Twijfels over hoogbegaafdheid bespreekbaar maken

10-02-2022 16:45 184 berichten
Alle reacties Link kopieren
Goedemiddag,

Van de week heeft ons kind (groep 2) het rapport meegekregen, binnenkort zijn de 10 minuten gesprekken. N.a.v. de afgelopen gesprekken op school zit ik met een dilemma of ik het volgende wel of niet opnieuw moet bespreken:
Kind heeft groep 1 op een andere school gedaan. We zijn destijds door school benadert vanwege vermoedens van hoofdbegaafdheid. We hebben enkele vragenlijsten ingevuld, school heeft dat ook gedaan. Conclusie was dat, hoewel er officieel op deze leeftijd nog niet gesproken zou mogen worden van hoogbegaafdheid (en school ook geen testen kan doen), zij er vrij zeker van waren dat kind deze voorsprong zou behouden.
In de ontwikkeling is kind altijd heel vlot geweest, motorisch en wbt spraak. Interesseert zich voor veel onderwerpen (geschiedenis, heelal, vulkanen, Freek Vonk), heeft een super goed geheugen en veel fantasie, is verbaal heel sterk. Kan goed oorzaak-gevolg verbanden zien. Is niet perse heel vlot met schrijven en inzicht in getallen.

Vanwege een verhuizing is het groep 2 op een andere school gestart. Daar hebben we de bevindingen van de vorige school doorgegeven. School 1 had aangegeven dat school 2 contact mocht opnemen om kind te bespreken, dat is naar ons weten niet gedaan. Op school 2 komt het kind goed mee, wat betreft getallen loopt het wat achter, taalkundig voor en verder gewoon een 'goed gemiddeld kind'. Zien dat het verbaal heel kundig is en dat het brede kennis heeft, en thats it.

En dat verschil zit me dwars. Zeker omdat school 1 zo overtuigd was van hoogbegaafdheid. Destijds kon kind zich optrekken aan en meedoen met groep 2. Nu zit het in groep 2 en kan dat niet meer. Waar het vorig jaar het liefst werkjes maakte, speelt het nu liever op het plein.
Het belangrijkste is dat kind fijn naar school gaat, vriendjes heeft en mee kan komen. En zo is de situatie. Aan de andere kant blijkt uit onderzoek dat hoogbegaafde kinderen zich heel snel kunnen aanpassen aan de verwachtingen van de omgeving en ben ik bang dat het later vast gaat lopen.

Ik zit dus in tweestrijd of ik het opnieuw bespreekbaar moet maken.
Ik wil niet 'zo'n moeder' zijn die denkt dat kind bijzonder is, maar wil wel dat mijn kind het potentieel kan ontwikkelen.
Daarnaast kwam kind van de week uit school met het verhaal dat kinderen uit de klas hadden gevraagd hoe het kwam dat kind toch zoveel dingen wist. Dat maakt dat ik wat alerter ben, want gedraagt kind zich niet volgens standaard kleuter normen? Of het was gewoon een opmerking?

Wat zouden jullie doen? Opnieuw bespreken met leerkrachten? Of aankijken hoe zich ontwikkelt, zolang kind met plezier gaat?
kindvraag wijzigde dit bericht op 10-02-2022 17:28
0.61% gewijzigd
Alle reacties Link kopieren
Moiren schreef:
15-02-2022 17:14
Het kenmerk van de meeste bijbanen is dat er geen uitdaging in zit en het niet moeilijk te leren is. Meestal is geld de motivatie om iets te doen.
Het enige nut van werken is dat ik er geld mee verdien.
Daarbij, bij een bijbaan van een paar uur per week valt een bore-out nog wel te voorkomen door alle andere activiteiten die een scholier allemaal onderneemt qua school, sport en hobby’s. Bij een saaie 40-urige kantoorbaan is dat al lastiger. Een bijbaan zou precies dat moeten zijn, iets dat je erbij doet. Niet de hoofdmoot van je bestaan.

Maar ik geef toe, toen ik een zomer als receptioniste bij een uitgestorven bedrijf zat waren de dagen ook echt erg lang.
Alle reacties Link kopieren
slekire schreef:
15-02-2022 17:51
Nee, behalve die oudste van drie, die heeft diagnose depressie.
De moeder van de andere twee is zelf ook nogal bijzonder, ze stelde zich voor, vertelde meteen daarna, ja mijn kinderen zijn heel bijzonder, of ze zitten op hun twintigste in een gesticht, of ze vinden het medicijn tegen kanker. Ze krijgen thuis onderwijs in de vorm van sport en spel. Ze accepteren geen informatie die ze niet zelf kiezen. En alle mensen behalve ma zijn te dom om mee te praten.


En als je het zo inschat,is het dan mogelijk dat de geestelijke toestand van de kinderen voor een deel veroorzaakt wordt door de (geestelijke toestand van) moeder?
Alle reacties Link kopieren
slekire schreef:
15-02-2022 17:51
Nee, behalve die oudste van drie, die heeft diagnose depressie.
De moeder van de andere twee is zelf ook nogal bijzonder, ze stelde zich voor, vertelde meteen daarna, ja mijn kinderen zijn heel bijzonder, of ze zitten op hun twintigste in een gesticht, of ze vinden het medicijn tegen kanker. Ze krijgen thuis onderwijs in de vorm van sport en spel. Ze accepteren geen informatie die ze niet zelf kiezen. En alle mensen behalve ma zijn te dom om mee te praten.
Hier is natuurlijk wel sprake van andere problemen dan alleen hb zijn. Gelukkig is de gemiddelde hoogbegaafde echt niet zo anti sociaal dat ze andere mensen niet kunnen accepteren en neerkijken op alles en iedereen. Dat ze zich verheven voelen boven iedereen. Opvoeding (of het gebrek daaraan) is ook nog wel een factor.

Ook een hoogbegaafde moet leren functioneren in de maatschappij. Die past zich niet aan jou aan. En keert zich zelfs van je af als je dit soort gedrag laat zien. Je zou denken dat een zeer intelligent persoon dat direct doorheeft en in kan schatten hoe hij hierop in kan spelen.

Je zou denken dat iemand die dit soort vermogens heeft die zou willen gebruiken om te werken aan grote problematiek. En het oplossen van ingewikkelde vraagstukken ipv weggezet worden als aso, werkeloos of in een isolement.
Alle reacties Link kopieren
Lieve TO,

Wij zitten nu midden in dit traject met school voor onze dochter (groep 3).
Zij zit volgens de juffen met plezier op school, doet goed mee, doet goed haar best etc. Ook ik zie haar, eenmaal op het schoolplein, vrolijk naar binnen gaan. Maar... Thuis gaat het totaal niet goed. Ze heeft complete meltdowns, vaak al om de kleinste dingen. Ze zit absoluut niet goed in haar vel en heeft lichamelijke klachten als buikpijn en hoofdpijn.

Ze is ver met lezen en met rekenen ook. De basisvakken op school bieden haar dus totaal geen uitdaging. Enige wat haar extra energie geeft en dus beter gedrag thuis, zijn 'leuke' activiteiten op school, zoals de Sintviering, een beloningsmiddag, een feestje.

De juffen zien wel steeds meer, nadat ik hen daarop attent heb gemaakt, dat dochter stress/spanning heeft in de klas. Dit uit zich door controledwang, bijten op vanalles, kaken op elkaar zetten.

Eerste stap was de huisarts om iets medisch uit te sluiten m.b.t. voornamelijk de buikpijn. Aankomende week gaan we met de juffen in gesprek hoe nu verder. Ze krijgt namelijk al extra uitdaging en dit lijkt niet genoeg.

Zoon van 4 (groep 1) is voornamelijk ver met cijfers. Kan zeer goed puzzelen en speelt het liefst moeilijke gezelschapsspellen. Wij zien bij hem ook in ieder geval een voorsprong, maar hij zit wel goed in zijn vel. Speelt op school lekker in de bouwhoek en thuis spelen we veel spelletjes. De juf heeft hem echter wel door en zorgt t.z.t. als hij zich begint te vervelen dat er extra uitdaging komt.

Luister naar je moedergevoel en hou je kind in de gaten. Voor je het weet ben je te laat en heb je zoals wij nu hebben een kind thuis wat totaal niet lekker in zijn/haar vel zit.
Alle reacties Link kopieren
Siri schreef:
15-02-2022 15:10
Bij elk werk hoort routine. Een topviolist is daar erg bekend mee. Maar iemand die gepromoveerd is ook.

Er zijn ook hoogbegaafden die door het vastlopen bewust kiezen voor de luwte van simpel en routinematig werk.
me!
Alle reacties Link kopieren
Ondertussen hebben we een gesprek met school gehad. Er was gelukkig wat meer tijd dan de geplande 10 minuten.
School geeft aan dat ze kind wat meer ontspannen zien dan voorheen, bijvoorbeeld in het meezingen in de klas.
Anderzijds zien ze dat kind zichzelf in de weg zit. Het blokkeert bij het moeten doen van bepaalde werkjes. Waar een ander speelt en hulp vraagt als het vast loopt, blijft kind beetje aanmodderen. Vraagt zelf niet om hulp. Als het hulp krijgt, wordt het gefrustreerd en pakt het heel traag door. Wat het precies is kunnen ze niet aangeven. En dat is ook wat wij zelf voelen.
Ogenschijnlijk gaat het goed met kind. Het gaat altijd met plezier naar school, als we savonds vragen wat het leukste die dag was, noemt het ook vaak school. En toch zit er wat onder wat niet lekker loopt. Wat het precies is, geen idee. Misschien hoogbegaafdheid, misschien overschatten we kind wel omdat het verbaal zo sterk is en loopt het daarom vast of is er wat anders aan de hand. Ik weet het niet.
We gaan beginnen met contact opnemen met cjg om te kijken of zij mee kunnen denken in wat helpend zou kunnen zijn.
kindvraag wijzigde dit bericht op 22-02-2022 21:48
0.63% gewijzigd
Als je HB vermoed is cjg in veel regio’s niet zo handig.. vanwege weinig kennis hb en misdiagnose.

Kan het zijn dat je kind niet wil leren maar wil kunnen? Dus zelf aanmodderen etc., omdat het de vaardigheid al onder de knie wil hebben en hulp vragen is falen?

Klinkt wel als goed gesprek? Dat school en jullie hetzelfde zien.
Alle reacties Link kopieren
Partner en ik moeten samen goed nagaan wat ons verstandig lijkt. Cjg is daarbij een eerste stap en ik neig er sterk naar om te laten testen. Dan zou ik wel graag breed willen testen als het enigszins mogelijk is. Vanaf dat kind begon te praten heb ik gezegd dat ik er niet gek van zou staan te kijken als er een 'labeltje' op kind geplakt zou kunnen worden. Ondanks dat het thuis goed gaat en het meestal heel gezellig is met kind, dat gevoel blijft.

En het willen kunnen ipv leren klopt denk ik wel. Kind is snel gefrustreerd als iets niet lukt. En laat ook niet graag zien als het bijvoorbeeld op vingers iets moet natellen, dan draait het zich om zodat wij het niet zien. Dus vermoedelijk wel bang om te falen.

Gesprek was goed. Ergens prettig om te horen dat zij ook wel wat merken. Aan de andere kant doet het ook wel wat pijn. Het is geen groot drama ofzo, maar had liever gehoord dat het lekker liep, kind er doorheen fietst bij wijze van spreken. Dat ik dat kind gun, dat het lekker loopt.
Alle reacties Link kopieren
Mijn oudste doktert in zijn hoofd alles uit. En pas als in zijn hoofd alle seinen op groen staan, begint hij pas. Zo lijkt het voor de buitenwereld in elk geval.

Hij heeft prutteltijd nodig en dan is het klaar. Hij sprak bijvoorbeeld tot 2 jaar niet. Helemaal gewoon niet. En met 2 jaar kwamen er op een dag zomaar ineens direct volzinnen uit, met een kop en staart. Moeilijke woorden ook nog. In zijn hoofd was het klaar en kon hij starten met praten. Hoe leert jouw kind iets?

Misschien is het niveau niet uitdagend genoeg. Ken je de spellen van smartgame al? Die zijn hier favoriet omdat het enorm uitdaagt. Op school voert mijn zoon niets uit. Alles is zo super simpel, daar gaat hij zijn tijd niet aan besteden. Dat deed hij eerder nog wel, maar dat station zijn we gepasseerd. Hij weigert.

Ik zou erachter proberen te komen waarom juf haar tempo niet goed vind. En of juf met veel vooroordelen en aannames kijkt, of met een open blik.
Je kunt het leven ook met een vrolijk gezicht serieus nemen - Irmgard Erath
Alle reacties Link kopieren
.
java wijzigde dit bericht op 13-07-2022 02:32
99.70% gewijzigd
Ik zou dan echt kiezen voor breed testen bij hb specialist. Die kunnen prima hb uitslutien evt en er zijn ook met ervaring met andere diagnoses en bv ontwikkelingsstooornissen. Cjg en reguliere ggz heeft helaas echt vaak nog weinig kaas gegeten van hb. Niet iedereen kan een hb’er testen e als je kind dan niet goed gezien wordt kan dat schade geven..

Je zou in een Facebook groep van ontwikkelingsvoorsprong/ kinderen met een ontwikkelingsvoorsprong/ pharos hoogbegaafd evt kunnen vragen naar goede praktijken in je regio en horen hoe cjg in je regio is mbt hb.
Alle reacties Link kopieren
Hoe kind leert vind ik een lastige vraag. Kind stelt altijd veel vragen, maar vangt ook veel op van bijvoorbeeld de radio of Freek Vonk. Dat wordt ergens opgeslagen en komt er op de meest random momenten weer uit. Of nouja niet random eigenlijk, maar meer dat wij vragen waar kind de info vandaan heeft. En dan is het: oh was op de radio, of zei Freek een keer.
Speelt graag mindcraft, kijkt video's met hacks (volgens eigen zeggen) en bouwt dan na.
Smartgame spellen zien er leuk uit, daar zouden we wat van kunnen bestellen om te zien hoe het bevalt.
Over testen ga ik me inlezen wat de mogelijkheden zijn. Dat wil ik het liefst zo breed mogelijk. Als we daarvoor kosten moeten maken, dan doen we dat. Welzijn van kind staat idd voorop.
School geeft zelf geen hoogbegaafdheid aan, wel dat zij verschil zien in verbale en performale kunnen (niet die letterlijke woorden, maar dat is wat ik er uit haal). Zou ook kunnen.
School kon zelf niet veel bieden als het gaat om het niet willen falen (er even van uitgaande dat dat is wat het is bij kind) en raadde daarom het CJG aan. Zodat we verschillende opties zouden kunnen bespreken.
Alle reacties Link kopieren
Ik kan je het boek mijn kind is (g)een Einstein van Tessa Kieboom aanraden. Zij is een expert op het gebied van hoogbegaafdheid. In mijn stad ken ik wel experts op dit gebied. Wellicht zitten hier forummers die jou verder kunnen helpen als je wil aangeven in welke regio je iemand zoekt?
Freedom is just another word for nothing left to lose - Janis Joplin
Ja dat boek wilde ik ook noemen. En bijdehante baby’s en pientere peuters is mss nog interessant als je terug wilt kijken naar de jaren hiervoor. Toevallig zag ik in de Pharos groep op FB net een interessant topic over wel/ niet ingrijpen/ iets doen als kleuterklas wel oké gaat. Eigenlijk zoals jij schreef hier To!
Alle reacties Link kopieren
Doreia* schreef:
22-02-2022 18:49
Mijn oudste doktert in zijn hoofd alles uit. En pas als in zijn hoofd alle seinen op groen staan, begint hij pas. Zo lijkt het voor de buitenwereld in elk geval.

Hij heeft prutteltijd nodig en dan is het klaar. Hij sprak bijvoorbeeld tot 2 jaar niet. Helemaal gewoon niet. En met 2 jaar kwamen er op een dag zomaar ineens direct volzinnen uit, met een kop en staart. Moeilijke woorden ook nog. In zijn hoofd was het klaar en kon hij starten met praten. Hoe leert jouw kind iets?

Misschien is het niveau niet uitdagend genoeg. Ken je de spellen van smartgame al? Die zijn hier favoriet omdat het enorm uitdaagt. Op school voert mijn zoon niets uit. Alles is zo super simpel, daar gaat hij zijn tijd niet aan besteden. Dat deed hij eerder nog wel, maar dat station zijn we gepasseerd. Hij weigert.

Ik zou erachter proberen te komen waarom juf haar tempo niet goed vind. En of juf met veel vooroordelen en aannames kijkt, of met een open blik.
Doreia, ik lees in jouw posts het zoeken en het begrijpen van jouw kind. Ken je de uitleg van Tijl Koenderink al over het reptielenbrein? Die legt heel duidelijk uit waarom 'ze' eerst alles afwachten en uitpluizen totdat ze zelf actie komen. Het is makkelijk te Googelen, misschien geeft het je wat inzicht.
Alle reacties Link kopieren
outofthebox schreef:
25-02-2022 10:08
Doreia, ik lees in jouw posts het zoeken en het begrijpen van jouw kind. Ken je de uitleg van Tijl Koenderink al over het reptielenbrein? Die legt heel duidelijk uit waarom 'ze' eerst alles afwachten en uitpluizen totdat ze zelf actie komen. Het is makkelijk te Googelen, misschien geeft het je wat inzicht.
Dank je wel. ik heb al veel van Tijl gezien. Nog niet dat stuk. Misschien gaat me dat inderdaad helpen. We hebben hier alweer strijd, maandag weer naar school en hij wil niet.
En hij heeft straks een boekbespreking, al bewust door juf als een van de laatsten en hij heeft nog maar 2 hoofdstukken gelezen, onder onze dwang. Ik wil hem behoeden voor een afgang omdat ik bang ben dat hij dan helemáál de handdoek in de ring gooit. Want dan kan ik niet aankomen met 'I told you so", bij wijze van spreken. Hij denkt nu dat hij het zomaar kan. En misschien is dat ook wel zo, heeft hij alles in zijn hoofd en rammelt hij alles eruit omdat hij naar de anderen heeft gekeken. Man, wat is het moederschap soms slappe koord lopen...
Je kunt het leven ook met een vrolijk gezicht serieus nemen - Irmgard Erath
Alle reacties Link kopieren
Het is steeds kiezen hè, wanneer loslaten en wanneer toch sturen. Zoals ik het lees is hij niet gewend om te moeten oefenen en doorzetten om iets te leren en te bereiken. Zoals je dat met Smartgames doet, maar dan voor veel meer dingen in het leven. Ik ben leerkracht van een bovenschoolse plusklas en ik kan er ook geen algemeen advies op loslaten. Ik laat ouders vaak zelf inschatten wat er past bij hun kind. Of inderdaad maar eens bot 'op je bek gaan ' , of toch iets helpen omdat het anders een te grote impact heeft als je kind heel gevoelig is. Het gaat ook met vallen en opstaan voordat je de modus vindt die past bij je kind en bij jezelf als ouder.
Alle reacties Link kopieren
Mijn god zeg, het 'probleem' van TO is dat de school de hoogbegaafdheid van haar kind niet voldoende erkent. Kind gaat met plezier naar school, komt goed mee en ligt sociaal goed maar toch is mama niet tevreden. Echt te bizar voor woorden. En wat denk je dat onderzoek door cjg gaat opleveren? Dat er onder de navel een paneel met schuifjes blijkt te zitten die iets beter moeten worden afgesteld? Wat er ook aan de hand mocht zijn, je kan vergeten dat daar een quick fix voor is en alles gaat nu goed dus waarom begin je er aan. Met die onderzoeken doe je meer kwaad dan goed en school gaat echt niet ineens alles anders doen. Elk kind heeft wel een eigenschap dat afwijkt van het gemiddelde, deal with it en accepteer dat je niet alles kan beïnvloeden.

Ik vind het altijd wrang als ouders het etiket hoogbegaafd op hun kind willen, alsof dat iets positiefs is (nee natuurlijk). TO is ook zo, vorige school noemde kind hb en nu nieuwe dat niet onvoorwaardelijk overneemt is dat een teleurstelling. Dat kind het ondertussen prima doet is bijzaak. Gaat dit over kind of gaat dit over moeder? En geheid dat ergens in de schoolcarrière de vraag opkomt of kind een klas over gaat slaan. Domste wat je kan doen maar moeder verheugt zich er nu al op.
Alle reacties Link kopieren
outofthebox schreef:
25-02-2022 10:34
Het is steeds kiezen hè, wanneer loslaten en wanneer toch sturen. Zoals ik het lees is hij niet gewend om te moeten oefenen en doorzetten om iets te leren en te bereiken. Zoals je dat met Smartgames doet, maar dan voor veel meer dingen in het leven. Ik ben leerkracht van een bovenschoolse plusklas en ik kan er ook geen algemeen advies op loslaten. Ik laat ouders vaak zelf inschatten wat er past bij hun kind. Of inderdaad maar eens bot 'op je bek gaan ' , of toch iets helpen omdat het anders een te grote impact heeft als je kind heel gevoelig is. Het gaat ook met vallen en opstaan voordat je de modus vindt die past bij je kind en bij jezelf als ouder.
Dit is het exact. Bedankt. En ik zie het. En ik zeg het hem, leg hem het pad voor, meld hem de gevolgen ( niet qua cijfer, maar sociaal) maar hij heeft 'besloten' om uit te gaan staan. Maar misschien is dat wel wat hij nodig heeft. Dat hij dus níet alles kan, maar dat dit iets is wat hij mag gaan leren. Ik zal in elk geval juf inseinen hierover.
Je kunt het leven ook met een vrolijk gezicht serieus nemen - Irmgard Erath
Alle reacties Link kopieren
Underhype schreef:
25-02-2022 11:07
Mijn god zeg, het 'probleem' van TO is dat de school de hoogbegaafdheid van haar kind niet voldoende erkent. Kind gaat met plezier naar school, komt goed mee en ligt sociaal goed maar toch is mama niet tevreden. Echt te bizar voor woorden. En wat denk je dat onderzoek door cjg gaat opleveren? Dat er onder de navel een paneel met schuifjes blijkt te zitten die iets beter moeten worden afgesteld? Wat er ook aan de hand mocht zijn, je kan vergeten dat daar een quick fix voor is en alles gaat nu goed dus waarom begin je er aan. Met die onderzoeken doe je meer kwaad dan goed en school gaat echt niet ineens alles anders doen. Elk kind heeft wel een eigenschap dat afwijkt van het gemiddelde, deal with it en accepteer dat je niet alles kan beïnvloeden.

Ik vind het altijd wrang als ouders het etiket hoogbegaafd op hun kind willen, alsof dat iets positiefs is (nee natuurlijk). TO is ook zo, vorige school noemde kind hb en nu nieuwe dat niet onvoorwaardelijk overneemt is dat een teleurstelling. Dat kind het ondertussen prima doet is bijzaak. Gaat dit over kind of gaat dit over moeder? En geheid dat ergens in de schoolcarrière de vraag opkomt of kind een klas over gaat slaan. Domste wat je kan doen maar moeder verheugt zich er nu al op.
Nou nou nou.

Korte termijn versus lange termijn he.
Zeg je nu eigenlijk dat je alle etiketjes liefst zo vroeg mogelijk wil opsporen, maar hoogbegaafdheid, dat is niet nodig om vroegtijdig te signaleren? Dyslexie en discalculie zie je immers ook niet bij de kleuters, dus waarom zou je je daar dan al druk over maken he? Of andere etiketjes, die je graag vroeg ziet om op tijd bij te sturen.
Maar de slimme kinderen, nee, die redden zich wel natuurlijk.
doreia* wijzigde dit bericht op 25-02-2022 11:48
22.94% gewijzigd
Je kunt het leven ook met een vrolijk gezicht serieus nemen - Irmgard Erath
Alle reacties Link kopieren
Underhype schreef:
25-02-2022 11:07
Mijn god zeg, het 'probleem' van TO is dat de school de hoogbegaafdheid van haar kind niet voldoende erkent. Kind gaat met plezier naar school, komt goed mee en ligt sociaal goed maar toch is mama niet tevreden. Echt te bizar voor woorden. En wat denk je dat onderzoek door cjg gaat opleveren? Dat er onder de navel een paneel met schuifjes blijkt te zitten die iets beter moeten worden afgesteld? Wat er ook aan de hand mocht zijn, je kan vergeten dat daar een quick fix voor is en alles gaat nu goed dus waarom begin je er aan. Met die onderzoeken doe je meer kwaad dan goed en school gaat echt niet ineens alles anders doen. Elk kind heeft wel een eigenschap dat afwijkt van het gemiddelde, deal with it en accepteer dat je niet alles kan beïnvloeden.

Ik vind het altijd wrang als ouders het etiket hoogbegaafd op hun kind willen, alsof dat iets positiefs is (nee natuurlijk). TO is ook zo, vorige school noemde kind hb en nu nieuwe dat niet onvoorwaardelijk overneemt is dat een teleurstelling. Dat kind het ondertussen prima doet is bijzaak. Gaat dit over kind of gaat dit over moeder? En geheid dat ergens in de schoolcarrière de vraag opkomt of kind een klas over gaat slaan. Domste wat je kan doen maar moeder verheugt zich er nu al op.


Je snapt het niet. De meeste hb kinderen komen goed mee bij de kleuters. En daarna lopen ze vast. Als ze in (de eerste 3 weken van) groep 1 goed worden ingeschat op een voorsprong zijn er veel latere obstakels en leed makkelijk te vermijden.


Voor dit soort verbale diarree is een topic als dit niet bedoelt. Zoek je heil alsjeblieft op Facebook of op een kringverjaardag waar je onder gelijkgestemden niemand zal beledigen.
Ik denk dat de meeste mensen het er hier over eens zijn dat het etiket op zich positief kan zijn, maar hb zijn dat vaak helemaal niet is. Als je t dan bent is het fijn dat je het zelf weet en dat je omgeving er rekening mee houdt. Zeker op de basisschool. En de ervaring leert nou eenmaal dat er op de lange termijn vaak problemen ontstaan juist omdat het in de kleuters niet gezien is!
Alle reacties Link kopieren
Er zijn ook 'gewoon' slimme kinderen. Niet iedereen met hoge resultaten is HB. Dan zou iedereen op het VWO immers HB zijn?

Een moeder vroeg eens aan mij: "Jouw kind is toch ook HB?" Eh, nee. Ze is gewoon slim en haalt goede cijfers.
Nu haalt ze op het VWO uitstekende cijfers, en is toch echt niet HB.

TO, wellicht is jouw kind ook gewoon bovengemiddeld slim? Waarom vrees je problemen die er nu nog niet zijn? Elk kind heeft sprongetjes, en sommige kinderen zijn vroeger met bepaalde dingen, en staan daarna weer een tijdje stil. Omdat ze bijvoorbeeld druk bezig zijn met sociale dingen, of zwemlessen, of Elsa.

Laat het nog even gaan. Je kunt altijd nog aan de bel trekken. Ze zit nog maar in groep 2!
Alle reacties Link kopieren
Underhype schreef:
25-02-2022 11:07
Mijn god zeg, het 'probleem' van TO is dat de school de hoogbegaafdheid van haar kind niet voldoende erkent. Kind gaat met plezier naar school, komt goed mee en ligt sociaal goed maar toch is mama niet tevreden. Echt te bizar voor woorden. En wat denk je dat onderzoek door cjg gaat opleveren? Dat er onder de navel een paneel met schuifjes blijkt te zitten die iets beter moeten worden afgesteld? Wat er ook aan de hand mocht zijn, je kan vergeten dat daar een quick fix voor is en alles gaat nu goed dus waarom begin je er aan. Met die onderzoeken doe je meer kwaad dan goed en school gaat echt niet ineens alles anders doen. Elk kind heeft wel een eigenschap dat afwijkt van het gemiddelde, deal with it en accepteer dat je niet alles kan beïnvloeden.

Ik vind het altijd wrang als ouders het etiket hoogbegaafd op hun kind willen, alsof dat iets positiefs is (nee natuurlijk). TO is ook zo, vorige school noemde kind hb en nu nieuwe dat niet onvoorwaardelijk overneemt is dat een teleurstelling. Dat kind het ondertussen prima doet is bijzaak. Gaat dit over kind of gaat dit over moeder? En geheid dat ergens in de schoolcarrière de vraag opkomt of kind een klas over gaat slaan. Domste wat je kan doen maar moeder verheugt zich er nu al op.
Wow, fijne reactie waar ik wat mee kan, is inderdaad een goede samenvatting van wat ik hoop en wil voor kind. Bedankt.

School gaf in het gesprek meerdere voorbeelden waaruit blijkt dat kind blokkeert, het lastig vindt om fouten te maken en vastloopt tijdens het maken van werkjes. Ook zij zien iets waar ze niet helemaal de vinger op kunnen leggen. Juf zegt, en ik citeer: 'het begroot me als ik kind bezig zie'. En dat is wat we thuis ook zien. Er is iets maar wat?
School suggereert faalangst en school adviseert het cjg. Dat komt dus niet vanuit ons.
Het zal me werkelijk een worst wezen of dat hoogbegaafdheid is of niet, of dat er wellicht iets ander speelt. Wat ik kind gun is zelfvertrouwen, onbezonnenheid en plezier. En hoewel het elke ochtend blij naar school gaat, gaat het daar toch niet echt goed.

School 1 gaf naast het vermoeden van hb, net als school 2, aan dat kind het lastig vind om fouten te maken. Dat kind dingen van zichzelf moet kunnen en daar tegen aanloop. Dat kan prima alleen faalangst zijn. Ik geloof echter wel dat faalangst een andere aanpak vraagt als er er daarnaast andere zaken spelen. Dus daarom mijn voorkeur breed te testen.

Kind is onze oudste, en zoals als eerder aangegeven, vanaf het moment dat het ging praten was er iets waar we de vinger niet op konden leggen.
En inderdaad, er zijn geen grote problemen op dit moment. Maar blijkbaar blijft er wel iets sudderen wat ook op beide scholen tot uiting komt. We kunnen nog een paar jaar aankijken en hopen dat het zo blijft. Maar dat heeft niet m'n voorkeur.
Alle reacties Link kopieren
Meinona schreef:
25-02-2022 13:29
Er zijn ook 'gewoon' slimme kinderen. Niet iedereen met hoge resultaten is HB. Dan zou iedereen op het VWO immers HB zijn?

Een moeder vroeg eens aan mij: "Jouw kind is toch ook HB?" Eh, nee. Ze is gewoon slim en haalt goede cijfers.
Nu haalt ze op het VWO uitstekende cijfers, en is toch echt niet HB.

TO, wellicht is jouw kind ook gewoon bovengemiddeld slim? Waarom vrees je problemen die er nu nog niet zijn? Elk kind heeft sprongetjes, en sommige kinderen zijn vroeger met bepaalde dingen, en staan daarna weer een tijdje stil. Omdat ze bijvoorbeeld druk bezig zijn met sociale dingen, of zwemlessen, of Elsa.

Laat het nog even gaan. Je kunt altijd nog aan de bel trekken. Ze zit nog maar in groep 2!
Dit prima mogelijk ja. Misschien ook niet bovengemiddeld slim, maar gewoon gemiddeld. En dat is goed.
Maar ondanks het plezier dat het in school lijkt te hebben, merken de leerkrachten allebei dat er wat speelt bij kind.
Ik weet ook niet waar we uiteindelijk goed aan doen. Voor ons is wel duidelijk dat we er achter willen komen hoe het komt dat kind het zo lastig vindt om fouten te maken. Waarom het geen hulp vraagt aan de leerkracht als het vastloopt. Daar liep het op school 1 ook tegen aan, en zien we thuis ook. Dat voelt niet meer als een fase, die over een paar maanden overwaait. En daar willen we bij helpen.

Ik weet ook niet goed hoe ik het verder onder woorden moet brengen wat het nou precies is. Bij onze tweede voelt het gewoon heel anders.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven