Kan ik mijn dochter op dieet zetten?

21-04-2008 16:58 222 berichten
Alle reacties Link kopieren
Hallo allemaal,



Ik heb een dochter van acht jaar. Ze weegt 33 kilo. Haar BMI is 21, dat betekent dat ze te zwaar is.

Ik zie dat ze mijn figuur heeft geërfd. Eigenlijk wil ik haar mijn lijnverleden besparen en nu alvast voor haar opletten dat ze niet teveel/ongezond eet.

Wat eet ze op een dag?

's morgens een snee brood met hagelslag en een beker halfvolle melk. Op school een koekje of fruit met een pakje sap. Om twaalf uur een snee brood met vleeswaren en yoki of (light)chocomelk.

Om vier uur fruit of koek met een sapje.

Avondeten probeer ik altijd zo gezond mogelijk te houden, aardappels-vlees-groente of iets van pasta.

Daarna nog iets te drinken.

Tussendoor ongeveer twee keer een snoepje op de hele dag.

Soms een ijsje.

Zéér incidenteel chips ( 1 keer in de maand ong.) en frisdrank (1 keer per week).

Ze zit op ballet en paardrijden, verder is het niet echt een buitenkind, speelt liever binnen dan buiten.

Wat kan ik doen voor mijn dochter? Ik wil er namelijk absoluut niet de nadruk opleggen dat ze niet te dik wordt!
Alle reacties Link kopieren
Nippo, hier hetzelfde, zo vaak commentaar van mensen als ze water drinkt. 'moet ze geen fristi/chocomel?' of zelfs 'moet ze geen cola?' Nee dus, diksap is prima, of een beetje ranja, maar niet meer dan 1 glas per dag.



Ik drink zelf ook nooit frisdrank, behalve op een feestje of in het weekend. Meestal gewoon water, thee of koffie.
Alle reacties Link kopieren
nippo schreef op 21 april 2008 @ 20:05:

Yoghurt of karnemelk kan prima. Bovendien is deze dochter er blijkbaar overheen gegroeid (zoals meestal) en is er eigenlijk geen enkele reden om voorzichtig met melk te zijn.
Dat klopt, tenminste bij de dochter van TO. Mijn dochter kreeg er pas last van toen ze 5 jaar was. En raar maar waar, af en toe geven we haar weer meer melkproducten en komt haar exceem toch terug.



Maar goed, dit is volledig off topic
Alle reacties Link kopieren
maar wat voor vruchtensap leng je dan aan met water? (graag merknaam erbij) En is Karvan Cevitam met veel water aangemaakt dan ook echt zo slecht? Bij dezen heb ik me voorgenomen om in de meivakantie (vanaf a.s. vrijdag dus, want mijn kleuter is vrijdag vrij) toch melk te gaan introduceren voor tussen de middag. Of misschien melk en karnemelk, mogen ze kiezen wat ze willen.
Alle reacties Link kopieren
het_juweel schreef op 21 april 2008 @ 20:09:

maar wat voor vruchtensap leng je dan aan met water? (graag merknaam erbij) En is Karvan Cevitam met veel water aangemaakt dan ook echt zo slecht? Bij dezen heb ik me voorgenomen om in de meivakantie (vanaf a.s. vrijdag dus, want mijn kleuter is vrijdag vrij) toch melk te gaan introduceren voor tussen de middag. Of misschien melk en karnemelk, mogen ze kiezen wat ze willen.
Ik gebruik dus ook KC maar niet meer dan 1 glas per dag.
Alle reacties Link kopieren
Ik zou je dochter juist niet meteen naar een diëtiste sleuren. Hoe leuk die diëtiste het ook maakt, de nadruk komt toch op het eten te liggen. TO kan al veel veranderen in het eetpatroon door wat meer te bewegen (zoals eerder gegeven tip: 's avonds half uurtje wandelen/fietsen samen) koek vervangen met fruit of groente, drankjes met veel suiker vervangen met water/siroop met minder suiker (het zal best dat ze zegt dat ze het niet lust, maar dat is echt een kwestie van wennen bij kinderen. Als ze niks anders krijgt gaat ze het vanzelf drinken) Af en toe een koekje of snoepje moet kunnen, toen ik klein was had ik "snoepdag" dat was op zondag en mocht ik 1 of 2 snoepjes (klein) uit mijn potje kiezen.



Je kunt het wel aangeven bij de huisarts in ieder geval (maar niet als je dochter erbij is) dan kunnen jullie het in de gaten houden, maar ik zou nog even wachten miet die diëtiste. Met de tips voor gezond eten kom je vast al een heel eind en mocht dat niet baten kun je altijd nog een diëtiste inschakelen.



1 boterham tussen de middag is wel erg weinig. Misschien dat ze daarom een 2e portie avondeten wil?
Alle reacties Link kopieren
en de rest van de dag dan water met een klein beetje aanmaaklimonade. En dat is maar 2-3x per dag hoor, want ze krijgen dus bij het ontbijt melkpap, tussendoor 1x drinken (of ze moeten om meer vragen, maar meestal krijg ik die 1x er zelfs met moeite in, het zijn geen drinkers) bij de lunch dus melk vanaf vrijdag (hoop dat het lukt) , 's middags nog 1 of 2x drinken tussendoor en bij het avondeten hooguit een beetje water, anders lusten ze hun eten niet meer. Ik kan ze niet én melk leren drinken in 2 weken en tussendoor ook nog alleen maar water, dat gaat echt niet. Dochter is zo'n slechte drinker dat ik al blij ben dat er iets ingaat, kom ik met water aan dan wordt dat helemaal niks ben ik bang.

Dus voortaan:

's ochtends warme melk

tussendoor aanmaaklimonade met veel water (of wat is een beter alternatief op thee en water na?)

tussen de middag melk

tussendoor aanmaaklimonade met veel water (x2)

bij het avondeten water



Help me hopen dat het lukt, maar ik ga voor die melk tussen de middag sowieso echt mijn best doen.
Alle reacties Link kopieren
runner84 schreef op 21 april 2008 @ 20:13:

Ik zou je dochter juist niet meteen naar een diëtiste sleuren. Hoe leuk die diëtiste het ook maakt, de nadruk komt toch op het eten te liggen.
Ze moet ook niet met dochter naar de dietist, ze moet zélf naar de dietist. Hoeft dochter niets van te merken (behalve dat ineens de hagelslag en vloeibare suikers niet meer verkrijgbaar zijn)
Alle reacties Link kopieren
TO en Juweeltje, volgens mij moeten allebei jullie kinderen wat minder zoet drinken krijgen.



De sapjes van TO bevatten ook veel kcal en wellicht wil je dochter daarom niet meer dan 1 boterham eten tussen de middag.



Juweeltje, melk kan je in een thermobeker meenemen misschien? Moet het echt warm zijn of mag het ook lauw zijn? Als het de halve ochtend in de klas ligt lijkt het me toch echt niet meer koud. Wicky's bevatten net zo veel suiker als cola of vruchtensap. Vanmorgen nog een wicky met appelsmaak in mijn handen gehad en ook al zat er maar 10% appelsap in, toch bevat het ongeveer net zoveel kcal als een glas puur appelsap (wat je in mijn ogen kunt vergelijken qua voedingswaarde met een glas cola of limonade). Aanmaaklimonade is ook gewoon suikerwater.



Gewoon puur water drinken is inderdaad een kwestie van wennen. Op een dag geef je gewoon een glas water en verwacht dan niet dat het vol enthousiasme op gaat, maar dat komt vanzelf. Iemand opperde hier al een cool flesje, bijvoorbeeld met zo'n speciaal dopje. Dat werkt echt als een tierelier!



En verder, TO, goed dat je voor je dochter er niet de nadruk op legt. Ik zou als ik jou was zeker een consult bij een diëtist aanvragen, desnoods alleen dus zonder je dochter, die jou een gedegen advies kan geven gericht op jullie situatie.
Inad en ik zijn echt twee verschillende personen.
Alle reacties Link kopieren
Juweel, gewoon alle vruchtensappen. Dus gewoon mulitvruchtensap en dergelijke, of Appelsientje heeft ook lekkere sapjes, maar wél erg zoet. En daar gooi ik gewoon de helft water door, ook voor mezelf, anders vind ik het te zoet en niet lekker.
Alle reacties Link kopieren
Mijn dochter drinkt in plaats van melk Optimel, dat vindt ze lekkerder en er zit veel minder suiker in dan in Yoki.

Verder drinkt ze aanmaaklimonade, maar dan wel de varianten met minder suiker en niet te sterk. Verder let ik erop dat het broodbeleg niet te vet is en eet ze 1 koekje (Evergreen, Smoeltjes, ontbijtkoek) en 1 snoepje per dag. Of een waterijsje als het warm is.

's Ochtends eet ze 2 crackers met kaas/smeerkaas of een boterham en tussen de middag 2 boterhammen (1 zoet/1 gezond). Verder natuurlijk fruit.



In het weekend krijgt ze dan wat extra's zoals ijs, chocolade of chips. En natuurlijk bij opa en oma! Het moet ook wel leuk blijven hoor, af en toe eens lekker snoepen moet kunnen. Ook voor een kind dat aan de zware kant is.



Verder natuurlijk veel bewegen, gelukkig gaat dat hier vanzelf. Ze zwemt en zit op gym en speelt veel buiten. Als ze binnen wil spelen zet ik ook vaak muziek op, dan gaat ze vanzelf dansen!



Ik denk dat je gewoon moet zorgen voor een gezond en gevarieerd eetpatroon en er verder niet teveel bij stil staan en aandacht aan schenken.

Ik was zelf rond 9-10 jaar redelijk stevig, maar was dan ook vroeg in de pubertijd. Het zal dus wel aan de hormonen gelegen hebben. Gelukkig is dat na de pubertijd gewoon weer bijgetrokken.
Alle reacties Link kopieren
Het_juweel je kunt alle vruchtensappen aanlengen met water. Hiermee leer je een kind minder zoet te waarderen. En idd ook limonade (maakt niet uit welk merk) gewoon aanlengen met veel water (dus eigelijk water met een kleurtje). Diksappen zijn natuurlijk erg gezond omdat hier geen kleur, geur en smaakstoffen zijn toegevoegd.



Verder kun je thee geven met melk en eventueel wat honing om het wat zoeter te maken.



Het is vooral een truc om je kind minder zoete producten te geven want dan went het vanzelf en heeft het op den duur minder behoefte aan veel suiker/zoet.



Gewone yoghurt met een beetje diksap of roosvicee ipv al die zoete danoontje producten.



En alleen in het weekend vla bijvoorbeeld. Wat iemand al schreef, niet te spastisch doen want wat niet mag is aantrekkelijker.



Eerst een boterham met hartig en dan pas zoet blijf ik een goede gewoonte vinden. Let bij hartig op dat dit niet te vet is (alles waar lever in zit is vet, geen volvette kaas maar 20+ kaas of magere smeerkaas, gezond zijn ook kipfilet, filet american, rookvlees, ham)



Ga bij zoet voor appelstroop, jam, pindakaas en bewaar hagelslag, chocoladepasta e.d. speciale momenten en niet voor elke dag.



Ontbijtgranen zijn vaak mier en mierzoet. Ipv hiervan gebruik ongezoete muesli.
De wonderen zijn de wereld nog niet uit en ik geloof ik wonderen.
Alle reacties Link kopieren
Juweel, gewoon water en thee is toch echt het beste. Ook al maak je limo met veel water en weinig siroop, toch leer je je kinderen hiermee alleen maar zoete smaken te waarderen.



Iemand anders meldde hier nog dat hagelslag op brood 's morgens niet OK zou zijn. Wat is het gezonde alternatief? Volgens mij kun je beter uitgaan van een volkoren boterham met niet te veel beleg en maakt het verder weinig uit wat je er nou precies op doet. Tuurlijk is er verschil in soorten beleg, maar het verschil tussen hagelslag en kaas, pindakaas, jam of sandwich spread is in vergelijking met alle glazen sap, limonade, yoki, chocomel enz enz echt van ondergeschikt belang.
Inad en ik zijn echt twee verschillende personen.
Alle reacties Link kopieren
Supersmollie1 schreef op 21 april 2008 @ 20:25:

Juweel, gewoon water en thee is toch echt het beste. Ook al maak je limo met veel water en weinig siroop, toch leer je je kinderen hiermee alleen maar zoete smaken te waarderen.



Iemand anders meldde hier nog dat hagelslag op brood 's morgens niet OK zou zijn. Wat is het gezonde alternatief? Volgens mij kun je beter uitgaan van een volkoren boterham met niet te veel beleg en maakt het verder weinig uit wat je er nou precies op doet. Tuurlijk is er verschil in soorten beleg, maar het verschil tussen hagelslag en kaas, pindakaas, jam of sandwich spread is in vergelijking met alle glazen sap, limonade, yoki, chocomel enz enz echt van ondergeschikt belang.
Over zoete smaken gesproken: een boterham met hagelslag is nogal zoet... Als je je kind een gezond eetpatroon wilt aanleren, begin dan ook met gezond beleg. Alle beetjes helpen.
Alle reacties Link kopieren
Ik vind dat sommige mensen hier te makkelijk over doen. Gewoon gezond eten en niet naar een dietiste vind ik wel erg voorzichtig. Dit meisje is veel te zwaar, zou 22 in plaats van 33 kilo mogen wegen. Ze weegt dus anderhalf keer zoveel als een gemiddeld gezond gewicht! En dat terwijl ze pas 8 is. Dat los je echt niet zomaar op, daar is deskundige hulp voor nodig in mijn ogen. Je legt de basis voor haar latere leven.
Alle reacties Link kopieren
Niet mee een Supersmollie, want het gaat niet alleen om het aantal Kcal maar ook om de voedingswaarde. Appelstroop is gezond omdat er vitamine's en ijzer in zitten. Pindakaas is gezond omdat het goede vetten en vitamine bevat. Hagelslag zijn alleen maar loze caloriën, bevat geen enkele voedingswaarde enkel alleen suikers en verzadigde vetten !



Ter vergelijking:



Een boterham met boter en hagelslag is circa 200 Kcal (ligt er natuurlijk wel aan hoeveel hagelslag je op brood doet ;-) ).



Een boterham met boter en pindakaas bevat het zelfde aantal Kcal maar heeft betere voedingswaarden.



Een boterham appelstroop bevat 150 Kcal en daarnaast ook nog eens goede voedingstoffen
anoniem_52617 wijzigde dit bericht op 21-04-2008 20:44
Reden: aanvulling
% gewijzigd
De wonderen zijn de wereld nog niet uit en ik geloof ik wonderen.
Alle reacties Link kopieren
AnneDaisyMay, echt hoor, vind jij dat die 50 kcal zo verschrikkelijk veel uitmaken? 1,5 liter vocht met suiker erin, al uitgerekend hoeveel kcal dat bevat?



Hoeveel ijzer zit er in 1 broodbeleg appelstroop? En als dat op een volkoren boterham zit, hoeveel van die ijzer wordt er nog opgenomen? Wat voor vitamines zitten er in appelstroop? Appelstroop is ook 90% suiker. Ok, hagelslag is 100% suiker. 15 gram dus, per boterham. Ik kom weer even terug op 1,5 liter suikerwater.



Ik ben het met je eens dat pindakaas een gezondere keuze is dan hagelslag, maar ook hier vind ik het verschil minimaal. We praten over porties van 15 gram. Ik blijf die 1,5 liter suikerwater er weer even bijhalen...
Inad en ik zijn echt twee verschillende personen.
Alle reacties Link kopieren
Sorry supersmollie maar ik vind het dus wel uitmaken. Vooral bij een kind!!!! Daarbij gaat hem om gezond eet gedrag aanleren. En daar horen gezonde keuzes bij.



In appelstroop zitten gezonde fruitsuikers, dit wordt langzamer opgenomen in je lichaam waardoor je langer verzadigd bent. Dit in tegenstelling tot de suikers in de hagelslag.



En ik heb al eerder aangegeven ook op te letten wat ze binnen krijgt qua drinken. Dus veel water en thee geven, magere melkproducten zonder (nep)suikers en als je sap geeft dit aanlengen met de helft water.
De wonderen zijn de wereld nog niet uit en ik geloof ik wonderen.
Alle reacties Link kopieren
Dhelia, gezond beleg... Welk beleg, behalve fruit en groente, is er nou ECHT gezond.

Kaas? Veel te vet, zit wel calcium in.

Vleeswaren? Hangt er maar vanaf hoe je ernaar kijkt, wellicht kun je een biologische fricandeau nog in die categorie scharen, maar verder zou ik er weinig kunnen bedenken. Leverworst, veel te vet, hoewel dat wel weer veel vitamine A bevat, wat wel serieus zoden aan de dijk zet ipv de ijzer in appelstroop. Filet Americain? Minder vet dan je denkt, maar bomvol kleurstoffen en je kunt je afvragen of je kinderen rauw vlees wilt geven.



Dus... vertel het me maar!
Inad en ik zijn echt twee verschillende personen.
Alle reacties Link kopieren
Supersmollie het gaat vooral om variatie, kies dus en voor hartig beleg (en daarin de gezondere keuzes als kipfilet, ham, 20+ kaas) en zoet beleg als pindakaas, honing, jam en appelstroop.

En af en toe leverpastei mag heus wel, maar kies dan voor de magere variant. En heus af en toe hagelslag op brood mag ook, want dat is gewoon lekker. En kom op, we mogen ook nog wel een beetje genieten :-P
De wonderen zijn de wereld nog niet uit en ik geloof ik wonderen.
Alle reacties Link kopieren
Supersmollie, ik vind het ook wel degelijk uitmaken. Als je dan toch zoet beleg wilt kun je beter vruchtenhagel, jam, appelstroop of gestampte muisjes geven dan hagelslag, chocopasta of pindakaas. Kinderen hebben maar weinig nodig, en dan tikt een boterham met hagelslag ipv met appelstroop nogal aan.



Nippo, omdat jouw zoon toevallig 22 kilo weegt wil dat niet zeggen dat álle kindjes van die leeftijd dat moeten wegen. Ze is misschien wat aan de zware kant, maar haar BMI was nog goed toch? Dus ik vind een dietiste nog wat overdreven, misschien groeit ze nog een stuk in de lengte en ik denk dat met gewoon opletten ze een heel eind komt.
Haar BMI is niet goed Eowynn. Ze is echt veel te zwaar....
Alle reacties Link kopieren
AnneDaisyMay schreef op 21 april 2008 @ 20:45:

Sorry supersmollie maar ik vind het dus wel uitmaken. Vooral bij een kind!!!! Daarbij gaat hem om gezond eet gedrag aanleren. En daar horen gezonde keuzes bij.






Dan hebben we een andere mening over wat het aanleren van gezond eetgedrag inhoudt.



Mijn mening: gezond eetgedrag is "gewoon" eten, in normale hoeveelheden. Eten dat je wat geeft, voeding en voldoening, nogmaals in normale hoeveelheden. Drinken om aan je vochtbehoefte te voldoen en niet om stuiterend van de suiker na een wicky door het leven te gaan. Gewoon normale basisvoedingsmiddelen: volkoren brood, groente, fruit, granen, aardappelen, zuivelproducten. Alles zo veel mogelijk onbewerkt. En dan bedoel ik niet macrobiotisch of zo, maar alle optimellen, zakjes kruidenmix, 100.000 soorten voorgekruide aardappeltjes enz enz vermijden, maar gewoon eerlijk voedsel. Daarvan eten tot je verzadigd bent en gewoon je energie vandaan kunt halen. Niet snoepen tot je sterretjes ziet.



Dat vind ik gezond eetgedrag, en dan is die 50 kcal verschil tussen hagelslag en appelstroop op je brood dus ondergeschikt.



Maar nogmaals, dat is mijn mening en die hoeft niet dezelfde te zijn als de jouwe.
Inad en ik zijn echt twee verschillende personen.
meave schreef op 21 april 2008 @ 19:16:

Volgens het voedingscentrum is een bmi tot ongeveer 18,2 voor een meisje van 8 jaar goed. Daarboven is te zwaar. Boven de 21,5 is veel te zwaar...
De dochter van TO heeft een bmi van 21,8 ofzo...
Alle reacties Link kopieren
AnneDaisyMay schreef op 21 april 2008 @ 20:50:

Supersmollie het gaat vooral om variatie, kies dus en voor hartig beleg (en daarin de gezondere keuzes als kipfilet, ham, 20+ kaas) en zoet beleg als pindakaas, honing, jam en appelstroop.

En af en toe leverpastei mag heus wel, net als af en toe hagelslag op brood, want dat is gewoon lekker. En kom op, we mogen ook nog wel een beetje genieten :-P
Hee daar! Hier zitten we bijna op 1 lijn. Smeerworst is helemaal prima, lijkt mij, wederom met mate, gezien de vitamine A. Genieten is hardstikke belangrijk in een gezond eetpatroon. Ik zou zelfs zeggen: die 20+ kaas mag van mij ook in de wilgen want dat spul is niet te vreten. Neem alsjeblieft gewoon lekkere kaas, maar doe dan 1 portie op 2 boterhammen, dat heeft hetzelfde effect als een plakje plastic en smaakt stukken beter.
Inad en ik zijn echt twee verschillende personen.
Alle reacties Link kopieren
nippo schreef op 21 april 2008 @ 20:31:

Ik vind dat sommige mensen hier te makkelijk over doen. Gewoon gezond eten en niet naar een dietiste vind ik wel erg voorzichtig. Dit meisje is veel te zwaar, zou 22 in plaats van 33 kilo mogen wegen. Ze weegt dus anderhalf keer zoveel als een gemiddeld gezond gewicht! En dat terwijl ze pas 8 is. Dat los je echt niet zomaar op, daar is deskundige hulp voor nodig in mijn ogen. Je legt de basis voor haar latere leven.




22 kilo met 8 jaar? Wat vreemd. Mijn dochter is 7 en weegt 24 kilo, en ze is lang en slank, dun bijna.



In de Elsevier van 22 maart (paasnummer) staat een artikel over "dikke kinderen" en dat je er ontzettend voor moet oppassen

om met ze te gaan dieeten. Niet alleen fysiek maar ook geestelijk neem je een risico op die manier. " Er wordt consequent een verband gevonden tussen het volgen van strenge dieeten op jonge leeftijd en het ontwikkelen van Anorexia en boulimia".

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven