Lijf & Lijn
alle pijlers
Is dik zijn je eigen schuld?
vrijdag 16 oktober 2020 om 16:27
Met het risico op een verhitte discussie (gevoelig onderwerp) vraag ik toch naar jullie mening, omdat ik er benieuwd naar ben.
Vandaag hadden ik en een familielid het over het coronavirus (het zal ook eens iets anders zijn). Hij gaf aan dat hij de overbelasting van de zorg deels te wijten is aan de ongezonde manier van leven van mensen. Obese mensen lopen immers meer risico en dat zijn er nogal wat.
Toen kwam het uiteindelijk uit op een discussie of dik zijn je eigen schuld is of niet. Hij beweert van wel. Ieder pontje gaat door het mondje (zijn woorden).
Ik vind dat het veel genuanceerder ligt. Overgewicht kan met van alles te maken hebben. Ik weet er alles van, heb obesitas gehad en nu nog overgewicht. Ik vond het ook vrij rechtlijnig.
Ik ben nu wel benieuwd naar wat het Viva forum hiervan vindt. Tot in hoeverre is overgewicht je eigen schuld?
Vandaag hadden ik en een familielid het over het coronavirus (het zal ook eens iets anders zijn). Hij gaf aan dat hij de overbelasting van de zorg deels te wijten is aan de ongezonde manier van leven van mensen. Obese mensen lopen immers meer risico en dat zijn er nogal wat.
Toen kwam het uiteindelijk uit op een discussie of dik zijn je eigen schuld is of niet. Hij beweert van wel. Ieder pontje gaat door het mondje (zijn woorden).
Ik vind dat het veel genuanceerder ligt. Overgewicht kan met van alles te maken hebben. Ik weet er alles van, heb obesitas gehad en nu nog overgewicht. Ik vond het ook vrij rechtlijnig.
Ik ben nu wel benieuwd naar wat het Viva forum hiervan vindt. Tot in hoeverre is overgewicht je eigen schuld?
zaterdag 24 oktober 2020 om 13:27
200-300 per dag noem jij minimaal?Doggo schreef: ↑24-10-2020 13:23Het verschil in calorieën die iemands lichaam standaard verbruikt schijnt minimaal te zijn. Deze uitleg kwam ik tegen:
Als je uitgaat van een gemiddeld dagelijks energieverbruik van 2000 kcal, valt 68% van de populatie tussen een verbruik van 1840 en 2160 kcal per dag. 96% van de populatie valt tussen de 1680 en 2320 kcal per dag. Mocht je twee willekeurige mensen nemen (waar jij er een van bent), is de kans 0,50% dat een van jullie in het hoogste segment valt en de ander in het laagste. Theoretisch bestaat de kans dus wel, maar in het meest extreme geval (kans van 0,50%) is dit verschil minder dan 700 kcal tussen twee individuen.
Het overgrote merendeel van de mensen verschilt niet meer dan 200 tot 300 kcal van elkaar als het om hun BMR gaat.
zaterdag 24 oktober 2020 om 13:30
Je hebt ergens wel gelijk. Ik weet het niet zeker maar ik denk dat ze daar wel eerlijk in is. Porties hebben we nooit specifiek vergeleken. Misschien eet zij grotere portiesBergje65 schreef: ↑24-10-2020 12:06Dit kan er bij mij dus niet in. Jullie eten hetzelfde? Hoe weet jij dat? Kan het zo zijn dat zij tussendoor meer snaait dan jij ooit zult weten?
Ik ben ook een tijdje te zwaar geweest. Als mijn man aan mij vroeg of ik enig idee had hoe dat kwam wist ik het echt niet. Ik vond dat ik niet anders deed dan normaal. Tot ik naar een diëtiste ging en ik in kaart moest brengen wat ik op een dag at. Nou... ik schrok ervan... zoveel kleine hapjes die je ongemerkt naar binnen werkt. Een koekje, een dropje, een extra sneetje brood, elke dag een heerlijke kom dikke soep uit de bedrijfskantine bla bla bla.
zaterdag 24 oktober 2020 om 13:49
Door de jaren heen scheelt dat een behoorlijk aantal kilo's.
zaterdag 24 oktober 2020 om 14:01
Het ging mij er meer om dat er wordt gezegd dat de één veel meer kan eten dan de ander. In de praktijk is dit verschil dus 200-300 ckal, wat ik als weinig zie aangezien dat 2-3 boterhammen zijn. Ik vind het overdreven om te zeggen dat de één veel meer kan eten.
Het spreekt voor zich dat als je meer eet dan je nodig hebt dit flink aantikt over de jaren.
zaterdag 24 oktober 2020 om 14:18
Dit meen je echt? Want dan heeft het weinig zin hier verder op in te gaan....Doggo schreef: ↑24-10-2020 14:01Het ging mij er meer om dat er wordt gezegd dat de één veel meer kan eten dan de ander. In de praktijk is dit verschil dus 200-300 ckal, wat ik als weinig zie aangezien dat 2-3 boterhammen zijn. Ik vind het overdreven om te zeggen dat de één veel meer kan eten.
Het spreekt voor zich dat als je meer eet dan je nodig hebt dit flink aantikt over de jaren.
zaterdag 24 oktober 2020 om 14:20
Ik denk dat het verschil in calorieën wel vaak groter is, omdat de een veel vetter en dus calorie-rijker kookt dan de ander. De vriendin die ik hiervoor al even noemde, die altijd astronauten-diëten doet en dan langdurig op poeders leeft, kookt bijvoorbeeld op een manier die mijn maag niet verdraagt, gewoon omdat het veel te vet is. Zij gebruikt in bijna elk gerecht toevoegingen als kookroom, boter, mayonaise, crème fraîche. Ik maak bijvoorbeeld nooit pasta's met roomsauzen, maar doe er gewoon een saus op tomatenbasis over, of iets anders simpels. Mijn vriendin eet ook elke dag een nagerecht (slagroom, mascarpone, chocoladesaus enzovoort). Ik maak thuis zelden toetjes. Ook voor de lunch eet mijn vriendin liever een broodje kroket dan een boterham met kipfilet, en als die voorkeur voor vet geldt voor alles wat zij eet (en ik vermoed dat dat zo is), is het verschil in calorieën snel veel meer dan een paar honderd, schat ik.Doggo schreef: ↑24-10-2020 14:01Het ging mij er meer om dat er wordt gezegd dat de één veel meer kan eten dan de ander. In de praktijk is dit verschil dus 200-300 ckal, wat ik als weinig zie aangezien dat 2-3 boterhammen zijn. Ik vind het overdreven om te zeggen dat de één veel meer kan eten.
Het spreekt voor zich dat als je meer eet dan je nodig hebt dit flink aantikt over de jaren.
zaterdag 24 oktober 2020 om 14:27
Wat zou hier niet aan kloppen? Heb je wel eens calorieën goed bijgehouden? 200 of 300 calorieën is echt niet veel in volume bij veel etenswaren. 2 gesmeerde boterhammen, een schaaltje chips of vla, 1 Magnum, 1 croissant, noem maar op. Het is wel veel als je voor 200 calorieën aan groente of fruit wilt wegstrepen.
zaterdag 24 oktober 2020 om 14:32
Dit is later genuanceerd en deels gedebunked. Het is te simpel om mensen zo in 3 hokjes te plaatsen met waar ze al dan niet aanleg voor hebben, genetica en levensstijl bepalen nog steeds het overgrote deel van je lichaamssamenstelling. Iemand kan ectomorph zijn maar in een omgeving en door keuzes die het faciliteren alsnog flink aankomen en niet fit zijn.TsumTsum schreef: ↑24-10-2020 13:11Je hebt gewoon verschillende lichaamstypes (heb ik al eens een filmpje over geplaatst in dit topic.) waarmee je geboren wordt en die je niet kunt veranderen aangezien dat genetisch bepaald is:
Ectomorph: Zijn slank, kunnen bijna alles eten zonder een gram aan te komen maar moeten bij krachttraining ook meer moeite doen om spiermassa te kweken.
Endomorph: Zijn wat steviger gebouwd, hebben vaak een peer figuur, hebben meer aanleg om vet op te slaan en moeten dus meer letten op het eet patroon.
Mesomorph: Zijn atletisch gebouwd, hebben over het algemeen een hogere stofwisseling en bouwen makkelijk spiermassa op.
De meeste mensen zijn geboren met het type Endomorph of daar is Endomorph het meest dominant want je schijnt ook een soort van combi te kunnen hebben. Hierdoor heeft iedereen andere behoeftes. Als een Ectomorph hetzelfde gaat eten als een Endomorph komt de een geen grammetje aan en de ander wellicht heel veel.
En nee ik ben geen deskundige ofzo, maar sinds ik bezig ben met afvallen heb ik dat soort dingen geleerd.
zaterdag 24 oktober 2020 om 14:33
Huh hoeveel calorieën je lichaam nodig heeft verandert niet door hoe je kookt.samarinde schreef: ↑24-10-2020 14:20Ik denk dat het verschil in calorieën wel vaak groter is, omdat de een veel vetter en dus calorie-rijker kookt dan de ander. De vriendin die ik hiervoor al even noemde, die altijd astronauten-diëten doet en dan langdurig op poeders leeft, kookt bijvoorbeeld op een manier die mijn maag niet verdraagt, gewoon omdat het veel te vet is. Zij gebruikt in bijna elk gerecht toevoegingen als kookroom, boter, mayonaise, crème fraîche. Ik maak bijvoorbeeld nooit pasta's met roomsauzen, maar doe er gewoon een saus op tomatenbasis over, of iets anders simpels. Mijn vriendin eet ook elke dag een nagerecht (slagroom, mascarpone, chocoladesaus enzovoort). Ik maak thuis zelden toetjes. Ook voor de lunch eet mijn vriendin liever een broodje kroket dan een boterham met kipfilet, en als die voorkeur voor vet geldt voor alles wat zij eet (en ik vermoed dat dat zo is), is het verschil in calorieën snel veel meer dan een paar honderd, schat ik.
zaterdag 24 oktober 2020 om 14:36
Waarom blijft jouw bijdrage zo beperkt tot aantal calorieën?
Ja, ik weet dat BMR niet zover uit elkaar ligt.
Maar, stel: mijn vriendin en ik zitten allebei aan het andere uiterste: ik op 1600, zij op 2400.
Stel dan ook nog es dat we allebei honger hebben voor 2000 calorieën.
Zij kan dan gewoon eten volgens wat haar lichaam aangeeft en zelfs nog iets extra's en komt niet aan.
Ik moet elke dag weer mijn hongergevoel negeren, anders groei ik dicht.
Is het mijn eigen schuld dat ik zo veel honger heb? Ik heb echt geen idee. Mss heeft zij wel net zoveel honger maar kan ze daar beter mee omgaan. Mss noem ik iets wel honger terwijl het eigenlijk dorst is, of chaggerijn, of verveling. Mss is mijn hongerknopje wel kapotgegaan omdat ik altijd mijn bord leeg moest eten. Mss is mijn hongergevoel gewoon een smoes om altijd maar te kunnen snaaien. Enz. Enz.
Weet jij het? Ik weet het niet.
Feit is: mijn vriendin gaat eten zodra ze honger heeft en blijft slank, als ik eet zodra ik honger heb groei ik dicht.
En als je honger vervangt door jeuk snap je mss hoe vermoeiend het is om dat alsmaar te moeten negeren.
Those who choose the lesser evil forget quickly that they chose evil.
Hannah Arendt
Hannah Arendt
zaterdag 24 oktober 2020 om 14:39
Heeft je vriendin haar onderhouds caloriebehoefte berekend? Toen ik heel lang op hetzelfde plateau zat met 1700 calorieën heb ik het eens uitgerekend met een daarvoor bedoelde formule. Soms heb je pech en blijk je echt minder nodig te hebben dan je denkt, waardoor eronder gaan zitten om af te vallen moeilijker wordt. Mijn behoefte om op gewicht te kunnen blijven bleek rond de 1600 te zijn, door sterkere spieren te kweken kon dat wat opgeschroefd worden. Maar van 1800 per dag kom ik aan. Helaas pindakaassamarinde schreef: ↑24-10-2020 14:20Ik denk dat het verschil in calorieën wel vaak groter is, omdat de een veel vetter en dus calorie-rijker kookt dan de ander. De vriendin die ik hiervoor al even noemde, die altijd astronauten-diëten doet en dan langdurig op poeders leeft, kookt bijvoorbeeld op een manier die mijn maag niet verdraagt, gewoon omdat het veel te vet is. Zij gebruikt in bijna elk gerecht toevoegingen als kookroom, boter, mayonaise, crème fraîche. Ik maak bijvoorbeeld nooit pasta's met roomsauzen, maar doe er gewoon een saus op tomatenbasis over, of iets anders simpels. Mijn vriendin eet ook elke dag een nagerecht (slagroom, mascarpone, chocoladesaus enzovoort). Ik maak thuis zelden toetjes. Ook voor de lunch eet mijn vriendin liever een broodje kroket dan een boterham met kipfilet, en als die voorkeur voor vet geldt voor alles wat zij eet (en ik vermoed dat dat zo is), is het verschil in calorieën snel veel meer dan een paar honderd, schat ik.
zaterdag 24 oktober 2020 om 14:41
Hier komt uit zo'n BMR-berekening altijd een schokkend hoog getal. Ik ben lang en heb wat overgewicht, dus in theorie heb ik een vrij hoge caloriebehoefte om dat lijf in stand te houden.ringaroundtherosie schreef: ↑24-10-2020 14:39Heeft je vriendin haar onderhouds caloriebehoefte berekend? Toen ik heel lang op hetzelfde plateau zat met 1700 calorieën heb ik het eens uitgerekend met een daarvoor bedoelde formule. Soms heb je pech en blijk je echt minder nodig te hebben dan je denkt, waardoor eronder gaan zitten om af te vallen moeilijker wordt. Mijn behoefte om op gewicht te kunnen blijven bleek rond de 1600 te zijn, door sterkere spieren te kweken kon dat wat opgeschroefd worden. Maar van 1800 per dag kom ik aan. Helaas pindakaas
Klopt in de praktijk helaas niets van.
Those who choose the lesser evil forget quickly that they chose evil.
Hannah Arendt
Hannah Arendt
zaterdag 24 oktober 2020 om 14:47
Dan lees je selectief.
Ik heb uitgebreid beschreven over hoe ik denk over de schuldvraag icm overgewicht. Ik heb ervaringen gedeeld van mezelf en mensen om mij heen. Ik geef antwoord op de vraag waarom mensen te dik worden en de andere slank blijven. Ik heb meegesproken over stigma en oordelen. Ik heb beschreven dat bmi en kledingmaat niet zaligmakend zijn. Ik heb meegedacht over mogelijke oplossingen in de toekomst. Aan de hand daarvan weer vragen gesteld. Ik heb reactie gegeven op het calimerogedrag in dit topic, het slank bashen. Ik heb statistieken en onderzoeken besproken.
Nu reageer ik op vorige reacties waar weer gesteld werd dat de een veel meer dan de ander kan eten.
“Waarom blijft jouw bijdrage zo beperkt tot het aantal calorieën?”
Als er iemand uitgebreid en van meerdere kanten mee praat ben ik het wel. Al moet ik zeggen dat ik steeds meer in de slank verdediging moet omdat er zo negatief over wordt gedaan.
zaterdag 24 oktober 2020 om 15:11
zaterdag 24 oktober 2020 om 15:18
Klopt, toen ik in de sportschool begon met een trainer deed deze ook allerlei metingen.
En hoewel mijn conditie/uithoudingsvermogen niet heel goed was, was ik lichamelijk wel heel sterk. Naast een hoog vetpercentage natuurlijk, ook veel spiermassa om dat zware lijf in beweging te krijgen.
Dus zou ik een hoger calorie verbruik moeten hebben.
Maar niet dus.
En ook al bleef ik sporten, ik heb heel wat aan spier(kracht) in moeten leveren.
Ook omdat het afvallen zo snel gaat dat je er bijna niet aan ontkomt dat het ten koste gaat van je spiermassa
zaterdag 24 oktober 2020 om 15:37
zaterdag 24 oktober 2020 om 15:39
De meeste mensen hebben er een goede richtlijn aan dus dat er in de praktijk niets van klopt omdat dat bij jou niet het geval was lijkt me te zwart wit.
zaterdag 24 oktober 2020 om 15:41
Hoe weet je dat dan?ringaroundtherosie schreef: ↑24-10-2020 15:39De meeste mensen hebben er een goede richtlijn aan dus dat er in de praktijk niets van klopt omdat dat bij jou niet het geval was lijkt me te zwart wit.
Meer dan de helft van de mensen heeft overgewicht.
Als ze dat zo eenvoudig formulematig zouden kunnen oplossen, zou dat getal vast lager liggen.
zaterdag 24 oktober 2020 om 15:43
maar ga je dan 300- 500 calorieën onder je BMR zitten? Als ik dat doe, kom ik uit op 900-1100 calorieën per dag. Niet bijster gezond
I was born in the sign of water, and it's there that I feel my best
zaterdag 24 oktober 2020 om 15:47
Ik vind het raar dat je dat niet veel vindt. 2 of 3 boterhammen meer of minder is nogal wat, dat is wel of geen lunch. En dat dan elke dag.ringaroundtherosie schreef: ↑24-10-2020 14:27Wat zou hier niet aan kloppen? Heb je wel eens calorieën goed bijgehouden? 200 of 300 calorieën is echt niet veel in volume bij veel etenswaren. 2 gesmeerde boterhammen, een schaaltje chips of vla, 1 Magnum, 1 croissant, noem maar op. Het is wel veel als je voor 200 calorieën aan groente of fruit wilt wegstrepen.
Ik heb het natuurlijk niet over zoiets 1 x overslaan, het gaat om dagelijks. Als je hiermee 6 kilo per jaar afvalt, vind ik dat nogal wat.