Oekraïne
alle pijlers
Spanningen Rusland en Amerika Deel 2
donderdag 10 maart 2022 om 12:52
actueel/spanningen-rusland-en-amerika/l ... 485480/127 Deel 1
Vervolg op deel 1
Vervolg op deel 1
Rotoorlog, ik zeg NEE tegen deze OORLOG.
zaterdag 19 maart 2022 om 16:47
En zo zijn er ook mensen die oorlogsmisdaden ontkennen als die begaan zijn door hun ‘eigen’ partij. Dan is het democratie bla bla bla
Je rechtvaardigheidsgevoel laat je akelig in de steek. Als je dat überhaupt hebt.
Let’s Go Brandon!
zaterdag 19 maart 2022 om 16:51
En de rest steekt liever hun kop in het zand. Ik weet het. De waarheid onder ogen durfen komen is een karaktereigenschap.
Let’s Go Brandon!
zaterdag 19 maart 2022 om 16:53
Interessante wijze van onderzoeken ook, ze hebben hun cijfers gebaseerd op het interviewen van een slordige 1500 willekeurige Iraakse huishoudens terwijl daar toch betere methoden voor zijn (bevolkingsregister, mortuaria, verslagen van politie en leger) zou ik denken.Bluelightshield schreef: ↑19-03-2022 16:44Als je iets kopieert van de site van de NCPN moet je het wel even melden.
https://ncpn.nl/manifest/2008/01/irakjb.htm
De cijfers over Irak lopen nogal sterk uiteen. Een aantal zijn benoemd op wikipedia, links zijn inbegrepen: https://en.m.wikipedia.org/wiki/Casualt ... e_Iraq_War
zaterdag 19 maart 2022 om 17:43
Wikipedia is vaak verrassend nauwkeurig. Zeker de Engelstalige editie. Er is bijna altijd veel bronvermelding aanwezig en er wordt door veel mensen meegelezen waardoor onzinnige veranderingen snel weer worden gecorrigeerd.
De waardering voor Wikipedia is erg hoog.
De reden dat het niet gebruikt mag worden in het hoger onderwijs is omdat daar sowieso niet verwezen mag worden naar naslagwerken.
En het hoger onderwijs loopt soms wat achter.
zaterdag 19 maart 2022 om 17:46
Ik gebruik wikipedia vooral als zoekmachine voor bronnen. Door de bronnen na te kijken kun je een inschatting maken van de kwaliteit van de informatie.Siri schreef: ↑19-03-2022 17:43Wikipedia is vaak verrassend nauwkeurig. Zeker de Engelstalige editie. Er is bijna altijd veel bronvermelding aanwezig en er wordt door veel mensen meegelezen waardoor onzinnige veranderingen snel weer worden gecorrigeerd.
De waardering voor Wikipedia is erg hoog.
De reden dat het niet gebruikt mag worden in het hoger onderwijs is omdat daar sowieso niet verwezen mag worden naar naslagwerken.
En het hoger onderwijs loopt soms wat achter.
zaterdag 19 maart 2022 om 17:47
Rusland (en andere landen die het westen van arrogantie, hypocrisie en een dubbele standaard beschuldigen) hebben spijtig genoeg ergens wel een punt, dat geeft ze niet het recht om andere landen binnen te vallen of oorlogsmisdaden te plegen, maar het is wel relevant voor de steun die ze daardoor van de eigen bevolking en elkaar krijgen. Als het westen daar niet enige zelfreflectie op kan toepassen en grote delen van de wereld nog meer tegen zich opzet wordt het probleem alleen maar groter.
Klein beetje offtopic maar ter illustratie: ook binnen Nederland zie ik steeds meer onvrede en protest omdat mensen zich ongelijk behandeld of achtergesteld voelen i.t.t. bijvoorbeeld "de elite". Het wantrouwen naar de overheid wordt groter en zelfs complotdenken neemt steeds meer toe. In de succesvollere complottheorieën zit meestal een kern van waarheid. Persoonlijk zie ik deze ontwikkelingen wel echt als gevaar voor de stabiliteit van onze samenleving.
zaterdag 19 maart 2022 om 17:59
Propaganda bij wijze van geschiedschrijving
Geschiedschrijving is altijd politiek geïnspireerd, waarbij gekozen wordt tussen triomf en slachtofferschap. Op die manier, analyseert Ian Buruma, bevordert het eeuwige vijandschappen.
21 januari 2022 opgehaald via nrc
Leestijd 3 minuten
Song Genyi gaf les in de journalistiek in Shanghai. Zij verloor verleden jaar haar baan om een merkwaardige reden: zij had haar studenten aangemoedigd om een kritische blik te werpen op de officiële geschiedschrijving over het zogenoemde ‘Bloedbad van Nanjing’ in 1937, toen Japanse troepen vele duizenden burgers uitmoordden. (Het officiële aantal in China is 300.000 doden, maar sommige historici houden het op ongeveer 100.000 doden of zelfs minder; niemand weet het precies.)
Li Tiantian, een onderwijzeres in zuid-China, protesteerde op internet tegen het ontslag van de professor, die zij overigens nooit heeft ontmoet. Zij werd daarvoor opgesloten in een zenuwinrichting.
Ian Buruma is historicus en schrijver.
Het hoort bij het journalistieke vak om officiële verslagen kritisch te bekijken, maar het Bloedbad van Nanjing is een zo belangrijk deel geworden van nationalistische propaganda in China dat elke kritiek wordt gezien als kritiek op het communistische bewind.
Misschien is hiervoor enige uitleg nodig. Tot de dood van Mao werd in China weinig aandacht geschonken aan de beruchte Japanse oorlogsmisdaad. Geschiedenis onder Mao was een triomfantelijk verhaal over de heroïsche overwinning van het Chinese proletariaat op fascisten en klassenvijanden. Nanjing was tijdens de oorlog bovendien de hoofdstad van de nationalisten onder Chiang Kai-shek. Het bloedbad betrof een nederlaag van de nationalisten, daar kwamen communistische helden niet bij kijken.
Na de dood van Mao hadden de meeste Chinezen, ook leden van de Communistische Partij, hun buik vol van maoïstische propaganda. Deze werd vervangen door een nieuwe orthodoxie, een nationalistisch verhaal waarin de geschiedenis bestaat uit een lange reeks nationale vernederingen, waaronder dus het Bloedbad van Nanjing. Alleen de heerschappij van de Chinese Communistische Partij kan die wonden helen.
In dezelfde tijd dat de professor in Shanghai werd ontslagen besloot een rechtbank in Moskou om het mensenrechteninstituut Memorial te sluiten. Memorial werd in 1989 opgericht om de politieke gruwelen onder Stalin te onderzoeken en de slachtoffers te eren. De massamoorden onder Stalin worden verdoezeld, en de dappere overwinning van het Russische volk in de Tweede Wereldoorlog wordt gevierd. Vladimir Poetin wil, net als Xi Jingping in China, niet alleen het heden beheersen, maar ook de manier waarop het verleden moet worden gezien.
Elke dynastie heeft zijn eigen geschiedschrijvers
Dit is allemaal niet nieuw. Geschiedschrijving was altijd doordrenkt met politiek. Het was de taak van Chinese historici om de machthebbers te rechtvaardigen – te beginnen met Sima Qian, geboren omstreeks 140 v.C.
Elke nieuwe dynastie had zijn eigen geschiedschrijvers. Hetzelfde gold voor het oude Rome, en voor de hofhoudingen van latere heersers.
De hofhistoricus is in moderne liberale democratieën minder algemeen, hoewel Arthur Schlesinger jr. er onder John F. Kennedy dicht bij in de buurt kwam. Maar dat maakt geschiedenis in een democratie niet minder politiek. Neem het debat over slavernij in de VS, en nu ook steeds meer in andere landen zoals Nederland. In sommige linkse kringen wordt de Amerikaanse geschiedenis uitsluitend gezien als een doorlopend voorbeeld van systematische witte suprematie, terwijl rechtse politici boeken die dit betogen uit scholen willen verbannen.
Het huidige Chinese nationalisme sluit in één opzicht goed aan bij een populaire tendens in het Westen, namelijk de neiging om identiteit te passen in een ‘narratief’ van collectief slachtofferschap. Onder Mao was de officiële geschiedenis nog heroïsch, onder Xi komt het neer op krenkingen door vreemde vijanden waar pas met de revolutie in 1949 een einde aan werd gemaakt. In het officiële geheugen is het Bloedbad van Nanjing nu veel belangrijker dan de Lange Mars van 1934 en andere communistische heldendaden.
Iets dergelijks is ook in Israël gebeurd. Na de oprichting van de moderne staat in 1948 werden dappere vrijheidsstrijders en nijvere kibboetsniks alom gevierd als de ‘nieuwe Joden’. Over de slachtoffers van de Holocaust werd zo min mogelijk gepraat. Hierin kwam pas verandering na de rechtszaak tegen Adolf Eichmann. Herinnering aan de Holocaust gold steeds meer als de legitimatie om de vijanden van Israël, met name de Palestijnen, hard aan te pakken.
Poetin houdt voorlopig vast aan de heroïsche mythe. Wat Russen zich moeten herinneren is triomf en geen slachtofferschap, zeker niet slachtofferschap onder een Russische heerser. Triomfale geschiedenis kan gevaarlijk zijn. Een gevoel van superioriteit maakt mensen blind voor de ellende die hun land heeft aangericht, en misschien nog steeds aanricht. Het kweekt ook een idee van het recht om de wereld naar jouw hand te zetten, iets wat Engelsen vroeger hadden en veel Amerikanen nog steeds.
Lees ook: Te veel historisch besef is een gevaar voor de democratie
Oud zeer moet worden gewroken
Slachtofferschap als het officiële verhaal is minstens zo riskant. Oud zeer moet worden gewroken. Historische vijanden mogen niet worden vergeten. De triomfale houding leidt tot arrogantie, maar gekrenkte gevoelens leiden tot collectieve woede. Soms zijn de historische wonden zo oud dat de eigenlijke oorzaken allang uit de herinnering zijn verdwenen.Dertig jaar geleden beriepen Servische nationalisten zich op grieven uit de 14de eeuw om Bosnische moslims te lijf te gaan. De Slag op het Merelveld in Kosovo, in 1389, toen een Servische prins werd verslagen door legers van het Ottomaanse Rijk, leek nog springlevend.
Hoe het echt zat in de historie doet er niets meer toe als haatgevoelens worden opgezweept. Het gaat om de emoties. Servische troepen in Srebrenica noemden hun Bosnische slachtoffers ‘Turken’, alsof ze in oorlog waren met de Ottomanen van bijna zeven eeuwen geleden.
Maar in feite is het verschil tussen triomf- en slachtofferverhalen niet zo groot. Geschiedenis als propaganda komt neer op de legitimatie van macht, in China, in Rusland, in Israël, maar eigenlijk overal. Alleen Poetin houdt de vijanden van Rusland in toom. Alleen de oppermacht van de Chinese Communistische Partij behoedt het Chinese volk voor meer vernederingen onder een buitenlands juk. Israëlische leiders moeten keihard zijn om een tweede Holocaust te voorkomen. Het gevaar van historisch nationalisme is niet dat mensen zich er beter of slechter door voelen, maar dat het eeuwige vijanden schept, en daarmee de kans vergroot op eindeloze oorlogen.
Geschiedschrijving is altijd politiek geïnspireerd, waarbij gekozen wordt tussen triomf en slachtofferschap. Op die manier, analyseert Ian Buruma, bevordert het eeuwige vijandschappen.
21 januari 2022 opgehaald via nrc
Leestijd 3 minuten
Song Genyi gaf les in de journalistiek in Shanghai. Zij verloor verleden jaar haar baan om een merkwaardige reden: zij had haar studenten aangemoedigd om een kritische blik te werpen op de officiële geschiedschrijving over het zogenoemde ‘Bloedbad van Nanjing’ in 1937, toen Japanse troepen vele duizenden burgers uitmoordden. (Het officiële aantal in China is 300.000 doden, maar sommige historici houden het op ongeveer 100.000 doden of zelfs minder; niemand weet het precies.)
Li Tiantian, een onderwijzeres in zuid-China, protesteerde op internet tegen het ontslag van de professor, die zij overigens nooit heeft ontmoet. Zij werd daarvoor opgesloten in een zenuwinrichting.
Ian Buruma is historicus en schrijver.
Het hoort bij het journalistieke vak om officiële verslagen kritisch te bekijken, maar het Bloedbad van Nanjing is een zo belangrijk deel geworden van nationalistische propaganda in China dat elke kritiek wordt gezien als kritiek op het communistische bewind.
Misschien is hiervoor enige uitleg nodig. Tot de dood van Mao werd in China weinig aandacht geschonken aan de beruchte Japanse oorlogsmisdaad. Geschiedenis onder Mao was een triomfantelijk verhaal over de heroïsche overwinning van het Chinese proletariaat op fascisten en klassenvijanden. Nanjing was tijdens de oorlog bovendien de hoofdstad van de nationalisten onder Chiang Kai-shek. Het bloedbad betrof een nederlaag van de nationalisten, daar kwamen communistische helden niet bij kijken.
Na de dood van Mao hadden de meeste Chinezen, ook leden van de Communistische Partij, hun buik vol van maoïstische propaganda. Deze werd vervangen door een nieuwe orthodoxie, een nationalistisch verhaal waarin de geschiedenis bestaat uit een lange reeks nationale vernederingen, waaronder dus het Bloedbad van Nanjing. Alleen de heerschappij van de Chinese Communistische Partij kan die wonden helen.
In dezelfde tijd dat de professor in Shanghai werd ontslagen besloot een rechtbank in Moskou om het mensenrechteninstituut Memorial te sluiten. Memorial werd in 1989 opgericht om de politieke gruwelen onder Stalin te onderzoeken en de slachtoffers te eren. De massamoorden onder Stalin worden verdoezeld, en de dappere overwinning van het Russische volk in de Tweede Wereldoorlog wordt gevierd. Vladimir Poetin wil, net als Xi Jingping in China, niet alleen het heden beheersen, maar ook de manier waarop het verleden moet worden gezien.
Elke dynastie heeft zijn eigen geschiedschrijvers
Dit is allemaal niet nieuw. Geschiedschrijving was altijd doordrenkt met politiek. Het was de taak van Chinese historici om de machthebbers te rechtvaardigen – te beginnen met Sima Qian, geboren omstreeks 140 v.C.
Elke nieuwe dynastie had zijn eigen geschiedschrijvers. Hetzelfde gold voor het oude Rome, en voor de hofhoudingen van latere heersers.
De hofhistoricus is in moderne liberale democratieën minder algemeen, hoewel Arthur Schlesinger jr. er onder John F. Kennedy dicht bij in de buurt kwam. Maar dat maakt geschiedenis in een democratie niet minder politiek. Neem het debat over slavernij in de VS, en nu ook steeds meer in andere landen zoals Nederland. In sommige linkse kringen wordt de Amerikaanse geschiedenis uitsluitend gezien als een doorlopend voorbeeld van systematische witte suprematie, terwijl rechtse politici boeken die dit betogen uit scholen willen verbannen.
Het huidige Chinese nationalisme sluit in één opzicht goed aan bij een populaire tendens in het Westen, namelijk de neiging om identiteit te passen in een ‘narratief’ van collectief slachtofferschap. Onder Mao was de officiële geschiedenis nog heroïsch, onder Xi komt het neer op krenkingen door vreemde vijanden waar pas met de revolutie in 1949 een einde aan werd gemaakt. In het officiële geheugen is het Bloedbad van Nanjing nu veel belangrijker dan de Lange Mars van 1934 en andere communistische heldendaden.
Iets dergelijks is ook in Israël gebeurd. Na de oprichting van de moderne staat in 1948 werden dappere vrijheidsstrijders en nijvere kibboetsniks alom gevierd als de ‘nieuwe Joden’. Over de slachtoffers van de Holocaust werd zo min mogelijk gepraat. Hierin kwam pas verandering na de rechtszaak tegen Adolf Eichmann. Herinnering aan de Holocaust gold steeds meer als de legitimatie om de vijanden van Israël, met name de Palestijnen, hard aan te pakken.
Poetin houdt voorlopig vast aan de heroïsche mythe. Wat Russen zich moeten herinneren is triomf en geen slachtofferschap, zeker niet slachtofferschap onder een Russische heerser. Triomfale geschiedenis kan gevaarlijk zijn. Een gevoel van superioriteit maakt mensen blind voor de ellende die hun land heeft aangericht, en misschien nog steeds aanricht. Het kweekt ook een idee van het recht om de wereld naar jouw hand te zetten, iets wat Engelsen vroeger hadden en veel Amerikanen nog steeds.
Lees ook: Te veel historisch besef is een gevaar voor de democratie
Oud zeer moet worden gewroken
Slachtofferschap als het officiële verhaal is minstens zo riskant. Oud zeer moet worden gewroken. Historische vijanden mogen niet worden vergeten. De triomfale houding leidt tot arrogantie, maar gekrenkte gevoelens leiden tot collectieve woede. Soms zijn de historische wonden zo oud dat de eigenlijke oorzaken allang uit de herinnering zijn verdwenen.Dertig jaar geleden beriepen Servische nationalisten zich op grieven uit de 14de eeuw om Bosnische moslims te lijf te gaan. De Slag op het Merelveld in Kosovo, in 1389, toen een Servische prins werd verslagen door legers van het Ottomaanse Rijk, leek nog springlevend.
Hoe het echt zat in de historie doet er niets meer toe als haatgevoelens worden opgezweept. Het gaat om de emoties. Servische troepen in Srebrenica noemden hun Bosnische slachtoffers ‘Turken’, alsof ze in oorlog waren met de Ottomanen van bijna zeven eeuwen geleden.
Maar in feite is het verschil tussen triomf- en slachtofferverhalen niet zo groot. Geschiedenis als propaganda komt neer op de legitimatie van macht, in China, in Rusland, in Israël, maar eigenlijk overal. Alleen Poetin houdt de vijanden van Rusland in toom. Alleen de oppermacht van de Chinese Communistische Partij behoedt het Chinese volk voor meer vernederingen onder een buitenlands juk. Israëlische leiders moeten keihard zijn om een tweede Holocaust te voorkomen. Het gevaar van historisch nationalisme is niet dat mensen zich er beter of slechter door voelen, maar dat het eeuwige vijanden schept, en daarmee de kans vergroot op eindeloze oorlogen.
zaterdag 19 maart 2022 om 18:21
Als je een compleet artikel van iemand anders hier cut-paste vermeld dan iig de bron: https://www.nrc.nl/nieuws/2022/01/21/pr ... g-a4081330
zaterdag 19 maart 2022 om 18:22
Ik kon het niet kopiëren de link, maar dankjewel.Champoo schreef: ↑19-03-2022 18:21Als je een compleet artikel van iemand anders hier cut-paste vermeld dan iig de bron: https://www.nrc.nl/nieuws/2022/01/21/pr ... g-a4081330
zaterdag 19 maart 2022 om 18:45
Siri schreef: ↑19-03-2022 17:43Wikipedia is vaak verrassend nauwkeurig. Zeker de Engelstalige editie. Er is bijna altijd veel bronvermelding aanwezig en er wordt door veel mensen meegelezen waardoor onzinnige veranderingen snel weer worden gecorrigeerd.
De waardering voor Wikipedia is erg hoog.
De reden dat het niet gebruikt mag worden in het hoger onderwijs is omdat daar sowieso niet verwezen mag worden naar naslagwerken.
En het hoger onderwijs loopt soms wat achter.
Mee eens
De sterren wandlen, de tijd gaat, de klok zal slaan,.
zaterdag 19 maart 2022 om 23:28
Nou het wordt niet gebruikt omdat het niet aantoonbaar correct is.Siri schreef: ↑19-03-2022 17:43Wikipedia is vaak verrassend nauwkeurig. Zeker de Engelstalige editie. Er is bijna altijd veel bronvermelding aanwezig en er wordt door veel mensen meegelezen waardoor onzinnige veranderingen snel weer worden gecorrigeerd.
De waardering voor Wikipedia is erg hoog.
De reden dat het niet gebruikt mag worden in het hoger onderwijs is omdat daar sowieso niet verwezen mag worden naar naslagwerken.
En het hoger onderwijs loopt soms wat achter.
zaterdag 19 maart 2022 om 23:36
Siri schreef: ↑19-03-2022 17:43Wikipedia is vaak verrassend nauwkeurig. Zeker de Engelstalige editie. Er is bijna altijd veel bronvermelding aanwezig en er wordt door veel mensen meegelezen waardoor onzinnige veranderingen snel weer worden gecorrigeerd.
De waardering voor Wikipedia is erg hoog.
De reden dat het niet gebruikt mag worden in het hoger onderwijs is omdat daar sowieso niet verwezen mag worden naar naslagwerken.
En het hoger onderwijs loopt soms wat achter.
Ik vind Wiki ook goed en best wel nauwkeurig.
Een enkele keer lees ik dat er over iets of iemand te weinig info beschikbaar is en dat het op prijs gesteld word als iemand info weet zodat het kan worden aangevuld.
En zou ik twijfelen over wat ik er lees dan is een dubbelcheck op andere 'kanalen' niet verkeerd.
Rotoorlog, ik zeg NEE tegen deze OORLOG.
zondag 20 maart 2022 om 03:23
Ik constateer dat er echt maar heel weinig mensen zijn hier die überhaupt iets van de Russische/Oekraïnse cultuur afweten. Ipv daarvan worden er allerlei landen bij gesleept die hier part nog deel aan hebben en totaal irrelevant zijn. Dit is cultureel/emotioneel zo groots. Het besef dat er twee volkeren die zo met elkaar verbonden zijn maar nu zo elkaar naar het leven staan is volgens mij maar moeilijk te begrijpen voor sommigen denk ik. Dat dit zo maar kan en de rest van de wereld keek ernaar.
Heeft iemand hier die belachelijke speech van Poetin in dat stadion van twee dagen geleden gezien? Een grote Russofascistische bijeenkomst compleet met Z-vlaggen en de Russische driekleur. Ze moeten niks van nazi's hebben maar uiteraard lijkt dit verdomd veel op Berlijn 1936. Een dictator die een stadion toespreekt. Waar kennen we dat van? Het fascZisme van Poetin. Ongelooflijk. Heb er echt geen woorden voor.
Dat een natie, waar tot zeker ver in de jaren 90 zoveel hoogopgeleiden had. Het land van wetenschappers, ingenieurs...zover in de shit gezakt en verworden tot een land van hebzucht, autocratie, ongelijkheid, met duizenden interne problemen en dan dit....
Heeft iemand hier die belachelijke speech van Poetin in dat stadion van twee dagen geleden gezien? Een grote Russofascistische bijeenkomst compleet met Z-vlaggen en de Russische driekleur. Ze moeten niks van nazi's hebben maar uiteraard lijkt dit verdomd veel op Berlijn 1936. Een dictator die een stadion toespreekt. Waar kennen we dat van? Het fascZisme van Poetin. Ongelooflijk. Heb er echt geen woorden voor.
Dat een natie, waar tot zeker ver in de jaren 90 zoveel hoogopgeleiden had. Het land van wetenschappers, ingenieurs...zover in de shit gezakt en verworden tot een land van hebzucht, autocratie, ongelijkheid, met duizenden interne problemen en dan dit....
zondag 20 maart 2022 om 08:48
Thing1 schreef: ↑19-03-2022 13:50Oh India, dat land waar 34 miljoen mensen geen maandverband, wc, geen riool hebben. Die landen waar mensen altijd maar zeiken en spugen op het Westen maar waar iedereen wel altijd graag een enkeltje "Westen" wil hebben voor "een beter leven". En grootmacht Bangladesh
Wat een minachting voor arme landen. Misschien had Vietnam destijds ook geen maandverband. Maar
Amerika kon de nutteloze oorlog met Vietnam toch niet winnen. En de oorlog in Afghanistan ook niet.
Volgens mij doet India het nu heel goed.
PS.Asielzoekers met enkeltje 'Westen' zijn volgens mij niet gauw uit India. Volgens mij heeft Nederland een poos geleden wel een oproep gedaan voor OK personeel uit India omdat die hoger opgeleid zouden zijn. Dat vond ik zonde want India heeft zelf medisch personeel nodig. Ze kunnen beter meer geld steken in het personeel in Nederland als ze vinden dat zelfs personeel uit India beter is opgeleid.
ps.
https://www.parool.nl/nieuws/amc-krijgt ... ~bce46080/
.................
De ziekenhuizen kampen met een structureel tekort aan operatiekamer-assistenten. ''Het is een landelijk probleem,'' aldus een woordvoerder van het AMC. ''Er komen onvoldoende mensen uit de eigen opleiding en het ziet er niet naar uit dat dat op korte termijn verbetert. Zonder het personeel uit India hadden we volgend jaar operaties moeten uitstellen.''
Jaarlijks trekken duizenden Indiase verpleegkundigen naar de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en het Midden-Oosten. Het personeel is hoog gekwalificeerd en spreekt goed Engels.
................
Hoewel het ziekenhuis niet handelde in strijd met het beleid, kleven er volgens de minister wel degelijk ethische en praktische bezwaren aan de werving van medisch personeel uit ontwikkelingslanden.
De ontwikkelingsorganisatie Wemos veroordeelt om dezelfde reden de actie van de Amsterdamse ziekenhuizen. ''India kampt met een groot tekort aan medisch personeel,'' aldus een woordvoerster.
fleurtje_5 wijzigde dit bericht op 20-03-2022 09:46
Reden: ps toegevoegd
Reden: ps toegevoegd
35.46% gewijzigd
Rotoorlog, ik zeg NEE tegen deze OORLOG.
zondag 20 maart 2022 om 08:59
In Rusland zelf heeft ook 18% geen toegang tot riool en sanitair. In India zelf is een grote ant-oorlog beweging. Als je mij hier leest weet je dat mijn schoonouders in Kaz wonen. Geen minachting. Ik vind het alleen maar moeilijk te rijmen dat in dat artikel een kand als Bangladesh een grootmacht zou moeten worden genoemd.
Maar kom bij mij niet aan net "minachting" tegen arme landen als mijn halve familie er zelf in eentje woont.
Anderzijds is dat natuurlijk ook wel weer typisch. Je profileren als grootmacht om zo de aandacht van de bevolking af te leiden van de binnenlandse problemen. Iets waar Poetin erg goed in is. Opeens zijn er geen binnenlandse problemen meer. Zo kwam er niet zo lang geleden een rapport uit van het Russische ministerie van onderwijs dat 1534 scholen in Rusland geen toilet hebben! Waarom gebruikt Poetin zijn geld daar niet voor? Maar nee ipv daarvan gaan we eerst een land aanvallen onder valse voorwendselen.
Maar kom bij mij niet aan net "minachting" tegen arme landen als mijn halve familie er zelf in eentje woont.
Anderzijds is dat natuurlijk ook wel weer typisch. Je profileren als grootmacht om zo de aandacht van de bevolking af te leiden van de binnenlandse problemen. Iets waar Poetin erg goed in is. Opeens zijn er geen binnenlandse problemen meer. Zo kwam er niet zo lang geleden een rapport uit van het Russische ministerie van onderwijs dat 1534 scholen in Rusland geen toilet hebben! Waarom gebruikt Poetin zijn geld daar niet voor? Maar nee ipv daarvan gaan we eerst een land aanvallen onder valse voorwendselen.
thing1 wijzigde dit bericht op 20-03-2022 09:11
37.06% gewijzigd
zondag 20 maart 2022 om 09:10
En als je dan fouten in het Wikipedia artikel vindt, dan corrigeer je ze ook meteen op basis van wat je in de bronnen vindt? Dat is het mooie van wikipedia dat dat gewoon kan en hoeven de volgenden niet in de bronnen te gaan zoeken.
zondag 20 maart 2022 om 09:37
Graag gedaan.
Ik vertrouw mensen die Russische propaganda spuien inderdaad niet.
zondag 20 maart 2022 om 09:54
Thing1 schreef: ↑19-03-2022 13:50Oh India, dat land waar 34 miljoen mensen geen maandverband, wc, geen riool hebben. Die landen waar mensen altijd maar zeiken en spugen op het Westen maar waar iedereen wel altijd graag een enkeltje "Westen" wil hebben voor "een beter leven". En grootmacht Bangladesh
Ik heb de column nog eens nagelezen.
Waar lees jij dat Bangladesh een grootmacht word genoemd? Bedoel je dit: En deze Aziatische landen zijn een niet te onderschatten machtsblok.
https://www.limburger.nl/cnt/dmf20220316_95875046
Fleurtje_5 schreef: ↑19-03-2022 12:05Toch nog even deze column ophalen. Want het zou jammer zijn als niemand de moeite heeft genomen om deze te lezen.
We vinden het dapper van die Russische journaliste die met een stuk karton achter een nieuwslezeres in beeld springt, want 'propaganda zus en propaganda zo'. Ik neem aan dat de mensen in de landen waar deze column over gaat niet alleen maar Russisch nieuws mogen zien. We denken dat de hele wereld tégen Rusland is en voor Amerika.
Twee stukjes quote uit Column:
Het sentiment in Azië over het conflict tussen Rusland en Oekraïne is totaal anders dan in Europa 17-03-2022
...............................
....................
Na ruim een week Nederland ben ik weer in Azië. In die week is de oorlog in Europa losgebarsten. Binnen een halve dag hier in Bangladesh begonnen mensen drie keer tegen mij over het conflict tussen Oekraïne en Rusland. En binnen twee zinnen hadden ze Amerika en het Westen als de agressor neergezet.
Het sentiment hier in Azië is totaal anders dan in Europa. ‘Eindelijk durft een land tegen Europa, en met name Amerika in te gaan’ (Rusland). Mensen in Bangladesh, India en China hebben genoeg van de Amerikaanse dominantie.
Twistappel of casus belli
Oekraïne is misschien de twistappel of casus belli, maar het macroverhaal is veel belangrijker voor de mensen hier. Ik snap nu waarom deze landen zich niet uitspreken tegen Rusland. Stiekem vinden ze het wel gaaf dat Rusland opstaat tegen het Westen. Ze zijn klaar met de unipolaire macht van de VS in de wereld, het uitbreiden van de NAVO en de EU. Het voelt bedreigend. Poetin en Xi Jinping hebben handjeklap gedaan op de Olympic Oval. En deze Aziatische landen zijn een niet te onderschatten machtsblok. China 1,4 miljard mensen, India 1,35 miljard, Bangladesh 190 miljoen, Pakistan 200 miljoen. Tel daar het Midden-Oosten, Noord-Korea en wat Afrikaanse landen bij op, en getalsmatig veroordeelt meer dan de helft van de wereldbevolking de Russische inval niet, of vindt ze het eigenlijk wel prima c.q. gaaf. En dan zijn India, China en Pakistan ook nog eens kernmachten. Scary! Intussen gaat de handel tussen deze landen en Rusland door. Een economische kans. Poetin zal zich niet zo druk maken om de sancties van het westen. Gas en olie gaan naar China en Pakistan, en voedsel komt uit India en China. China loodst zijn nieuwe zijderoute voor een groot deel door Rusland, India, Pakistan en het Midden-Oosten. In Bangladesh zijn de Russen een kerncentrale aan het bouwen.
................................................
....................................................
Andere wedstrijd
Terug naar het conflict in Europa. Wij in Europa zijn bezig met Oekraïners te helpen - hetgeen helemaal terecht en goed is - en Rusland te veroordelen. Maar hier in Azië spelen politici en burgers een heel andere wedstrijd. Ze ruiken een kans om geopolitiek een stap naar voren te zetten. India, China, Pakistan, Indonesië hebben altijd wel ergens een oorlog lopen; wat zeker niet goed te praten is. Wij in Europa zijn strijd niet meer gewend.
Een groot risico van escalatie en wereldwijde betrokkenheid ligt hier in Azië. Als die landen duidelijk de zijde van Rusland kiezen, kan het snel kantelen.En als het escaleert, grijpt Xi Jinping zijn kansen in Taiwan, een gekke en overmoedige Kim Jong Un in Noord-Korea. Tegelijk ligt de sleutel tot een oplossing misschien ook wel hier. De diplomatie van Europe en VS zou zich moeten richten op China en India. Dat zijn landen waar Poetin naar luistert.
Het kan toch niet zo zijn dat Westerse leiders niet weten wat hier leeft en hoe men hier denkt. Ik was koud een uur geland in Bangladesh, hoorde en zag het al.
Rotoorlog, ik zeg NEE tegen deze OORLOG.
zondag 20 maart 2022 om 11:35
Ik sla altijd over als wiki als bron wordt opgevoerd.ca726647543 schreef: ↑20-03-2022 09:10En als je dan fouten in het Wikipedia artikel vindt, dan corrigeer je ze ook meteen op basis van wat je in de bronnen vindt? Dat is het mooie van wikipedia dat dat gewoon kan en hoeven de volgenden niet in de bronnen te gaan zoeken.
zondag 20 maart 2022 om 11:35
Mijn roots liggen in die regio, maar dan aan de andere kant (andere kant van Kazachstan, want dat is echt heel ver weg).Thing1 schreef: ↑20-03-2022 03:23Ik constateer dat er echt maar heel weinig mensen zijn hier die überhaupt iets van de Russische/Oekraïnse cultuur afweten. Ipv daarvan worden er allerlei landen bij gesleept die hier part nog deel aan hebben en totaal irrelevant zijn. Dit is cultureel/emotioneel zo groots. Het besef dat er twee volkeren die zo met elkaar verbonden zijn maar nu zo elkaar naar het leven staan is volgens mij maar moeilijk te begrijpen voor sommigen denk ik. Dat dit zo maar kan en de rest van de wereld keek ernaar.
Heeft iemand hier die belachelijke speech van Poetin in dat stadion van twee dagen geleden gezien? Een grote Russofascistische bijeenkomst compleet met Z-vlaggen en de Russische driekleur. Ze moeten niks van nazi's hebben maar uiteraard lijkt dit verdomd veel op Berlijn 1936. Een dictator die een stadion toespreekt. Waar kennen we dat van? Het fascZisme van Poetin. Ongelooflijk. Heb er echt geen woorden voor.
Dat een natie, waar tot zeker ver in de jaren 90 zoveel hoogopgeleiden had. Het land van wetenschappers, ingenieurs...zover in de shit gezakt en verworden tot een land van hebzucht, autocratie, ongelijkheid, met duizenden interne problemen en dan dit....
Mijn directe familie heeft 200 km van wat nu Oekraïene is, gewoond. (Toen bestond het nog niet als land)
En het gaat natuurlijk verder dan enkel Rusland (USSR). Voor die periode was er al eeuwen sprake van sterk wisselende grenzen. Lviv is bijvoorbeeld lang Pools geweest en Oostenrijks (Oostenrijk-Hongarije). Om maar wat te noemen.
Dat zijn ontwikkelingen die door de eeuwen heengaan. En door de hele brede regio. Niet enkel Oekraïne-Rusland. Al die landen daar in centraal - en Oost Europa.
Overigens zou ik hier niet Hitler bijhalen. Dictators spreken altijd massamenigten toe. Of het nou Mao, Idi Amin of Mussolini was. Dat is wat dictators doen. Triest is het wel. Heel triest. Geen flauw idee ook hoe dit verder gaat ontwikkelen. En dieptriest voor de Oekraïeners.
Nederlanders weten amper iets over hun eigen geschiedenis (Behalve dat ze hèèl slecht waren), het lijkt me niet redelijk om te verwachten dat men dan wel iets weet over het verleden van regio's hier duizenden kilometers vandaan. Die ook nog eens een roerig, rijke geschiedenis hebben.
dokje wijzigde dit bericht op 20-03-2022 13:41
13.08% gewijzigd
zondag 20 maart 2022 om 11:39
Heeft een betaalmuur, mag niet van Viva volledige kopie.Champoo schreef: ↑19-03-2022 18:21Als je een compleet artikel van iemand anders hier cut-paste vermeld dan iig de bron: https://www.nrc.nl/nieuws/2022/01/21/pr ... g-a4081330
zondag 20 maart 2022 om 11:42
Ik lees her en der dat het economisch slecht ging in Rusland. Was dat ook te merken bijvoorbeeld aan de achteruitgang van werk en zorg?Thing1 schreef: ↑20-03-2022 08:59In Rusland zelf heeft ook 18% geen toegang tot riool en sanitair. In India zelf is een grote ant-oorlog beweging. Als je mij hier leest weet je dat mijn schoonouders in Kaz wonen. Geen minachting. Ik vind het alleen maar moeilijk te rijmen dat in dat artikel een kand als Bangladesh een grootmacht zou moeten worden genoemd.
Maar kom bij mij niet aan net "minachting" tegen arme landen als mijn halve familie er zelf in eentje woont.
Anderzijds is dat natuurlijk ook wel weer typisch. Je profileren als grootmacht om zo de aandacht van de bevolking af te leiden van de binnenlandse problemen. Iets waar Poetin erg goed in is. Opeens zijn er geen binnenlandse problemen meer. Zo kwam er niet zo lang geleden een rapport uit van het Russische ministerie van onderwijs dat 1534 scholen in Rusland geen toilet hebben! Waarom gebruikt Poetin zijn geld daar niet voor? Maar nee ipv daarvan gaan we eerst een land aanvallen onder valse voorwendselen.
zondag 20 maart 2022 om 12:11
Het gaat niet om de ontwikkeling van een enkel land, maar om de algemene ontwikkeling dat sowieso Europa niet zoveel (meer) voorstelt op mondiaal niveau. En dat het zwaartepunt van macht meer en meer VS-China-Aziatische landen wordt.Thing1 schreef: ↑20-03-2022 08:59In Rusland zelf heeft ook 18% geen toegang tot riool en sanitair. In India zelf is een grote ant-oorlog beweging. Als je mij hier leest weet je dat mijn schoonouders in Kaz wonen. Geen minachting. Ik vind het alleen maar moeilijk te rijmen dat in dat artikel een kand als Bangladesh een grootmacht zou moeten worden genoemd.
Maar kom bij mij niet aan net "minachting" tegen arme landen als mijn halve familie er zelf in eentje woont.
En het anti-Westerse sentiment is gewoon heel groot. Niet enkel bij Putin, maar ook in China, Pakistan etc.
In West-Europa hoor je daar amper iets over. Maar laten we wel wezen, zonder de VS was er nu waarschijnlijk niet eens meer een EU. Want geen enkel EU land kan zichzelf verdedigen. En of het met de NAVO kan, is ook nog maar de vraag. Want ook de VS heeft andere interesses dan enkel Europese NAVO landen.
It's complicated......
maandag 21 maart 2022 om 22:45
De Chinese ambassadeur in de VS heeft gezegd dat China hulp blijft sturen aan Rusland, en dan humanitaire hulp. China veroordeelt de Russische invasie niet en zal dit ook niet doen.
Nu ga ik er ook helemaal niet van uit de Rusland militaire hulp nodig heeft in dit conflict omdat het op alle fronten de macht in eigen handen heeft. Maar ik denk wel dat China een actievere rol moet spelen en Rusland wel wapens moet gaan leveren puur om het westen een tegenwicht te bieden. Nu offert het westen de bevolking van Oekraïne op om een strijd uit te vechten die ze nooit gaan winnen met het valse voorwendsel dat ze strijden voor vrijheid, Europa en democratie.
Er zijn alleen maar verliezers op dit moment, de Oekraïnse en Russische bevolking, vaders en moeders, zoons en dochter, broers en zussen.
Nu ga ik er ook helemaal niet van uit de Rusland militaire hulp nodig heeft in dit conflict omdat het op alle fronten de macht in eigen handen heeft. Maar ik denk wel dat China een actievere rol moet spelen en Rusland wel wapens moet gaan leveren puur om het westen een tegenwicht te bieden. Nu offert het westen de bevolking van Oekraïne op om een strijd uit te vechten die ze nooit gaan winnen met het valse voorwendsel dat ze strijden voor vrijheid, Europa en democratie.
Er zijn alleen maar verliezers op dit moment, de Oekraïnse en Russische bevolking, vaders en moeders, zoons en dochter, broers en zussen.
Let’s Go Brandon!
Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn
Al een account? Log dan hier in