'Ouderen moeten later met de waarde van hun huis zorg inkope

05-11-2011 09:52 230 berichten
Dit artikel staat in de online versie van de volkskrant voor vandaag te lezen, hier de link

http://www.volkskrant.nl/ ... n-huis-zorg-inkopen.dhtml



'Ouderen moeten later met de waarde van hun huis zorg inkopen'

Ouderen moeten in de toekomst de waarde van hun huis gebruiken om zorg in te kopen. Terwijl zij in hun eigen huis blijven wonen, kunnen ze de waarde deels verzilveren bij de bank of pensioenfonds en daarvan verzorging of verpleging regelen. Zo'n regeling kan de explosie van de zorgkosten temperen.

Dit stelt Paul Schnabel, directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau morgen in de Volkskrant. Het kabinet voorziet dat de zorgkosten bij ongewijzigd beleid in 2040 40 procent van de rijksbegroting opslokken. Nu is dat nog 20 procent. Het ministerie van Volksgezondheid is het departement met de grootste begroting, 67 miljard euro. Volgende week behandelt de Tweede Kamer deze begroting. Meer dan de helft van de huishoudens woont in een eigen huis. Voor wie geen eigen huis heeft, moet goede basiszorg volgens Schnabel hoe dan ook gegarandeerd blijven.



Kostenexplosie

De kostenexplosie is volgens Schnabel deels onvermijdelijk. 'Gezondheidszorg is ouderenzorg. Nu is vijftien procent van de mensen boven de 65, hun kosten belopen daar 43 procent van het totaal. Zo'n 1,5 procent van de bevolking is 85-plus. Die groep kost 12 procent van de zorguitgaven. Als de groep 65-plussers door de vergrijzing groter wordt, stijgt hun zorgbehoefte, hun aandeel in de zorguitgaven en ook het totaal van de zorgkosten.'



Het kabinet morrelt weliswaar aan de opzet van de zorg en verschuift laten naar de gemeenten en privesfeer. Een echte koerswijziging is echter lastig, meent Schnabel. 'Mensen vinden zorg wel heel belangrijk. Het raakt iedereen, het is persoonlijker dan onderwijs of defensie. Tegengaan van de stijging van zorgkosten is daardoor heel moeilijk.'



Harde ingrepen

Op termijn zijn harde ingrepen onvermijdelijk. Schnabel vergelijkt de situatie met de pensioenen. 'Tot drie jaar geleden zei iedereen over de pensioenen: die zijn helemaal veilig en gegarandeerd. Pas nu durven de pensioenfondsen te zeggen dat we daar niet op mogen rekenen. De nood is zo hoog dat men dat verhaal niet kan volhouden. Zo zal het met de zorguitgaven ook gaan. Het gevoel van urgentie is er nog niet, maar er komt een moment dat het bespreekbaar wordt dat je je eigen huis aan een bank of pensioenfonds verkoopt, om er je eigen zorg mee te financieren.'

UIt volkskrant.



Wat voor land leven wij? De oudere hebben jaren lang belastingen betaald, alle premie's opgehoest, ze vragen er niet om om ziek te worden, ze vragen er niet om om beroep te doen op thuiszorg etc.

Maar als dank voor een hard werkend leven mogen ze straks het overwaarde van eigen huis inzetten om thuis te kunnen blijven wonen?

Graag jullie mening hierover.
quote:hollebollegijs schreef op 10 november 2011 @ 19:01:

[...]





Klopt ze betalen de ziektenmkosten via de belasting,

dus via een omweg gewoon zelf.



Belgen betalen al voor ontvangst van het loonstrookje



In België kent men de mutualiteit. De ziekenfondsen bieden hun verzekering weliswaar gratis aan, maar de kosten hiervan worden gedekt uit de sociale zekerheidsbijdragen en de subsidies die de federale overheid toekent. De persoonlijke sociale zekerheidsbijdrage bedraagt 13,07 procent van het brutoloon. Belgen betalen het grootste deel van hun ziektekosten dus al voor ontvangst van hun nettoloon.

Daarnaast betalen gezinnen in België een eigen bijdrage die kan oplopen tot 1.800 euro per jaar.





De bron.Mijn vriendin woont in Belgie (heeft ook Belgische nationaliteit) maar werkt in Nederland. Ze betaalt dus niet via haar loonstrookje, maar heeft wel 'n superlage premie. Ze is in Nederland verplicht verzekerd, maar heeft de Belgische er vrijwillig bijgenomen omdat ze zo keuze heeft en bijv. tandartskosten kan verdelen over NL en B.
Alle reacties Link kopieren
quote:elninjoo schreef op 10 november 2011 @ 14:37:

[...]



Die zullen wel weer gesubsidieerd en gepamperd worden.

Mensen die 'n erfgenaam hebben doen er verstandig aan hun bezittingen al over te dragen aan de begunstigde vóór ze het op moeten gaan eten.







Gister dat programma gezien over de verzorgingstehuizen van de stichting Zinn waar inmiddels bijbetaald kan worden voor extra zorg? Weet niet meer welke zender het was, maar het verhaal kan teruggelezen worden in een artikel in het Parool:

Quote:

Vorige maand ontstond ophef over een prijslijst voor extra service in de ouderentehuizen van Zinn. Bewoners die boven de normale zorg extraatjes willen, moeten daarvoor betalen. Vijftien euro voor een wandelingetje, 21 euro voor een uitgebreide douche en 42 euro voor begeleid zwemmen.



Klink vindt dat prima, laat hij weten in antwoord op vragen van de SP.



link artikel Parool



Ik verwacht niet dat er gesubsidieerd en gepamperd wordt. Eerder dat het basispakket steeds meer uitgekleed wordt en dat mensen voor de meest lullige dingen moeten gaan bijbetalen.



Dan heb je straks mooi een probleem als je geen huis hebt om op te eten.
If none of us is prepared to die for freedom, then all of us will die under tyranny.

Triest, 15 euro betalen om een wandelingetje buiten de deur te maken.

1 euro per minuut of zo?
Da's goeie business voor schooljeugd die 'n centje willen bijverdienen dan. Als je voor 'n medewerker van 't verzorgingstehuis 15 euro voor 'n wandelingetje moet betalen, kun je vast wel 'n 13-jarige vinden die dat voor 5-6 euro wil doen.
lekker onverrantwoordlijk. Het Idee al.
Er zijn toch ook zat jonge pubers die op babies passen hele avonden lang, waarom zouden ze dan niet 'n uurtje met 'n bejaarde kunnen gaan wandelen?
Die baby slaapt, en is niet dementerend, of heeft geen heup gebroken.Moest ik nog even doorgaan?
Alle reacties Link kopieren
Ouderen zijn echt niet allemaal dementerend.

Best kans dat zo'n puber leert wat verder te denken dan "grijs haar/dement/gestoord" en ontdekt dat oude mensen ook gewone mensen zijn.
Alle reacties Link kopieren
quote:elninjoo schreef op 11 november 2011 @ 12:09:

Da's goeie business voor schooljeugd die 'n centje willen bijverdienen dan. Als je voor 'n medewerker van 't verzorgingstehuis 15 euro voor 'n wandelingetje moet betalen, kun je vast wel 'n 13-jarige vinden die dat voor 5-6 euro wil doen.Heb je wel eens geprobeerd om een (demente) bejaarde te douchen? Dan zou je weten dat dat geen werk voor 13 jarigen is.
If none of us is prepared to die for freedom, then all of us will die under tyranny.

Alle reacties Link kopieren
Treurig dat er zo met de ouderen omgegaan wordt. In deze maatschappij tel je dus als oudere gewoon niet meer meer, maar er was wel laatst een heel item over jongerencentra die dicht moeten, jongeren die niet weten hoe ze met hun vrije tijd moeten omgaan en om ze van de straat te houden allerlei jongerencentra opgericht, met sorry hoor mn allochtone jongeren die zgn hulp nodig hebben met allerlei praktische zaken, mijn broek zakt er vanaf. Ga daar eens op bezuinigen (wat ze nu dus ook gaan doen) maar wat een hoop geld is daar de afgelopen jaren naar toe gegaan en de ouderen zitten hun oude dag weg te kwijnen en er is geeneens genoeg personeel om voor ze zorgen, wordt je daar oud voor hier in Nederland, te triest voor woorden.
quote:merano schreef op 11 november 2011 @ 14:17:

[...]





Heb je wel eens geprobeerd om een (demente) bejaarde te douchen? Dan zou je weten dat dat geen werk voor 13 jarigen is.Wie heeft 't over douchen? Ik heb 't over wandelen. Dat kan 'n 13jarige volgens mij prima, achter 'n rolstoel aanlopen. Oppassen op 'n baby en die misschien zelfs moeten verschonen lijkt me 'n stuk rotter voor 'n puber.
quote:cappi schreef op 11 november 2011 @ 22:31:

Treurig dat er zo met de ouderen omgegaan wordt. In deze maatschappij tel je dus als oudere gewoon niet meer meer, maar er was wel laatst een heel item over jongerencentra die dicht moeten, jongeren die niet weten hoe ze met hun vrije tijd moeten omgaan en om ze van de straat te houden allerlei jongerencentra opgericht, met sorry hoor mn allochtone jongeren die zgn hulp nodig hebben met allerlei praktische zaken, mijn broek zakt er vanaf. Ga daar eens op bezuinigen (wat ze nu dus ook gaan doen) maar wat een hoop geld is daar de afgelopen jaren naar toe gegaan en de ouderen zitten hun oude dag weg te kwijnen en er is geeneens genoeg personeel om voor ze zorgen, wordt je daar oud voor hier in Nederland, te triest voor woorden.mee eens ja! geldkraan dicht voor allochtone probleemgevalen en de extra's naar onze eigen bejaarden
Alle reacties Link kopieren
quote:elninjoo schreef op 11 november 2011 @ 22:54:

[...]



Wie heeft 't over douchen? Ik heb 't over wandelen. Dat kan 'n 13jarige volgens mij prima, achter 'n rolstoel aanlopen. Oppassen op 'n baby en die misschien zelfs moeten verschonen lijkt me 'n stuk rotter voor 'n puber.



Het artikel had het over douchen. 21 euro voor een extra douchebeurt.



Het idee is hetzelfde of je nou 6 euro aan een puber betaalt of 16 euro aan een volwassene, er moet bijbetaald worden. Dat kan nog zolang de basiszorg gegarandeerd is. Maar die is nu al minimaal.



Je zou trouwens raar kijken als ze het zelfde idee op scholen zouden invoeren. Als de ouders meer betalen dan krijgt een kind extra les, of meer aandacht van de juf, of elke dag een koekje, en de rest van de kinderen krijgt niks.
If none of us is prepared to die for freedom, then all of us will die under tyranny.

Als rijke ouders kun je je kind in diverse landen wel naar betere scholen sturen. Niets mis mee lijkt me. Een private school waar ook 'n hoop extra's aangeboden worden lijkt me 'n hoger niveau kunnen halen dan 'n publieke school waar ook 'n hoop uitschot naartoe komt wat 't niveau naar beneden sleurt.

Het is nu eenmaal zo dat alles in 't leven veel geld kost en hoe meer geld je hebt, hoe beter je het voor jezelf kunt maken.

En voor degenen die het niet meer zien zitten en ook geen geld hebben om hun ouwe dag draaglijk te maken, vind ik dat de pil van drion beschikbaar moet worden gesteld.



Het artikel had 't idd ook over douchebeurten, maar dat vind ik nu typisch iets wat geschoold personeel hoort te doen. Wandelen kan iedereen en daar stond 15 euro voor als het door 'n werknemer gedaan moet worden en dat kan dus vast goedkoper door pubers er 'n bijbaantje aan te laten hebben.
Alle reacties Link kopieren
Op het moment dat er bijbetaald moet gaan worden voor bv een wandeling zullen de kinderen vast wat vaker gaan komen. Pa of moe die de erfenis opmaken aan wandelingetjes? Dat kunnen ze dan beter zelf gaan doen. Ik denk ook wel dat bijbetalen mantelzorg stimuleert.
quote:somana schreef op 11 november 2011 @ 23:19:

Op het moment dat er bijbetaald moet gaan worden voor bv een wandeling zullen de kinderen vast wat vaker gaan komen. Pa of moe die de erfenis opmaken aan wandelingetjes? Dat kunnen ze dan beter zelf gaan doen. Ik denk ook wel dat bijbetalen mantelzorg stimuleert.Als je niet bij je ouders in de buurt woont kost het veel meer dan die 15 euro als je regelmatig op en neer moet rijden. Om nog maar niet te spreken van de tijd die dat dan kost.
Alle reacties Link kopieren
quote:elninjoo schreef op 11 november 2011 @ 23:15:

En voor degenen die het niet meer zien zitten en ook geen geld hebben om hun ouwe dag draaglijk te maken, vind ik dat de pil van drion beschikbaar moet worden gesteld.





Tjeezus.



Zullen we dat dan meteen maar doen?

Waarom zou je wachten tot die mensen zonder geld oud zijn?
If none of us is prepared to die for freedom, then all of us will die under tyranny.

Waarom denk je dat alleen mensen zonder geld behoefte zullen hebben aan 'n verkorting van het aftakelingsproces? Ook mensen mét geld kunnen het niet meer zien zitten en kun je zo ook de lange weg van psychische onderzoeken besparen door het makkelijker te maken er op 'n pijnvrije manier uit te stappen.

Hoe vernederend denk je dat 't zal voelen als je op 'n gegeven moment gewassen moet worden door iemand? Of je kont afgeveegd moet worden? Denk dat ook juist mensen die 'n rijk leven hebben gehad die genante vertoning graag willen skippen.
quote:elninjoo schreef op 11 november 2011 @ 23:15:

Als rijke ouders kun je je kind in diverse landen wel naar betere scholen sturen. Niets mis mee lijkt me. Een private school waar ook 'n hoop extra's aangeboden worden lijkt me 'n hoger niveau kunnen halen dan 'n publieke school waar ook 'n hoop uitschot naartoe komt wat 't niveau naar beneden sleurt.

Het is nu eenmaal zo dat alles in 't leven veel geld kost en hoe meer geld je hebt, hoe beter je het voor jezelf kunt maken.

.En voor degenen die het niet meer zien zitten en ook geen geld hebben om hun ouwe dag draaglijk te maken, vind ik dat de pil van drion beschikbaar moet worden gesteld



Het artikel had 't idd ook over douchebeurten, maar dat vind ik nu typisch iets wat geschoold personeel hoort te doen. Wandelen kan iedereen en daar stond 15 euro voor als het door 'n werknemer gedaan moet worden en dat kan dus vast goedkoper door pubers er 'n bijbaantje aan te laten hebben.



En dat moeten wij dan serieus nemen?

Wat een onzinnige tekst, weet niet of we dit serieus van jou moeten nemen.

Mijn god, zie het voor mij, een oproep op je 70e om de PIL op te halen omdat je spaargeld onvoldoende is voor de oude dagvoorziening in het zorgcentrum. Walgelijke ideen, en hoop dat je het niet serieus bedoeld.
Alle reacties Link kopieren
quote:elninjoo schreef op 12 november 2011 @ 00:19:

Waarom denk je dat alleen mensen zonder geld behoefte zullen hebben aan 'n verkorting van het aftakelingsproces? Ook mensen mét geld kunnen het niet meer zien zitten en kun je zo ook de lange weg van psychische onderzoeken besparen door het makkelijker te maken er op 'n pijnvrije manier uit te stappen.

Hoe vernederend denk je dat 't zal voelen als je op 'n gegeven moment gewassen moet worden door iemand? Of je kont afgeveegd moet worden? Denk dat ook juist mensen die 'n rijk leven hebben gehad die genante vertoning graag willen skippen.



ben jij gezond? Dit is nl typisch een reactie van iemand die deze denkwijze heeft op het moment dat je gezond bent of iig niet hulpbehoevend.



Op hem moment dat je nl hulpbehoevend gaat worden zal je grenzen gaan verleggen. Als je nog dagelijks naar buiten kan en kan genieten van bepaalde dingen bv op bezoek bij je kleinkind, en voordat je dat kan gaan doen moet je eerst gekatheteriseerd worden dan doe je dat. Dan kan je niet wachten tot de verzorging klaar is want dan kan je weer verder met je leuke leven.

Wie bepaald die grens? Geef je die pil van drion vrij dan zal iemand die net die diagnose heeft gekregen hem misschien gebruiken want niets is zo verschrikkelijk als dat een ander tussen je benen zit met een slangetje.



Er is misschien altijd gedacht: zodra ik hulpbehoevend ga worden maak ik mezelf van kant terwijl als het eenmaal gebeurd en je eraan gewend bent de wereld een stuk fijner kan zijn. Druk van de blaas, pijn weg en weer leuke dingen doen in het leven. Dat katheteriseren is dan een klein vervelend stukje in je leven wat je prima kan handelen. Achteraf gezien valt het dan best mee.



Ernstige psychische of psychogeriatrische stoornissen wat 24 uur per dag van invloed is op je hele gestel en omgeving en waar geen behandeling voor is vind ik een probleem van andere orde. Dat je dan die pil van drion gaat slikken om van deze strijd af te komen vind ik begrijpelijk.
Alle reacties Link kopieren
Eem buurvrouw van mijn ouders is op zijn Drions "uitgestapt". Stomme gewaarwording. Zit ze lekker voor het huis in het zonnetje en vertelt ze dat ze op die-en-die dag uitstapt.Ze had geen zin om te wachten op de aftakeling en wilde er daarom een eind aan maken. Onder begeleiding met pillen die ze zelf moest innemen. Toedienen mag namelijk niet.
Betty White: "Once you go blackberry... Hmmmmmhmmmm"
Een oom van mij van begin 80 wil er maar wat graag uitstappen. Zijn vrouw is dement en zit in 'n tehuis omdat hij haar thuis niet meer kon verzorgen. Hij woont nog zelfstandig, maar takelt lichamelijk ernstig af. Hij ziet en hoort niet veel meer, dus veel pleziertjes heeft hij niet meer. Hij is al maaaaanden bezig om legaal er uit te mogen stappen, maar tot nu toe helaas nog zonder succes.



Ik kan me dus voorstellen dat er mensen zijn en ik wellicht ook, die liever 'n pilletje slikken dan nog 'n paar jaar lijdensweg moeten doormaken.



En nee, het gaat niet om 'n bepaalde leeftijd, er zijn mensen van in de 80 die het nog zelf kunnen redden. Maar als je afhankelijk wordt en daar niet goed mee om kunt gaan, vind ik dat de mogelijkheid er snel en pijnloos uit te stappen wel beschikbaar moet worden gesteld.
Alle reacties Link kopieren
Het gaat niet om de voor of nadelen van pil van Drion an sich, maar om de link die je legt met mensen die geen geld hebben om hun oude dag draaglijk te maken.
If none of us is prepared to die for freedom, then all of us will die under tyranny.

quote:merano schreef op 12 november 2011 @ 13:16:

Het gaat niet om de voor of nadelen van pil van Drion an sich, maar om de link die je legt met mensen die geen geld hebben om hun oude dag draaglijk te maken.

Hoe minder geld en hoe minder comfort/luxe/pleziertjes je je nog kunt veroorloven, hoe sneller je 'n eind aan je lijdensweg/aftakelingsproces wilt maken, denk ik persoonlijk.



Als ik nog met mijn luxe elektrische rolstoel dagelijks naar de eendenvijver in 't bos kan (eventueel begeleid door 'n persoonlijke verzorger) dan is dat al draaglijker dan degene die 'n duwer voor 'n ouderwetse rolstoel nodig heeft en geen geld heeft om die duwer te kunnen betalen.

Als je blind wordt kun je ook niet meer tv-dvd kijken of internetten, dus wat heb je dan nog als je niet meer mobiel bent?
Alle reacties Link kopieren
Overigens las ik in de volkskrant van vorige week zaterdag (ja, ik ben lekker bij met lezen) een stuk van die Paul Schnabel van het CPB die met het idee van je eigen huis opeten gekomen Hij gebruikte naast het argument dat het eigen huis deels op kosten van de gemeenschap was gefinancierd door de hypotheekrenteaftrek ook nog een ander, m.i. steekhoudend argument:



De meeste ouderen zijn als ze hulpbehoevend worden op een dusdanige leeftijd dat hun kinderen ook al ruim over de 50 zijn en hun financiële zaakjes in het leven allang voor elkaar hebben. Schenkingen van het resterende vermogen aan de kinderen dienen dan maatschapplijk gezien geen nuttig doel meer. Een bijdrage aan de steeds duurder wordende gezondheidszorg wel.
If none of us is prepared to die for freedom, then all of us will die under tyranny.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven