'Ouderen moeten later met de waarde van hun huis zorg inkope

05-11-2011 09:52 230 berichten
Dit artikel staat in de online versie van de volkskrant voor vandaag te lezen, hier de link

http://www.volkskrant.nl/ ... n-huis-zorg-inkopen.dhtml



'Ouderen moeten later met de waarde van hun huis zorg inkopen'

Ouderen moeten in de toekomst de waarde van hun huis gebruiken om zorg in te kopen. Terwijl zij in hun eigen huis blijven wonen, kunnen ze de waarde deels verzilveren bij de bank of pensioenfonds en daarvan verzorging of verpleging regelen. Zo'n regeling kan de explosie van de zorgkosten temperen.

Dit stelt Paul Schnabel, directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau morgen in de Volkskrant. Het kabinet voorziet dat de zorgkosten bij ongewijzigd beleid in 2040 40 procent van de rijksbegroting opslokken. Nu is dat nog 20 procent. Het ministerie van Volksgezondheid is het departement met de grootste begroting, 67 miljard euro. Volgende week behandelt de Tweede Kamer deze begroting. Meer dan de helft van de huishoudens woont in een eigen huis. Voor wie geen eigen huis heeft, moet goede basiszorg volgens Schnabel hoe dan ook gegarandeerd blijven.



Kostenexplosie

De kostenexplosie is volgens Schnabel deels onvermijdelijk. 'Gezondheidszorg is ouderenzorg. Nu is vijftien procent van de mensen boven de 65, hun kosten belopen daar 43 procent van het totaal. Zo'n 1,5 procent van de bevolking is 85-plus. Die groep kost 12 procent van de zorguitgaven. Als de groep 65-plussers door de vergrijzing groter wordt, stijgt hun zorgbehoefte, hun aandeel in de zorguitgaven en ook het totaal van de zorgkosten.'



Het kabinet morrelt weliswaar aan de opzet van de zorg en verschuift laten naar de gemeenten en privesfeer. Een echte koerswijziging is echter lastig, meent Schnabel. 'Mensen vinden zorg wel heel belangrijk. Het raakt iedereen, het is persoonlijker dan onderwijs of defensie. Tegengaan van de stijging van zorgkosten is daardoor heel moeilijk.'



Harde ingrepen

Op termijn zijn harde ingrepen onvermijdelijk. Schnabel vergelijkt de situatie met de pensioenen. 'Tot drie jaar geleden zei iedereen over de pensioenen: die zijn helemaal veilig en gegarandeerd. Pas nu durven de pensioenfondsen te zeggen dat we daar niet op mogen rekenen. De nood is zo hoog dat men dat verhaal niet kan volhouden. Zo zal het met de zorguitgaven ook gaan. Het gevoel van urgentie is er nog niet, maar er komt een moment dat het bespreekbaar wordt dat je je eigen huis aan een bank of pensioenfonds verkoopt, om er je eigen zorg mee te financieren.'

UIt volkskrant.



Wat voor land leven wij? De oudere hebben jaren lang belastingen betaald, alle premie's opgehoest, ze vragen er niet om om ziek te worden, ze vragen er niet om om beroep te doen op thuiszorg etc.

Maar als dank voor een hard werkend leven mogen ze straks het overwaarde van eigen huis inzetten om thuis te kunnen blijven wonen?

Graag jullie mening hierover.
Alle reacties Link kopieren
Cappi, in bananenrepublieken geven mensen kapitalen uit aan politie, douane, opsporingsambtenaren, gevangenissen. En een krankzinnig makende papierwinkel aan formulieren, die elk afzonderlijk moeten worden gestempeld door 'tig' overheidsdienaren voor je een 'fooi' krijgt die te weinig is om van te leven. Omdat al die 'overhead' het geld heeft opgevreten voor een fatsoenlijke uitkering. Ik heb het niet zo op landen die verzuipen in de ambtenaren met 'opsporingsbevoegdheid'. Duidt doorgaans op een behoorlijk ongezonde paranoia onder net iets teveel burgers, jegens andere burgers. En andersom, meestal.
Alle reacties Link kopieren
Cappi, met die mensen die 'goochelen met kleine lettertjes' bedoel ik die 'whizzkids' die Lammy, en talloze andere hardwerkende Nederlanders hun spaargeld afhandig hebben gemaakt. Lui die nog nooit een slag eerlijk werk hebben gedaan in hun leven, maar door 'polissen' en 'obligaties' met fraai klinkende namen te 'verkopen' zichzelf, over de ruggen van eerlijke mensen, verrijken. 'Snel' pak. 'Vlotte' babbel. 'Mooie' folder, vol betekenisloos, maar 'duur' ogend jargon. 'Modern' kantoor. 'Aansprekende' sterspotjes. 'Klinkende' namen in de directie. En weg is je geld.....
quote:cappi schreef op 08 november 2011 @ 20:15:

Kan me best voorstellen dat sommigen gaan goochelen met de kleine lettertjes. De hard werkende mensen en de mensen die hun hele leven sparen teren er altijd op in en worden gewoon benadeeld. Het is toch te zot voor woorden dat de mensen die hun hele leven hebben gespaard voor een goede oud dag uiteindelijk in het verzorgingstehuis zitten naast de buurman die frivool met zijn geld omgegaan is omdat de hardwerkende persoon de helft van zijn vermogen weer kan afdragen aan de belasting, treurig.En als de buurman waar die hardwerkende mens naast ligt, al van jongs af aan ziek was geweest, en niet kon sparen of eigen huis kan "opeten" voor zijn eigen oude dag verzorging.Die laten creperen met de woorden de hardwerkende mens heeft altijd hard gewerkt en die gaat voor met verzorging, want die eet zijn eigen huis op?
Alle reacties Link kopieren
Hier krijg je weer, wat ik nu ook al zie, dat mensen die nooit gewerkt hebben weer freebee na freebee krijgen en mensen die wel hun eigen broek hebben opgehouden weer de portemonee mogen trekken



dit vind ik nogal een domme opmerkingen. De stratenmaker met een minder IQ kan veel harder gewerkt hebben dan een manager van een of ander bedrijf. Daarnaast gaat zijn lijf ws eerder mankementen vertonen, juist door het harde werken.



Zijn salaris is lager geweest. Mss wel vroeg in de WAO vanwege rugklachten. Dus mss geen kans gehad kapitaal op te bouwen!



Om nu meteen alles onder ' nooit gewerkt hebben' te scharen vind ik erg kortzichtig!
Die 2deling blijf je hoe dan ook altijd houden danayla.

Daar kunnen wij niets aan veranderen.
Alle reacties Link kopieren
Ik zou graag kapitaal willen opbouwen, volgens mij kom ik al een heel eind als ik niet meer ruim 20% van mijn bruto-salaris aan een verplicht pensioenfonds hoef af te dragen.



Belachelijk dat je de keuze voor een fonds naar jouw wens niet eens hebt.
Betty White: "Once you go blackberry... Hmmmmmhmmmm"
Alle reacties Link kopieren
Snoesje, je argument klopt toch niet? Als je nu spaart voor een pensioen, dan kun je dat later juist toch aanwenden voor het betalen voor zorg? Of denk jij dat je een hoger rendement zou halen dan je pensioenfonds?



Op zich is het verplichte pensioensparen geen slechte uitvinding, en ook de belangrijkste verklaring voor het gegeven dat in ons land de 'babyboomers' er relatief goed voor staan. Vergeleken met 'babyboomers' in veel andere landen. Het heeft ons land ook op de kaart gezet als bancaire grootmacht. Wat echter niet klopt, is dat de overheid zich intensief heeft bemoeit met het beleid bij de fondsen, en de burger verplicht heeft aan die fondsen, die voor hun sector waren opgericht, deel te nemen. De burger had daardoor geen keuze. Dan heeft het ook geen pas om die burger nu op te laten draaien voor tegenvallende resultaten, zoals de overheid nu voorstelt. Dat kan alleen als de burger in vrijheid heeft kunnen kiezen. Wat Kamp nu voorstelt, is domweg diefstal.
Alle reacties Link kopieren
ik snap niet dat de hedge funds niet aangepakt worden.

per slot van rekening hebben zij de pensioenfondsen geplukt.
wij slapen nooit.
Alle reacties Link kopieren
Dat de kosten van de zorg stijgen, is een gegeven. De vraag die in het publieke debat niet boven komt, is WAARDOOR die kosten stijgen. Dat komt, omdat politici en beleidsmakers al vele jaren roepen dat de 'vergrijzing' zorgt voor die stijgende kosten. Daardoor is het een reflex geworden de ouderen in de samenleving op die steeds hoger wordende kosten aan te kijken. Maar er zijn nog wel wat andere oorzaken aan te wijzen:



- Wie had er in de jaren vijftig ADHD? (Of een van de vele, vele psychische 'aandoeningen' die de afgelopen decennia zijn uitgevonden?)



- Zorginstellingen zijn tegenwoordig opgetuigd met tal van afdelingen die de zorg steeds 'ludieker' maken. Je gaat naar de dokter, maar je krijgt de hulpverlener erbij. En achter de schermen is er nog de ombudsman; het overlegplatform; de communicatie-afdeling; de statistici; de managers; de leesportefeuille; de enquêteur; de PR-afdeling; de rokers-cabine met afzuiginstallatie; de gipsvlucht; het patientenvervoer........



- En over dat alles heen hebben we de verzekeringsbedrijven, die hakken in de kosten van artsen en verpleegkundigen. En ondertussen ontdoen ze het 'pakket' van ziekten en aandoeningen die weliswaar dodelijk zijn, maar waarvan 'Jan-met-de-Pet' denkt dat-ie ze toch niet krijgt, of waarvan hij zelfs nooit gehoord heeft. Terwijl ze de lokkertjes (fantasie-aandoeningen die veel pers krijgen) hoog optasten.



Vanaf 2006 is het nieuwe, geprivatiseerde systeem met commerciële verzekeringsbedrijven in business. En de kosten exploderen. Maar daar ligt het niet aan, natuurlijk! De mens is sinds 2006 stukken ouder geworden!
Alle reacties Link kopieren
maar in feite heeft een pensioenfonds geen ruk met zorgkosten te maken.

t is natuurlijk lekker handig de gestegen zorgkosten af te wentelen op de ouderen, zodat daar het geld weggehaald kan worden.
wij slapen nooit.
quote:jaap schreef op 08 november 2011 @ 20:26:

Cappi, met die mensen die 'goochelen met kleine lettertjes' bedoel ik die 'whizzkids' die Lammy, en talloze andere hardwerkende Nederlanders hun spaargeld afhandig hebben gemaakt. Lui die nog nooit een slag eerlijk werk hebben gedaan in hun leven, maar door 'polissen' en 'obligaties' met fraai klinkende namen te 'verkopen' zichzelf, over de ruggen van eerlijke mensen, verrijken. 'Snel' pak. 'Vlotte' babbel. 'Mooie' folder, vol betekenisloos, maar 'duur' ogend jargon. 'Modern' kantoor. 'Aansprekende' sterspotjes. 'Klinkende' namen in de directie. En weg is je geld.....Zoals jij beschrijft is het precies gegaan jaap. Gelukkig konden wij het wel stoppen en is er geen schuld door ontstaan zoals bij vele anderen wel het geval was. Dit soort mensen vind ik nu de ware criminelen van het land maar ze kunnen gewoon hun gang blijven gaan. En nu zijn ouderen de klos, moeten zich schuldig voelen omdat ze zo oud worden. Mocht ik ooit zo'n strak pak bij mij in zorg krijgen dan zal ik hem temperaturen met de grootste thermometer die er is
Alle reacties Link kopieren
quote:lammy schreef op 08 november 2011 @ 19:16:

[...]





Ik heb echt geen ton hoor, het is echt niet zo heel veel, maar genoeg om er een tijdje van te leven, eigenlijk meer een appeltje voor de dorst, voor zware tijden zeg maar en als we een nieuwe auto nodig hebben of iets van huisraad.

We hebben altijd gespaard, maar sinds de komst van de euro en de flink gestegen zorgkosten is sparen er niet meer bij dus wat we hebben daar wil ik zorgvuldig mee om gaan. Ik probeer wel maandelijks iets weg te leggen voor aanvullend pensioen want we zijn onze inleg van jaren kwijtgeraakt aan spaarbeleg en een wurglijfrente van de avero achmea. Wel heel erg off topic, het gaat echt om duizenden, gewoon in rook opgegaan. Weg goed pensioen en fijne oude dag.



Het probleem hierbij is vaak, dat mensen de voorwaarden niet goed lezen. Ik heb toendertijd ook alle aanbiedingen gekregen van Spaarbeleg, LegioLease en noem al die ellende maar op. Al uit de eerste simpele brochure kon je opmaken, dat er belegd ging worden met geleend geld, en dat helaas alle risico bij de klant lag. Maar de winst lijkt gigantisch en is heel aantrekkelijk.

Bij lijfrentes e.d. waren de voorwaarden en vooral de beheerkosten wel erg onduidelijk.



De meeste mensen zijn helaas kritischer bij het kopen van een nieuwe spijkerbroek dan bij een financieel product.
Alle reacties Link kopieren
Ik vind het wel een interessante gedachte.



Kennelijk moeten we de hypotheekrenteaftrek binnenkort niet meer als schenking van de overheid aan de burger zien, maar krijgt de burger gedurende zijn werkzame leven alleen het vruchtgebruik. Daarna mag het geld weer netjes worden ingeleverd.
If none of us is prepared to die for freedom, then all of us will die under tyranny.

Alle reacties Link kopieren
Toen Aegon e.d. met systemen als "winstverdriedubbelaars" kwamen vroeg ik me met mijn mavo-economie af of je bij verlies dan drie keer moest inleveren. Ja dus en zelfs meer dan dat. Ik ben er neit ingetrapt maar waarom zoveel andere mensen dan wel ?
Betty White: "Once you go blackberry... Hmmmmmhmmmm"
quote:snoesje666 schreef op 09 november 2011 @ 16:19:

Toen Aegon e.d. met systemen als "winstverdriedubbelaars" kwamen vroeg ik me met mijn mavo-economie af of je bij verlies dan drie keer moest inleveren. Ja dus en zelfs meer dan dat. Ik ben er neit ingetrapt maar waarom zoveel andere mensen dan wel ?Gelukkig kon ik mezelf daar voor behoeden, die stapelplannen deugden niet, maar spaarbeleg leek leuk. Toch beter op moeten letten bij economie. Maar wat moeten we nou tegen al die ouderen zeggen die straks hun huis op moeten eten, zijn die ook stom geweest. Vast wel, hebben echt niet allemaal mavo gehad.
Alle reacties Link kopieren
Ik vrees dat ik mijn huis straks ook moet opeten. Misschien is het goedkoper om een buitenlandse verpleegster in te laten vliegen, ofzo.



Mijn pensioen zie ik niets voor terug, ik verwacht dat ik door mag werken tot ik in mijn graf lig. Waarschijnlijk wordt het pensioen afgeroomd tot het wettelijk bestaansminimum op basis van aow+pensioen.



Ik heb in mijn leven meer gehad aan mijn spaarcentjes, dat geld heb ik in mijn huis gestopt, waardoor mijn hypotheek relatief laag is, of mijn huis relatief te groot.

Het systeem in Nederland is dat degenen die hun geld naar de kroeg brengen doodgeknuffeld worden door de regering, en dat de brave spaarders hiervoor gestraft worden.



Misschien ben ik gewoon te slecht voor de economie ofzo ?
Betty White: "Once you go blackberry... Hmmmmmhmmmm"
Alle reacties Link kopieren
quote:snoesje666 schreef op 10 november 2011 @ 11:37:

Ik vrees dat ik mijn huis straks ook moet opeten. Misschien is het goedkoper om een buitenlandse verpleegster in te laten vliegen, ofzo.



Mijn pensioen zie ik niets voor terug, ik verwacht dat ik door mag werken tot ik in mijn graf lig. Waarschijnlijk wordt het pensioen afgeroomd tot het wettelijk bestaansminimum op basis van aow+pensioen.



Ik heb in mijn leven meer gehad aan mijn spaarcentjes, dat geld heb ik in mijn huis gestopt, waardoor mijn hypotheek relatief laag is, of mijn huis relatief te groot.

Het systeem in Nederland is dat degenen die hun geld naar de kroeg brengen doodgeknuffeld worden door de regering, en dat de brave spaarders hiervoor gestraft worden.



Misschien ben ik gewoon te slecht voor de economie ofzo ?Je hebt in ieder geval nog een huis dat je kunt opeten. Ben benieuwd wat dit inhoudt voor mensen die hun hele leven braaf huur betaald hebben, en hun geld ook niet naar de kroeg hebben gebracht.
If none of us is prepared to die for freedom, then all of us will die under tyranny.

Alle reacties Link kopieren
Die huurders hoeven hun huis niet op te eten.
Betty White: "Once you go blackberry... Hmmmmmhmmmm"
Alle reacties Link kopieren
quote:flowerbombje schreef op 05 november 2011 @ 10:06:

Terwijl mensen die wat dubieuzere keuzes hebben gemaakt of al jaren op de zak van de belastingbetaler teren alles ''gratis'' blijven krijgen. Een sociaal systeem is goed, maar pak niet de mensen die hun eigen boontjes hun hele leven hebben kunnen doppen. Iedereen heeft recht op goede zorg, tegen enigzins dezelfde prijs.





Daar heb je gelijk in maar wat is het alternatief



Voor alle duidelijkheid in de jaren 60/70 stonden er 7

werkende tegenover 1 AOW er (gepensioneerde) dat

is nu ongeveer 1 op 3 en gaat naar 1 op 2 tel daarbij de

steeds hogere levensverwachting en de betere mogelijkheden

in de gezondheidszorg en je snapt dat je iets moet doen om

de geldstroom op gang te houden.
Voltaire: ik veracht u en uw mening, maar ik zal mijn leven geven om uw recht op die verachtelijke mening uit te mogen dragen.
quote:merano schreef op 10 november 2011 @ 11:58:

[...]





Je hebt in ieder geval nog een huis dat je kunt opeten. Ben benieuwd wat dit inhoudt voor mensen die hun hele leven braaf huur betaald hebben, en hun geld ook niet naar de kroeg hebben gebracht.

Die zullen wel weer gesubsidieerd en gepamperd worden.

Mensen die 'n erfgenaam hebben doen er verstandig aan hun bezittingen al over te dragen aan de begunstigde vóór ze het op moeten gaan eten.



Geen grotere criminelen dan de overheid!



Overigens kreeg ik 'n tip van 'n vriendin over dat je in Belgie géén belasting hoeft te betalen als je pensioen/lijfrentepolis vrij komt. In Nederland moet je eerst weer afdragen aan die aasgieren. Ga dus zelf 'ns uitzoeken hoe dat zit, want dan stap ik ook over naar Belgie.
Alle reacties Link kopieren
quote:jaap schreef op 09 november 2011 @ 09:19:

Vanaf 2006 is het nieuwe, geprivatiseerde systeem met commerciële verzekeringsbedrijven in business. En de kosten exploderen. Maar daar ligt het niet aan, natuurlijk! De mens is sinds 2006 stukken ouder geworden!





De kosten explodeerde voor 2006 ook alleen werd er meer

geld uit de algemene pot belasting gebruikt.



Daar moet dan een piek in de statistieken zijn, tot

2005 een licht stijgende lijn een na 2006 loodrecht omhoog.



Overal in west Europa stijgen de ziektekosten welk stelsel

ze ook hanteren, het goede oude ziekenfonds of commerciële verzekeringsbedrijven.
Voltaire: ik veracht u en uw mening, maar ik zal mijn leven geven om uw recht op die verachtelijke mening uit te mogen dragen.
Ik hoorde van de week van iemand die familie in belgie had wonen, de zorgpremie is daar zowat gratis. Weet niet of dat klopt en wat de vergoedingen zijn.
quote:lammy schreef op 10 november 2011 @ 18:32:

Ik hoorde van de week van iemand die familie in belgie had wonen, de zorgpremie is daar zowat gratis. Weet niet of dat klopt en wat de vergoedingen zijn.Dat klopt, maar je moet wel 'n percentage per behandeling zelf betalen en dat kan toch best duur worden als je 'n langdurige ziekenhuisopname met operaties moet ondergaan. Maar als je niet veel mankeert ben je dus veel goedkoper uit op jaarbasis.
Alle reacties Link kopieren
quote:lammy schreef op 10 november 2011 @ 18:32:

Ik hoorde van de week van iemand die familie in belgie had wonen, de zorgpremie is daar zowat gratis. Weet niet of dat klopt en wat de vergoedingen zijn.





Klopt ze betalen de ziektenmkosten via de belasting,

dus via een omweg gewoon zelf.



Belgen betalen al voor ontvangst van het loonstrookje



In België kent men de mutualiteit. De ziekenfondsen bieden hun verzekering weliswaar gratis aan, maar de kosten hiervan worden gedekt uit de sociale zekerheidsbijdragen en de subsidies die de federale overheid toekent. De persoonlijke sociale zekerheidsbijdrage bedraagt 13,07 procent van het brutoloon. Belgen betalen het grootste deel van hun ziektekosten dus al voor ontvangst van hun nettoloon.

Daarnaast betalen gezinnen in België een eigen bijdrage die kan oplopen tot 1.800 euro per jaar.





De bron.
Voltaire: ik veracht u en uw mening, maar ik zal mijn leven geven om uw recht op die verachtelijke mening uit te mogen dragen.
Wat ik me trouwens afvraag: als de euro binnenkort gaat vallen, waar is ons geld dan veilig tegen geldontwaarding? De dollar is ook niet zo stabiel, maar zou China 'n optie zijn als de opkomende sterkere economie?

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven