Huis verkopen in deze financiele crisis?!

30-09-2008 10:29 143 berichten
Alle reacties Link kopieren
Hallo,

Wij hebben ongeveer 4 maanden ons huis te koop staan en al een ander huis gekocht (ja heel dom achteraf). Maar nu is het natuurlijk allemaal rete eng wat er gebeurt. Ik ben ontzettend bang, wie koopt er in godsnaam in deze tijd een huis? Even kunnen we het nog wel uitzingen, maar niet lang meer.



Wie zit er in hetzelfde schuitje?
Alle reacties Link kopieren
Ik heb afgelopen week een huis gekocht, crisis of niet. Het is altijd een gok en ik gok op een appartement en voorzie daarbij niet zoveel waardedaling.



Heb een appartement gekocht dat al een jaar te koop stond. (Tsja d'r hoeft maar een koper te zijn...)
Je kunt prima een huis kopen, als je er maar zeker een paar jaar wilt blijven wonen. Als je over 5 of 10 jaar wilt verkopen is die crisis al lang voorbij.
Voor ons is nog steeds geen huis te koop. Betaal nu 557 euro per maand voor een flat van 10 jaar oud.

Als ik die moet kopen kost me die flat 220.000,- We zijn 40+ en 50+.

Van mij mogen de huizenprijzen dalen, want de prijzen zijn toch wel enorm op de loop gegaan. Deze flats stonden 10 jaar geleden te koop voor 240.000 gulden.
Wij hebben ons "nieuwe" huis, waar toch nog veel aan verbouwd moest worden verhuurd aan een pools uitzendbureau.



We bleven nog in ons oude huis zitten totdat het verkocht was, zodat het bewoond was en wij het netjes bij konden houden. Verkocht voor een hele mooie prijs (nog voor de kredietcrisis).



Toen ons oude huis was verkocht en wij naar ons nieuwe huis gingen, is het keurig netjes opgeleverd door het pools uitzendbureau. Hier niets dan lof over verhuren aan een uitzendbureau.



Wij hebben dus geen dubbele lasten gehad door deze constructie.
Alle reacties Link kopieren
Hoi allemaal,



Ik vind het ook wel een beetje eng. Mijn huis staat te koop via Makelaarsland. De makelaar daar zegt dat het echt goed komt (courant huis in goede buurt), maar ik vind het toch wel een beetje eng. Gelukkig heb ik veel bezichtigingen, dus dat geeft weer wat hoop.



Succes allemaal!

Muis
Alle reacties Link kopieren
Het hangt er maar net vanaf waar je woont, hoeveel aanbod en vraag daar is, welke prijsklassen en een beetje geluk.



Wij hebben een paar maanden geleden bedacht dat we wat wilden kopen. Wij 'huurden' (symbolisch) het huis van mijn schoonmoeder die in een verzorigingstehuis zit. We hebben toen iom haar besloten eerst dit huis te koop te zetten. Want hoewel wij geen dubbele lasten zouden hebben, zouden we wel een onverkocht huis leeg laten staan en dat is vaak niet gunstig voor de verkoop.

Het was een huis van ca 200.000,- wat hier een gewilde prijsklasse is en gelukkig stond het in een erg gewilde plaats. Naar mijn mening was het huis dit niet waard (ik had hem er iig nooit voor gekocht, er moest nl best wel veel aan gebeuren en dit was ook duidelijk zichtbaar). Maar binnen 2 weken was hij verkocht. Aan de eerste kijker. Deze mensen gaan er binnen ontzettend veel aan veranderen, wat ze zeker 50.000 gaat kosten en die waardestijging halen ze er nooit uit. Maar zij kopen het huis ook voor henzelf en met het doel er lang te blijven wonen, dus dat maakt ze blijkbaar niet uit.

Nadeel is dat wij nu tijdelijk iets moeten huren. We hebben inmiddels wel gekocht, maar kunnen daar eind december pas in, waardoor we 2,5 maand moesten overbruggen.

Ik heb ook getwijfeld om nu te kopen, want met het risico dat de prijzen gaan dalen...?

Maar we vonden nu het huis waar we helemaal weg van waren voor een redelijke prijs (die mensen waren nieuw aan het bouwen en dit was bijna klaar, dus ze kregen ook wat haast en hadden al 2 keer de prijs verlaagd). Ook al heeft de crisis zich sindsdien nog zorgelijker ontwikkeld: ik ben blij dat we gekocht hebben en alles rond hebben.

Ik heb nu nl een relatief lage rente. Over 3 jaar is je huis misschien wel iets minder waard, maar kan de rente veel hoger zijn waardoor je maandlast per saldo hoger is. En ik koop mijn huis niet voor 5 jaar, maar voor 20 jaar.

Bovendien denk ik dat in Nederland dit niet zo'n vaart zal lopen. Niemand niet niet perse hoeft (bv ivm scheiding oid) zal zijn huis nl niet gaan verkopen in een tijd van dalende prijzen. Ze willen dat verlies (of gewoon die lagere opbrengst dan een aantal jaren terug) niet nemen en zullen afwachten. Er blijft echter vraag en door een dalend aanbod wordt het vanzelf weer een verkopers markt waarin de prijzen stijgen.
Alle reacties Link kopieren


dinsdag 14 oktober 2008

'Huizenprijzen helemaal niet gedaald in derde kwartaal'



In tegenstelling tot wat de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) gisteren beweerde, is de gemiddelde huizenprijs in het derde kwartaal licht gestegen. In september viel er wel een lichte daling te noteren.



Dat blijkt uit cijfers die het Kadaster, de dienst die alle huizenverkopen in Nederland registreert, vandaag naar buiten heeft gebracht.



In het derde kwartaal van dit jaar steeg de gemiddelde verkoopprijs van een huis van 253.367 euro naar 259.480 euro. dat betekent een stijging tussen juli en september van 2,4 procent.



Daling

Gisteren meldde makelaarsvereniging NVM dat de huizenprijzen in Nederland voor het eerst in achttien jaar zijn gedaald, met 0,3 procent in het laatste kwartaal. Het aantal verkochte huizen daalde met 13 procent in de laatste drie maanden.



Een woordvoerder van het Kadaster verklaart het verschil met de cijfers van de NVM door te wijzen op het marktaandeel van de NVM: dat bedraagt 70 procent, terwijl het Kadaster alle verkopen registreert.



Het verschil komt ook doordat het Kadaster de gemiddelde verkoopprijs registreert, terwijl de NVM naar de prijs van de gemiddelde woning heeft gekeken.

Trendbreuk

Overigens wijst ook het Kadaster op dat er wel sprake is van een trendbreuk: in september daalde de gemiddelde huizenprijs met 1,4 procent, waardoor de kwartaalgroei werd getemperd.
Alle reacties Link kopieren
woensdag 8 oktober 2008

De huizenprijs in Nederland zal niet kelderen, althans...



De Nederlandse woningmarkt heeft voldoende ruggengraat om een dramatische terugval te voorkomen.



Vaak wordt aan ons gevraagd: ‘Komt de woningprijs nu in een vrije val, of niet?’ Geen gemakkelijke vraag in een periode waarin banken omvallen, de Amerikaanse woningmarkt instort en de woningprijzen in landen om ons heen dalen of op zijn best stabiliseren. In welke mate hebben die markten invloed op onze woningmarkt? En is onze eigen woningmarkt stevig genoeg om infectie te voorkomen? Waarop moeten wij ons antwoord baseren?



Enkele feiten. De prijsstijging valt elke maand lager uit en het is niet uitgesloten dat binnenkort de eerste prijsdaling kan worden genoteerd. Het aantal verkopen daalt en de rente stijgt. Dit kan een voorloper zijn van een prijsdaling. De woningproductie blijft achter en, volgens de miljoenennota, neemt de koopkracht toe. Beiden leiden, in een normale marktsituatie, tot een prijsstijging.



Maar er zijn ook geruchten dat banken, gedwongen door hun verslechterde vermogenspositie, hun hypotheekvoorwaarden aanpassen. Eind jaren zeventig was dit een van de oorzaken van de laatste crisis op de Nederlandse woningmarkt met als resultaat een daling van maar liefst 31 procent in vier jaar tijd. Hierbij moet gelijk gemeld worden dat er toen sprake was van oververhitting.



De jaren ervoor explodeerde de prijs met uitschieters van 29 procent in 1976 en 39 procent in 1977. Een vergelijking met die tijd gaat nu dus niet op.



Woonlasten



Ook horen wij vaak dat de prijs wel moet zakken omdat de woningprijs nu ontzettend hoog is. Men kijkt dan naar de prijs en niet naar wat de maandelijkse woonlasten zijn. In Nederland laat de woningprijs zich al jarenlang goed voorspellen door vooral naar de woonlasten te kijken. Gemiddeld geeft een huizenkoper 22 procent van zijn inkomen uit aan wonen. Sinds de jaren tachtig schommelt dit percentage weliswaar, maar van grote afwijkingen is geen sprake. Ook niet in de afgelopen twee decennia; gemiddeld betaalt men nu evenveel aan wonen als 20 jaar geleden.



Als we ons dus baseren op de rationele marktindicatoren is er geen aanleiding te veronderstellen dat de woningprijs in een vrije val terecht komt. Een lichte daling behoort wel tot de mogelijkheid.



Naast al die harde cijfers hebben we ook te maken met psychologische effecten. De menselijke psyche heeft een zwaar gewicht in onze beslissingen en heeft daarmee effect op de woningprijs. Als men bang is voor een prijsdaling, dan anticipeert men daarop. Andersom werkt het trouwens ook. Is men optimistisch, dan rekent men op prijsstijgingen.



Collectief geloof



In ons woningprijsmodel houden wij rekening met dit psychologische effect dat vooral op de korte termijn van belang is.

Wij schatten dat 50 procent van een prijsverandering te verklaren is met harde economische factoren zoals inkomen en rente, en 50 procent door korte termijneffecten waaronder psychologische effecten. Het collectief geloof van huishoudens dat de prijs moet stijgen of dalen heeft dus op korte termijn groot effect.



Op langere termijn zullen harde marktfactoren de marktprijs zodanig corrigeren dat er weer evenwicht ontstaat tussen de woonlasten en het inkomen.



De vraag is of kapitaalcrisis en de daaraan voorafgaande dramatische prijsontwikkeling op de Amerikaanse markt bij de huizenkopers in Nederland een gevoel van onzekerheid oproept en daardoor de prijsontwikkeling infecteert.



Een jaar geleden betrof het ‘slechts’ een crisis op de Amerikaanse woningmarkt terwijl nu wereldwijd banken in ernstige problemen komen. Toen verwachtten wij dat de Nederlandse woningmarkt voldoende immuun zou zijn om een besmettingsgevaar te pareren.



Renteherziening



Ons land kent geen grote aantallen risicovolle hypotheken. De Vereniging Eigen Huis publiceerde begin deze maand nog dat bij 82 procent van de huiseigenaren de rente voor langere periode vaststaat en slecht 262.000 eigenaren het komende jaar voor een renteherziening staat.



Het gaat in Amerika om huishoudens die in betalingsproblemen komen doordat ze risicovolle subprime-hypotheken met zeer lage renten voor een korte beginperiode afsloten. Op het moment dat de normale marktrente moest worden betaald, kwamen ze in problemen, vooral doordat de rente stijgt.



Doordat deze hypotheken verhandeld worden, treft het grote risico ook de beleggers en banken die in dergelijke hypotheken handelen. Dit Amerikaanse virus mist gelukkig een vruchtbare voedingsbodem in Nederland waardoor infectie uit is gebleven.



Virus



Helaas heeft het virus wel de Amerikaanse financiële sector besmet, en is vervolgens overgestoken naar financiële sector in Nederland. En nu komt het gevaar vanuit de Nederlandse financiële sector en dreigt er een heus gevaar dat ook het virus uiteindelijk ook de woningmarkt treft met een ‘psychologische’ daling van de woningprijs als gevolg.



Terwijl er rationeel geen enkele reden is om aan te nemen dat de prijs sterk zal dalen, blijkt uit een recent onderzoek van de Vereniging Eigen Huis dat een zeer groot deel van de woningbezitters verwacht dat de woningprijzen er wel onder gaan lijden.



Allesoverziend heeft Nederland een gezonde woningmarkt met een prijsontwikkeling iets boven de inflatie. Een vrije val lijkt onwaarschijnlijk. De zeer uitzonderlijke situatie op de financiële markten roept echter een gevoel van onzekerheid op. Dit kan tot onvermoede reacties leiden, maar volgens ons niet tot een vrije val.
Alle reacties Link kopieren
Ik zit ook nog in dubio... nu te koop zetten of in januari? Zal niet veel uitmaken of is het nieuwe jaar toch beter?
Alle reacties Link kopieren
Lastig hoor, heb zelf nu mijn huis te koop gezet 2 weken geleden

ask, 7 ton, niet nix dus tot nu toe geen kijkers gehad

klote is dat ik nog 2 huizen heb gezamelijk 1,4 M

met een relatief klein inkomen baart het me zorgen
Alle reacties Link kopieren
quote:rob schreef op 21 oktober 2008 @ 17:16:

Lastig hoor, heb zelf nu mijn huis te koop gezet 2 weken geleden

ask, 7 ton, niet nix dus tot nu toe geen kijkers gehad

klote is dat ik nog 2 huizen heb gezamelijk 1,4 M

met een relatief klein inkomen baart het me zorgenMet een huis van 7 ton te koop heb je geen relatief klein inkomen. Laat staan als je twee huizen kunt betalen.
Verander wat je niet kunt accepteren en accepteer wat je niet kunt veranderen
Alle reacties Link kopieren
Ik kwam wel een geestige special tegen op Moviq:

http://www.moviq.nl/kopen-verkopen/spec ... dietcrisis

Ben benieuwd wat jullie ervan denken.
Alle reacties Link kopieren
@ chica, het gaat om je bezit (bezit minus schuld) en dat wil ik houden/uitbouwen
Alle reacties Link kopieren
7 ton is inderdaad niet niks... daar moet je tegenwoordig een aardig salaris voor hebben omdat ze nu wel wat conservatiever met het maximale hypotheekbedrag omgaan.



Heb dat stuk op Moviq gelezen, maar het is een beetje dubbel omdat het een portal is voor kopers en verkopers; ze willen voor beide doelgroepen positief overkomen.
Alle reacties Link kopieren
Mensen laten zich enorm beinvloeden door die kredietcrisis. Ik snap het niet, je zal toch ergens moeten wonen en kopen levert over de lange termijn nog altijd meer op dan huren. Bovendien is de hypotheekrente helemaal niet hoog. Dat gepraat over dat de huizenprijzen omlaag gaan, dat verhaal hoor ik al jaren en nog steeds zijn ze niet echt gedaald. Ik heb eens een artikel gelezen over de huizenprijzen in Amsterdam door de eeuwen heen en ze zijn nooit minder waard geworden.

Wat er in de USA aan de hand is, dat gaat hier niet gebeuren, dat is een ander systeem.

Het is inderdaad dom om een huis te kopen voordat je je oude verkocht hebt, dan bestaat de kans om op een gegeven moment met dubbele lasten te zitten. Ik heb mijn appartement gekocht met het idee dat ik het ook zonder de renteaftrek kan bekostigen en dat is te doen. Jaarlijks krijg ik een leuk bedrag terug van de belastingen, das toch leuk.

Ik betaal evenveel aan hypotheek dan voorheen aan huur en bovendien is iedere cent die ik aan mijn woning verbouw voor mezelf.

Mensen zijn zo snel te beinvloeden, wel voor jezelf blijven denken hoor.
Cum non tum age
Alle reacties Link kopieren
quote:noa schreef op 24 oktober 2008 @ 13:20:

. Ik heb eens een artikel gelezen over de huizenprijzen in Amsterdam door de eeuwen heen en ze zijn nooit minder waard geworden.





Niet?



Herengracht index



Ben het wel met je eens dat je beter op feiten af kunt gaan dan op emotie handelen.



(*heb net een stuk op Crisis? wie denkt dat het wel los loop. gepost over huizenprijzen
Alle reacties Link kopieren
Ja dat heb ik gelezen Booyahh. Je schrijft dat je geen huiseigenaar bent en dat leest er ook wel een beetje vanaf.



Mag ik je een tip geven: zoek op funda een starterswoning op, kijk wat die kost en bereken voor de gein eens wat de maandlasten zijn. Bewaar die informatie en kijk over een jaar of vijf nog eens wat de woning dan kost (of een vergelijkbare: neem bijvoorbeeld een appartement in een courant blok. Bij mij in het blok staat altijd wat te koop, dus is het altijd mogelijk om te kijken waar ze nu voor gaan). Ik zou dan graag je evaluatie willen of iets nou echt "financiële zelfmoord" is.

Zeker starterswoningen zijn relatief veilig, is namelijk relatief veel vraag naar, met al die singles en gebroken gezinnen.



Ik zou wel eens goed nadenken voor ik een woning van 7 ton zou kopen, dat dan weer wel. Maar het feit dat jij de gehele woningmarkt over 1 kam scheert, bewijst dat je eigenlijk niet goed weet waar je het over hebt.
Alle reacties Link kopieren
Kredietcrisis prietpraat



Laten we eens stoppen met elkaar de put in praten. Hier zijn 5 mythes over de kredietcrisis en hun ontkrachting....gegarandeerd succes op feesten en partijen.



1.Gemeentes en provincies hebben ong. 80 miljoen verloren door spaartegoeden te plaatsen bij IJslandse banken. Een ramp!



Waar, maar blijkbaar zijn gemeentes en provincies zo rijk dat ze nu nog een totaaloverschot van 700 miljoen euro hebben. 700 miljoen euro die u en ik bij elkaar hebben gebelastingd. 700 miljoen die kan worden uitgegeven, wat leidt tot opwarming van de economische motor.



2.De huizenmarkt stort in, kijk maar de huizenprijzen, die zijn voor het eerst sinds lange tijd gedaald.



Ook waar, maar de daling vindt plaats t.o.v. de afgelopen maand (CBS) of het afgelopen kwartaal (NVM). Jaar-op-jaar zijn de huizenprijzen nog steeds gestegen. Verder zal uitbreiding van het woningaanbod stagneren door het uitstellen van nieuwbouwprojecten. Minder aanbod=hogere prijzen. Amerikaanse / Engelse taferelen zijn hier niet aan de orde. Dusseh, always look on the bright side.



3.We zitten in een depressie...



O.k. het gaat wat minder, maar een depressie zoals de jaren 30 is ver van ons bed. Als dat zo zijn dan zou de AEX nu rond de 100 punten staan en zouden voedselbanken hoogtij vieren. De laatste keer dat ik in de supermarkt was gingen mensen nog met overvolle karren de deur uit en het vliegtuig naar mijn vakantiebestemming vorige week zat nog tjokvol.



4. We krijgen economisch zwaar weer.



Jahaa, het gaat minder. Maar mag het een keer? Drie keer op vakantie wordt een norm voor veel mensen, mensen gingen nog nooit zo vaak uit eten als de afgelopen jaren en twee autos voor de deur is eerder regel dan uitzondering. Schattingen voor Nederland melden een stilstand van de economie volgend jaar en daarna weer lichte groei. Krimping van de economie staat niet in de sterren.



5.We moeten rustig aan doen, vanwege de kredietcrisis.



Iedereen praat over de kredietcrisis alsof men zelf de miljarden euro's moet ophoesten om de wereld te redden. De kredietcrisis betekent op dit moment dat banken elkaar alleen geld lenen tegen hoge tarieven. Eventueel wordt het lastig om miljoenenprojecten te financieren of grote investeringen te doen. Dit kan een rem betekenen op de wereldeconomie. Maar op dit moment kan de gewone man nog gewoon een hypotheekje afsluiten of zijn spaargeld aanwenden voor de aanschaf van de auto die hij altijd al wilde. En als je rustig aan wilt doen doe het dan met beleid. Koop een auto waarvan de afschrijving laag is of het onderhoud relatief goedkoop. Neem eens een keer geen toetje in een restaurant, of drink je koffie thuis. Maar ga nou niet overdrijven. Er staat 260 miljard euro aan spaargeld op de Nederlandse banken. Vergelijk dat eens met Amerika waar praktisch iedereen op de pof leeft. We hebben een appeltje voor de dorst.



Kortom, een beetje harder werken, ietsje minder luxe misschien maar vooral de euro's laten rollen. Dan zijn we zo weer door de dip.



Don't worry, spend happy



Woningen die moeilijk verkopen die moet je overal op het internet aanmelden. Dit is vaak geheel gratis bij biv :



www.marktplaats.nl

www.makje.nl

www.woningkopen123.nl

etc.....
Alle reacties Link kopieren
.
Alle reacties Link kopieren
Nee ik weet niet waar ik het over heb inderdaad. Het is een mening die ik over het afgelopen jaar heb gevormd. Was tot die tijd ook op zoek naar een koopwoning, heb mijn economische huiswerk gedaan en ben tot de conclusie gekomen dat er wel wat gebakken lucht uit die wononing markt kan. Die mening deel ik met o.a vele economen. Helaas heb ik ook nog geen steekhoudend argument gehoord dat huizenprijzen immer zullen stijgen.



Alle huizeneigenaren mogen van mij met alle liefde mekaar een hart onder de riems steken met vage aannames dat er heus niks gebeurd en dat ze hun huis heus wel met heel veel winst gaan verkopen. Dat noem ik huiseigenaren prietpraat. But hey, if it makes you sleep at night...be my guest
Alle reacties Link kopieren
Helaas, als mensen denken dat een huis kopen niet goed is in deze tijd, dan doen ze het niet. Ik probeer het ook aan mensen uit te leggen. Wij hebben ons huis tegen een hoge rente gekocht, maar 24.000 euro goedkoper dan de buren. Zij hebben echter lagere rente en dan verschilt het netto bedrag niet zo veel. Maar als de rente omhoog gaan en de prijzen omlaag, zit je hetzelfde als dat je een half jaar geleden zat. Sorry voor het ontbreken van een break even point spreadsheetje, maar de cijfers ontbreken mij op het moment ook even. Waarde van een huis is mooi, maar het gaat uiteindelijk toch om het maandelijkse netto bedrag in vergelijking met het huren van een huis?
Niet alleen het rentepercentage / netto bedrag is van belang, maar ook je hypotheekvoorwaarden. Mag je bijvoorbeeld boetevrij aflossen uit "eigen middelen", zoals het winnen van de staatsloterij of een leuke erfenis ?



En die verhogingen van huizenprijzen, mensenkinderen, mijn ouders kochten in 1999 een flat voor guldens (van de woningbouw), en verkochten diezelfde flat een paar jaar later voor bijna hetzelfde bedrag in euro's !!
Alle reacties Link kopieren
prietpraat????, wij hebben ons huis gekocht voor 138.000 gulden (13 jaar geleden) en het staat nu (en daar gaat het ook voor weg, gezien de behaalde resultaten in de straat ) voor 225.000 euro. dus zulke prietpraat is het niet.
Alle reacties Link kopieren
ach in dat geval, gooi het voor 185 k in de verkoop en je kan je droom nastreven! Dan levert het je nog steeds ruim 20 k (EUROS) winst op, inclusief je 100 k investering. Maar nee, jij wil maar liefst 63 k euros winst maken, zeg maar je aanschaf waarde. Gun het je van harte hoor, maar de huidige koper wacht waarschijnlijk gewoon tot je tot een acceptabel bedrag zakt. Ik zou van mn leven geen 500 k nlg voor een hut betalen die 138 k gekost heeft, maar dat ben ik. Het blijven uiteindelijk een stel op elkaar gestapelde stenen plus een keuken die jij, als verkoper, mooi vindt.



Nogmaals, gun het jullie allemaal en wellicht vinden jullie die koper die het ervoor over heeft, maar ik gun iedereen ook NORMALE woonlasten voor 100m2 woonruimte in een doodnormale straat in een doodnormaal huis. Iets waar je dus niet krom voor zou moeten liggen met 2 fulltime inkomens, wat tegenwoordig blijkbaar als `gewoon`wordt gezien.



De top is bereikt, de oneindige winsten zijn voorbij. Bij banken verzekeraars en ja OOK huizeneigenaars.



Gelukkig maar, werd tijd ook!
Alle reacties Link kopieren
Maar Booyah, je koopt een huis niet omdat je verwacht die over een aantal jaar met veel winst te kunnen verkopen. Als dat kan is dat natuurlijk leuk, maar ik (en mijn vriend) heb mijn huis echt gekocht met het idee hier ga ik een flink aantal jaar fijn wonen. Nadat ik uiteraard had bekeken hoe duur huren voor mij is en hoe duur de maandlasten voor mij zijn als ik het zou gaan kopen. Toen was het tweede goedkoper, dus was mijn beslissing snel gemaakt. Het gaat hier ook gewoon om een starterswoning in de Randstad.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven