Het drama van onze pabo's

01-05-2012 09:53 296 berichten
Alle reacties Link kopieren
Ik maak me grote zorgen voor mezelf en v oor anderen als het gaat om de kwaliteit van het basisonderwijs van onze kinderen.



Zoals jullie waarschijnlijk weten is de pabo geen post-doctorale kopstudie, maar een hbo-opleiding. Dat betekent dat onze kinderen, ook degenen die naar het gymnasium of vwo zullen gaan, jarenlang grotendeels worden opgevoed door iemand die zelf nooit heeft geprofiteerd van een academische vorming.



Vroeger was een onderwijzer de intellectueel van het dorp. Hij las boeken, was geinteresseerd in geschiedenis, had thuis een exemplaar van Homeros liggen. Als je nu foto's ziet van een pabo-klasje, en je ziet die meisjes... Dat zijn gewoon geen intellectuele types. Bezig met hun Uggs of smartphone, maar nog nooit gehoord van Thomas Mann of Keats.



En let wel, het gaat niet alleen om havo-meisjes, maar soms zelfs om vmbo-meisjes die zijn doorgestroomd naar het mbo. Het resultaat is dan ook dat de juf vaker minder kan spellen en rekenen dan de kinderen die naar het vmbo gaan. Dat is toch schandalig?



De pabo is ook niet zomaar een hbo-opleiding (dat zou al erg genoeg zijn), maar ook nog een opleiding waarin de aandacht erg ligt op het pedagogische (ronde a's schrijven) en erg weinig op de inhoud (algebra, economie, geschiedenis). Het resultaat: een meisjescultuur, waarin veel gedanst en gezongen wordt en de mannen afhaken. Het ultieme resultaat: een feminiene maatschappij (want iedereen is het product van een feminien schoolsysteem).



Zou de overheid haar ouders niet moeten kunnen garanderen dat iedereen in het onderwijs een universitaire achtergrond heeft? Normaal ben ik tegen de pvda-logica van "uitgeven = investeren", maar is onderwijs niet de enige uitzondering?



Natuurlijk zou je kunnen kiezen voor een prive-school. Maar doordat de overheid zoveel publiek onderwijs aanbiedt, is er nauwelijks privaat aanbod. En sowieso betaal je mee aan de financiering van het publieke onderwijs, zodat je dan dubbel zou betalen. Door de rol van de overheid, is privaat onderwijs voor vrijwel niemand te betalen.



Wat zou de overheid hiermee beogen? Zou zij echt een gefeminiseerde maatschappij willen? Zou zij hopen dat laag opgeleide juffen geen kritische vragen stellen over de overheid (ook omdat zij zelf worden betaald door die overheid)?
Als je een vrouw wilt versieren, behandel haar dan als je irritante, 13-jarige bakvis-zusje.
Alle reacties Link kopieren
Het slimste meisje uit de klas op het VWO is nu secretaresse.
Opinions are like assholes. Everybody has one.
Alle reacties Link kopieren
@galadriel, nee tegenwoordig heet het realistisch rekenen schijnbaar.....moet zeggen dat de staartdeling beter vielen en dat ze daardoor ook beter dat realistisch rekenen beter kunnen, omdat ze een basis hebben....
quote:vivatobbertje schreef op 02 mei 2012 @ 08:54:





Ik zit regelmatig op zaterdagmiddag met neefjes om rekenen te oefenen, want op school lukt het niet (schijnbaar zijn staartdelingen tegenwoordig verboden)...na een paar zaterdagen gaat het gelukkig beter....



Tja, en vervolgens hebben de kinderen (en de leerkrachten) op school een probleem, op school wordt namelijk een andere manier geleerd waarmee de kinderen moeten rekenen. Ik zou ze ook liever de ouderwetse staartdelingen leren, maar ja de inspectie he. Dus die kinderen die jij doodleuk de staartdelingen leert, worden daar op school bij de rekenles weer onzeker van, want waarom lukt het delen op school niet. Er wordt niet voor niets op school een manier aangeleerd, en met al die andere manieren die ouders aanleren raken de meeste kinderen alleen maar weer in de war.



Hiermee wil ik helemaal niet zeggen dat ouders kun kinderen niet mogen helpen thuis, graag juist. Maar vraag even bij de juf na hoe het op school aangeboden wordt en waar je mee kunt helpen. Wij geven de ouders bij oefenwerk voor thuis ook vaak een beknopte uitleg mee hoe wij het op school aanpakken, zodat de kinderen maar één manier leren. Voor kinderen die thuis moeten oefenen is het namelijk vaak al moeilijk genoeg en dan wordt het erg verwarrend voor ze als ze 2 of 3 verschillende oplossingsmanieren horen.
Alle reacties Link kopieren
Voor de info: ik ben 26 en heb een gedeelte van de basisschool in Belgie gedaan; daar zijn ze veel stricter op hoofdrekenen, spelling (nee dat zie bij mij niet terug helaas....ik heb geen talenknobbel en viva heeft geen spellingscontrole zoals word) etc.



Ik ben gewoon verbaasd (ook in mijn omgeving zitten twee meiden die PABO hebben gedaan en ik zou ook niet willen dat mijn kinderen les van hen krijgen) over het niveau; ik weet nog uit groep 6/7 dat we werden geacht heel Europa te kennen qua belangrijke steden, rivieren, gebergtes en ook bij geschiedenis etc dat weten die meiden echt niet....ze dachten dat vilnius ergens in Afrika lag en van Gabon lag in Azie....de tachtigjare oorlog was in de 19e eeuw etc!



Dat ik mijn neefjes help; ze zijn niet hoogbegaafd, maar zeker niet dom: de uitleg bij het rekenen is gewoon zo talig, terwijl ik denk leer die kinderen gewoon de basis
Alle reacties Link kopieren
Mnieske; de staartdelingen mogen nu wel op school bij de "vaste" juf (die is 50+) en de antwoorden kloppen nu in 80% van de tijd; en ze snappen het....dus die hap? methode gaat ook steeds beter; dat is gewoon een staartdeling maar dan visueel.
Alle reacties Link kopieren
Dat realistisch rekenen werkt gewoon niet goed genoeg. Hier op school deden ze dat ook; met een 100 getallen tabel of zoiets. Zeer verwarrend voor kinderen die van nature geen reken talenten zijn. Gevolg was inderdaad dat de ouders elk weekend bezig waren de kinderen rekenen te leren. Gelukkig heeft de school nu ook dat inzicht gekregen want dit jaar nieuwe reken boeken met ouderwetse sommen. Gaat een stuk beter. Waarom Daan en Sanne niet kunnen rekenen
Alle reacties Link kopieren
Nyemeria; bedankt! Leuk stuk om te lezen zo in mijn pauze
Alle reacties Link kopieren
Als beta met wiskunde knobbel vind ik het ook een onhandige methode.
Opinions are like assholes. Everybody has one.
Staartdeling? Kan me niet eens herinneren wat dat ook alweer was.



Ik heb van alles wat me op school door m'n strot geduwd is, niks gehad. Engels is eigenlijk het enige waar ik wat aan heb, de rest? NOOIT gebruikt! Staartdeling? Wie gebruikt dit in de praktijk?
Alle reacties Link kopieren
Ik. Als ik snel iets uit moet rekenen en pen en papier bij de hand heb.
quote:nessemeisje schreef op 02 mei 2012 @ 13:53:

Ik. Als ik snel iets uit moet rekenen en pen en papier bij de hand heb.



Hier ook! Ik ben blij dat ik ze heb geleerd, erg handig met wat lastige getallen die gedeeld moeten worden.



Ik heb zelf een jaar de pabo gevolgd, ik vond het niets. De reken- en taaltoets heb ik beiden in een keer gehaald. Moeilijk vond ik ze geen van beiden, maar er waren een aantal medestudenten die alle drie de kansen nodig hadden en zelfs toen de toetsen ook niet hebben gehaald. Hierna ( aan het eind van het eerste jaar) moesten ze stoppen om het een ander jaar opnieuw te proberen.



Uiteindelijk ben ik een hele andere kant op gegaan en heb ik erg leuk werk. Mijn moeder heeft de kweekschool gedaan, zo'n 35 jaar geleden en is nog steeds kleuterjuf. Ieder jaar is er wel iets dat anders moet binnen een lesjaar, ieder jaar heeft de inspectie andere eisen en ieder jaar heb je te maken met ouders die het beste willen voor hun kinderen, maar waar je niet altijd aan kunt voldoen. Wat goed is voor de een, is minder goed voor een ander. Daar moet een middenweg in gevonden worden en dat is voor veel leerkrachten lastig. Ik neem mijn petje af voor mijn moeder, die iedere avond bezig is met lezen, plannen maken, lessen voorbereiden op een zo interactief mogelijke manier en ik ben trots als er weer kleine jongens en meisjes haar kant op rennen in de stad en haar 'de liefste en leukste juf' noemen. Ze is een lerares van de 'oude' stempel, houdt van structuur zowel in de klas als daarbuiten en de meeste kinderen hebben daar baat bij denk ik. De grote klacht die zij altijd heeft is dat kinderen op jonge leeftijd ( 4-6) al zoveel 'moeten'. Ruimte voor echte kleuterdingen, zoals knutselen, plakken, met de kralenplank spelen, in de poppenhoek of de bouwhoek, gewoon kleuter zijn, zoals dat vroeger was. Dat is een stuk minder dan 15-20 jaar geleden. Tijdens mijn stage in de onderbouw moesten kinderen in groep 2 letters leren schrijven en woordjes kunnen lezen, zodat de overgang naar groep 3 makkelijker zou worden. Terwijl er veel kinderen tussenzaten die daar nog lang niet aan toe waren en die deze ontwikkeling nog niet hadden doorgemaakt. Snappen deden ze het ook niet, wat weer zorgde voor desinteresse en frustraties. Dit spanningsveld kom je als leerkracht iedere dag weer tegen, want geen enkel kind is hetzelfde. Een school gaat over het algemeen uit van een 'gemiddeld' kind en dat is lastig voor een minder goed presterend kind, maar ook voor een uitstekend presterend kind.



Ik kan me nog goed herinneren dat mijn broertje en zusje ( ruim 4 jaar jonger dan ik) al een heel ander pakket hadden aan lessen dan dat ik had. Een andere manier van rekenen, hakken en plakken en ga zo maar door. Laat staan hoeveel er veranderd is de afgelopen 20 jaar. Het is niet te vergelijken, maar dat wil niet zeggen dat het niveau daar onder moet lijden. Een juf hoort foutloos te kunnen spellen en te rekenen, wil je groep 8 kinderen ( en soms kinderen die jonger zijn) uitdaging kunnen bieden en een duidelijke uitleg kunnen geven waarom zoiets moet.



Ik vond mijn basisschool tijd fantastisch met erg leuke leraren die ook echt wat hebben bijgedragen aan mijn algemene ontwikkeling en voorliefde voor geschiedenis-;).
Alle reacties Link kopieren
quote:Nymeria schreef op 02 mei 2012 @ 11:49:

Dat realistisch rekenen werkt gewoon niet goed genoeg. Hier op school deden ze dat ook; met een 100 getallen tabel of zoiets. Zeer verwarrend voor kinderen die van nature geen reken talenten zijn. Gevolg was inderdaad dat de ouders elk weekend bezig waren de kinderen rekenen te leren. Gelukkig heeft de school nu ook dat inzicht gekregen want dit jaar nieuwe reken boeken met ouderwetse sommen. Gaat een stuk beter. Waarom Daan en Sanne niet kunnen rekenen



Inderdaad, heel herkenbaar. Vroeger op school hadden wij "Getal en Ruimte" als lesmethode. Ook allemaal inzicht voordat je leerde rekenen (wiskunde). Ik begreep er helemaal niets van. Eerst doen zonder inzicht (op een andere school, met een ouderwetse methode) leverde een verdubbeling van mijn cijfers bij een halvering van de inspanning op. En guess what: ik begrijp het pirma. (En als je het wel begrijpt dan is Getal en Ruimte inderdaad een leuke methode. Je leert er alleen geen reet van.) Ik zie het ook bij mijn oudste. Stom rijtjes sommen maken gaat hem prima af. Het wordt pas moeilijk als hij wegwijs moet worden in de wirwar van methoden, die zelfs voor mij nog lastig te volgen zijn.



Een cito toets rekenen lijkt tegenwoordig wel een begrijpend lezen toets.
Opinions are like assholes. Everybody has one.
Alle reacties Link kopieren
quote:vivatobbertje schreef op 02 mei 2012 @ 08:44:

[...]





Inderdaad Bibi, als ik ooit kinderen (partner en ik zijn beiden WO+) kan krijgen hoop ik niet dat ze jou als juf krijgen, puur alleen al om het feit, dat jij moet knokken voor MBO-4! Voor de "slimmere" kinderen ben jij geen goede juf, zij denken sneller dan jij en in groep 8 zijn ze jou voor bij gestreefd (even er vanuitgaande dat mijn kinderen ongeveer even "slim" zijn dan partner en ik).



Ik heb een fout gemaakt door mijn HAVO/VWO te verwaarlozen en moest naar het VMBO. Ik heb het niet duidelijk verteld, maar ik heb mijn MBO opleiding in 2 jaar afgerond, in plaats van 4 jaar. En ja, daar heb ik voor moeten knokken. Ik heb een moeilijke jeugd achter de rug en ben trots dat ik dit al heb mogen bereiken.

Ik heb een MBO diploma met allemaal achten en negens. Ik ben bezig met mijn HBO en sta gemiddeld een acht.

Hierna ga ik nog een WO doen. En wat denk je? Ik heb wel heel wat meer ervaring opgedaan dan de VWO-WO studenten. Mocht er in deze branche geen werk meer te vinden zijn. Dan heb ik een MBO diploma om op terug te vallen. Ik zal altijd werk en inkomen blijven houden.



Ik ben dan geen genie, maar ik heb wel een iq van 125. Ik heb toevallig een hoogbegaafd broertje die in groep 8 zit. Dit 'slimme' kind is erg blij hoor met de lessen die ik aan het geef om zich te kunnen voorbereiden voor volgend jaar.



Daarnaast hebben mijn beide ouders geen hoger diploma dan de MAVO. Dus het kan altijd anders lopen. Ik hoop niet dat je teleurgesteld bent als je kinderen niet even slim zijn als jij.
Alle reacties Link kopieren
quote:Chantilly21 schreef op 02 mei 2012 @ 15:58:

[...]





[knip] Tijdens mijn stage in de onderbouw moesten kinderen in groep 2 letters leren schrijven en woordjes kunnen lezen, zodat de overgang naar groep 3 makkelijker zou worden. [knip]

Haha, ja, dat herken ik wel. Kind begreep het niet helemaal, en had er ook geen zin in. Moest bijles voor het geval hij in groep 3 misschien problemen zou krijgen. Ik vond het vergelijkbaar met het kind alvast laten autorijden, dan zou hij dat op zijn 18e vast wel kunnen.
Opinions are like assholes. Everybody has one.
Alle reacties Link kopieren
quote:Maja82 schreef op 02 mei 2012 @ 08:50:

[...]





Best een vreselijk kortzichtige reactie.

Ik neem nemelijk met petje af voor het knokken wat Bibi kan. Ik hoop dat ze dat kan overbrengen naar alle kinderen die ze les gaat geven. Dat is iets wat is niet geleerd heb (ja ook capaciteiten voor WO+ maar nooit geleerd om daar mee om te gaan).

Bibi Succes! En super dat je er zo voor knokt!Bedankt Maja, wat een ontzettend lieve reactie!
Alle reacties Link kopieren
Dan heb ik niks gezegd Bibi, maar knokken voor MBO en HBO is wat anders dan achten halen he? Onder knokken versta ik met veel moeite een zesje halen.....
Alle reacties Link kopieren
quote:vivatobbertje schreef op 02 mei 2012 @ 16:40:

Dan heb ik niks gezegd Bibi, maar knokken voor MBO en HBO is wat anders dan achten halen he? Onder knokken versta ik met veel moeite een zesje halen.....Ja, dat dacht ik eerlijk gezegd ook. Dit is nogal een ander verhaal natuurlijk.
Opinions are like assholes. Everybody has one.
Alle reacties Link kopieren
quote:plukjepulk schreef op 01 mei 2012 @ 10:12:

Zo wat lekker denigrerend weer...

.







En maandag wel weer leuk doen hè naar de bloedjes van kindjes van deze ouders! Denk erom!
“I've learned that people will forget what you said, people will forget what you did, but people will never forget how you made them feel.” Maya Angelou.
Alle reacties Link kopieren
De achteruitgang van het basisonderwijs is vooral nadelig voor kinderen die niet zoveel van thuis uit meekrijgen. Als je juf op school niet zo goed kan spellen/rekenen, maar je ouders leren je hoe het wel moet, is je basis beter op orde dan wanneer je ouders niet 'compenseren'. Zelfde verhaal voor algemene ontwikkeling en 'inoefenen': vaardigheden beklijven beter als iemand ze met je oefent. Als je ouders dat doen, heb je een voorsprong t.o.v. kinderen die in een grote klas aan de aandacht van de juf ontsnappen



Hierdoor hebben kinderen van hogeropgeleide ouders meer kans om een CITO-score te halen waarmee je naar HAVO/VWO kunt. Daar hadden ze altijd al meer kans op, maar hoe slechter het onderwijs is hoe groter dat verschil wordt.
Alle reacties Link kopieren
quote:BWitched schreef op 02 mei 2012 @ 16:34:

[...]





Haha, ja, dat herken ik wel. Kind begreep het niet helemaal, en had er ook geen zin in. Moest bijles voor het geval hij in groep 3 misschien problemen zou krijgen. Ik vond het vergelijkbaar met het kind alvast laten autorijden, dan zou hij dat op zijn 18e vast wel kunnen.



Bij deze manier zit je in de zone van de naaste ontwikkeling. Het idee erachter is: een kind is bijna toe aan nieuwe stof, en door het alvast aan te bieden, wordt de leergierigheid voor dat onderwerp geactiveerd en zal het de stof sneller opnemen.



Prachtige methode, maar het werkt niet bij kinderen die er echt nog geen interesse voor hebben, en dan klopt jouw vergelijking met het autorijden wel.



Wat ik ken als stelregel: kinderen in groep 2 moeten minstens 10 letters kennen en herkennen, zodat de leesontwikkeling in groep 3 makkelijker verloopt. Dat hoort bij het voorbereidend lezen, net als het kunnen horen welke letter er vooraan en achteraan in een woord wordt genoemd, hakken en plakken, rijmen etc.
Alle reacties Link kopieren
Ik ben het wel helemaal met Johan eens.

Als je ziet hoe slecht leraren, zowel in het basisonderwijs als in het voortgezet onderwijs kunnen spellen zakt mij de moed in de schoenen. Ik ben er dan ook helemaal voor om alleen met een WO voor de klas ( zowel basis- als voortgezetonderwijs) te mogen staan.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven