Babysterfte 's nachts veel hoger

18-01-2008 17:47 162 berichten
Alle reacties Link kopieren
Vandaag in de krant: In ziekenhuizen sterven 's nachts 25% meer baby's tijdens de bevalling dan overdag.



En waarom: omdat een gyn een 9-5 werkdag heeft en er dus niet is 's nachts.



Lekker handig zeg: ten slotte heeft een te-bevallen-vrouw ook gelukkig een 9-5 mentaliteit, NOT!



Dit is toch echt belachelijk, een verloskundige werkt wel 24-7, maar degene die eindverantwoordelijk is, de gyn, werkt van 9-5.



Snap er echt helemaal niks van.
Misschien moet je jezelf eerst tegenkomen voordat je het kunt zijn. (Loesje)
Ook interessant mbt kindersterfte, het verloskundesysteem en internationale cijfers...



Orde wil prestatieindicatoren toelichten

De prestatieindicatoren die de ziekenhuizen sinds vorig jaar moeten publiceren, kunnen zonder toelichting makkelijk verkeerd uitgelegd worden. Dat vindt de Orde van Medisch Specialisten, die daarom leeswijzers gaat publiceren om de indicatoren in de juiste medisch-inhoudelijke context te plaatsen.



De indicatoren geven cijfermatige informatie over het functioneren van de ziekenhuizen en dienen voor de Inspectie voor de Gezondheidszorg als signaal wanneer de kwaliteit van zorg bij een ziekenhuis onder de maat lijkt te zijn.



Kindersterfte

Volgens de Orde is vorig jaar gebleken dat het publiek de indicatoren moeilijk goed kan beoordelen zonder de juiste medisch-inhoudelijke achtergrondinformatie. Een voorbeeld is de berichtgeving eind 2003 in de media naar aanleiding van een vergelijkend Europees onderzoek van het onderzoeksinstituut Peristat over kindersterfte rond de geboorte. In de publiciteit kwam de Nederlandse gezondheidszorg er slecht af, vanwege het relatief hoge kindersterftecijfer.



Bewuste keuzes

Dit was ten onrechte, blikt de Orde terug. De conclusie dat bijvoorbeeld de Nederlandse praktijk van thuisbevallingen op de schop moet, was te kort door de bocht. Het hogere sterftecijfer is grotendeels terug te voeren op bewuste keuzes die Nederland maakt in de verloskundige zorg. Een leeswijzer bij het onderzoek had hier volgens de Orde uitkomst kunnen bieden.



Voorbeelden

Voorbeelden van deze keuzes zijn dat screening op foetale afwijkingen niet standaard wordt aangeboden en dat Nederlandse kinderartsen terughoudend zijn om kinderen onder de termijn van 25-26 weken intensief te behandelen. Verder komen in Nederland relatief meer zwangerschappen met meerlingen voor en hebben zwangeren gemiddeld een hogere leeftijd. Het aantal abortussen is in Nederland relatief laag, al heeft Nederland niet langer het laagste abortuscijfer ter wereld.



bron: http://nieuws.elseviergezondheidszorg.nl
Alle reacties Link kopieren
.
Alle reacties Link kopieren
Ik werk snachts als verpleegkundige en kan het alleen maar beamen als er beweerd wordt dat snachts werken niet goed is voor je concentratie, je alertheid en dat je meer fouten maakt snachts. Doe ik ook snachts. Kan ik niks aan doen. Waarom zou dat voor verloskundigen niet gelden? En als er meer bevallingen zijn snachts en er is maar 1 verloskundige die dienst heeft, kan je wel nagaan wat daar de consequentie van is. En je maakt mij niet wijs dat je snachts net zo snel en fit je bed uit springt naar een bevalling als overdag.
Alle reacties Link kopieren
Ik snap niet zo erg waarom specifiek het nachtelijke reizen van de gyn een risico in zou houden. Reistijd is er namelijk bij elke bevalling. Ook overdag. Je verloskundige reist naar jou, of jij naar het ziekenhuis. Of zouden gynaecologen 's nachts pas uit bed willen komen bij volledige ontsluiting of ernstige complicaties, terwijl de verloskundige al ver voor die tijd ter plekke is?



Verder vind ik het jammer dat ik nergens recente cijfers kan vinden. Volgens het RIVM is het CBS in 1994 gestopt met het bijhouden van de plek van geboorte en is het sindsdien niet duidelijk hoeveel kinderen er thuis of in het ziekenhuis zijn geboren. Dus zijn andere cijfers die je kan vinden, zoals Arwens uitspraak dat 50% van de thuisbevallingen in het ziekenhuis eindigt, waarschijnlijk gebaseerd op onderzoek uit 1993 of eerder (of bronnen die ik maar niet kan vinden)



Tijd dat er meer onderzoek gedaan wordt dus. Zijn we ook voor eens en altijd af van dat gespeculeer over onverantwoorde thuisbevallingen en onnodig voortijdig ingrijpen bij ziekenhuisbevallingen.
Alle reacties Link kopieren
als je googled op thuisbevallen en complicaties kom je op die cijfers, nou zijn dat krantenartikelen, dus of het echt betrouwbaar is weet ik niet, maar ik ken die cijfers vanuit mijn werk, misschien is het wel zo'n cijfer van 20 jaar geleden wat is blijven hangen hoor, maar in elk geval daar in dat artikel kan je vinden dat bij een eerste bevalling 50% alsnog in het ziekenhuis eindigt en bij een volgende bevalling 20%.

Yette, waar haal jij het nachtelijk reizen als risico vandaan? ik zie dat nergens staan?
Alle reacties Link kopieren
artikel over thuisbevallen met beatrijs smulders aan de ene kant en prof dr nijhuis, hoogleraar verloskunde in maastricht aan de andere kant. zij pleit voor thuisbevallen, hij stelt dat het steeds lastiger wordt. Er staat dat afgelopen jaar 31% thuis beviel en dat meer dan 50% alsnog naar het ziekenhuis moest. Ik weet niet hoe ik een artikel moet linken, maar het is het eerste wat opkomt na googlen op thuisbevallen en complicaties.
Alle reacties Link kopieren
Dat reistijd was een vrije vertaling van het afwezig zijn van de gyn. Ik mag hopen dat hij/zij dan tenminste onderweg is?



verder off-topic: dat stukje op de site van de Extra Apotheek heb ik ook gezien. Ook daar is het weer niet duidelijk wanneer het stuk geschreven is, van waar en wanneer de gebruikte gegevens zijn en ook niet over welk gebied het gaat. Ik meen dat Smulders bijvoorbeeld vooral schrijft over haar eigen ervaringen als verloskundige, dus is het mij niet duidelijk of haar uitspraken in dit geval gelden voor haar praktijk of voor heel nederland.



Wel duidelijk te herleiden informatie vond ik in de 'Uitvoeringstoets tweedelijns verloskunde' uit 2001 aan minister Borst. Daarin staat ook weer dat ongeveer 30% van de kinderen thuis wordt geboren, maar verder schat het College Bouw Ziekenhuisvoorzieningen dat in 1999 27% van de thuis begonnen bevallingen in het ziekenhuis eindigden. Dat is natuurlijk heel wat anders dan 50%. Ze gaan er in die nota verder vrij specifiek in, maar ik weet helaas niet hoe ik uit een pdf-je moet kopiëren.
Alle reacties Link kopieren
Wat ik ook interessant vind: waarom zoveel meer keizersnedes?
Alle reacties Link kopieren
De afgelopen jaren heb ik in 3 verschillende ziekenhuizen als kraamverzorgende gewerkt. En ik heb me al zo vaak verbaasd dat dit probleem niet eerder in het nieuws is gekomen. Een poosje geleden heb ik een documentaire gezien over arts ass. die na een blauwe maandag ingewerkt te zijn een veel te grote verantwoording moeten dragen en idd een grote schroom hebben om s'nachts hun baas te bellen. Helemaal zoals het in de praktijk gaat!!



Op mijn vorige werkplek gebeurde het dat een beginnende arts ass geen vacuumextractie alleen mocht doen, dus werd er gewoon maar doorgeperst.

Pas als de verpleegkundige na 1 1/2 uur persen (op de gang ) met veel bombarie eiste dat ze haar baas NU moest gaan bellen gebeurde dit. Ook gebeurde het nachts dat de onervaren arts ass blind afging op de adviezen van de ervaren O en G verpleegkundige. De sfeer op de afdeling was dan gespannen, iedereen was weer blij dat we ongeschonden de nacht doorgekomen waren.



In het ziekenhuis waar ik nu werk is er 24 uur per dag een ervaren 2de lijn verloskundige aanwezig. Zij zijn niet meer in opleiding en hoeven dus niet meer "bang" te zijn voor hun "baas". Ik merk dat verschil echt, ze bellen als dat nodig is, zonder gedraai en gedoe.



Het probleem met een bevalling is, dat het soms van het ene op het andere moment helemaal mis kan gaan.

Bijvoorbeeld: mw wordt door thuis verloskundige ingestuurd met mec.houdend vruchtwater bij 38 weken. Kindje lijkt het goed te doen. Mw gaat aan het ctg, baby"s hartslag dipt op de wee, gebeurt aan het eind van de bevalling bijna altijd. Er wordt wel even gesproken dat mec houdend vruchtwater opmerkelijk is bij 38 weken, meestal zie je dit bij 40 + weken.

Plotseling daalt de hartslag dramatisch, mw op de andere zij laten draaien heeft geen effect. Binnen 5 min wordt de gyn gebeld, die komt van thuis. De verloskundige mag zelf niet het ok team oproepen, de gyn moet eerst polshoogte nemen en dan beslist hij of er gesneden gaan worden. Mw had ondertussen volkomen ontsluiting, misschien besluit hij tot een vacuum of tang.

Mw wordt wel klaar voor OK gemaakt en dat is maar goed ook, als gyn na 15 min arriveerd wordt er direct naar de OK gegaan, gelukkig is er een anaesthesist in huis maar helaas is het OK team nog onderweg. O en G verpleegkundige moet dan maar voor OK team spelen.



Gelukkig liep dit goed af. De placenta was aan het loslaten, het had geen 5 min langer moeten duren of deze baby was het slachtoffer geworden van artsen en een OK team die van huis moesten komen. Zijn redding was de anaesthesist die dichtbij woont of er toevallig nog was. Het gebeurt ook nogal eens dat de gyn er wel is en er in volle vaart met verlosbed en barende naar de OK wordt gereden waar het licht nog uit is....

Eigenlijk onvoorstelbaar dat het nog zo vaak goed gaat, bevallende vrouwen en baby's zijn opvallend veerkrachtig en sterk, zou dat de reden zijn dat gyneacologen s'nachts zo rustig liggen te slapen in hun warme bedje thuis?
Alle reacties Link kopieren
Wat ik ook heel erg vond....ik weet niet of jullie een tijdje terug het programme Missers hebben gezien? Het ging hier om medische missers.

1 van de eerste gevallen die belicht werd, ging over een vrouw die zwanger was van een tweeling. Bij 37 weken had zij hoge bloeddruk + eiwit in de urine. De gyn van het ziekenhuis ondernam niks. Zodat bij 40 weken de vrouw beviel, 2 gezonde babies, maar intussen had zij dus zwaar zwanger-schapsvergiftiging, en is nog dezelfde dag overleden!

Een arts die de zaak dan besprak met de kijkers, zei toen: dat de gyn idd wel wat eerder in had kunnen grijpen, echter dit was niet gebeurd, want ieder ziekenhuis heeft in deze gevallen een ander protocol. Je moest dus als zwangere van te voren maar informeren bij het ziekenhuis waar je ging bevallen wat voor protocol zij hadden.

En dat begrijp ik dus niet....je weet toch als zwangere niet wat er allemaal mis kan gaan? Je bent toch geen dokter? En zij vertellen je deze info toch ook niet als je komt inboeken?!

Ik vond dat een hele rare redenatie, er werd nog wel bij gezegd dat het ziekenhuis zijn protocol nu inmiddels had bijgesteld.

Tjonge!
anoniem_50200 wijzigde dit bericht op 20-01-2008 00:28
Reden: typo
% gewijzigd
Alle reacties Link kopieren
Uit het onderzoek blijkt dus dat er 's nachts onnodig kinderen sterven omdat gynaecologen niet op tijd in het ziekenhuis zijn. Alleen van dat gegeven kan ik al boos van worden, maar echt pissig en lichtelijk wanhopig, word ik, als ik na die afschuwelijke cijfers in hetzelfde artikel lees: 'De gynaecologen vragen zich af of het typisch Nederlandse verloskundige fenomeen van thuisbevalling in deze eeuw nog wel voldoet.'



Tsja. Dat kan je je afvragen. Maar kan je je niet beter constructief probleemoplossend bezig gaan houden met de nachtelijke ziekenhuisbevalling die deze eeuw in elk geval niet voldoet?! :-@
Alle reacties Link kopieren
Het gekke is dat als je tijdens een thuisbevalling medisch wordt niet het gevoel hebt dat je op de gyn moet wachten. De thuis verloskundige belt bij bijv. een niet vorderende uitdrijving dat ze richting ziekenhuis gaat, de gyn wordt opgeroepen en de barende en gyn arriveren tegelijkertijd op de verloskamer.



Wat ik ook verontrustend vind is als een vrouw tijdens een thuisbevalling een bloeding krijgt. Het ambulance personeel mag ivm de arbo wetgeving mensen niet meer in de slaapkamer op de brancaar leggen en naar beneden sjouwen. Ze zetten de brancaar in de gang en dan moet de patient hier zelf naar toe zien te komen. Als je net bevallen bent en hard vloeit gaat dit niet lukken (en het is ook heel onverstandig )

Dus wordt de brandweer gebeld om het slaapkamerraam eruit te halen en de kraamvrouw, die ondertussen misschien al 2 liter bloed kwijt is hierdoor naar buiten te takelen. Maar dit kan alleen als er geen boom in de weg staat, anders moet de plantsoenen dienst komen om de boom om te zagen...WAAR GEBEURT!!! (het was wel overdag toen he, we praten hier niet over s'nachts, zou de plantsoenen dienst ook oproepbaar zijn s'nachts?)

Dan staat het ziekenhuis personeel zich af te vragen waar die mevrouw met die bloeding toch blijft? (dan staat alles wel gereed ondertussen...)



Je kunt je ook afvragen waarom de kraamheer in dit geval niet zelf met evt. een sterke buurman zijn vrouw bij kop en kont pakt en naar beneden draagt.
Alle reacties Link kopieren
Op een symposium werd laatst verteld dat er in Nederland in vergelijking tot de landen om ons heen een te afwachtend beleid wordt gevoerd rond PE en HELLP. Voor de rijpheid van de baby is het fijner als de zwangerschap zo lang mogenlijk stand houdt, maar voor de moeder kan die afwachtendheid gevaarlijk zijn.

En idd, in het ene ziekenhuis wordt je direct ingeleid als je met een PE binnenkomt bij zo'n 36/37 weken, in het andere ziekenhuis gaan ze je eerst eens observeren en laten ze je 24 uur urine sparen, doen bloed onderzoek en geven je evt bloeddruk verlagers. Als je toestand dan gaat verslechteren kunnen ze kijken of je inleidbaar bent.



Maar als zwangere weet je dat niet. De verloskundige van thuis stuurt je door naar het ziekenhuis van haar voorkeur, of het dichtst bijzijnde. Meestal is de zwangere zo geschrokken van de mededeling dat haar bloeddruk te hoog is en dat ze naar het ziekenhuis moet dat het niet het moment is om eens even uit te zoeken welk ziekenhuis in dit geval het veiligst voor haar en de baby is, als je dat al zelf zou kunnen bepalen.
Alle reacties Link kopieren
Jeetje Malibu. ik ben blij dat ik dit allemaal niet wist voordat ik moest bevallen! Ongelovelijk dat dit allemaal kan!
Alle reacties Link kopieren
yette, hoe zuur ook, het is gewoon niet haalbaar om snachts altijd een specialist in elk ziekenhuis aanwezig te laten zijn. Dat geldt niet alleen voor bevallingen, maar voor elke vorm van zorg die nodig is snachts. Die is gewoon slecher dan overdag.

En wat betreft dat thuisbevallen en een erge bloeding, dat kan je toch moeilijk afschuiven op het ambulance personeel vind ik. Als je kiest voor thuisbevallen, kies je voor de risicoos die daarbij horen en eentje daarvan is dat je in een acute situatie niet in het ziekenhuis bent en daarheen moet. Voor veel vrouwen wegen de nadelen niet op tegen de voordelen, prima, dan is het je eigen keus. Maar ik vind het logisch dat ambulance personeel dat niet meer mag, kijk 1 keer is niet zo erg, maar voor hun is het niet 1 keer, maar tig keer op een dag, en dan is het een ziek oud vrouwtje op drie hoog en dan een vrouw in barensnood en dan een dikke man met een hartaanval en als ze dat erg vaak doen, naar beneden tillen, hebben alle ambulance verpleegkundigen een versleten rug en zitten ze in de wao als ze 40 zijn. (ik overdrijf ter illustratie). Soms moet je maling hebben aan regels en zijn regels erg overdreven, maar je kan het niet op de omstandigheden schuiven als een vrouw thuis, uit eigen keuze bevalt, en er gaat iets mis. Dan zorg je in elk geval voor een bed beneden lijkt me, of als je op een bovenwoning woont, verdiep je je in de gevolgen van wat er moet gebeuren als je naar het ziekenhuis gaat.
Alle reacties Link kopieren
Arwen, ik snap het ook wel hoor, van dat ambulance personeel. Ik zeg tegen mijn ouders ook altijd dat als ze ooit denken hartklachten te hebben oid dat ze direct in de voortuin moeten gaan liggen en NIET in hun bed boven moeten blijven!



Toen ik nog in de thuiskraamzorg werkte kwamen er ook steeds meer arbo regels, gezinnen moesten er voor tekenenen dat ze beloofden het bed op de juiste hoogte te brengen, anders kregen ze geen kraamzorg. En dat is idd heel prettig voor de ruggen voor de krvz.



Maar sommige regels...we mochten officieel een peuter alleen maar de trap op dragen als hij niet zwaarder was als (ik meen) 12 kilo. Dus als de peuter zwaarder was en hij kon nog niet lopen mocht je dit kindje niet dragen. Dit werd de zwangere medegedeeld tijdens het voorbezoek bij 36 weken, kon ze kiezen, of de peuter op dieet zetten, of razendsnel haar peuter leren (trap)lopen???



En wat te denken van het voorschrift dat de krvz niet met gevaarlijke stoffen mag werken? Geen chloor, maar ook niet het vaatwastablet in de afwasmachine stoppen! (daar hadden ze als oplossing voor verzonnen dat we plasticzakjes om onze handen moesten doen als we het tablet uit de verpakking haalde, handschoenen waren te duur.)



Maar on-toppic, ik begrijp ook dat het te kostbaar is om 24 een gyn in het ziekenhuis te hebben, maar het is ook onwil. Waarom geen slaapdiensten? Door de week hebben ze toch weer poli s'morgens, kunnen ze juist uitslapen want ze hoeven niet in de file te staan. En over de kosten, als ze in een maatschap werken zijn ze toch min of neer een soort van eigen baas? Ze bedruipen zich financieel toch zelf, volgens mij is het niet zo dat het ziekenhuis gyneacologen per uur betaald? (weet eigenlijk niet precies hoe dit werkt)
Alle reacties Link kopieren
.
Alle reacties Link kopieren
waarom geen slaapdiensten? tja, als het altijd slaapdiensten waren, zijn ze dus niet nodig snachts en zijn ze inderdaad weer fit smorgens, en ook ingepland voor poli, zaalwerk, en operaties, maar als ze dus wel snachts moeten werken kan je ze dus niet de volgende dag ook inplannen voor een keizersnede. Althans, wil jij overdag geopereerd worden door een gyneacoloog die snachts ook gewerkt heeft? Dus dat betekent meer personeel nodig en dat is er gewoon niet. Dat is gewoon te kostbaar.
Alle reacties Link kopieren
.
Alle reacties Link kopieren
Het is altijd wel heel toevallig dat gynaecologen die bijna met pensioen gaan dit onderwerp aanzwengelen..........

De vorige keer dat het in het nieuws was, was naar aanleiding van de afscheidrede van een van de hoogleraren van het AMC in Amsterdam.

Veranderingen in het Nederlands verloskundig systeem gaan zeker komen, maar verandering betekent niet altijd verbetering, meestal lever dit een hoger aantal onnodige ingrepen op.

Wat altijd jammer is dat de berichtgeving over arts-assistenten zo negatief is. Het systeem van opleidin bestaat eruit dat je bevoegd en bekwaam bent voor een deel van de handelingen die je doet tijdens een dienst. Voor de rest bel je je baas, en dat is het systeem. Daar zijn geen waarde oordelen aan verbonden!
Alle reacties Link kopieren
daar heb je gelijk in, maar dan moet je wel je baas durven bellen en daar schort het vaak aan! en veel arts assistenten durven dat niet of doen zich stoerder voor dan ze zijn. En sommige bazen zijn ook gewoon horken die duidelijk laten merken er niet van gediend te zijn gebeld te worden, terwijl anderen daar veel normaler en professioneler mee omgaan. Natuurlijk moet je schijt hebben aan een sacherijnige baas die je uitschelt, maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan.
Alle reacties Link kopieren
Onderdezon schreef op 18 januari 2008 @ 19:11:

[...]





Precies, en stel dat het inderdaad zou gaan om baby's met een toch al kleine levensverwachting (wat me eerlijk gezegd niet heel erg zou verbazen),




Onderdezon, je hebt dit nu al een paar keer beweerd in dit topic, dat het nl. zou gaan om babies die toch al gehandicapt zouden zijn en sowieso een kleine levenskans hebben. Maar wat je zegt is toch volkomen onlogisch!? Want waarom zouden van de babies die 's nachts ter wereld komen een hoger percentage gehandicapt zijn dan degenen die overdag geboren worden?

Dat is volkomen onzin!
Alle reacties Link kopieren
dat is niet zo onlogisch. Al zou het percentage hetzelfde zijn, wat ik niet weet, is het logischer dat er snachts meer van deze babies overlijden dan overdag. Overdag zijn alle middelen er om deze babies te redden en in leven te houden, snachts, als alle zorg minder is op alle vlakken, zullen deze babies het ook sneller niet redden. Ik heb geen cijfers en weet niks van het percentage babies wat gehandicapt geboren wordt overdag en snachts en wat overlijdt tgv die handicap, maar onderdezon beweert niet dat babies die snachts geboren worden vaker gehandicapt zijn, maar wel dat degene die gehandicapt geboren worden snachts een slechtere kans hebben dan die overdag geboren worden. En dat is niet zo onlogisch.
Sommige artsen hebben 48 uurs diensten. Dan zijn ze snachts idd wel eens op hun retour ja.



Helaas zowel bij bevallingen als bij spoedopnames van dochterlief, behoorlijke niet fraaie wantoestanden meegemaakt.



Het klopt dat artsen snachts niet standaard zitten te wachten tot er een patient hun hulp nodig heeft. In grote medische centra zijn er snachts wel altijd x aantal arts assistenten standaard in huis. De echte artsen moeten wel als ze dienst hebben 24/7 oproepbaar zijn. Maar omdat ze chronisch onderbezet zijn savonds en snachts, zit je altijd uit je neus te eten tot sint juttemis óók als er spoed is. En óók als je met gillende sirenes binnen bent gebracht op de centrale spoed opvang.



Ik zie meer ziekenhuizen van binnen dan me lief is, en er zijn tig punten van verbetering als je het mij vraagt. En dat is nog een understatement ook!!



Maar ik moet wel zeggen dat de artsen die er snachts zijn, zich wel 3 slagen in de rondte werken. Het ligt ook niet aan hen. Het ligt aan het ministerie die maar blijft bezuinigen op de gezondheidszorg. Ga zo door zou ik zo zeggen!!
En over het ambulance personeel hier in Groningen NIETS dan lof! Die hebben al ettelijke halsbrekende capriolen uit moeten halen om mijn kind de brancard op an af te hijsen. Maar ze draaiden nergens hun hand voor om. Sterker nog, ze waren zo lief, zo zorgzaam en zo begripvol, dat ik accuut met terugwerkende kracht op hun allemaal verliefd ben geworden *lol*

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven