Gesprek- Hoe gaat de huizenmarkt zich ontwikkelen?

13-03-2021 17:00 472 berichten
:hello:
Mijn vriend gaat in zijn eentje een huis kopen, waar ik erbij kom wonen. Huizenmarkt is een dagelijks onderwerp hier. Los daarvan is wonen, huren en kopen iets wat mijn interesse heeft zodra ik afgestudeerd was en een baan kreeg. Het is een dankbaar onderwerp in alle sociale kringen. Het is vrij 'logisch' om op den duur een huis te kopen. Of groter te gaan wonen vanwege wensen, kinderen die er zijn/komen etc. Als je wat ouder bent ga je wellicht kleiner wonen. Er wordt veel samengewoond, veel relatiebreuken. Oftewel huis is een hot topic.

Iets wat al jarenlang speelt is het huizentekort (belangrijk thema met aankomende verkiezingen, maar bijna elke verkiezing wel), de dalende en stijgende huizenmarkt. Met name in de steden/randstad is het oververhit. Je kan soms niet eens meer een bezichtiging krijgen als je diezelfde dag nog belt. Huizen worden steeds duurder en duurder. Behalve met de laatste crisis van 2008 tot 2013. Relatief kort, 5 jaar. Als je bedenkt dat het daarna alleen duurder en duurder is geworden. In een artikel van Rtl nieuws van 2020 werd gezegd dat huizen gemiddeld 5-6% stegen met uitschieters van 10% per jaar.

Ik vraag mij af wat er gaat gebeuren de komende jaren huizenmarkt, de prijzen en de samenleving. Ik woon in een grote stad en hier ben je beperkt met wat je met 1 modaal salaris kopen. Niet zonder een gift van ouders, eigen geld. Een studio moet lukken, leuke, kleine (klus)woning of in minder aantrekkelijk deel van de stad. Samen met je partner (die ook een redelijk modaal salaris heeft) kopen geeft een betere kans.

Ik denk dat we niet meer in zo'n crisis terecht komen als in 2008. We hebben daarvan geleerd. Maar ja, wat is de verwachting voor de komende jaren? Als de huizen steeds duurder en duurder worden. Het is haast wel wat de gek ervoor geeft. In het filmpje (2018) staat dat een derde van de huizen boven de vraagprijs weg gaat. Ben benieuwd waar die tweederdere van die huizen staan. Aangezien de huizenmarkt steeds gekker wordt, is de inschatting van mij dat er nu nog meer huizen weg gaan boven de vraagprijs en de hoogte van de bedragen waarmee overboden wordt nóg hoger liggen. Een huis wat eerst 250.000 kostte, gaat over 5 jaar voor 319.000 weg (stijging van 5%). Starten komen nu al nauwelijks aan een huis. Op een gegeven moment kan het niet anders dat het stabiliseert of dat het weer instort?

Ik maak mij zorgen hoe de huizenmarkt zich nog gaat ontwikkelen. Ben benieuwd wat jullie gedachtes over zijn :)

https://www.nu.nl/geldzaken/6114216/nat ... elden.html

https://www.rtlnieuws.nl/economie/life/ ... boelhouwer
Check het filmpje ook
Hetismogelijk schreef:
21-04-2021 07:22

Dus als ik moet gokken, gok ik op een daling in de prijzen in 2025. Maar, zoals ik al schreef, ik ben geen kenner.
Kan. Er zal heus wel weer een dip komen, maar daarna gaan ze weer stijgen. Wij hebben ons eerste huis in 2000 gekocht, de jaren ervoor waren de huizenprijzen flink gestegen. Iedereen in mijn omgeving van 10 jaar ouder, verklaarde me voor gek om voor 400.000 (guldens) een huis te kopen. Maar ondanks de dalingen nav crisis in 2008, kost datzelfde huis nu ongeveer 350.000 euro. Verdubbeld dus. Terwijl dat huis al een paar keer over de kop was gegaan tussen 1980 (bouwjaar) en 2000.
katrien31 schreef:
13-03-2021 17:32
Beetje kort door de bocht dit maar ok. Bij 500.000 zit je al snel aan bijna 2.000 per maand
Nee toch? Eerder 1.700 euro per maand inclusief volledige aflossing in 30 jaar.
Alle reacties Link kopieren
Hetismogelijk schreef:
21-04-2021 07:22
Even een nergens op gebaseerde analyse van mijn kant.
Als de crisis van 2007 zorgde voor lage huurprijzen in 2013 (vijf jaar later), zou de crisis van 2020/ 2021 dan niet kunnen zorgen voor een daling in de huizenprijzen in 2025/2026?

Ik stel me zo voor dat er nu veel ondernemingen zijn die hun hoofd boven water houden door hun laatste spaargeld, subsidie van de overheid etc. Als aan het einde van dit jaar alles weer open gaat zal waarschijnlijk en helaas blijken dat niet alle bedrijven het redden.
Gevolg; mensen gaan uiteindelijk failliet of raken hun baan kwijt. Mogelijk tweede gevolg; meer scheidingen. Kan beide op een duur leiden tot gedwongen verkoop van huizen. Gevolg; daling huizenprijzen?

Daarnaast zijn er ook plannen vanuit de overheid om snel veel huizen te bouwen, dus dat helpt misschien ook een beetje?

En waar bedrijven failliet gaan, springen andere ondernemers weer in een gat. Zij gaan over een paar jaar meer verdienen en misschien grotere huizen kopen, waardoor hun modale woningen beschikbaar komen?

Tot slot; de echte babyboom (geboren in 1946) wordt over 5 jaar 80. Zij gaan waarschijnlijk vaker in een verzorgingstehuis wonen en deze grote groep zal ook steeds kleiner worden en hun woningen komen dan te koop.

Dus als ik moet gokken, gok ik op een daling in de prijzen in 2025. Maar, zoals ik al schreef, ik ben geen kenner.
Het is een heel ander soort crisis. De vorige crisis ging over de banken en hypotheken.
Het kan zomaar zijn dat deze crisis geen groot effect gaat hebben. Het is de vraag hoeveel mensen er straks hun hypotheek niet meer kunnen betalen, als dat maar een klein deel is gaan we niks terug zien van de crisis.
bia-pia schreef:
21-04-2021 08:15
Nee toch? Eerder 1.700 euro per maand inclusief volledige aflossing in 30 jaar.
Ik denk ook 1.600-1.700.
*
anoniem_117397 wijzigde dit bericht op 22-06-2021 11:12
0.00% gewijzigd
Alle reacties Link kopieren
NYC schreef:
21-04-2021 09:30
Zolang er niet (voldoende) bijgebouwd wordt zullen de prijzen voorlopig blijven stijgen. Om de simpele reden dat mensen érgens willen gaan wonen en het huis dan naar de hoogste bieder gaat (degene die de hoogste hypotheek kan krijgen en/of meeste eigen geld meebrengt). Ik denk wel dat een deel van de oplossing zit in het spreiden van (het aanbod op) de woningmarkt. Er is nog veel mogelijk om bij te bouwen en lang niet het hele land is stampvol. Maar dan moeten er zich wel meer mensen gaan vestigen buiten de randstad.

Die trend is overigens al gaande, maar ik denk dat die zich nog verder gaat ontwikkelen en dat dat vanuit beide kanten gezien heel gunstig is (voor zowel de druk op de randstad als op de ontwikkeling van de gebieden búiten de randstad). Het zal daarbij ook van belang zijn dat bedrijven die 'overstap' gaan maken.
Ik ga niet mijn familie achterlaten dus ik ga niet de randstad uit. Dan heb ik maar geen huis, jammer dan.

Er gaat niks verbeteren. Huizenprijzen zitten vast aan hypotheken en die zitten vast aan het vermogen van banken. Als de prijzen dalen, daalt het vermogen van de banken en kan het zijn dat die in de problemen komen. Als die in de problemen komen, kan de gehele economie in de problemen komen. Ergo; Stijgende huizenprijzen zijn gunstig overall. Ergo, zolang er nog mensen zijn die huizen kopen, vindt men dit geen probleem. En dat zijn de lucky basterds met rijke mammies en pappies en delucky basterds die lekker goedkope huisjes hebben kunnen scoren en nu met dikke overwaarde zitten. Who cares dat starters nooit een huis kunnen kopen, dure huren niet kunnen betalen, bij hun ouders, op kamers of in studio's moeten wonen? Echt nobody cares, behalve de starters dan. Bovendien vindt de overheid het stikstofgedoe veel belangrijker, ookal ga je daar écht de aarde niet mee redden. Dus stop vooral de bouwplannen van woningen want anders krijgen we stikstofhuilies. Heel schattig hoor, maar zolang landen als China schijt hebben aan die regels hebben we daar echt niks aan.

Ik hou er rekening mee dat ik waarschijnlijk nooit een huis kan kopen, ookal verdien ik nu al meer dan mijn vader na 40 jaar werken doet en die kon met 1 lullig klein salarisje gewoon kopen. Jammer de bammer, het is niet anders. Ik ben al heel erg blij met mijn huurhuisje, veel kenissen van mijn leeftijd hebben niet eens dat, die zitten in een studio, kamer of bij hun ouders.
*
anoniem_117397 wijzigde dit bericht op 22-06-2021 13:56
0.00% gewijzigd
Ugli schreef:
21-04-2021 09:57
Ergo, zolang er nog mensen zijn die huizen kopen, vindt men dit geen probleem. En dat zijn de lucky basterds met rijke mammies en pappies en delucky basterds die lekker goedkope huisjes hebben kunnen scoren en nu met dikke overwaarde zitten. Who cares dat starters nooit een huis kunnen kopen, dure huren niet kunnen betalen, bij hun ouders, op kamers of in studio's moeten wonen? Echt nobody cares, behalve de starters dan.
Jeetje wat een bak vol met afgunst.

Toen ik dit huis kocht was het ook nauwelijk te betalen hoor. Een rente van 6 procent en nog een een paar procent overdrachtsbelasting te betalen. En daar hebben mijn rijke mammie en pappie echt geen cent bijgedaan.
25 jaar geleden voelde je je als starter ook compleet genaaid overigens: sociale huur kwam je niet voor in aanmerking vanwege wachttijd, lenen kon je niet vanwege nog geen vaste baan en een laag salaris en vrije sector huur was zo hoog dat je wel kon janken als je bedacht wat voor hypotheekbedrag bij dat maandbedrag zou kunnen horen.

Het is een fase waar je doorheen moet.
Net als die fase 'Dus... u zoekt iemand met een universitaire opleiding, met 10 jaar ervaring die ook nog in de jeugdlonen valt?'
De drijvende motor achter de stijgende huizenprijzen is de bevolkingsgroei, voornamelijk door immigratie. Per jaar stijgt de bevolking met gemiddeld 100.000 inwoners (!) per jaar. Na 10 jaar is dat 1 miljoen inwoners erbij. Al deze mensen willen zoals iedereen t.z.t. ook een eigen huis of betaalbare huurwoning en die zijn er niet. Er valt ook nauwelijks tegenop te bouwen.
Alle reacties Link kopieren
NYC schreef:
21-04-2021 10:07
Zo zullen er vast meer zijn, maar niet voor iedereen zal dat argument doorslaggevend zijn. De randstad is ook ooit "vol" geraakt met mensen uit alle windstreken, die hun familie in Zeeland/De Achterhoek/Zuid-Oost Brabant etc. "achterlieten" en zich prima ontwikkelden buiten loopafstand van mama/tante Riet/neef Corstiaan.

Dus ik zie het best gebeuren dat een flink aantal mensen (opgegroeid of jarenlang gewoond in de randstad) die stap ook zal zetten. Omdat "dichtbij de familie" niet voor iedereen doorslaggevend is. Maar ik denk wel dat het een aantrekkende werking moet hebben/dat er voortrekkers moeten zijn, en volgens mij is dat al gaande. Men wil zich - begrijpelijk - niet volledig ergens gaan vestigen waar men de enige nieuwkomer is, maar er zijn in het noorden, zuiden, oosten van het land, buiten de randstad dus, wel een groot aantal steden die aantrekkingskracht hebben. En zeker als daar voldoende werkgelegenheid is zie ik daar wel een oplossing in.
Eens, mijn familie is in het verleden ook vanuit dorpen richting de stad verhuisd. Dat vond men in de stad ook niet altijd zo oké. En sowieso was het toen veel meer dan nu, uit het zicht, uit het hart, want mensen hadden echt niet de middelen om zomaar op visite te gaan.

In mijn vriendenkring heeft niemand hulp gekregen van zijn ouders bij het komen van een huis. De meeste mensen hebben daar echt niet de middelen voor en als het hulp is, dan zal het hoogsten 10.000 euro zijn geweest voor een keuken of zo.
Als klagen telde als werk, dan had mijn ex zich ook moeiteloos een Mercedes kunnen veroorloven.
bia-pia schreef:
21-04-2021 12:53
25 jaar geleden voelde je je als starter ook compleet genaaid overigens: sociale huur kwam je niet voor in aanmerking vanwege wachttijd, lenen kon je niet vanwege nog geen vaste baan en een laag salaris en vrije sector huur was zo hoog dat je wel kon janken als je bedacht wat voor hypotheekbedrag bij dat maandbedrag zou kunnen horen.

Het is een fase waar je doorheen moet.
Net als die fase 'Dus... u zoekt iemand met een universitaire opleiding, met 10 jaar ervaring die ook nog in de jeugdlonen valt?'
Het is alleen nog vele malen erger dan 25 jaar geleden. En ja dat weet ik uit eigen ervaring.
Alle reacties Link kopieren
NYC schreef:
21-04-2021 10:07
Zo zullen er vast meer zijn, maar niet voor iedereen zal dat argument doorslaggevend zijn. De randstad is ook ooit "vol" geraakt met mensen uit alle windstreken, die hun familie in Zeeland/De Achterhoek/Zuid-Oost Brabant etc. "achterlieten" en zich prima ontwikkelden buiten loopafstand van mama/tante Riet/neef Corstiaan.

Dus ik zie het best gebeuren dat een flink aantal mensen (opgegroeid of jarenlang gewoond in de randstad) die stap ook zal zetten. Omdat "dichtbij de familie" niet voor iedereen doorslaggevend is. Maar ik denk wel dat het een aantrekkende werking moet hebben/dat er voortrekkers moeten zijn, en volgens mij is dat al gaande. Men wil zich - begrijpelijk - niet volledig ergens gaan vestigen waar men de enige nieuwkomer is, maar er zijn in het noorden, zuiden, oosten van het land, buiten de randstad dus, wel een groot aantal steden die aantrekkingskracht hebben. En zeker als daar voldoende werkgelegenheid is zie ik daar wel een oplossing in.
die opschuiving is al in volle gang, naar het noorden tenminste.

kleine dorpjes in Overijssel, grens Drenthe, waar een paar jaar geleden de huizen lang te koop stonden worden nu overspoeld door mensen uit bijv Zwolle.

dus daar zijn de huizenprijzen ook flink gestegen en staat er amper nog wat te koop.
wij slapen nooit.
Alle reacties Link kopieren
AnAppleADay schreef:
21-04-2021 08:17
Het is een heel ander soort crisis. De vorige crisis ging over de banken en hypotheken.
Het kan zomaar zijn dat deze crisis geen groot effect gaat hebben. Het is de vraag hoeveel mensen er straks hun hypotheek niet meer kunnen betalen, als dat maar een klein deel is gaan we niks terug zien van de crisis.

De vorige crisis is nooit opgelost. Er is oneindig veel meer schuld gecreëerd, zodat we even geen last meer hadden van de vorige schulden. Om dit te financieren heeft de ECB de rente praktisch nul gemaakt (en soms zelfs negatief), waardoor geld lenen lekker goedkoop werd.

En als geld goedkoop is, stijgen de prijzen. Van huizen, bijvoorbeeld. Doe daar een tekort aan huizen bij en voila, volledige gekte is het gevolg.

De markt zal pas weer tot rust komen als de rente gaat stijgen en er meer huizen worden bijgebouwd. Beide gaat in de nabije toekomst niet gebeuren. De rente gaat niet stijgen omdat dat een enorme schuldencrisis veroorzaakt, en er wordt niet genoeg bijgebouwd omdat ambtenaren, milieu en ruimte.
Ik voorzie overigens nog een ander probleem: op een dag moeten we over op gasloos. En op die dag zijn al die huizen die nu tegen 9 ton worden verkocht een heel stuk minder waard en nog lange niet afbetaald.
Boogschutter10 schreef:
21-04-2021 12:59
De drijvende motor achter de stijgende huizenprijzen is de bevolkingsgroei, voornamelijk door immigratie. Per jaar stijgt de bevolking met gemiddeld 100.000 inwoners (!) per jaar. Na 10 jaar is dat 1 miljoen inwoners erbij. Al deze mensen willen zoals iedereen t.z.t. ook een eigen huis of betaalbare huurwoning en die zijn er niet. Er valt ook nauwelijks tegenop te bouwen.
In 2020 was het 67.000 en dit is niet elk jaar zo. Van 2003 tm 2007 was het migratiesaldo zelfs negatief. Dus om nu te zeggen dat er in 10 jaar 1 miljoen bijkomen door immigratie is wel erg kort door de bocht. Verder is de stijging van het aantal huishoudens ook van grote invloed, er zijn steeds meer eenpersoonshuishoudens.
bia-pia schreef:
21-04-2021 13:10
Ik voorzie overigens nog een ander probleem: op een dag moeten we over op gasloos. En op die dag zijn al die huizen die nu tegen 9 ton worden verkocht een heel stuk minder waard en nog lange niet afbetaald.
die snap ik niet.
Tijger32 schreef:
21-04-2021 13:20
die snap ik niet.
Als mensen nu twee-onder-één-kappers kopen voor 9 ton, die gebouwd zijn in de jaren '50 of zo, en niet echt gasloos kunnen worden gemaakt... en over 20 jaar is de algehele norm: gasloos. En er is dan dus ook al 20 jaar nieuwbouw gerealiseerd die gasloos is...
wat gebeurt er dan met al die huizen die nu tegen 9 ton worden verkocht? Tegen wat voor bedrag kun je die huizen tegen die tijd dan nog verkopen?
Die huizen kunnen toch prima gasloos gemaakt worden? De investering die nodig is, is groter, maar het is echt wel mogelijk om die huizen gasloos te maken.
bia-pia schreef:
21-04-2021 13:23
Als mensen nu twee-onder-één-kappers kopen voor 9 ton, die gebouwd zijn in de jaren '50 of zo, en niet echt gasloos kunnen worden gemaakt... en over 20 jaar is de algehele norm: gasloos. En er is dan dus ook al 20 jaar nieuwbouw gerealiseerd die gasloos is...
wat gebeurt er dan met al die huizen die nu tegen 9 ton worden verkocht? Tegen wat voor bedrag kun je die huizen tegen die tijd dan nog verkopen?
Gasloos is een algemene term.

Het is niet zo dat de huizen allemaal een eigen warmtepomp of zoiets moeten hebben.

Ze zijn hier bezig een hele oude wijk van het gas af te halen door een soort stadsverwarming/warmtenet.

In het huis komt wel een andere installatie, maar het blijft gewoon op een net aangesloten.
bia-pia schreef:
21-04-2021 13:23
Als mensen nu twee-onder-één-kappers kopen voor 9 ton, die gebouwd zijn in de jaren '50 of zo, en niet echt gasloos kunnen worden gemaakt... en over 20 jaar is de algehele norm: gasloos. En er is dan dus ook al 20 jaar nieuwbouw gerealiseerd die gasloos is...
wat gebeurt er dan met al die huizen die nu tegen 9 ton worden verkocht? Tegen wat voor bedrag kun je die huizen tegen die tijd dan nog verkopen?
als het goed is, heb je in 20 jaar ongeveer 2/3 van je huis afgelost. En oudere huizen zijn misschien lastiger/duurder om gasloos te maken, maar het is niet onmogelijk. Gemeenten wijzen wijken aan die aan de beurt zijn om over te stappen naar gasloos, die hele wijk loopt toch tegen hetzelfde aan? dus als jouw wijk over 5 of 10 jaar aan de beurt is, onstaan er gezamenlijke plannen om het te realiseren. Dus dan is ook die oudere woning van 900.000 gasloos.
Alle reacties Link kopieren
Ik wacht nog rustig af tot de gekte weg is. Geen haar op mn hoofd die nu voor deze prijzen een huis gaat kopen.
Wij hebben het geluk betaalbaar te kunnen huren. Maar voor de starters nu heb ik echt wel medelijden. Studieschuld, hoge huren, maar te weinig hebben om een huis te kunnen kopen.

Wanneer gokken jullie dat de gekte voorbij is?
Zal de komende 3 jaar nog niet zijn dat snap ik. Maar zal toch een keer gaan komen.
Alle babyboomers willen toch ook een keer hun te grote huis uit tzt.
Er worden heel veel appartementen gebouwd.
Dank voor het perspectief t.a.v. gasloos, ik maakte me er best wel wat zorgen over ;)
bia-pia schreef:
21-04-2021 13:41
Dank voor het perspectief t.a.v. gasloos, ik maakte me er best wel wat zorgen over ;)
Herkenbaar, hoor. Ik heb niet zo heel lang geleden een huis gekocht (mijn eerste) en hoorde ineens ook over de plannen van mijn gemeente om rond 2040 geheel gasloos te zijn. Toen schrok ik best wel, want ik had me daar totaal niet op voorbereid. Maar bij de voorgestelde plannen hoort inderdaad o.a. restwarmte van industrie en biogas door de bestaande leidingen. Je hoeft dus niet per sé ingrijpend te verbouwen, hoewel het wel geld zal kosten natuurlijk.
*
anoniem_117397 wijzigde dit bericht op 22-06-2021 11:11
0.00% gewijzigd

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven