Hoofddoekjes: teken van onderdrukking of van emancipatie?

21-02-2010 13:47 625 berichten
Alle reacties Link kopieren
Ik heb het moeilijk met mezelf, want ik kom er niet uit wat ik nou vind van hoofddoekjes.

Ik ben een behoorlijke feministe. Goed ge-geëmancipeerd. Ik zal vechten voor het recht te mogen dragen en doen wat ik zelf wil, er uit te zien hoe ik dat zelf mooi vind.

Als puber was ik behoorlijk recalcitrant, zag er punk uit om eens flink vooroordelen omver te schoppen. Niets leuker, in mijn ogen, dan een meisje met een hanekam en kistjes die in de les toch slimme dingen weet te zeggen. Ik gebruikte mn uiterlijk om vooroordelen onderuit te kunnen halen.

Daarnaast baal ik er van als ik op mn 'mooie koppie' beoordeeld word. Ik wil beoordeeld worden naar wat ik kan en doe, en niet naar mn lieve glimlach.



Kortom, vanuit die meningen die ik heb kan ik me voorstellen waarom je een hoofddoek zou dragen:

- omdat je je geloof uit wil dragen

- juist in deze tijd, om aan te tonen dat onder een hoofddoek niet altijd een slaafs sneu vrouwtje zit, maar ook gewoon een powerwoman

- om niet beoordeeld te worden naar een mooi koppie, maar naar inhoud



Maar dan schreeuwt er meteen iets anders in me: maar de hoofddoek is zodat een vrouw zedig is. En dat ze dat zou moeten zijn vind ik grote onzin!

Het is vrouwonvriendelijk en onderdrukking! Want je kan wel stellen dat het een vrije keuze is om bedekte kleding en een hoofddoek te dragen, maar in hoeverre is die keus echt vrij als je uit je familie en sociale kring gestoten wordt als je voor een minirok of strakke jeans kiest?



Natuurlijk worden deze vragen alleen maar groter als we het hebben over de extremere vormen van gesluierd zijn, zoals niqaab en burka (die ik niet zo goed uit elkaar weet te houden).



Wat vinden jullie: is het juist een teken van emancipatie en zelfstandigheid als een vrouw tegen de stroom inroeit van de maatschappelijke druk en vooroordelen en er voor kiest om een hoofddoek/sluier te dragen? Of is het vrouwonvriendelijk en onderdrukkend, omdat op vrouwen die zich niet zo kleden neergekeken wordt?



Want daar kan ik dus ook heel giftig van worden, dat ik soms door jochies nagesist wordt in de meest vunzige bewoordingen, omdat ik me toevallig lekker voel in een kort jurkje en hakken. Dan denk ik: kijk niet op mij neer, doe niet zo absurd, te denken dat je allerlei oordelen over me kan en mag vellen op basis van de lengte van mn rok!
I only get one shot at life - so I shoot to kill
Alle reacties Link kopieren
"respect" of "onderwerping" aan een Opperwezen is ook een vorm van onderdrukking. Maar goed, mensen zijn in een vrij land vrij om een onderdrukker te kiezen.



Ik zou het (net zoals Femke Halsema) een goed ding vinden als vrouwen hun sluier af zouden werpen en zich zouden bevrijden van onderdrukkers als Allah of hun sociale omgeving. Maar als ze de ketenen van hun geloof wensen te behouden is dat ook hun goed recht.
Alle reacties Link kopieren
elninjoo, ik heb dus net gezegd dat als het gevolg van mijn hoofddoek is dat ik moeilijker aan de bak kom, so be it. mosterd dus.
Alle reacties Link kopieren
Met een gezichtssluier voor kan ik me voorstellen dat je moeilijk aan de bak komt, maar met een hoofddoek en gewoon netjes gekleed waarom is dat niet goed??? Ik begrijp dat niet hoor.
Alle reacties Link kopieren
quote:nazife schreef op 21 februari 2010 @ 15:18:

elninjoo, ik heb dus net gezegd dat als het gevolg van mijn hoofddoek is dat ik moeilijker aan de bak kom, so be it. mosterd dus.Zo kende ik ook iemand met een groene hanenkam. Ook hij kwam wat moeilijker aan de bak. Werkgevers geven kennelijk toch een voorkeur aan iemand die niet te veel afwijkt van het gemiddelde.
Alle reacties Link kopieren
quote:ravachol schreef op 21 februari 2010 @ 15:29:

[...]





Zo kende ik ook iemand met een groene hanenkam. Ook hij kwam wat moeilijker aan de bak. Werkgevers geven kennelijk toch een voorkeur aan iemand die niet te veel afwijkt van het gemiddelde.In de steden vind ik iemand met een hoofddoek geen afwijkend uiterlijk hebben. Op het platteland valt het meer op, maar het zou mij echt niet boeien.
Alle reacties Link kopieren
quote:mariesophie schreef op 21 februari 2010 @ 15:37:

[...]





In de steden vind ik iemand met een hoofddoek geen afwijkend uiterlijk hebben. Op het platteland valt het meer op, maar het zou mij echt niet boeien.Mij zal het ook niet boeien, het gaat mij meer om wat er een paar centimeter onder die hanenkam of hoofddoek zit. De realiteit is echter dat veel werkgevers toch waarde hechten aan een conventioneel uiterlijk.
Alle reacties Link kopieren
Eens met MarieSophie. Ik vind het eigenlijk ook wel heel ouderwets om er uberhaupt iets van te denken als de apothekersassistente of de mevrouw van HR een hoofddoek op heeft. Als je daar nu nog niet aan gewend bent...
Am Yisrael Chai!
quote:nazife schreef op 21 februari 2010 @ 14:49:

overigens, ik heb wel eens meegemaakt dat een meisje uitgemaakt werd voor hoer. maar dat had eigenlijk niks te maken met haar kleding, meer met haar eigen arrogantie en hoogmoed. en dan is hoer idd een makkelijk scheldwoord.



oh nee, dan is het goed hoor. Inderdaad, alle 'arrogante' mensen hebben het aan zichzelf te danken als een willekeurig iemand ze hoer noemt.



Mag ik bij deze dan ook toestemming om iedereen die ik er debielerig uit vind ziet voor idioot uit te maken?



Je hebt wel een heel rare manier van redeneren jij.
Alle reacties Link kopieren
Gatver. Het internet staat hier echt helemaal vol mee.

Het is maar of je de antwoorden tot je wil laten doordringen.

Veel mensen kiezen dat niet te doen.

http://www.google.nl/sear ... tnG=Zoeken&meta=&aq=f&oq=
Alle reacties Link kopieren
quote:Spijker schreef op 21 februari 2010 @ 14:48:

[...]



Dat vind ik dus echt heel belachelijk. Hoe kort mijn rok ook is, ik heb het recht met rust gelaten te worden.



Als jij een man ziet die een schunnige opmerking maakt over een vrouw in een korte rok, spreek jij hem daar dan op aan? (als ik iemand een rotopmerking hoor maken over een hoofddoekje spreek ik ze daar zeker wel op aan)



En vind je het niet onderdrukkend dat een vrouw zich moet bedekken? Alsof we iets zijn om ons voor te schamen?Een schunnige opmerking (zo lekker schatje jou zou ik weleens van boven tot onder willen aflikken) vind ik wat anders dan een rotopmerking (hey vieze hoer ik ga je in je kont neuken).
Alle reacties Link kopieren
quote:Margaretha2 schreef op 21 februari 2010 @ 15:54:

[...]





Een schunnige opmerking (zo lekker schatje jou zou ik weleens van boven tot onder willen aflikken) vind ik wat anders dan een rotopmerking (hey vieze hoer ik ga je in je kont neuken).Ik zie het verschil tussen deze opmerkingen echt niet.
Alle reacties Link kopieren
quote:ladiosa schreef op 21 februari 2010 @ 15:11:

Er is 1 oplossing voor nagefloten worden, uitgescholden worden psssst dushi kom horen dan en al dat soort dingen meer: blik op oneindig en stevig doorstappen.Maar wat is de irritatie nou aan 1 en 3? Ik vind dat soort dingen niet allemaal hetzelfde hoor!
Ik vind dat mensen de vrijheid moeten hebben te dragen wat ze willen, zolang ze een ander er niet mee in de weg zitten en de openbare orde niet verstoren.



Maar tegelijk vind ik het ook raar als mensen om een geloof zoveel waarde aan iets materialistisch als een stukje stof hangen. Wordt het symbool dan niet belangrijker dan het geloof?



Verder vind ik het feit dat een vrouw zich zou moeten aanpassen omdat de man zijn driften niet in bedwang zou kunnen houden wel zo ouderwets, dat ik aan die hoofddoekjes helegaar niks moderns vind hoor. Alleen maar omdat ze nu meer gedragen worden, maakt voor mij de motivatie erachter niet 'modern'. Dat vind ik net zoiets als de evangelische kerk waar een klasgenoot bij zat. De waren zo modern want ze hadden een drumstel en elektricsche gitaar in de dienst. Ondertussen vond hij wel dat homoseksualiteit een ziekte was en AIDS een straf van God. Modern? Ik dacht het niet.



maar goed, vrijheid blijheid, van mij mag iedereen aan wat hij of zij wil hoor. Zolang het gezicht maar herkenbaar is.
Alle reacties Link kopieren
quote:delphicat schreef op 21 februari 2010 @ 15:55:

[...]



Ik zie het verschil tussen deze opmerkingen echt niet.



Nee????? Wat is bij jou dan de grens "mooie vrouw" oid?

Ik moet om de eerste opmerking wel lachen, de tweede vind ik beledigend.



Uiteraard op straat of in de disco ofzo he, niet dat je naar een sollicitatiegesprek komt en de man van HR je dan dat zegt.
Alle reacties Link kopieren
quote:Margaretha2 schreef op 21 februari 2010 @ 15:58:

[...]





Nee????? Wat is bij jou dan de grens "mooie vrouw" oid?Ik wil geen opmerkingen over de seksuele handelingen die iemand met mij wil verrichten. Vind ik heel naar. Niet leuk of complimenteus.
Alle reacties Link kopieren
Wat vind je van "als je kookt zoals je loopt lik ik mijn bord er bij af" ?
Alle reacties Link kopieren
heejhallo, goed lezen. ik zei niet dat ik vind dat je iemand voor hoer mag uitschelden omdat die persoon arrogant is.
quote:delphicat schreef op 21 februari 2010 @ 16:04:

[...]



Ik wil geen opmerkingen over de seksuele handelingen die iemand met mij wil verrichten. Vind ik heel naar. Niet leuk of complimenteus.Precies, eens met delphicat. Ik belief ook geen opmerkingen over wat iemand met me zou willen doen. Ze mogen het honderd keer denken, maar om me daar deelgenoot van te maken zie ik niet als compliment. Ik zou het als intimiderend ervaren (die opmerking over dat likken).
quote:nazife schreef op 21 februari 2010 @ 16:05:

heejhallo, goed lezen. ik zei niet dat ik vind dat je iemand voor hoer mag uitschelden omdat die persoon arrogant is.



Nee, maar je lijkt het wel goed te praten.



Zie het anders als gratis informatie uit de markt: Als je er zo over praat komt het over alsof je het goed praat.
Alle reacties Link kopieren
Oh dat heb ik niet zo. Ik ga er uiteraard niet op in maar voel me ook niet beledigd of geïntimideerd.



Wel als het grover of explicieter wordt. 'een hete nacht' vind ik dan niet zo expliciet om me er aan te storen bijvoorbeeld.
Alle reacties Link kopieren
Ik heb ook weleens iemand uitgescholden voor hoer, iemand die ik kende, omdat ik hartstikke boos op haar was. Het was geen hoer in de zin dat ze er hoerig uitzag, dat ze het met mannen deed voor geld, of dat ze met veel kerels was.
quote:nazife schreef op 21 februari 2010 @ 14:39:

@spijker, ik begrijp je gevoelens wel. en ik heb ook dubbele gevoelens..aan de ene kant denk ik laat maar, ik draag wat ik dragen wil en als iemand daar een probleem mee heeft, dan is dat zijn/haar probleem, niet het mijne. aan de andere kant begint het dan weer te borrelen in me omdat ik al die vooroordelen/onbegrip etc. zo graag de wereld uit wil hebben.

Ik begrijp je heel goed, en heb hetzelfde als ik in een korte broek wil gaan hardlopen.

Eigenlijk kan dat bij mij in de buurt niet, je wordt nagesist, voor hoer uitgemaakt etc.

Aan de ene kant wil ik me niets aantrekken van vooroordelen en onbegrip, maar aan de andere kant sport ik dus in een lange wijde broek met een t-shirt met mouwen.



Kortom ik voel de sociale druk bij mij in de buurt om mij te bedekken. En ik ben geen moslim. Ik kan mij niet voorstellen dat moslimvrouwen deze druk totaal niet voelen en helemaal uit zichzelf kiezen voor een hoofddoek.
Alle reacties Link kopieren
quote:Margaretha2 schreef op 21 februari 2010 @ 16:08:

Oh dat heb ik niet zo. Ik ga er uiteraard niet op in maar voel me ook niet beledigd of geïntimideerd.

Wat ik er ook vervelend aan vind, is dat er ook andere voorbijgangers dan ineens gaan kijken voor wie die opmerking bedoeld is. Dus dan word je ineens door allerlei mensen langs de seksuele meetlat gelegd. En daar vraag ik niet om, dus doe dat gewoon maar niet.



Maar goed, nu zijn we wel ver van de hoofddoek afgedreven :-)
Ik vind ook dat de vergelijking met een groene hanekam scheef gaat op een gegeven ogenblik.



Ik ben nog nooit van mijn leven er door punkers (of emo's of goths of whatever) op aangesproken dat ik niet conform hun kledingseisen of kapseleisen over straat ging.



Wanneer ik echter voor 'hoer' wordt uitgemaakt omdat ik me te bloot kleed, notabene door een groep die die kledingseisen niet voor zichzelf stelt, maar wel voor hun vrouwen (ja ik chargeer nu even), erger ik me er aan. Ook al vind ik honderd keer dat alle moslima's de vrijheid moeten hebben een hoofddoekje te dragen. De vrijeheid die ik de ander gun (dragen wat ze willen) geniet ik zelf ook graag.
Alle reacties Link kopieren
quote:absoluteEinstein schreef op 21 februari 2010 @ 16:09:

[...]



Ik begrijp je heel goed, en heb hetzelfde als ik in een korte broek wil gaan hardlopen.

Eigenlijk kan dat bij mij in de buurt niet, je wordt nagesist, voor hoer uitgemaakt etc.

Aan de ene kant wil ik me niets aantrekken van vooroordelen en onbegrip, maar aan de andere kant sport ik dus in een lange wijde broek met een t-shirt met mouwen.



Kortom ik voel de sociale druk bij mij in de buurt om mij te bedekken. En ik ben geen moslim. Ik kan mij niet voorstellen dat moslimvrouwen deze druk totaal niet voelen en helemaal uit zichzelf kiezen voor een hoofddoek.Dit vind ik heel erg. Jammer dat het zo gaat.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven