
domme vragen in de keuken topic
zondag 1 augustus 2010 om 18:12
Even een vraagje in de categorie: wat ging er fout....
Ik had het helemaal bedacht: zalmfilet met spinazie, champignonnetjes en wat monchou met pasta. Leek me echt geweldig. Maar ik heb het net op, en het was smakeloos en ik vraag me nu echt af: hoe kan dat nou?
Wat ik heb gedaan: stukjes zalmfilet aangebakken, champignon erbij. Gewassen verse spinazie erbij (toen werd het wel wat waterig...) en op het laatst wat monchou met peper en zout. Resultaat, een waterige saus die naar vrij weinig smaakte, ook niet met de zalm en de spinazie. Heb er nog maar wat gewone geraspte kaas overheen gegooid om er toch nog wat van te maken, maar ik was na al deze kookescapades toch een beetje teleurgesteld.
Dus dames, wat ging er fout (behalve het waterige van de net gewassen spinazie, die had ik door ). Hoe maak ik dit de volgende keer tot een succes?
Ik had het helemaal bedacht: zalmfilet met spinazie, champignonnetjes en wat monchou met pasta. Leek me echt geweldig. Maar ik heb het net op, en het was smakeloos en ik vraag me nu echt af: hoe kan dat nou?
Wat ik heb gedaan: stukjes zalmfilet aangebakken, champignon erbij. Gewassen verse spinazie erbij (toen werd het wel wat waterig...) en op het laatst wat monchou met peper en zout. Resultaat, een waterige saus die naar vrij weinig smaakte, ook niet met de zalm en de spinazie. Heb er nog maar wat gewone geraspte kaas overheen gegooid om er toch nog wat van te maken, maar ik was na al deze kookescapades toch een beetje teleurgesteld.
Dus dames, wat ging er fout (behalve het waterige van de net gewassen spinazie, die had ik door ). Hoe maak ik dit de volgende keer tot een succes?
zondag 1 augustus 2010 om 18:34
quote:Noahtc schreef op 29 juli 2010 @ 12:28:
Up..
Risotto: Ik koop altijd zo'n Lassiepakje risotto maar dat vind ik te duur. Nu weet ik dat je het gewoon in balen/ grote zakken kunt kopen.
Hoe heten de risottorijst soorten? En waar koop ik dat? Bij de toko?De beste rijst voor risotto is of parboiled rijst of arborio rijst. Mijn voorkeur gaat uit naar parboiled, omdat je dan bij het risotto maken niet zo'n 'slijmlaagje' van zetmeel krijgt zoals bij de arborio rijst wel het geval is. Beide soorten kun je, volgens mij, gewoon bij de supermarkt kopen of anders bij de exotische winkel.
Up..
Risotto: Ik koop altijd zo'n Lassiepakje risotto maar dat vind ik te duur. Nu weet ik dat je het gewoon in balen/ grote zakken kunt kopen.
Hoe heten de risottorijst soorten? En waar koop ik dat? Bij de toko?De beste rijst voor risotto is of parboiled rijst of arborio rijst. Mijn voorkeur gaat uit naar parboiled, omdat je dan bij het risotto maken niet zo'n 'slijmlaagje' van zetmeel krijgt zoals bij de arborio rijst wel het geval is. Beide soorten kun je, volgens mij, gewoon bij de supermarkt kopen of anders bij de exotische winkel.
zondag 1 augustus 2010 om 19:16
quote:dignity schreef op 01 augustus 2010 @ 18:12:
Even een vraagje in de categorie: wat ging er fout....
Ik had het helemaal bedacht: zalmfilet met spinazie, champignonnetjes en wat monchou met pasta. Leek me echt geweldig. Maar ik heb het net op, en het was smakeloos en ik vraag me nu echt af: hoe kan dat nou?
Wat ik heb gedaan: stukjes zalmfilet aangebakken, champignon erbij. Gewassen verse spinazie erbij (toen werd het wel wat waterig...) en op het laatst wat monchou met peper en zout. Resultaat, een waterige saus die naar vrij weinig smaakte, ook niet met de zalm en de spinazie. Heb er nog maar wat gewone geraspte kaas overheen gegooid om er toch nog wat van te maken, maar ik was na al deze kookescapades toch een beetje teleurgesteld.
Dus dames, wat ging er fout (behalve het waterige van de net gewassen spinazie, die had ik door ). Hoe maak ik dit de volgende keer tot een succes?
Ik zou denk ik champs eerst apart bakken met zwarte peper en dan apart houden.
Pasta koken (en ondertussen de zalm apart bakken én apart houden).
Roomkaas/monchou door de pasta laten smelten, champs erdoor, rauwe spinazie erdoor.
Zalm en pasta apart serveren en aan tafel naar smaak geraspte kaas toevoegen.
Even een vraagje in de categorie: wat ging er fout....
Ik had het helemaal bedacht: zalmfilet met spinazie, champignonnetjes en wat monchou met pasta. Leek me echt geweldig. Maar ik heb het net op, en het was smakeloos en ik vraag me nu echt af: hoe kan dat nou?
Wat ik heb gedaan: stukjes zalmfilet aangebakken, champignon erbij. Gewassen verse spinazie erbij (toen werd het wel wat waterig...) en op het laatst wat monchou met peper en zout. Resultaat, een waterige saus die naar vrij weinig smaakte, ook niet met de zalm en de spinazie. Heb er nog maar wat gewone geraspte kaas overheen gegooid om er toch nog wat van te maken, maar ik was na al deze kookescapades toch een beetje teleurgesteld.
Dus dames, wat ging er fout (behalve het waterige van de net gewassen spinazie, die had ik door ). Hoe maak ik dit de volgende keer tot een succes?
Ik zou denk ik champs eerst apart bakken met zwarte peper en dan apart houden.
Pasta koken (en ondertussen de zalm apart bakken én apart houden).
Roomkaas/monchou door de pasta laten smelten, champs erdoor, rauwe spinazie erdoor.
Zalm en pasta apart serveren en aan tafel naar smaak geraspte kaas toevoegen.
zondag 1 augustus 2010 om 19:18
Parboiled rijst kun je ook als gewone rijst eten trouwens. Dat doe ik altijd, lees nu net dat je er ook risotto van kan maken.
We dont make mistakes here, we just have happy accidents. We want happy, happy paintings. If you want sad things, watch the news. Everything is possible here. This is your little universe -Bob Ross
maandag 16 augustus 2010 om 16:01
@sabbb: Je kunt de houdbaarheid verlengen door er een laagje olijfolie overheen te doen. Maar eerlijk gezegd doe ik dat nooit. Meestal gaat pesto al op binnen 14 dagen. Maar als dat niet het geval is gebruik ik het daarna ook nog gewoon. Heb niet het idee dat er veel 'slecht' aan kan worden.
Ik zag vandaag dit recept. Lijkt me echt superlekker! Alleen, nu vraag ik me af of shortbread uberhaupt wel te koop is in NL? Weet iemand dit? Anders probeer ik het zelf te maken.
Ik zag vandaag dit recept. Lijkt me echt superlekker! Alleen, nu vraag ik me af of shortbread uberhaupt wel te koop is in NL? Weet iemand dit? Anders probeer ik het zelf te maken.
maandag 16 augustus 2010 om 16:17
quote:sabbb schreef op 16 augustus 2010 @ 14:48:
Iemand een idee hoe lang ik de pesto van Bertolli (die in zo'n potje) kan bewaren? Er staat op 14 dagen maar het klopt lang niet altijd wat er op staat.. Iemand een tip hoe ik hem langer houdbaar kan maken?? Invriezen wellicht?Elke keer dat je de pesto gebruikt hebt alles met een theelepeltje netjes van de randjes 'terugduwen' in het potje en een laagje olijfolie erover gieten, zodat de pesto onder staat. Zo kun je het het beste bewaren in de koelkast .
Iemand een idee hoe lang ik de pesto van Bertolli (die in zo'n potje) kan bewaren? Er staat op 14 dagen maar het klopt lang niet altijd wat er op staat.. Iemand een tip hoe ik hem langer houdbaar kan maken?? Invriezen wellicht?Elke keer dat je de pesto gebruikt hebt alles met een theelepeltje netjes van de randjes 'terugduwen' in het potje en een laagje olijfolie erover gieten, zodat de pesto onder staat. Zo kun je het het beste bewaren in de koelkast .
maandag 16 augustus 2010 om 16:41
quote:miss dubbelfriss schreef op 16 augustus 2010 @ 16:05:
Iemand het ultieme recept voor rode kool? Bij mij wordt het altijd een soort vieze smurrie zonder smaak, wat ik ook probeer. Het meest succesvol is nog altijd de rode kool uit een potje.
halve rode kool, in reepjes/stukjes gesneden
1 grote ui, gesnipperd
pakje magere spekblokjes
1 zure appel
2 laurierblaadjes
2 kruidnagels
kaneelstokje
schepje suiker
(flinke) scheut rode port, rode wijn of water
bak de spekblokjes uit in een braadpan ongeveer 5 minuten, doe de gesnipperde ui erbij en fruit dit tot de ui zacht is. Doe de rode kool en 'roerbak' alles ongeveer 5 minuten op middelmatig vuur. Dan de appel, laurierblaadjes, kruidnagels, kaneelstokje, suiker en rode port erbij. Even het vuur hoog tot de port kookt. De rode kool ongeveer 40 minuten zachtjes laten stoven met deksel op de pan. Let wel op dat de pan niet droogkookt, als het droog wordt nog een scheut port (of water) erbij. De rode kool blijft redelijk stevig, geen vieze smurrie.
Ik koop zelf altijd een hele rode kool, maar je kunt natuurlijk ook een zak voorgesneden kopen.
Iemand het ultieme recept voor rode kool? Bij mij wordt het altijd een soort vieze smurrie zonder smaak, wat ik ook probeer. Het meest succesvol is nog altijd de rode kool uit een potje.
halve rode kool, in reepjes/stukjes gesneden
1 grote ui, gesnipperd
pakje magere spekblokjes
1 zure appel
2 laurierblaadjes
2 kruidnagels
kaneelstokje
schepje suiker
(flinke) scheut rode port, rode wijn of water
bak de spekblokjes uit in een braadpan ongeveer 5 minuten, doe de gesnipperde ui erbij en fruit dit tot de ui zacht is. Doe de rode kool en 'roerbak' alles ongeveer 5 minuten op middelmatig vuur. Dan de appel, laurierblaadjes, kruidnagels, kaneelstokje, suiker en rode port erbij. Even het vuur hoog tot de port kookt. De rode kool ongeveer 40 minuten zachtjes laten stoven met deksel op de pan. Let wel op dat de pan niet droogkookt, als het droog wordt nog een scheut port (of water) erbij. De rode kool blijft redelijk stevig, geen vieze smurrie.
Ik koop zelf altijd een hele rode kool, maar je kunt natuurlijk ook een zak voorgesneden kopen.
maandag 16 augustus 2010 om 16:48
quote:mmargot schreef op 16 augustus 2010 @ 16:01:
@sabbb: Je kunt de houdbaarheid verlengen door er een laagje olijfolie overheen te doen. Maar eerlijk gezegd doe ik dat nooit. Meestal gaat pesto al op binnen 14 dagen. Maar als dat niet het geval is gebruik ik het daarna ook nog gewoon. Heb niet het idee dat er veel 'slecht' aan kan worden.
Ik zag vandaag dit recept. Lijkt me echt superlekker! Alleen, nu vraag ik me af of shortbread uberhaupt wel te koop is in NL? Weet iemand dit? Anders probeer ik het zelf te maken.
Haha, die heb ik toevallig vorige week gemaakt, aanrader hoor! Ik haal shortbread altijd bij een winkeltje met veel engelse en amerikaanse producten (in Utrecht, weet niet waar je woont?), soms bij de beter gesorteerde supermarkt ook te krijgen. Je kunt eventueel ook roomboterspritsen gebruiken, dat komt redelijk dicht in de buurt. Of gewoon lekker zelf maken, is vrij makkelijk.
Oh, en volgens mij heeft de banketafdeling van de bijenkorf ook shortbread trouwens.
@sabbb: Je kunt de houdbaarheid verlengen door er een laagje olijfolie overheen te doen. Maar eerlijk gezegd doe ik dat nooit. Meestal gaat pesto al op binnen 14 dagen. Maar als dat niet het geval is gebruik ik het daarna ook nog gewoon. Heb niet het idee dat er veel 'slecht' aan kan worden.
Ik zag vandaag dit recept. Lijkt me echt superlekker! Alleen, nu vraag ik me af of shortbread uberhaupt wel te koop is in NL? Weet iemand dit? Anders probeer ik het zelf te maken.
Haha, die heb ik toevallig vorige week gemaakt, aanrader hoor! Ik haal shortbread altijd bij een winkeltje met veel engelse en amerikaanse producten (in Utrecht, weet niet waar je woont?), soms bij de beter gesorteerde supermarkt ook te krijgen. Je kunt eventueel ook roomboterspritsen gebruiken, dat komt redelijk dicht in de buurt. Of gewoon lekker zelf maken, is vrij makkelijk.
Oh, en volgens mij heeft de banketafdeling van de bijenkorf ook shortbread trouwens.
maandag 16 augustus 2010 om 18:11
@lau27: Oh wat toevallig! Leuk dat je het een aanrader vindt! Heb al eens een recept voor shortbread opgeslagen. Het leek inderdaad niet zo moeilijk, maar ga toch eerst op zoek naar een pak shortbread en anders voor de 1e poging spritsen! Ik ga het wel met diepvriesfruit maken trouwens, want dat heb ik nog liggen. Ben benieuwd, dankjewel in ieder geval!
maandag 27 september 2010 om 11:29
Ik heb dit weekend een heerlijke geitenkaas-salade gemaakt, alleen de geitenkaas mislukte grandioos. Ik had geitenkaas gekocht in Italie en ik wilde het even opwarmen en een beetje bruin korstje laten krijgen. Grilstand van de oven aan en 8 minuutjes in de oven. Maar na 8 minuten was de geitenkaas helemaal doorgezakt en zacht geworden. Het was meer melk dan kaas Uiteindelijk toch nog gewoon gegeten, al zag het er niet meer echt smakelijk uit. Wat heb ik fout gedaan?

maandag 27 september 2010 om 16:17
maandag 27 september 2010 om 17:04
quote:dignity schreef op 01 augustus 2010 @ 18:12:
Gewassen verse spinazie erbij (toen werd het wel wat waterig...)
Als je de spinazie in een apart pannetje even aanstooft (klontje vetstof, spinazie beetje in een keukenhandddoek afdrogen), en na het aanstoven wat uitknijpt (ja echt, uitknijpen, dus eerst ff afkoelen)
Dan kan je die minder waterige spinazie in je schotel gebruiken.
En ik weet dat je zogezegd spinazie niet mag opwarmen... sprookjes BLIJVEN verteld worden.
Gewassen verse spinazie erbij (toen werd het wel wat waterig...)
Als je de spinazie in een apart pannetje even aanstooft (klontje vetstof, spinazie beetje in een keukenhandddoek afdrogen), en na het aanstoven wat uitknijpt (ja echt, uitknijpen, dus eerst ff afkoelen)
Dan kan je die minder waterige spinazie in je schotel gebruiken.
En ik weet dat je zogezegd spinazie niet mag opwarmen... sprookjes BLIJVEN verteld worden.
maandag 27 september 2010 om 17:08
quote:Lampje2204 schreef op 01 augustus 2010 @ 18:34:
[...]
De beste rijst voor risotto is of parboiled rijst of arborio rijst. Mijn voorkeur gaat uit naar parboiled, omdat je dan bij het risotto maken niet zo'n 'slijmlaagje' van zetmeel krijgt zoals bij de arborio rijst wel het geval is. Beide soorten kun je, volgens mij, gewoon bij de supermarkt kopen of anders bij de exotische winkel.
Ik zou die parboiled niet nemen, wel de speciale risotto-rijst, ja, de arborio is goed geschikt, en net OMWILLE van dat zetmeellaagje.
Risotto moet romig smaken, een soort van pap zijn (zonder daarom papperig te smaken). Parboiled geeft je volgens mij eerder losse korrels, zonder samenhang.
[...]
De beste rijst voor risotto is of parboiled rijst of arborio rijst. Mijn voorkeur gaat uit naar parboiled, omdat je dan bij het risotto maken niet zo'n 'slijmlaagje' van zetmeel krijgt zoals bij de arborio rijst wel het geval is. Beide soorten kun je, volgens mij, gewoon bij de supermarkt kopen of anders bij de exotische winkel.
Ik zou die parboiled niet nemen, wel de speciale risotto-rijst, ja, de arborio is goed geschikt, en net OMWILLE van dat zetmeellaagje.
Risotto moet romig smaken, een soort van pap zijn (zonder daarom papperig te smaken). Parboiled geeft je volgens mij eerder losse korrels, zonder samenhang.

maandag 27 september 2010 om 22:40
maandag 27 september 2010 om 23:29
quote:Koala_luc schreef op 27 september 2010 @ 17:08:
[...]
Ik zou die parboiled niet nemen, wel de speciale risotto-rijst, ja, de arborio is goed geschikt, en net OMWILLE van dat zetmeellaagje.
Risotto moet romig smaken, een soort van pap zijn (zonder daarom papperig te smaken). Parboiled geeft je volgens mij eerder losse korrels, zonder samenhang.Nee hoor, absoluut niet. De risotto wordt exact zoals hij hoort te zijn, zonder zetmeellaagje alleen.
[...]
Ik zou die parboiled niet nemen, wel de speciale risotto-rijst, ja, de arborio is goed geschikt, en net OMWILLE van dat zetmeellaagje.
Risotto moet romig smaken, een soort van pap zijn (zonder daarom papperig te smaken). Parboiled geeft je volgens mij eerder losse korrels, zonder samenhang.Nee hoor, absoluut niet. De risotto wordt exact zoals hij hoort te zijn, zonder zetmeellaagje alleen.