Babysterfte 's nachts veel hoger

18-01-2008 17:47 162 berichten
Alle reacties Link kopieren
Vandaag in de krant: In ziekenhuizen sterven 's nachts 25% meer baby's tijdens de bevalling dan overdag.



En waarom: omdat een gyn een 9-5 werkdag heeft en er dus niet is 's nachts.



Lekker handig zeg: ten slotte heeft een te-bevallen-vrouw ook gelukkig een 9-5 mentaliteit, NOT!



Dit is toch echt belachelijk, een verloskundige werkt wel 24-7, maar degene die eindverantwoordelijk is, de gyn, werkt van 9-5.



Snap er echt helemaal niks van.
Misschien moet je jezelf eerst tegenkomen voordat je het kunt zijn. (Loesje)
Alle reacties Link kopieren
In dat onderzoek lees ik inderdaad dat er geen verschil is in risico op complicaties en sterfte tussen thuisbevallen en in het ziekenhuis bevallen. Er sterven welliswaar meer pasgeborenen in het ziekenhuis, maar dat komt natuurlijk omdat de gecompliceerde bevallingen daar plaatsvinden. Volgens mij is het grootste risico van thuisbevallen dan ook dat je bij complicaties zal moeten reizen met weeën. En da's geen pretje, maar, als je niet al te ver van het ziekenhuis woont, is het dus ook volgens de wetenschap een aanvaardbaar risico.



Bij het kiezen voor een thuisbevalling, houd je er natuurlijk rekening mee dat het allemaal heel anders kan lopen dan je verwacht. Je verloskundige licht je voor over de omstandigheden waaronder je thuis kan bevallen. Zij is ook degene waarvan je (al dan niet schriftelijk) op een gegeven moment de tip ontvangt vast een ziekenhuiskoffertje neer te zetten, voor het geval je halsoverkop naar het ziekenhuis moet. Je weet dus dat je het risico loopt dat je tijdens de bevalling een ritje naar het ziekenhuis moet maken, maar bent bereid dat risico te nemen in ruil voor het bevallen in je eigen vertrouwde omgeving.



Ik heb de eerste 2 keer helaas zo'n ritje moeten maken, maar dat was voor mij geen aanleiding om bij de 3e te kiezen voor het ziekenhuis. Integendeel. Het vertrouwen in mijn verloskundige was alleen maar gegroeid, in tegenstelling tot het vertrouwen in de gynaecoloog.



Grappig genoeg ben ik bij de 3e toch zonder verloskundige bevallen. Maar wel thuis. Ik was door de weeën heengeslapen. Da's even flink schrikken, maar dan ben je ook in een paar minuten klaar :)



Nou ja grappig, als je het hebt over risico's, is zo bevallen natuurlijk doodeng.



Bij de 4e was de verloskundige er trouwens wel. Dat lag niet aan mij. Ik had de afspraak bij haar afgebeld omdat ik af en toe een vage wee voelde en het leek me een beetje onzin om dan 's middags nog 3 kilometer te gaan fietsen voor een consult als ik misschien wel de komende nacht zou gaan bevallen. Stond ze binnen de kortste keren onaangekondigd voor de deur. Of ik even op bed kon gaan liggen? En persen? Huh?!



Zonder verloskundige had ik dat dus weer zonder verloskundige moeten doen. Zeg maar. Hoera voor de verloskundige dus :)
Alle reacties Link kopieren
door de weeen heen geslapen? wat een zegen! al is alleen bevallen wel een aparte ervaring, was je partner er wel bij?
Alle reacties Link kopieren
Ja, goed hè? Het was inderdaad heel bijzonder. De andere kinderen en mijn zusje waren er dan ook al bij voor de verloskundige er was :)



Mijn man had ik trouwens nèt wakker gemaakt omdat ik dus wel ineens heel erg veel weeën had.
Alle reacties Link kopieren
was je niet bang? of ging het zo vanzelf dat je er alle vertrouwen in had? lijkt me een super mooie ervaring, al lijkt het me ook wel weer erg eng, maar misschien als het zo vanzelf en zo snel gaat, dat je ook gewoon weet wat je moet doen?
Alle reacties Link kopieren
(even tussendoor naar school geweest en zo)



Nee, ik was helemaal niet bang. Maar echt weten wat je moet doen...mwah. Na het breken van de vliezen opperde ik dat we misschien een randje moesten wegmasseren tegen de druk, maar manlief vond het daar ietwat te laat voor. Het hoofdje bleek er al te zijn ;-)

Dus hebben we maar rustig gewacht op de volgende wee -die ene die altijd langer op zich laat wachten- en tussendoor nog wat tegendruk gegeven. Mijn man heeft onze dochter dus zelf opgevangen en op mijn buik gelegd.



En ja, het was heel mooi, relaxed, en bijna pijnloos. De verwarring waar je wel eens over leest heb ik niet gehad. Zwanger van de 4e heb ik wel eens overmoedig gedacht dat ik de verloskundige zou vragen of ze beneden op de bank zou kunnen wachten :) Maar natuurlijk was ik blij dat ze er toen wel bij was. Het zal maar misgaan...
Alle reacties Link kopieren
wow!
Alle reacties Link kopieren
Gelukkig is ook mijn ervaring dat als het zó snel gaat, het ook altijd goed gaat. Maar wel heel fijn dat je zo rustig bleef! Heel bijzonder zo'n gebeurtenis. Ik heb zelf ook wel eens een telefoontje gehad van iemand die met wat vage ww belde. Ze wilde me alleen op de hoogte stellen voor de nacht, meer niet. Bij haar had ik ook zo'n raar gevoel en ben na een half uur toch maar in de auto gestapt. Ze keek verbaasd toen ik voor de deur stond, maar toen ik haar controleerde had ze 9 cm! Dat zijn altijd leuke verrassingen, zowel voor de moeder als voor mij :)



Tijdsverlies heb je inderdaad niet als je van thuis afkomt. Ben ook regelmatig met barende vóór de gyn aanwezig geweest. (gelukkig niet meer dan 5 a 10 min, maar toch)
Alle reacties Link kopieren
Een poliklinische bevalling zonder medische indicatie wordt altijd vergoed als je de juiste aanvullende verzekering hebt. Volgends mij kun je elk nieuw jaar je verzekering en ook je aanvullende verzekering veranderen. Als je zwanger bent is dit altijd kosten dekkend. Je betaald dan een paar tientjes meer per maand maar dan krijg je buiten de polkl. bevalling ook nog je kraamzorg (ruimer) en evt lactatiekundige zorg, huur van een kolf ed vergoed.



Nog even over arts assistenten, natuuurlijk heb je er ook hele goede en kundige tussen zitten. Vooral degene die al ervaren zijn, daar is helemaal niets mis mee. Ze draaien diensten van 9.00 tot 21.00 (en van 21.00 tot 9.00) als het druk is gaan ze doodmoe naar huis. Veel moesten nog 1 1/2 uur met het openbaar vervoer, er blijft dan vrij weinig tijd over om te slapen.



Maar over die slaapdiensten van gyneacologen, of je nu 2x in een nacht van en naar huis rijdt om weer naast moeder de vrouw te kruipen of je slaapt ter plekke in een logeerkamer, volgens mij is dat laatste toch minder vermoeiend .In mijn ziekenhuis heeft de gyn die dienst heeft s'nachts overdag "alleen"maar poli en visite's lopen (ieder heeft zijn eigen OK dag)
Alle reacties Link kopieren
malibu, dat is niet waar, ik had vorig jaar een uitgebreide aanvullende verzekering op het gebied van kraamzorg, geboortetoestanden en weet ik veel wat, maar toch was de bijdrage voor poliklinische bevalling 300 euro. Ik had me op dat gebied niet uitgebreider kunnen verzekeren. En nu heb ik een andere verzekering en is dat helemaal niet verzekerd, dus geen idee wat het me dit jaar gaat kosten.



mijn idee over dat slapen in een logeerkamer, maar ja, ik denk dat de meeste toch liever naast vader de man slapen, in de hoop dat ze niet gebeld worden.
Alle reacties Link kopieren
Arwen, ik begrijp dat je ook in een ziekenhuis werkt, jammer dat je per 1 jan. niet naar het IZZ over gestapt bent. Daar krijg je een polkl.partus wel helemaal vergoed en ook nog een bijdrage van je werkgever. Ook een verzekering bij bijv het Trias vergoed aanvullend de hele handel. Je bent dan per maand een jaar wat duurder uit misschien maar ik blijf er bij dat je die kosten er ruim uit haalt in het jaar dat je bevalt.
Alle reacties Link kopieren
ja, heb ik over gedacht, maar niet goed genoeg blijkbaar. ach ja, nu te laat... helaas.
Alle reacties Link kopieren
reactie van de gynaecologenvereniging



Persbericht

Het opinieartikel van Visser en Steegers in Medisch Contact van 18 januari jl., getiteld ‘beter baren’, geeft een nieuwe impuls aan de discussie over de toekomst van de verloskundige zorg in Nederland.

De gegevens van de Perinatale Registratie Nederland laten zien dat de perinatale sterfte de afgelopen jaren in belangrijke mate is gedaald. De NVOG is bezorgd over de in het artikel beschreven hogere perinatale sterfte buiten kantooruren. Perinatale sterfte is een maat voor de kwaliteit van zorg, gynaecologen streven naar 24 uurs kwaliteitszorg.

De NVOG heeft kwaliteit hoog in het vaandel; zij voert al jaren een uitgebreid en actief kwaliteitsbeleid, waarbij veel aandacht wordt gegeven aan patiëntveiligheid, bereikbaarheid en laagdrempelige beschikbaarheid van de gynaecoloog voor de eerste lijn en de leden van het verloskundige team in het ziekenhuis. Ook hecht de NVOG groot belang aan werken volgens richtlijnen en protocollen, en aan het houden van lokaal organisatorisch en inhoudelijk overleg. Recent is door de algemene ledenvergadering van de NVOG een set van verloskundige indicatoren aangenomen om deze zorg nog beter te kunnen monitoren.

Nadere wetenschappelijke analyse van de cijfers is nodig voordat conclusies kunnen worden getrokken. Met deze analyse is reeds een begin gemaakt, met als uiteindelijk doel aan te geven op welke punten de verloskundige ketenzorg verder verbeterd kan worden.

Het is duidelijk dat niet alleen de gynaecoloog in deze analyse betrokken moet worden, maar de gehele verloskundige keten: dus ook de verloskundig actieve huisarts, eerste lijns verloskundige, kinderarts en anesthesioloog, die in hun werk ondersteund worden door o.a kraamzorg, gespecialiseerde verpleegkundigen, klinisch verloskundigen en operatiekamerteams.

De NVOG zal vervolgens het initiatief nemen om samen met de KNOV, NHG, NVK en NVA de goede verloskundige zorg in ons land verder te verbeteren, waarbij zowel communicatie, inhoud en organisatie van de zorg betrokken worden. Inmiddels heeft het bestuur van de NVOG al overleg gehad met IGZ, vertegenwoordigers van de Tweede Kamer en het Ministerie van VWS.



NVOG: Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie

NHG: Nederlands Huisartsen Genootschap

KNOV: Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen

NVK: Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde

NVA: Nederlandse Vereniging voor Anesthesiologie

IGZ: Inspectie voor de Gezondheidszorg

VWS: Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven