Filosofie

24-01-2008 16:56 108 berichten
Alle reacties Link kopieren
Hey allemaal,

dit topic gaat niet zozeer over depressie of over persoonlijke problemen. Wel ben ik geinteresseerd in filosofie en ben er zeker van dat anderen dat ook zijn. Nu kom je in de geschiedenis enkel en alleen mannelijke filosofen tegen, wat ook wel logisch is vanwege de algemeen geldende emancipatie in die tijd.

Toch wil ik bij deze wat viva forummers proberen te prikkelen om zich bezig te houden met het denken over de wereld, mensen, waarheid, etc. Daarom begin ik even met een kort voorbeeld van een oude griekse filosoof 'Zeno'. Wat ik graag wil horen zijn geinteresseerde, twijfelende, bewonderende of kritische reacties over dit verhaal. Wat ik nu even liever buiten beschouwing laat is of het 'nut' heeft om over dit soort dingen na te denken, dat is een heel andere discussie, die zich misschien nog wel eens voor kan gaan doen als dit topic enig succes heeft.

Maar goed, Zeno aan het woord:



Zintuigen lichten ons verkeerd voor, de wereld om ons heen is niet de werkelijkheid. Dat is duidelijk aan te tonen met een enkel voorbeeld:



We organiseren een hardloopwedstrijd tussen Achilles, de snelste hardloper van de Grieken, en een schildpad. We geven de schildpad een voorsprong. De wedstrijd begint. Op het moment dat Achilles het punt bereikt waar de schildpad startte, is de schildpad al een stukje verder. Wanneer Achilles dat (tweede) punt bereikt, is de schildpad wéér een stukje, zij het een klein stukje, verder (!). Enzovoorts. De afstand tussen Achilles en de schildpad wordt dus wel steeds kleiner, maar wordt nooit nul. Conclusie: Achilles haalt de schildpad nooit in. Met onze eigen ogen zien we echter dat Achilles de schildpad wél inhaalt. Zie je wel: onze zintuigen bedriegen ons.
Alle reacties Link kopieren
Overigens wil ik benadrukken dat dit hierboven niet mijn meningem zijn, maar dat ik enkel en alleen de ideeën uit de 'brieven van Seneca' opnieuw op noem.
Alle reacties Link kopieren
Ok, dit wil ik even kwijt:



Ik heb net tentamen wetenschapsfilo gehad (verplicht aan onze uni) 't ging hier alleen maar om die stomme Kant en zijn achterlijke trancendentale subject (ik schrijf t waarschijnlijk niet eens goed, maar soit) En stomme Marx! Ook vind ik Popper een stommerik en Hume en alle andere filosofen!! Ik vind ze allemaal verschrikkelijk stom





(en mijzelf ook dat ik ze stom vind i.p.v. begrijpelijk! En dat ik mijn tentamens maar NIET haal GVD)





Excuses voor kinderachtige posting...moest even ontladen!
Alle reacties Link kopieren
XD
Alle reacties Link kopieren
PrettyLucky schreef op 27 januari 2008 @ 23:33:

Ja dat is waar, maar ik weet niet of de Stoa zich wel echt bezig hielden met de werkelijkheid; volgens mij was hun doel juist om je leven op een zo'n gelukkig mogelijke manier te leven en dat kon volgens hen alleen door de echte 'dalen' in je leven weg te halen: dat doe je dan weer door middel van je emoties niet toe te laten.



Over de ideeën van de Stoa over de ''werkelijkheid" heb ik Digi even nodig, echter.




De pieken moeten ook weg, neem ik aan. Geluk zonder emotie, geluk als apathos?

Ken je Damasio's Descartes Error?
Alle reacties Link kopieren
Ja, dat neem ik ook aan.

Nooit gehoord van 'Damasio's Descartes Error though, leg het maar uit als je wilt ^^
Alle reacties Link kopieren
Ah, want door sommigen wordt geluk gezien als de aanwezigheid van iets goeds (bep emotie of staat/toestand) of de afwezigheid van iets slechts/ongeluk. Maar dat is bij hen niet het geval dus, of eigenlijk is het allemaal de afwezigheid van pathos. Zo kan je het t ook zien ;-)

Over de aanwezigheid van ratio en afwezigheid van emoties gaat het boek Descartes Error. Herinner me dat het tijdens mn studie filosofie ook veel gelezen werd, dus het is/was vlgs mij niet alleen voer voor psychologen. Het is een commentaar (afrekening met) op het cartesiaanse wereldbeeld waarin de ratio/het denken bovenaan de hierarchie staat en de emoties er wat bij bungelen als verstoringen van dit denken. Er wordt veel verwezen naar neurologisch onderzoek, dus daar moet je dan wel van houden. Misschien het proberen waard?
Alle reacties Link kopieren
Ik zal eens een keer kijken :O

Is natuurlijk ook eens leuk om dingen van een andere kant te bekijken dan van je eigen standpunt.
Alle reacties Link kopieren
Je pense donc je suis - je sens donc je suis



Ik vind het grappig, zo rationeel is het niet om je ratio altijd de boventoon te willen doen voeren. Da's juist irrationeel, meer een emotionele gedachte, als je het mij vraagt. Een realistischere aanpak getuigt van meer ratio, is mijn idee.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven