Thuis
alle pijlers
Gesprek- Hoe gaat de huizenmarkt zich ontwikkelen?
zaterdag 13 maart 2021 om 17:00
Mijn vriend gaat in zijn eentje een huis kopen, waar ik erbij kom wonen. Huizenmarkt is een dagelijks onderwerp hier. Los daarvan is wonen, huren en kopen iets wat mijn interesse heeft zodra ik afgestudeerd was en een baan kreeg. Het is een dankbaar onderwerp in alle sociale kringen. Het is vrij 'logisch' om op den duur een huis te kopen. Of groter te gaan wonen vanwege wensen, kinderen die er zijn/komen etc. Als je wat ouder bent ga je wellicht kleiner wonen. Er wordt veel samengewoond, veel relatiebreuken. Oftewel huis is een hot topic.
Iets wat al jarenlang speelt is het huizentekort (belangrijk thema met aankomende verkiezingen, maar bijna elke verkiezing wel), de dalende en stijgende huizenmarkt. Met name in de steden/randstad is het oververhit. Je kan soms niet eens meer een bezichtiging krijgen als je diezelfde dag nog belt. Huizen worden steeds duurder en duurder. Behalve met de laatste crisis van 2008 tot 2013. Relatief kort, 5 jaar. Als je bedenkt dat het daarna alleen duurder en duurder is geworden. In een artikel van Rtl nieuws van 2020 werd gezegd dat huizen gemiddeld 5-6% stegen met uitschieters van 10% per jaar.
Ik vraag mij af wat er gaat gebeuren de komende jaren huizenmarkt, de prijzen en de samenleving. Ik woon in een grote stad en hier ben je beperkt met wat je met 1 modaal salaris kopen. Niet zonder een gift van ouders, eigen geld. Een studio moet lukken, leuke, kleine (klus)woning of in minder aantrekkelijk deel van de stad. Samen met je partner (die ook een redelijk modaal salaris heeft) kopen geeft een betere kans.
Ik denk dat we niet meer in zo'n crisis terecht komen als in 2008. We hebben daarvan geleerd. Maar ja, wat is de verwachting voor de komende jaren? Als de huizen steeds duurder en duurder worden. Het is haast wel wat de gek ervoor geeft. In het filmpje (2018) staat dat een derde van de huizen boven de vraagprijs weg gaat. Ben benieuwd waar die tweederdere van die huizen staan. Aangezien de huizenmarkt steeds gekker wordt, is de inschatting van mij dat er nu nog meer huizen weg gaan boven de vraagprijs en de hoogte van de bedragen waarmee overboden wordt nóg hoger liggen. Een huis wat eerst 250.000 kostte, gaat over 5 jaar voor 319.000 weg (stijging van 5%). Starten komen nu al nauwelijks aan een huis. Op een gegeven moment kan het niet anders dat het stabiliseert of dat het weer instort?
Ik maak mij zorgen hoe de huizenmarkt zich nog gaat ontwikkelen. Ben benieuwd wat jullie gedachtes over zijn
https://www.nu.nl/geldzaken/6114216/nat ... elden.html
https://www.rtlnieuws.nl/economie/life/ ... boelhouwer
Check het filmpje ook
donderdag 22 april 2021 om 11:29
Nou dat is idd wat ik zei: samen kopen lijkt me dan veel meer een probleem dan het woningdelen an sich. Maar bij verhuur vind ik het wel schrijnend want het zou voor veel mensen een prima oplossing zijn, maar dan zit je dus al direct aan een huisjesmelker vast want geen woningbouwvereniging die ermee akkoord gaat.nausicaa schreef: ↑22-04-2021 10:12Een woning delen is een ding, samen een woning kopen nog wel weer een tweede. Je bent beide hoofdelijk aansprakelijk, dus je moet wel echt veel vertrouwen in iemand hebben. En de kans dat je ooit niet meer samen wilt wonen is aanzienlijk groter dan bij een stel. Banken zullen er dan ook niet enorm happig op zijn om zo’n constructie te accepteren (ik zeg niet dat het nooit kan, wel dat het veel lastiger zal zijn).
Qua huren geldt dat ook nog een beetje, genoeg verhuurders die het niet willen. Gedoe met vertrekkende huurders, meer overlast door bezoekers enz. Je kunt het er mee oneens zijn, maar wel de realiteit in veel gevallen.
Statistics are used much like a drunk uses a lamppost: for support, not illumination.
donderdag 22 april 2021 om 11:35
Wij hebben in 2011 een huis (tussenwoning) gekocht. Hebben we op één salaris gedaan (die van mij) met een starterslening erbij. het was best lastig maar het is toch gelukt. Toen was het ook best moeilijk hoor. Ik was toen nog begin 20. Toen noemden we onszelf starters. Nu noemen mensen van eind 20/begin 30 zich starters.
Wij hadden toen niet de illusie dat we direct een woning konden kopen waar we altijd zouden blijven. We kregen twee kinderen en toen was het huis toch echt wel te klein. Huis verkocht voor € 40.000 meer. En nu een huis van bijna 3 ton gekocht met veel ruimte. We betalen nu hetzelfde als bij onze andere woning omdat de hypotheekrente heel hoog was in 2011. Oh ja en de hypotheekrente op een starterslening was helemaal belachelijk hoor, 5.5%.
Dus we hebben 10 jaar best een hoge rente betaald wil ik maar zeggen, het is ons ook nooit in de schoot geworpen.
Ik ben wel weg benieuwd waar het nu ophoudt. De prijzen blijven maar stijgen..
Wij hadden toen niet de illusie dat we direct een woning konden kopen waar we altijd zouden blijven. We kregen twee kinderen en toen was het huis toch echt wel te klein. Huis verkocht voor € 40.000 meer. En nu een huis van bijna 3 ton gekocht met veel ruimte. We betalen nu hetzelfde als bij onze andere woning omdat de hypotheekrente heel hoog was in 2011. Oh ja en de hypotheekrente op een starterslening was helemaal belachelijk hoor, 5.5%.
Dus we hebben 10 jaar best een hoge rente betaald wil ik maar zeggen, het is ons ook nooit in de schoot geworpen.
Ik ben wel weg benieuwd waar het nu ophoudt. De prijzen blijven maar stijgen..
donderdag 22 april 2021 om 14:37
donderdag 22 april 2021 om 20:08
ninanoname schreef: ↑22-04-2021 09:33Nee, je slaat een schakel over. Er zijn minder mensen geïnteresseerd in die woningen. Voorheen werden veel van die wijken bewoont door expats, die Amsterdam heel goedkoop vonden en daarom heel gemakkelijk hoge prijzen neerlegden voor huizen in die wijken. Die bieden nu niet meer mee, waardoor er minder mensen daar een huis willen hebben. Er worden dus minder hoge biedingen gedaan, en daardoor daalt de prijs. De banken drukken de prijsstijging niet.
Ah, ik las het als twee redenen: a) minder expats en b) meer banken. Maar waarschijnlijk bedoelde Geronimo het niet zo.
donderdag 22 april 2021 om 20:17
Met de banken bedoelde ik dat als de grenzen weer open gaan dat veel expats zich hier weer gaan settelen en dat dan de prijzen pas echt doordraaien in en rond Amsterdam.
donderdag 22 april 2021 om 20:18
Dat mag prima van een bank, je huis verhuren is weer iets anders aangezien je wel verantwoordelijk bent voor het onderpand (je huis).
donderdag 22 april 2021 om 20:21
Bij een woningbouwvereniging heb je ook niet snel een woning en particuliere huur kan geweldig zijn hoor. Je hebt ook veel meer ruimte als je samen 1800 euro kan betalen dan alleen 900 dus je kan heel comfortabel samen met iemand samenwonen.lux- schreef: ↑22-04-2021 11:29Nou dat is idd wat ik zei: samen kopen lijkt me dan veel meer een probleem dan het woningdelen an sich. Maar bij verhuur vind ik het wel schrijnend want het zou voor veel mensen een prima oplossing zijn, maar dan zit je dus al direct aan een huisjesmelker vast want geen woningbouwvereniging die ermee akkoord gaat.
donderdag 22 april 2021 om 20:35
Ja maar dat geldt voor al die vrije sectorhuizen toch? Maar de service bij MVGM vond ik bijvoorbeeld subliem, terwijl in mijn particuliere huurhuis de tegels letterlijk van de muren vielen en de verhuurder z’n schouders ophaalde.
Als je op die sites kijkt van Ymere en consorten staat er in het 14-1500+ segment veel te huur, maar mag je dan niet met z’n 2en wonen als je geen stel bent. Ik snap dat niet. Daar zo misschien regelgeving voor moeten komen. Dat die woningcorporaties verplicht worden met 2 werkenden in zee te gaan als dat zich voordoet oid.
Statistics are used much like a drunk uses a lamppost: for support, not illumination.
donderdag 22 april 2021 om 20:35
Dat hadden de centrale banken verwacht. Immers als je geen rente krijgt en door de inflatie minder koopkracht hebt, gaan mensen het sneller uitgeven.
Waar ze echter geen rekening mee hadden gehouden, is dat veel mensen sparen voor de toekomst. Als je geld niets oplevert en zelfs minder waard wordt dan zal men meer moeten sparen om dezelfde mogelijkheden te houden.
Dus mensen gaan minder uitgeven. Dat betekent ook minder economische groei, meer uitkeringen en minder belastingopbrengsten. Enerzijds krijgt de staat dus geld bij op de leningen, maar aan de andere kant missen ze inkomsten en die zijn vaak hoger dan dat beetje rente. Daarom zie je bij de meeste landen die negatieve rente hebben geen dalende staatsschuld.
Uiteindelijk moet of de schuld afbetaald of kwijtgescholden, maar aangezien onproductieve schulden het naar voren halen is van toekomstige consumptie, zal dat ergens een keer draaien en dat betekent recessie, en wellicht een depressie.
donderdag 22 april 2021 om 22:53
Met betrekking tot de huizenprijzen? Ik had in 2008 al verwacht dat de huizenprijzen met 80% zouden dalen. Ze waren ook aardig op weg, totdat de centrale banken het bloeden stopten, door de rentes te verlagen. Sterker nog nu zijn ze nog hoger dan destijds.juliadenders schreef: ↑21-04-2021 16:23En wat verwacht jij wat er in de toekomst gaat gebeuren. Ik weet het, geen glazen bol. Maar met je achtergrondkennis.
De komende 10 jaar?
Maar dat trucje werkt een keer. De rentes staan nu al op bijna 0. De versnelling van de huizenprijzen nu is niet zozeer het gevolg van vraag en aanbod, maar meer, omdat degene die (kunnen) bieden, meer kunnen bieden door de verruiming van de leenvoorwaarden. De versnelling werkt ook nog eens psychologisch, want mensen krijgen het idee dat als ze nu niet scoren ze nooit gaan scoren en dan krijg je die prijzen die ruim boven de vraagprijs uitkomen.
Ergens gaat dat natuurlijk een keer stoppen. Dat zal zeer waarschijnlijk gepaard gaan met een economische en financiële crisis. En als dat gebeurt dan storten de prijzen alsnog in elkaar. Maar ik denk nog dieper en de gevolgen zijn vele malen groter. Miljoenen mensen zullen blijven zitten met een restschuld, waar ze nooit meer vanaf komen.
Wanneer dat gebeurt? Geen idee, de centrale banken houden de boel al veel langer bij elkaar dan ik ooit had verwacht.
Maar als je weet hoe ons geldsysteem werkt en op welk punt we zitten, dan zou je nog niet denken aan het kopen van een huis. Dat is vragen om bij die miljoenen mensen te gaan behoren, daar valt echt niks te winnen.
Maar als je geduld hebt. Als de tijd daar is dan zijn de huizen op te pikken voor een habbekrats. Dat gaat de grootste welvaartstransfer worden die wereld ooit gekend heeft en dan moet je erbij zijn. Mijn indicator gaat de prijs worden van het huis dat mijn ouders in 1975 kochten voor 37.500 euro. Op de top was dat 207.000 euro. Als die gedaald is tot onder die 37.500 euro dan begint het interessant te worden.
donderdag 22 april 2021 om 23:01
Ik weet hoe het geldsysteem werkt maar ik denk dat je indicator een nieuwe batterij nodig heeft. Waar jij het over hebt is een wereldwijde armoede val door honger/oorlog/pandemie. Het laatste waar jij je dan over druk maakt is je onroerendgoedportefeuille.spell68 schreef: ↑22-04-2021 22:53Met betrekking tot de huizenprijzen? Ik had in 2008 al verwacht dat de huizenprijzen met 80% zouden dalen. Ze waren ook aardig op weg, totdat de centrale banken het bloeden stopten, door de rentes te verlagen. Sterker nog nu zijn ze nog hoger dan destijds.
Maar dat trucje werkt een keer. De rentes staan nu al op bijna 0. De versnelling van de huizenprijzen nu is niet zozeer het gevolg van vraag en aanbod, maar meer, omdat degene die (kunnen) bieden, meer kunnen bieden door de verruiming van de leenvoorwaarden. De versnelling werkt ook nog eens psychologisch, want mensen krijgen het idee dat als ze nu niet scoren ze nooit gaan scoren en dan krijg je die prijzen die ruim boven de vraagprijs uitkomen.
Ergens gaat dat natuurlijk een keer stoppen. Dat zal zeer waarschijnlijk gepaard gaan met een economische en financiële crisis. En als dat gebeurt dan storten de prijzen alsnog in elkaar. Maar ik denk nog dieper en de gevolgen zijn vele malen groter. Miljoenen mensen zullen blijven zitten met een restschuld, waar ze nooit meer vanaf komen.
Wanneer dat gebeurt? Geen idee, de centrale banken houden de boel al veel langer bij elkaar dan ik ooit had verwacht.
Maar als je weet hoe ons geldsysteem werkt en op welk punt we zitten, dan zou je nog niet denken aan het kopen van een huis. Dat is vragen om bij die miljoenen mensen te gaan behoren, daar valt echt niks te winnen.
Maar als je geduld hebt. Als de tijd daar is dan zijn de huizen op te pikken voor een habbekrats. Dat gaat de grootste welvaartstransfer worden die wereld ooit gekend heeft en dan moet je erbij zijn. Mijn indicator gaat de prijs worden van het huis dat mijn ouders in 1975 kochten voor 37.500 euro. Op de top was dat 207.000 euro. Als die gedaald is tot onder die 37.500 euro dan begint het interessant te worden.
donderdag 22 april 2021 om 23:16
Dan ga je ook de rest resetten naar de niveau's van 1975? Dus salarissen naar dat niveau, terug naar de situatie dat moeder de vrouw achter het aanrecht staat en niet buiten de deur gaat werken. Dat een auto voor heel veel mensen nog een luxe is. En dat een eigen koophuis voor de meeste mensen slechts een droom is.
donderdag 22 april 2021 om 23:19
In veel landen is dat helemaal niet zo vreemd in de steden. Sowieso hebben wij het hier helemaal niet zo slecht qua wonen. In steden in onze buurlanden is het duurder en meestal kleiner. En wij kunnen hier nog altijd 100% financieren. In andere landen is dat zeker niet gebruikelijk.
donderdag 22 april 2021 om 23:21
donderdag 22 april 2021 om 23:23
Hier wel. Wij zijn opgegroeid met het idee ooit op onszelf te kunnen. Als je niet beter weet zal het vast zo erg niet zijn. Maar ik zou denk ik mijn huisgenoten in hun slaap om zeep helpen op een gegeven moment.ca726647543 schreef: ↑22-04-2021 23:19In veel landen is dat helemaal niet zo vreemd in de steden. Sowieso hebben wij het hier helemaal niet zo slecht qua wonen. In steden in onze buurlanden is het duurder en meestal kleiner. En wij kunnen hier nog altijd 100% financieren. In andere landen is dat zeker niet gebruikelijk.
donderdag 22 april 2021 om 23:40
Zolang de bevolking zo sterk blijft groeien als de afgelopen jaren zal er helemaal geen sprake zijn van sterke waardedalingen van woningen. Hoogstens dat de huizenprijzen op een hoog niveau stabiliseren omdat het niet meer te betalen is.
Hoe meer inwoners, hoe groter de vraag naar woningen is. Dit geldt voor zowel huur- als koopwoningen. I.c.m. natuurlijk dat er veel te weinig wordt bijgebouwd.
Hoe meer inwoners, hoe groter de vraag naar woningen is. Dit geldt voor zowel huur- als koopwoningen. I.c.m. natuurlijk dat er veel te weinig wordt bijgebouwd.
donderdag 22 april 2021 om 23:42
spell68 schreef: ↑22-04-2021 22:53
Maar dat trucje werkt een keer. De rentes staan nu al op bijna 0. De versnelling van de huizenprijzen nu is niet zozeer het gevolg van vraag en aanbod, maar meer, omdat degene die (kunnen) bieden, meer kunnen bieden door de verruiming van de leenvoorwaarden. De versnelling werkt ook nog eens psychologisch, want mensen krijgen het idee dat als ze nu niet scoren ze nooit gaan scoren en dan krijg je die prijzen die ruim boven de vraagprijs uitkomen.
Volgens mij zijn de leenvoorwaarden sinds 2008 behoorlijk aangescherpt? Je kan nog max 4,5 jaarsalarissen lenen ipv 5 of meer en het maximale hypotheekbedrag is niet langer 105% van de aankoopsom, maar wordt afgebouwd tot 80%.
Mis ik iets?
donderdag 22 april 2021 om 23:55
Als jij dat denkt dan betwijfel ik ten zeerste dat je weet hoe het geldsysteem werkt.
donderdag 22 april 2021 om 23:59
vrijdag 23 april 2021 om 00:24
Dat hoeft niet per sé. Ik laat de auto even buiten beschouwing, want verschil tussen die tijd en deze is de technologische vooruitgang en daardoor is het minimum welvaartsniveau al fors gestegen.ca726647543 schreef: ↑22-04-2021 23:16Dan ga je ook de rest resetten naar de niveau's van 1975? Dus salarissen naar dat niveau, terug naar de situatie dat moeder de vrouw achter het aanrecht staat en niet buiten de deur gaat werken. Dat een auto voor heel veel mensen nog een luxe is. En dat een eigen koophuis voor de meeste mensen slechts een droom is.
Daarnaast is het punt is namelijk dat het allemaal een illusie is. Een huis stijgt niet in waarde, het stijgt in prijs. Dat er een hogere prijs betaald wordt, maakt het niet waardevoller. De waarde van jouw euro uitgedrukt in huis is gewoon sterk verwaterd.
En daar ligt het punt. De hypotheek die jij afsluit is prijsvast. Die blijft staan ongeacht wat de prijs van het huis doet. Als de boel in elkaar stort dan zakken de huizenprijzen als een baksteen, maar jij zit wel met je hypotheek. Als je gedwongen wordt te verkopen, zit je met een dikke restschuld. Hoe ga jij dan nog ooit een ander huis kopen?
Als jij 4 ton schuld hebt, geloof je dan dat de bank jou nog ooit geld gaat lenen? Jij bent dan effectief van de markt af. En het is allemaal een illusie, omdat er aan de echte welvaart niks verandert. De hoeveelheid huizen blijft hetzelfde, alleen het aantal vragers zal dramatisch dalen en de prijzen dus ook.
En als er een economische of financiële crisis komt dan betekent dat een hoge werkloosheid, dat betekent dus ook dat banken echt niet gaan lenen. En ja, dat kan dus zo maar betekenen dat het voor veel mensen een droom is.
Het systeem speelt vals en niet zo dat jij gaat winnen. Uiteindelijk zitten veel mensen met een papieren schuld, hebben ze niks en krijgen de banken het gratis. Immers zijn kunnen uit het niets euro's bijdrukken, wat de euro feitelijk al waardeloos maakt. Zo wij hun spel meespelen, trekken we nu aan het korte eind.
vrijdag 23 april 2021 om 00:30
Natuurlijk niet. Ik ga ten eerste geen 200.000 betalen voor iets wat nog geen 25.000 euro waard is en als ik het al zou doen dan nooit met geleend geld. Dat is vragen om problemen.
Ik zet mijn euro's wel om in edelmetalen. De meest ondergewaardeerde assets van dit moment. Als het moment daar is en het systeem stort in elkaar dan rent iedereen weer naar goud en zilver, zoals altijd is gebeurd in het verleden. En aangezien door de manipulatie die prijzen helemaal onderdrukt worden, zal ik tegen die tijd voor een paar ounce goud en zilver een mooi huis kunnen kopen. Daar ben ik van overtuigd, dus daar handel ik naar.
vrijdag 23 april 2021 om 08:07
hier ook hoor. kerkdorpje in het oosten. huizen werden in mijn straat 15 jaar geleden tussen de 130000 en 190000 verkocht. nu al 2 voor meer dan 300000.Wissewis schreef: ↑13-03-2021 18:53Dat hoor ik nu al 15 jaar en toch gaan ze elke keer nog hoger.
Mijn vader verklaarde mij gek dat ik 9 jaar geleden een huis ging kopen.
"Want de prijzen gingen binnenkort wel dalen".
9 jaar later gaan de huizen hier in de straat voor 100+ extra de deur uit dan wat we toen hebben betaald .
(En jep, ik woon in BE, maar ik heb de indruk dat qua koophuizen de prijzengekte nogal gelijk is.)
En doooooor!
vrijdag 23 april 2021 om 08:09
ach, wel grappig. kun je daarna weer bij kassa en radar lachen om jankende mensen die vergeten waren dat die aflossingsvrije hypotheek ook ooit afgelost moet worden en nu boos zijn op de bank dan ze geen nieuwe volledige financiering krijgen terwijl ze 79 jaar oud zijn...nausicaa schreef: ↑13-03-2021 19:00In theorie zou het kunnen, als je volledig aflossingsvrij leent. Dan betaal je alleen rente, en dan kom je daar wel aardig in de buurt. Je kunt alleen vrijwel nergens meer een volledig aflossingsvrije hypotheek krijgen, zeker niet als starter. En het is ook maar de vraag of het een goed idee is. Maar in theorie kan het.
En doooooor!
vrijdag 23 april 2021 om 08:10
Ik zei ook al dat je je moest afvragen of het een goed idee was .broadway schreef: ↑23-04-2021 08:09ach, wel grappig. kun je daarna weer bij kassa en radar lachen om jankende mensen die vergeten waren dat die aflossingsvrije hypotheek ook ooit afgelost moet worden en nu boos zijn op de bank dan ze geen nieuwe volledige financiering krijgen terwijl ze 79 jaar oud zijn...