Thuis
alle pijlers
Gesprek- Hoe gaat de huizenmarkt zich ontwikkelen?
zaterdag 13 maart 2021 om 17:00
Mijn vriend gaat in zijn eentje een huis kopen, waar ik erbij kom wonen. Huizenmarkt is een dagelijks onderwerp hier. Los daarvan is wonen, huren en kopen iets wat mijn interesse heeft zodra ik afgestudeerd was en een baan kreeg. Het is een dankbaar onderwerp in alle sociale kringen. Het is vrij 'logisch' om op den duur een huis te kopen. Of groter te gaan wonen vanwege wensen, kinderen die er zijn/komen etc. Als je wat ouder bent ga je wellicht kleiner wonen. Er wordt veel samengewoond, veel relatiebreuken. Oftewel huis is een hot topic.
Iets wat al jarenlang speelt is het huizentekort (belangrijk thema met aankomende verkiezingen, maar bijna elke verkiezing wel), de dalende en stijgende huizenmarkt. Met name in de steden/randstad is het oververhit. Je kan soms niet eens meer een bezichtiging krijgen als je diezelfde dag nog belt. Huizen worden steeds duurder en duurder. Behalve met de laatste crisis van 2008 tot 2013. Relatief kort, 5 jaar. Als je bedenkt dat het daarna alleen duurder en duurder is geworden. In een artikel van Rtl nieuws van 2020 werd gezegd dat huizen gemiddeld 5-6% stegen met uitschieters van 10% per jaar.
Ik vraag mij af wat er gaat gebeuren de komende jaren huizenmarkt, de prijzen en de samenleving. Ik woon in een grote stad en hier ben je beperkt met wat je met 1 modaal salaris kopen. Niet zonder een gift van ouders, eigen geld. Een studio moet lukken, leuke, kleine (klus)woning of in minder aantrekkelijk deel van de stad. Samen met je partner (die ook een redelijk modaal salaris heeft) kopen geeft een betere kans.
Ik denk dat we niet meer in zo'n crisis terecht komen als in 2008. We hebben daarvan geleerd. Maar ja, wat is de verwachting voor de komende jaren? Als de huizen steeds duurder en duurder worden. Het is haast wel wat de gek ervoor geeft. In het filmpje (2018) staat dat een derde van de huizen boven de vraagprijs weg gaat. Ben benieuwd waar die tweederdere van die huizen staan. Aangezien de huizenmarkt steeds gekker wordt, is de inschatting van mij dat er nu nog meer huizen weg gaan boven de vraagprijs en de hoogte van de bedragen waarmee overboden wordt nóg hoger liggen. Een huis wat eerst 250.000 kostte, gaat over 5 jaar voor 319.000 weg (stijging van 5%). Starten komen nu al nauwelijks aan een huis. Op een gegeven moment kan het niet anders dat het stabiliseert of dat het weer instort?
Ik maak mij zorgen hoe de huizenmarkt zich nog gaat ontwikkelen. Ben benieuwd wat jullie gedachtes over zijn
https://www.nu.nl/geldzaken/6114216/nat ... elden.html
https://www.rtlnieuws.nl/economie/life/ ... boelhouwer
Check het filmpje ook
maandag 15 maart 2021 om 16:52
maandag 15 maart 2021 om 17:23
Helemaal mee eens en helaas in dit schuitje.Ritmodelanoche schreef: ↑15-03-2021 14:38Dat hangt van meerdere factoren af. Als de huurprijs redelijk is en als het ''niet opbouwen van vermogen'' zeg maar over een jaar of 20/30 er niet toe leidt dat mensen die een koophuis hebben veel meer vrijheid/eigen vermogen hebben opgebouwd dan in een huurhuis.
Bottom line moet denk ik zijn dat iedereen mee moet kunnen doen in de maatschappij. Dat wanneer je keurig belasting betaalt, hard werkt, je ook een leven moet kunnen opbouwen.
Hoe ik het nu ervaar, is dat stelletjes die elkaar bijvoorbeeld in 2014 zijn tegen gekomen en uiteindelijk in 2016 samen een huis hebben gekocht mogelijkheden hebben gekregen die je niet krijgt wanneer je je partner bijvoorbeeld in 2018 bent tegengekomen en anno nu wil gaan kopen. Dan vis je gewoon achter het net, terwijl je verder precies dezelfde baan / inkomstenbron kunt hebben. Dat is wel zuur en vind ik oneerlijk. Dat is min of meer bij toeval ''met je neus in de boter'' vallen (of juist ernaast)
maandag 15 maart 2021 om 17:52
...maar iemand die alleenstaande is, kan dan weer zeggen dat degenen die een partner zijn tegengekomen in het voordeel zijn omdat het als alleenstaande nóg lastiger is
En in het verleden hadden alleenstaanden die ook gewoon een eigen leven wilden opbouwen, ook nog eens last van het feit dat iedereen die andere keuzes in het leven had gemaakt (trouwen, kinderen krijgen, uit elkaar gaan) ging scheiden en om die reden voorrang kreeg bij de toewijzing van een huis.
Die voorrang (bij huurhuizen) is gelukkig verdwenen, anders zou -gezien het aantal scheidingen- een alleenstaande helemaal nooit meer aan bod komen.
En in het verleden hadden alleenstaanden die ook gewoon een eigen leven wilden opbouwen, ook nog eens last van het feit dat iedereen die andere keuzes in het leven had gemaakt (trouwen, kinderen krijgen, uit elkaar gaan) ging scheiden en om die reden voorrang kreeg bij de toewijzing van een huis.
Die voorrang (bij huurhuizen) is gelukkig verdwenen, anders zou -gezien het aantal scheidingen- een alleenstaande helemaal nooit meer aan bod komen.
maandag 15 maart 2021 om 18:01
Daarom ben ik zo blij dat ik op mijn 35ste toch nog iemand tegen gekomen ben waarmee ik onder een dak wil wonen. Het heeft mijn leven op veel fronten makkelijker gemaakt én goedkoper.Gebruna schreef: ↑15-03-2021 17:52...maar iemand die alleenstaande is, kan dan weer zeggen dat degenen die een partner zijn tegengekomen in het voordeel zijn omdat het als alleenstaande nóg lastiger is
En in het verleden hadden alleenstaanden die ook gewoon een eigen leven wilden opbouwen, ook nog eens last van het feit dat iedereen die andere keuzes in het leven had gemaakt (trouwen, kinderen krijgen, uit elkaar gaan) ging scheiden en om die reden voorrang kreeg bij de toewijzing van een huis.
Die voorrang (bij huurhuizen) is gelukkig verdwenen, anders zou -gezien het aantal scheidingen- een alleenstaande helemaal nooit meer aan bod komen.
Helemaal eens met het vetgedrukte. Die voorrang heb ik altijd belachelijk gevonden.
maandag 15 maart 2021 om 18:04
Precies. Ik denk dat veel 50plussers (als die geen kosten voor kinderen meer hebben) met gemak een lening in 15 jaar kunnen terugbetalen. Dus schuldenvrij als ze met pensioen gaan.Tadderak30 schreef: ↑14-03-2021 22:42Want? Je hebt dan toch langere tijd kunnen sparen? Bovendien stijgt doorgaans het inkomen met de leeftijd.
dinsdag 16 maart 2021 om 06:47
Wij verdienen 2x modaal en zouden volgens zo’n tool 3,5 ton kunnen krijgen.AnAppleADay schreef: ↑14-03-2021 10:03Wij hebben dus helemaal geen verdomd goed salaris. Wel goed natuurlijk, maar niet enorm. We verdienen samen ruim 3x modaal.
Ik had ook meer rond de 5ton verwacht, geen 7.
Edit: vergeet niet tweede inkomen steeds meer meegerekend mag worden.
2019: 70%
2020: 80%
2021: 90%
Dat is nogal een verschil!
De realiteit is overigens dat we rond de 3 ton kunnen lenen.
dinsdag 16 maart 2021 om 09:04
Boven een bepaald inkomen kan je voor elke euro inkomen meer lenen dan voor diezelfde euro inkomen onder die drempel (hopelijk is dit duidelijk Dit komt omdat bepaalde kosten dan al redelijk afgedekt zijn en de bank er vanuit gaat dat je de rest dus volledig over hebt. Eten is net zo duur, een auto is net zo duur etcetera dus dan houdt je boven een bepaalde drempel aan inkomen al je geld over. Vrije keuze natuurlijk om alleen kaviaar te eten maar zo kijken banken ernaar.
dinsdag 16 maart 2021 om 09:21
Dit is wel een interessante opmerking. In Duitsland bijvoorbeeld kijken ze naar je inkomsten maar ook naar je uitgaven. Heb je een auto? Dan kan je dus minder lenen. En zo kan het sommetje heel anders worden. Meerdere collega’s van mij hebben in Duitsland gekocht. Niet alleen zijn de prijzen lager maar je kan er ook nog eens een stuk meer lenen als je geen hoge uitgaven hebt.TiumPerfectum schreef: ↑16-03-2021 09:04Boven een bepaald inkomen kan je voor elke euro inkomen meer lenen dan voor diezelfde euro inkomen onder die drempel (hopelijk is dit duidelijk Dit komt omdat bepaalde kosten dan al redelijk afgedekt zijn en de bank er vanuit gaat dat je de rest dus volledig over hebt. Eten is net zo duur, een auto is net zo duur etcetera dus dan houdt je boven een bepaalde drempel aan inkomen al je geld over. Vrije keuze natuurlijk om alleen kaviaar te eten maar zo kijken banken ernaar.
Een collega van mij heeft voor 3,5 ton een groot vrijstaand huis midden in de bossen bij Elten (nog geen 5km van de grens en vroeger Nederlands grondgebied) gekocht. Hier kost een rijtjeshuis al bijna 3,5 ton. De aankoopkosten van een huis zijn dan wel weer hoger.
dinsdag 16 maart 2021 om 09:46
Ah ja, makes sense!TiumPerfectum schreef: ↑16-03-2021 09:04Boven een bepaald inkomen kan je voor elke euro inkomen meer lenen dan voor diezelfde euro inkomen onder die drempel (hopelijk is dit duidelijk Dit komt omdat bepaalde kosten dan al redelijk afgedekt zijn en de bank er vanuit gaat dat je de rest dus volledig over hebt. Eten is net zo duur, een auto is net zo duur etcetera dus dan houdt je boven een bepaalde drempel aan inkomen al je geld over. Vrije keuze natuurlijk om alleen kaviaar te eten maar zo kijken banken ernaar.
dinsdag 16 maart 2021 om 09:58
Ja daarom was ik ook zo verbaasd.
De laatste keer dat ik keek konden wij zo'n 4-5 ton lenen.
In de tussentijd wel wat gegroeid naar salaris (en dus aangepaste regeling rondom % tweede inkomen) maar geen enorme stappen gemaakt.
Dus ik dacht dat we nu op 5-6 ton zouden zitten, niet op >7 ton.
dinsdag 16 maart 2021 om 10:00
Story of my life. Ik betaal nu 900 euro voor 30 m2. Ik heb mijn studieschuld al voor de helft afgelost door zuinig te leven maar daardoor wel weer minder spaargeld. Ik kan wel 900 euro ophoesten voor een mini appartementje, maar een koophuis kopen met exact dezelfde maandlasten, nee daar krijg ik geen hypotheek voor. Ik zie wel dat stelletjes samen wel wat makkelijker kunnen kopen. Voor mij is het helaas nog een ver van mijn bed show (ik wil echt geen studiotje gaan kopen, dan huur ik wel..).Phloxx schreef: ↑13-03-2021 17:25Jongeren zijn zwaar genaaid.
Mijn studievriendinnen zonder partner hebben
a) een studieschuld
b) geen eigen geld want door coschappen nooit tijd voor bijbaan en hierdoor ook nog hogere studieschuld
c) een te laag inkomen in hun eentje voor een fatsoenlijke hypotheek, wat nog meer begrensd wordt door de studieschuld
d) een te hoog inkomen voor de sociale huur
e) een te laag inkomen voor de particuliere vrije sector.
Het is echt een fucking drama.
vrijdag 16 april 2021 om 22:02
https://www.trouw.nl/economie/wie-nog-g ... ~b3564d04/
Dit is eigenlijk zo ongeveer wat ik bedoel. We zitten in een soort bubbel en de kloof tussen huisbezitters en niet-huisbezitters wordt steeds groter
Dit is eigenlijk zo ongeveer wat ik bedoel. We zitten in een soort bubbel en de kloof tussen huisbezitters en niet-huisbezitters wordt steeds groter
zaterdag 17 april 2021 om 08:56
Klopt.Lovestar schreef: ↑16-04-2021 22:02https://www.trouw.nl/economie/wie-nog-g ... ~b3564d04/
Dit is eigenlijk zo ongeveer wat ik bedoel. We zitten in een soort bubbel en de kloof tussen huisbezitters en niet-huisbezitters wordt steeds groter
Maar de oplossingen die deze man aandraagt, zijn onrealistisch, gelukkig geeft hij dat zelf ook al aan. Ik heb net even de cijfers erbij gezocht, momenteel is 69,4% van de Nederlanders huizenbezitter. Als die opeens vermogensbelasting over hun huis moeten gaan betalen, zou dat voor heel veel mensen weleens grote problemen kunnen gaan zorgen. Veel trouwens, 69,4%, ik dacht dat het lager lag!
Ben het overigens niet eens dat erfenissen als inkomen gezien moeten worden. Dat zijn giften. Ik vind daar belasting over heffen heel smerig. Toen ik 19 was, overleed de (alleenstaande) moeder van een studiegenootje. Zij erfde het (simpele) huis. Moest echter belasting over betaald worden, wat zij natuurlijk niet had. Enige optie was het huis verkopen, maar toen stond studiegenootje dus opeens op straat, want kreeg zelf geen hypotheek voor nieuwe woning. Bovendien was dit tijdens de crisis van '08/'09/'10 en kon ze het huis alleen maar onder water verkopen. Heeft haar een gigantische schuld gegeven. Afzien van de erfenis ging ook niet, want dan mocht ze helemaal niks houden, niet eens foto albums.
Was echt heel erg schrijnend.
-
zaterdag 17 april 2021 om 09:18
Maar er wordt natuurlijk puur en alleen gekeken naar de situatie nu. Ja als je in 2013 een huis had gekocht dan heb je nu geluk. Maar ik weet nog toen mijn broer in 2012 een huis kocht, die werd nog net niet voor gek uitgemaakt, want de bodem was vast nog niet bereikt. En dan was het ook nog eens een nieuwbouwwoning die pas 2 jaar later opgeleverd zou worden. Nieuwbouw liep toen helemaal niet door. Lucky him, dat hij toen doorzette en zich niet liet tegenhouden.Lovestar schreef: ↑16-04-2021 22:02https://www.trouw.nl/economie/wie-nog-g ... ~b3564d04/
Dit is eigenlijk zo ongeveer wat ik bedoel. We zitten in een soort bubbel en de kloof tussen huisbezitters en niet-huisbezitters wordt steeds groter
En dan heb ik ook een vriendin. Zij kocht begin 2008 een flat samen met haar partner voor 150.000, gedeeltelijk aflossingsvrij want dat was toen de norm. In 2013 woonde ze daar nog steeds maar nu met twee kinderen en dat was wel heel erg krap geworden. Maar verkopen konden ze niet want de markt was ingezakt en hun inkomen ook omlaag gegaan. Pas begin 2018 (10 jaar later dan ze hun eerste huis kochten), hebben ze kunnen verkopen met nog steeds een kleine restschuld overhoudend. Ik kocht ook in die periode maar had altijd gehuurd, ik stond er beter voor, zonder huis om te verkopen en zonder restschuld. Maar dat soort verhalen schijnt iedereen ineens vergeten te zijn. De prijzen stijgen nu enorm inderdaad, maar dat is niet altijd zo.
En vergeet ook niet welke kosten erbij komen kijken als je koopt. Ik zie hier iemand zeggen dat ze wel voor 900 mag huren maar niet voor dat bedrag mag kopen. Maar je gaat er wel aan voorbij dat er ook nog andere kosten zijn aan een koophuis.
zaterdag 17 april 2021 om 11:15
Volgens de cijfers van her CBS ligt dit ook lager, 57%. Klinkt me alsnog veel, dat dat het ongeveer 50% was.Phloxx schreef: ↑17-04-2021 08:56Klopt.
Maar de oplossingen die deze man aandraagt, zijn onrealistisch, gelukkig geeft hij dat zelf ook al aan. Ik heb net even de cijfers erbij gezocht, momenteel is 69,4% van de Nederlanders huizenbezitter. Als die opeens vermogensbelasting over hun huis moeten gaan betalen, zou dat voor heel veel mensen weleens grote problemen kunnen gaan zorgen. Veel trouwens, 69,4%, ik dacht dat het lager lag!
Ben het overigens niet eens dat erfenissen als inkomen gezien moeten worden. Dat zijn giften. Ik vind daar belasting over heffen heel smerig. Toen ik 19 was, overleed de (alleenstaande) moeder van een studiegenootje. Zij erfde het (simpele) huis. Moest echter belasting over betaald worden, wat zij natuurlijk niet had. Enige optie was het huis verkopen, maar toen stond studiegenootje dus opeens op straat, want kreeg zelf geen hypotheek voor nieuwe woning. Bovendien was dit tijdens de crisis van '08/'09/'10 en kon ze het huis alleen maar onder water verkopen. Heeft haar een gigantische schuld gegeven. Afzien van de erfenis ging ook niet, want dan mocht ze helemaal niks houden, niet eens foto albums.
Was echt heel erg schrijnend.
dinsdag 20 april 2021 om 21:59
Ik vind het ook een gevaarlijke markt en blij dat wij niet zoekende zijn. Aantal vriendinnen die wel zoekende zijn. 1 heeft huis al verkocht en staat op punt grond te kopen. Wat alleen niet ingecalculeerd was tussen verkoop woning ('19) en nu dat grondprijzen en bouwkosten enorm zou stijgen. Kortom eigenlijk kunnen ze het niet betalen. Of ze doorzetten geen idee, hoorde haar al zeggen dat ze dan maar klusjes zelf gaan doen of goedkoper gaan bouwen maar ja.... het blijft duur en veel geld en met 3 kids wil je eigenlijk op bepaald moment niet meer in de rotzooi zitten of je zaterdag opofferen om bijv zaken te gaan afmaken. Tsja.... en bestaande bouw kopen is ook hopeloos. Het is er niet, of als het er is ben ne nr 40 in de rij. Ze hebben denk ik stiekem wel spijt van keuze vroeg te verkopen en onderschat wat er allemaal in 2 jaar gebeurd is. En de huurwoning van nu is ook erg duur. Kortom.... ik voorzie hier echt voor toekomst grote problemen waarbij eigenlijk ver boven budget wordt gekocht.
Voorzie dat er veel mensen problemen gaan krijfen, vooral die nu hypotheek voor 5 of 10 jaar tegen lage rente hebben vastgezet eb rente in tussentijd gaan stijgen. Of dus op bijna 2 salarissen kopen maar minder gaan willen werken met evt kinderen. Of nu alles kunnen betalen maar als er gezinsuitbreidinf komt het opeens beseffen dat leven duur is. En dan vergeten we nog de toename van aanvragen voor aflossingsvrije hypotheek. Kortom..... hoe lang zal dit goed gaan?
Voorzie dat er veel mensen problemen gaan krijfen, vooral die nu hypotheek voor 5 of 10 jaar tegen lage rente hebben vastgezet eb rente in tussentijd gaan stijgen. Of dus op bijna 2 salarissen kopen maar minder gaan willen werken met evt kinderen. Of nu alles kunnen betalen maar als er gezinsuitbreidinf komt het opeens beseffen dat leven duur is. En dan vergeten we nog de toename van aanvragen voor aflossingsvrije hypotheek. Kortom..... hoe lang zal dit goed gaan?
dinsdag 20 april 2021 om 22:27
Nou, inderdaad. De verschillen met toen zijn enorm. Wij kochten ons huis eind 2013. De vorige bewoners hadden het rond 2007 ook te koop gezet, maar raakten het toen niet kwijt. Van de markt gehaald en in 2012 er weer op gezet. Wij waren de enige kijkers na een jaar in de verkoop(!) en onze aankoopmakelaar kon flink onder de vraagprijs bieden. Overigens betaalden wij in euro's, hetzelfde als waar zij het ooit voor kochten in guldens.madamecannibale schreef: ↑17-04-2021 09:18Maar er wordt natuurlijk puur en alleen gekeken naar de situatie nu. Ja als je in 2013 een huis had gekocht dan heb je nu geluk. Maar ik weet nog toen mijn broer in 2012 een huis kocht, die werd nog net niet voor gek uitgemaakt, want de bodem was vast nog niet bereikt. En dan was het ook nog eens een nieuwbouwwoning die pas 2 jaar later opgeleverd zou worden. Nieuwbouw liep toen helemaal niet door. Lucky him, dat hij toen doorzette en zich niet liet tegenhouden.
Nu worden er voor vergelijkbare huizen in deze straat kijkdagen georganiseerd en komen er op een dag 20 kijkers, die ook flink overbieden. Sprak een makelaar, die tegen mij zei; als jullie willen verhuizen, bel mij dan. Ik heb zo wel 3 geïnteresseerden. En we hebben een gewone, wel vrij ruime hoekwoning, niet iets unieks en in het noorden van het land.
dinsdag 20 april 2021 om 22:52
Huizenbezitters zijn nu spekkopers, we hebben dan wel een lage rente op spaargeld maar je huis wordt steeds meer waard en je hoeft er niets voor te doen. Wat ik wel steeds meer hoor is kopen op 2 inkomens (kan bijna niet meer anders) of de overwaarde opnemen en voor 50.000 de boel verbouwen.
Het nadeel is dat in een recessie heel veel mensen in de problemen komen en een huizentekort of niet, het gaat vooral om vraag en aanbod. Als veel mensen gedwongen hun huis moeten verkopen dan zullen ze moeten zakken met de prijs. De huizen vanaf 4 ton zullen dan de grootste klappen krijgen.
Het nadeel is dat in een recessie heel veel mensen in de problemen komen en een huizentekort of niet, het gaat vooral om vraag en aanbod. Als veel mensen gedwongen hun huis moeten verkopen dan zullen ze moeten zakken met de prijs. De huizen vanaf 4 ton zullen dan de grootste klappen krijgen.
dinsdag 20 april 2021 om 23:18
Maar die huizenmarkt, moet toch een keer instorten, want dit kan toch zo niet doorgaan?? Ik ken mensen die hun zoektocht maar hebben gestaakt, voor 2' kamer studiootjes vraagt men gerust 199.000. Ik vraag me af of we ooit weer teruggaan naar de tijd waarin je als koper eisen kon stellen
Uiteindelijk kiest iedereen voor zichzelf
dinsdag 20 april 2021 om 23:28
Wij hebben in 2012 ons eerste huis gekocht. In september dit jaar met de overwaarde van onze huidige woning en een hypotheek met 1,98% 30 jaar vast een nieuwbouw woning gekocht.
Ruim 100k meer hypotheek opgenomen, maar de maandlasten zijn lager door de lage rente en lage energielasten in het nieuwe huis.
Wat ik hiermee probeer te zeggen dat het een prachtige tijd is om te verkopen en daar ben ik blij mee, maar ergens moeten de prijzen echt weer omlaag
Natuurlijk voel je dat bij een recessie, maar de meeste mensen die nu verhuizen kopen het huis met de overwaarde van hun huidige woning Dus de hypotheeksom ligt vaak stukken lager dan de aankoopprijs van de woning.
Er is dus wel wat ruimte om te zakken.
Ruim 100k meer hypotheek opgenomen, maar de maandlasten zijn lager door de lage rente en lage energielasten in het nieuwe huis.
Wat ik hiermee probeer te zeggen dat het een prachtige tijd is om te verkopen en daar ben ik blij mee, maar ergens moeten de prijzen echt weer omlaag
Natuurlijk voel je dat bij een recessie, maar de meeste mensen die nu verhuizen kopen het huis met de overwaarde van hun huidige woning Dus de hypotheeksom ligt vaak stukken lager dan de aankoopprijs van de woning.
Er is dus wel wat ruimte om te zakken.
woensdag 21 april 2021 om 00:11
Het wordt pas een probleem als de rente flink gaat stijgen als je die 100k met hypotheek hebt.
We hebben in 2017 gekocht. Prijzen gingen net iets omhoog, rente was al vrij laag. Ik verbaas me ook over de prijsstijgingen van nu en hoeveel we nu zouden kunnen lenen. Voorlopig is er nog steeds een flink woningtekort, dus ik verwacht nog niet direct dat de boel gaat zakken.
We hebben in 2017 gekocht. Prijzen gingen net iets omhoog, rente was al vrij laag. Ik verbaas me ook over de prijsstijgingen van nu en hoeveel we nu zouden kunnen lenen. Voorlopig is er nog steeds een flink woningtekort, dus ik verwacht nog niet direct dat de boel gaat zakken.
woensdag 21 april 2021 om 07:09
Klopt, daarom ook 30 jaar vast. Betaal je een iets hogere rente en maar heb je wel zekerheid. Door de aflossing over 30 jaar wordt de eigen woningschuld dusdanig laag dat tegen die tijd een hogere rente geen problemen meer opleverd.TinyTiny schreef: ↑21-04-2021 00:11Het wordt pas een probleem als de rente flink gaat stijgen als je die 100k met hypotheek hebt.
We hebben in 2017 gekocht. Prijzen gingen net iets omhoog, rente was al vrij laag. Ik verbaas me ook over de prijsstijgingen van nu en hoeveel we nu zouden kunnen lenen. Voorlopig is er nog steeds een flink woningtekort, dus ik verwacht nog niet direct dat de boel gaat zakken.
Maar goed je betaald wel iets meer rente.
woensdag 21 april 2021 om 07:15
Behalve de starters. En de prijzen ‘moeten’ dus niet meer omlaag. Dat zegt iedere generatie. En toch blijven ze gewoon over de gehele linie genomen doorstijgen, soms heel hard, soms wat minder hard. Heel af en toe een kleine daling.lesmee schreef: ↑20-04-2021 23:28Wij hebben in 2012 ons eerste huis gekocht. In september dit jaar met de overwaarde van onze huidige woning en een hypotheek met 1,98% 30 jaar vast een nieuwbouw woning gekocht.
Ruim 100k meer hypotheek opgenomen, maar de maandlasten zijn lager door de lage rente en lage energielasten in het nieuwe huis.
Wat ik hiermee probeer te zeggen dat het een prachtige tijd is om te verkopen en daar ben ik blij mee, maar ergens moeten de prijzen echt weer omlaag
Natuurlijk voel je dat bij een recessie, maar de meeste mensen die nu verhuizen kopen het huis met de overwaarde van hun huidige woning Dus de hypotheeksom ligt vaak stukken lager dan de aankoopprijs van de woning.
Er is dus wel wat ruimte om te zakken.
Statistics are used much like a drunk uses a lamppost: for support, not illumination.
woensdag 21 april 2021 om 07:22
Even een nergens op gebaseerde analyse van mijn kant.
Als de crisis van 2007 zorgde voor lage huurprijzen in 2013 (vijf jaar later), zou de crisis van 2020/ 2021 dan niet kunnen zorgen voor een daling in de huizenprijzen in 2025/2026?
Ik stel me zo voor dat er nu veel ondernemingen zijn die hun hoofd boven water houden door hun laatste spaargeld, subsidie van de overheid etc. Als aan het einde van dit jaar alles weer open gaat zal waarschijnlijk en helaas blijken dat niet alle bedrijven het redden.
Gevolg; mensen gaan uiteindelijk failliet of raken hun baan kwijt. Mogelijk tweede gevolg; meer scheidingen. Kan beide op een duur leiden tot gedwongen verkoop van huizen. Gevolg; daling huizenprijzen?
Daarnaast zijn er ook plannen vanuit de overheid om snel veel huizen te bouwen, dus dat helpt misschien ook een beetje?
En waar bedrijven failliet gaan, springen andere ondernemers weer in een gat. Zij gaan over een paar jaar meer verdienen en misschien grotere huizen kopen, waardoor hun modale woningen beschikbaar komen?
Tot slot; de echte babyboom (geboren in 1946) wordt over 5 jaar 80. Zij gaan waarschijnlijk vaker in een verzorgingstehuis wonen en deze grote groep zal ook steeds kleiner worden en hun woningen komen dan te koop.
Dus als ik moet gokken, gok ik op een daling in de prijzen in 2025. Maar, zoals ik al schreef, ik ben geen kenner.
Als de crisis van 2007 zorgde voor lage huurprijzen in 2013 (vijf jaar later), zou de crisis van 2020/ 2021 dan niet kunnen zorgen voor een daling in de huizenprijzen in 2025/2026?
Ik stel me zo voor dat er nu veel ondernemingen zijn die hun hoofd boven water houden door hun laatste spaargeld, subsidie van de overheid etc. Als aan het einde van dit jaar alles weer open gaat zal waarschijnlijk en helaas blijken dat niet alle bedrijven het redden.
Gevolg; mensen gaan uiteindelijk failliet of raken hun baan kwijt. Mogelijk tweede gevolg; meer scheidingen. Kan beide op een duur leiden tot gedwongen verkoop van huizen. Gevolg; daling huizenprijzen?
Daarnaast zijn er ook plannen vanuit de overheid om snel veel huizen te bouwen, dus dat helpt misschien ook een beetje?
En waar bedrijven failliet gaan, springen andere ondernemers weer in een gat. Zij gaan over een paar jaar meer verdienen en misschien grotere huizen kopen, waardoor hun modale woningen beschikbaar komen?
Tot slot; de echte babyboom (geboren in 1946) wordt over 5 jaar 80. Zij gaan waarschijnlijk vaker in een verzorgingstehuis wonen en deze grote groep zal ook steeds kleiner worden en hun woningen komen dan te koop.
Dus als ik moet gokken, gok ik op een daling in de prijzen in 2025. Maar, zoals ik al schreef, ik ben geen kenner.
woensdag 21 april 2021 om 07:52
Jawel hoor. De groep starters wordt alleen maar groter. Voor hun onbetaalbare huizen komen vrij en zijn aan de straatstenen niet meer kwijt te raken. Dat doet wat met de prijzen over een aantal jaar.
Mar het feit blijft dat het nu voor starters moeilijk is en dat dat mij inziens niet kan worden opgelost. Ik zou niet weten hoe.