Passen Nederlanders zich wel aan in het buitenland?

06-06-2009 02:45 267 berichten
Alle reacties Link kopieren
Ik zie vaak dat Nederlanders zich helemaal niet aanpassen in het buitenland.



Ook op dit forum zie ik vaak hevige discussies over het aanpassen in Nederland.



Maar wat doet de Nederlander vaak zelf? De vakantieganger toont vaak associaal gedrag. Zoekt direct de snackbar op en kijkt voetbal in het oranjecafe. Dat doen de Turken ook in Nederland, maar die passen zich niet aan want een theehuis hoort niet in Nederland. Een Nederlandse snackbar mag wel? In de rij staan voor bitterballen wel?



De PVV stemmer komt naar Turkije omdat het daar zo goedkooop is, beetje hypocriet. Ik heb vrouwen in bikini gewoon voor de lol naar de moskee zien gaan, en roepen dit is een leuke foto voor onze held Wilders. Is dat respect? Wat zijn dat voor manieren? Klagen dat die vent in de moskee elke morgen niet mag (zingen,krijsen) voor gebed? Waarom ga je daar dan heen? Wat doe je dan in zo'n land..Dat je dat niet wilt In Nederland oke, dat kan ik begrijpen. In Turkije komen per jaar 1 miljoen Nederlanders, daar zijn vast een heleboel Wilders stemmers.



En dan al die Nederlander die er wonen. Hebben Nederlandse vrienden, koken Nederlands, Telegraaf in de zomer en winter altijd uitverkocht. Schotels voor de Nederlandse televisie van 2 meter hoog. Dat doen de Turken ook, maar die passen zich niet aan in Nederland? Laat die mensen dan ook op inburgeringscursus gaan als je daar woont.

Al die mensen die er een huis gekocht hebben en er 6 a 7 maanden per jaar wonen en na 5 jaar nog geen Turks spreken.

Het geldt natuurlijk niet alleen voor Turkije, ik heb het ook gezien in in Spanje en Brazilie.



Mensen die zijn weggegaan omdat het zo slecht is in Nederland. Maar wel alles op de voet volgen wat er gebeurd in Nederland. Je bent toch niet voor niks weggegaan. Waarom heb je dan de behoeft nog om alles te volgen.

Wij veroordelen de allochtonen in Nederland, maar doen we het zelf wel zo goed in het buitenland?
Alle reacties Link kopieren
Haha Elninjoo

Mijn man zegt altijd: als ik zonodig vrij wil zijn met suikerfeest, ga ik wel weer in Turkije wonen. Daar heb je nl. bij de meeste bedrijven verplicht vrij tijdens 'bayram'.



En Star, ik vind dat je gelijk hebt hoor. De taal leren, mee doen en tot op zekere hoogte aanpassen lijkt me behoorlijk nuttig als je in een nieuw land gaat wonen. Zo kon mijn man in Utrecht bij volkomen verturkste voetbalclub gaan spelen, maar dat doet hij dan expres niet. En dat was in het begin (toen was hij hier net 4 weken) echt niet makkelijk qua taal maar uiteindelijk heeft het heel veel plezier en meer taalbeheersing opgeleverd. In een ander land gaan wonen is moeilijker en zwaarder dan in je eigen land blijven wonen. Je moet daarom dus ook meer en harder je best doen dan gemiddeld. Ik heb weleens de indruk dat sommige groepen immigranten dat niet helemaal doorhebben en gaan zitten wachten op 'hulp van de overheid'.
if we all light up, we can scare away the dark...
Alle reacties Link kopieren
quote:Star schreef op 06 juni 2009 @ 19:03:

[...]





Waarom zou je eigenlijk niet integreren? De meeste mensen maken een bewuste keuze voor een bepaald land, dus het lijkt me dat er dan iets is in dat land wat je trekt



nou dat zou ik nou weleens willen horen idd van een stuk of 10 .

Maar ik heb wel zo mijn gedachtes erover , net als de rest van nederland denk ik.





en waar je deel van uit wil maken. Raar eigenlijk als je dan niet integreert.
Alle reacties Link kopieren
quote:tatlitatli schreef op 06 juni 2009 @ 19:20:

Haha Elninjoo

Mijn man zegt altijd: als ik zonodig vrij wil zijn met suikerfeest, ga ik wel weer in Turkije wonen. Daar heb je nl. bij de meeste bedrijven verplicht vrij tijdens 'bayram'.



En Star, ik vind dat je gelijk hebt hoor. De taal leren, mee doen en tot op zekere hoogte aanpassen lijkt me behoorlijk nuttig als je in een nieuw land gaat wonen. Zo kon mijn man in Utrecht bij volkomen verturkste voetbalclub gaan spelen, maar dat doet hij dan expres niet. En dat was in het begin (toen was hij hier net 4 weken) echt niet makkelijk qua taal maar uiteindelijk heeft het heel veel plezier en meer taalbeheersing opgeleverd. In een ander land gaan wonen is moeilijker en zwaarder dan in je eigen land blijven wonen. Je moet daarom dus ook meer en harder je best doen dan gemiddeld. Ik heb weleens de indruk dat sommige groepen immigranten dat niet helemaal doorhebben en gaan zitten wachten op 'hulp van de overheid'. kijk daar moeten we er meer van hebben!!!!!!
Liubi, oke, dan snap ik jouw noodzaak, als je het niet doet, heb je weinig mogelijkheden om contacten te leggen.



Geen idee eigenlijk, waarom iemand niet zou integreren. Ik begrijp ook niet waarom mensen die willen overwinteren in Spanje, geen woord Spaans zouden leren, bijvoorbeeld, en alleen samenklieken met NL mensen.

Maar ik weet eigenlijk niet in hoeverre iemand aan bepaalde eisen moet voldoen wil iemand 'geintegreerd' heten.. misschien wel stom. Taal vind ik wel een hele belangrijke, maar verder...



Ik ken bijvoorbeeld het Tiroler volkslied. Kan het helemaal meezingen, maar ergens voel ik me dan ook heel dubbel. Zij zijn heel trots op HUN volkslied en ik sta daar als NLse ook uit volle borst mee te zingen. Het voelt ook wel goed en veel mensen noemen mij ook 'bijna een hele Tiroolse' en 'een van hun', maar ergens houdt iets mij toch een beetje tegen, want ik ben en blijf NLse. Als ik het niet doe vinden ze het gek.

Ben ik dan toch niet zo goed geintegreerd als ik dacht? Of telt juist het aantal vrienden? Of ... ?



Volgens mij is het een beetje een warrige tekst, ik moet ondertussen ook nog een vrachtwagen repareren ;).
Alle reacties Link kopieren
De wijken met veel allochtonen zijn nou niet bepaald een afspiegeling van de maatschappij. De Vogelaarwijken waar ik op doel zijn vrijwel allemaal wijken met een hoog percentage moslimallochtonen en/of antilianen. Dit geeft aan dat er onder deze bevolkingsgroepen nog een hoop te verbeteren valt.

Ingeburgerd zijn ze verre van. Hier lijden met name de antilianen en molims onder die wel willen. Triest maar waar. De Nederlanders in Australië zorgen niet voor zulke problemen. Spreken en lezen de taal, werken en gaan ook met de lokale bevolking om. Ookal houden ze veel nederandse gebruiken ze zijn daar niet tot last.
Alle reacties Link kopieren
Tatlitatli: Ik zou willen dat er velen een voorbeeld zouden nemen aan jou man. Zo zou het moeten zijn. Super van hem.
quote:neele schreef op 06 juni 2009 @ 16:15:





(Fleur, waarom reageerde je niet meer...?)Nou, op een gegeven moment ging het alleen nog over data en dat de zesde niet doorging en toen weer wel en toen weer niet en ik werd een beetje gemakzuchtig en dacht: heb toch geen data toe te voegen, ik hoor het wel . Het lijkt me nog steeds leuk, alleen vraag ik me wel af wie er uiteindelijk gaan, ik bedoel, dat ik niet opeens in mn eentje tussen onbekende forummers zit die zich door dat oproepje hebben aangesloten....
Alle reacties Link kopieren
Mijn kinderen kennen ook al het australische volkslied uit hun hoofd en we moeten nog vertrekken, maar ze willen absoluut niet voor paal staan de eerste keer op school wordt er meteen uit volle borst meegezongen dus.
Alle reacties Link kopieren
Ik denk dat Nederlanders zich wel degelijk goed aanpassen in het buitenland!

Ik heb het hier ook niet over toeristen (al moet ik zeggen dat de Nederlandse toerist echt lang nog niet zo erg is. Ooit opgevallen hoe de Engelsen en Russen zich gedragen??)

Ik woon zelf ook in het buitenland. Niet omdat Nederland zo slecht is, maar omdat ik daar ben blijven plakken na m'n afstudeerstage ;) Ik woon in een toeristische plaats en ik ken veel buitenlanders die daar wonen, allen passen ze zich heel goed aan!

Toch blijft het vaak zo dat zodra men naar een ander land emigreert hij/zij zich meer vast houden aan hun eigen gebruiken. Maar dat is toch niet zo gek? Iedereen wil dat stukje vaderland bij zich hebben.

Ik vind het gewoon belangrijk dat als jij in een ander land gaat wonen dat je de taal leert. Het geeft verder niet dat jij je eigen cultuur vast houdt (en dus ook veel contact hebt en leest over nederland...) maar je hoort ook wel de gebruiken van het land waar je op dat moment woont te volgen/respecteren.
Alle reacties Link kopieren
quote:FritsvanEgters schreef op 06 juni 2009 @ 15:41:

[...]



http://abonnementen.nrc.nl/

http://dewerelddraaitdoor.vara.nl/Bedankt Frits, maar ik heb er helaas het geld (nog) niet voor, want helaas geen Nederlands salaris . Ik heb internet van het werk maar dat is 1GB en daarmee kan ik dus geen tv kijken of dingen downloaden. Maar bedankt voor de moeite en laten we hopen dat ik het binnen afzienbare tijd kan gaan gebruiken
-
Alle reacties Link kopieren
Ooooo schaam me diep. Ken alleen de eerste twee regels van het Arubaanse volkslied. Moet ik hier ook gaan inburgeren
Alle reacties Link kopieren
quote:fretra schreef op 06 juni 2009 @ 13:50:

Jep, Aruba. Maar bij navraag bij de mensen hier of het koloniale verleden iets met hun mening te maken heeft wordt ontkennend geantwoord. Heeft meer de maken met de houding, gedrag en uitstraling dan met het koloniale verleden. Zo druk als gedacht wordt is men er hier niet mee bezig. De Arubaanse regering wel, die maakt zich overal druk om, maar de inwoners zelf die leven gewoon hun eigen leven hier.

Let wel ik had het over vakantiegangers.



Wat integratie van Nederlanders hier betreft is er zoals ik al vermeldde geen (of weinig) sprake van, tenminste gezien de maatschappelijk normen in Nederland tov buitenlanders. Maar het "niet geintegreerd" zijn geldt hier ook voor Amerikanen, Latino's etc. Wederom uitzonderingen daar gelaten.



Ik kan me voorstellen dat men dat zegt maar stiekem geloof ik daar helemaal niets van. En dat komt onder andere omdat er nog steeds een relatie is waarbij Nederland de macht heeft, omdat er op de eilanden nog steeds een potje van gemaakt wordt (gegeneraliseerd gesproken), en omdat men dan wel geld wil van Nederland om het op te lossen maar geen bemoeienis want ze zijn (zgn.) onafhankelijk. Ik heb begrepen dat bijna alle rechters op de Antillen Nederlands zijn bijvoorbeeld en dat dat best wel steekt (wat ik me ook heel goed kan voorstellen).



Het kan best zijn dat Nederlanders bot zijn, maar ik durf er mijn hand voor in het vuur te steken, dat wanneer een Angolees hetzelfde zou zeggen op dezelfde toon men slechts meewarig met hun hoofd zou schudden. En hetzelfde geldt voor een Amerikaan die iets zegt (neo-imperialist, die het zeker allemaal beter denkt te weten en overal zijn invloed uit wil oefenen) of een Maleisiër.



Ik denk namelijk dat álles in de relaties tussen Nederland en zijn voormalige kolonieën onbewust in het teken staat van die geschiedenis, van beide kanten hoor, wat Fleurtje zegt kan ik me heel goed voorstellen over die stagiaires, en ik kan me die stagiaires ook voorstellen die het idee hebben te gaan 'helpen' daarzo.



Oh en ik kan me tot slot ook nog in het algemeen de ergernis van niet werkende dingen voorstellen als de oplossing in jouw ogen voor het oprapen ligt. Ik snap zelf bijvoorbeeld niet waarom ze hier in mijn nieuwe land geen nummertjes uitdelen bij de overheidsdiensten maar je liever uren en uren (en soms dagen) in de rij laten staan, buiten. Bleek dat die oplossingsgerichtheid van mij ook niet op prijs werd gesteld, terwijl ik niet begrijp waarom je zelf niet in zou zien dat je het knudde geregeld hebt. En grappig genoeg kom ik in dit geval uit het land dat door mijn nieuwe land een behoorlijke tijd bezet is geweest



Ik hoorde trouwens van een vriend uit Sint Maarten de ergernis van Dominicaanse winkels op het eiland waar je dan 'gewoon' Spaans moet praten omdat zij het verdommen / niet kunnen Engels of Nederlands te spreken.
Alle reacties Link kopieren
Wat ik later nog dacht: het moet toch eigenlijk niet gekker worden. Nederlanders willen zich al tot op héél grote hoogte bemoeien met hoe anderen in Nederland hun leven leiden (bv. verplichte taalcursussen, inburgeringscursussen, enzovoort). Nou vind ik een hoop daarvan onzin, vertrek ik naar het buitenland, denk ik van het gezeur af te zijn, komen je ze nog achterna met hoe je je als Nederlandse emigrant in het buitenland zou moeten gedragen
Alle reacties Link kopieren
Ik ken te weinig Nederlanders in den vreemde om te weten of ze zich wel of niet aanpassen. Ik woon al jaren in het buitenland maar ik heb wel altijd in westerse landen gewoond dus aanpassen is nooit moeilijk geweest of heeft veel van me geëist. Ik woon nu al weer een aantal in Engeland. Eerst woonde ik in Londen. Het fijne van Londen is dat het zo'n enorme kosmopolitische stad is dat niemand zich hoeft aan te passen en tegelijk iedereen er toch wel inpast. De taal leren is voor de meeste immigranten daar geen probleem want Engels is toch wel een taal die mensen graag willen leren. Londen is leuk omdat er zoveel mensen van allerlei culturen wonen. Je hebt hele wijken met alleen Bengalen bijvoorbeeld en ook wijken waar van alles door elkaar woont. In een bepaalde buurt heb je weer veel Fransen die overigens ook hun eigen school, bibliotheek, bioscoop en winkels hebben.



Ik woonde in wijken eerst met nauwelijks Engelsen maar veel armere immigranten. Daar loopt alles rond, van schaarsgekleede Russinnen via Afrikaanse vrouwen in klederdracht tot vrouwen in Burka. Ik vond het daar altijd ontzettend leuk. In die veelvoud van mensen valt niemand op. Natuurlijk waren dit arme buurten waar ook veel criminaliteit, verwaarlozing en armoede was. Toch denk ik dat de mate van aanpassing daar niet zo veel mee te maken heeft. Meer de zeer slechte sociaal-economische positie van mensen.



Ik vind aanpassen ook niet zo belangrijk. Ik vind het wel belangrijk om de taal te leren van het land waar je woont want dat is de enige manier waarop je verder komt. Maar of Mohammed nou een spijkerbroek en shirt draagt of een lange jurk en baard zou geen verschil uit moeten maken.



Hoewel ik Londen en Engeland zeker niet wil verheerlijken vind ik dat er hier meer tolerantie is voor bepaalde culturele verschillen. De discussie over Burka's heb je hier veel minder terwijl het zien van een vrouw in Burka in Nederland echt uitzonderlijk is en hier hoef je er geen moeite voor te doen.



Sinds een jaar woon ik niet meer in Londen maar in een klein stadje in een van de home counties (in de buurt van Londen) en hier is het homogener en ook Engelser. Hier woont een meerderheid aan oorspronkelijk Engelse mensen. Toch vind ik de mensen hier best open en tolerant tegenover verschillen. Ik val zelf met mijn Nederlandse uiterlijk natuurlijk niet op maar ook mijn Arabische man heeft weinig problemen. Op de school vroegen ze mij bijvoorbeeld of ze voor de schoolpicknick ook halal vlees mee moesten nemen voor mijn kinderen. Dat hoefde niet maar ik vond het zo lief en open dat ze daar gewoon bij stilstaan.



Ik wil overigens absoluut niet Engeland verheerlijken. Je hebt hier ook redelijk wat rassenrellen gehad (Bradford, Brixton) en ook hier is men niet overal even tolerant. Toch heb ik het idee dat door de bank genomen culturele verschillen hier eerder worden geaccepteerd of dat er althans een consensus bestaat onder de media en de bevolking dat die verschillen geaccepteerd zouden moeten worden.



Nu dwaal ik heel erg van de aanpassing van Nederlanders in het buitenland. Persoonlijk vind ik het heel belangrijk om de taal te leren van het land waar je woont en je verder te verdiepen in de geschiedenis, cultuur en gewoontes van het land. Niet om die gewoontes persé over te nemen maar wel om ze te kennen. Kennis maakt macht. Voor mezelf wil ik inzicht hebben in het land waar ik woon. Ik wil hier de kranten lezen, televisie programma's zijn, de sterkte en zwaktes van het land kennen. Ik snap het niet goed dat mensen die immigreren dat niet altijd doen. Het gaat er niet om dat je als immigrant die gewoontes over moet nemen maar wel dat je ze kent en begrijpt. Dat is de enige manier (samen met de taal) waarop je uiteindelijk je een sterke positie in je nieuwe land kan verwerven.



Of ik zelf ben aangepast weet ik niet maar dat vind ik ook niet zo boeiend. De verschillen tussen Engeland en Nederland zijn zeer minimaal. Er zijn natuurlijk wel een aantal subtiele verschillen. Ik denk dat ik de cultuur hier goed begrijp, ik ken de geschiedenis, de cultuur historie, de literatuur enzovoorts hier goed. Hierdoor begrijp ik welke verschillen er zijn en waarom die zijn. Daar heeft geen Engelsman wat aan dat ik dat doe maar voor mezelf is het wel fijn.



Verder ben ik niet nationalistisch. Ik zie mezelf niet gearmd met allerlei Britten Land of Hope and Glory of Rule Britannia zingen. In die zin ben ik zeker niet aangepast. Ik vereenzelvig mezelf niet met het land. Aan de andere kant dat is ook mijn karakter. Ik praat ook nooit over wij of generaliseer als ik het over Nederland hebt. Ik vier geen Koninginnedag op de ambassade en dan samen het Wilhelmus zingen.
Alle reacties Link kopieren
quote:Margaretha2 schreef op 06 juni 2009 @ 23:26:

Wat ik later nog dacht: het moet toch eigenlijk niet gekker worden. Nederlanders willen zich al tot op héél grote hoogte bemoeien met hoe anderen in Nederland hun leven leiden (bv. verplichte taalcursussen, inburgeringscursussen, enzovoort). Nou vind ik een hoop daarvan onzin, vertrek ik naar het buitenland, denk ik van het gezeur af te zijn, komen je ze nog achterna met hoe je je als Nederlandse emigrant in het buitenland zou moeten gedragen

Wat ben je toch een heerlijk mens af en toe!



De Nederlander kan zich als geen ander juist heel goed aanpassen, maar vertikt het op de een of andere manier. De TO heeft het overigens niet alleen over toeristen maar ook over immigranten. En die geluiden, over onbeschofte/onaangepaste Nederlanders zijn echt niet van nu. Nederlanders vinden over het algemeen dat zij het uitermate goed doen en willen een voorbeeld zijn voor anderen......hoe dan ook!
Alle reacties Link kopieren
En als ik dan de verhalen lees van o.a. Fretra en Nymeria dan vraag ik me af, hoe zou de immigrant in Nederland hier posten?
Alle reacties Link kopieren
Ja Jaschenca daar ben ik ook benieuwd naar. Overigens ging ik zelf in Nederland om met best wel wat immigranten, ook eerste generatie, en vond ik dat ze prima geintegreerd waren. Zelfs die kerel die dansles gaf en dat half Nederlands, half Engels en half Spaans deed. Ikzelf vond dat súperstom, maar ik vind het net zo stom om iemand te dwingen.



Nymeria, mooie post, kan me er ook wel in vinden.

Wat jij zegt over de cultuur enzovoort van het land leren kennen, dat is volgens mij niet iets waar je moeite voor hoeft te doen. Ik ging naar Midden Amerika en sprak nog niet eens de taal vloeiend dus die was ik tegelijkertijd aan het leren, maar daarnaast kwam ik er ook vanzelf achter hoe alles daar reilde en zeilde, en wat de oorsprong van veel dingen was. Nu in Spanje hetzelfde. Ik heb geeneens tv, en de boeken die ik lees die wat met Spanje te maken hebben zijn romans, maar ik ben er vanzelf, (tegen mijn wil dus haha) achtergekomen wat de burgeroorlog was, hoe dat nu nog meespeelt, waarom Catalanen zo gepeperd zijn op hun taal, wat de verschillen zijn tussen de regio's, hoe het politieke systeem in elkaar zit, waarom bepaalde thema's gevoelig zijn, in hoeverre de kerk nog vingers in de pap te brokkelen heeft, enzovoort.

Je kan volgens mij niet in een land wonen zonder dat te merken. Tenzij je echt in een afgelegen ghetto woont. Maar zelfs dan, ik kende in Centraal Amerika ook emigranten die naar de VS vertrokken waren, en ik meen dat latino's daar behoorlijk samenklitten, vooral als ze met zijn alleen katoen gaan plukken enzo natuurlijk, maar toch als ze terugkwamen waren er dingen veranderd, zagen ze bepaalde dingen anders dan de 'achterblijvers', enzovoort.
Alle reacties Link kopieren
Ik woon ook alweer 18 jaar in Turkije. ( tussen door ook weer in Nederland gewoond) Er kwamen wel andere soorten toeristen en ook Nederlanders. Mensen die meer wilden zien. Ik ging erheen met mijn ouders, mijn vader werkte in Ankara. Later voor stage en ben er gebleven omdat ik het een leuk land vindt. Ik heb veel Turkse vrienden en ook vriendinnen. Veel zonder hoofddoek en ook met hoofddoek. Geen probleem we hebben net zoveel plezier met of zonder hoofddoek. Ik ken wel een paar Nederlanders, maar ik zie ze niet zo vaak. Ik spreek de taal goed en dat maakt het leven zeker veel makkelijker. Eigenlijk heb ik er ook niet zoveel behoefte aan om Nederlanders op te gaan zoeken.

Ik begrijp TO wel. In de toeristische plaatsen zie je inderdaad veel Nederlanders die zich echt niet gedragen. Ik heb ook in het toerisme gewerkt als hostess en Stewardess en Nederlanders kunnen als zo ongelovelijk dom zijn. Je legt 10 keer uit waar de bus staat en dan stappen ze nog in de verkeerde bus met een heel ander nummer en een andere touroperator en een andere bestemming. Een excursie naar pamukkale boeken en vragen een reisje naar de zeeppoeder waterbaden. Of een excursie naar de antieke stad Ephesus en vragen of daar de winkeltjes en postkantoor ook tot 10 uur open zijn.Het verkeerde vliegtuig nemen en dan aankomen in La palma in plaats van Las Palmas. Zelfs baby's in de bagage rekken in het vliegtuig omdat ze in de maxi cosi vast moest in de riemen en dus hadden begrepen dat de baby met maxic cosi in de bagage rekken moest. Verstand dus vergeten. Altijd kreeg ik de vragen, ben je hier getrouwd? woon je al lang hier? dat vraag je toch niet? iemand zijn hele prive leven doornemen. Ik heb zo nog zoveel verhalen, vaak echt niet te geloven.



Er wonen hier inderdaad veel Nederlanders die zich niet aanpassen. Spreken geen woord turks na 5 jaar. Hebben problemen om naar de bank te gaan en dingen te regelen en nemen dan altijd hun beste vriend de makelaar mee die hoopt nog aan vrienden en familie een huis te verkopen.

Een vriendin die net getrouwd was kreeg touwens de

vreemdelingen politie onverwachts bij de deur om te controlleren of ze echt samenwoonden en het geen schijnhuwelijk was. Toen zij een 2e nationaliteit had aangevraagd mocht ze haar voornaam veranderen en moest ze samen met haar man naar de gemeente om te testen of haar Turks goed genoeg was en kreeg ze vragen over Turkije en over Ataturk.

Het bevalt mij prima in Turkije ik heb geen problemen en voel me hier thuis. Mijn vrienden zijn moslim maar heb ook veel vrienden die atheisist zijn. Het is vaak meer een gematigde islam. Er bestaat hier iets buiten antalya een cultureel centrum waar een moskee, kerk en synagoge gevestigs zijn.



Kortom ik heb het prima naar mijn zin in Turkije, in West en ook in oost. Een goed voorbeeld is Wilco van Herpen, een typisch grote blonde Nederlander( hij wordt in Turkije de blonde reus genoemd) Elke week reist hij met een camper door Turkije en heeft een eigen televisie programma over het leven in heel Turkije. Programma is heel populair. Ook in west Turkije wordt gediscrimineerd over het oosten. http://video.google.com/videoplay?docid ... 2894025742

(ik maak geen reclame voor ING)
Alle reacties Link kopieren
Ik pas me prima en volmaakt aan in Turkije. Wanneer ik (blauwe ogen, blonde krullen) namelijk in allerlei toeristische attracties gewoon snoeihard een twee keer zo hoge entreeprijs moet betalen als mijn (Turkse) geliefde, en ik accepteer dat met een stalen gezicht (terwijl ik eigenlijk met bloeddoorlopen ogen zou willen krijsen of ze soms van de pot gerukt zijn), dan vind ik dat ik me voorbeeldig gedraag.
Iets wat vier dagen bloedt en niet doodgaat is niet te vertrouwen.
Alle reacties Link kopieren
quote:tatlitatli schreef op 06 juni 2009 @ 12:00:

Van mij hoeven vakantiegangers zich helemaal niet aan te passen in Turkije. Ten eerste omdat het in badplaatsen niet nodig is. De, overwegend mannelijke, bevolking is daar heel wat meer van god/allah los dan de gemiddelde Nederlander. Waar zouden zij, die drinken (blowen) als een tempelier, elke week een andere 'vriendin' hebben (en het liefst een paar tegelijk), zich aan moeten storen? Overigens is topless zonnen expliciet wel toegestaan in Turkije.

Ten tweede vind ik het ieders eigen keuze om bij de Hollandse snackbar met kroketten van drie maanden over de datum te gaan eten, in plaats van heerlijk verse vis bij een lokaal visrestaurant. Ook als je de hele vakantie wilt aanschuiven bij het all inclusive buffet, be my guest. Het zou mijn keuze niet zijn, maar als je het goed genoeg vind, prima.



Als je in Turkije gaat 'overwinteren' is het wel verdomde handig om de taal te leren, maar als het weer in zo'n badplaats is, kan je met Engels een heel eind komen. De lokale bevolking is niet anders gewend en het zal ze volgens mij een rotzorg zijn, zolang er maar geld binnenkomt.

Als je echt wilt gaan wonen/werken in Turkije is het een ander verhaal.Dan zal je vanzelf wel Turks gaan leren, zonder redt je het namelijk niet.



Iemand merkte op dat de Turken in NL over het algemeen minder 'westers' zijn dan de Turken die hier wonen. Dat klopt, voor zover je het hebt over de badplaatsen, Istanbul en Izmir. Mijn man komt uit Izmir en als ik daar ben heb ik nog nooit de neiging gehad om me ook maar enigszins aan te passen. Niet qua kleding (de meeste vrouwen zijn juist bloter en vrouwelijker gekleed dan ik) en niet qua gedrag. Wij gaan gewoon uit lunchen tijdens de ramadan en drinken als het zo uitkomt ook bier/wijn/raki in deze periode. Daarnaast is het heel normaal dat vrouwen fulltime werken en mannen gewoon meehelpen in het huishouden, dan wel dat er hulp in de huishouding is. Mijn man herkent zich dan ook niet in zijn landgenoten hier en heeft geen Turkse contacten. Wel leert hij bijna maniakaal Nederlands en dat werpt zijn vruchten af: na 9 maanden vrijwel vloeiend Nederlands. Ik moet er wel bij zeggen dat het echt niet zo makkelijk is om op een goede cursus terecht te komen. Wij hebben de eerste tijd alles zelf betaald (en dat is duur, zo'n 750 euro per maand cursus) en pas na heel veel overtuigingskracht van mijn kant heeft mijn man een plekje gekregen in de cursus voor hoger opgeleiden van de gemeente.

Als je geen partner hebt die het voor je kan regelen, en als je geen geld hebt voor een particuliere cursus is het gewoon heel lastig om goed Nederlands te leren. Asielzoekers mogen totdat de procedure is afgerond (duurt erg lang) niet eens op cursus. Oudkomers zijn natuurlijk een verhaal apart. Ik vind het heel vreemd (en mijn man vindt het compleet achterlijk) dat mensen na 25 jaar nog geen Nederlands spreken.Ik vraag me alleen af of de schuld voor 100% bij die mensen ligt....



Het is toch echt een verschil waar je man vandaan komt uit Izmir en wat voor familie hij komt. Ik heb in Alsancak,Bornova en Goztepe gewoond, ik ken Izmir goed. Als je Pinarbasi hebt, ongeveer 20 minuten vanaf Alsancak is het leven toch echt heel anders dan jij beschrijft. Er zijn moderne plaatsen maar ook zeker waar ze toch echt aan de ramadan doen.

Veel Turken die naar Nederland zijn gegaan omdat ze een Nederlandse vriendin/vrouw hebben ontmoet hebben het moeilijk in Nederland en gaan ook vaak weer terug. Ze missen de vrienden en familie en voelen zich in Nederland als minder. In Nederland voelen ze zich maar de Turk die weer eens naar Nederland komt voor een verblijfsvergunning. Veel van mijn vrienden willen niet eens naar Nederland, ja voor vakantie. Ze hebben een goeie baan, familie en zon. die willen absoluut niet naar Nederland. Een Turkse vriendin van mij studeerde in Nederland en mist Turkije vreselijk. Een meisje met een rijke familie. Ze deed met van alles mee, deed zelfs mee aan voorrondes van dancing with the stars en won notabene ook nog. Toch kon zij absoluut niet in Nederland wennen en heeft haar studie in Turkije afgemaakt.



Ik denk dat de TO zich vergist met topless lopen in de straten van Alanya. Daar was vorig jaar een hevige discussie over. Ook op de televisie. Typisch weer een voorbeeld over niet aanpassen.

Beetje vreemd trouwens, niet meer in bikini over straat, wat dan wel zonder kleren?



AMSTERDAM - Turkse politici in Alanya zien liever geen vrouwelijke toeristen in bikini meer. Er is zelfs al voorgesteld om waarschuwingsborden te plaatsen om 'halfnaakte toeristes uit het centrum te weren'.



De discussie is ontstaan na de drukke vakantieperiode deze zomer. "De toeristen lopen zelfs in straten, steegjes en markten bijna halfnaakt rond", zegt Hilmi Arikan van de conservatieve Democratische Partij in de krant Vatan. Politici maken zich zorgen om het 'morele verval'. Ze hopen dat toeristen iets beter nadenken over wat ze aantrekken.



Ook Sükrü Sadullahoglu, gemeenteraadslid van Alanya en lid van het islamitisch-conservatieve AKP, beklaagt zich over de aanblik van nauwelijks geklede toeristes in de ramadan. Sadullahoglu: "Een paar dagen geleden sprak ik in het centrum nog een dame aan, die daar nog net niet naakt rondliep in haar veel te kleine badpak. Dit beeld wekte bij mij irritatie op, omdat we nu in de vastenmaand zitten. Toen ik haar hiermee confronteerde zei ze dat ze nergens waarschuwingsborden had zien hangen. Dus lijkt het mij geen slecht idee dit in de toekomst wel te gaan doen
Alle reacties Link kopieren
quote:Very Cherry schreef op 07 juni 2009 @ 02:21:

Ik pas me prima en volmaakt aan in Turkije. Wanneer ik (blauwe ogen, blonde krullen) namelijk in allerlei toeristische attracties gewoon snoeihard een twee keer zo hoge entreeprijs moet betalen dan mijn (Turkse) geliefde, en ik accepteer dat met een stalen gezicht (terwijl ik eigenlijk met bloeddoorlopen ogen zou willen krijsen of ze soms van de pot gerukt zijn), dan vind ik dat ik me voorbeeldig gedraag.Goed hoor VC. Ik zou het niet accepteren. vandaag nog onderhandeld over de prijs bij de kapper. Ik bel altijd van te voren en dan krijg ik een hele andere prijs voor de telefoon dan wanneer ik voor hun neus sta. Ik krijg dan uiteindelijk wel de prijs die telefonisch is afgesproken.
Alle reacties Link kopieren
O en nog even vergeten dat er nogal wat Nederlanders illegaal werken in hotels, bar en touroperators. Politie controleert en als je gepakt wordt dan mag je 5 jaar Turkije niet in. In Nederland is dat dacht ik 10 jaar.
Alle reacties Link kopieren
Passen Nederlanders zich wel aan in het buitenland?



Hebben we het over de emigranten (en dus niet de vakantiegangers) dan kan het antwoord haast niet anders zijn dan "sommigen wel, sommigen niet".



Ik woon in een ontzettend multiculturele stad. Precies zoals Nymeria Londen beschrijft, maar dan een continent westelijker. Ben ik goed geïntegreerd? Ik denk het. Ik spreek de taal (maar da's ook niet zo lastig natuurlijk), heb, net als Margaretha, redelijk wat achtergrondkennis over het land opgedaan en voel me over het algemeen geaccepteerd hier. Vrienden zijn voor het merendeel lokaal en zo niet dan is de voertaal nog Engels. Hoe dan ook, het is hier een mix van culturen door elkaar en iedereen wordt in z'n waarde gelaten. Leven en laten leven. Veel gemoedelijker vaak dan in Nederland.



Tegelijkertijd zal ik nooit één van hen zijn. Er ontbreekt toch wat algemene kennis. Tekenfilms die iedereen vroeger keek, zijn voor mij onbekend. Verwijzingen naar gebeurtenissen een jaar of tien geleden begrijp ik vaak niet, niet direct althans. (Overigens lijkt niemand het vervelend te vinden me even in te vullen als ik als enige niet om die ontzettend grappige opmerking lach, dat dan weer niet. Het gat wordt dus ook steeds kleiner.) Het volkslied kan ik meeneuriën, maar de tekst ken ik niet en mijn ideeën zijn liberaler dan die van de gemiddelde autochtoon hier. Ik lees naast Engelse blogs een stapel Nederlandse blogs en forum in het Nederlands.



Ik woon hier, heb het er ontzettend naar mijn zin, voel me geen buitenstaander, maar toch bén ik Nederlandse in hart en nieren en ik zou mijn Nederlandse nationaliteit niet zo snel opgeven.
If at first you don’t succeed, call it version 1.0
Alle reacties Link kopieren
quote:fretra schreef op 06 juni 2009 @ 23:16:

Ooooo schaam me diep. Ken alleen de eerste twee regels van het Arubaanse volkslied. Moet ik hier ook gaan inburgeren



je hoeft toch niet naar school en in een schoolkostuumpje elke week met je medeleerlingen het volkslied te zingen,



in Australie zullen ze het heel erg apprecieren dat je eraan denkt, in Aruba boeit het ze misschien niet





Ik ken het wilhelmus trouwens ook niet, vind het ook een heel lomp lied en veel te lang

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven