Het drama van onze pabo's

01-05-2012 09:53 296 berichten
Alle reacties Link kopieren
Ik maak me grote zorgen voor mezelf en v oor anderen als het gaat om de kwaliteit van het basisonderwijs van onze kinderen.



Zoals jullie waarschijnlijk weten is de pabo geen post-doctorale kopstudie, maar een hbo-opleiding. Dat betekent dat onze kinderen, ook degenen die naar het gymnasium of vwo zullen gaan, jarenlang grotendeels worden opgevoed door iemand die zelf nooit heeft geprofiteerd van een academische vorming.



Vroeger was een onderwijzer de intellectueel van het dorp. Hij las boeken, was geinteresseerd in geschiedenis, had thuis een exemplaar van Homeros liggen. Als je nu foto's ziet van een pabo-klasje, en je ziet die meisjes... Dat zijn gewoon geen intellectuele types. Bezig met hun Uggs of smartphone, maar nog nooit gehoord van Thomas Mann of Keats.



En let wel, het gaat niet alleen om havo-meisjes, maar soms zelfs om vmbo-meisjes die zijn doorgestroomd naar het mbo. Het resultaat is dan ook dat de juf vaker minder kan spellen en rekenen dan de kinderen die naar het vmbo gaan. Dat is toch schandalig?



De pabo is ook niet zomaar een hbo-opleiding (dat zou al erg genoeg zijn), maar ook nog een opleiding waarin de aandacht erg ligt op het pedagogische (ronde a's schrijven) en erg weinig op de inhoud (algebra, economie, geschiedenis). Het resultaat: een meisjescultuur, waarin veel gedanst en gezongen wordt en de mannen afhaken. Het ultieme resultaat: een feminiene maatschappij (want iedereen is het product van een feminien schoolsysteem).



Zou de overheid haar ouders niet moeten kunnen garanderen dat iedereen in het onderwijs een universitaire achtergrond heeft? Normaal ben ik tegen de pvda-logica van "uitgeven = investeren", maar is onderwijs niet de enige uitzondering?



Natuurlijk zou je kunnen kiezen voor een prive-school. Maar doordat de overheid zoveel publiek onderwijs aanbiedt, is er nauwelijks privaat aanbod. En sowieso betaal je mee aan de financiering van het publieke onderwijs, zodat je dan dubbel zou betalen. Door de rol van de overheid, is privaat onderwijs voor vrijwel niemand te betalen.



Wat zou de overheid hiermee beogen? Zou zij echt een gefeminiseerde maatschappij willen? Zou zij hopen dat laag opgeleide juffen geen kritische vragen stellen over de overheid (ook omdat zij zelf worden betaald door die overheid)?
Als je een vrouw wilt versieren, behandel haar dan als je irritante, 13-jarige bakvis-zusje.
Alle reacties Link kopieren
quote:johan79 schreef op 01 mei 2012 @ 14:00:

@Tia: ik zie het HBO en het WO juist NIET als aan elkaar gelinkt.Goh dat had ik nou echt niet van je verwacht.
Alle reacties Link kopieren
quote:Tia.Dalma schreef op 01 mei 2012 @ 13:52:

[...]



Ik ook, maar ik blijf erbij dat een academische opleiding daar niet garant voor staat op een basisschool.



Ik zie de basisschool als een goede voorbereiding voor de middelbare school. In het voortgezet onderwijs zal de inhoudelijke basiskennis van diverse vakken vooral goed geleerd moeten worden, en zullen de juiste studievaardigheden moeten worden opgedaan voor een mogelijke vervolgstudie.

Op de basisschool zie ik meer ruimte voor sociale vaardigheden, naast de elementaire cognitieve vaardigheden.



Mijn geweldige leraren Engels op de middelbare school waren dusdanige vakidioten, met terecht een academische graad in het Engels, dat zij mij de liefde voor die taal ook over hebben kunnen brengen. Op een manier die naast heel gedegen qua kennis ook getuigde van enthousiasme. Nog steeds lees ik boeken die door engelstaligen geschreven zijn, veel liever in hun eigen moedertaal.



Maar ze hadden volkomen misstaan op een basisschool, omdat die terecht andere vaardigheden van een docent verlangt. Veel meer de pedagogische kant, veel meer 'op het juiste spoor zetten' zowel qua wereldbeeld als qua elementaire cognitieve vaardigheden, dan Keats en Shakespeare kunnen citeren eventueel, of een boom opzetten over pedagogiek. Daar moet de PABO veel aandacht aan besteden. Een ander soort vaardigheid, en ik blijf weigeren te geloven dat je die leert door op een wetenschappelijke wijze beschouwend met de materie om te gaan. Dat is écht het verschil tussen beroeps- en wetenschappelijk onderwijs hoor!! Ik erger me dood aan al die mensen die HBO en WO als aan elkaar gelinkte zaken zien en HBO'ers als de kneuzenbak van het WO zien. Pertinent onjuist.Eens!
Alle reacties Link kopieren
quote:johan79 schreef op 01 mei 2012 @ 13:51:

[...]





Dat snap ik, uiteindelijk wil je een goede docent. Mijn vraag is: zou je een geruster gevoel hebben over het basisniveau van alle docenten als je wist dat ze een academische achtergrond hebben of vind je dat irrelevante info? irrelevant zou ik het niet willen noemen, bepaalde skills die een docent in mijn ogen hoort te hebben, moeten in je zitten en zijn niet aan te leren
I was born in the sign of water, and it's there that I feel my best
Alle reacties Link kopieren
quote:Tia.Dalma schreef op 01 mei 2012 @ 11:43:

Baudo: niet zozeer conservatiever, maar professioneler.

Smart casual is prima, maar iets teveel op je eigen leerlingen lijken níet.Ehhh is het niet zo dat de leerlingen zich juist meer en meer als leraren (volwassenen) kleden? Ik weet nog wel dat ik op de basisschool eind jaren 80 de meest foute outfits aangetrokken kreeg... Tegenwoordig maak je het verschil tussen een kind en een volwassene bijna alleen nog maar op uit de lengte. Tegenwoordig zien ze er allemaal uit als kleine volwassenen met hun hippe laarzen over hun broek enz enz enz
Alle reacties Link kopieren
quote:johan79 schreef op 01 mei 2012 @ 09:53:

Zou de overheid haar ouders niet moeten kunnen garanderen dat iedereen in het onderwijs een universitaire achtergrond heeft?



Zolang je bij de overheid als econoom op een ministerie veel meer kunt verdienen dan als econoom voor de klas, zal je wel gek zijn om als acadeem voor de klas te gaan staan. Om nog maar te zwijgen van het gebrek aan status en aanzien van het beroep, dat voor mannen toch zwaarwegend is.



Zolang de overheid goed opgeleide leerkrachten afscheept met een HBO-salaris zal er niets veranderen. Helemaal niet ze de komende jaren op de nullijn zitten.



Maar dat hoeft eigenlijk ook niet, want onder basisschool-docenten heerst werkloosheid door bevolkingskrimp.
Alle reacties Link kopieren
quote:reason80 schreef op 01 mei 2012 @ 12:39:

[...]





Martin heeft geen werk en geen vrienden en brengt enorm veel tijd door op dit forum. Heel zielig eigenlijk.



Maar leuk om te lezen.Ehhh omschrijf je nou niet zo een 75% vd Forummers hier?
Ik zou willen dat mijn kinderen nooit verplicht gehersenspoeld hoefden te worden door 'school'.
Trouwens, de meeste academici zijn slechte onderwijzers.



De enige docent die ik op de uni goed vond lesgeven, had naast zijn WO ook een docentenopleiding gevolgd en dat was overduidelijk te merken!



Docent zijn gaat niet alleen om de hoeveelheid 'weetjes' maar ook om hoe je omgaat met je leerlingen.



Academici zijn vooral gespecialiseerd in 1 onderdeel en hebben geen benul van de wereld om hun heen...
Alle reacties Link kopieren
quote:johan79 schreef op 01 mei 2012 @ 14:00:

@Tia: ik zie het HBO en het WO juist NIET als aan elkaar gelinkt.

Jij ziet dat als aan elkaar gelinkt in mijn optiek, door jouw stelling dat een academisch geschoolde basisschoolleerkracht per definitie een betere is dan een HBO-geschoolde want hoger niveau.

Daarmee link je ze aan elkaar op de wijze die ik beschrijf: een academicus is beter dan een HBO'er.



Je hoeft geen wetenschappelijk onderlegd iemand te zijn om die wijze van denken die jij in jouw eigen analyse neerlegt, op die manier correct te interpreteren. Daar is geen cogito ergo sum aan, eerder quod erat demonstrandum...
Alle reacties Link kopieren
quote:tzippa schreef op 01 mei 2012 @ 14:25:

Academici zijn vooral gespecialiseerd in 1 onderdeel en hebben geen benul van de wereld om hun heen...



Omdat dat voor een groot deel van de academici opgaat (en in het geval van het vakgebied van Dalman bijna 100%) weigert Dalman om alsnog een universitaire vervolgopleiding op zijn specialistische vakgebied te doen. Ondanks dat het papiertje an sich hem in het achterhaalde beloningssysteem van zijn werkgever zomaar zonder bewezen andere werkzaamheden een schaal hoger zou opleveren.

Hij is als ietwat praktischer opgeleide HBO'er veelal net zo goed in het specialistische werk als zijn academisch opgeleide collega's, sterker nog: op 1 onderdeel is híj de specialist en moeten de academici telkens hun licht bij hem opsteken, voor iets dat niet als een marginaal iets in hun eigen werk kan worden gezien.



Maar ja, Dalman is een HBO'er en dús minder geschikt in de ogen van Johan. Weet je dat hij (ook door zijn nevenwerkzaamheden van een geheel andere aard) juist een heel erg goed docent zou zijn?? Dát maakt het verschil, TO!
Alle reacties Link kopieren
Als het een universitaire opleiding zou worden, dan hoop ik wel dat er meer stage bij komt kijken, dan bij de meeste universitaire opleidingen. Het zou zonde zijn als je pas in het derde of vierde jaar een keer kennis mag maken met de praktijk, want juist in de praktijk leer je zo veel.



Ik ben het er mee eens dat het niveau niet heel hoog is op de PABO. Er zou inderdaad wel meer verdieping mogen zijn en bij de taal- en rekentoetsen is één herkansing genoeg. Heb je het dan nog niet gehaald, dan is de PABO misschien niet de beste opleiding voor je.



Toch denk ik dat je erg kort door de bocht gaat als je zegt dat een HBO'er de aankomende VWO en gymnasium leerlingen niet kan onderwijzen. Ik mag toch aannemen dat het niveau van een leerkracht na het HBO een stuk hoger ligt dan brugklas atheneum/gymnasium.



Ik moet wel toegeven dat ik om me heen soms wel (aankomende) leerkrachten zie, waarvan ik me afvraag hoe die om kunnen gaan met de meer begaafde leerlingen. Ik heb wel eens iemand horen zeggen dat ze toch minder met bepaalde kinderen had, want je kon niet zulke gezellige gesprekken met ze hebben over mooie kleren en dat soort dingen. Dat lijkt mij ook niet je taak als leerkracht. Ik vond het juist zo leuk dat ik met die kinderen de diepte in kon over onderwerpen als de eerste wereldoorlog en bij een spreekbeurt iets kon leren over een specifiek technisch gebied. Maar tegelijkertijd vind ik het ook leuk om me te verdiepen in het voetbal en bepaalde tekenfilms.



Ik vind trouwens dat je als leerkracht de kinderen kennis moet onderwijzen, maar meer dan alleen vakinhoudelijke kennis. Je moet de leerlingen voorbereiden op het vervolgonderwijs, maar ook op de maatschappij. Daar hoort ook kennis van de omgeving en de omgang met elkaar bij. Dat vind ik minstens zo belangrijk. Het gaat er om dat je uit elk kind probeert te halen wat er in zit. Daarvoor hoef niet per se een universitaire opleiding te hebben genoten, wel moet je een gedegen niveau hebben dat een stuk hoger ligt dan de kennis voor de groep die je onderwijst en je moet de nodige sociale kennis en vaardigheden bezitten. Ik verwacht wel dat iemand, die een gedegen HBO opleiding heeft afgerond, een kennis niveau moet hebben dat boven dat van de atheneum/geymnasium brugklas ligt, eigenlijk ook hoger dan dat van de vierde klas atheneum/gymnasium. In ieder geval op de basale vakken. Ik begrijp best dat je dan geen kennis van het Grieks of Latijn hoeft te hebben, maar wat rekenen/wiskunde en taal betreft mag ik hopen dat je dat toch wel moet kunnen halen. Wat niet wil zeggen dat je bepaalde kennis niet even zou moeten opfrissen. Ik vind dus dat het niveau van de HBO opleiding gewoon hoog moet zijn.



Ik zie ook niet in waarom een leraar in het basisonderwijs een uitgebreid wetenschappelijk onderzoek zou moeten kunnen uitvoeren. Al zie ik de meerwaarde van het praktijkonderzoek op de PABO ook niet in. In mijn ogen heeft dat onderzoek weinig waarde, omdat er te weinig variabelen zijn gecontroleerd. Ik zou er zelf dan ook niet zo snel belangrijke conclusies aan verbinden, dat dan weer niet. Maar welke wetenschappelijke onderzoeken moet je als leerkracht op een basisschool uitvoeren? Ik zie dan ook niet zo zeer veel meerwaarde in een universitaire PABO, maar wel een een hoger niveau van de HBO opleiding.



Een universitair opleidingsniveau zegt verder ook niets over je kwaliteiten als leerkracht. Ik heb ook mensen gezien die na een universitaire studie de PABO gingen doen en die de theorie wel aankonden, maar voor de klas toch ondergingen.
Alle reacties Link kopieren
Weet je waar ik me aan stoor als ik de op lees?

Dat TO zich zorgen maakt over aankomende gymnasiasten die in het PO les krijgen van HBO-ers.



Ik denk dat de Pabo inderdaad wel beter en zwaarder kan, maar ik maak me dan vooral zorgen om de leerlingen die wat meer hulp, uitleg en didactiek nodig hebben dan de designated VWO-ers.
Alle reacties Link kopieren
quote:Nachttrein schreef op 01 mei 2012 @ 14:34:

Ik denk dat de Pabo inderdaad wel beter en zwaarder kan, maar ik maak me dan vooral zorgen om de leerlingen die wat meer hulp, uitleg en didactiek nodig hebben dan de designated VWO-ers.



En dat is dan geen kwestie van zoveel mogelijk algemene kennis ten toon kunnen spreiden ("hee hoogbegaafdje, kut voor je en geen idee wat jij nu zou moeten doen en hoe ik je kan helpen, maar laten we bomen over de zieleroerselen van Shakespeare toen ie MacBeth schreef!"), maar vooral van ervaring in het toepassen van praktische didactische en pedagogische vaardigheden. Iets dat een academicus kan ontwerpen en beredeneren, maar NIET zomaar kan toepassen zelf.



Dé reden dat ik zelf destijds van WO naar HBO ben overgestapt: niet willen luchtfietsen maar dóen. Dat luchtfietsen wil ik op termijn nog eens, als verdieping van mijn uitgebreide werkervaring (die mij nog het allermeeste heeft gebracht in het leven).
quote:Tia.Dalma schreef op 01 mei 2012 @ 13:52:

[...]



Ik ook, maar ik blijf erbij dat een academische opleiding daar niet garant voor staat op een basisschool.



Ik zie de basisschool als een goede voorbereiding voor de middelbare school. In het voortgezet onderwijs zal de inhoudelijke basiskennis van diverse vakken vooral goed geleerd moeten worden, en zullen de juiste studievaardigheden moeten worden opgedaan voor een mogelijke vervolgstudie.

Op de basisschool zie ik meer ruimte voor sociale vaardigheden, naast de elementaire cognitieve vaardigheden.



Mijn geweldige leraren Engels op de middelbare school waren dusdanige vakidioten, met terecht een academische graad in het Engels, dat zij mij de liefde voor die taal ook over hebben kunnen brengen. Op een manier die naast heel gedegen qua kennis ook getuigde van enthousiasme. Nog steeds lees ik boeken die door engelstaligen geschreven zijn, veel liever in hun eigen moedertaal.



Maar ze hadden volkomen misstaan op een basisschool, omdat die terecht andere vaardigheden van een docent verlangt. Veel meer de pedagogische kant, veel meer 'op het juiste spoor zetten' zowel qua wereldbeeld als qua elementaire cognitieve vaardigheden, dan Keats en Shakespeare kunnen citeren eventueel, of een boom opzetten over pedagogiek. Daar moet de PABO veel aandacht aan besteden. Een ander soort vaardigheid, en ik blijf weigeren te geloven dat je die leert door op een wetenschappelijke wijze beschouwend met de materie om te gaan. Dat is écht het verschil tussen beroeps- en wetenschappelijk onderwijs hoor!! Ik erger me dood aan al die mensen die HBO en WO als aan elkaar gelinkte zaken zien en HBO'ers als de kneuzenbak van het WO zien. Pertinent onjuist.Mooie post Tia Dalma! Helemaal mee eens!
Alle reacties Link kopieren
quote:Nachttrein schreef op 01 mei 2012 @ 14:34:

Weet je waar ik me aan stoor als ik de op lees?

Dat TO zich zorgen maakt over aankomende gymnasiasten die in het PO les krijgen van HBO-ers.



Ik denk dat de Pabo inderdaad wel beter en zwaarder kan, maar ik maak me dan vooral zorgen om de leerlingen die wat meer hulp, uitleg en didactiek nodig hebben dan de designated VWO-ers.Ik denk dat beide groepen de juiste aandacht verdienen. Er moet voldoende zorg naar boven en naar beneden zijn. Het is niet zo dat een kind dat VWO niveau heeft zichzelf wel moet kunnen redden. Zo`n kind moet ook leren leren en uitgedaagd worden, voldoende begeleiding krijgen en gemotiveerd kunnen worden. Het zou zonde zijn als de boven gemiddelde leerling niet uitgedaagd zou kunnen worden en geen zorg krijgt. Dit kind heeft net zo veel recht op begeleiding als het kind, dat meer hulp nodig heeft om het kunnen begrijpen of op sociaal gebied. Daar zit nu juist de uitdaging, alle leerlingen voldoende zorg en uitdaging kunnen bieden. Het ene is niet belangrijker dan het andere. Het is allemaal belangrijk.
Alle reacties Link kopieren
*wist zich het zweet van het voorhoofd* Tnx Baudo en Mniekske, jullie ervaringsdeskundigheid helpt: mijn zoon gaat over twee jaar naar de basisschool en nu voel ik me terecht gesteund in mijn eigen overtuiging dat ik goed in de gaten kan houden wat voor hem en zijn ontwikkeling wél belangrijk is! :-)
Alle reacties Link kopieren
quote:zomerzonnestraal schreef op 01 mei 2012 @ 14:46:

[...]





Ik denk dat beide groepen de juiste aandacht verdienen. Er moet voldoende zorg naar boven en naar beneden zijn. Het is niet zo dat een kind dat VWO niveau heeft zichzelf wel moet kunnen redden. Zo`n kind moet ook leren leren en uitgedaagd worden, voldoende begeleiding krijgen en gemotiveerd kunnen worden. Het zou zonde zijn als de boven gemiddelde leerling niet uitgedaagd zou kunnen worden en geen zorg krijgt. Dit kind heeft net zo veel recht op begeleiding als het kind, dat meer hulp nodig heeft om het kunnen begrijpen of op sociaal gebied. Daar zit nu juist de uitdaging, alle leerlingen voldoende zorg en uitdaging kunnen bieden. Het ene is niet belangrijker dan het andere. Het is allemaal belangrijk.Ook mee eens. Maar dat is, zoals Tia Dalma terecht opmerkt, niet bomen over shakespeare, keats, schiller of wie er verder maar uit de mottenballen gerukt mag worden.
Alle reacties Link kopieren
Er lopen een paar discussies door elkaar:

- moeten leraren op het VWO een universitaire graad hebben

(lijkt mij wel, voor de hoogste klassen)



- moeten leraren op de basisschool een universitaire graad hebben

(lijkt mij niet)



en

- leiden de huidige HBO's goede leraren op voor de basisschool ?

(hierop weet ik het antwoord niet.

Ik vind wel dat elke leraar een staartdeling uit moet kunnen voeren, en goed lopende zinnen moet kunnen schrijven.)
Wat is de vraag die ik niet weet maar wel moet stellen?
Alle reacties Link kopieren
quote:zomerzonnestraal schreef op 01 mei 2012 @ 14:46:

[...]





Ik denk dat beide groepen de juiste aandacht verdienen. Er moet voldoende zorg naar boven en naar beneden zijn. Het is niet zo dat een kind dat VWO niveau heeft zichzelf wel moet kunnen redden. Zo`n kind moet ook leren leren en uitgedaagd worden, voldoende begeleiding krijgen en gemotiveerd kunnen worden. Het zou zonde zijn als de boven gemiddelde leerling niet uitgedaagd zou kunnen worden en geen zorg krijgt. Dit kind heeft net zo veel recht op begeleiding als het kind, dat meer hulp nodig heeft om het kunnen begrijpen of op sociaal gebied. Daar zit nu juist de uitdaging, alle leerlingen voldoende zorg en uitdaging kunnen bieden. Het ene is niet belangrijker dan het andere. Het is allemaal belangrijk.Daarom vind ik dat onderwijzers een moeilijke taak hebben !
Wat is de vraag die ik niet weet maar wel moet stellen?
Alle reacties Link kopieren
quote:haarklover schreef op 01 mei 2012 @ 14:57:

Er lopen een paar discussies door elkaar:

- moeten leraren op het VWO een universitaire graad hebben

(lijkt mij wel, voor de hoogste klassen)



Die discussie loopt hier volgens mij niet.
Alle reacties Link kopieren
Nachttrein, daar heb je helemaal gelijk in. Daar komt meer bij kijken en dan kun je best bepaalde literatuur betrekken bij een project of filosoferen met de kinderen, maar die kennis alleen is niet voldoende (en die zou je voor dat project zelfs nog kunnen opzoeken als dat zou moeten. Of ben ik nu erg aan het vloeken in de kerk? )
Alle reacties Link kopieren
quote:haarklover schreef op 01 mei 2012 @ 14:57:

Er lopen een paar discussies door elkaar:

- moeten leraren op het VWO een universitaire graad hebben

(lijkt mij wel, voor de hoogste klassen)



- moeten leraren op de basisschool een universitaire graad hebben

(lijkt mij niet)



en

- leiden de huidige HBO's goede leraren op voor de basisschool ?

(hierop weet ik het antwoord niet.

Ik vind wel dat elke leraar een staartdeling uit moet kunnen voeren, en goed lopende zinnen moet kunnen schrijven.)





Helemaal mee eens!

Ik ben een PABO studente. Ik ben het niet altijd eens met de PABO en de manier van lesgeven maar ook de PABO heeft goede punten.

Denk je dat je alles leert uit de boeken? Alle studenten op 'mijn' PABO lopen al vanaf het eerste jaar stage. Vanaf de derde week al! Ik denk dat de PABO ook vooral een praktische opleiding is. Natuurlijk moet je sommige dingen ook uit de boeken leren, echt wel. Maar ga het maar eens navragen: waar leer je het meeste: of de PABO of op stage? Ik denk dat ik het antwoord wel weet..

Daarnaast vind ik het wel jammer dat er soms weinig inhoudelijke verdieping is op vakken zoals spelling, taal enz. Van ons wordt verwacht dat wij deze zelf bestuderen (ook heel logisch) maar deze wordt nauwelijk getest.

En een staartdeling kan ik uitvoeren. Zelf op 3 manieren of met verschillende notaties! En lopende zinnen lukt ook nog wel.

En ja, er wordt soms veel verwacht van leerkrachten. Ze moeten leerlingen begeleiden die zwakker zijn, of juist sterker, met gedragproblemen en ook de 'gemiddelde' leerling moet aandacht krijgen, gemiddeld toch al gauw 28 leerlingen in de klas. Ik denk dat je al blij mag zijn dat er mensen zijn die dit willen doen ;) Maar hier kiezen we zelf voor! En veel leerrkachten steken hun nek uit voor alle leerlingen, echt waar! Ik denk, ook al zijn basisschoolleerkrachten misschien niet zo hoog opgeleid als sommige mensen zouden willen zien, de leerlingen komen heus wel op hun plekje terecht!
quote:zomerzonnestraal schreef op 01 mei 2012 @ 14:46:

[...]





Ik denk dat beide groepen de juiste aandacht verdienen. Er moet voldoende zorg naar boven en naar beneden zijn. Het is niet zo dat een kind dat VWO niveau heeft zichzelf wel moet kunnen redden. Zo`n kind moet ook leren leren en uitgedaagd worden, voldoende begeleiding krijgen en gemotiveerd kunnen worden. Het zou zonde zijn als de boven gemiddelde leerling niet uitgedaagd zou kunnen worden en geen zorg krijgt. Dit kind heeft net zo veel recht op begeleiding als het kind, dat meer hulp nodig heeft om het kunnen begrijpen of op sociaal gebied. Daar zit nu juist de uitdaging, alle leerlingen voldoende zorg en uitdaging kunnen bieden. Het ene is niet belangrijker dan het andere. Het is allemaal belangrijk.



Daar ben ik het mee eens. In groep 5 kwamen ze op Lughzoons' school er achter dat hij weliswaar keurig meekwam op school, maar dat hij zich misschien wel wat verveelde. Na doortoetsen bleek hij op niveau midden groep 8 te zitten. En daar bleef het zo'n beetje bij. Hij kreeg wel wat extra werk en nog wat verdiepingsstof, maar hij verveelde zich te pletter in de klas. Wij hebben verschillende malen aangegeven dat hij op deze manier ontzettend vast zou kunnen lopen op de middelbare school, hij hoefde voor niets ook maar enige moeite te doen.

Nu, uiteindelijk in groep 8, heeft hij een leerkracht getroffen die daar wel wat mee doet. En dat viel hem toch wel een beetje vies tegen, dat "leren leren". Het "hoogbegaafdenklasje", levelwerk, het begon toch op leren te lijken. Na de zomervakantie gaat hij naar het gymnasium en dan is het maar afwachten hoe het gaat als hij echt eens iets niet snapt en echt moet gaan leren.



Mijn andere zoon heeft het "geluk" een rugzakje te hebben. Gevalletje Asperger, erg hoog IQ. Voor hem is er een potje, tijd en geld om zijn wetenschappelijke- en andere kennisbehoeftes te bevredigen. Hij zal zich nooit vervelen in de klas, het leren leren wordt er vanaf groep 2 al ingestampt. Extra faalangstbegeleiding, sovatraining, dat had zijn broer ook allemaal goed kunnen gebruiken. De expertise was dus wel in huis, maar geen budget.



Ikzelf daarentegen, heb les gehad van de befaamde ouderwetsche bovenmeester, tevens directeur der school. Het type docent waar TO zo vol van is. Als je een doorsnee leerling was, liep het allemaal wel prima, maar dat was ik niet. Ik had(en heb) dyscalculie. Officieel gediagnosticeerd, maar aan die nieuwerwetse gekkigheid werd op school niet gedaan, ik was gewoon dom. Maar in taal was ik wel erg goed, dus inplaats van te trachten mijn rekenvaardigheid wat op te krikken, moest ik onder de rekenlessen gewoon taal gaan doen, of een boek lezen, want aan mij was toch geen eer te behalen.

Op de mavo is nog met vereende krachten getracht mijn rekenvaardigheid wat op te krikken, maar tevergeefs. Een wiskundig genie zou ik nooit geworden zijn, maar blijven steken op rekenen op niveau groep 5, dat had wellicht wel voorkomen kunnen worden als die geweldige gestudeerde bovenmeester ook daadwerkelijk enig verstand had gehad.
Alle reacties Link kopieren
Heel duidelijk klink hier de wens dat kinderen goed les moeten krijgen van capabele hoog-opgeleide docenten.



Behalve recht op goede onderwijzers hebben kinderen ook recht op goede opvoeders. Zullen we het daar eens over hebben?



Ouders geven kun kinderen allerlei smartphones en andere gadgets mee naar school. Daarmee leggen ze een probleem neer bij school, wat de docenten maar weer moeten oplossen -> afpakken. Waarom moeten wij iets afpakken wat ouders hun kinderen geven?



Laat ik nog even verder gaan:

- te laat slapen zodat ze slaperig in de les zitten

- te slecht eten zodat ze ongezond zijn

- te veel laten computeren zodat er bewegingstekort is

- spanningen tussen ouders onderling

- slechte manieren bijbrengen

- dienaars zijn van hun kinderen, soms zelfs verafgoding



Wat verwacht je dan van school?
Alle reacties Link kopieren
quote:me-90 schreef op 01 mei 2012 @ 15:11:

[...]





Helemaal mee eens!

Ik ben een PABO studente. Ik ben het niet altijd eens met de PABO en de manier van lesgeven maar ook de PABO heeft goede punten.

Denk je dat je alles leert uit de boeken? Alle studenten op 'mijn' PABO lopen al vanaf het eerste jaar stage. Vanaf de derde week al! Ik denk dat de PABO ook vooral een praktische opleiding is. Natuurlijk moet je sommige dingen ook uit de boeken leren, echt wel. Maar ga het maar eens navragen: waar leer je het meeste: of de PABO of op stage? Ik denk dat ik het antwoord wel weet..

Daarnaast vind ik het wel jammer dat er soms weinig inhoudelijke verdieping is op vakken zoals spelling, taal enz. Van ons wordt verwacht dat wij deze zelf bestuderen (ook heel logisch) maar deze wordt nauwelijk getest.

En een staartdeling kan ik uitvoeren. Zelf op 3 manieren of met verschillende notaties! En lopende zinnen lukt ook nog wel.

En ja, er wordt soms veel verwacht van leerkrachten. Ze moeten leerlingen begeleiden die zwakker zijn, of juist sterker, met gedragproblemen en ook de 'gemiddelde' leerling moet aandacht krijgen, gemiddeld toch al gauw 28 leerlingen in de klas. Ik denk dat je al blij mag zijn dat er mensen zijn die dit willen doen ;) Maar hier kiezen we zelf voor! En veel leerrkachten steken hun nek uit voor alle leerlingen, echt waar! Ik denk, ook al zijn basisschoolleerkrachten misschien niet zo hoog opgeleid als sommige mensen zouden willen zien, de leerlingen komen heus wel op hun plekje terecht! en dit is nu juist een van de dingen waar hier commentaar op wordt geleverd. Die verdieping zou standaard moeten zijn!

hoe wil jij je klas goed onderwijs geven wanneer je zelf die kennis niet hebt?
I was born in the sign of water, and it's there that I feel my best

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven