'Noem mensen met vmbo en mbo niet laag opgeleid'

05-04-2018 12:07 129 berichten
Alle reacties Link kopieren
Mensen van het vmbo zijn niet lager opgeleid, maar praktisch opgeleid. Dus laten we stoppen met het plakken van zulke etiketten op vakmensen, zoals de bakker, stukadoor, metselaar of timmerman. "De behoefte om in hokjes te denken moeten we loslaten", zegt columniste Marianne Zwagerman.

De economie draait om mensen die daadwerkelijk iets kunnen, zegt Zwagerman. De vaklui. "En niet alleen om mensen die regeltjes bedenken om het die mensen lastig te maken. De macht moet terug naar het ambacht", zegt ze tegen RTL Nieuws.

Verschillende soorten intelligentie
Zwagerman krijgt bijval van onderwijsdeskundige Lauk Woltring. Volgens hem bestaan er verschillende soorten intelligentie. "Sommige kinderen zijn goed met hun handen, anderen kunnen goed voetballen en weer anderen zijn goed met hun hoofd. In onze samenleving hebben we overwaardering voor mensen die cognitief hoog reiken."

En dat is niet helemaal terecht, zegt Woltring. "We hebben onvoldoende waardering en een groot tekort aan goede vakmensen. Terwijl veel managers alleen maar hun eigen banen in stand houden."

60 tot 70 procent van de kinderen gaat naar het vmbo. "En dat is prima. Die heb je nodig", zegt Woltring. "Het is doodzonde als kinderen in een rol worden gedrukt die ze niet past. Dat ze onder druk van hun ouders naar havo of vwo gaan. Het is doodzonde als ze moeten switchen naar een lager aangeschreven opleiding, maar ergens is het ook wel logisch. Hogeropgeleiden worden beter betaald."

Rubberentegelparadijs

Zwagerman pleit voor het einde van een onderscheid tussen hoger- en lager opgeleid. Want in het 'overgereguleerde rubberentegelparadijs waarin we wonen' wordt nogal eens gedacht dat de kennis zit bij de mensen op kantoor, terwijl juist het tegendeel waar is. "De echte kennis zit bij de meerderheid: de mensen die uitvoeren."

Woltring zou het 'schitterend' vinden als we een einde kunnen maken aan het spreken in termen van hoger en lager opgeleid. "Je kunt niet tegen algemeen taalgebruik op, maar hoe eerder we van die termen af zijn, hoe beter." Hij zou liever andere termen zien voor onderwijssystemen. Dus in plaats van middelbaar - en hoger beroepsonderwijs, termen als 'abstract, praktisch of theoretisch onderwijs'.

Discriminerende term
Volgens Zwagerman is lager opgeleid niet alleen een discriminerende term. Hij is bovendien onjuist. "Alsof mensen enkel en alleen kunnen leren vanachter een bureau uit schoolboeken. Leren is ook leren van de mensen om je heen. Vakmensen zijn nooit uitgeleerd, terwijl ik de eerste journalist nog moet tegenkomen die zich na het afronden van z'n studie nog heeft bijgeschoold."

Zwagerman wil het onderscheid tussen laag, middelbaar en hoog als eerste verbannen uit het onderwijs. Haar plan om de term ambachtsschool te laten terugkeren, wordt enthousiast ontvangen door Woltring. Die is het daar 'volstrekt mee eens'. Of sterker nog: "dat lijkt me heel leuk."


https://www.rtlnieuws.nl/gezin/noem-men ... g-opgeleid
Taalnazi's zijn onprettige mensen: https://www.esquire.com/nl/stijl-carrie ... lijk-mens/
Ik denk dat het fout is gegaan met vmbo basis/kader/theoretisch op een hoop gooien.

Kader en theoretisch leiden op voor mbo 3/4 en dat is helemaal niet “laag”.

Basis is mbo2 en zelfs dat is nog een randgevalletje van wat wel en niet laagopgeleid is.

Laagopgeleid ben je als je geen/nauwelijks opleiding hebt genoten. En een mbo2 is al een startskwalificatie.
Overigens hoeft de term ambachtsschool niet terug te keren.

De meeste vmbo-scholen heten al vakcollege of beroepscollege.

Alleen een enkeling die vooral de mavo die 10% van de leerlingen bedraagt noemt zich nog vmbo (of vmbo met topmavo)
Warrique schreef:
27-02-2019 10:23
VMBO KT en MBO 2-4 is niet laag opgeleid. Je titel klopt dus niet.

Of we het nu wel of niet benoemen. 1 op de 9 mensen in Nederland heeft een licht verstandelijke beperking. Veel van die mensen behalen we een PRO of basis opleiding. Alle respect voor die mensen, maar ze zijn wel laag opgeleid en daarmee hebben ze ook vaak problemen met zich handhaven in de samenleving.

Ik merk het nu in het team van mijn jongste. Allemaal kinderen die op Mavo tot VWO zitten en 1 kind die op PRO zit. Dit kind communiceert echt anders. Het kind snapt de aanwijzingen bij de training en wedstrijden niet altijd goed en wordt dan boos. Als het kind heel duidelijk wordt benaderd in korte zinnen, tekening erbij, gaat het beter.

Laag opgeleid is wel handig om te weten, zodat je weet dat iemand een andere benadering nodig heeft. Super jammer is alleen dat door de bezuinigingen de begeleiding van deze licht verstandelijk beperkte kinderen na hun 18e bijna nihil is. Hierdoor zijn ze vogelvrij voor slecht willenden, drank en drugsproblemen, geldproblemen. Ik zie verl van mijn oud-leerlingen (ZML) afglijden...

Ik geef deze politieke correctheid mede de schuld. Door steeds verhullender namen te gebruiken is er geen oog meer voor de problemen en echte mogelijkheden van deze doelgroep.
Mavo tm vwo is voor kinderen die de basisschool afsluiten op groep 8 niveau. Praktijk is meer groep 4/5. Dat komt in 99% van de gevallen omdat deze kinderen meer niet aankunnen door een lichte beperking. Wat jij schrijft herken ik, helaas worden deze kinderen vaak overvraagd wegens onbegrip.
47467 schreef:
01-03-2019 12:34
Mavo tm vwo is voor kinderen die de basisschool afsluiten op groep 8 niveau. Praktijk is meer groep 4/5. Dat komt in 99% van de gevallen omdat deze kinderen meer niet aankunnen door een lichte beperking. Wat jij schrijft herken ik, helaas worden deze kinderen vaak overvraagd wegens onbegrip.
Praktijk is ‘groep 6’.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven