens.
Nu twee kinderen die ook hoogbegaafd zijn (ja, officieel getest) en waarbij er een ook extra ondersteuning in het 'leren leren' nodig heeft. Wij kopen dit nu dan ook extern in. Scheelt weer, hoeft hij straks niet naar een dure particuliere school
Daarna heb ik twee academische opleidingen succesvol afgerond, waarvan een cum laude. Zonder extra begeleiding overigens.
Nu twee kinderen die ook hoogbegaafd zijn (ja, officieel getest) en waarbij er een ook extra ondersteuning in het 'leren leren' nodig heeft. Wij kopen dit nu dan ook extern in. Scheelt weer, hoeft hij straks niet naar een dure particuliere school
donderdag 19 mei 2022 om 15:21
En per persoon. Mijn dochter heeft afgelopen jaar een docent gehad die totaal niet kon lesgeven. Die is afgedropen omdat niemand haar meer serieus nam. Kan op elke school gebeuren.K0koro schreef: ↑19-05-2022 10:21Ik hoop het oprecht want dat is een veel sterkere basis. Maar het is in ieder geval niet waar TO de nadruk op legt met "1 minuut te laat, terug komen op zaterdag".
Een vriendin van mij is docent op het Luzac geweest en is er vertrokken vanwege de vreselijke sfeer en dat ze niet betrokken kon doceren. Wellicht verschilt het nog per locatie.
donderdag 19 mei 2022 om 15:29
Zij zit niet in een sprintjaar. Juist niet. Ze heeft gewoon 3, 4 en 5 havo gedaan. Alleen doordat ze cvs heeft gehad en vooral in het begin minder drukte en prikkels aankon, hebben we hiervoor gekozen (kleine klassen). En ze is inderdaad erg gemotiveerd, juist omdat ze een tijd niet naar school heeft gekund wegens ziekte. Ze zit nu in de eindexamenklas en daar zie je dat de ongemotiveerde leerlingen het ook hier niet halen hoor, het is niet zo dat je daar even makkelijk je diploma kunt halen.
donderdag 19 mei 2022 om 15:34
Deze redenatie snap ik even niet. Ik lees juist dat kinderen er met de pet naar gooien, waardoor ze op een privéschool terecht komen.katkaatje schreef: ↑19-05-2022 09:38Ik kan me voorstellen dat het voor een docent ook veel leuker is om op zo'n school te werken dus dat je daardoor ook bevlogener mensen voor de klas hebt staan. Omdat zij meer kunnen lesgeven en ze zich minder met de randzaken hoeven bezig te houden. Dat lijkt mij een groot voordeel.
Overigens geen ervaringen mee, maar ik snap de wens wel
donderdag 19 mei 2022 om 15:35
Omdat het ons niet om de begeleiding ging, maar om de kleine klassen, minder prikkels en persoonlijke aanpak (je bent geen nummer).Caramelfudge schreef: ↑19-05-2022 12:57Als het zo ‘gewoon’ is als een normale middelbare school, waarom zou je er dan in hemelsnaam 27.000 euro per jaar voor betalen?
donderdag 19 mei 2022 om 16:47
Dat is denk ik niet altijd de reden. Mijn zoon zit er juist omdat hij op een andere school niet kreeg wat hij nodig had (hoogbegaafd). Niet omdat hij er zelf geen zin in had.
donderdag 19 mei 2022 om 16:52
donderdag 19 mei 2022 om 17:20
Ligt inderdaad echt aan het kind. Er zitten bij mijn dochter op school, zeker in het eindexamenjaar, heel ongemotiveerde leerlingen die geen bal doen. Ik kan me voorstellen dat zij, als ze het net halen, later in de problemen komen. Maar dat zou ook gebeurd zijn als ze op een reguliere school zaten.LuciFee2022 schreef: ↑19-05-2022 11:37Zij heeft die ervaring wel. En ik ook. Geen bal kwam er daarna uit hun handen.
Het zal voor een kind heel goed werken en voor een ander juist niet.
Dat is een afweging die TO zelf moet maken, zij kent haar kind, wij niet.
Daarnaast heeft TO hele rare dingen/denkwijzes over waarom mensen hier niet juigend tegenover zulke scholen staan.
Afgunst en jaloezie.
Terwijl er meestal hele andere motieven achter zitten, hele duidelijke en vaak terechte denkwijzes/overtuigingen.
Mijn dochter heeft op deze school echt leren plannen en leren en ze heeft echt geleerd wat haar kwaliteiten en sterke punten zijn. Zo wist ze het op haar oude school allemaal niet, het leren lukte lastig omdat ze niet wist hoe en ze heeft op de gok een vakkenpakket/profiel gekozen. Op haar nieuwe school kwam ze er door de juiste aanpak achter dat het heel andere vakken waren waar ze goed in was, heeft ze een heel exact pakket gekozen waarvan ze daarvoor echt nóóit had gedacht dat ze het in zich had. Ze is super zelfstandig geworden.
Mijn andere dochter heeft adhd en zit op een reguliere school. Ook zij zou geholpen zijn door haar op de school van haar zus te doen, maar zij is inderdaad iemand die het met veel hulp misschien net redt, maar het daarna op het hbo of wo laat afweten. Wij twijfelen dus of we dat wel moeten doen. Het punt is alleen dat ze op deze manier haar diploma waarschijnlijk ook niet gaat halen, dus hoe erg is het dat ze dat op een andere school misschien wél kan?
Waar ik wel veel moeite mee heb, is de in mijn ogen slechte kwaliteit van het reguliere onderwijs en dat niet iedereen goed onderwijs kan betalen. Iedereen verdient een goede school met niet van die enorme klassen en goede, betrokken docenten.
donderdag 19 mei 2022 om 17:22
Dat is echt een vooroordeel, in ieder geval op de school van mijn dochter. Ze zijn er wel hoor, maar echt lang niet zoveel als je denkt.fashionvictim schreef: ↑19-05-2022 16:52Zoals ik al zei, vrijwel altijd is er met leerlingen iets aan de hand wat zonder vermogen een enkeltje speciaal onderwijs zou betekenen, of een hele batterij aan begeleiding op de reguliere school in het kader van de wet passend onderwijs.
donderdag 19 mei 2022 om 17:56
Overigens zie ik nu nog meer voordelen die ik van tevoren niet wist:
- Tijdens corona gingen ALLE lessen en bijna alle toetsen gewoon door, alleen online. Wat ik hoorde van andere scholen was dat er heel veel uitval was, dat leerlingen niet in de online les konden of gewoon andere dingen gingen doen zonder dat ook maar iemand dat iets uitmaakte. Alles was super geregeld. Een reden voor sommige ouders om hun kind ook naar deze school te laten gaan.
- Huiswerk en of je in de les zit, wordt gecontroleerd. Bij mijn jongste op het regulier onderwijs wordt er niet naar omgekeken of iemand het heeft gemaakt (m.u.v. één docent die dat wel doet). Minder dan de helft maakt het huiswerk, het wordt niet eens besproken in de les. Met mijn jongste heb ik heel vaak strijd, bij mijn oudste hoef ik er al 3 jaar niet meer naar om te kijken of ze het wel maakt, want zo niet dan heeft dat consequenties. Mijn oudste pikt meer op in de les vanwege de kleine klassen en maakt haar huiswerk, zodat ze veel beter is voorbereid op toetsen. Ik las hier iets over intrinsieke motivatie, maar die komt er op een reguliere school ook niet als het er niet in zit. Dus dan kan er maar beter routine in komen doordat ze er niet mee wegkomen als ze het niet maken. Bovendien leren ze dan ook het leren zelf en zelfdiscipline, dat lijkt me beter dan 6 jaar nauwelijks iets doen en dan naar de universiteit gaan.
- Tijdens corona gingen ALLE lessen en bijna alle toetsen gewoon door, alleen online. Wat ik hoorde van andere scholen was dat er heel veel uitval was, dat leerlingen niet in de online les konden of gewoon andere dingen gingen doen zonder dat ook maar iemand dat iets uitmaakte. Alles was super geregeld. Een reden voor sommige ouders om hun kind ook naar deze school te laten gaan.
- Huiswerk en of je in de les zit, wordt gecontroleerd. Bij mijn jongste op het regulier onderwijs wordt er niet naar omgekeken of iemand het heeft gemaakt (m.u.v. één docent die dat wel doet). Minder dan de helft maakt het huiswerk, het wordt niet eens besproken in de les. Met mijn jongste heb ik heel vaak strijd, bij mijn oudste hoef ik er al 3 jaar niet meer naar om te kijken of ze het wel maakt, want zo niet dan heeft dat consequenties. Mijn oudste pikt meer op in de les vanwege de kleine klassen en maakt haar huiswerk, zodat ze veel beter is voorbereid op toetsen. Ik las hier iets over intrinsieke motivatie, maar die komt er op een reguliere school ook niet als het er niet in zit. Dus dan kan er maar beter routine in komen doordat ze er niet mee wegkomen als ze het niet maken. Bovendien leren ze dan ook het leren zelf en zelfdiscipline, dat lijkt me beter dan 6 jaar nauwelijks iets doen en dan naar de universiteit gaan.
donderdag 19 mei 2022 om 18:34
Ik bedoel gewoon wat ik schrijf. Intrinsieke motivatie niet als noodzakelijk, niet als doel, niet nodig om dat diploma te halen. Het omdraaien leg jij er zelf in (bij verplicht kan er geen intrinsieke motivatie zijn).K0koro schreef: ↑19-05-2022 13:27Het eerste lijkt me je standpunt. In de tweede dikgedrukte zin geef je aan dat je intrinsieke motivatie een lachertje vindt voor verplichte dingen. Als je niet bedoelt dat die twee niet samengaan, vertel dan eens wat je wel bedoelt?
Edit:
Laat ik zelf ook duidelijk zijn; Als kind hoef je heus niet elk vak leuk te vinden, maar als je gemotiveerd bent iets van je toekomst te maken, dan neem je dat vak op de koop toe en haal je je motivatie uit iets anders dan pure interesse voor het vak; namelijk je eigen toekomst.
Uieindelijk is het natuurlijk doodzonde dat die particuliere opleidingen nodig zijn en kinderen buiten de boot vallen. Zou niet zo moeten zijn, maar helaaas.
donderdag 19 mei 2022 om 19:15
Geen vooroordeel hoor, gewoon de realiteit op de scholen die ik bezocht heb toen ik voor mijn eigen kind op zoek was naar een particuliere school. De directeuren gaven dat ook gewoon ruiterlijk toe, dat veel van de leerlingen in het reguliere onderwijs vastliepen, dat er vaak sprake was van zaken als ADD/ADHD, langdurige ziekte, ASS, hoogbegaafdheid, moeilijk opvoedbaar, etc.PamelaCourson1 schreef: ↑19-05-2022 17:22Dat is echt een vooroordeel, in ieder geval op de school van mijn dochter. Ze zijn er wel hoor, maar echt lang niet zoveel als je denkt.
Am Yisrael Chai!
donderdag 19 mei 2022 om 19:18
Ik heb al twee keer uitgelegd waarom ze daar zit en dat ze helemaal geen sprintjaar of sprintjaren doet.
donderdag 19 mei 2022 om 19:20
Bij mijn dochter is dat een deel. Daarbij komt dat je voor dingen als ADHD helemaal niet naar speciaal onderwijs zou hoeven, elke middelbare school zit er vol mee.fashionvictim schreef: ↑19-05-2022 19:15Geen vooroordeel hoor, gewoon de realiteit op de scholen die ik bezocht heb toen ik voor mijn eigen kind op zoek was naar een particuliere school. De directeuren gaven dat ook gewoon ruiterlijk toe, dat veel van de leerlingen in het reguliere onderwijs vastliepen, dat er vaak sprake was van zaken als ADD/ADHD, langdurige ziekte, ASS, hoogbegaafdheid, moeilijk opvoedbaar, etc.
donderdag 19 mei 2022 om 19:27
Klopt, maar niet iedere reguliere middelbare school is in staat om of wil leerlingen met zware ADHD ook daadwerkelijk passend onderwijs (te) bieden.PamelaCourson1 schreef: ↑19-05-2022 19:20Bij mijn dochter is dat een deel. Daarbij komt dat je voor dingen als ADHD helemaal niet naar speciaal onderwijs zou hoeven, elke middelbare school zit er vol mee.
Am Yisrael Chai!
donderdag 19 mei 2022 om 19:39
Dan zal het wel verschillen per school. Daarbij komt ook nog dat de leerlingen met bijvoorbeeld een flinke autistische stoornis of gedragsproblemen het ook op een particuliere school niet redden. Er werken nog steeds gewone docenten, geen psychologen of leraren die gespecialiseerd zijn in dat soort kinderen. Ik heb er wel een paar voorbij zien komen bij mijn dochter op school, maar na een jaar waren ze weer weg.fashionvictim schreef: ↑19-05-2022 19:27Klopt, maar niet iedere reguliere middelbare school is in staat om of wil leerlingen met zware ADHD ook daadwerkelijk passend onderwijs (te) bieden.
donderdag 19 mei 2022 om 20:00
Over die groep kinderen heb ik het ook niet, ik heb het over kinderen zoals jouw dochter of mijn zoon, die door langdurige ziekte enorm veel school hadden gemist. Of kinderen met ADHD. Of ernstige dyslexie. Dergelijke kinderen eindigen vaak op het speciaal onderwijs of met een batterij aan extra begeleiding op een reguliere school die daar de middelen voor heeft. Maar als een school die middelen niet heeft, dan is het enkeltje speciaal onderwijs, hoor. En zodra kinderen dan ouders hebben die wat meer dan gemiddeld vermogen hebben, dan zijn die ouders in staat om dat niet met hun kind te laten gebeuren, want die wijken uit naar Winford, of Luzac, of Infinity of Blankenstijn. Maar hebben je ouders dat geld niet, dan eindigen kinderen met relatief "lichte" onderwijsproblematiek als een achterstand, leerproblemen of lichte gedragsproblemen helaas vaak in het VSO.PamelaCourson1 schreef: ↑19-05-2022 19:39Dan zal het wel verschillen per school. Daarbij komt ook nog dat de leerlingen met bijvoorbeeld een flinke autistische stoornis of gedragsproblemen het ook op een particuliere school niet redden. Er werken nog steeds gewone docenten, geen psychologen of leraren die gespecialiseerd zijn in dat soort kinderen. Ik heb er wel een paar voorbij zien komen bij mijn dochter op school, maar na een jaar waren ze weer weg.
Ik heb daar ook in mijn werk mee te maken en dus ook zelf ervaring mee, ik zit echt niet uit mijn nek te kletsen. Maar ja, ik wil mijn kind de kansen van particulier onderwijs bieden klinkt beter dan "mijn kind kan regulier onderwijs niet aan". Terwijl dat echt voor het overgrote deel van de particulier onderwijs populatie geldt.
Am Yisrael Chai!