Geld over de balk: kinderopvangsubsidies

15-02-2012 08:31 191 berichten
De kinderopvang is de afgelopen 10 jaar een van de snelstgroeiende sectoren van Nederland geweest. Steeds meer ouders maken hier gebruik van. Dit is niet geheel toevallig: de subsidies aan kinderopvang zijn ook explosief gestegen (in 8 jaar tijd van 1 miljard naar 3 miljard euro).



Wat is nou eigenlijk het effect van al deze subsidies? Het Centraal Planbureau (een soort onderzoeksbureau van de Rijksoverheid) heeft dit onderzocht. De toename van de arbeidsparticipatie van vrouwen met jonge kinderen in de afgelopen periode kan voor ongeveer 25% worden verklaard uit de ruimere subsidies voor kinderopvang. Voor mannen is er geen enkel effect op de arbeidsparticipatie. Voor laag opgeleide vrouwen overigens ook niet.



Hier staat het hele rapport.



In sommige kranten verschijnen positieve berichten omdat de subsidies leiden tot meer werkende vrouwen. Deze positieve berichtgeving is mij een compleet raadsel. De overheid geeft nu jaarlijks 2 miljard extra uit ten opzichte van een jaar of 10 geleden, en daarmee is bereikt dat er ongeveer 30.000 vrouwen een baan hebben die anders niet zouden werken. Ofwel, een subsidie van 66.000 euro per werkende moeder, want dat is het resultaat van 2 miljard subsidie per jaar delen door ongeveer 30.000 nieuwe banen.



Waarom is dit bedrag zo gruwelijk hoog? Dat komt natuurlijk omdat een heleboel vrouwen die toch al een baan hadden of toch al zouden gaan werken ook gebruik maken van de subsidies. Verder is informele kinderopvang in de buurt of bij familie op grote schaal geformaliseerd.
Alle reacties Link kopieren
Als puber, tot daaraan toe.



Maar ik was 10, en had de zorg voor mijn broertje van 5, die dus ook hele avonden alleen was. (en later nachten). En gekookt werd er niet, ik ben groot geworden op patat, en borrelnootjes.
Betty White: "Once you go blackberry... Hmmmmmhmmmm"
Alle reacties Link kopieren
Snoesje, jouw voorbeeld is wel heel extreem hoor. Los van eht feit dat je ouders er dus niet waren omdat ze moesten werken, de meeste ouders zorgden dan op z'n minst voor goede voeding en lieten hun kinderen niet Zooo Lang of Zoooo Vaak alleen (of lieten buurvrouwen, opa's/oma's regelmatig een oogje in het zeil houden).



Ik kan me niet herinneren dat ik slecht at, want mijn moeder kwam gewoon aan het eind van de dag thuis en zorgde voor echte Hollandse pot. Ik lag dus ook op tijd in bed. Ik moest alleen van 3 tot 6 uur zelf overbruggen (en mijn zusje in de gaten houden).
Alle reacties Link kopieren
quote:snoesje666 schreef op 15 februari 2012 @ 10:39:

Als puber, tot daaraan toe.



Maar ik was 10, en had de zorg voor mijn broertje van 5, die dus ook hele avonden alleen was. (en later nachten). En gekookt werd er niet, ik ben groot geworden op patat, en borrelnootjes.



Ach, die van mij was gewoon thuis en zei op mijn 12e tegen mij dat ik groot genoeg was om voor mezelf te zorgen dus vanaf die tijd leefde ik ook op patat en chips. Het paradijs voor pubers, maar niet heus.



Verder snap ik de discussie niet. Sommige mensen doen het voorkomen alsof zij de subsidies uit eigen zak moeten betalen. Tja, zo gaat dat nou eenmaal in een verzorgingsstaat.



Toen de kinderen klein waren werkte ik ook en dankzij ons salaris zaten wij in de top van de eigen bijdrage die we elke maand moesten betalen zo'n 700 gulden. Je had toen een lijst met schalen en hoe meer je verdiende hoe meer je betaalde. Alleen boven een bepaald salaris bleef de bijdrage gelijk. Dus of je nu 5000 gulden of 10.000 gulden verdiende, je eigen bijdrage was dan zo'n 750 gulden per maand. Ik weet niet precies hoe het nu berekend wordt maar ik ben wel blij dat de mogelijkheid tot subsidies er is. Het schept zoveel kansen voor iedereen, niet alleen voor vrouwen.



Ik heb altijd gewerkt, 28 uur per week. Niet voor die extra vakantie of voor die 2e auto (die hebben we niet eens) maar gewoon omdat het leven duur is en ik 2 redelijk intelligente kinderen heb die ik het gun om te studeren. Daar leggen we geld voor opzij. Onze oudste is bijna 20 en zit in het 2e jaar van zijn studie, nog 1 jaar te gaan. Onze jongste is 16, moet nog 2,5 jaar op het VWO en wil dan in het buitenland gaan studeren. Daar werk ik voor, om dat mogelijk te maken.
Maar waar zijn dan de oren van het konijn? Die zitten nog in mijn potlood opa (vrij naar Herman van Veen)
Alle reacties Link kopieren
Snoesje ik bedoel ook niet dat wat jouw moeder deed ok was. Het heeft alleen niet direct een link met wat je verder allemaal gedaan hebt.
precies, ik zei toch al dat dat niet normaal was.Toen mijn broertje nog 5 was, werd er gewoon voor opvang gezorgd. Pas dat ik in de bbovenbouw zat en mijn broertje bijna, mochten we echt alleen thuis blijven
quote:tbl1966 schreef op 15 februari 2012 @ 11:01:

[...]

Verder snap ik de discussie niet. Sommige mensen doen het voorkomen alsof zij de subsidies uit eigen zak moeten betalen. Tja, zo gaat dat nou eenmaal in een verzorgingsstaat.





Dat kan natuurlijk ook, jezelf er gewoon bij neerleggen.



Het komt er nu in ieder geval op neer dat er 3 miljard wordt uitgegeven die grotendeels neerslaat als een subsidie bij een groep tweeverdieners die toch allebei wel zouden werken, ongeacht de subsidie.



Om het nog wat breder te trekken, als ik mezelf 1 euro salarisverhoging geef, gaat hiervan 52 cent naar de overheid, maar diezelfde overheid betaalt dan wel weer mee aan mijn schouwburgabonnement en kinderopvang.



Ik zou liever zien dat die 52 cent 25 cent was en dat een heleboel 'beleid' dat neerkomt op het rondpompen van geld door (te veel) bestuurders en ambtenaren verdwijnt. Laat mensen zelf beslissen hoe ze hun geld uitgeven.
Alle reacties Link kopieren
quote:hawkeye_jane schreef op 15 februari 2012 @ 08:55:

[...]





Maar als je zo nodig een kind in je uppie wil, vind ik dat je het ook zelf zou moeten kunnen betalen.



Dat geldt voor iedereen hoor, zie mijn post hierboven.Maar ja: dan had ze weer in de bijstand gezeten, had je daar weer over lopen mekkeren, want bijstandsgerechtigden of - oh gruwel! - moeders: daar houden we ook niet van hè?
Alle reacties Link kopieren
quote:Ruza schreef op 15 februari 2012 @ 09:55:

[...]



Ik denk niet alleen dat. Om de een of andere reden vinden we in NL kinderen die meer dan 3 dagen naar de opvang gaan zielig. In andere landen zie ik dat veel minder.Hier hebben we tenmiste nog een keuze. Waarom moeten ze in landen als Scandinavie wel 5 dagen werken? Omdat de levensstandaard daar veel- en veel hoger is en drie keer raden waar al die vrouwen werken: in de zorg danwel de opvang....
quote:evelynsalt schreef op 15 februari 2012 @ 11:22:

[...]





Hier hebben we tenmiste nog een keuze. Waarom moeten ze in landen als Scandinavie wel 5 dagen werken? Omdat de levensstandaard daar veel- en veel hoger is en drie keer raden waar al die vrouwen werken: in de zorg danwel de opvang....dat is ook waar. Ik ben blij dat je hier als ouder kan kiezen om de eerste jaren minder te werken als daar behoefte aan is. Ik heb helemaal niks tegen parttime werken.
Alle reacties Link kopieren
quote:Ruza schreef op 15 februari 2012 @ 09:41:

[...]



Hier gaan we weer. Leg mij eens uit WAAROM dat HAAR geld kost???? Moet ze de opvang dan van HAAR salaris betalen? Haar man wil toch ook niet dat zn kids alleen thuis zitten de hele dag?



Van mij mag ze hoor. Maar ik vind het de domste beslissing die je financieel als vrouw kunt maken.Het is ook geen argument. Tenzij je een baan hebt, waar je echt gruwelijk weinig verdient, maar zelfs met de nieuwe regels mbt kdv houd ik nog geld over. Werken loont altijd en met thuis zitten verdien je niks.
Alle reacties Link kopieren
quote:Starshine schreef op 15 februari 2012 @ 11:23:

[...]



dat is ook waar. Ik ben blij dat je hier als ouder kan kiezen om de eerste jaren minder te werken als daar behoefte aan is. Ik heb helemaal niks tegen parttime werken.Ik word zelf altijd een beetje flauw van argumenten als 'twee huizen, drie keer per jaar op vakantie en 2 auto's voor de deur'. Voor een normale levensstandaard zul je allebei al moeten gaan werken.
Alle reacties Link kopieren
quote:Starshine schreef op 15 februari 2012 @ 11:23:

[...]



dat is ook waar. Ik ben blij dat je hier als ouder kan kiezen om de eerste jaren minder te werken als daar behoefte aan is. Ik heb helemaal niks tegen parttime werken.Vind het ook fijn dat dit kan. En dat ik die keuze heb. Inderdaad vooral de eerste jaren.
Alle reacties Link kopieren
quote:hawkeye_jane schreef op 15 februari 2012 @ 09:03:

[...]





Hoezo, gaat ze dood zonder kind?



Dat is wat ik bedoel met dat een kind krijgen een hobby is. Het is geen noodzaak.Misschien wel voor sommige mensen. Rare manier van discussieren heb je trouwens....
Alle reacties Link kopieren
quote:bubbelwijn schreef op 15 februari 2012 @ 10:36:

*niet alles gelezen*



Ik ben in 2012 behoorlijk achteruit gegaan. Wij zijn nu serieus aan het kijken of 1 van ons twee een jaartje minder kan gaan werken. Het dillema is alleen dat dochter vindt het ontzettend leuk. En ik vind het ook wel goed voor haar. Maar het is nu wel aftellen tot de basisschoolTja, ik zou het niet doen.....alsof je na een jaar meteen weer ander werk hebt. En je dochter vind het leuk, dus wat is er dan verder op tegen? Of je moet een hekel hebben aan je huidige baan....
Alle reacties Link kopieren
Als ik de loterij zou winnen, dan ging ik toch echt stoppen met mijn huidige werk, en me meer bezighouden met vrijwilligerswerk e.d.



Snoezeman doet nu ook vrijwilligerswerk, en vindt daar enorm veel bevrediging in. Hij gaat nu proberen of dat omgezet kan worden naar een detacheringscontract o.i.d., omdat hij het gevoel heeft dat hij daar heel wat meer kan betekenen voor de maatschappij.
Betty White: "Once you go blackberry... Hmmmmmhmmmm"
Alle reacties Link kopieren
Hoe lang is het zwangerschapsverlof in Scandinavië eigenlijk ? Hier moet je amper ontzwangerd na 12 weken weer aan de bak.

In Duitsland hebben ze toch een soort "Babyjahr" ? De kinderen krijgen in die landen volgens mij ook veel langer borstvoeding.
Betty White: "Once you go blackberry... Hmmmmmhmmmm"
ik ook snoesje, als ik de 26 miljoen win, ga ik echt niet meer moeilijk doen met wisselende diensten. Dan ga ik inderdaad lekker vrijwilligerswerk doen ofzo. Maar dan kan het ook, dan ben ik financieel onafhankelijk.
Alle reacties Link kopieren
quote:snoesje666 schreef op 15 februari 2012 @ 11:53:

Hoe lang is het zwangerschapsverlof in Scandinavië eigenlijk ? Hier moet je amper ontzwangerd na 12 weken weer aan de bak.

In Duitsland hebben ze toch een soort "Babyjahr" ? De kinderen krijgen in die landen volgens mij ook veel langer borstvoeding.Edit: het is 16 maanden in totaal voor beide ouders, en is overdraagbaar, volgens m'n Zweedse kennis
anoniem_113657 wijzigde dit bericht op 15-02-2012 11:57
Reden: vekeerde info
% gewijzigd
Alle reacties Link kopieren
Ik werk om te leven, ik leef niet om te werken.

En Snoezekind vindt dat vrijwilligerswerk van zijn opa en zijn papa superleuk, hij mag af en toe ook meedoen als opa werkt (papa's werk is te gevaarlijk).
Betty White: "Once you go blackberry... Hmmmmmhmmmm"
quote:Starshine schreef op 15 februari 2012 @ 10:12:

[...]



vroeger was er helemaal geen opvang. mijn moeder werkte ook en ik was dus ook een sleutelkind. ik vond het niet erg.Geen opvang? Toen heette het toch nog de creche?
Voor kinderen die nog niet naar school gingen was er de creche ja. Voor schoolgaande kinderen was er niets.



Ik had het geluk dat ik tussen de middag en na school terecht kon bij vrienden van mijn ouders, ik ben daar gebleven tot ik naar de middelbare school ging.
quote:bubbelwijn schreef op 15 februari 2012 @ 10:36:

*niet alles gelezen*



Ik ben in 2012 behoorlijk achteruit gegaan. Wij zijn nu serieus aan het kijken of 1 van ons twee een jaartje minder kan gaan werken. Het dillema is alleen dat dochter vindt het ontzettend leuk. En ik vind het ook wel goed voor haar. Maar het is nu wel aftellen tot de basisschoolHoezo jij?
quote:evelynsalt schreef op 15 februari 2012 @ 11:22:

[...]





Hier hebben we tenmiste nog een keuze. Waarom moeten ze in landen als Scandinavie wel 5 dagen werken? Omdat de levensstandaard daar veel- en veel hoger is en drie keer raden waar al die vrouwen werken: in de zorg danwel de opvang....Daar zou ik dan weer diep opgelukkig van worden.
quote:Star schreef op 15 februari 2012 @ 12:31:

[...]





Geen opvang? Toen heette het toch nog de creche?ik werd pas sleutelkind op mijn 9de hoor Hoe het daarvoor was weet ik niet.
Ik zie de verduidelijking al van lughdinges

Naschoolse opvang was er inderdaad nog niet.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven