Werk & Studie alle pijlers

leraar worden: stoppen of doorgaan?

09-10-2008 23:46 252 berichten
Alle reacties Link kopieren
Lieve allemaal,



Ben al tijden niet meer op het forum geweest en dat komt door mijn nieuwe baan. Sinds half augustus ben ik werkzaam als docent, ik ben 24 en had altijd al het idee dat ik docent wilde worden. Dus, universitaire studie gedaan, nog geen onderwijsbevoegdheid maar al wel de mogelijkheid om aan een baan te beginnen en dus ben ik er vol voor gegaan.

Zomaar ineens voor een klas met 30 pubers, het was zwaar in het begin. Maar gelukkig zijn er collega's die het veel zwaarder hebben gehad en die soms huilend in de docentenkamer zaten. Die taferelen zijn me bespaard gebleven, maar toch ontbreekt er iets...

Ik ben gewoon niet gelukkig in mijn baan, ik vind het lesgeven gewoonweg niet leuk. Ik vind de school leuk, de collega's leuk en de kinderen leuk, maar ik vind het vak an sich gewoon niet leuk (ik geef Nederlands). Ik sta alle regels uit te leggen tot ik er zelf simpel van word en ik heb gewoon veel te weinig geduld daarvoor. Daarnaast zit ik vaak tot diep in de nacht na te kijken (even negentig leesverslagen...) en erger ik me na vijf jaar universitaire studie gewoon aan het niveau van de middelbare school. Niet dat die kinderen nu minder zijn, absoluut niet, maar het lijkt wel alsof ik het ontgroeid ben en ik verlang erg naar kennis op hoger niveau.

Ik word enorm verscheurd door dit probleem. Aan de ene kant wil ik dolgraag loyaal zijn aan de kinderen en collega's (want het is echt allemaal heel leuk), maar aan de andere kant is dit gewoon mijn vak niet en voel ik geen enkele behoefte om mijn lesbevoegdheid nu alsnog te gaan halen.

Ik heb geen idee wat ik anders zou willen, maar ik weet dat dit het duidelijk NIET is. Maar wat moet ik doen? Ik heb drie maanden opzegtermijn. Aan de ene kant ben ik bang dat ik spijt krijg (nogmaals, de school en kinderen zijn echt leuk, het is vooral het vak zelf), aan de andere kant heb ik er al weken slapeloze nachten van en voel ik enorme weerstand iedere ochtend om naar school te gaan.



Herkent iemand dit? Wat moet ik doen? Mijn gevoel zegt heel duidelijk: wegwezen... Maar ik vind het zo moeilijk om dit uit te spreken als ik die bekkies zie of weer ontzettend gezellig met collega's aan het praten ben. Ik ben ook iemand die niet zo snel iets zal toegeven en bij wie het woord "help" al jaren geleden uit het vocabulaire is verwijderd...



Liefs!



Alle reacties Link kopieren
Hmm volgens mij heb ik dan gewoon veel geluk gehad met mijn school. Verlofdagen opnemen was daar namelijk niet zo'n probleem. Snipperdagen gebeurde eens in de zoveel tijd, maar niet te vaak natuurlijk
Alle reacties Link kopieren
Veschilt inderdaad per school, denk ik. Op mijn eerste school was het een publiek geheim, iedereen deed het ( mondjesmaat).



Eén school waar ik nu werk, ( kleine school, veel controle) kan het echt niet, alleen natuurlijk als je echt echt ziek bent.
Alle reacties Link kopieren
Wisten jullie trouwens, dat het ziekteverzuim het hoogst is in het onderwijs? Rara, hoe zou dat komen.
Alle reacties Link kopieren
Niet alleen door de werkdruk denk ik, om heel eerlijk te zijn. Het verzuim blijkt nl. onder parttimers verhoudingsgewijs hoger te liggen dan onder fulltimers. Lullig om te zeggen maar waar: het is nu eenmaal een baan die gezien wordt als handige combi met de zorg voor kinderen. Als die ziek zijn en dus niet naar de opvang kunnen, zal een van beide partners zich ziek melden. Rara welke van beide: de man met goeie baan in het bedrijfsleven, of de vrouw met deeltijdbaan in het onderwijs?



Maar natuurlijk is de werkdruk ook een belangrijke oorzaak. Bijna al mijn ziekmeldingen zijn "een dagje de berg werk wegwerken" geweest. En als je een keer echt niet lekker bent, kun je ook gewoon echt niet lesgeven, terwijl een dagje op kantoor in zo'n toestand nog wel vol te houden is.



Het wordt vaak gezegd: het is topsport. En dat is ook echt zo.
Alle reacties Link kopieren
Ja precies, als je een keer niet zo lekker bent, word je gelijk afgemaakt, om het zo maar uit te drukken. Je kan niet even op halve kracht werken en een kwartiertje achterover in je bureaustoel leunen. Vond het een superintensieve baan.
Alle reacties Link kopieren
Ik denk dat het ziekteverzuim onder part-timers niet alleen komt doordat het de vrouwen-met-kinderen zijn die zich ziek melden als hun kind ziek is. Ik werk zelf part-time in het onderwijs, heb kinderen, maar heb het met mijn man zo geregeld dat ik nooit van mijn werk weg hoef te blijven als ze ziek zijn. Toch heb ik ook wel ziektedagen per jaar (en ja, ws. iets meer dan de leerkrachten zonder kinderen), gewoon omdat je náást je baan een heel programma hebt, je weerstand minder is als je een paar nachten niet goed hebt kunnen slapen (wat met kleine kinderen regelmatig voorkomt) en je weinig bijtanktijd hebt... En ik neem mijn werk serieus, ga ook wel eens werken als ik beter in bed zou kunnen blijven, gewoon omdat ik weet dat er anders zoveel blijft liggen, dat belangrijke afspraken weer verschoven moeten worden (wat dan weer consequenties heeft voor begeleidings- of hulpverleningstrajecten).



Enfin: net een hele kerstvakantie ziek geweest, inclusief mijn hele gezin... ik moet morgen weer beginnen en heb dus nog géén zin...
Alle reacties Link kopieren
Koetje, hoe is het nu met je?



En je eerste week na de vakantie weer doorgekomen?
Alle reacties Link kopieren
Ik sluit me aan bij Digijuf. Ik neem m'n pt baan ook zeer serieus en ben er met maar 6 tot 9 lesuren wel 3 a 4 x per week op school. Ik mis bijna geen vergaderingen en andere gebeurtenissen.



Heb na de vakantie voor het eerst een fijn gevoel na het lesgeven. Heb er weer helemaal zin in!
Alle reacties Link kopieren
hallo,

ik ben vooral aan het meelezen en ik verbaas me heel erg over iets: ik werk nu zo'n 8 jaar in het vo vmbo-havo gedaan en ik vind het lesgeven heerlijk, gaat goed, vermaak me kostelijk met mijn kids. Maar waar ik toch echt helemaal tuureluurs van wordt is de overige ruimte in je takenpakket:

wij vergaderen maar liefst 6 uur per week! Management is zelden aanwezig, uitgestuurde leerlingen zwerven maar door de gangen en het ziekteverzuim is hoog.

Daarnaast worden er allerlei projecten bedacht die last-minute aan het personeel worden doorgegeven en waar je dus maar mee aan de slag moet.



Hoe zit dat op andere scholen?

want voor mij zijn de kinderen of het vak niet het punt (ik geef 1 vak waar ik niet voor bevoegd ben, maar waar we niemand voor kunnen vinden) maar juist alles eromheen



@Koetje: wel leuk om jouw ontwikkeling te zien, is heel herkenbaar, ik denk dat een hoop docenten zo beginnen! Hoe is je 1e week gegaan?
Alle reacties Link kopieren
Zo extreem als bij jullie is het hier niet. Het klinkt alsof het management bij jullie echt voor geen meter functioneert...Ik denk dat je, als je van school zou veranderen, grote kans hebt daar een betere situatie aan te treffen.



Maar afgezien daarvan word ook ik de 'bijkomende taken' wel zat ja. Als ik gewoon alleen mijn mooie vak mocht geven wilde ik niet het onderwijs uit.
Alle reacties Link kopieren
Solliciteren op een gymnasium bovenbouw en dan Nederlandse literatuur erbij pakken?
Alle reacties Link kopieren
Als er een gymnasium bestaat waar ik verschoond blijf van invaluren, zelfwerkzaamheiduren, surveillance bij proefwerkweken, surveillance bij schoolfeesten, zinloze teamvergadering, overbodige scholing, decorbouw voor het brugklasfeest, mentoraat, oppervlakkige vakoverstijgende projecten, limonadeverkoop bij een projectdag, en noem het allemaal maar op, hoor ik het graag



Ik vind bovenstaande taken zeker niet allemaal vervelend, maar wel als ze het eigenlijke werk waarvoor ik gekozen heb (lesgeven met alles eromheen) verdringen.
Alle reacties Link kopieren
@ leraar: laten we het erop houden dat het management bij mij op shool nog voor een aantal uitdagingen staat, en dan zeg ik het netjes. Overigens kom ik zelf van zo'n soort gymnasium als jij beschrijft, weet niet of ze er nog zo werken, mar back in the day wel. Dat is in NH, weet niet of dat bij jou in de buurt is?



Ik lees op het forum over iemand anders die het onderwijs uit wil en daar wordt aangeraden om naar een ander type school te gaan. Weet iemand of montessori-vo beter werkt?



Overigens heb ik ook een hoop leerlingen die van de vrije school komen, dat lijkt me ook wel leuk, maar wel wat zweverig.



*zucht* ik ben gewoon nog steeds op zoek naar die baan waarbij ik 25 uur per week mijn eigen vak geef, zonder al die uren vergaderen, Waar vind je dat nou nog?
Alle reacties Link kopieren
Ik kan me volledig aansluiten bij je laatste alinea! Mijn plan is om het voorlopig buiten het onderwijs te zoeken en met plezier weer terug te keren als die mogelijkheid wel bestaat.
Alle reacties Link kopieren
Alleen gymnasium bovenbouw...dan zul je waarschijnlijk niet veel uren tot je beschikking krijgen. Tel maar uit..: 3 vierde klassen, 2 vijfde klassen en in de regel 1 zesde jaar.



Daar kun je niet van rondkomen.
Alle reacties Link kopieren
mwah, voor nederlands 3 lesuren per klas per week? is toch weer 21 lesuren, plus nog wat atheneum erbij? moet lukken
Alle reacties Link kopieren
Koetje hoe gaat het met je? Ik ben me aan het orienteren en solliciteer me wezenloos en werd door iemand op de politie gewezen en toen dacht ik aan jou. Vertel er eens wat over



geef je ook nog les? hoe gaat dat?
Alle reacties Link kopieren
Wat voor functie zou je willen dan, JC-79_?



Straatwerk bij de pliesie verdient nog minder dan een lerarenbaan...
Alle reacties Link kopieren
Ik weet niet of dat wel zo is. Het basisloon wel, dat is veel minder dan een lerarenbaan, maar ik begreep dat daar veel toeslagen bovenop komen?



Hoe het bij de politie precies zit weet ik niet hoor, maar ik dacht ook altijd dat je in de verpleging zo weinig verdient, totdat ik van vrienden begreep dat zij meer overhouden dan ik, vanwege onregelmatigheidstoeslagen. Goed, dat houdt wel in dat je zondagen moet werken, nachtdiensten draaien enz, en over het algemeen in net zo'n hectiek als het onderwijs, dus je hoort mij niet zeggen dat een verpleger het luxe heeft. Maar het salaris blijkt mee te vallen, misschien is dat bij andere beroepen met onregelmatigheidstoeslagen en avond- en weekenddiensten ook zo.
Alle reacties Link kopieren
Ja precies Leraar! Klopt. Komen allerlei onregelmatigheidstoeslagen bij.

Maar ik zou geen straatwerk, maar bureauwerk willen doen. Analyses, onderzoeken enz. Het denkwerk dus



Bovendien hoef ik niet perse dat te doen dat het meeste betaalt. Ik ben het onderwijs niet uitgegaan vanwege het loon, maar omdat ik het te zwaar vond en er met tegenzin heenging. Voor een echt leuke baan maar een minder salaris... ik zou er zo voor tekenen!



Zit ook nog steeds te denken aan mbo, ook vanwege wat jij zei Zamirah. Dat mbo de hemel is vergeleken bij VO
Alle reacties Link kopieren
Dat is het zeker; de leerlingen zijn veel beter te pruimen. Waarschijnlijk vanwege de leeftijd.



Ik merk toch dat ik de meeste moeite heb met de leeftijdsgategorie, nl 12-15. Dat gepuber is niks voor mij. Ik voel me veel meer op mijn plek bij 16+. Plus dat het veel relaxter is. Ik bedoel niet dat ik persé op mijn lauweren wil rusten, maar affijn, het is hier allemaal al genoemd.



Toevallig vandaag gesolliciteerd, op een HBO. Ik weet nu echt zeker dat ik het VO uit wil. Mede door jullie.



JC_79_, als je denkwerk wilt bij de politie, zul je denk ik wel weer een studie op moeten pakken.
Alle reacties Link kopieren
Spannend dat je gesolliciteerd hebt op een hbo!! Lijkt me ook ontzettend leuk, maar ik heb geen universiteit. Hoop dat je snel wat hoort!



Die baan waarop ik heb gesolliciteerd bij de politie, is toegankelijk voor iedereen met een hbo, ongeacht welke richting. Je gaat dan tegelijk ook een master volgen, die je opleidt, die dus door hun betaald wordt.

Nou ja, ben benieuwd Ik heb ook nog een sollicitatie lopen als stewardess, god als ik toch eens een jaar in de tijd vooruit kon kijken
Alle reacties Link kopieren
Hé, wat grappig! Stewardess....daar ben ik te oud voor vermoed ik ( om nog te beginnen) .



Die baan op het HBO is vooral het organiseren van projecten. Dus niet voor de klas. Het betaalt ook niet beter dan wat ik nu doe, maar dat maakt me niet uit. Ik wil met plezier naar mijn werk, en ik weet dat ik mijn capaciteiten wel heb, maar op andere vlakken.



Politie trok me vroeger ook, maar lijkt me ook wel zwaar eigenlijk. Ook psychisch.
Alle reacties Link kopieren
...kleine aanvulling: ik ben wel 1ste graads, dus misschien vinden ze me wel overgekwalificeerd op dat HBO...ik hoop het niet.
Alle reacties Link kopieren
Ik doe nu mijn LIO op een school waar ik het zo naar mijn zin heb dat ik er ontzettend graag zou willen werken, mits de teamleiding zou opstappen en 1 docent zou vertrekken..



Zucht. Het contact met de meeste docenten is geweldig, mijn manier van lesgeven wordt door hun gewaardeerd (veel nieuwe media, zelfsturing van leerling promoten). De leerlingen accepteren me en er hangt een geweldige sfeer in de klassen.

Maar toch blijft de teamleiding erop hameren dat ik geen goede docent ben en dat ik maar na moet denken over wat een goede oplossing zou zijn. Verder zijn er al regelmatig roddels van een docent over mij verspreidt zodat ik op het matje moest komen. Ik word ontzettend moe van de situatie, van de slechte vergaderingen waar maar 2 mensen van de 10 het woord voeren en van het machtmisbruik van de teamleiding. (tegen docenten zeggen dat ze maar beter aan hun kant kunnen staan omdat ze anders niet zeker weten of hun contract wel wordt verleng)



Gaat het op elke school zo?

Is er (aub) iemand die me verteld dat er wel scholen zijn met een leuk team, die niet moeilijk doet over vergaderingen en waar nieuwe methodes worden uitgeprobeert ipv verguisd?



Het is mn droombaan, maar die drie mensen zorgen voor een nachtmerrie!
Poelepoelepoelepoes!

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven