Passen Nederlanders zich wel aan in het buitenland?

06-06-2009 02:45 267 berichten
Alle reacties Link kopieren
Ik zie vaak dat Nederlanders zich helemaal niet aanpassen in het buitenland.



Ook op dit forum zie ik vaak hevige discussies over het aanpassen in Nederland.



Maar wat doet de Nederlander vaak zelf? De vakantieganger toont vaak associaal gedrag. Zoekt direct de snackbar op en kijkt voetbal in het oranjecafe. Dat doen de Turken ook in Nederland, maar die passen zich niet aan want een theehuis hoort niet in Nederland. Een Nederlandse snackbar mag wel? In de rij staan voor bitterballen wel?



De PVV stemmer komt naar Turkije omdat het daar zo goedkooop is, beetje hypocriet. Ik heb vrouwen in bikini gewoon voor de lol naar de moskee zien gaan, en roepen dit is een leuke foto voor onze held Wilders. Is dat respect? Wat zijn dat voor manieren? Klagen dat die vent in de moskee elke morgen niet mag (zingen,krijsen) voor gebed? Waarom ga je daar dan heen? Wat doe je dan in zo'n land..Dat je dat niet wilt In Nederland oke, dat kan ik begrijpen. In Turkije komen per jaar 1 miljoen Nederlanders, daar zijn vast een heleboel Wilders stemmers.



En dan al die Nederlander die er wonen. Hebben Nederlandse vrienden, koken Nederlands, Telegraaf in de zomer en winter altijd uitverkocht. Schotels voor de Nederlandse televisie van 2 meter hoog. Dat doen de Turken ook, maar die passen zich niet aan in Nederland? Laat die mensen dan ook op inburgeringscursus gaan als je daar woont.

Al die mensen die er een huis gekocht hebben en er 6 a 7 maanden per jaar wonen en na 5 jaar nog geen Turks spreken.

Het geldt natuurlijk niet alleen voor Turkije, ik heb het ook gezien in in Spanje en Brazilie.



Mensen die zijn weggegaan omdat het zo slecht is in Nederland. Maar wel alles op de voet volgen wat er gebeurd in Nederland. Je bent toch niet voor niks weggegaan. Waarom heb je dan de behoeft nog om alles te volgen.

Wij veroordelen de allochtonen in Nederland, maar doen we het zelf wel zo goed in het buitenland?
quote:elninjoo schreef op 07 juni 2009 @ 13:11:

[...]



Als je betaalt heb je idd meer rechten, omdat die je simpelweg gegeven worden doordat men meer hecht aan de inkomsten dan aan principes. Maar hier in Nederland wonen ook mensen die het krijgen van uitkeringen als vanzelfsprekend zien terwijl ze ondertussen hun middelvinger opsteken naar alles wat westers/nederlands is.

Als je betaalt heb je meer rechten? Om je als schoft te gedragen? Goh.



Uitkering krijg je, als we het dan over rechten hebben, als je er recht op hebt. Niet als je geen afwijkende mening hebt.
Alle reacties Link kopieren
quote:julianaa schreef op 07 juni 2009 @ 12:55:

Een Turkse vriend van mij die rechten studeerde aan de Erasmus universiteit en werkte bij een groot Nederlands IT-bedrijf. Hij is geemigreerd naar Turkije.Tal van onderzoeken wijzen uit dat jonge hoogopgeleide Turken steeds minder hebben met Nederland. �Het wordt hier steeds killer.� En daarom willen ze weg.



Kan me het wel een beetje voorstellen.



Ja maar ik denk dat ze vaak een te rooskleurig beeld hebben van Turkije en de werkomstandigheden daar. Er zijn al zoveel hoogopgeleide jongeren die Europese talen spreken, maar banen zijn er zeker niet genoeg.

Mijn man had echt een hele goede baan maar werkte ook heel hard. Dat zijn manager op zondagmiddag belde voor een onbenulligheidje was eerder regel dan uitzondering, teamvergaderingen waren op zaterdagmorgen 8.00 uur. Verder was ziek thuisblijven eigenlijk een no-go en ontslag was altijd een optie. Mijn ma had wel een contractuele afkoopsom in zijn contract maar een meisje dat voor hetzelfde bedrijf werkte werd mooi ontslagen zonder uitbetaling van die afkoopsom omdat ze trouwde met een collega. Ze zeiden: 'als jij naar de rechter gaat, dan ontslaan we je man ook'. Kortom: ik denk dat veel van de Turkse Nederlanders die naar Turkije vertrekken van een koude kermis thuis zullen komen. Maar goed, het gras lijkt vaak groener aan de andere kant (of in een ander land).

Sorry, dit was erg ver offtopic.
if we all light up, we can scare away the dark...
Alle reacties Link kopieren
Als je betaalt heb je meer rechten....klinkt me ietwat koloniaal in de oren.
Alle reacties Link kopieren
quote:Zamirah schreef op 07 juni 2009 @ 13:37:

Als je betaalt heb je meer rechten....klinkt me ietwat koloniaal in de oren.Mij ook maar het werkt wel zo dat in gebieden waar mensen afhankelijk zijn van het toerisme, meer wordt gepikt/gegund aan die toeristen. Dat is logisch, maar of het helemaal fair is ???
if we all light up, we can scare away the dark...
Alle reacties Link kopieren
quote:tatlitatli schreef op 07 juni 2009 @ 10:34:

Ten eerste is hij hier eerst een aantal malen op een toeristenvisum geweest zodat hij wist waar hij het over had.



Hier ben ik het wel mee eens en zo hebben wij het zelf ook gedaan, twee kanten op, maar besef wel dat dat niet voor iedereen mogelijk is. Ik hoor wel van mensen die gewoon geen toeristenvisum krijgen en wie wordt aangeraden maar meteen voor de mvv te gaan, ik krijg de indruk vooral als je partner uit zulke landen die al veel immigranten voortbrengen zoals Turkije en Marokko komt.

In de VS weet ik dat als je een partnervisum aanvraagt je sowieso een proefperiode krijgt van een x aantal maanden (ik weet niet meer of het nou drie maanden of een half jaar was) om te kijken of het allemaal wel bevalt, het nieuwe land, de nieuwe cultuur, en ook, voor veel mensen, voor het eerst samenwonen. Dat vind ik zelf wel een aardige regeling.



Wat jij zegt over dat de buitenlandse partner meteen overdag gaat werken, begrijp ik niet, er is toch een periode (ik meen een jaar?) waarin de buitenlandse partner helemaal niet mág werken?
quote:Zamirah schreef op 07 juni 2009 @ 13:37:

Als je betaalt heb je meer rechten....klinkt me ietwat koloniaal in de oren.Waarom? Als er hier een of andere arrogante oliearabier in z'n jurk met geld gaat lopen strooien hebben we ook geen probleem met die kerel. Het wordt pas 'n probleem als ze én zeiken op onze maatschappij én tevens willen profiteren van gratis kost en inwoning van onze belastingcenten.
Alle reacties Link kopieren
quote:Ine schreef op 07 juni 2009 @ 12:36:





Voor een emigrant, ook als dat een overwinteraar is, vind ik het leren van de taal een eerste voorwaarde. Acceptatie door de plaatselijke bevolking begint met taal, daar ben ik van overtuigd.





Ik merk dat ik hier dubbel over denk. Waarom weet ik niet precies. Ik woon vlak bij een kust, en er zitten hier (een eind verderop) een hoop Engelse en Duitse overwinteraars (en trouwens ook zomertoeristen). Weer een eind verderop is de grootste Noorse samenleving buiten Noorwegen, enzovoort. Ik vind het zelf van respect getuigen als je probeert een woordje Spaans te leren als overwinteraar / tweede huis bezitter. Ik stoor me er niet aan als men dat niet kan eigenlijk. Aan de andere kant, merk ik ook dat Spanjaarden zich daar bar weinig aan storen. Tenminste...... ík heb er nog nooit wat van gehoord. Wel proberen bijna alle bedrijven die ik ken, van loodgieter tot makelaar tot supermarkt die overwinteraars / tweedehuisbezitters als klant te winnen.



Toen ik in Lloret was, schakelde men zo gauw men erachter kwam dat ik Nederlandse was, bijvoorbeeld doordat ik met mijn moeder overlegde in het Nederlands, per direct over op Nederlands (wat meestal veel slechter was dan mijn Spaans), dus ik denk dat dat wel meevalt met de irritatie en het niet-accepteren.

Ik denk wel dat iedereen het leuk vindt als men ten minste een beetje brabbelend probeert wat te maken van de taal, overal ter wereld, maar dat staat hier verder los van.



De meeste Spanjaarden spreken ook geen andere taal trouwens, misschien dat dat scheelt, wel zoekt men altijd personeel dat Engels kan zodat ze met die grote groep economisch potentieel in zee kunnen. In Nederland kende ik ook Spanjaarden die in de jaren zestig gekomen waren en een aantal daarvan sprak wel héééééél gebrekkig Nederlands, zodanig dat ze zich schaamden en het liefst met mij Spaans praten. Waar ik op mijn beurt dan weer helemaal geen moeite mee heb.
Alle reacties Link kopieren
quote:Bronny schreef op 07 juni 2009 @ 13:11:

Van alle overwinteraars in benidorm en aanverwante oorden is er niet één die de taal spreekt.. Klagen alleen dat de Spanjaarden geen Engels spreken.

Voor Hollanders in het buitenland zouden ze ook een inburgeringscursus moeten verplichten.



Dit is dus precies wat ik bedoelde. Spanjaarden hoor je er niet over, maar omdat het de achtergebleven Nederlanders zo stoort blijkbaar komen die je nou achterna om te roepen dat jij je, in je nieuwe land, anders moet gaan gedragen. Ja dahaaag!

Alle reacties Link kopieren
quote:elninjoo schreef op 07 juni 2009 @ 13:11:

[...]



Als je betaalt heb je idd meer rechten, omdat die je simpelweg gegeven worden doordat men meer hecht aan de inkomsten dan aan principes. Maar hier in Nederland wonen ook mensen die het krijgen van uitkeringen als vanzelfsprekend zien terwijl ze ondertussen hun middelvinger opsteken naar alles wat westers/nederlands is.Dat is ook hypocriet.
Alle reacties Link kopieren
quote:Zamirah schreef op 07 juni 2009 @ 13:37:

Als je betaalt heb je meer rechten....klinkt me ietwat koloniaal in de oren.



In Centraal Amerika woonde ik in een gebied met niet zo heel veel buitenlanders, en die er waren waren vaak backpackers. Toch gold het daar zo dat wie meer betaalde ook beter behandeld werd. Echter waren dat niet de buitenlanders, maar de hoge piefen van het gebied, groothandelaars enzovoort. Er werden tafels omgewisseld, er werden altijd tafels vrijgehouden in restaurants, men hoefde nóóit in de rij voor een gewilde club, enzovoort enzovoort. Zo gaat het volgens mij altijd, overal ter wereld.



Als je echter wat doet wat compleet tegen de wil van de gastheer ingaat, heeft die natuurlijk altijd het recht je eruit te gooien. Stel je neemt hoeren mee en die gastheer vindt dat moreel verwerpelijk, dan hoeft hij niet te zeggen 'ze brengen ook veel geld mee, dus accepteer ik het maar'. Ik zeg niet dat dat altijd een heel makkelijke keus zal zijn, maar het is niet dat je gedwongen wordt alles maar te pikken.

Ik weet dat bv. Benidorm zichzelf omgetoverd heeft tot gezins- en luxere vakantieparadijs (denk spa's enzovoort), omdat die genoeg hadden van dronken lallende en probleemzoekende pubers de hele zomer lang.



Oh, en anders kan je altijd nog als Sayid bij de garderobe gaan werken (grapje).
Alle reacties Link kopieren
quote:kjong schreef op 07 juni 2009 @ 13:06:

[...]En zo zie je maar, mijn Turkije is niet dat van Juliana of Verycherry.Het is me op dit moment nog even een compleet raadsel wat je bedoelt met "mijn" en "jouw" Turkije Kjong.
Iets wat vier dagen bloedt en niet doodgaat is niet te vertrouwen.
Alle reacties Link kopieren
quote:Margaretha2 schreef op 06 juni 2009 @ 23:17



Ik hoorde trouwens van een vriend uit Sint Maarten de ergernis van Dominicaanse winkels op het eiland waar je dan 'gewoon' Spaans moet praten omdat zij het verdommen / niet kunnen Engels of Nederlands te spreken.



Is hier ook zo. Was laatst in een schoenenwinkel en de verkoopsters spraken alleen maar Spaans, zelfs geen Papiamento (de taal die hier gesproken wordt). Nou spreek ik Spaans dus was voor mij geen probleem maar het zou bij anderen wel irritatie op kunnen wekken.

Ach, het integreren, aanpassen, inburgeren is een werelds iets. Komt in alle uithoeken voor als ik alles zo eens na lees. Alleen het ene land heeft er meer problemen mee dan het andere. Hier heeft men het er wel eens over maar het is niet het gesprek van de dag.
Alle reacties Link kopieren
quote:Margaretha2 schreef op 07 juni 2009 @ 14:48:

[...]





Hier ben ik het wel mee eens en zo hebben wij het zelf ook gedaan, twee kanten op, maar besef wel dat dat niet voor iedereen mogelijk is. Ik hoor wel van mensen die gewoon geen toeristenvisum krijgen en wie wordt aangeraden maar meteen voor de mvv te gaan, ik krijg de indruk vooral als je partner uit zulke landen die al veel immigranten voortbrengen zoals Turkije en Marokko komt.

In de VS weet ik dat als je een partnervisum aanvraagt je sowieso een proefperiode krijgt van een x aantal maanden (ik weet niet meer of het nou drie maanden of een half jaar was) om te kijken of het allemaal wel bevalt, het nieuwe land, de nieuwe cultuur, en ook, voor veel mensen, voor het eerst samenwonen. Dat vind ik zelf wel een aardige regeling.



Wat jij zegt over dat de buitenlandse partner meteen overdag gaat werken, begrijp ik niet, er is toch een periode (ik meen een jaar?) waarin de buitenlandse partner helemaal niet mág werken?



Een toeristenvisum is inderdaad niet altijd even makkelijk te krijgen, met name voor Turken inderdaad.

En de regeling is dat je de eerste weken (hooguit twee/drie maanden) niet mag werken. Nadat de vvr is afgegeven kan de buitenlanse partner in principe aan de slag. Ik snap dat bij sommigen niet anders kan, maar als je de taal echt goed en snel wil leren is het niet handig om fulltime te gaan werken.
if we all light up, we can scare away the dark...
Alle reacties Link kopieren
quote:tatlitatli schreef op 07 juni 2009 @ 15:51:

[...]





Een toeristenvisum is inderdaad niet altijd even makkelijk te krijgen, onder andere voor Turken geldt dat.

En de regeling is dat je de eerste weken (hooguit twee/drie maanden) niet mag werken. Nadat de vvr is afgegeven kan de buitenlanse partner in principe aan de slag. Ik snap dat bij sommigen niet anders kan, maar als je de taal echt goed en snel wil leren is het niet handig om fulltime te gaan werken.
if we all light up, we can scare away the dark...
Alle reacties Link kopieren
Oh Tatlitatli, dat is nieuw voor mij, ik dacht dat dat een jaar was en twijfelde of het misschien een half jaar was, maar het is dus slechts een maand of drie! Dat wist ik niet!

En ik ben het met je eens, taal leren is fundamenteel en het is een investering in je toekomst om de taal op hoog niveau te leren, ook als je dat een jaar kost. Dat het voor 'sommigen niet anders kan' geloof ik niet zo in aangezien de Nederlandse partner tenminste 120% van het minimuminkomen moet verdienen (zo'n 1500 netto). Wel dat het niet te doen is om een jaar een dure privécursus te doen en dat je op het ROC nooit binnen zo'n korte tijd zó goed Nederlands kan leren, maar daar denkt niet iedereen hetzeflde over heb ik begrepen ook hier op viva
Alle reacties Link kopieren
Ik heb 20 jaar in het buitenland gewoond....

Terwijl daar heb ik geen nederlands onderwijs voor mijn kind geeist!

Heb gewoon gegeten wat er in de winkels aan voedsel aangeboden werd.

Reed links ipv rechts.

Sprak met mijn kinderen de taal van het land, ook thuis.

Keek naar de tv programma's van het land.

Heb geen kerken, moskeeën of anderszins gebouwd.



Kortom ik paste me aan.



Wel ging ik af en toe naar een hollandse slagerij om een rookworst te kopen en lekker zuurkool te eten!



Ik denk dat de turken en marokanen hier zich nog wel een beetje meer kunnen aanpassen, maar als ze graag hun eigen eten-kerken-scholen, willen, mogen ze dat van mij. Maar ik tolereer niet dat criminele gedrag wat een grote groep hier vertoont, omdat ze het schijnbaar niet naar hun zin in Nederland hebben.



Ik vind wel dat er wat strenger opgetreden moet worden tegen kut/marokkaantjes die een familie het huis uit pesten. Ik vind het belachelijk dat er dan van BOEFJES gesproken wordt, en dan maar weer een clubhuis gesticht moet worden.
Alle reacties Link kopieren
Een buschauffeur in Australie sprak klagend over Aboriginals : " Tja, ze willen zich niet aanpassen ."

Toen moest ik wel even lachen !
Alle reacties Link kopieren
quote:katelin schreef op 07 juni 2009 @ 17:21:

Een buschauffeur in Australie sprak klagend over Aboriginals : " Tja, ze willen zich niet aanpassen ."

Toen moest ik wel even lachen !Dat is wel heel pijnlijk inderdaad....
Alle reacties Link kopieren
Aanpassen is een lastig begrip. Mag je een Moskee bouwen in een land waar die van oudsher niet staan? Mag je nog wel couscous eten in een land waar dat geen inheems gerecht is?

Het tweede zal voor de meeste mensen geen probleem zijn omdat het privé is. Het eerste is weer een ander verhaal want dat speelt zich af in de publieke ruimte. Sommige mensen hebben het er moeilijk mee als die publieke ruimte door andere mensen met andere gewoontes wordt ingenomen.



Persoonlijk vind ik aanpassen (in de zin van assimileren) niet noodzakelijk en zelfs onmogelijk. Ik vind het geen onredelijke eis om van immigranten te verwachten dat ze de taal leren maar uiteindelijk is dat ook een persoonlijke verantwoordelijkheid. Als jij goed kan functioneren in een land waarvan je de taal niet spreekt doordat je bijvoorbeeld alleen met eigen mensen omgaat dan is dat wat mij betreft je eigen beslissing. Ik vind het geen slimme beslissing want je zult dan nooit echt verder komen in die maatschappij. Geen punt als je er tijdelijk als expat zit of als pensionada die gewoon van de zon wil genieten. Wel een probleem als je in een land voor jezelf en je kinderen een langdurig bestaan wil opbouwen.



Ik vind dat er gratis cursussen moeten zijn voor mensen om de taal te leren maar uiteindelijk is het hun eigen verantwoordelijkheid of ze daar wel of niet gebruik van willen maken.



Verder vind ik dat je als immigrant best een eigen stempel op het nieuwe land mag drukken door bijvoorbeeld je eigen klederdracht te blijven dragen, bepaalde gerechten te introduceren of een Moskee te bouwen.



De enige werkelijke eis die je wat mij betreft aan een immigrant kan en mag stellen is dat hij of zich aan de plaatselijke wetten houdt. Daarnaast is het een persoonlijke keuze in hoeverre iemand wil integreren.



Dat geldt dus ook voor Nederlanders in het buitenland. Als je een eigen tijdschrift/krant wilt hebben, je eigen restaurant en clubhuis dan moet je dat vooral doen.



Vakantiegangers is weer een ander verhaal. Ik vind onbeschoft gedraag sowieso niet tolereerbaar. Je hoeft (en kan) op vakantie helemaal niet te integreren maar onbeschoft gedrag is nergens fijn. In een bikini de moskee binnen lopen is in Turkije onbeschoft maar ook in een Nederlandse moskee of in een kerk wordt dat niet echt gewaardeerd. Openbaar dronkenschap, vernielingen enzovoorts zijn in de meeste landen niet acceptabel en vaak gewoon strafbaar.

Sommige mensen (niet alleen Nederlanders maar ook inderdaad Russen, Britten en Ieren zijn vrij berucht) hebben het idee dat op vakantie blijkbaar alles acceptabel is en dat je de basis fatsoensnormen die je thuis wel hanteert in het buitenland op vakantie blijkbaar niet hoeven. Ik vind dat niet kunnen.



Bij Friet van Piet eten op vakantie en 's avonds dansen op André Hazes is een ander verhaal. Dan geniet je niet echt van de geneugten van het vakantieland maar het is geen onbeschoft of onaagepast gedrag.
Alle reacties Link kopieren
Helemaal mee eens Nymeria!
Alle reacties Link kopieren
Wat ik zo jammer vind is dat een hoop mensen niet lijken te begrijpen dat integratie tweerichtingsverkeer is.
Alle reacties Link kopieren
Dat snap ik dan weer wel Niknaam, veel mensen hebben er niet voor gekozen dat er buitenlanders in hun buurt komen wonen.
Wat bedoel u?
Alle reacties Link kopieren
Margaretha, welke "Draadstaal " is het? Dan kan ik hem bekijken op Internet Explorer, op Firefox doet ie het niet...
Alle reacties Link kopieren
quote:katelin schreef op 07 juni 2009 @ 17:21:

Een buschauffeur in Australie sprak klagend over Aboriginals : " Tja, ze willen zich niet aanpassen ."

Toen moest ik wel even lachen !misschien gaan ze niet met de tijd mee??

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven