handtekeningenactie wetswijziging partneralimentatie

21-01-2008 14:24 394 berichten
Alle reacties Link kopieren
http://home.hetnet.nl/~mariman20/artikel.pdf



ze zijn ook op tv geweest.. mee eens?? of juist niet?
Alle reacties Link kopieren
Lika schreef op 23 januari 2008 @ 13:12:

Maar punt van iedereen hier is volgens mij Dhelia dat als je dat per sé niet had gewild, dat je dan niet had moeten trouwen. Ze vragen niet voor niets bij het trouwen of je bereid bent de plichten te vervullen die wet aan de huwelijkse staat verbind. Als je daar ja op zegt, dan moet je je daar dus aan houden. klaar.



En net als Fashion zie ik niet zo veel verschil tussen onbetaald in de zaak meewerken, en onbetaald voor de kinderen/het huishouden zorgen. Ik zou het zelf niet willen, dat is wat anders, maar als je dat samen overeenkomt dan is het logisch dat daar compensatie voor komt, ook na het huwelijk.
Ik zeg toch ook nergens dat het níet logisch is? Alleen dat mensen dat heel goed zelf kunnen regelen en dat je daar geen wetgever voor nodig hebt die dat eventjes namens jou bedenkt zonder de mogelijkheid om daarvan af te wijken.
Alle reacties Link kopieren
En allimentatie heeft trouwens weinig met de concrete afspraken binnen het huwelijk te maken. Als je een huwelijk aan gaat weet je wat de afspraken zijn als je zou gaan scheiden en wat daar aan vast hangt. Nogmaals: als je dat niet wilt, dan moet je niet trouwen.



En vergeet niet dat een vrouw die een tijd thuis is geweest (in onderling overleg) echt een gat heeft in haar loopbaan, pensioen etc. dus echt op achterstand is gezet door iets wat ook in het belang van haar ex was. En dat is iets wat lang na het huwelijk nog doorwerkt, dus ook daarom is compensatie op zijn plaats wat mij beterft.
Alle reacties Link kopieren
Dhelia schreef op 23 januari 2008 @ 13:19:

En ik pleit ervoor om die vrouwen niet in een kwetsbare positie terecht te laten komen. Voorkomen is beter dan genezen, immers.
Dat ben ik dan wel weer met je eens, dat dat beter is. Maar mensen hebben wel keuzevrijheid, dus dat kun je niet afdwingen. En als een stel SAMEN een keuze maakt ergens voor moeten ze ook SAMEN voor de gevolgen opdraaien.
Alle reacties Link kopieren
Dhelia schreef op 23 januari 2008 @ 13:14:

[...]Dan leg ik 't denk ik niet goed uit. Of het huwelijk nou wel of niet emotioneel is, doet voor mij niet zo terzake in relatie tot de (on)wenselijkheid van een wettelijke regeling voor alimentatie. Ik pleit er voor om zo af en toe bestaande regelgeving eens tegen het licht te houden. Zo ook deze regelgeving. Is 't nog van deze tijd? Is 't nog nodig? enz.enz. En dan denk ik: nee, niet nodig, niet van deze tijd. Deze regels zijn ontstaan in een periode dat de (getrouwde) vrouw beduidend minder 'waard' was dan de (getrouwde) man. En ook beduidend minder waard was dan de niet-getrouwde vrouw. Om die wettelijke ongelijkheid enigszins te compenseren, werd het nodig geacht om alimentatie te regelen. Inmiddels hebben we de kern van het probleem aangepakt: de vrouw is voor de wet gelijkwaardig aan de man, dus is de compensatie voor die wettelijke ongelijkwaardigheid ook niet meer nodig.




En daar zijn we het dus niet over eens. Het wordt een beetje een herhaling van zetten zo, maar vooruit:



Man en vrouw zijn voor de wet gelijkwaardig. Ja. Maar zolang er nog mensen zijn die de behoefte voelen hun relatie en de verhouding van taken daarbinnen zodanig in te richten en te verdelen dat één van beiden daardoor kwetsbaar zou kunnen worden en zelfs ná het beëindigen van de relatie nog zorg zou kunnen gebruiken (of dat nou volgens jou wel of niet redelijk is of niet is dan eigenlijk niet relevant, het gaat om of díe mensen dat willen afspreken), zolang blijft er behoefte aan een contract dat mensen af kunnen sluiten waarbij die zorg gewaarborgd is. Een contract zoals het nu bestaat: het huwelijk. En ik denk dus dat het, gezien de samenstellingen en zorgverdeling van vele relaties nog steeds momenteel, zo niet de meeste relaties, nog wel degelijk van deze tijd is.



Dat ik zeg het huwelijk als een voornamelijk emotionele verbintenis te beschouwen, was slechts in reactie op de opmerking dat degene die geen behoefte heeft aan partneralimentatie natuurlijk ook ervoor kan kiezen om niet te trouwen maar staat los van nut&noodzaak van alimentatie.
Jij vindt het er los van staan. Ik vind alimentatie één van de rechten en plichten die horen bij het contract huwelijk. Los van de emotionele waarde. Misschien dat het juist wel het verschil in kijk op het huwelijk, als contract of als emotionele betekenis, is dat ons verschil van mening veroorzaakt.
Alle reacties Link kopieren
Lika schreef op 23 januari 2008 @ 13:21:



En vergeet niet dat een vrouw die een tijd thuis is geweest (in onderling overleg) echt een gat heeft in haar loopbaan, pensioen etc. dus echt op achterstand is gezet door iets wat ook in het belang van haar ex was. En dat is iets wat lang na het huwelijk nog doorwerkt, dus ook daarom is compensatie op zijn plaats wat mij beterft.




Nogmaals: geheel mee eens dat compensatie op zijn plaats is. Maar dat kunnen ze onderling afspreken. Dus waarom zou de overheid dat namens hen moeten doen?



Niet het feit dát er alimentatie wordt betaald, staat in mijn optiek ter discussie, maar het feit dat het per wet is bepaald dat dat moet gebeuren. Ik vind het argument "de wet bestaat" geen reden dat de wet ook moet blíjven bestaan. Er moet m.i. een toegevoegde waarde zijn waarom iets per wet geregeld is en niet per onderlinge afspraak. Die toegevoegde waarde lag zoals gezegd ooit in de ongelijkwaardigheid en de beschermingsgedachte, maar wat is die toegevoegde waarde nú nog?
Alle reacties Link kopieren
nummerzoveel schreef op 23 januari 2008 @ 13:10:

@FV



Ik zie wel degelijk een verschil.



Wanneer je er samen voor kiest dat 1 persoon thuis blijft, dan lever je daar financieel voor in. Begrijp me niet verkeerd, ik wil zeker niet zeggen dat het huishouden geen nuttig werk is! Het levert een hoop mooie dingen op (net huis, eten op tafel als je thuis komt, enz), maar het levert geen geld op!



Een eigen zaak waar je beiden in hebt geinvesteerd, en die vervolgens winstgevend wordt, die levert juist geld op.






Nee hoor, dat ben ik gewoon met je oneens. Ook een huisvrouw zonder kinderen levert de werkende partner -weliswaar wat minder zichtbaar - financieel voordeel op.



Ik vind het wel grappig dat in de discussies over werkende moeders versus thuisblijfmoeders een heleboel mensen vinden dat het huishouden ook een belangrijke taak is, die zwaar ondergewaardeerd wordt, maar dat in alimentatiediscussies men dat ineens níet vindt.



Feit is dat een partner die alle zorgtaken vervult - of daar nu wel of niet kinderen bijhoren is mij om het even - het leven van de werkende partner dusdanig vergemakkelijkt dat diegene meer tijd, meer energie, meer vrijheid en meer geld heeft dan wanneer die partner er niet zou zijn. Dat moet dus gewoon gecompenseerd worden, mijns inziens.
Am Yisrael Chai!
Alle reacties Link kopieren
nummerzoveel schreef op 23 januari 2008 @ 13:11:

[...]





Ja, maar die afspraak maak je op het moment dat er van dat geld 1 huishouden gerund moet worden. Iemand die genoeg verdient voor 1 huishouden, verdient niet automatisch genoeg om er 2 draaiende te kunnen houden.
Nou, heel simpel dus: dan moet diegene daar geen wettelijke afspraken over maken. Of in andere woorden: dan moeten mensen gewoon nadenken voor ze afspraken maken en zich beseffen wát ze nu eigenlijk afspreken.
Am Yisrael Chai!
Alle reacties Link kopieren
Hm, nog één poging en dan kap ik ermee :) Ik ben het er helemaal mee eens dat in bepaalde situaties alimentatie wordt betaald. Dat mensen die tijdens een relatie ervoor kiezen zich in een kwetsbare positie te begeven, worden beschermd ná de relatie. Maar waarom moet een wetgever dat namens twee volwassen, redelijk denkende personen bepalen? Waarom vertrouwen we dat niet aan die twee volwassen, redelijk denkende personen zélf toe om daar bij het aangaan van hun relatie (en eventueel bij tussentijdse veranderingen) over na te denken?
Alle reacties Link kopieren
Het zou heel mooi zijn als het inderdaad ook zo zou werken. En zo redelijk denken mensen niet meer als ze in een echtscheidingsprocedure verwikkeld zitten.
fashionvictim schreef op 23 januari 2008 @ 13:35:

[...]





Ik vind het wel grappig dat in de discussies over werkende moeders versus thuisblijfmoeders een heleboel mensen vinden dat het huishouden ook een belangrijke taak is, die zwaar ondergewaardeerd wordt, maar dat in alimentatiediscussies men dat ineens níet vindt.







Laten we vaststellen dat we het dus niet met elkaar eens zijn over het al dan niet aanwezig zijn van een verschil tussen meewerken in een eigen zaak en thuis werken. En dat kan, daar is niets mis mee.



Maar ik heb wel heel duidelijk gesteld, en zal dat voor de zekerheid nog maar een keer doen, dat ik huishoudelijke en opvoedkundige taken zeker geen onbelangrijke taak vind! En ook stel ik nergens dat daarmee geen belangrijke bijdrage aan het gezinsleven zou worden geleverd!



Ik kijk er alleen vanuit financieel perspectief (mbt de alimentatie) anders tegenaan. Wij hebben op dit moment een hulp die de huishoudelijke taken verzorgt. En daar betaal ik haar goed voor en daar hoor je mij geen moment over klagen. Geen enkel punt want wij kunnen dat in de huidige situatie ook betalen. Maar als wij uit elkaar gaan en er twee huizen e.d. betaald moeten worden, dan vliegt de betaalde hulp de deur uit want dat kan er dan gewoon niet meer vanaf!
Alle reacties Link kopieren
nummerzoveel schreef op 23 januari 2008 @ 13:15:

@Lika



Doet die vrouw na het huwelijk dan ook nog steeds het huishouden voor haar ex? En blijft ze voor de kids zorgen, ook als ze een weekendje bij pappa zijn? Want dat was volgens mij ook onderdeel van de afspraken die zij maakten...






Nee, dat zie je verkeerd. De afspraak die gemaakt wordt is - ik laat even kinderen buiten beschouwing - dat 1 van de twee partijen alle vrijheid krijgt om de carrière na te streven en dat de ander de eigen wensen en ambities daaraan ondergeschikt maakt. In de praktijk komt dat meestal neer op: de meest verdienende partij krijgt van de minst verdienende partij vrijheden om die status in stand te houden. Dus: als er bijvoorbeeld verhuisd moet worden voor de carrière van de meest verdienende, dan schikt de minst verdienende zich. Als er kinderen komen, zorgt de minst verdienende daarvoor. Als er overgewerkt moet worden, zorgt de minst verdienende dat futiele zaken als openingstijden van winkels, schone kleren, en weet ik veel wat dingen zijn waar de meest verdienende niet aan hoeft te denken.



Die afspraak zorgt ervoor dat na 10 jaar de meest verdienende een levensstandaard bereikt heeft die hij zonder de minst verdienende nooit had kúnnen bereiken. De investering is door de minst verdienende al lang en breed gedaan. Om die investering te compenseren, moet achteraf dus eigenlijk "terug betaald" worden door de meest verdienende.



Jij zegt dat het een betaling is voor werk wat nog verricht moet worden, maar dat zie je dus verkeerd. Het is feitelijk een zelfde soort afspraak als een arbeidscontract, waarbij je éérst werkt, en later salaris ontvangt.
Am Yisrael Chai!
Alle reacties Link kopieren
Dhelia schreef op 23 januari 2008 @ 13:33:

Niet het feit dát er alimentatie wordt betaald, staat in mijn optiek ter discussie, maar het feit dat het per wet is bepaald dat dat moet gebeuren. Ik vind het argument "de wet bestaat" geen reden dat de wet ook moet blíjven bestaan. Er moet m.i. een toegevoegde waarde zijn waarom iets per wet geregeld is en niet per onderlinge afspraak. Die toegevoegde waarde lag zoals gezegd ooit in de ongelijkwaardigheid en de beschermingsgedachte, maar wat is die toegevoegde waarde nú nog?




Maar Dhelia, de wet ís al veranderd. Vroeger had je twee smaakjes: Je kon trouwen, of niet. Als je samen wilde leven, dan had je eigenlijk maar één keus, één manier om je leven samen in te richten, één contract dat je kon kiezen. Of niet.



Juist door veranderende omstandigheden zijn er steeds meer keuzemogelijkheden bijgekomen: Huwelijkse voorwaarden, het geregistreerd partnerschap, samenwonen met een samenlevingscontract, noem maar op. Allemaal keuzes die erbij zijn gekomen voor de mensen die het contract 'huwelijk' niet zagen zitten.



Maar in plaats van gebruik te maken van al die nieuwe keuzemogelijkheden wil jij die eerste keuze, het contract 'huwelijk' veranderen. Terwijl er genoeg mensen zijn die dat 'ouderwetse' contract nog prima vinden en zich er goed in kunnen vinden.



Dat is toch raar? Dan gaat het je dus eigenlijk toch gewoon om de naam 'huwelijk'. Vind je dat nou zo belangrijk? Is dat dan niet juist eigenlijk een heel ouderwetse instelling? Dat je, in plaats van een 'modernere' keuze te maken die beter bij jou past, heel graag onder de noemer 'huwelijk' wilt kunnen vallen?
Alle reacties Link kopieren
Dhelia schreef op 23 januari 2008 @ 13:40:

[...]





Hm, nog één poging en dan kap ik ermee :) Ik ben het er helemaal mee eens dat in bepaalde situaties alimentatie wordt betaald. Dat mensen die tijdens een relatie ervoor kiezen zich in een kwetsbare positie te begeven, worden beschermd ná de relatie. Maar waarom moet een wetgever dat namens twee volwassen, redelijk denkende personen bepalen? Waarom vertrouwen we dat niet aan die twee volwassen, redelijk denkende personen zélf toe om daar bij het aangaan van hun relatie (en eventueel bij tussentijdse veranderingen) over na te denken?
Ik denk omdat de praktijk uitwijst dat zelfs nu die wet er is, er veel te veel mensen onder die wet proberen uit te komen. Daaruit volgt volgens mij dat het aan mensen zelf overlaten zou betekenen dat met name vrouwen en kinderen weer terug in de tijd geworpen worden en aan de bedelstaf zouden kunnen geraken.
Am Yisrael Chai!
Alle reacties Link kopieren
Beste Dehlia, je schrijft dit: "En ik pleit ervoor om die vrouwen niet in een kwetsbare positie terecht te laten komen. Voorkomen is beter dan genezen, immers"



Vertel mij dan eens hoe je dat kunt voorkomen? kinderen krijgen maakt je kwetsbaar, zeker als je alle verantwoordelijkheid voor de opvoeding in één paar schoenen schuift, jouw schoenen.

Niet iedereen heeft een vriendelijke geëmancipeerde man, als ik die had gehad was ik nooooit gescheiden. En daar zit het hem. Ik heb met veel moeite en dwangsommen in het vooruitzicht per rechtbank een omgangsregeling kunnen afdwingen voor de kinderen, anders was die er niet eens geweest. Verder was de hele opvoeding voor mij, en heeft hij geen poot uitgestoken om mij de kans te geven iets voor mijzelf te beginnen, terwijl zijn kinderen toch echt een dagtaak voor mij waren.

Ik vind het dan zijn barre plicht om te zorgen dat ik er ook kan zijn voor de kinderen. Ik ken meer van dat soort gevallen, ik sta kennelijk niet alleen. In jouw configuratie waarin ik vrolijk een full-time baan naast de kinderen zou moeten hebben, zou ik het niet gered hebben. Nu kan ik doen wat ik moet doen, en ben ik bezig langzamerhand financieel onafhankelijk te worden zonder dat ik een burn-out krijg.

En je moet niet denken dat het feesten is voor vrouwen met alimentatie, het is meestal heel weinig, ik heb zelfs zo weinig inkomen dat ik sinds mijn scheiding nooit belasting heb hoeven betalen, ik krijg zelfs geld van de belasting (als compensatie voor gederfde kortingen). En de toekomst ziet er financieel somber uit: ik bouw geen pensioen op. Maar de opdrachten stromen langzaam binnen, ik ga dit jaar meer verdienen dan vorig jaar, dus wie weet komt mijn carrière nu toch eindelijk op gang.
fashionvictim schreef op 23 januari 2008 @ 13:37:

[...]





Nou, heel simpel dus: dan moet diegene daar geen wettelijke afspraken over maken. Of in andere woorden: dan moeten mensen gewoon nadenken voor ze afspraken maken en zich beseffen wát ze nu eigenlijk afspreken.
Ik besefte heel goed waar ik aan begon toen ik trouwde. Maar dat wil niet zeggen dat ik het er ook volledig mee eens ben. Ik ben helemaal voor het voor elkaar zorgen, het alles samen delen, enz. Maar wel alleen voor zolang ons huwelijk duurt en niet daarna. (Gesproken vanuit mijn eigen situatie, waarbij niemand ergens iets voor heeft opgegeven, er zijn geen kinderen, enz).
FV, je haalt er nu weer andere zaken bij, zoals bijvoorbeeld de echtgenote die stopt met werken door bijv een verhuizing ivm het werk van de meest verdienende echtgenoot. Ik heb al pagina's terug aangegeven dat ik in dergelijke gevallen wel degelijk voor alimentatie ben.
Alle reacties Link kopieren
nummerzoveel schreef op 23 januari 2008 @ 13:50:

[...]





Ik besefte heel goed waar ik aan begon toen ik trouwde. Maar dat wil niet zeggen dat ik het er ook volledig mee eens ben. Ik ben helemaal voor het voor elkaar zorgen, het alles samen delen, enz. Maar wel alleen voor zolang ons huwelijk duurt en niet daarna. (Gesproken vanuit mijn eigen situatie, waarbij niemand ergens iets voor heeft opgegeven, er zijn geen kinderen, enz).






Dan ben je gewoon dom als je wel trouwt. Ik ben het hierin volledig met Miss D eens. Je wil niet de plichten die bij het huwelijk horen, er zijn meer dan voldoende alternatieven, je kiest desondanks tóch voor iets waar je het niet mee eens bent en vind dan omdat jij zo'n onlogische keuze maakt dat de wet veranderd moet worden? Dat is gewoon zot en dom.



Dat is hetzelfde als een arbeidscontract tekenen voor een baan die je helemaal niet wil doen, na tekenen vragen om een andere functie, terwijl je een contract voor het werk wat je wel wil hebt afgeslagen. Totaal onlogisch.
Am Yisrael Chai!
Alle reacties Link kopieren
nummerzoveel schreef op 23 januari 2008 @ 13:54:

[...]





FV, je haalt er nu weer andere zaken bij, zoals bijvoorbeeld de echtgenote die stopt met werken door bijv een verhuizing ivm het werk van de meest verdienende echtgenoot. Ik heb al pagina's terug aangegeven dat ik in dergelijke gevallen wel degelijk voor alimentatie ben.




Sja, ik geef gewoon voorbeelden van waarom het instituut huwelijk is zoals het is. Als dat niet bij jouw situatie past, je het met die plichten niet eens bent, je nu al weet dat je je niet aan die plichten wilt en zult houden, waarom teken je dat contract dan?



Was dan een samenlevingscontract aangegaan. Snap er echt niks van.
Am Yisrael Chai!
Alle reacties Link kopieren
Ik krijg de indruk dat een heleboel mensen een bruiloft en het huwelijk door elkaar halen. Een bruiloft kun je ook hebben zonder dat je daar het contract huwelijk aan verbindt. En volgens mij zouden een heleboel mensen daarvoor moeten kiezen, voor een bruiloft zonder die specifieke contractsvorm, maar een contractsvorm die wél bij hun wensen en behoeften past.
Am Yisrael Chai!
@FV



Het is echt niet nodig dat je me nu voor dom uit maakt en dat jij mij er van beschuldigt dat ik me niet aan de wet zou houden.



Ik heb de keus bewust gemaakt en ik weet heel goed wat mijn plichten zijn, daar heb ik voor getekend. Mocht het er op aan komen, dan zit ik daar aan vast, of ik dat nu leuk vind of niet. Ik heb ja gezegd tegen het huwelijk omdat ik het wel eens ben met alles wat de wet aan het huwelijk verbindt binnen het huwelijk. Ik ben het alleen niet eens met wat daarna komt.



Er zijn zat wetten waar ik me aan moet houden en waar ik het niet mee eens ben. Daar is niets mis mee, wetten worden nu eenmaal niet op de persoon geschreven. In dit topic wordt er expliciet naar gevraagd of wij het eens zijn met die huwelijkswetgeving en dat is in mijn geval dus niet zo. Om me dan meteen voor dom uit te maken...
Alle reacties Link kopieren
Je bedoelt de scheiding en wat daarmee samenhangt? Tja, dat is het gevolg van het sluiten van een huwelijk.
Alle reacties Link kopieren
Ik maak jou niet voor dom uit, ik zeg dat ik het dom vind om een contract aan te gaan waar je het niet mee eens bent, dat is iets anders. Dat zou je in geen enkele andere situatie doen, neem ik aan, dus waarom mensen dat massaal doen bij het huwelijk snap ik niet.



Jij had prima een contract aan kunnen gaan wat dezelfde plichten geeft binnen de duur van de relatie als een huwelijk, maar je vervolgens vrijwaart van plicht NA de relatie. Waarom je dan niet voor zo'n contract kiest, maar voor een contract waarvan je een van de belangrijkste bepalingen niet ziet zitten, daar begrijp ik echt niks van en dat vind ik idd een hele domme beslissing.
Am Yisrael Chai!
Nou FV, er zijn (waren?) ook zaken die wel aan het huwelijk zijn verbonden en die niet buiten een huwelijk om onderling geregeld kunnen (konden) worden. Misschien is de regelgeving inmiddels verandert, maar toen ik ging trouwen was een van dingen bijvoorbeeld het erfrecht. Het was toen zo geregeld dat gehuwden bij overlijden een veel groter bedrag belastingvrij van elkaar konden erven dan ongehuwden. Mijn man en ik zijn samen met 0 begonnen en alles wat wij hebben is dus binnen het huwelijk opgebouwd. Ik zou het niet fair vinden als bij zijn of mijn overlijden dan opeens een groot bedrag naar de fiscus zou gaan.
Alle reacties Link kopieren
*Gaat achterover zitten en knikt maar gewoon, want FV verwoordt het allemaal een stuk bondiger dan ik, scheelt een hoop lange lappen tekst*
Alle reacties Link kopieren
Bij een erfenis gaat er sowieso een heel groot bedrag naar de fiscus, helaas. Daar komt geen mens onderuit, het enige wat je zou kunnen doen is schenken bij leven.



Verder zijn ze bezig die wet aan te passen, men wil af van het feit dat aangetrouwden automatisch erven.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven